Η Managing Director της εταιρείας περιγράφει τη μοναδική και ολιστική προσέγγιση που ακολουθεί στον τομέα του αειφόρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η ΕnviroSys διακρίνεται για τη δυναμική και μακροχρόνια παρουσία της στην ελληνική αγορά, με 42 χρόνια εμπειρίας.
Τα «πράσινα» κτίρια δεν είναι μια φευγαλέα τάση της εποχής. Είναι η ισχυρότερη απάντηση που έχουμε προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον και την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η EnviroSys, μια δυναμικά ανερχόμενη εταιρεία στον βιώσιμο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, έρχεται να δημιουργήσει κτίρια που ξεπερνούν τις σύγχρονες απαιτήσεις, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία και τον πλανήτη. Η επικεφαλής της εταιρείας, η αρχιτέκτων Κατερίνα Βαγιανού, με μια εκπληκτική πορεία στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, μοιράζεται μαζί μας την ιδιαίτερη φιλοσοφία της EnviroSys. Έχοντας ως βασικό γνώμονα την προσαρμογή στη μοναδικότητα κάθε έργου και ιδιοκτήτη, η EnviroSys υλοποιεί και δίνει ζωή σε έργα που αντέχουν στον χρόνο επιτυγχάνοντας μειωμένα λειτουργικά κόστη, υψηλότερη αξία ακινήτου και καλύτερη ποιότητα διαβίωσης για τους κατοίκους.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια πιο προσωπική ερώτηση. Πώς προέκυψε η εξειδίκευσή σας στον Βιώσιμο Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό;
Η ενασχόλησή μου με τον Βιώσιμο Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό προέκυψε από μια σειρά εμπειριών καθώς και μια παράλληλη προσωπική και επαγγελματική αναζήτηση για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να ενσωματώσει τις ανάγκες του περιβάλλοντος χωρίς να τις παραβλέπει. Οι διεθνείς συνεργασίες που είχα ήδη από τα πρώτα στάδια της καριέρας μου και η επαφή μου με συγκεκριμένα πρόσωπα με επηρέασε πολύ. Πέρασα έναν χρόνο σπουδών και εργασιακής εμπειρίας στο Παρίσι, όπου είχα την τύχη να συναντήσω τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shigeru Ban και την ομάδα του στο εφήμερο γραφείο που είχε δημιουργήσει τότε στην ταράτσα του Μουσείου Pompidou στο Παρίσι, για να παρακολουθεί την κατασκευή του Μουσείου Pompidou στο Μετς το οποίο είχε αναλάβει τότε.. Το προσωρινό περίπτερο εργασίας του αρχιτέκτονα κατασκευάστηκε με γνώμονα την αειφορία καθώς συναρμολογήθηκε εξολοκλήρου από υλικά με ανακυκλωμένο περιεχόμενο όπως το χαρτί και το μέταλλο, με στόχο να μπορεί να αποδομηθεί εύκολα μετά το πέρας της ανάγκης που εξυπηρετούσε και να επαναπροσαρμοστεί με την αποδοτική επαναχρησιμοποίηση των υλικών για να καλύψει νέες λειτουργικές ανάγκες.
Καθοριστικό κίνητρο για μένα υπήρξε η ιαπωνική φιλοσοφία του «ikigai», που συνδυάζει τέσσερις στόχους: να κάνεις αυτό που αγαπάς, στο οποίο είσαι καλός, που έχει αξία για τον κόσμο και για το οποίο μπορείς να πληρωθείς. Αυτή η προσωπική και επαγγελματική αναζήτηση με καθοδηγεί καθημερινά, με στόχο να προσφέρω λύσεις που όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά και προστατεύουν τον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές. Για μένα, η εφαρμογή της βιωσιμότητας δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές.
Αυτή η εξωστρέφεια και η ανάγκη μου να εξερευνήσω επαγγελματικά διαφορετικά μέρη του κόσμου με οδήγησε να αναλάβω έργα σε διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, η Κίνα και η Αγγλία, όπου είχα την ευκαιρία να εφαρμόσω τις αρχές της αειφόρου δόμησης σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πολιτισμικά πλαίσια. Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου στο Sustainable Environmental Design στο Λονδίνο, πήρα την απόφαση να εργαστώ στο Πεκίνο για ένα Masterplan για Ζero Εmission City που λάμβανε χώρα στη Μογγολία, το οποίο με επηρέασε σημαντικά στην επιχειρηματική μου δραστηριότητα.
Μέσω της εμπλοκής μου σε αυτό το έργο, συνειδητοποίησα τη ζωτική σημασία της δόμησης χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας, ιδιαίτερα μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της αστικής ανάπτυξης, και παρατήρησα τη σημαντική επίδραση που έχει η αρχιτεκτονική στο περιβάλλον. Αυτό που με ενέπνεε και πάντα με μάγευε είναι η δύναμη της αρχιτεκτονικής να βελτιώσει αυτήν τη σχέση, συμβάλλοντας σε έναν πιο βιώσιμο και αρμονικό κόσμο και ιδιαίτερα μέσω των «πράσινων» πιστοποιήσεων όπως LEED και WELL.
Αναμφισβήτητα, η επιτυχία μιας εταιρείας κρίνεται από τον βαθμό συνεργασίας και απόδοσης της ομάδας. Εσείς πώς καταφέρνετε να καθορίσετε τη στρατηγική αλλά και να εμπνεύσετε τους συνεργάτες σας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως δραστηριοποιείστε σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο;
Η επιτυχία της ομάδας μας δεν είναι τυχαία· πηγάζει από έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών που μας καθορίζουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, βασίζεται στην καλή συνεργασία, στις αξίες και τις αρχές της εταιρείας. Είναι εξαιρετικά σημαντική η δημιουργία ενός κοινού οράματος το οποίο διαμορφώνουμε και αποτελεί την έμπνευσή μας καθώς καθοδηγεί κάθε μας βήμα, ενισχύοντας την απόδοση της ομάδας. Το πάθος και η αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε είναι η κινητήρια δύναμη σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε και μας ωθεί να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευση και εξέλιξη της ομάδας μας, καλλιεργώντας τις δεξιότητες και αναδεικνύοντας τα ταλέντα των μελών μας. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχούς προσωπικής και ομαδικής ανάπτυξης, γίνεται ξεκάθαρο ότι δημιουργείται ένα σύνολο που είναι ποιοτικά ανώτερο από το απλό άθροισμα των μερών του, προσδίδοντας ένα δυναμικό αποτύπωμα. Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η επιτυχία μας βασίζεται στην ικανότητά μας να εξελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στις νέες ανάγκες και τεχνολογίες και αυτό είναι το κλειδί για να παραμείνουμε τόσο ανταγωνιστικοί όσο και δημιουργικοί απέναντι σε κάθε πρόκληση. Σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, είναι σημαντικό να προάγουμε τη διαφορετικότητα και την ισότητα. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη συμμετοχή όλων, ανεξαρτήτως φύλου. Σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα μας παίζει η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς στηρίζουμε τις γυναίκες να αναδειχθούν και να εξελιχθούν στον επαγγελματικό στίβο, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες.
Το συνδυασμένο αυτό μοντέλο καλλιέργειας ταλέντου, διάδοσης γνώσης, ενδυνάμωσης της ομάδας και δημιουργίας ίσων ευκαιριών είναι που διαμορφώνει μια δυναμική στην ομάδα και μας οδηγεί στην επιτυχία.
Πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή της ιδιότητάς σας ως αρχιτέκτων στο αντικείμενο του βιώσιμου σχεδιασμού και των «πράσινων» πιστοποιήσεων και πώς αυτή έχει επηρεάσει την πορεία σας στον χώρο;
Μέσα από την εμπειρία που έχω αποκτήσει, αναγνωρίζω ότι η δημιουργία κτιρίων που ενσωματώνουν την αρχιτεκτονική ομορφιά και τη λειτουργικότητα, σε αρμονία με τον παθητικό σχεδιασμό και την αειφόρο δόμηση, έχει τις δικές της προκλήσεις και απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει καινοτομία και εμπλοκή συμβούλων ήδη από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού. Στο γραφείο μας, η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων και μηχανικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Αυτή η συνύπαρξη των ταλέντων και των ειδικεύσεων μας επιτρέπει να αναδεικνύουμε τις καλύτερες πρακτικές και να διαμορφώνουμε βιώσιμες λύσεις που αγκαλιάζουν κάθε πτυχή του σχεδιασμού και της κατασκευής. Παράλληλα, η διπλή μου ιδιότητα ως αρχιτέκτονος μηχανικού και συμβούλου αειφορίας μού προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει στρατηγική σκέψη και δημιουργικότητα.
Οι πελάτες μας αναφέρουν ότι μας επιλέγουν τόσο λόγω της μακροχρόνιας εξειδίκευσής μας στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό όσο και της ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους και να τις διαχειριζόμαστε μέσω μιας προσωποποιημένης προσέγγισης, και αυτό αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας μας. Κάθε έργο είναι μοναδικό και έχει τις δικές του απαιτήσεις και προκλήσεις είτε είναι μια μικρή κατοικία, είτε είναι ένα κτίριο γραφείων, είτε είναι ένα νοσοκομείο, είτε είναι ένα αεροδρόμιο. Διαθέτουμε εκτεταμένη εμπειρία στην εφαρμογή των αρχών του βιώσιμου σχεδιασμού και των «πράσινων» πιστοποιήσεων LEED και WELL σε διάφορα έργα διεθνώς.
Η ολιστική προσέγγιση στον τομέα του αειφόρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και η προσαρμογή στη μοναδικότητα κάθε έργου και ιδιοκτήτη είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία προσελκύουν δυνητικούς πελάτες. Στην συνεργασία μας με τους πελάτες μας επιδιώκουμε τη διαφάνεια και την εκπαίδευση, καθοδηγώντας τους να κατανοήσουν πώς οι βιώσιμες λύσεις που προτείνουμε δεν αφορούν μόνο τη συμμόρφωση με τα «πράσινα» πρότυπα, αλλά θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα του κτιρίου τους και την καθημερινότητά τους, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη. Επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία κτιρίων που αντέχουν στον χρόνο επιτυγχάνοντας μειωμένα λειτουργικά κόστη, υψηλότερη αξία ακινήτου και καλύτερη ποιότητα διαβίωσης για τους κατοίκους.
Εκτός από Managing Director της EnviroSys γνωρίζουμε ότι είστε και Partner στο αρχιτεκτονικό γραφείο ATHES architects. Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα χαρακτηριστικά που πιστεύετε ότι ξεχωρίζουν την προσέγγιση που ακολουθείτε στην κτιριακή σχεδίαση;
Αρχικά, ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός είναι θεμελιώδης για εμάς, καθώς κύριος στόχος μας είναι η δημιουργία χώρων που καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα στην καθημερινή τους ζωή. Η αισθητική και η καινοτομία κατέχουν παράλληλα κεντρικό ρόλο στη φιλοσοφία του σχεδιασμού μας, καθώς βασική μας επιδίωξη είναι να δημιουργούμε κτίρια ελκυστικά που παράλληλα προσθέτουν μοναδικότητα στο αστικό τοπίο.
Η βιώσιμη ανάπτυξη, η περιβαλλοντική ευαισθησία και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ενοίκων αποτελούν κεντρικές αξίες στον σχεδιασμό μας καθώς μέσω αυτού προάγουμε την υιοθέτηση τόσο παθητικών στρατηγικών όσο και σύγχρονων τεχνολογιών, επηρεάζοντας την αρμονική περιβαλλοντική ενσωμάτωση στην αρχιτεκτονική πρακτική. Για την ομάδα μας, η αειφόρος και βιοκλιματική σχεδίαση δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα, καθώς σχεδιάζουμε με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Δίνουμε έμφαση στην ευελιξία και προσαρμοστικότητα των χώρων ώστε να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες/μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών τους. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας (όπως τα «έξυπνα» κτίρια) είναι κρίσιμη τόσο για εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για την άνεση των χρηστών δημιουργώντας κτίρια πρωτοποριακά και αποδοτικά.
Παράλληλα, φροντίζουμε τα κτίρια να εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον, προσφέροντας θετικό αποτύπωμα τόσο στους χρήστες όσο και στην κοινωνία.
Η αφοσίωσή μας στις βιώσιμες πρακτικές και η ικανότητά της ομάδας μας να συνδυάζει δημιουργικότητα με τεχνογνωσία οδηγούν τα έργα μας να ξεπερνούν τις σύγχρονες απαιτήσεις, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία και τον πλανήτη.
Πόσο κρίσιμη είναι η εφαρμογή αειφόρου σχεδιασμού και «πράσινων» πιστοποιήσεων στα κτίρια; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από τις στρατηγικές του Βιώσιμου Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού που εφαρμόζετε στα έργα σας;
Τα κτίρια ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσης ενέργειας, καθιστώντας τον βιώσιμο σχεδιασμό αναγκαίο. Η ενσωμάτωση στρατηγικών για την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά των κτιρίων στην κλιματική αλλαγή από τον σχεδιασμό ως την κατασκευή, λειτουργία και συντήρησή τους είναι κρίσιμη για ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Με τη διεθνή εμπειρία και εξειδίκευση της ομάδας μας σε LEED και WELL πιστοποιήσεις, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών αναλαμβάνοντας έργα κάθε κλίμακας, όπως είναι το Park Rise στο Ελληνικό, ένα συγκρότημα που θα φιλοξενεί από τις πρώτες κατοικίες του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης που υλοποιείται στην Ευρώπη και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την καινοτομία στην Ελλάδα, θέτοντας πρότυπα για μελλοντική εφαρμογή στρατηγικών αειφόρου δόμησης.
Τα οφέλη που απορρέουν από την ενσωμάτωση βιώσιμων λύσεων είναι πολλαπλά και μακροπρόθεσμα τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για το περιβάλλον. Tα έργα μας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, διακρίνονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και φυσικών πόρων, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Διαθέτουν θερμικά αποδοτικά κελύφη, ενσωματώνουν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «πράσινες» στέγες ενισχύοντας το μικροκλίμα, αξιοποιούν το βρόχινο νερό συλλέγοντάς το για επαναχρησιμοποίηση, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μέσω αξιοποίησης φυσικού φωτισμού και καλύτερου αερισμού, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και προσφέροντας ευχάριστους και άνετους χώρους διαβίωσης. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα καθιστά αυτήν την επένδυση πολύτιμη, καθώς παράλληλα αυξάνει την εμπορική αξία των ακινήτων.
H εταιρεία μας έχει αναλάβει σημαντικά έργα με προδιαγραφές LEED και WELL όπως ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, κατοικίες, νοσοκομεία καθώς και ανακατασκευές διατηρητέων κτιρίων της Αθήνας και τα οποία διακρίνονται για τις στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας και μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος. Κάθε έργο παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις και απαιτήσεις αλλά η βασική αρχή παραμένει η ίδια, και είναι η προσαρμογή λύσεων βιώσιμου σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη την αποφυγή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης τις κλιματικές συνθήκες και τη χρήση του κτιρίου.
Έχετε αναφέρει σε άρθρο σας ότι η μετάβαση από τις παραδοσιακές πρακτικές «business as usual» σε στρατηγικές που ευνοούν τη φύση μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;
Η ανθεκτικότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στο «επιχειρείν» δεν αποτελούν πλέον επιλογές, αλλά αναγκαίες στρατηγικές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το World Economic Forum, η μετάβαση σε στρατηγικές net-zero carbon emissions και σε λύσεις με θετικό πρόσημο για τη φύση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες αξίας 10,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θα οδηγήσουν στη δημιουργία 395 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας έως το 2030. Αυτές οι στρατηγικές όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και αναπτύσσουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι επενδύσεις σε λύσεις φιλικές προς τη φύση αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία για καινοτομία και μακροχρόνια κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ προέρχεται από τις κατασκευές και τις υποδομές, τομείς που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και κατ’ επέκταση του κόστους. Έως το 2030, στρατηγικές που επίσης προάγονται μέσω των πιστοποιήσεων LEED και WELL, όπως η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος σε έξυπνα κτίρια και η εγκατάσταση αποδοτικών τεχνολογιών μπορεί να εξοικονομήσει έως και 825 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η χρήση αισθητήρων για την ανίχνευση διαρροών νερού θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον εξοικονόμηση ύψους 115 δισεκατομμυρίων.
Η στροφή προς την κυκλική οικονομία και την οικονομία των φυσικών πόρων έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων που ευθυγραμμίζονται με ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών. Ο φυσικός πλούτος και η διαχείρισή του είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, οι επιχειρήσεις, να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική στρατηγική βιωσιμότητας και να αξιολογήσουν την αξία του φυσικού κεφαλαίου σε όλη την εφοδιαστική τους αλυσίδα.