Σταθερά ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι δεν επίκειται επιβράδυνση της τάσης αυτής στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Greek Housing Observatory της Delfi Partners για το τρίτο τρίμηνο του 2023, που δείχνει ότι συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2022 η μέση τιμή πώλησης κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 12% και η μέση τιμή ενοικίασης κατά 7%, ως αποτελεσμα της ισχυρής ζήτησης, σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αφορούν στη ζητούμενη τιμή ενοικίου ή πώλησης.

Μεγάλη ανάπτυξη για τα προάστια του Πειραιά
Όσον αφορά συγκεκριμένα στην Αθήνα, διψήφια αύξηση καταγράφεται στις τιμές πώλησης κατοικιών σε όλες σχεδόν τις περιοχές της πρωτεύουσας, με τα νότια προάστια να πρωτοστατούν με μέση τιμή 3.611 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ετήσια αύξηση 14%. Αντίθετα, τα προάστια του Πειραιά διατηρούν τη θέση τους ως η πιο προσιτή περιοχή στην Αττική, με μέση τιμή 1.714 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρά τις χαμηλότερες τιμές, αυτή η περιοχή έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με ετήσια αύξηση 23,2%. Αυτή η ανάπτυξη, σύμφωνα με την Delfi Partners, αποτυπώνει την ουσιαστική ανάπτυξη και πρόοδο που έχει σημειώσει ο Πειραιάς και τα γύρω προάστια τα τελευταία χρόνια.

Σε επίπεδο πόλης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης σημειώθηκαν στην Πεύκη (+34%), στο Μοσχάτο (+27%) και στην Αγία Παρασκευή (+25%).
Στα 2.164 ευρώ ανά τ.μ. οι τιμές πώλησης στον δήμο Θεσσαλονίκης Παρόμοια είναι η κατάσταση που παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη, με διψήφια αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών σε όλες σχεδόν τις περιοχές κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023. Ειδικότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει ως η πιο ακριβή περιοχή, με μέση τιμή πώλησης 2.164 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας άνοδο 21,2%. Οι περιφερειακοί δήμοι παρουσίασαν επίσης αύξηση 18,9%, με τιμές κατά μέσο όρο 1.560 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η περιοχή που πλήττεται λιγότερο είναι το υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης, που παρέμεινε σχετικά σταθερή στα 810 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με οριακή μόνο άνοδο 1,6%. Σε επίπεδο πόλης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης σημειώθηκαν στη Μπότσαρη – Νέα Παραλία με άνοδο 18%, στην περιοχή της Νεάπολης με άνοδο 15% και στον Εύοσμο με αύξηση 14%.

Αυξημένα κατά 30% τα ενοίκια τα τελευταία πέντε χρόνια
Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει μειώσει τη διαθεσιμότητα ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα νότια προάστια της Αθήνας διατήρησαν το προβάδισμά τους ως οι πιο ακριβές περιοχές, με μέση τιμή 11,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ετήσια αύξηση 9,1%. Επιπλέον, σε επίπεδο ανάπτυξης, το κέντρο της Αθήνας, τα προάστια του Πειραιά και ο Πειραιάς κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με αυξήσεις +10,9%, +10,6% και +10,2% αντίστοιχα, μια τάση που ευθυγραμμίζεται με την αναζήτηση ενοικιαζόμενων ακινήτων από φοιτητές εν όψει της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους. Στην Αθήνα, το Γουδή σημείωσε αύξηση +26% στις τιμές των ενοικίων, η περιοχή Πατησίων – Αχαρνών σημείωσε αύξηση 14% και η περιοχή Ζωγράφου είχε αύξηση 9% στις τιμές των ενοικίων.

Αυξημένα ενοίκια και στη Θεσσαλονίκη
Αυξημένα είναι τα ζητούμενα ενοίκια και στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν σε κάθε προάστιο και περιοχή. Ιδιαίτερα ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει ως η πιο ακριβή περιοχή, με μέση τιμή ενοικίου 8,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας αύξηση 8,2%. Αύξηση 11,2% παρουσίασαν και οι περιφερειακοί δήμοι, με τις τιμές κατά μέσο όρο στα 6,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η λιγότερο πληγείσα περιοχή είναι το υπόλοιπος νομού Θεσσαλονίκης, που παρέμεινε σχετικά σταθερς στα 3,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με μόνο οριακή μεταβολή. Σε επίπεδο πόλης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων σημειώ-θηκαν στη Θέρμη, με αύξηση +21%, στη Σταυρούπολη με +19 και στην Καλαμαριά με άνοδο +10%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build