Κρήτη: Έγκριση μελέτης πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου Μοναστηρακίου

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, έλαβε έγκριση η μελέτη πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Μοναστηρακίου στην Κρήτη, ο οποίος βρίσκεται στην κοιλάδα του Αμαρίου, στην ΠΕ Ρεθύμνης.

Η έγκριση χορηγήθηκε υπό τους ακόλουθους όρους: να υποβληθεί αρχιτεκτονική και στατική μελέτη του οικίσκου στέγασης του μηχανοστασίου και της δεξαμενής νερού, να υποβληθούν σχέδια η/μ εγκαταστάσεων του μηχανοστασίου και να διευκρινισθεί ο τρόπος ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης και ο τρόπος υδροδότησης της δεξαμενής νερού, να προταθεί ηχητικό σύστημα αναγγελίας σε περιπτώσεις κινδύνου για όλο τον υπό κάλυψη χώρο και, τέλος, να εξεταστεί εάν κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση εκτοξευτήρων νερού επιπλέον των πυροσβεστικών φωλιών.

Σημειώνεται, ότι τη μελέτη πυροπροστασίας εκπόνησε η ηλεκτρολόγος μηχανικός, Γεωργία Κεχαγιαδάκη, ενώ προηγουμένως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε δώσει ομόφωνα τη συγκατάθεσή του για την εκπόνησή της.

Στο ΤΠΑ έργα συντήρησης της πλωτής γέφυρας Λευκάδας

Κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, εντάχθηκε, στο «ΤΠΑ Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025», πράξη που αφορά στο έργο του δεξαμενισμού και της συντήρησης της πλωτής γέφυρας Λευκάδας «Αγία Μαύρα» για την τετραετία 2025-2028.

Η εν λόγω πράξη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ενώ η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη της ανέρχεται στο ποσό των 1.180.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του project αυτού θα εκτελεστούν, συγκεκριμένα, εργασίες αποσύνδεσης-μεταφοράς και δεξαμενισμού της πλωτής γέφυρας σε ένα πιστοποιημένο ναυπηγείο, όπου θα λάβουν χώρα οι προβλεπόμενες επεμβάσεις για τη συντήρησή της. Ύστερα, η γέφυρα θα μεταφερθεί στη θέση λειτουργίας.

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται η μίσθωση, για όσο καιρό απαιτηθεί, ενός εφεδρικού αμφίδρομου ferry boat στη θέση της πλωτής γέφυρας για την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων, καθώς και οι αναγκαίες εργασίες επιτόπιας συντήρησης.

Περιφέρεια Αττικής: Διαγωνισμός για συντήρηση του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας

Ανοικτό διαγωνισμό προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής, για να αναθέσει, για 12 μήνες, υπηρεσίες επιτήρησης, συντήρησης, άρσης βλαβών και εν γένει διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας όλου του εξοπλισμού που συνιστά το Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (είτε είναι εγκατεστημένος στο ΚΔΚ είτε στο ΘΕΠΕΚ).

Στα 2.780.514 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) ανέρχεται ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών. Την 19/3/2025 στις 17:00 εκπνέει η διορία υποβολής προσφορών.

Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν, ακόμη:

▪ Επιτήρηση, συντήρηση, άρση βλαβών και εν γένει διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλου του εξοπλισμού πεδίου ήτοι των τηλεπικοινωνιακών κόμβων, των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (ΠΜΜ), των καμερών (CCTV, VD) και των θέσεων μέτρησης επαγ. βρόχων, σε οποιοδήποτε σημείο είναι εγκατεστημένα εντός της Περιφέρειας Αττικής.

▪ Εποπτεία και παρακολούθηση του υπολογιστή του συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου (SCADA) καθώς και των καμερών παρακολούθησης (CCTV) των δύο σηράγγων μήκους 280 μ. και 320 μ. στη νέα παραλιακή λεωφόρο.

▪ Τροποποίηση και επαναπρογραμματισμό των υφισταμένων λογισμικών εφαρμογής του εξοπλισμού του συστήματος, αλλά και βελτίωση αυτών με προσθήκη νέων εφαρμογών, ώστε η συνολική λειτουργία του να προσαρμόζεται και να εξυπηρετεί τις εκάστοτε τρέχουσες ανάγκες διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως αυτές θα διαμορφώνονται κατά την εξέλιξη του έργου και σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές απαιτήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας μελετών της Περιφέρειας Αττικής.

▪ Προληπτική καθολική συντήρηση όλου του εξοπλισμού πεδίου του συστήματος (κάμερες επίβλεψης κυκλοφορίας, ΠΜΜ, συστήματα βίντεο ανίχνευσης, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, κλπ) καθώς και ο καθαρισμός των φακών των καμερών όποτε απαιτηθεί.

▪ Προμήθεια και εγκατάσταση μεταλλικού ιστού 14 μ. που είχε καθαιρεθεί λόγω σημαντικής βλάβης από τρακάρισμα για την εγκατάσταση κάμερας.

▪ Λήψη κυκλοφοριακών στοιχείων σε επιλεγμένους κόμβους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εκπόνηση μελετών για τη βελτίωση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.

▪ Συντήρηση του εξοπλισμού που έχει εγκατασταθεί στις οδικές σήραγγες της νέας παραλιακής λεωφόρου στο Νέο Φάληρο.

Νέο γήπεδο ΠΑΟ: Καλοκαίρι του ‘25 η οικοδομική άδεια για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη

Για το καλοκαίρι του 2025 τοποθέτησαν την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, σε κοινό δελτίο Τύπου τους, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός (ΠΑΟ) και η ΑΕΠ Ελαιώνα  ΑΕ.

Επιπλέον, οι τρεις φορείς δεσμεύθηκαν πως οι εν λόγω εγκαταστάσεις «αναμένεται να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, ώστε να είναι δυνατή η άμεση λειτουργία τους, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία».

Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι η χρηματοδότηση του κόστους ανέγερσης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων πρόκειται να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΑΕΠ Ελαιώνα ΑΕ, δια των τραπεζών-μετόχων της, Alpha Bank και Piraeus.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η μελέτη των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ άμεσα θα τροποποιηθεί, ούτως ώστε η κολυμβητική δεξαμενή ολυμπιακών διαστάσεων να ενταχθεί εντός του περιγράμματος (κόκκινη γραμμή) που προβλέπει το σχετικό ΠΔ. Η τροποποίηση αυτή «κρίθηκε αναγκαία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις στην έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας και δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το κτιριολογικό πρόγραμμα, που προβλέπεται στο Παράρτημα 1 της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθήνας, του ΠΑΟ και της ΑΕΠ Ελαιώνα ΑΕ».

Θα θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων την 03/02/2025, έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 90% των εκσκαφών για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες θεμελίωσης σε τμήμα του σκάμματος και επίσης ολοκληρώθηκε η δυναμική συμπύκνωση στον χώρο ανέγερσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, στον οποίο θα δρομολογηθούν και διάφορες συμπληρωματικές εργασίες (λ.χ. απορρύπανση, προσβάσεις, κλπ) από τον Δήμο Αθηναίων.

Οι εταιρείες που ανεγείρουν το γήπεδο και υλοποιούν συνοδά έργα

Υπενθυμίζεται, ότι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού έχει αναλάβει να κατασκευάσει η κοινοπραξία των Tέρνα ΑΕ, Άκτωρ ΑΤΕ και Μυτιληναίος ΑΕ (νυν Metlen). Παράλληλα, η Zitakat ΑΤΕΒΕ έχει αναλάβει έργα οδοποιίας και δημιουργίας δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στον Ελαιώνα, ενώ η Οδός ΑΤΕ ανέλαβε έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στον Ελαιώνα.

Τα δύο αυτά ξεχωριστά έργα είναι συνοδά εκείνου του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων πολλών, την «Ανάπλαση της Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο» και τη δημιουργία, σε έκταση που ξεπερνά τα 300 χιλ. τ.μ., ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αθήνας.

Bollmann Group: Ξεκινά το project των 6.700 τ.μ. στα Χανιά

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το οικιστικό συγκρότημα Platonos Gardens στα Χανιά, το οποίο αποτελεί επένδυση του γερμανικού ομίλου Bollmann Group. Το project αφορά στη δημιουργία 68 πολυτελών διαμερισμάτων σε απόσταση 20 λεπτών από το αεροδρόμιο της πόλης. Το Build συνομίλησε με εκπροσώπους της Bollmann Group και έχει στα χέρια του μία αναλυτική περιγραφή του έργου, το οποίο υλοποιεί το αρχιτεκτονικό γραφείο Parthenios Architects. H κάθε ιδιοκτησία στο οικιστικό συγκρότημα των Χανίων θα έχει από ένα έως τρία διαμερίσματα, επιφάνειας από 54 έως και 166 τ.μ., με ιδιωτικές πισίνες, ενώ είναι βασισμένο στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η συνολική επιφάνεια δόμησης σύμφωνα με τον σχεδιασμό ανέρχεται στα 6.700 τ.μ.
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Platonos Gardens
Με βάση τα στοιχεία από το αρχιτεκτονικό γραφείο Parthenios Architects, το οικιστικό συγκρότημα Platonos Gardens εισάγει ένα νέο πρότυπο κατοικίας με οικιστικές χρήσεις στην καρδιά των Χανίων. Είναι προσαρμοσμένο για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των κατοίκων των Χανίων όσο και των ψηφιακών νομάδων. «Η είσοδος στο συγκρότημα γίνεται μέσω δύο ανοιγμάτων στο ανατολικό και το δυτικό μέτωπο του οικοδομικού τετραγώνου. Αυτά τα διαλείμματα στο αστικό μέτωπο όχι μόνο διευκολύνουν την απρόσκοπτη ροή της κίνησης, αλλά σχηματίζουν επίσης μια αγκαλιά στο κέντρο, προωθώντας την αίσθηση του ξέφωτου και της ηρεμίας.
Το νότιο κτίριο είναι αισθητά χαμηλότερο από το βόρειο, στρατηγικά σχεδιασμένο για τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας στο ηλιακό φως να φωτίζει φυσικά τα κύρια ανοίγματα των περισσότερων κατοικιών, παρέχοντας ανεμπόδιστη θέα προς τα Λευκά Όρη. Αντίστροφα, οι κατοικίες των τελευταίων ορόφων του βόρειου κτιρίου προσφέρουν θέα προς το παλαιό λιμάνι των Χανίων και τον ορίζοντα της θάλασσας», αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο στην περιγραφή του έργου.
Το κτίριο οργανώνεται σε δύο μετωπικούς όγκους που συνομιλούν μεταξύ τους με μια διαβάθμιση υψών. Ο κτιριακός όγκος που εκτείνεται κατά βορρά αποτελείται από 6 επίπεδα πάνω από την πιλοτή που καταλήγουν σε φυτεμένο δώμα με χώρο κύριας χρήσης, ενώ ο κτιριακός όγκος που εκτείνεται κατά νότο οργανώνεται βαθμιδωτά σε 4 και 5 επίπεδα πάνω από την πιλοτή με φυτεμένα δώματα και πισίνες. Οι πέργκολες που ολοκληρώνουν την συνθετική δομή, οργανώνουν τους κήπους και τους υπαίθριους χώρους, λειτουργούν ως ηλιοπετάσματα για την προστασία του κελύφους και κατασκευάζονται από μέταλλο σε υπόλευκους τόνους. Να επισημανθεί, τέλος, ότι την η/μ μελέτη του έργου ανέλαβε ο Σπύρος Σοφιανός και τη στατική μελέτη ο Μιχάλης Καλογεράκης.