Σε ό,τι αφορά στα Κεραμεία Αλλατίνη, η Στάντα έχει λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάπλαση των διατηρητέων κτιρίων, ενώ στην περίπτωση της τουριστικής επένδυσης στο Διάπορο της Χαλκιδικής βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις, όπου αναμένεται η σχετική έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει πρόσφατα στο Build ο Αναστάσιος Ανδρεάδης, μέλος του ΔΣ της Στάντα, ο οποίος συμμετείχε χθες και στο συνέδριο Prodexpo North για τον κλάδο των ακινήτων. Από την Prodexpo North σημείωσε πως, όσον αφορά στο project στο Αλλατίνη, για τα δύο διατηρητέα που βρίσκονται εντός του οικοπέδου, τη χρήση των οποίων έχει διατηρήσει η Στάντα (σ.σ. τα πέντε «μονομπλόκ» του παλιού εργοστασίου έχουν γίνει εισφορά στον Δήμο για πολιτιστικές χρήσεις), «έχει γίνει δεκτή από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή μελέτη επανάχρησης ως πιθανών χώρων γραφείων, εστίασης, κτλ».

Κεραμεία Αλλατίνη: Σε διαδικασία ανάθεσης του έργου σε developer
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η ανάπλαση των Κεραμείων Αλλατίνη πρόκειται να ανατεθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα σε developer, ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Σημειώνεται, πως ο εν λόγω developer θα έχει και την ευθύνη συνεργασίας με το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα παρουσιάσει την οριστική μελέτη του έργου, καθότι προς το παρόν έχει γίνει προμελέτη-πρόταση για να παρουσιαστεί η επένδυση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ας επισημανθεί, ακόμη, ότι ως σύμβουλος στη διαδικασία επιλογής developer έχει αναλάβει καθήκοντα η Eurobank.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα το κτίριο του ουρανοξύστη που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει κατοικίες, ενώ τα διατηρητέα ακίνητα της συγκεκριμένης εγκαταστάσεις θα μετατραπούν σε γραφεία και ένα ακόμη μέρος έχει διατεθεί στον Δήμο για τη δημιουργία χώρων πολιτισμού. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, μέχρι την εκπόνηση των οριστικών μελετών να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό.

Το project ανάπτυξης στη νήσο Διάπορο της Χαλκιδικής
Στην περίπτωση της νήσου Διάπορος, η εξέλιξη του project εξαρτάται από το χρόνο έγκρισης της επένδυσης από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η εταιρεία έχει καταθέσει σχετική αίτηση από τον Νοέμβριο του 2024 για τη λήψη του κινήτρου της χωροθέτησης με ΕΣΧΑΣΕ, του κινήτρου περί ταχείας αδειοδότησης, του κινήτρου περί παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας και την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου περί βοηθητικών και συνοδών έργων.

Η επένδυση υπενθυμίζουμε ότι θα ανέλθει περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο επιχειρηματικό σχέδιο, θα αναπτυχθούν 13 ισόγειες βίλες και 13 διώροφα αυτόνομα bungalows (συνολικά 76 δωμάτια), τα οποία θα συνδυάζονται με ένα κεντρικό κτίριο, που θα περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο με κοινόχρηστη πισίνα, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ειδικού/εναλλακτικού θεραπευτικού spa, γυμναστήριο, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική απασχόληση, ιερό ναό και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.