Triton Act ΑΕ: Δημιουργεί νέο κέντρο ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας στο «Σωτηρία»

Βαίνει προς υλοποίηση έργο προϋπολογισμού δημοπράτησης 28.388.069,90 ευρώ συν ΦΠΑ και μεγάλης σημασίας, το οποίο θα εκτελεστεί στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την κατασκευή νέου κέντρου ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο, με παράλληλη ανακαίνιση των κλινικών του υφιστάμενου «Κτιρίου 300 Ανδρών» που αυτό περιλαμβάνει. Το έργο ανέλαβε η Triton Act ΑΕ, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσής του με τη Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (όπου υπάγεται το νοσοκομείο), ενώ είναι υποχρεωμένη να το αποπερατώσει εντός 16 μηνών.

Το νέο κτίριο
Το νέο κέντρο ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας στο «Σωτηρία» θα είναι σύγχρονο και έρχεται να καλύψει τις, πολύ μεγάλες και άμεσες, ανάγκες υγείας ασθενών με καρκίνο που δέχεται το ίδιο μα και την αυξημένη ζήτηση τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα. Ακόμη, δεδομένου πως οι υπηρεσίες του νοσοκομείου παρέχονται σήμερα σε 26 διαφορετικά κτίρια, όλα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, το νέο κέντρο έχει σκοπό να συγκεντρώσει τμήματα του νοσοκομείου σε ένα κτίριο ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία του.

Το νέο κέντρο θα διαθέτει υπόγειο, ισόγειο, α’ και β’ όροφο. Θα χωροθετηθεί κοντά στο Μέγα Λαϊκό και σε άμεση σύνδεση με υφιστάμενη πεζογέφυρα που συνδέει τμήματά του ώστε να διευκολύνεται η σύνδεσή του με τον κύριο πυρήνα του. Στο υπόγειο θα βρίσκεται το τμήμα ακτινοθεραπείας και στο ισόγειο τα εξωτερικά ιατρεία, μαζί με αίθουσα μικροεπεμβάσεων και χώρο λήψης δειγμάτων. Στον α’ όροφο θα υπάρχει τμήμα χημειοθεραπείας δυναμικότητας 60 θέσεων το οποίο θα χωριστεί σε 4 υποενότητες, ενώ στον β’ όροφο θα τοποθετηθούν τα κεντρικά εργαστήρια του νοσοκομείου, εργαστήριο για τις εφημερίες, γραφεία ιατρών και διευθυντών, χώροι προσωπικού και υποστηρικτικοί χώροι.

Ανακαίνιση «Κτιρίου 300 Ανδρών»
Σχετικά με την ανακαίνιση του «Κτιρίου 300 Ανδρών», θα εξυπηρετήσει την αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων νοσηλευτικών μονάδων, με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται, ειδικότερα, για την ανακαίνιση των κλινικών που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλήρη ανακατασκευή των θαλάμων νοσηλείας, αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων, επισκευές, νέα δάπεδα σε όλους τους χώρους, χρωματισμούς επιφανειών, τοποθέτηση ψευδοροφών όπου είναι αναγκαίο, νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις και πυρανίχνευση.

Η ανάδειξη του μαρμάρου και της πέτρας σε ένα αρχιτεκτονικό έργο

Μάρμαρο και πέτρα. Δύο πολύ σπουδαία δομικά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αρχιτεκτονική. Στο πλαίσιο του αφιερώματός του στα δύο αυτά υλικά, το Build απευθύνθηκε σε εκπροσώπους διακεκριμένων ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων και τους ζήτησε να απαριθμήσουν ορισμένους τρόπους με τους οποίους το μάρμαρο και η πέτρα μπορούν να αναδειχθούν ιδανικά σε ένα αρχιτεκτονικό έργο.

Ρένα Σακελλαρίδου, Owner, RS Sparch, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, MΑrch UBC, Ph.D. UCL, ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
Τα φυσικά υλικά διαθέτουν «χαρακτήρα». Διαφέρουν ακόμη και στην περίπτωση που προέρχονται από την ίδια περιοχή. Διαφέρουν από λατομείο σε λατομείο, ακόμη και στο ίδιο το λατομείο υπάρχουν διαφορές. Πώς αυτή η ιδιαιτερότητα θα γίνει στοιχείο της σύνθεσης; Θα αναδειχθεί προσθέτοντας διαφοροποίηση στην μικρή κλίμακα; Ή επιθυμούμε ομοιομορφία; Ποια είναι η συνθετική πρόθεση; Το υλικό αναδεικνύεται όταν η υφή, η χρωματική ιδιαιτερότητα, το μέγεθος και ο ρυθμός των τεμαχίων, οι αρμοί, ο τρόπος κατασκευής γίνονται στοιχεία της σύνθεσης. Ας πάρουμε το παράδειγμα του μαρμάρου. Η αρχική επιλογή για το είδος του ανοίγει μία ολόκληρη παλέτα από επιλογές.

Η ποιότητα του υλικού, η προέλευσή του, η χρωματική απόχρωση, τα «νερά», ποιες διαστάσεις θα επιλεγούν για κάθε τεμάχιο. Το εύρος του αρμού, ανοικτός ή κλειστός, η σύνθεση των οριζόντιων και των κατακόρυφων αρμών, το είδος στερέωσης. Το πάχος του υλικού, η υφή του, χτυπητό, αμμοβολισμένο, λείο, ή στιλπνό, η σύνθεση σε ζώνες, η εναλλαγή με άλλο υλικό. Επιλογές σαν αυτές είναι σημαντικές στην φάση της μελέτης. Στο στάδιο της κατασκευής, προέχει η σωστή υλοποίηση της. Αποκτούν τότε σημασία η προσεκτική διαλογή των τεμαχίων, η τήρηση των σχεδίων και βέβαια η ορθή κατασκευή. Ας θυμίσουμε, τέλος και κάτι που συχνά ξεχνιέται: το πώς θα αντέξει το υλικό στον χρόνο, μέσα από τη σωστή συντήρηση.

Νίκος Λυκούδης, Αρχιτέκτων και συνιδρυτής, PALY Architects
Το μάρμαρο και η πέτρα, είναι δύο φυσικά υλικά με αξία διαχρονική. Η ομορφιά, η ανθεκτικότητα, οι δυνατότητες διαμόρφωσής τους, η αντοχή τους στις κλιματικές συνθήκες και στον χρόνο, όπως επίσης και οι αισθητικές αρετές τους, τα καθιστούν υλικά απαραίτητα στην αρχιτεκτονική. Κάθε κομμάτι πέτρας και μαρμάρου είναι μοναδικό, ζωντανό τμήμα ιστορίας. Αναρίθμητες είναι οι δυνατότητες μορφής και επεξεργασίας για δημιουργίες σχεδόν αιώνιες με «πράσινα» χαρακτηριστικά και μεγάλες δυνατότητες επανάχρησης και ανακύκλωσης. Τρόποι ανάδειξης μαρμάρου και πέτρας σε ένα αρχιτεκτονικό έργο είναι: Μηχανικές επενδύσεις όψεων με μάρμαρο. Επενδύσεις εσωτερικών τοίχων κτιρίων-καταστημάτων. Δαπεδοστρώσεις εξωτερικών και εσωτερικών χώρων κτιρίων. Τοιχία διαμόρφωσης από πέτρα ολόσωμη ή με επένδυση από μάρμαρο. Έπιπλα ή τμήματα επίπλων από μάρμαρο ή πέτρα γλυπτικής προσέγγισης. Γλυπτικές συνθέσεις από μάρμαρο ή πέτρα σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους σε διάλογο με το αρχιτεκτονικό έργο.
Γιώργος Σέργης

Μάρμαρο Καράρα: Η μείωση της παραγωγής και οι ελληνικές ευκαιρίες

Στα ιστορικά ορυχεία της ιταλικής πόλης της Καράρα, η οποία βρίσκεται στην Τοσκάνη και είναι γνωστή ως «η παγκόσμια πρωτεύουσα του μαρμάρου», καταγράφεται σημαντική μείωση στην εξόρυξη μαρμάρου. Παρ’ όλ’ αυτά, η οικονομική σταθερότητα του τομέα μαρμάρου της Ιταλίας έχει διατηρηθεί και σπουδαίο ρόλο σε αυτό έχει παίξει το γεγονός ότι οι τιμές του προϊόντος είναι αυξημένες. Το Build συζήτησε για αυτούς τους διαφορετικούς, σε σχέση με το παρελθόν, ρυθμούς που εξελίσσεται ο κλάδος μαρμάρου στη γειτονική μας χώρα αλλά και για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αυτή τη συνθήκη για το ελληνικό μάρμαρο με την Παγώνα Λάρδα, υπεύθυνη του Γραφείου ΟΕΥ του Μιλάνου.

«Η μείωση της εξόρυξης στα λατομεία της Καράρα αποδίδεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς», εξηγεί αρχικά η κ. Λάρδα. «Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν αυστηρότερη διαχείριση των αποβλήτων εξόρυξης για την αποφυγή περιβαλλοντικών καταστροφών (λ.χ. πλημμύρες). Παράλληλα, η ανάγκη για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιώσιμη διαχείριση των λατομείων καθυστερεί τη διαδικασία εξόρυξης. Η συζήτηση για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της παραγωγής».

Δεν σταμάτησε η ανάπτυξη του ιταλικού κλάδου μαρμάρου

Πώς εξηγεί η κ. Λάρδα το γεγονός πως ο ιταλικός κλάδος μαρμάρου δεν σημείωσε πτώση, παρά τη μείωση της εξόρυξης;

«Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν σημαντικά», τονίζει και προσθέτει: «Στοιχεία ιταλικών φορέων αναφέρουν, ότι οι μέσες μοναδιαίες τιμές του ακατέργαστου μαρμάρου αυξήθηκαν από 234 ευρώ/τόνο σε 386 ευρώ/τόνο και του επεξεργασμένου μαρμάρου από 997 ευρώ/τόνο σε 1.160 ευρώ/τόνο. Η ζήτηση από μεγάλες αγορές (π.χ. ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ) για επεξεργασμένο μάρμαρο, καθώς και η σταδιακή ανάκαμψη των ιταλικών εξαγωγών προς Κίνα, Ινδία και Αίγυπτο για ακατέργαστο μάρμαρο, διατήρησαν την κερδοφορία του κλάδου».

Η κ. Λάρδα επισημαίνει, παράλληλα, τον ρόλο που παίζει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της βιώσιμης διαχείρισης της εξόρυξης το τοπικό Παρατηρητήριο Μαρμάρου (Osservatorio del Marmo), το οποίο προσφέρει ακριβή δεδομένα για τις αγοραίες αξίες, τη φορολόγηση και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων: «Προς τον σκοπό αυτό, το Παρατηρητήριο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως, λ.χ., καταγραφή και δημοσιοποίηση των τιμών πώλησης για τη διασφάλιση δίκαιης φορολόγησης, ανάλυση δεδομένων σχετικά με την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις οικονομικές επιδόσεις και υποστήριξη για περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές, ώστε να εξισορροπηθεί η παραγωγή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές βελτίωσαν τη διαφάνεια και την οικονομική σταθερότητα του τομέα. Ακόμη δεν έχουν, όμως, άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση της εξόρυξης».

Οι ελληνικές ευκαιρίες
Πάντως, σύμφωνα με την κ. Λάρδα, η μείωση της παραγωγής στην Καράρα αποτελεί μεν πρόκληση αλλά μπορεί να δημιουργήσει και ευκαιρίες για τα μάρμαρα άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και το ελληνικό. Αναφερόμενη ειδικά στο μάρμαρο της χώρας μας, η κ. Λάρδα τονίζει: «Αγορές όπως η Κίνα μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές και η Ελλάδα, με τα υψηλής ποιότητας μάρμαρά της, μπορεί να επωφεληθεί, αυξάνοντας τις εξαγωγές της.

Παράλληλα, η αύξηση των τιμών του ιταλικού μαρμάρου βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος. Ωστόσο, για να εκμεταλλευτεί πλήρως την ευκαιρία αυτή, η ελληνική βιομηχανία πρέπει να διασφαλίσει σταθερή προσφορά και υψηλά ποιοτικά πρότυπα». Η κ. Λάρδα υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι ένας φορέας όπως το ιταλικό Παρατηρητήριο Μαρμάρου θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική βιομηχανία του μαρμάρου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διεθνούς παρουσίας του και στην αύξηση των εξαγωγών του, λ.χ. «με συστηματική καταγραφή των δεδομένων για παραγωγή, εξαγωγές και τιμές (για έναν καλύτερο σχεδιασμό), διαφανές σύστημα για την τιμολόγηση και τη φορολόγηση (αποτρέποντας τη φοροδιαφυγή) και υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών εξόρυξης (προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους της χώρας)».

 

Το πετυχημένο branding του ελληνικού μαρμάρου

Το μάρμαρο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή της Enterprise Greece να ηγηθεί του branding του κλάδου μέσω της καμπάνιας «Greek Marble | Then. Now. Forever». Η καμπάνια, που παρουσιάστηκε το 2023 σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ), σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια προβολή του ελληνικού μαρμάρου.

Από την εκδήλωση για την πρώτη ενιαία ταυτότητα του ελληνικού μαρμάρου στην Καβάλα μέχρι σήμερα, η Enterprise Greece έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της διαχρονικότητας και της διεθνούς αναγνώρισης του ελληνικού μαρμάρου. Μέσω συντονισμένων δράσεων και στοχευμένων εκδηλώσεων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενίσχυσε την παρουσία του στις διεθνείς αγορές.
Οι βασικές αγορές για το κορυφαίο ελληνικό προϊόν περιλαμβάνουν την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Κύπρο, το Κατάρ, την Τουρκία, το Μεξικό και την Ινδία. Παρατηρείται, παράλληλα, αυξημένη ζήτηση από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και από αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ασίας και της Αφρικής, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική του ελληνικού μαρμάρου στη διεθνή αγορά. Με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών, το ελληνικό μάρμαρο διατηρεί τη θέση του ως σύμβολο ποιότητας, πολυτέλειας και διαχρονικής αξίας.

Οι προκλήσεις και η διεθνής καταξίωση
Η πορεία του ελληνικού μαρμάρου προς τη διεθνή καταξίωση δεν ήταν εύκολη, καθώς η χώρα μας ανταγωνίζεται μεγάλες δυνάμεις του χώρου (λ.χ. Ιταλία, Τουρκία, Κίνα), που προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές ως απάντηση στη μοναδική ποιότητα και τα σχέδια που προσφέρει το ελληνικό προϊόν. Προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό μάρμαρο είναι, το υψηλό κόστος εξόρυξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην αδειοδότηση λατομείων και τις καθυστερήσεις εξαιτίας των περιβαλλοντικών κανονισμών, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, η ανάγκη για καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και η πρόκληση του φυσικού αυθεντικού μαρμάρου να αντιμετωπίσει τα τεχνητά υλικά με εκτυπωμένη όψη μαρμάρου.

Παρά τις προκλήσεις, το ελληνικό μάρμαρο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει διεθνώς χάρη σε μια σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών:
• Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε κορυφαίες διεθνείς κλαδικές εκθέσεις, συνέδρια και σεμινάρια, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα και τις εξαγωγικές προοπτικές του κλάδου.
• Ανάπτυξη ηλεκτρονικής διεθνούς καμπάνιας με στοχευμένο κοινό.
• Δημιουργία ισχυρού αφηγήματος, προωθητικού υλικού και storytelling για το ελληνικό μάρμαρο, ενισχύοντας το brand του στις παγκόσμιες αγορές.
• Υποστήριξης και εκπαίδευση στελεχών εξαγωγικών εταιρειών σε θέματα διαδικασιών εξαγωγής και διεθνών εμπορικών πρακτικών.
• Ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων και συμφωνιών που περιλαμβάνουν το ελληνικό μάρμαρο, ενισχύοντας τις εξαγωγές και τις εμπορικές συνεργασίες.
• Δικτύωση με κορυφαίους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και κέντρα λήψης αποφάσεων σε αγορές όπου το μάρμαρο χρησιμοποιείται ευρέως, μέσω στοχευμένων εκθέσεων και εκδηλώσεων.
• Προώθηση βιώσιμων πρακτικών και καινοτόμων τεχνολογιών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά του διεθνώς.

Με αυτές τις στοχευμένες δράσεις, το ελληνικό μάρμαρο συνεχίζει να διατηρεί και να ενισχύει τη θέση του ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και περιζήτητα φυσικά υλικά παγκοσμίως.
Δράσεις της Enterprise Greece Ο σημαντικός ρόλος του κλάδου στην εθνική οικονομία δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην πρωτοβουλία για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό.

Η Enterprise Greece διοργανώνει και υποστηρίζει την εθνική συμμετοχή σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, την εξαγωγική δυναμική και την παγκόσμια αναγνωσιμότητα του ελληνικού μαρμάρου. Με στρατηγικές δράσεις σε αγορές-κλειδιά, προωθεί την εμπορική ανάπτυξη του κλάδου, ενδυναμώνει την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων και αναδεικνύει την καινοτομία και την υψηλή αισθητική του ελληνικού μαρμάρου στον παγκόσμιο χάρτη.

Στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδίου δράσης για τον κλάδο, σε συνεργασία με τον ΣΕΜΜΘ, έχουμε προγραμματίσει τη συμμετοχή μας στις εξής εκθέσεις:
• Big 5 Construct Saudi (24-27/02/2025, Ριάντ), με συμμετοχή 11 ελληνικών εταιρειών.
• Stone Xiamen Fair (16-19/03/2025, Κίνα), με συμμετοχή 11 σημαντικών εταιρειών παραγωγής μαρμάρου.
• Fuorisalone (07-13/04/2025, Μιλάνο).
• Coverings (29/04-02/05/2025, ΗΠΑ).
• Marmomac (23-26/09/2025, Βερόνα), με συμμετοχή 40 ελληνικών εταιρειών.
• Big 5 Global (24-27/11/2025, Ντουμπάι).

 

CEFIC: «Ζητήθηκε άμεση ανάληψη δράσεων για την ευρωπαϊκή βιομηχανία»

Στον απόηχο της παρουσίασης του Clean Industrial Deal, του σχεδίου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, 400 επικεφαλής βιομηχανιών συναντήθηκαν για να συζητήσουν το σχέδιο αυτό με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC), «η βιομηχανία καλεί τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ να αναλάβουν επειγόντως δράση χωρίς καμία καθυστέρηση».

Το CEFIC θυμίζει, ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων (λ.χ. μείωση παραγωγής και ζήτησης). Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, παρουσιάστηκε πέρυσι η Διακήρυξη της Αμβέρσας, που καλεί σε μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, το CEFIC ζητά, στην ανακοίνωσή του, όλες οι νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ να αξιολογούνται με βάση τα ακόλουθα ερωτήματα: «Διατηρούν την Ευρώπη ασφαλή και ανεξάρτητη; Μειώνουν τις τιμές της ενέργειας και το διοικητικό κόστος των εταιρειών; Προσελκύουν επενδύσεις στην Ευρώπη; Δημιουργούν αγορές για βιώσιμα προϊόντα και διασφαλίζουν ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη; Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι αρνητική, οι υπεύθυνοι για χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τις προτάσεις αναλόγως».

Premia Properties: Αυξημένα τα έσοδα και η λειτουργική κερδοφορία το 2024

Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2024 ανακοίνωσε η Premia Properties, τονίζοντας πως το έτος αυτό τα έσοδά της (22,4 εκατ. ευρώ) αλλά και η λειτουργική της κερδοφορία (37,1 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν, αμφότερα κατά 18%, σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με το 2023. Ακόμη, το κέρδος της από τις πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ (1,2 εκατ. το 2023). Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (39,9 εκατ. ευρώ, από 7,2 εκατ. το 2023), επηρεαζόμενα κυρίως, εξηγεί η εταιρεία, «από τις πιο υψηλές αναπροσαρμογές επενδύσεων σε εύλογη αξία σε σχέση με το 2023 αλλά και την αύξηση της αξίας των επενδύσεων σε κοινοπραξίες και συγγενείς εταιρείες ύψους 11,7 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, το 2024 βρίσκονταν, στο χαρτοφυλάκιο της Premia, 61 ακίνητα και 471 χιλιάδες τ.μ. κτιρίων υπό διαχείριση, με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε 497,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 62% από το 2023), τη μεικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος να διαμορφώνεται σε 7,2% και τη μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων να ανέρχεται σε 9,9 έτη κατά την 31/12/2024. Για το 2025, η Premia τονίζει πως «προγραμματίζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη έχουν υλοποιηθεί περίπου 17 εκατ. ευρώ», ενώ εκτιμά πως «τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 34-35 εκατ. ευρώ και τα Adjusted EBITDA μεταξύ 22-23 εκατ. ευρώ».

Logistics: Περαιτέρω αύξηση μισθωμάτων στο επόμενο δωδεκάμηνο

Σταθερότητα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2024 ως προς τη διαμόρφωση του ύψους των μισθωμάτων για prime αναπτύξεις στον τομέα των logistics, όπου το ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο ανήλθε στα 5,25 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield Proprius, πρόκειται να υπάρξει άνοδος σε χρονικό διάστημα δωδεκαμήνου. Την ίδια στιγμή, σε περιοχές η απόσταση των οποίων δεν είναι μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Πειραιά, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ιδιοκτήτες χώρων logistics, με την προσφορά να παραμένει περιορισμένη. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις νέες αναπτύξεις αποτελεί ο παράγοντας του ESG, όπου ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών 3PL, δέχονται πιέσεις από τους πελάτες τους για πιστοποιήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 η BriQ Properties ολοκλήρωσε την κατασκευή του δεύτερου πλήρως μισθωμένου logistics center στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 19.236 τετραγωνικών μέτρων. Ταυτόχρονα, η συμφωνία για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου της InterIkea στον Ασπρόπυργο ολοκληρώθηκε και τυπικά, με τις προκαταρκτικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Επίσης, η Huawei Ελλάδος ανακοίνωσε στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2024 τη δημιουργία του ευρωπαϊκού logistics hub σε συνεργασία με τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT), όπου ο συγκεκριμένος κόμβος θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μεταφορά των προϊόντων της εταιρείας τεχνολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και μελλοντικά στη Βόρεια Αφρική. Πρόκειται για μία ανάπτυξη, η οποία αναμένεται ότι θα προσθέσει 7,8 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία. Στον τομέα των σούπερ μάρκετ, η Lidl Ελλάς έχει γνωστοποιήσει την υλοποίηση επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου logistics center στην Ελευσίνα, με χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωσή του το 2029.

Το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
Όμως, η κινητικότητα στον χώρο των logistics δεν περιορίζεται μόνο στην Αττική, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς, τέσσερα σχήματα και συγκεκριμένα η Ένωση Goldair Cargo-Aktor Όμιλος Εταιρειών, η ένωση νομικών προσώπων Trade Logistics-Ιντερκάτ ΑΕ, η Noval Property και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στον διαγωνισμό για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Για τουλάχιστον 30 χρόνια ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης, σχεδιασμού, διαχείρισης και ανάπτυξης των 672.000 τετραγωνικών της συγκεκριμένης έκτασης.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται απρόσκοπτα η ανάπτυξη του logistics park της HIG στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 400.000 τετραγωνικών μέτρων χώρων logistics, ενώ οι περισσότεροι χώροι είναι ήδη προμισθωμένοι, στο πλαίσιο της ζήτησης για σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η Dromeus Capital με την Quilvest Capital δημιουργούν το πρώτο τους logistics center συνολικής επιφάνειας 42.000 τετραγωνικών μέτρων στην Ελευσίνα, το οποίο είναι μισθωμένο στη Synergy. Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Skroutz επένδυσε στη δημιουργία υπερσύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας 11.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ασπρόπυργο.

Όμιλος Aktor: Στον δείκτη FTSE Large Cap του ΧΑ

Σύμφωνα με απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), οι μετοχές του Ομίλου Aktor (AKTR) εντάσσονται πλέον στον δείκτη FTSE/XA Large Cap, με την αρχή να γίνεται στη σημερινή συνεδρίαση. Με αφορμή την ένταξη των μετοχών του Ομίλου Aktor στον δείκτη Large Cap, ο Πρόεδρος και CEO του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε: «Η είσοδός μας στον Large Cap αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία μας προς την κορυφή.

Έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία επιβεβαίωσε την πίστη των μετόχων μας στο όραμά μας για ένα κορυφαίο παίκτη της αγοράς των υποδομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, που ως στόχο του έχει την παραγωγή αξίας για τους μετόχους και την κοινωνία». Στην ανακοίνωσή του, ο Όμιλος τονίζει ότι μέσα στο 2025 θα ολοκληρώσει σημαντικές εξαγορές σε νέους κλάδους της οικονομίας (λ.χ. ενέργεια, real estate), για να διαφοροποιηθούν οι πηγές των εσόδων του και να συγκροτήσει ένα καλύτερο οικονομικό προφίλ.

Noval Property: Αύξηση εσόδων, λειτουργικής κερδοφορίας και αξίας χαρτοφυλακίου το 2024

Υψηλή κερδοφορία και σημαντική αύξηση της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της ανακοίνωσε πως κατέγραψε το 2024 η Noval Property. Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2024 ανήλθαν σε 33,4 εκατ. ευρώ, έναντι 29,3 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 4,1 εκατ. ευρώ (ποσοστό 14%). Η εν λόγω αύξηση, εξηγεί η εταιρεία, αποτελεί απόρροια «της ενεργητικής διαχείρισης των ακινήτων της, η οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητά τους, οδήγησε στη σύναψη νέων μισθωτικών συμβάσεων και στην αντικατάσταση υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης με νέες συμβάσεις με πιο ευνοϊκούς όρους.

Επίσης, συνέβαλε στην ενισχυμένη απόδοση των δραστηριοτήτων των μισθωτών των εμπορικών ακινήτων, μέρος της οποίας καταβάλλεται στην εταιρεία ως μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών των εν λόγω μισθωτών». Επίσης, τα Adjusted EBITDA για το 2024 ήταν 20,6 εκατ. ευρώ, από 17,8 εκατ. ευρώ το 2023 (αύξηση 2,8 εκατ. ή 16%), με την εξέλιξη αυτή να αναδεικνύει «τη σημαντική βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας της εταιρείας». Ακόμη, τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (funds from operations) ανήλθαν σε 10,9 εκατ. ευρώ, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ (χωρίς έσοδα τόκων) για το 2023, αυξημένα κατά 2,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 31%) σε συγκρίσιμη βάση.

Αυξημένη κατά 13% η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου
Αναφορικά, τώρα, με την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων της Noval Property την 31η Δεκεμβρίου του 2024, αυτή ανήλθε σε 648,3 εκατ. ευρώ, από 571,2 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2023. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 77,1 εκατ. ευρώ (13%). Η εν λόγω αύξηση, τονίζει η εταιρεία, «αποτυπώνει την ενεργητική διαχείριση και την ποιότητα των ακινήτων εισοδήματός της και αντικατοπτρίζει την πρόοδο των εργασιών στα υπό ανάπτυξη ακίνητα του χαρτοφυλακίου της».

Από εκεί και έπειτα, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα την 31η Δεκεμβρίου 2024 ανήλθαν σε 72,8 εκατ. ευρώ, έναντι 74,6 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2023. Η εσωτερική λογιστική αξία την 31 Δεκεμβρίου 2024 ήταν 519,1 εκατ. ευρώ (4,11 ευρώ/μετοχή), ενώ την 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 427,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 91,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 21%). Τέλος, το ΔΣ της Noval Property, κατά την συνεδρίασή του στις 27/02/2025, αποφάσισε να εισηγηθεί στην ετήσια τακτική ΓΣ των μετόχων τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2024 ποσού 0,043 ευρώ/μετοχή (αύξηση κατά 0,018 ευρώ/μετοχή ή κατά 72% σε σχέση με το 2023).