Στο Στρασβούργο έχει προσφύγει η Κέκροψ, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων συμφερόντων των ΓΕΚ Τέρνα, Intradevelopement και Alpha Bank. Η εταιρεία διεκδικεί αποζημιώσεις για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις στην περιοχή των λατομείων Ψυχικού, που δεν αναγνώρισε η απόφαση του Αρείου Πάγου. Όπως σημείωσε ο Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Κέκροψ, οι υπόλοιπες εκτάσεις οικοπέδων των 7 και των 5,8 στρ. που αποδόθηκαν με βάση την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην Κέκροψ, επίσης στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, καταχωρήθηκαν ήδη στη μερίδα της Κέκροψ στο κτηματολόγιο και προορίζονται προς αξιοποίηση. Δεδομένου ότι με βάση τη νομοθεσία στην περιοχή του Ψυχικού επιτρέπεται ήπια δόμηση για χρήση κατοικίας, στόχος της εταιρείας είναι να επιμερίσει τις εκτάσεις αυτές σε οικόπεδα του 1 στρ. και να τα πουλήσει, με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Σουρέτης. Σημειώνεται ότι στο ένα εκ των οικοπέδων έκτασης 5,8 στρ. πρόκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο αίτημα για άρση της απαλλοτρίωσης, ενώ τα 7 στρ. είναι έτοιμα προς αξιοποίηση.

«Έχουμε προσφύγει στο Στρασβούργο, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκανε καταρχάς δεκτή την εξέταση του αιτήματος μας να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που απέδωσε ο Άρειος Πάγος στο δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις και οι μελλοντικές μας κινήσεις θα δώσουν την δυνατότητα στην εταιρεία να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους μετόχους και τους μικρομετόχους», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Κέκροψ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να υπάρχει οριστική έκβαση στην υπόθεση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποδώσει καρπούς. Ο Π. Σουρέτης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών από πλευράς της Κέκροψ και στην Ελλάδα, προκειμένου να διεκδικήσει και εδώ αποζημιώσεις για τις επίμαχες εκτάσεις. «Θα γυρίσουμε και εδώ όπου θα προβούμε σε νέα σειρά προσφυγών, οι οποίες δεν θα μας αποδώσουν ιδιοκτησία καθότι το ζήτημα έχει τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο, ωστόσο θα μας προσφέρουν αποζημίωση».

Δύο ιδιοκτησίες με σημαντική προοπτική στο Λαύριο
Ταυτόχρονα, η Κέκροψ μετέχει με ποσοστό μειοψηφίας σε δύο εταιρείες στο Λαύριο που διατηρούν ιδιοκτησίες εντός σχεδίου πόλης πάνω στο λιμάνι της πόλης. Για το Λαύριο, η Κέκροψ εξετάζει το ενδεχόμενο κοινής αξιοποίησης των εκτάσεων για εμπορική χρήση μαζί με την Πειραιώς και τις Intracom, ΓΕΚ Τέρνα που είναι επίσης μέτοχοι στις δύο εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, το 9,2% της Euroterra με 100 στρ. ιδιοκτησίας σε όμορη έκταση με το λιμάνι και το 9,2% της Rebikat που έχει στην ιδιοκτησία της κτίριο 5 στρ. Ποσοστό συμμετοχών Intracom 5%, η Τέρνα 10% και 75% η Strix Holdings συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο Λαύριο, λόγω της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, θα αποκτήσουν σημαντική αξία κατά την επόμενη πενταετία, ενώ θυμίζουμε ότι η μία εκ των μετόχων, η ΓΕΚ Τέρνα, μετέχει στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Λαυρίου.