ΣΤΑΣΥ: Διαγωνισμός για τη συντήρηση κυλιόμενων και ασανσέρ σε μετρό-ηλεκτρικό

Ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία προκήρυξε η ΣΤΑΣΥ, για να αναθέσει υπηρεσίες που είναι προϋπολογισμού 9.258.856 ευρώ (συν ΦΠΑ) και αφορούν στην πλήρη συντήρηση, µε υλικά, των κυλιόμενων σκαλών και των ασανσέρ του συστήματος των Γραµµών 1, 2 και 3, στους σταθμούς και σε άλλους χώρους (λ.χ. αμαξοστάσια, κτίρια, πάρκινγκ, κλπ).
Η συντήρηση αφορά σε 462 κυλιόμενες σκάλες και 216 ανελκυστήρες. Την 11/04/2025 στις 11:00 θα εκπνεύσει η διορία υποβολής προσφορών. Η σύμβαση που θα υπογραφεί θα ισχύει για δύο έτη, αλλά η ΣΤΑΣΥ δικαιούται να παρατείνει μονομερώς τη διάρκειά της για έναν ακόμη χρόνο.
Οι επιπλέον υποχρεώσεις του αναδόχου
Από εκεί και πέρα, οι προς ανάθεση υπηρεσίες συντήρησης αφορούν και στους πίνακες ενδείξεων των κυλιόμενων σκαλών και των ανελκυστήρων στα σταθμαρχεία των σταθµών, όπως επίσης και στο σύστηµα ενδοσυνεννόησης µεταξύ θαλάµου ανελκυστήρα και σταθµαρχείου. Το πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει την τακτική µηνιαία και ετήσια  προληπτική συντήρηση, την έκτακτη διορθωτική-επισκευαστική συντήρηση και τον τεχνικό καθαρισμό του εξοπλισµού. Ο ανάδοχος θα είναι, επιπλέον, υπεύθυνος του καθαρισμού των εσωτερικών και των εξωτερικών τμημάτων και επιφανειών των φρεατίων των ανελκυστήρων, των εσωτερικών τµηµάτων των κυλιοµένων σκαλών και των φρεατίων τους αλλά και του χώρου κάτω από τις βαθµίδες των σκαλών.
Θα είναι, δε, υπεύθυνος και για τη µόνωση και τη στεγανοποίηση των εξωτερικών οικίσκων των ανελκυστήρων, όπως και για την αντικατάσταση των υαλοπινάκων ασφαλείας, θαλάµων ανελκυστήρων και υαλοστασίων. Στην ευθύνη του αναδόχου θα είναι και η απαιτούμενη διοικητική και τεχνική υποστήριξη και μαζί όλες οι επιθεωρήσεις, οι έλεγχοι, η προληπτική συντήρηση, οι επιδιορθώσεις βλαβών, οι επισκευές και οι γενικές επισκευές, οι επιθεωρήσεις ασφαλείας, ο καθαρισµός, η λίπανση και η βαφή τµηµάτων και εξαρτηµάτων των κυλιοµένων σκαλών και των ανελκυστήρων και γενικά για όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να παρέχονται στους χρήστες αξιόπιστες, αδιάλειπτες, ασφαλείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

 

Σύμβαση για το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολείων «Μαριεττα Γιαννάκου»

Υπογράφτηκε, από την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η σύμβαση για το πρόγραμμα ανακαίνισης 645 σχολικών κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου».
Η σύμβαση, ύψους 812.960 ευρώ, αφορά στις μελέτες για την ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων, τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης και έκδοση απαραίτητων οικοδομικών αδειών.
Η ανακαίνιση θα αφορά σχολικά κτίρια σε 245 Δήμους στις ακόλουθες Περιφέρειες:

  • Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 38,
  • Αττικής 206,
  • Βορείου Αιγαίου 19,
  • Δυτικής Ελλάδας 47,
  • Δυτικής Μακεδονίας 16,
  • Ηπείρου 21,
  • Θεσσαλίας 38,
  • Ιονίων Νήσων 14,
  • Κεντρικής Μακεδονίας 106,
  • Κρήτης 49,
  • Νοτίου Αιγαίου 19,
  • Πελοποννήσου 39 και Στερεάς Ελλάδας 33.

 

Dimand: Στα 40 εκατ. τα κέρδη προ φόρων που αναλογούν στους μετόχους το 2024

Ο Όμιλος Dimand ανακοίνωσε, ότι το 2024 κατέγραψε την ισχυρότερη έως σήμερα λειτουργική του επίδοση, με αύξηση των αποτελεσμάτων προ φόρων που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας κατά 135%, από 17 εκατ. ευρώ το 2023 σε περίπου 40 εκατ. Επίσης, ο Όμιλος είδε αύξηση της καθαρής αξίας ενεργητικού του σε περίπου 180 εκατ. ευρώ την 31/12/2024 (31/12/2023: 140 εκατ. ευρώ). Ακόμη, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ (από 9 εκατ. το 2023).

Επιπλέον, την 31/12/2024 το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο Όμιλος περιλαμβάνει 13 επενδυτικά έργα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και μεικτών χρήσεων. Την 31/12/2024, η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους ήταν 1.024 εκατ. ευρώ περίπου (31/12/2023: 20 επενδυτικά έργα με GDV 1.195 εκατ. ευρώ περίπου).

Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου ήταν, την 31/12/2024, περίπου 142 εκατ. ευρώ (167 εκατ. την 31/12/2023) και η εύλογη αξία των επενδύσεων σε κοινοπραξίες ανερχόταν την 31/12/2024 σε 87 εκατ. ευρώ (53 εκατ. την 31/12/2023). Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα την 31/12/2024 ήταν 38 εκατ. ευρώ, από 12 εκατ. την 31/12/2023. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου την 31/12/2024 ήταν 34 εκατ. ευρώ, από 67 εκατ. την 31/12/2023.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το 2025
Για το 2025 ο Όμιλος τονίζει πως προσβλέπει σε συνέχιση της αναπτυξιακής του πορείας και της βελτίωσης των οικονομικών του αποτελεσμάτων, μέσω εφαρμογής της επιχειρηματικής του στρατηγικής και υλοποίησης του επενδυτικού του προγράμματος. Ειδικότερα, εντός του 2025, στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, στην αποεπένδυση αναπτύξεων επενδυτικών ακινήτων που αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία και εμπορική εκμετάλλευση, σε συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος και της εμπορικής εκμετάλλευσης των ήδη αποκτηθέντων ακινήτων και σε προσθήκη νέων ακινήτων προς αξιοποίηση που πληρούν τα επενδυτικά του κριτήρια. Παράλληλα, εξετάζει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη ακινήτων και στην εν γένει εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας.

Α. Ζαπουνίδης (ΠΣΕΜ): Η πρόκληση της εύρεσης τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού

Στις δυσκολίες εύρεσης τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού στη σύγχρονη αγορά εργασίας αναφέρθηκε, σε ομιλία του στη διάρκεια του Building Materials Forum, ο Αντώνης Ζαπουνίδης, Αντιπρόεδρος του ΠΣΕΜ. «Η πρόκληση αυτή επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων αλλά και γενικά την ανάπτυξη της οικονομίας», παραδέχθηκε, αρχικά, ο κ. Ζαπουνίδης.

Επεσήμανε, δε, ότι σύμφωνα με έρευνα του ΠΣΕΜ το 70% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού, ενώ η χώρα μας δυστυχώς υστερεί και σε θέματα τεχνικής εκπαίδευσης. «Στους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην έλλειψη τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού είναι», είπε ο κ. Ζαπουνίδης, «η απουσία εξειδικευμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι χαμηλές αμοιβές, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και η ανεπάρκεια πολιτικών στήριξης».

Πάντως, ο ίδιος σχολίασε πως «κλειδί είναι η τεχνική εκπαίδευση και η ανάγκη συνεργασίας εκπαιδευτικού συστήματος-επιχειρήσεων» και κατέθεσε προτάσεις αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης (λ.χ. «ενίσχυση πρακτικής άσκησης των μαθητών σε επιχειρήσεις και προγράμματα σταδιοδρομίας και παροχή σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων και υποδομών που αντιστοιχούν στις ανάγκες της τεχνολογίας και της αγοράς εργασίας»).

 

Δομικά υλικά και αρχιτεκτονική: Αλλάζοντας τη ροή της ιστορίας

Στο Building Materials Forum έλαβε χώρα πάνελ με τίτλο «Δομικά υλικά και αρχιτεκτονική: Οι δυνατότητες των υλικών κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό». Στη διαφωτιστική συζήτηση συμμετείχαν η Αγγελική Αθανασιάδου και η Κατερίνα Βασιλάκου, Founding Partners & Lead Architects της AVW Architecture, ο Μάνος Γωγούλης, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός-Founding Partner της Mutiny architects, ο Εμμανουήλ Μπόγρης, Αρχιτέκτονας/BIM Expert, Γενικός Διευθυντής της EB/Architects και η Μαργαρίτα Κυανίδου, Founder της Onus Architecture Studio.

Ανάγκη αναθεώρησης του οικοδομικού κανονισμού
Σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικά τα κίνητρα του ΝΟΚ για την αύξηση των ορίων δόμησης, η κ. Αθανασιάδου δήλωσε πως «η ζημία είναι πολύ σημαντική και δημιουργεί απόλυτη αμφισβήτηση του πλαισίου που καλούμαστε να δράσουμε ως αρχιτέκτονες». Η κ. Βασιλάκου πρόσθεσε πως «ίσως ήλθε η ώρα για έναν οικοδομικό κανονισμό που να εστιάζει περισσότερο στην ποιότητα και την αρχιτεκτονική και λιγότερο στην ποσότητα».

Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά γραφεία υπογράμμισε ο κ. Γωγούλης. «Μελέτες που έχουμε σχεδόν εκπονήσει, καλούμαστε να τις πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων, άδειες που έχουν εκδοθεί να τις αναθεωρήσουμε, ενώ υπάρχει στάση μελετητικών διαδικασιών και νέων έργων», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως περιέγραψε η κ. Κυανίδου, «τα άρθρα 10 και 25 του ΝΟΚ ήταν ένας τρόπος πειθούς και ευαισθητοποίησης ιδιοκτήτων και επιχειρηματιών να στραφούν σε δόμηση φιλική προς το περιβάλλον και πλέον αυτό το κίνητρο αφαιρέθηκε». Ακόμη, ο κ. Μπόγρης παρατήρησε ότι «το κράτος οφείλει να θεσπίσει μηχανισμούς αποζημίωσης των ανθρώπων που υφίστανται τις συνέπειες των θεσμικών αστοχιών».

Στην ατζέντα η βιοκλιματική αρχιτεκτονική
«Περιμένοντας την καινούργια νομοθεσία, ας κρατήσουμε την ουσία του πνεύματος του νόμου, με συνειδητό σχεδιασμό για ενεργειακό αποτύπωμα κτιρίων», πρότεινε ο κ. Γωγούλης, ενώ η κ. Βασιλάκου σημείωσε την ανάγκη σύστασης επιτροπών από καταρτισμένους ανθρώπους, που θα αντιμετωπίζουν το θέμα της ιδιαιτερότητας κάθε οικοπέδου ως αρωγοί, όχι ως αντίπαλοι.
Σχετικά με το BIM, ο κ. Μπόγρης δήλωσε πως «έχει έρθει ως απαίτηση αλλά πάει πολύ αργά», ενώ για τα αειφόρα δομικά υλικά η κ. Κυανίδου περιέγραψε πως «απαιτούνται είτε επιδοτήσεις, είτε κίνητρα ή μείωση του κόστους των πιστοποιήσεων».

Ο κ. Γωγούλης υπογράμμισε, ότι «στην ατζέντα των αρχιτεκτόνων πρέπει να εντάσσεται η βιοκλιματική αρχιτεκτονική». Τέλος, η κ. Αθανασιάδου τόνισε, ότι «τα δομικά υλικά που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας είναι όσα έρχονται να καλύψουν μια νέα ανάγκη η έναν νέο τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους». Το Building Materials Forum διοργανώθηκε την Πέμπτη 06/03, από τον ΣΕΧΒ και την Boussias Events, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και της ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας του Υπ. Ανάπτυξης, με την τιμητική υποστήριξη των ΣΕΒ και ΠΕΔΜΕΔΕ και την υποστήριξη της πλατφόρμας SusChem. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι Bathify, Isomat και Medusoil και χορηγοί επικοινωνίας το newsletter Build και τα περιοδικά Construction και Architect της Boussias Media.

 

Triton Act-ΕΚΤΕΡ: «Ναι» στην κοινοπραξία τους για το νέο κτίριο στο «Σωτηρία»

Επιβεβαιώθηκε απόλυτα το προ ημερών ρεπορτάζ του Build σχετικά με το αίτημα που κατέθεσαν στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής οι εταιρείες Triton Act ΑΕ και ΕΚΤΕΡ για τη σύσταση κοινοπραξίας που θα απαρτίζουν οι ίδιες, για την κατασκευή της νέας μονάδας χημειοθεραπείας/ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», καθώς η Διοίκηση της ως άνω Υγειονομικής Περιφέρειας ενέκρινε και επίσημα το αίτημα αυτό.

IBLS AE: Συμμετέχει στην έκθεση LogiMAT

Στη διεθνή, εμπορική έκθεση LogiMAT για λύσεις ενδοεφοδιασμού και διαχείρισης διαδικασιών, που διεξάγεται το τριήμερο 11-13 Μαρτίου στη Στουτγάρδη, λαμβάνει μέρος η IBLS ΑΕ.
«Πρόκειται για την κορυφαία έκθεση του κλάδου supply chain και logistics. Η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την επικύρωση της συνεργασίας μας με την εταιρεία LNConsult για έργα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», τονίζει, στο Build, ο Γιάννης Μανώλας, Managing Director της IBLS ΑΕ. Και προσθέτει: «Η αυτοματοποίηση, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, αποτελεί τον βασικό παράγοντα προσαρμογής της εφοδιαστικής αλυσίδας στις συνθήκες του ηλεκτρονικού εμπορίου, της υψηλής παραγωγικότητας και της μέγιστης αύξησης των ποιοτικών παραμέτρων».

Στην επικοινωνία του με το Build, ο κ. Μανώλας στάθηκε και σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός κλάδος logistics: «Η Ελλάδα, με σχετική καθυστέρηση, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την ένταξη συστημάτων αυτοματοποίησης σε αρκετούς χώρους (αναφέρω, ενδεικτικά, το φάρμακο, τη βιομηχανία τροφίμων και τους χώρους της λιανικής και των ρούχων). Είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις για να εξασφαλίσουμε την προσαρμογή μας στην εποχή του αυτοματισμού, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι το ύψος των εγκαταστάσεων και η μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων με ουσιαστική περιβαλλοντική ευαισθησία».

Vitex: Η νέα επένδυση των 8,5 εκατ. ευρώ στον «χρωμόπυργο»

Στην υλοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ προχωρά αυτή την περίοδο η Vitex, δημιουργώντας μία νέα μονάδα παραγωγής στον Ασπρόπυργο. Ο «πύργος» που έχει δημιουργηθεί έχει ύψος 32 μέτρων με αντικείμενο την παραγωγή κόνεων. «Έως τώρα, διαθέταμε γραμμές παραγωγής υγρών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μονάδα πραγματοποιεί ξηρή ανάδευση κόνεων και η συσκευασία γίνεται σε σακί. Ξεκινούμε από τις σκόνες θερμοπρόσοψης, όπου έως τώρα τις προμηθευόμαστε με τη μορφή του φασόν από τρίτους, δημιουργώντας πλέον τα δικά μας προϊόντα. Σταδιακά, θα προχωρήσουμε και σε άλλα δομικά χημικά. Με αυτόν τον τρόπο, διευρύνουμε τη γκάμα των προϊόντων μας και μεταθέτουμε το κέντρο βάρους από τα χρώματα και ιδίως τις χρωμοπροσόψεις, προς τα κατασκευαστικά-επισκευαστικά», αναφέρει στο Build o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αρμόδιος Γιαννίδης.

Η συγκεκριμένη επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από δύο χρόνια και ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι, καθώς αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η συναρμολόγηση του εξοπλισμού. Η δυναμικότητα του νέου εργοστασίου ανέρχεται στους 20 τόνους ανά ώρα. «Μέσα από αυτή την επένδυση θα καλύψουμε κυρίως την εγχώρια ζήτηση, ενώ θα εξάγουμε και ορισμένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας». Η Vitex κυκλοφόρησε και video, στο οποίο εμφανίζεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αρμόδιος Γιαννίδης. Σε αυτό, αξιοποιεί την τοποθεσία των εγκαταστάσεων της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, για να ονομάσει τον νέο πύργο «χρωμόπυργο», θέλοντας όπως αναφέρεται να δημιουργήσει ένα τοπόσημο για την περιοχή.

Η νέα αποθήκη με επένδυση 4,1 εκατομμυρίων ευρώ
Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία υλοποιεί μία ακόμα επένδυση, που αφορά στη δημιουργία νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ. Για τη λειτουργία της νέας αποθήκης θα γίνεται χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης και η πλήρης αυτοματοποιημένη λειτουργία διασφαλίζει την ασφάλεια εργαζομένων και εξοπλισμού.

Έχει εγκατεστημένα ράφια στενών διαδρόμων και σύστημα οδηγών δαπέδου με επαγωγικό καλώδιο τοποθετημένο στο πάτωμα για την κίνηση του VNA. Με τον τρόπο αυτό, η εκμετάλλευση του κτιρίου αυξάνεται έως 50% και τα μηχανήματα κινούνται στους διαδρόμους με μεγάλες ταχύτητες ταυτόχρονης κίνησης και ανύψωσης, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και διεκπεραιώνοντας με αξιοπιστία τις εργασίες μεταφοράς και αποθήκευσης.

Ολοκληρώνονται επενδύσεις 15 εκατομμυρίων το 2025
Έως τα μέσα του 2025, η Vitex αναμένεται να ολοκληρώσει μία σειρά επενδύσεων σε αποθηκευτικούς χώρους, παραγωγική αναβάθμιση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Το συνολικό ύψος τους ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ και επιμερίζονται στα δύο βιομηχανοστάσια που διατηρεί η εταιρεία στον Ασπρόπυργο και στη θυγατρική της Σερβίας.

ΕΕΣΥΠ ΑΕ: Πρόσκληση σε 5 εταιρείες για αντιπυρικά έργα στις Σποράδες

Πρόσκληση σε πέντε εταιρείες να καταθέσουν προσφορά για αντιπυρικού χαρακτήρα έργα στα νησιά Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο απεηύθυνε η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, για λογαριασμό του ΥΠΕΝ.
Οι εργασίες είναι κόστους 5.677.573,16 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και οι εταιρείες που προσκλήθηκαν να τις διεκδικήσουν είναι οι Αγγελάτος Ζήσης του Κωνσταντίνου, Μαναρίτσας Ευάγγελος του Κωνσταντίνου, Μαρούδης Γεώργιος του Ιωάννη, Ζαβιτσάνος Σπυρίδων του Γερασίμου και Λέσσης Σπυρίδων του Κωνσταντίνου.

Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε δημόσιες δασικές εκτάσεις εντός των προαναφερθέντων νησιών, οι οποίες είναι αρμοδιότητας του Δασαρχείου. Αφορούν, εξάλλου, στην αποκατάσταση της βατότητας δασικού οδικού δικτύου έκτασης 700 στρεμμάτων και σε καθαρισμούς δασικής βλάστησης έκτασης 1.895 στρεμμάτων. Το συνολικό εμβαδό των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 2.595 στρέμματα. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε 3 μήνες. Την 17/03/2025 και ώρα 14:00 εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών.

 

Οι εταιρείες που θα προσκληθούν για υπηρεσίες συμβούλου στο φράγμα Ενιπέα

Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Κωνσταντίνου Μαγουλά, εγκρίθηκε η πρόσκληση συγκεκριμένων εταιρειών να καταθέσουν προσφορά για υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου προς το Υπουργείο Υποδομών στη διαδικασία ωρίμανσης του έργου ΣΔΙΤ της κατασκευής του φράγματος Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί). Ειδικότερα, οι συμβάσεις αφορούν σε υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου επί υδραυλικών και γεωτεχνικών θεμάτων του φράγματος. Η κάθε σύμβαση είναι προϋπολογισμού 173.600 ευρώ (με ΦΠΑ) και θα έχει διάρκεια 12 μήνες. Για τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου σε υδραυλικά θέματα προσκλήθηκαν να κάνουν προσφορά οι Υδρονομή Σύμβουλοι Μηχανικοί, Hydroment AE Σύμβουλοι Μηχανικοί και Δημήτρης Σωτηρόπουλος και Συνεργάτες. Για τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου σε γεωτεχνικά θέματα, προσκλήθηκαν οι ΟΤΜ ΑΤΕ, Γεωγνώση ΑΕ και Εδαφομηχανική ΑΤΕ.

Το έργο βρίσκεται στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και, για να εκκινήσει αυτή, απαιτείται η ωρίμανση των μελετητικών στοιχείων του, ώστε να είναι δυνατή η έκδοση της ΑΕΠΟ, που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών των συμμετεχόντων. Η ανάθεση των υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου είναι, λοιπόν, απολύτως αναγκαία για την υποβοήθηση του Υπουργείου για τη γρήγορη και άρτια εκτέλεση των εν λόγω εργασιών, καθώς το αντικείμενό τους είναι απολύτως ειδικό και απαιτεί προσέγγιση από εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο.
Δεδομένου, λοιπόν και του ότι η αρμόδια Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν διαθέτει τα απαιτούμενα εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα για την εκτέλεση του αντικειμένου, οι προσκλήσεις για διαπραγμάτευση απευθύνονται μόνο στους παραπάνω έξι οικονομικούς φορείς, καθώς αυτοί κρίθηκε πως διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και εμπειρία.

Ένα έργο εθνικού επιπέδου και κόστους 185,5 εκατ. ευρώ
Κύριος σκοπός του έργου είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 110.000 στρεμμάτων. Το φράγμα Ενιπέα προβλέπεται ότι θα παρέχει, επιπλέον, νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και σε μία σειρά άλλων οικισμών της περιοχής. Πρόκειται για έργο εθνικού επιπέδου, ειδικό και σημαντικό, προϋπολογισμού 185.540.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Θα θυμίσουμε, πως στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου έχουν περάσει η ένωση προσώπων Intrakat-Μυτιληναίος ΑΕ-Μεσόγειος ΑΕ, η ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕ Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης και η ένωση προσώπων Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ-Άβαξ ΑΕ.