Intracom Properties – Κλουκίνας – Λάππας: Τέλος του 2024 η συγχώνευση των ακινήτων

Έως το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Intracom Properties από την Κλουκίνας-Λάππας, όπως εκτιμούν τα στελέχη της πρώτης, συνενώνοντας με αυτό τον τρόπο τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των δύο εταιρειών. Το 2023 έγινε η γνωστοποίηση εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη και ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου. Σήμερα, ο όμιλος Intracom κατέχει ποσοστό 87,7% στην Κλουκίνας-Λάππας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενοι εταιρικοί μετασχηματισμοί για απόσχιση του κλάδου ακινήτων και πώληση της ΚΛΜ ΑΤΕΕ και η απόσχιση του εμπορικού κλάδου με μετόχους πλέον την Intracom Holdings την Βιολέττα Λάππα.

Ενοποιημένα, τα ακίνητα της Intracom Properties θα έχουν αξία 118 εκατ. ευρώ με τη συνολική επιφάνεια του χαρτοφυλακίου να ανέρχεται στα 56.000 τ.μ. και μετά από ενέργειες αξιοποίησης και βελτίωσης εκτιμάται ότι θα φέρουν 7,5 εκατ. ευρώ εισόδημα σε ετήσια βάση. Στόχος είναι η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας εντός τριετίας να ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της ΚΛΜ έχει αξία 52,7 εκατ. ευρώ με μεγάλο ποσοστό αυτών, που ανέρχεται στο 64%, να αποτελείται εμπορικά καταστήματα. Σε ό,τι αφορά στα μισθώματα που θα εισπράξει φέτος η Intracom Properties από τα ακίνητά της με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις μίσθωσης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,8%.

Τα πλάνα των Intracom Properties και Intradevelopment
Σημειώνεται, ότι η Intracom Properties είναι κατά 100% θυγατρική του ομίλου Intracom Holdings, όπως και η Intradevelopment, με αντικείμενο την ανάπτυξη ακινήτων.
Στόχος είναι η κοινή αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών από τις δύο εταιρείες, ενώ θυμίζουμε ότι η Intradevelopment διατηρεί ποσοστό συμμετοχής 34,32% στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Κέκροψ, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις.

Η Intradevelopment έχει στο πλάνο της τη διατήρηση και ενίσχυση της μετοχικής της συμμετοχής στην Κέκροψ το προσεχές διάστημα. Επιδίωξη αποτελεί η αξιοποίηση των ακινήτων της Κέκροψ που δεν έχουν πολεοδομικούς περιορισμούς. Θυμίζουμε την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σχετικά με την διεκδίκηση έκτασης 300 στρ. από πλευράς Κέκροψ στο Π. Ψυχικό από το ελληνικό Δημόσιο, όπου η Intradevelopment αναγνωρίστηκε ως ιδιοκτήτης 13 στρ. εντός σχεδίου. Εκτός των άλλων, συνεχίζονται οι ενέργειες αξιοποίησης οικοπέδων επιφάνειας 10 στρ. και της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού, τα οποία έχουν νομικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.

Στα περιουσιακά στοιχεία της ΚΛΜ είναι τα γραφεία στην οδό Παστέρ και Χατζηκώστα που είναι κατά 80% μισθωμένα στην Mothercare, τα γραφεία στον Ταύρο που είναι 3.200 τ.μ. και συζητείται η πώλησή τους. Επίσης, το κτίριο των αποθηκών της Mothercare (που πλέον θα συνεργαστεί με την Goldair ως 3PL σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο) στον Ταύρο προορίζεται επίσης για εκμετάλλευση για τη δημιουργία εγκαταστάσεων μεικτής χρήσης με γραφεία και φοιτητικές εστίες. Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις της Intracom Properties το 2023, ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 2,4 εκατ. ευρώ.

 

Η «έφοδος» των εφοπλιστών στην Intrakat

Γεγονός αποτελεί η είσοδος των εφοπλιστών Δηµήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋµενάκη στην Intrakat, λίγο µετά από την αποχώρησή τους από τον Ελλάκτωρα. Όπως ανακοίνωσε χθες η Intracom Holdings, οι συζητήσεις που είχε το τελευταίο διάστηµα µε την πλευρά των εφοπλιστών είχαν αίσιο τέλος και κατέληξαν σε συµφωνία για την απόκτηση από µέρους τους ποσοστού 31,7% της Intrakat. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συµφώνησαν για την πώληση συνολικού µεριδίου συµµετοχής στην Intrakat της Intracom Holdings και της Intracom Technologies, που ανερχόταν σε 23.795.107 µετοχές ή ποσοστό 31,7%, έναντι τιµής πώλησης 2,95 ευρώ ανά µετοχή και συνολικού τιµήµατος 70.195.565,65 ευρώ, στην αγοράστρια εταιρεία Winex Investments Limited, συµφερόντων των Δηµήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋµενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου. H Intracom Holdings συνεχίζει να διατηρεί ποσοστό 5,09% στην εταιρεία.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε χθες, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε εφοπλιστές αναμένεται να καταλήξει και ένα επιπρόσθετο ποσοστό της Intrakat, ύψους κοντά στο 30%. Πρόκειται για τους Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου, που φαίνεται πως σύντομα θα κάνουν και αυτοί την είσοδό τους στην εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία.

Διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών
Σε ανακοίνωσή της για την εξαγορά του 31,7% της Intrakat, η Winex Investments αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ιντρακάτ, η οποία διαθέτει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και του real estate, ικανοποιεί πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και επιπλέον έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από το ενδιαφέρον που έχουν εκδη-λώσει κατά καιρούς και άλλα επιχειρηματικά σχήματα για συμμετοχή ή συνεργασία με τον Όμιλο Ιντρακάτ.

Πιστεύουμε στην Ιντρακάτ και γι’ αυτό επενδύσαμε 70,1 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 31,7% της εταιρείας. Διαθέτουμε και τις δυνάμεις για να στηρίξουμε την επένδυσή μας στην Ιντρακάτ και την τεχνογνωσία και το επιχειρηματικό σχέδιο, και μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου Ιντρακάτ, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ιντρακάτ και την αναδείξουμε σε ένα σύγχρονο και κορυφαίο Όμιλο στους τομείς της δραστηριότητάς της».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build