Πώς η διασύνδεση των συστημάτων ασφαλείας και των «έξυπνων» αισθητήρων μπορεί να συμβάλλει στη βέλτιστη διαχείριση των ακινήτων;
Η ασφάλεια των κατασκευών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των ακινήτων. Η εγκατάσταση συστημάτων, που θα ειδοποιούν εγκαίρως για πιθανές φθορές μέσα στο κτίριο, για απόπειρες διαρρήξεων, καθώς και για φαινόμενα πυρκαγιάς ή πλημμύρας, παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας στα κτίρια, αλλά και στους χρήστες τους. Στον τομέα της ασφάλειας οι καινοτόμες τεχνολογίες κατέχουν τον πρώτο λόγο, διότι αναφερόμαστε σε συστήματα, τα οποία ανταλλάσσουν συνεχώς δεδομένα μεταξύ τους, ενώ η διαχείρισή τους μπορεί να γίνει εύκολα εξ αποστάσεως. Όπως θα δούμε πιο αναλυτικά στο ακόλουθο αφιέρωμα του Construction, το αγοραστικό κοινό φαίνεται να έχει κατανοήσει τα οφέλη των εν λόγω συστημάτων και να επιζητά ακίνητα που να ενσωματώνουν τέτοιες τεχνολογίες.
«Έξυπνοι» αισθητήρες και συστήματα ασφαλείας
Στον κόσμο των κατασκευών υπάρχει η τάση τα κτίρια να γίνονται όλο και πιο «έξυπνα», διαθέτοντας αισθητήρες που ειδοποιούν έγκαιρα για οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκύψει. Έτσι πραγματοποιείται εικοσιτετράωρη επίβλεψη των ακινήτων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολα η συντήρησή τους, αλλά και οι ένοικοι να νιώθουν πλήρη ασφάλεια μέσα σε αυτά. «Η πολυετής εμπειρία μας στον χώρο του Real Estate μας έχει διδάξει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές δίνουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και στην ενεργειακή απόδοση των ακινήτων. Επενδύοντας σε συστήματα ασφαλείας και βελτιώνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αυξήσουν την αξία και την ελκυστικότητα των ακινήτων τους, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά στην αγορά. Τα πιο κοινά συστήματα ασφαλείας που βλέπουμε σήμερα στα κτίρια περιλαμβάνουν κάμερες παρακολούθησης (CCTV), συστήματα ελέγχου πρόσβασης, ανιχνευτές καπνού και πυρανίχνευσης, καθώς και συναγερμούς εισβολής. Όλα αυτά συνεργάζονται για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ασφάλεια, προστατεύοντας τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους» υπογραμμίζει η Πία Βαφειάδου, CEO του γραφείου Focus Properties.
Η λειτουργία των «έξυπνων» κατασκευών βασίζεται σε συσκευές IoT, οι οποίες συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από διάφορα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στο κτίριο. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά αναλύονται για την ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Τα πιο συνηθισμένα συστήματα περιλαμβάνουν:
Αισθητήρες: Αυτοί μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, επιτρέποντας προσαρμογές των συστημάτων του κτιρίου σε πραγματικό χρόνο. Εξειδικευμένοι αισθητήρες θερμότητας μπορούν να τοποθετηθούν και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να εντοπιστούν αναφλέξεις και βραχυκυκλώματα που μπορούν προκαλέσουν εστίες φωτιάς.
Έξυπνοι μετρητές: Παρακολουθούν και αναφέρουν την κατανάλωση ενέργειας κάθε συσκευής που υπάρχει στο διαμέρισμα, επιτρέποντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους. Μάλιστα, κάποια συστήματα ωθούν σε διακοπή λειτουργίας συσκευές που υπερβαίνουν μία προκαθορισμένη από τον χρήση κατανάλωση.
Έξυπνοι θερμοστάτες: Ρυθμίζουν αυτόματα τη θέρμανση και την ψύξη με βάση τις ανάγκες του κτιρίου, τις καιρικές συνθήκες και τις προτιμήσεις του χρήστη, με στόχο να περιοριστούν οι ενεργειακές δαπάνες.
Αισθητήρες φωτός: Ανάλογα με το φυσικό φως που υπάρχει μέσα στο κτίριο, ρυθμίζεται κατάλληλα ο φωτισμός, ώστε το περιβάλλον να καθίσταται λειτουργικό και συνάμα να μειώνονται οι ενεργειακές δαπάνες. Η ένταση του φωτισμού εξαρτάται φυσικά και από τη χρήση για την οποία προορίζεται ο κάθε χώρος, προκειμένου να επιτυγχάνεται αυξημένη παραγωγικότητα ή χαλάρωση αντίστοιχα.
Προηγμένα συστήματα ταυτοποίησης: Η τοποθέτηση «έξυπνων» κλειδαριών στην εξώπορτα των ακινήτων, των οποίων η λειτουργία βασίζεται στην αναγνώριση προσώπου ή στη σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, μειώνει το ποσοστό διαρρήξεων, προστατεύοντας τους χρήστες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Συνδεδεμένες κάμερες: Παρέχουν επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο με ένα σύστημα καμερών IP CCTV που μπορεί να ενσωματωθεί με άλλα συστήματα για ενισχυμένη ασφάλεια. Οι κάμερες καταγράφουν δεδομένα, τα οποία μπορούν να αποθηκεύονται στο Cloud και είναι προσβάσιμα από κάθε φορητή συσκευή, όπως κινητό ή tablet.
Ανιχνευτές διαρροών νερού: Εντοπίζουν πιθανές διαρροές στις σωληνώσεις αποτρέποντες φαινόμενα πλημμυρών εντός του χώρου του ακινήτου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές υλικές ζημιές και να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ενοίκων.
Συστήματα πυρανίχνευσης: Οι συναγερμοί και αισθητήρες καπνού μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως κάποια εστία πυρκαγιάς προτού εξαπλωθεί και να ειδοποιήσουν άμεσα τους ενοίκους και τις υπηρεσίες πυρόσβεσης για τη γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αύξηση της διάρκειας ζωής των κτιρίων
Η αντοχή των κτιριακών υποδομών είναι ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο της κατασκευαστικής κοινότητας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι βιωσιμότητας, όπως έχουν τεθεί από τις εγχώριες και ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν θα πρέπει μόνο να υλοποιούνται κατασκευές που θα έχουν μικρό ανθρακικό αποτύπωμα, αλλά και μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Συνεπώς, απαιτείται η παραγωγή και η χρήση ανθεκτικών δομικών υλικών, που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων, που θα κάνουν πιο εύκολη τη συντήρηση των κτιρίων. Ο πρώιμος εντοπισμός των φυσικών φθορών ενός οικοδομήματος, αλλά και των βλαβών που μπορεί να υπάρχουν στις υδραυλικές ή ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης και καθιστά πιο αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις.
Επομένως, ένας υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής είναι εύλογο να επιθυμεί ένα ακίνητο, το οποία θα βρίσκεται σε άρτια κατάσταση και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του για τα επόμενα χρόνια. Με τη χρήση «έξυπνων» αισθητήρων μπορεί να γίνεται καθημερινός έλεγχος των κατασκευών και να ειδοποιούνται άμεσα οι ιδιοκτήτες και το τεχνικό προσωπικό για τις βλάβες που παρουσιάζονται, οι οποίες σε δεύτερο επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν σε πυρκαγιές, πλημμύρες, καθώς και σε προβλήματα στην στατικότητα του οικοδομήματος. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Π. Βαφειάδου «τα συστήματα ασφαλείας δεν είναι μόνο για την προστασία από κλοπές ή φωτιές. Βοηθούν επίσης στη συντήρηση του κτιρίου, εντοπίζοντας προβλήματα νωρίς. Για παράδειγμα, αν ανιχνευτεί καπνός, μπορεί να αποτραπεί μια μεγάλη καταστροφή. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια μπορούν να διατηρούνται σε καλή κατάσταση για περισσότερο χρόνο».
Απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης ακινήτων
Για μία εταιρεία Real Estate ή κάποια μεγάλη επιχείρηση που κατέχει πολλά ακίνητα, η διαχείριση αυτών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Τη λύση έρχονται να δώσουν εξειδικευμένα ψηφιακά προγράμματα, τα οποία συγκεντρώνοντας πολύτιμες πληροφορίες από τα συστήματα και τους αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στις κατασκευές, βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα και προβλέψεις. Πιο συγκεκριμένα, φτιάχνουν αναλυτικές λίστες με τις εργασίες συντήρησης και τα κόστη που αφορούν το κάθε ακίνητο, ενώ αξιολογούν βάσει πραγματιστικών δεδομένων κατά πόσο κερδοφόρα μπορεί να είναι στο μέλλον μία επένδυση. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται το επιχειρηματικό ρίσκο και λαμβάνονται πιο ορθές στρατηγικές αποφάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν στην κερδοφορίας της εκάστοτε επιχείρησης.
Είναι απαραίτητο η ακίνητη περιουσία να επιβλέπεται καθημερινά από αξιόπιστα συστήματα, ώστε να παράγονται μετρήσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείρισή της. Σχετικά, η Π. Βαφειαδού σημειώνει ότι «η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων κάνει τη διαχείριση των κτιρίων πολύ πιο εύκολη. Οι διαχειριστές μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση των εγκαταστάσεων σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις για τη συντήρηση και τις επισκευές, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.
Από την άλλη πλευρά και για τους κατασκευαστές, η ενσωμάτωση αυτών των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τα διαμερίσματα που είναι εξοπλισμένα με τέτοιες τεχνολογίες είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές. Οι άνθρωποι νιώθουν πιο ασφαλείς και εκτιμούν την ενεργειακή απόδοση, κάτι που διευκολύνει την πώληση και την ενοικίαση αυξάνοντας την αξία των ακινήτων».
Ενεργειακή εξοικονόμηση και λήψη πιστοποιήσεων
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών και συστημάτων που μπορούν να συντελέσουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων. Υπάρχουν αισθητήρες που ρυθμίζουν αυτόματα το επίπεδο φωτισμού και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός κτιρίου, τα οποία συνδέονται με εξειδικευμένα προγράμματα, που συμβουλεύουν τους χρήστες πώς να πετύχουν την επιθυμητή ενεργειακή κατανάλωση.
Τα εν λόγω συστήματα είναι αρκετά διαδεδομένα στο εξωτερικό, ενώ αρχίζουμε να τα συναντάμε όλο και πιο συχνά στη χώρα μας. Η χρήση των καινοτόμων αισθητήρων αφενός κάνει πιο εύκολη την ενεργειακή διαχείριση του ακινήτου, αφετέρου συμβάλλει στην απόκτηση «πράσινων» πιστοποιήσεων. «Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας μπορούν να συμβάλλουν και στην ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Έξυπνοι αισθητήρες που ενεργοποιούν τα φώτα ή τη θέρμανση μόνο όταν χρειάζεται, βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Έτσι, τα κτίρια μπορούν να αποκτήσουν “πράσινες” πιστοποιήσεις, κάτι που τα κάνει πιο φιλικά προς το περιβάλλον και πολύ πιο προτιμητέα από τους πελάτες, ειδικά του εξωτερικού» τονίζει η Π. Βαφειάδου.
Ειδικά αν γίνεται λόγος για επαγγελματικά κτίρια, όπως χώρους γραφείων, η λήψη πιστοποιήσεων που αποδεικνύουν τον βιώσιμο χαρακτήρα μίας κατασκευής κρίνεται απαραίτητη, στοιχείο που αποδεικνύεται από τη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Ένα πιστοποιημένο «πράσινο» κτίριο διαθέτει μεγαλύτερη αντικειμενική αξία, καθώς αποτελεί μία κερδοφόρα επένδυση για το μέλλον.
Συνεπώς, το αγοραστικό κοινό αρχίζει και στρέφεται προς αυτή την κατηγορία ακινήτων, τάση που προβλέπεται να γίνει εντονότερη.
Συμπερασματικά, βλέπουμε πως τα καινοτόμα συστήματα ασφαλείας και οι «έξυπνοι» αισθητήρες αποτελούν το μέλλον των κατασκευών.
Αρχικά, αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των κατασκευών, αφού με τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών βλαβών και φυσικών φθορών γίνεται πιο αποτελεσματική η συντήρησή τους, με πολύ μικρότερο κόστος. Επιπλέον, προλαμβάνονται φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών, που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες υλικές καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ενοίκων, ενώ με τη συνεχή επιτήρηση των καμερών ασφαλείας και τη χρήση των «έξυπνων» κλειδαριών αποτρέπονται οι απόπειρες διάρρηξης.
Οι αισθητήρες, ακόμη, συμβάλλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση των κατασκευών, καθώς και στην απόκτηση «πράσινων» πιστοποιητικών που αυξάνουν την αγοραστική αξία των ακινήτων. Τέλος, τα εν λόγω συστήματα απλοποιούν τις περίπλοκες διαδικασίες του Asset Management, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και για τη διεκπεραίωση αξιόπιστων προβλέψεων που αφορούν σημαντικές επενδύσεις.
Επομένως, οι τεχνολογίες που αναφέραμε θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα, καθώς το κοινό θα στρέφεται προς ακίνητα που θα συμβαδίζουν με τις τρέχουσες τάσεις της διεθνούς αγοράς.