«Η αλήθεια είναι πως η λέξη καινοτομία μου προκαλεί μια αμηχανία, αφού έχει χρησιμοποιηθεί από πολύ κόσμο πάρα πολλές φορές και, κατ’ εμέ, έχει και λίγο κακοποιηθεί», δηλώνει στο Building Materials Forum της Boussias Events ο Κωνσταντίνος Ασλάνης, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης και Τεχνικής Υποστήριξης στην Isomat. «Αλλά, προσπαθώντας να δώσω έναν ορισμό του τι αντιλαμβάνομαι ως καινοτομία, σκέπτομαι πως πρόκειται για μια ιδέα που έρχεται να επιλύσει μια ανάγκη. Για να γίνει αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να κυριαρχεί ένα ανήσυχο πνεύμα, που έχει την ιδέα, τη δημιουργικότητα αλλά και τη βαθιά γνώση να κάνει κάτι διαφορετικό», σημειώνει.

Οι πυλώνες της καινοτομίας
«Σε μια εταιρεία δομικών υλικών για να καινοτομήσεις, πρέπει να βρεις την ανάγκη. Στη σύγχρονη εποχή, αυτή η ανάγκη αντιστοιχεί στη βιωσιμότητα», υπογραμμίζει ο κ. Ασλάνης. Πώς, όμως, η καινοτομία αλληλοεπιδρά με μια βιομηχανία δομικών υλικών; «Στην Isomat έχουμε εντοπίσει τους εξής τέσσερις πυλώνες: σχεδιασμός, παραγωγή, διακίνηση και αποθήκευση, κύκλος ζωής προϊόντος» περιγράφει, τονίζοντας πως ο καθένας τους συμμετέχει με τον δικό του τρόπο. «Στον σχεδιασμό, καίριας σημασίας για εμάς είναι η ενσωμάτωση ανακυκλωμένων υλικών που προέρχονται, π.χ., από βιομηχανικά συμπαράγωγα. Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιήσουμε τριμμένο ελαστικό, γυαλί, κάποια δομικά απορρίμματα και τώρα προσπαθούμε φλοιό ρυζιού», μας ενημερώνει, σημειώνοντας πως η ιπτάμενη τεφρά ούτως η άλλως χρησιμοποιείται, απλώς σε τέτοιου τύπου βιομηχανικά συμπαράγωγα χρειάζεται πολύ μεγάλη ενέργεια για να έρθει σε επεξεργάσιμη μορφή.

«Τα προϊόντα πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια στον χρόνο, αφού ένα υλικό που χρειάζεται πολύ λιγότερη συντήρηση και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τη φύση του, σαφέστατα διαθέτει και πολύ μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα» αναφέρει ο κος Ασλάνης, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά προφανώς δίνουν προηγμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά και αποτυπώνονται στο ESG. Όπως τονίζει, στο κομμάτι της παραγωγής προϊόντων εξελίσσεται σε επιτακτική ανάγκη η χρήση ηπίων μορφών ενέργειας. «Το 50% της ενεργειακής ανάγκης της Isomat στα εργοστάσια παραγωγής καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι περισσότερες φωτοβολταϊκά» μας πληροφορεί, σημειώνοντας πως πρόκειται για επίτευγμα. «Το να χρησιμοποιείς νερό στην παραγωγή σου για ψύξη ή θέρμανση εναλλακτικά αρκετές φορές είναι επίσης κάτι, ενώ η ανακύκλωση και η υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων θεωρητικά αποτελεί υποχρέωση αλλά πρέπει να πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω», συμπληρώνει.

«Στο κομμάτι αποθήκευσης και διακίνησης, αν τα υλικά είναι πιο ανθεκτικά στη μεταφορά τους, το κόστος μειώνεται πάρα πολύ και σαν κόστος μεταφοράς αλλά και σαν ανθρακικό αποτύπωμα» δηλώνει, συμπληρώνοντας πως, και πάλι, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης έχει αρχίσει να μπαίνει στο κομμάτι της λειτουργικότητας. «Για την παρακολούθηση του χρόνου ζωής, τα προϊόντα παίζουν σημαντικό ρολό. Όταν παράγεις κάτι αυτό χρειάζεται να παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα προϊόντα για τη βιωσιμότητα που δεν είναι ακόμη ασφυκτικά αλλά έχουν αρχίσει να αποκτούν μια σημαντικότητα», αναφέρει. Αυτή τη στιγμή o έλεγχος του κύκλου ζωής αποτιμά τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος αλλά δεν αξιολογείται, μας ενημερώνει.

Με τη σφραγίδα της Isomat
«Στην Isomat, έχουμε 7 διαφορετικά χημεία ερευνάς και ανάπτυξης και 3 εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, ενώ αναπτύσσουμε μεγάλο αριθμό προϊόντων, η πληθώρα των οποίων αναφέρεται σε τροποποιήσεις, επικαιροποιήσεις και βελτιώσεις χαρακτηριστικών, για οικονομικούς λογούς αλλά και για λόγους ενεργειακού αποτυπώματος», μας πληροφορεί ο κ. Ασλάνης. «Η εταιρεία απασχολεί πάνω από εκατό χημικούς και μηχανικούς, ενισχύοντας την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία της, συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα και spin-off εταιρείες, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και αναπτύσσει όλα τα προϊόντα και τα συστήματα με βάση τις απαιτήσεις των κανονισμών», συμπληρώνει.