Έως το τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το νέο σύγχρονο κέντρο logistics της Καυκάς στον Ασπρόπυργο, για το οποίο ο όμιλος επενδύει πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση η επιχείρηση θα έχει στη διάθεσή της 16.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, δημιουργώντας σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης των αποθεμάτων της. Θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 13 χιλ. παλετοθέσεων και φόρτωσης από τις 28 ράμπες που θα υφίστανται.

Το νέο κέντρο διανομής θα στεγάζεται σε οικόπεδο 49 στρεμμάτων. Στο πλαίσιο τον επενδύσεών της, η εταιρεία προγραμμάτισε τη διάθεση επιπλέον 2 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Σημειώνεται, ότι ήδη η Καυκάς προχώρησε στη μετεγκατάσταση της Μονάδας Ηλεκτρικών Πινάκων Βορείου Ελλάδος που βρίσκονταν στην οδό Μοναστηρίου, σε νέο εργοστάσιο στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης, σε ιδιόκτητο κτίριο επιφάνειας 2.500 τ.μ. Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα τρέχει τις διαδικασίες προκειμένου να βρει χώρο και για τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Ηλεκτρικών Πινάκων που διατηρεί στην Αθήνα.

Τοποθέτηση φορτιστών και φωτοβολταϊκών σε καταστήματα
Στο πλαίσιο της «πράσινης» στρατηγικής που εφαρμόζει έχει επενδύσει μεταξύ άλλων στην εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών στα κεντρικά της γραφεία. Φορτιστές όμως έχουν εγκατασταθεί και σε καταστήματα του δικτύου της όπως είναι αυτά της Γλυφάδας, των Νέων Μουδανιών, του Ηρακλείου Κρήτης, των Χανίων, του Ρεθύμνου, των Μαλίων, του Αγίου Νικολάου καθώς και στο HUB Lighting & Innovation by Kafkas που έχει δημιουργήσει στην Ηλιούπολη, συνεχίζοντας με την τοποθέτηση και στα υπόλοιπα σημεία του δικτύου της. Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, έχει εγκαταστήσει συστήματα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών με το μοντέλο του net metering, αρχικά σε δύο ιδιόκτητα καταστήματά της, ενώ έχει σχεδιάσει την επέκταση και σε άλλα καταστήματα.

Σχετικά με την πορεία της Καυκάς για το 2023, εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από την κρίση στην Ουκρανία. Ο λόγος είναι ότι τα γεγονότα αυτά επηρέασαν τις τιμές σε βασικές πρώτες ύλες και εμπορεύματα, όπως η τιμή του χαλκού που χρησιμοποιείται στα καλώδια. Στις αρχές του έτους παρουσιάστηκε εξορθολογισμός στις αυξήσεις των τιμών στα υλικά που εμπορεύεται η εταιρεία, οι οποίες ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2022. Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα επηρεάσει την κερδοφορία της φέτος, καθότι πέρυσι λόγω της αύξησης των αποθεμάτων το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την κερδοφορία της σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών στα προϊόντα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί και φέτος. Θα θυμίσουμε ότι το 2022 ο τζίρος του ομίλου ήταν 261,78 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 17,12 εκατ. ευρώ από 204,46 εκατ. με κέρδη μετά από φόρους 14,67 εκατ. ευρώ το 2021.

Η επίδραση των επιτοκίων
Επίδραση στην κερδοφορία της θα έχει και η αύξηση του κόστους δανεισμού της Καυκάς, καθότι αυξήθηκε ο δανεισμός λόγω των μεγαλύτερων υπολοίπων πελατών και των επενδύσεων σε αποθέματα και πάγιες δαπάνες, που επιβαρύνονται από την άνοδο του επιτοκίου Euribor. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός στο τέλος του 2022 ήταν 36,79 εκατ. ευρώ. Το εύρος της επίπτωσης που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων αντισταθμίζεται από την κίνηση της εταιρείας να διασφαλίσει παλαιότερα ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού της με προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου ανόδου επιτοκίου.

Σημειώνεται, πως η εταιρεία θα ενισχύσει περαιτέρω τον τζίρο της, δεδομένης της έντονης κινητικότητας που προέρχεται από επενδύσεις σε κατοικίες, τουριστικά ακίνητα, βιομηχανία, data centers και συναφείς τομείς. Ως σημαντικό πεδίο ευκαιρίας και ανάπτυξης προβάλλεται αυτό των πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που οδηγεί στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών με απώτερο σκοπό την εφαρμογή λύσεων εξοικονόμησης αλλά και καθαρής ενέργειας. Ο τομέας προϊόντων για τη μείωση των ρύπων παγκοσμίως, όπου ήδη δραστηριοποιείται η Καυκάς, αναμένεται ότι σε ολόκληρο των πλανήτη θα τζιράρει περί τα 12 τρισ. δολάρια το 2030. Σε αυτόν εντάσσονται φωτοβολταϊκά και net metering στις οροφές των κτιρίων, αντικατάσταση λαμπτήρων με λιγότερο ενεργοβόρους τύπου LED, αυτοματισμοί για τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build