ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» στο μεγάλο εγχείρημα της Πολιτείας Καινοτομίας στην Πειραιώς

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί το νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας «Πολιτεία Καινοτομίας» στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς .Η περιοχή επέμβασης, όπως προαναφέρθηκε, αφορά στο ακίνητο των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του βιομηχανικού συγκροτήματος «ΧΡΩ.ΠΕΙ.», συνολικού εμβαδού 17.868,69 τ.μ.,  το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ. 63, επί της Λεωφόρου Πειραιώς 62, του Δήμου Πειραιώς. Σύμφωνα με την νέα απόφαση, το Ο.Τ. 63 αποχαρακτηρίστηκε από χώρος ανέγερσης «Δικαστικού Μεγάρου Πειραιώς» και παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο  υπό τη Διαχείριση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για 49 έτη,  με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας Πρότυπου Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πώς θα διαμορφωθεί η Πολιτεία Καινοτομίας στην πρώην ΧΡΩΠΕΙ

Νέα πνοή θα αποκτήσει το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, καθώς για τη δημιουργία του νέου Κέντρου Καινοτομίας Πρότυπου Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας, θα γίνει αξιοποίηση ή και αναδιάταξη των αρχικών κελυφών του κτιριακού συγκροτήματος.  Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης του σχετικού πολεοδομικού σχεδίου, επιτρέπεται η ανέγερση νέων κτιρίων εντός του ακινήτου, η προσθήκη νέων όγκων και η δημιουργία ακάλυπτων χώρων εντός του ακινήτου με τις απαραίτητες διαμορφώσεις, προς εξυπηρέτηση της λειτουργίας του. Το βιομηχανικό συγκρότημα περιλαμβάνει 38 διακριτά υφιστάμενα κτίρια εντός του ακινήτου, τα οποία ομαδοποιούνται σε 17 κτίρια και συγκροτήματα κτιρίων. Αναλυτικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες χρήσεις γης στο σύνολο της περιοχής επέμβασης: γραφεία, κέντρα έρευνας και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων. Η κύρια χρήση θα αποτελεί τουλάχιστον το 50% της συνολικής δόμησης και στο πλαίσιό της επιτρέπεται η εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, χώρων εκπαίδευσης και σεμιναρίων, χώρων διοίκησης του κέντρου και εκθεσιακού χώρου ή χώρου παρουσιάσεων.  Επιπρόσθετες χρήσεις γης θα γίνουν για τη δημιουργία: χώρων συνάθροισης κοινού και συνεδριακά κέντρα, εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης και αναψυχής, χώρων εκγύμνασης και ευεξίας, χώρων για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του ακινήτου, αναψυκτήριων, καταλυμάτων επισκεπτών – ερευνητών, αποθηκών χαμηλής όχλησης, επαγγελματικών εργαστήριων αποκλειστικά προηγμένης τεχνολογίας και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων. Η Πολιτεία Καινοτομίας θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 2.000 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια συνεδρίων θα μπορεί να εξυπηρετεί επιπλέον 1.500 άτομα.

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης

Αναφορικά, ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης αγγίζει το 2,6% και ανέρχεται στα 46.458,59 τ.μ. και το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης είναι 60%, ήτοι 10.721,21 τ.μ.. Επίσης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων είναι τα 21 μέτρα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

The ΒΙΜ Conference: Πώς περιγράφουν την εμπειρία τους επαγγελματίες που έχουν δουλέψει με το ΒΙΜ

Πολλά ακούγονται για το ΒΙΜ ((Building Information Modeling) τα τελευταία χρόνια, όμως τα περισσότερα είναι θεωρητικά και λιγότεροι είναι εκείνοι που το έχουν χρησιμοποιήσει στην πράξη. Το The BIM Conference, που συνδιοργανώθηκε χθες Τετάρτη από την BOUSSIAS και το ΤΕΕ, με επιστημονική συνεργάτη την κα Λιάνα Αναγνωστάκη, συγκέντρωσε σε μία ειδική ενότητα επαγγελματίες με εμπειρία από την εφαρμογή του ΒΙΜ σε έργα εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα έργα αυτά και το πώς το ΒΙΜ συνεισέφερε σε αυτά, δίνοντας στους συμμετέχοντες μια γεύση από το μέλλον της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών.

Το μετρό. ένα γήπεδο στο Κατάρ και «έξυπνα» κτίρια

Την ενότητα, την οποία συντόνισε ο αρχισυντάκτης του Build, Σπύρος Πιστικός, άνοιξε η παρουσίαση του Άκη Ουζούνη, ΒΙΜ Manager της Alstom, ο οποίος αναφέρθηκε στα σιδηροδρομικά έργα που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί σε Ελλάδα και εξωτερικό ο όμιλος Alstom, μεταξύ των οποίων η Γραμμή 4 του Αττικού Μετρό (σε κοινοπραξία με την Avax και την Ghella) και ο προαστιακός του Παρισίου, εξηγώντας πώς αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του ΒΙΜ για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Δήμος από την Avax, μέλος της Συντονιστικής Ομάδας για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ο οποίος παρουσίασε με λεπτομέρεις το πώς χρησιμοποιήθηκε η ΒΙΜ για τη μελέτη και κατασκευή του Education City Stadium στην Ντόχα, ενός από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τον επόμενο μήνα αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, χωρητικότητας 40.000 θεατών. Από την πλευρά του, ο Αστέριος Τζίργας, συντονιστής του Συνεργατικού Σχηματισμού IsZEB (Intelligent Solutions for Zero-Energy Buildings), αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή του BIM στην ενεργειακή απόδοση και ευφυία των κτιρίων, ενώ ο Φαίδων Περράκης, Project Manager της Hill International, έδωσε στους παρευρισκόμενους μία εικόνα για το ΒΙΜ μέσα από την οπτική του project management.

Εξ αποστάσεως συμμετοχές  από Αγγλία και Γαλλία

Στο συνέδριο συμμετείχε εξ αποστάσεως ο Αλέξανδρος Γκιόκας, που από το 2020 είναι Asset Information Manager στην κοινοπραξία Strategic Pipeline Alliance της Anglian Water, η οποία κατασκευάζει το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας εργασίας Standard Libraries Task Group του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού BIM4Water. Ο κ. Γκιόκας παρέθεσε ένα διεξοδικό case study για τη διαχείριση πληροφορίας έργων ύδρευσης μέσω του πλαισίου ΒΙΜ. Εξ αποστάσεως συμμετείχε και ο Εμμανουήλ Ντούρλιας, Project Lead Architect στην εταιρεία AREP με έδρα το Παρίσι και με κύριο αντικείμενο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σιδηροδρομικών έργων. Στην παρουσίασή του, ο κ. Ντούρλιας ανέπτυξε το θέμα των επεμβάσεων σε ιστορικά κτίρια στην εποχή του ΒΙΜ, παρουσιάζοντας την ιδιαίτερη περίπτωση του εμβληματικού σιδηροδρομικού σταθμού Gare de l’Est στο Παρίσι.

Οι δυνατότητες του ΒΙΜ  για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό

Οι άλλες δύο παρουσιάσεις είχαν έντονο το αρχιτεκτονικό στοιχείο, εστιάζοντας στις δυνατότητες που δίνει το ΒΙΜ στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ο Εμμανουήλ Μπόγρης, Διευθύνων Σύμβουλος, Κύριος Αρχιτέκτονας – Εμπειρογνώμονας BIM EB/Architects, έδωσε στο κοινό τη διάσταση του ανθρώπινου παράγοντα για τη γεφύρωση του κενού ανάμεσα στο BIM και στις πραγματικές ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου, παρουσιάζοντας ενδεικτικά σχέδια που έχει υλοποιήσει το αρχιτεκτονικό του γραφείο, ενώ η Σιλένα Πατσαλίδου και η Ιακωβίνα Κοντιζά από την PILA Architects μίλησαν για την εμπειρία τους από τη χρήση του ΒΙΜ, από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την κατασκευή, στο έργο του επανασχεδιασμού της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά, που έχει αναλάβει η PILA Architects.Σημειώνεται ότι το The BIM Conference  ήταν το 3ο Συνέδριο για το τεχνολογικό οικοσύστημα BIM, στη διάρκεια του οποίου διακεκριμένοι ομιλητές συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις, τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής του ΒΙΜ στην Ελλάδα, την Εθνική Στρατηγική ΒΙΜ στην Ελλάδα, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η αγορά για την υιοθέτηση του ΒΙΜ. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από το The BIM Conference στο αυριανό τεύχος του Build.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build