Επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ για βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του χρόνου και του κόστους παραγωγής, θέτει σε εφαρμογή η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ). Παράλληλα, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξη της επιχείρησης θα συμμετάσχει σε 6 ερευνητικά προγράμματα (συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ) με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών προϊόντων δόμησης, την δημιουργία τεχνικών δόμησης με δομικά κεραμικά προϊόντα και πολυμερή υλικά, τη βέλτιστη διαχείριση κινδύνων και την αυξημένη διάρκεια ζωής του παραγωγικού εξοπλισμού.

Επίσης, η ΚΕΒΕ σκοπεύει να εισάγει στην παραγωγή της καινοτόμα συστήματα δόμησης φέρουσας οπλισμένης τοιχοποιίας με αντισεισμικά, θερμομονωτικά και ενεργειακά, φιλικά προς το περιβάλλον, χαρακτηριστικά. Τα συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα εστιάζουν και στην ανάπτυξη πράσινου κεραμιδιού με φωτοανακλαστικές και φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, στην ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση βιομηχανικών κεραμικών, καθώς και στην παραγωγή πρωτοτύπου ηλιακού κεραμιδιού με ενσωματωμένα ηλιακά κελιά υψηλής απόδοσης.

Το 2022 η εταιρεία είχε σημαντική ανάπτυξη τζίρου κατά 129% στα 47,2 εκατ. ευρώ αλλά ταυτόχρονη μείωση του EBITDA από τα 9,3 εκατ. ευρώ του 2021 στα 8,5 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου, γεγονός που επηρέασε το β’ εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της ΚΕΒΕ, Άγις Κοθάλης, η βιομηχανία επέλεξε να στηρίξει τις κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν κλεισμένα έργα υπό εκτέλεση.
«Έπρεπε να υπάρξει στήριξη και όχι εφάπαξ μετακύλιση του κόστους στην τιμή, αλλά σταδιακή αύξηση στις τιμές, γεγονός που επηρέασε το EBITDA. Το α’ εξάμηνο είχε ξεκινήσει πολύ θετικά λόγω της έντασης που παρουσιάστηκε στην οικοδομική δραστηριότητα μετά την πανδημία, ωστόσο ο αύξηση του κόστους ενέργειας επέδρασε σημαντικά στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Το 2023 θα παρουσιάσει ελαφρά μείωση του τζίρου με διατήρηση του EBITDA», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χασάπης, οικονομικός διευθυντής της KEBE.

Μείωση των συσσωρευμένων ζημιών από προηγούμενα έτη
Όπως σημείωσε ο κ. Χασάπης, η εταιρεία κατάφερε και να μειώσει τις συσσωρευμένες ζημίες παλαιότερων ετών, που το 2021 ανέρχονταν σε 4,36 εκατ. ευρώ και το 2022 περιορίστηκαν στις 350 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για ζημίες που προέκυψαν από τις επενδύσεις που έγιναν στο εργοστάσιο της Ν. Σάντας και επιβάρυναν τα αποτελέσματα της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά στον μακροπρόθεσμο δανεισμό ανέρχεται στα 20,6 εκατ. ευρώ (43% του τζίρου), ενώ η ΚΕΒΕ έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα απόσβεσης του δανεισμού, υπολογίζοντας ότι φέτος ο μακροπρόθεσμος δανεισμός θα κατέλθει στα 13 εκατ. Επίσης, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση διατηρεί ισχυρή παρουσία στον εξαγωγικό τομέα με δυναμικότερες αγορές αυτές των Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Προϊόντα της διατίθενται και στη Ν. Ζηλανδία. Το ποσοστό των εξαγωγών ανέρχεται στο 60% σε όγκο και στο 53% επί του κύκλου εργασιών. Πριν μία 10ετία έκανε διεθνείς πωλήσεις σε 9 χώρες και σήμερα σε 40. Στο α’ εξάμηνο του 2023 εισήλθε σε Ολλανδία, Μαρόκο, Κουρασάο και Γερμανία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build