Διπλασιασμός της αξίας της αγοράς βιομηχανικών αντλιών θερμότητας ως το 2033

Έρευνα της Allied Market Research αποκαλύπτει, ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς των βιομηχανικών αντλιών θερμότητας για το έτος 2023 αποτιμήθηκε στο ποσό των 9,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Εκτιμήθηκε, παράλληλα, πως θα φτάσει στα 19,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2033, αυξάνοντας με CAGR 7,4% στη δεκαετία από το 2024 έως το 2033. Σύμφωνα με την έρευνα, συστήματα τα οποία ανακτούν και επαναχρησιμοποιούν τη θερμότητα που παράγεται και απορρίπτεται κατά τη διάρκεια διάφορων βιομηχανικών διεργασιών (και σε άλλη περίπτωση θα χανόταν) τοποθετούνται με όλο και αυξανόμενο ρυθμό, με τη θερμότητα που δεσμεύεται να χρησιμοποιείται για την κάλυψη, λ.χ., των αναγκών θέρμανσης των κτιρίων, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από εξωτερικές πηγές ενέργειας και μειώνοντας τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση.

Αυτή η αύξηση της εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων, όπως τονίζεται, ωθεί σημαντικά τη ζήτηση για βιομηχανικές αντλίες θερμότητας. Ταυτόχρονα, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών υποδομών τους και στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους κι έτσι τα συστήματα ανάκτησης θερμότητας έχουν αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας. Όλα αυτά τα δεδομένα αναμένεται, κατά την έρευνα, να οδηγήσουν τη ζήτηση για την αγορά βιομηχανικών αντλιών θερμότητας στην εξεταζόμενη περίοδο.

Προβλέψεις ανά τύπο μηχανήματος
Η έρευνα της Allied Market Research καταθέτει τις προβλέψεις της και ανά τύπο βιομηχανικής αντλίας θερμότητας. Αναφέρει, λοιπόν, λ.χ., ότι ο τύπος αντλίας κλειστού βρόχου αντιπροσώπευσε περισσότερο από τα 2/3 του μεριδίου της αγοράς βιομηχανικών αντλιών θερμότητας το 2023 και αναμένεται να παραμείνει κυρίαρχος κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Οι αντλίες θερμότητας κλειστού βρόχου, εξηγεί η έρευνα, προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές και αυτή τους η προσαρμοστικότητα έχει καταστήσει ευρεία τη χρήση τους.

Επιπλέον, ο τομέας των αντλιών θερμότητας με πηγή αέρα αντιπροσώπευσε κάτι λιγότερο από τα 3/5 του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς βιομηχανικών αντλιών θερμότητας το 2023 και κατά την εξεταζόμενη περίοδο αναμένεται να εξακολουθήσει να γνωρίζει ανάπτυξη. Ακόμη, η έρευνα εκτίμησε ότι οι βιομηχανικές αντλίες με ισχύ κάτω των 500 kW απέσπασαν πάνω από το μισό μερίδιο της αγοράς το 2023 και προβλέπει ότι θα διατηρήσουν αυτήν την κυριαρχία τους ως το 2033.

Όσον αφορά, τώρα, στους χρήστες των βιομηχανικών αντλιών θερμότητας, ο κλάδος τροφίμων και ποτών είχε πάνω από το 1/3 του μεριδίου της αγοράς και μέχρι το 2033 αναμένεται να παραμείνει εκείνος που κάνει την περισσότερη χρήση τέτοιων αντλιών. Συν τοις άλλοις, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να αναπτυχθεί με το ταχύτερο CAGR (σ.σ. 4,1%) κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Τι αναφέρει έρευνα της EHPA
Όλα αυτά, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA), σε δική της έρευνα, επισημαίνει πως η βιομηχανία της ΕΕ μπορεί να πετύχει τον στόχο της απανθρακοποίησης που έχει θέσει ακριβώς με αύξηση της χρήσης βιομηχανικών αντλιών θερμότητας. Η διαθέσιμη τεχνολογία αντλιών θερμότητας, λέει η έρευνα, θα μπορούσε να παράσχει το 37% της θερμότητας που έχει ανάγκη η βιομηχανία. Στην περίπτωση αυτή, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα εξοικονομούσε έως και 146 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Προκλήσεις και προοπτικές της αγοράς αντλιών θερμότητας

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά των αντλιών θερμότητας αλλά και οι προοπτικές της ήταν το θέμα που συζήτησε το Build με τον Δημήτρη Κοντούσια, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας (ΟΨΕ) και τον Χρήστο Γκέκα, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝΕΕΠΙΘΕ). «Οι αντλίες θερμότητας, αδιαμφισβήτητα, αποτελούν την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη διαθέσιμη τεχνολογία για τη θέρμανση και την ψύξη ενός κτιρίου. Το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 5, αναλόγως τον τύπο τους (αερόψυκτη ή γεωθερμική) και το είδος της εφαρμογής», τόνισε, αρχικά, ο κ. Γκέκας.

Ακολούθως, επεσήμανε: «Παρά την αυξημένη δημοφιλία τους, η αγορά των αντλιών θερμότητας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις. Η βασικότερη από αυτές είναι η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για την εγκατάσταση και ρύθμιση των συστημάτων που κρατάει πίσω την αγορά συνολικά, καθώς δεν επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας. Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η ανάγκη για πιστοποίηση των τεχνικών (λ.χ. ψυκτικών, ηλεκτρολόγων) ως προς τα νέα φυσικά ψυκτικά μέσα.

Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να επιταχύνουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έναρξη των πιστοποιήσεων και ο τεχνικός κόσμος πρέπει να φροντίσει να ενημερωθεί, να πιστοποιηθεί και να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργασιών τοποθέτησης και επισκευής. Παρ’ όλες τις προκλήσεις, πάντως, οι προοπτικές της αγοράς των αντλιών θερμότητας κρίνονται θετικές, καθώς εκτιμάται ότι τα προσεχή χρόνια, λόγω της απαγόρευσης χρήσης ορυκτών καυσίμων αλλά και χάρη στα προγράμματα επιδότησης, οι πωλήσεις θα αυξηθούν».

«Η ΕΕ θα χρειαστεί περίπου 60 εκατ. αντλίες θερμότητας ως το 2030»
Από την πλευρά του, ο κ. Κοντούσιας ανέφερε ότι «οι αντλίες θερμότητας γενικά αύξησαν τη θέση τους σε σχέση με τα ορυκτά συστήματα θέρμανσης και, μάλιστα, σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές θέρμανσης της ηπείρου, κατέγραψαν συνεχή ανάπτυξη». Ακολούθως, τόνισε: «Σύμφωνα με μοντελοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί περίπου 60 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας έως το 2030 για να φτάσει σε τροχιά μηδενισμού έως το 2050. Εκτιμάται ότι στα τέλη του 2023, υπήρχαν περίπου 23.000.000 αντλίες θερμότητας σε 21 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονταν κατά μέσο όρο περίπου 6.000.000 εγκαταστάσεις ετησίως έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί το ορόσημο των 60.000.000.  Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο κοντά στα 2.500.000 ετησίως».

Κατόπιν, ο κ. Κοντούσιας ανέδειξε και εκείνος το ζήτημα της εκπαίδευσης των τεχνικών: «Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών τεχνικών ψυκτικών. Μεταξύ 2026-2030 θα υπάρξει σταδιακή μείωση των F-gases και μετά το 2030 θα γίνει πλήρης μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλού GWP. Οι τεχνικοί πρέπει να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν πιστοποιήσεις για τη διαχείριση νέων ψυκτικών μέσων, όπως διοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και υδρογονάνθρακες. Θα πρέπει να γίνει κατανόηση του τρόπου εγκατάστασης και συντήρησης εξοπλισμού που λειτουργεί με εναλλακτικά ψυκτικά μέσα χαμηλού GWP. Οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν ποια ψυκτικά και ποιοι εξοπλισμοί θα απαγορευτούν και πότε».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοντούσιας στάθηκε και στη νέα νομοθεσία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο τι σημαίνει αυτή.
«Θα υπάρξει, για παράδειγμα, αυξημένο κόστος συμμόρφωσης», είπε. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό και εκπαίδευση προσωπικού. Θα επέλθουν, ακόμη, περιορισμοί στη χρήση παλαιότερων συστημάτων ψύξης, μιας και τα παλιά μηχανήματα που χρησιμοποιούν HFCs υψηλού GWP σταδιακά θα απαγορευτούν, οδηγώντας σε ανάγκη αντικατάστασης ή αναβάθμισης. Είναι, ωστόσο, πιθανή η οικονομική στήριξη από ευρωπαϊκά προγράμματα για μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Τέλος, θα υπάρξει ανάγκη για πιστοποίηση και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ή να συνεργάζονται με πιστοποιημένους τεχνικούς και να συμμορφώνονται με αυστηρότερους ελέγχους και απαιτήσεις καταγραφής».

Απ. Ευθυμιάδης (ΠΟΜΙΔΑ): Αντλία θερμότητας, θερμοσίφωνας και αξία ακινήτου

Τους τρόπους που η ύπαρξη σε ένα ακίνητο μίας αντλίας θερμότητας ή/και ενός θερμοσίφωνα επηρεάζει την αξία του ανέλυσε, στο Build, ο Απόστολος Ευθυμιάδης, Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). «Για μία κατοικία 96 τ.μ., μη θερμομονωμένη, στην Αθήνα, που επιθυμεί να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη την περίοδο θέρμανσης, απαιτείται θερμική ενέργεια 30.200 kWh. Έστω ότι η κατοικία αυτή διαθέτει λέβητα φυσικού αερίου με βαθμό απόδοσης 86%. Για την κάλυψη της θερμότητας αυτής, απαιτούνται 3.511 λίτρα πετρελαίου ετησίως. Με 1,2 ευρώ το λίτρο, το ετήσιο έξοδο θέρμανσης θα είναι 4.217 ευρώ. Αντίθετα, εάν διαθέτει αντλία θερμότητας με βαθμό απόδοσης 3,2 και με μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 0,16 ευρώ/kWh, τότε το ετήσιο έξοδο για τη θέρμανση θα είναι 1.511 ευρώ, άρα θα κάνει οικονομία 2.706 ευρώ ετησίως», τόνισε αρχικά ο κ. Ευθυμιάδης.

Και πρόσθεσε: «Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας σε κατοικία με δύο υπνοδωμάτια, ετήσια κατανάλωση ζεστού νερού περί τα 50 κ.μ. θερμοκρασίας 45 βαθμών Κελσίου, με θερμοκρασία νερού βρύσης τους 12 βαθμούς Κελσίου, καταναλώνει περί τις 1.919 kWh ετησίως και με τίμημα ηλεκτρικής ενέργειας ως άνω, πληρώνει 307 ευρώ ετησίως για ζεστό νερό. Εάν, όμως, η κατοικία διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα με επιφάνεια 4 τ.μ. και θερμό δοχείο 200 λίτρων, πρακτικά μηδενίζει την πληρωμή αυτή».

«Σημαντική για τον αγοραστή η παρουσία αντλίας θερμότητας/θερμοσίφωνα»
Πόσο σημαντικό είναι, λοιπόν, για έναν αγοραστή ακινήτου στην Ελλάδα να υπάρχουν στο ακίνητο αντλία θερμότητας ή/και θερμοσίφωνας; Απαντά ο κ. Ευθυμιάδης ότι «είναι πολύ σημαντικό, επειδή σε μία τέτοια κατοικία η ύπαρξη αντλίας θερμότητας ή/και ηλιακού θερμοσίφωνα ισοδυναμεί μία μέση ετήσια οικονομική ωφέλεια 2.706 ή και 307 ευρώ, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται τόσο η θερμική άνεση με τη διατήρηση της θερμοκρασίας εντός της κατοικίας στους 20 βαθμούς Κελσίου σε 24ωρη βάση, όσο και η συνεχής διαθεσιμότητα ζεστού νερού».

Μπορεί η χρήση αντλίας θερμότητας και θερμοσίφωνα να αυξήσει την αξία ενός ακινήτου; «Εάν υπολογιστεί η καθαρή παρούσα αξία (ΚΠΑ) του ετήσιου οικονομικού οφέλους των 3.000 ευρώ από την ύπαρξη αυτών των συστημάτων», εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης, «για τα πρώτα 15 έτη λειτουργίας της κατοικίας, με επιτόκιο αναγωγής 5%, τότε η ΚΠΑ θα είναι 31.139 ευρώ.
Από την άλλη, το τίμημα της εγκατάστασης των δύο αυτών συστημάτων ανέρχεται σε 9.000 ευρώ για την αντλία θερμότητας και 1.800 ευρώ για τον ηλιακό, όμως θα είναι το μισό (σ.σ. 5.400 ευρώ) λόγω κρατικής επιδότησης στα συστήματα αυτά κατά 50%. Μία ισορροπημένη αύξηση της αξίας του ακινήτου μπορεί να υπολογιστεί με τον διαμοιρασμό των οικονομιών ωφελειών αφαιρώντας πρώτα τα έξοδα από την ΚΠΑ δεκαετίας (σ.σ. 12.870 ευρώ) και προσθέτοντας τέλος το κόστος της επένδυσης (4.500 ευρώ). Δηλαδή, μία ισορροπημένη αύξηση είναι 18.270 ευρώ».

Ο κ. Ευθυμιάδης διευκρινίζει, ότι «η 15-ετία υπολογισμού της ΚΠΑ αντιστοιχεί περίπου στην οικονομική και την τεχνική ζωή των συστημάτων αυτών. Επίσης, ο νέος ένοικος πάντα δύναται να επενδύσει σε αυτά τα δύο συστήματα, διότι εμφανίζουν πολύ μικρούς χρόνους απόσβεσης μαζί με την επιδότηση (σ.σ. 1,7 έτη η αντλία θερμότητας και 2,9 ο ηλιακός)».
Η παρουσία ενός ηλιακού θερμοσίφωνα επίσης επηρεάζει την τιμή ενός ακινήτου. «Με μία ΚΠΑ 15-ετίας του οικονομικού οφέλους του ηλιακού ίση με 3.186 ευρώ, μία ισορροπημένη αύξηση της αξίας του ακινήτου ως ανωτέρω ανέρχεται στα 2.043 ευρώ», εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης.

«Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου»
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, η ύπαρξη αντλίας θερμότητας στο ακίνητο «συμβάλει αποφασιστικά στη, μεγάλη, αύξηση της κατηγορίας ενεργειακής πιστοποίησής του, λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσής της και της δυνατότητας αυτοματοποίησης και προσαρμογής στα εσωτερικά φορτία με πολύ οικονομικό τρόπο. Ακόμη, με μία ΚΠΑ 15-ετίας ίση με 28.087 ευρώ και αξία κτήσης 4.500 ευρώ, μία ισορροπημένη αύξηση ως ανωτέρω ανέρχεται σε 16.290 ευρώ». Τελικά, στην Ελλάδα οι αγοραστές ακινήτων δίνουν προτεραιότητα σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα ζεστού νερού; «Η ύπαρξη ενός ηλιακού εκτιμάται θετικά κατά την επιλογή ακινήτου», υπογραμμίζει ο κ. Ευθυμιάδης. «Δεν έχει, ωστόσο, την προτεραιότητα άλλων παραγόντων, όπως, λ.χ., η τιμή και η θέση του ακινήτου, η εγγύτητα με το μετρό, η διαθεσιμότητα χώρου στάθμευσης, κλπ».

Χ. Κώνστας (ΕΒΗΕ): Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού κλάδου θερμικών ηλιακών

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η ελληνική βιομηχανία παραγωγής θερμικών ηλιακών, όπως τόνισε στο Build ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), Χρήστος Κώνστας. Μάλιστα, ο κ. Κώνστας σχολίασε πως η χώρα μας μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει «κυρίαρχη δύναμη» στη Μεσόγειο στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ηλιοθερμίας.

Ποιες οι πιο σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική ηλιακή θερμική αγορά;

Ως μεγαλύτερη πρόκληση θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής των επιχειρήσεών μας και τη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού παραγωγής, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην απότομη αύξηση ζήτησης που δημιουργούν τα προγράμματα επιδότησης εγκατάστασης θερμικών ηλιακών. Οι περισσότερες εταιρείες-μέλη της ΕΒΗΕ έχουν υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις και σύγχρονο παραγωγικό εξοπλισμό. Σημαντική πρόκληση αποτελεί και η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, τόσο για την παραγωγή των θερμικών ηλιακών όσο και για τις εγκαταστάσεις νέων εξειδικευμένων εφαρμογών.

Υπάρχουν καινοτομίες ή νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον των ηλιακών θερμικών συστημάτων στη χώρα;

Σχεδόν όλοι μας, όταν ακούμε τον όρο «θερμικά ηλιακά» ο νους μας πηγαίνει στον γνωστό ηλιακό θερμοσίφωνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τεχνολογίες που αξιοποιούν την θερμική ηλιακή ενέργεια σε ένα πλήθος εφαρμογών που απαιτούν θερμότητα, οι οποίες εκτείνονται από τον αγροδιατροφικό τομέα και την βιομηχανία μέχρι τις κατοικίες και τα κτίρια του τριτογενούς τομέα. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, τις εφαρμογές ηλιακής ψύξης σε βιομηχανικούς χώρους, ηλιακού κλιματισμού σε κτίρια του τριτογενή τομέα, ηλιακής θέρμανσης σε βιομηχανίες τροφίμων όπου απαιτείται θερμότητα κάτω των 100 β. Κελσίου και υποβοήθησης θέρμανσης σε κατοικίες. Αυτές οι νέες τεχνολογίες δεν επηρεάζουν τόσο τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων, αλλά δημιουργούν μία ολόκληρη νέα αλυσίδα εξειδικευμένων υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, παρακολούθησης, συντήρησης.

Πώς προγράμματα όπως το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» ωφελούν τον κλάδο σας;

Προφανώς, τα προγράμματα αυτά ενισχύουν τις εγκαταστάσεις θερμικών ηλιακών. Σήμερα, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών με ηλιακό θερμοσίφωνα είναι περίπου 35%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες (λ.χ. Κύπρος, Ισραήλ) αγγίζει το 90%. Η υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων θα έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση των νοικοκυριών με εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, η ΕΒΗΕ έχει προτείνει την αύξηση της χρονικής διάρκειάς τους μα και τη συνεχόμενη υλοποίησή τους σε κύκλους, με γρήγορη εξόφληση των προμηθευτών που συμμετέχουν σε αυτά.

Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε ότι τα οφέλη από τα προγράμματα ενίσχυσης εγκατάστασης θερμικών ηλιακών δεν περιορίζονται μόνο στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αλλά αποτελούν υποδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης. Από τα 93,7 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα», πάνω από 87 εκατ. παρέμειναν στη χώρα. Σχεδόν 68.000 νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα εξοικονομούν σε ετήσια βάση περίπου 480 ευρώ, χρήματα που μπορούν να διαθέσουν στην εθνική οικονομία καλύπτοντας άλλες βασικές τους ανάγκες. Τέλος, οι εγκατεστημένοι μέσω του προγράμματος ηλιακοί θερμοσίφωνες αναμένεται να αποτρέψουν την έκλυση πάνω από 98.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Ποιες οι προοπτικές του κλάδου;

Παρότι διανύουμε περίοδο ιδιαιτέρως ρευστή σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος μας

 

«Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», το οποίο επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες ή/και με σύστημα αντλίας θερμότητας. Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ξεκίνησε στις 13/1 και λαμβάνει χώρα μόνον ηλεκτρονικά έως και την 31η Μαρτίου του 2025, υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως πιστοποιούν τα στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα, τα νοικοκυριά εκδηλώνουν υψηλό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, με τις αιτήσεις να φτάνουν, ήδη, τις 74.688.
Το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» υλοποιείται στο πλαίσιο του «RePowerEU», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU, ενώ ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 223,2 εκατομμύρια ευρώ, με τα 44,6 εκατομμύρια ευρώ να κατευθύνονται σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Τι επιχορηγεί το πρόγραμμα

Ειδικότερα, το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» επιχορηγεί τα παρακάτω:
• Σε ποσοστό 50% ή 60% (με τα εισοδηματικά κριτήρια να διαμορφώνουν το ακριβές ποσοστό,) την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας.
• Σε ποσοστό 50%, την αγορά νέου συστήματος αντλίας θερμότητας.
• Σε ποσοστό 50% ή 60% (αναλόγως των εισοδηματικών κριτηρίων και αν πρόκειται για αντλία θερμότητας ή θερμοσίφωνα), την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος τοποθέτησης, κόστος μεταφοράς, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που έχουν την επιθυμία να τοποθετήσουν τον παραπάνω εξοπλισμό στην οικία τους (κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη).

Συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων
Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης πραγματοποιείται συγκριτικά. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνεται υπόψη το αν η αίτηση αφορά οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, αν υπάρχει ή όχι μέλος/μέλη ΑμεΑ στην οικογένεια, αν η κατοικία τοποθετείται σε ατμοσφαιρικά επιβαρυμένες περιφέρειες (μόνο για το νέο σύστημα αντλίας θερμότητας), σε περιοχές με υψηλό αριθμό βαθμοημερών. Έμφαση δίνεται στους δυνητικούς ωφελούμενους άλλου προγράμματος, του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με μη εξαργυρωμένα voucher, που καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ΑΦΜ.

Χρήσιμα τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ
Εξόχως ενδιαφέρουσα είναι και η μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα Τάσεις και προοπτικές του κλάδου κατασκευής θερμικών ηλιακών συστημάτων (ΘΗΣ), που παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα οφέλη του ηλιακού θερμοσίφωνα συγκαταλέγονται η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Επιπλέον, η εφαρμογή κινήτρων για την εγκατάστασή τους θα πολλαπλασίαζε τα οφέλη, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Ενεργειακή αναβάθμιση: Ο δρόμος για την εξοικονόμηση ενέργειας
«Η ενεργειακή αναβάθμιση θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας και αυτή, με τη σειρά της, σε εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στα πλαίσια της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του «Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή» στις 27/1 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης (ανάμεσά τους και το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα).

Στην ίδια εκδήλωση, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε το ξεκάθαρο, απτό και μετρήσιμο αποτύπωμα των επτά νέων προγραμμάτων, τόσο στην τσέπη των ενεργειακών καταναλωτών, όσο και στη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, η στρατηγική της κυβέρνησης, κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, στηρίχθηκε στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην επίτευξη περιβαλλοντικών οφελών, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην ταχύτητα των εκταμιεύσεων, στη στήριξη των ασθενέστερων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Thrakon: Αυξημένα μεγέθη και υλοποίηση επενδύσεων άνω των 7,5 εκατ. το 2024

Με θετικά οικονομικά αποτελέσματα ολοκλήρωσε το 2024 η Thrakon.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Thrakon-Ytong ξεπέρασε συνδυαστικά τα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από το 2023, ενώ το αντίστοιχο EBITDA διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ το 2023 (από 1,6 εκατομμύρια το 2022, αύξηση 75%). Επίσης, τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 480.000 ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2022. Παράλληλα, οι εξαγωγές στον τομέα στεγνωτικών και επισκευαστικών υλικών σημείωσαν 100% αύξηση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ανάπτυξης, ο όμιλος έκανε επενδύσεις άνω των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων του. Λ.χ., στις αρχές του 2024 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το νέο εργοστάσιο κονιαμάτων στα Οινόφυτα και τον Νοέμβριο του 2024 ολοκληρώθηκε η επένδυση στη νέα γραμμή 5κιλών συσκευασιών στην Ορεστιάδα και το rebranding της νέας συσκευασίας. Ακόμη, στο πλαίσιο της διασφάλισης μεγαλύτερης αποδοτικότητας και ευελιξίας στη λειτουργία του, τον Ιούλιο του 2024 ο όμιλος αγόρασε τα γραφεία που στεγαζόταν η έδρα του στην Αθήνα. Για το 2025, ο όμιλος στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, επενδύοντας παράλληλα στον ψηφιακό μετασχηματισμό με νέο σύστημα WMS και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

Με πόρους του ΕΠΑ η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αρρένων Αθηνών

Όπως έγινε και επίσημα γνωστό, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ενισχύεται ο προϋπολογισμός του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ένταξη και χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, έργου για την ανακαίνιση του κτιρίου της Φοιτητικής Εστίας Αρρένων Αθηνών, επί της οδού Πατησίων. Όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στο ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεμβάσεις που έχουν προβλεφθεί για το κτίριο της Εστίας, στο οποίο εξάλλου φιλοξενούνται περισσότεροι από 200 φοιτητές, θα στοχεύσουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργικότητας του, στην ενεργειακή αναβάθμισή του και ευρύτερα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Constrat: Αναβαθμίζει το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Πάργας

Δήμος Πάργας και Constrat συνυπέγραψαν τις μεταξύ τους συμβάσεις για την εκτέλεση δύο έργων αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου. Το πρώτο έργο αφορά στην «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας υποδομών εξωτερικών δικτύων ύδρευσης» ύψους 1.777.498,50 ευρώ και το δεύτερο σε «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού δεξαμενών ύδρευσης» ύψους 1.744.801,50 ευρώ. Στόχος του πρώτου έργου είναι ο ολοκληρωμένος έλεγχος των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Πάργας. Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει προμήθεια και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού των γεωτρήσεων και αντλιοστασίων του Δήμου.

Οι διεργασίες αυτές θα πραγματοποιούνται από λογισμικά εγκατεστημένα στο κεντρικό σύστημα ελέγχου και θα συμβάλλουν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου διανομής νερού, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο, μέσω ασυρμάτων επικοινωνιακών διατάξεων με 27 τοπικούς σταθμούς ελέγχου (γεωτρήσεις-αντλιοστάσια). Στόχος του δεύτερου έργου είναι ο διαρκής έλεγχος των δεξαμενών ύδρευσης του Δήμου Πάργας, με συλλογή και αποθήκευση των σχετικών ιστορικών δεδομένων των στοιχείων του συστήματος ύδρευσης. Το προτεινόμενο σύστημα περιλαμβάνει την προμήθεια και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού των δεξαμενών ύδρευσης του Δήμου. Με την προμήθεια, προβλέπεται η δημιουργία ενός συστήματος συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης των δεδομένων, από κατάλληλα λογισμικά.

ΕΚΤΕΡ: Σε τέταρτη παράταση οδηγούνται τα έργα στο αεροδρόμιο της Χίου

Σε νέα παράταση οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της επέκτασης, αναδιαρρύθμισης και βελτίωσης των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου, το οποίο έχει αναλάβει και εκτελεί η ΕΚΤΕΡ. Ήδη το συγκεκριμένο έργο έχει λάβει τρεις παρατάσεις έως σήμερα, με την τελευταία δοθείσα παράταση να είναι έως και τις 10 Απριλίου του 2025, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4412 του 2016 και χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου.

Την ίδια στιγμή, η ανάδοχος εταιρεία παραμένει απλήρωτη για το συγκεκριμένο έργο τους τελευταίους πέντε μήνες σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ έχει ολοκληρωθεί περίπου το 95% του συμβατικού αντικειμένου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη αποπερατωθεί το κτιριακό μέρος από την ΕΚΤΕΡ, καθώς κατασκευάστηκε η πρώτη φάση με την δημιουργία του κτιρίου αναχωρήσεων και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του κτιρίου αφίξεων, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το έργο, κατά τις ίδιες πηγές, «κολλάει» στο γεγονός ότι δόθηκε παράταση από την αναθέτουσα αρχή με σκοπό την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης και ανακεφαλαιωτικού πίνακα για επιπλέον εργασίες που είναι απαραίτητες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος της τρίτης παράτασης που δόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2024 λήγει στις 10 Απριλίου της φετινής χρονιάς και από το σύνολο των ημερών 100 ημερών που είχαν δοθεί έχουν ήδη παρέλθει περίπου οι μισές, προς το παρόν να έχει υπογραφεί ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας και η συμπληρωματική σύμβαση.

Οι επιπλέον εργασίες που έχουν ζητηθεί
Ειδικότερα, έχουν ζητηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών εργασίες πέραν της σύμβασης, που μεταξύ άλλων αφορούν στην εγκατάσταση ειδικού μηχανήματος scanning για τον έλεγχο των αποσκευών, στη διενέργεια εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και στη μετακίνηση ενός λυόμενου κτιρίου που είχε τοποθετηθεί για την εξυπηρέτηση των επιβατών που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του χώρου αφίξεων.

Η κωλυσιεργία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναζητά πόρους για τη χρηματοδότηση των συμπληρωματικών εργασιών. Σημειώνεται, ότι από τις συμπληρωματικές εργασίες που έχουν ζητηθεί από την αναθέτουσα αρχή, αρκετές από αυτές είναι αλληλοεξαρτώμενες με εκείνες που προβλέπονται από την αρχική σύμβαση και επομένως η εκτέλεσή τους επηρεάζεται καθοριστικά από τη μη υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης και του ανακεφαλαιωτικού πίνακα. Θυμίζουμε, ότι η αρχική σύμβαση με τη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, ήταν ύψους 6,69 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ (με έκπτωση άνω του 30%) και υπεγράφη τον Αύγουστο του 2022 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου εντός 24 μηνών.

Επιπλέον και δεύτερη εργολαβία που υπεγράφη με τη Θεμέλη ΑΕ, με προϋπολογισμό 24,7 εκατομμυρίων ευρώ, στο ίδιο αεροδρόμιο έχει οδηγηθεί σε παράταση 28 μηνών έως και τις 29 Δεκεμβρίου του 2026 με αντικείμενο την ανύψωση κατά 3,5 μέτρα του αεροδρομίου και άλλα συναφή έργα. Στην προκειμένη περίπτωση το ποσοστό έκπτωση που είχε χορηγηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία ήταν 24,79%.

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένες, με μειωμένο ρυθμό, οι τιμές δομικών υλικών τον Ιανουάριο

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε 4,4% τον Ιανουάριο του 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024, έναντι αύξησης 6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του 2024 με το 2023. Οι κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών ήταν οι εξής: θερμαντικά σώματα (μεταβολή 9,6%), πλαστικοί σωλήνες (9,3%), αγωγοί χάλκινοι (8,4%) και τούβλα (7,6%).

Επιπλέον, ο γενικός δείκτης κατά τον Ιανουάριο του 2025, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου του 2024, παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 1% που είχε καταγραφεί κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών των ετών 2024 και 2023. Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024-Ιανουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023-Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,5%, από αύξηση 7,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.