Στην επένδυση ποσού συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού προχώρησε φέτος η Kamaridis Global Wire, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή διαμορφωμένων χαλυβδοφύλλων & πάνελ πολυουρεθάνης. Ήδη κατά την περσινή χρονιά προχώρησε στην επέκταση των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων, προσθέτοντας και νέους αποθηκευτικούς χώρους για τα προϊόντα της, στο πλαίσιο των κινήσεων που υλοποιεί για ενίσχυση της δυναμικής της. Η έκταση των νέων εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 8.585 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον η επιχείρηση έχει προγραμματίσει τη δραστηριοποίησή της στην παραγωγή ενέργειας, προκειμένου να ενισχύσει και τις παραγωγικές της ανάγκες.

Συν τοις άλλοις επενδύσει στην παραγωγική επέκτασή της στη Βουλγαρία με εργοστάσιο εκεί και έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα γραφής, τζιράροντας στην πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος Καμαρίδη αναμένεται ότι φέτος θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών, ενώ θυμίζουμε ότι το 2021 έφτασε στα 98,85 εκατομμύρια ευρώ από 65,45 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Ωστόσο η συγκεκριμένη εικόνα επηρεάστηκε και από την ισχυρή αύξηση των τιμών στο χάλυβα το 2021, η οποία συνεχίστηκε και το 2022 συμπαρασύροντας και τις τιμές των προϊόντων, ενώ στη συνολική εικόνα ήρθε να προστεθεί το υψηλό μεταφορικό κόστος και το ενεργειακό ζήτημα.

Τα τελευταία χρόνια πάντως η Kamaridis έχει καταφέρει να κινείται διαρκώς ανοδικά κάτι που φαίνεται και από τις κάτω γραμμές του ισολογισμού της καθότι τα κέρδη προ φόρων του 2021 ήταν 15,13 εκατομμύρια ευρώ, του 2020 7,39 εκατομμύρια ευρώ, του 2019 4,14 εκατ. ευρώ και του 2018 3,37 εκατ. ευρώ.
Πιθανή η αναζήτηση ρευστότητας λόγω της αύξησης κόστους παραγωγής και κόστους διάθεσης αποθεμάτων Την ίδια στιγμή η επιχείρηση λόγω της αύξησης τιμών στα αποθέματα, των επενδύσεων που υλοποιεί αλλά και της αύξησης του κόστους παραγωγής και διάθεσης των αποθεμάτων αυξάνει τις ανάγκες για ρευστότητας. Ωστόσο η εταιρεία διατηρεί ανοιχτές πιστωτικές γραμμές με τις τράπεζες, προκειμένου να τις αξιοποιήσει όταν χρειαστεί.

Να θυμίσουμε ότι το 2021 απαιτήθηκαν
κεφάλαια για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 49,24 εκατομμυρίων ευρώ και πληρώθηκαν μέσα στη χρήση κεφάλαια ύψους 48,33 εκατ. ευρώ.
Η δραστηριότητά της εντοπίζεται σε αγορές της Μεσογείου και της Βαλκανικής, ενώ κατά καιρούς τα προϊόντα της διατίθενται και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλγερία, η Ιταλία, το Ισραήλ. Από το σύνολο του τζίρου που καταγράφει η Kamaridis Global Wire, ποσό 83,5 εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από τις πωλήσεις στην Ελλάδα, ενώ ποσό 15,34 εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από τις εξαγωγές.

Η επιχείρηση δημιούργησε πρόσφατα εργοστάσιο στη Βουλγαρία, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής Europan AD και το 2021 είχε την πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά δραστηριότητας εκεί με αντικείμενο την παραγωγή πολυουρεθάνης και πετροβάμβακα. Ειδικότερα, την περασμένη χρονιά έγραψε κύκλο εργασιών 10,34 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ φόρων 2,21 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία βιομηχανική εγκατάσταση, η οποία εκτός από τη Βουλγαρία έχει ως αντικείμενο την τροφοδοσία και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build