Την άποψή του ότι ο κλάδος των logistics θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, μιλώντας στο 1ο συνέδριο real estate, το οποίο διοργανώθηκε από τον όμιλο REAL Group.
«Μετά την πανδημία, οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν να αναπτύσσονται. Είχαν, ίσως, ποσοστιαία την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Πιστεύω πολύ στον τομέα αυτόν, θεωρώ ότι έχει πολύ μέλλον στη χώρα μας», είπε, στην αρχή, ο κ. Γεωργάκος.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως η ζήτηση αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα είναι μεγάλη και δεν υπάρχει υποδομή για να την καλύψει. «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη έλλειψη, νομίζω ότι και στην Αθήνα ισχύει το ίδιο – δεν υπάρχουν χώροι. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη αποθηκευτικό χώρο άνω των 4 χιλ. τ.μ. άδειο και, αν τον βρει, θα τον βρει στα 5 ευρώ το τ.μ.», πρόσθεσε.

Έπειτα, πάντως, επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για κρατικές επενδύσεις για να υποστηριχθεί ο κλάδος των logistics: «Οι ιδιώτες μπορεί να κάνουν επενδύσεις. Αλλά, το θέμα είναι ότι, εάν το κράτος (που για μένα πρέπει να προπορεύεται των επενδύσεων των ιδιωτών) δεν υλοποιήσει επενδύσεις και υποδομές, δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Τι να το κάνεις να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος logistics και να μην υπάρχουν δρόμοι;». Πάντως, ο κ. Γεωργάκος τόνισε πως «έχουν ανακοινωθεί πάρα πολλές αναπλάσεις και επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι μοναδικές», ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι «θα υλοποιηθεί το μεγάλο project, που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, διότι το λιμάνι της πόλης είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να φέρει ανάπτυξη εκεί».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργάκος υπογράμμισε: «Πιστεύω πως τα logistics θα αποτελέσουν, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα, έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια αυτό θα φανεί. Στην πορεία θα δούμε αρκετά σύγχρονα logistics centers να αναπτύσσονται και αυτά θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην προσέγγιση επενδύσεων εγχώριων και ξένων επενδυτών. Αυτό, πάντως, που εντυπωσιάζει είναι ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για τέτοιου είδους αναπτύξεις είναι ξένοι. Σε αυτό έχει, βέβαια, βοηθήσει πολύ το ηλεκτρονικό εμπόριο – πάρα πολλές αγορές μας γίνονται πλέον μέσω του διαδικτύου και, σταδιακά, η αξία του καταστήματος του Internet θα αυξάνεται ολοένα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build