Με μεγάλη επιτυχία και με τη προσέλευση δεκάδων στελεχών από την αγορά του real estate πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 23 Μαΐου, το Hellenic Public Property Conference, το οποίο διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ σε συνεργασία με τη Boussias Events. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκαν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο διαχείρισης ακινήτων, καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον για την εκ νέου ανάπτυξή του.

Διαχρονικό ζήτημα η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Φωτόπουλου, CEO Audiomax Co. και Προέδρου της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, ο οποίος τόνισε πως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι ένα διαχρονικό ζήτημα, που ξεκινά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. «Κεντρικός στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι η ορθολογική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, με βασικούς άξονες την ενδυνάμωση, την προστασία και την αξιοποίησή της, χρησιμοποιώντας κατάλληλα και σύγχρονα εργαλεία», επεσήμανε ο ίδιος. Πρόσθεσε, δε, πως «με την σωστή εκμετάλλευση των δημόσιων ακινήτων μπορούν να επέλθουν οι απαραίτητοι πόροι για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων».

Τα κοινωνικά οφέλη των «Πάρκων Γειτονιάς»
Η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ είναι ένα σωματείο που δημιουργήθηκε το 2011, την περίοδο που η χώρα μας έμπαινε στην κρίση, επιδιώκοντας να θέσει προτάσεις και να βρεθεί σε διάλογο με τους δημόσιους φορείς για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η κρατική περιουσία, ώστε να υπάρξει εγχώρια ανάπτυξη. Σημαντική πρωτοβουλία της ΚΑΠΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, υπήρξε το σχέδιο Αρχιμήδης, το οποίο αποσκοπούσε στο να αποφύγει η Ελλάδα τη βαθιά ύφεση αλλά και την υποτίμηση του 25% του ΑΕΠ, που επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Ωστόσο, εξήγησε ότι η τότε πολιτική ηγεσία δεν ήταν ώριμη για τέτοιες πρωτοβουλίες, με συνέπεια να μην εφαρμοστεί το σχέδιο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΚΑΠΠΑ μίλησε για ένα σπουδαίο project, «τα πάρκα γειτονιάς», εμπνευστής του οποίου αποτέλεσε ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Ρωμανός. Η κεντρική ιδέα είναι ότι τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση των εν λόγω πάρκων, θα επιστρέφουν στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ανάγκη υλοποίησης του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας
Επιπλέον, ο κ. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι «η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας θα συντελέσει στην καλύτερη διαχείρισή της. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη». Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως «το real estate αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα επιφέρουν την περαιτέρω άνθισή του».