Κερδισμένη αλλά και χαμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Αθήνα, ως προς τη θέση της και την κινητικότητα που παρουσιάζεται σε logistics και εμπορικά ακίνητα, σε σύγκριση με πόλεις όπως είναι για παράδειγμα η Λισαβόνα και το Βουκουρέστι, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurobank Equities. Από διαρθρωτική άποψη, τα εμπορικά κέντρα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες αγορές, δεδομένης της χαμηλής πυκνότητας στην Ελλάδα, με τα πάρκα λιανικής να τελούν προς το παρόν σε φάση εκκίνησης. Οι αποδόσεις των εγχώριων prime λιανικών πωλήσεων ακινήτων βρίσκονται σε πτωτική τροχιά από το 2018 στα εμπορικά ακίνητα, αντανακλώντας τη μείωση του κινδύνου της χώρας και τη σχετικά σιωπηλή αναπτυξιακή δραστηριότητα, με το Ελληνικό να είναι ουσιαστικά το μόνο μεγάλου μεγέθους έργο στα σκαριά συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων.

Ταυτόχρονα, σημαντικά ακίνητα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης εξακολουθούν να αποδίδουν κοντά στο 6% και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία λιανικής όπως τα εμπορικά κέντρα φέρνουν αποδόσεις πάνω από 7%. Τέλος, οι αποδόσεις λιανικής στην Αθήνα εξακολουθούν να είναι υψηλότερες κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τη Λισαβόνα, μια πόλη παρόμοια με την Αθήνα όσον αφορά τις προοπτικές των ακινήτων.

Στα 5,25 ευρώ ανά τ.μ. τα logistics
Στον τομέα των logistics, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σύγχρονων εγκαταστάσεων, με τη ζήτηση να συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά χώρων αποθήκευσης. Τελευταία καταγράφεται η αναβάθμιση μεγάλων τμημάτων του τρέχοντος αποθέματος βιομηχανικών ακινήτων σε αστικές τοποθεσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων και τα αυξανόμενα ενοίκια, τα οποία εξακολουθούν για τα logistics να είναι κοντά στο 7% και τα ενοίκια στα 5,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο του 5,5% που είναι οι αποδόσεις των logistics στην Ευρώπη αν και χαμηλότερα από ορισμένες βαλκανικές πόλεις όπως είναι το Βουκουρέστι. Δεδομένης της έλλειψης προσφοράς, σημαντικοί παίκτες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν γη για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης, σηματοδοτώντας την ισχυρή ζήτηση και έναν συνεχή μετασχηματισμό στο τοπίο του logistics real estate, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις και ενίσχυση του υπάρχοντος αποθέματος ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες, μετά από μια παρατεταμένη δεκαετή κρίση, η ελληνική αγορά ακινήτων φαίνεται να έχει επιστρέψει στα επίπεδά του 2010, τουλάχιστον όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις, ωθούμενη από την εύρωστη μακροοικονομική κατάσταση, τον ακμάζοντα τουριστικό τομέα και την άνοδο των επενδύσεων, που κυρίως υποστηρίζονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλ’ αυτά, από άποψη όγκου, η κατασκευαστική δραστηριότητα παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα αιχμής προ της δεκαετούς κρίσης, παρά τη σημαντική ανάπτυξη που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τιμές στην Αθήνα έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2010, με τα διαμερίσματα να απολαμβάνουν την πιο έντονη άνοδο τα τελευταία χρόνια, ανακάμπτοντας μετά τη σημαντική ύφεση στην κορύφωση της κρίσης χρέους το 2015.