Metlen-ΕΑΓΜΕ: Συνεργασία στην έρευνα για κρίσιμες πρώτες ύλες

Στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) συνάπτει η Metlen. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία διευκρινίζεται ότι στόχοι των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη των επενδύσεων στον κλάδο του αλουμινίου και της αλουμίνας. Επιθυμητές είναι, επιπλέον, η ενίσχυση της καινοτομίας και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων που θα υποστηρίξουν την παραγωγή και την αξιοποίηση των πρώτων υλών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα διεξάγονται συνεργατικά έργα έρευνας για κοιτάσματα βωξίτη, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πόρων μεταξύ των δύο φορέων. Ακόμη, στο πλαίσιο της εξορυκτικής έρευνας θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τη βελτιστοποίηση των ερευνητικών γεωτρήσεων και τον εντοπισμό κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, όπως λ.χ. ο βωξίτης – η χρήση «έξυπνων» αλγορίθμων επιτρέπει την ακριβέστερη και ταχύτερη ανάλυση γεωλογικών δεδομένων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με στοχευμένες επεμβάσεις, περιορίζοντας τις άσκοπες γεωτρήσεις και μειώνοντας το κόστος εξόρυξης και βελτιστοποιεί τη χρήση των φυσικών και ενεργειακών πόρων.

«Ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ενίσχυση της οικονομίας»
Η Metlen επισημαίνει, επιπλέον, πως η συνεργασία της με την ΕΑΓΜΕ αποσκοπεί,
εκτός από την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο και στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και του κοινού για τη σημασία της εκμετάλλευσης του εγχώριου ορυκτού πλούτου, «ενισχύοντας τις πιο σύγχρονες και βιώσιμες πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος». Η στρατηγική αυτή, τονίζει η εταιρεία, «προάγει την υπεύθυνη ανάπτυξη, ενώ διασφαλίζει ότι οι τοπικές κοινωνίες παραμένουν στο επίκεντρο των διαδικασιών, με πλήρη σεβασμό και συμμετοχή».

Επιπροσθέτως, η επένδυση «αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία και την περιοχή». Καταλήγοντας, η Metlen υπενθυμίζει ότι το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελεί τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην ΕΕ, ενώ η πρόσφατη επένδυσή της (ύψους 295,5 εκατ. ευρώ) ενισχύει τη δραστηριότητά της με τη δημιουργία μίας επιπλέον γραμμής παραγωγής για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο. Με παραγωγή 2 εκατ. τόνων βωξίτη και 50 τόνων γαλλίου ετησίως, η επένδυση αυτή «αναμένεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Ευρώπης για γάλλιο» και «να εξαλείψει την εξάρτηση από εισαγωγές από την Κίνα, ενισχύοντας τη στρατηγική αυτονομία της ηπείρου».

Περιφ. Πελοποννήσου: 4 εκατ. ΕΥΡΩ για έργα στο οδικό της δίκτυο

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης, για τη βελτίωση και συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 4.8 «Οδική Ασφάλεια».
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση των οδικών υποδομών και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, μέσω έργων που αφορούν στη σήμανση, στη βελτίωση του οδοστρώματος, στην τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και στη διαχείριση των όμβριων υδάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και αυξημένης κυκλοφοριακής συμφόρησης, με στόχο τη διασφάλιση της ασφαλούς και άνετης μετακίνησης των πολιτών.
Τα έργα θα υλοποιηθούν από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων και της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΛΕΜΚΑ: Βλέπει αύξηση τζίρου και κερδών

Περαιτέρω βελτίωση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της αναμένει για την τρέχουσα οικονομική χρήση η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΕΜΚΑ, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ του ομίλου Metlen Energy & Metals, συνεχίζοντας τη συμμετοχή της σε μεγάλα τεχνικά έργα με πελάτες εντός ή εκτός ομίλου Metlen, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως θα συνεχιστεί και φέτος η ανοδική πορεία που ακολούθησε η ΕΛΕΜΚΑ το 2024, διατηρώντας τη θέση της στην αγορά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έκλεισε για την εταιρεία με κύκλο εργασιών ύψους 35,54 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 31,09 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της αμέσως προηγούμενης χρήσης, με το μικτό κέρδος της σχεδόν να τριπλασιάζεται, από τα 1,10 εκατ. ευρώ στα 2,93 εκατ. ευρώ (εκτόξευση του μικτού περιθωρίου κέρδους από το 2% στο 8%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να είναι σχεδόν διπλάσια μέσα σε έναν χρόνο (2,33 εκατ. ευρώ, έναντι 1,26 εκατ.

Τα έργα της ΕΛΕΜΚΑ για την Intertrade Hellas
Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει και υλοποιεί αυτήν την περίοδο η ΕΛΕΜΚΑ είναι η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής χαρτιού της Intertrade Hellas στα Οινόφυτα, που αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιάσει την δυναμικότητα παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού του εργοστασίου. Η συνολική δαπάνη για το νέο εργοστάσιο, που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 70 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις κτιριακές υποδομές και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το έργο επικεντρώνεται στην κατασκευή νέων κτιρίων που θα κατασκευαστούν κυρίως από μεταλλικά στοιχεία, έγχυτο και προκατασκευασμένο σκυρόδεμα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την καθαίρεση και την ανακαίνιση υφιστάμενων κατασκευών, αρχιτεκτονικές εργασίες-εργασίες όψεων, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων, η τοποθέτηση τοίχων αντιστήριξης και η δημιουργία νέας οδοποιίας – διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
Σημειωτέον, ότι η ΕΛΕΜΚΑ ήταν η εταιρεία που είχε τη γενική εργολαβία και για την κατασκευή του υπάρχοντος εργοστασίου της Intertrade Hellas.

Aluminco: Διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου της Doral που είχε αποκτήσει το 2021

Στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Doral, το οποίο είχε αποκτήσει το 2021, προχώρησε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η Aluminco.Η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση καθότι οι πλεονάζουσες ποσότητες δεν ήταν απαραίτητες για τις ανάγκες της επιχείρησης στην παρούσα χρονική συγκυρία και επομένως η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη και για την εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους που δημιουργούσε η εν λόγω βιομηχανική μονάδα.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Build, η εταιρεία προχώρησε στη μίσθωση των εγκαταστάσεων σε τρίτη επιχείρηση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι.Θυμίζουμε ότι η Aluminco είχε αποκτήσει το εργοστάσιο της εταιρείας Doral στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διαθέτει μονάδα παραγωγής υαλοπετασμάτων, κουφωμάτων και αιθρίων.Η Doral είχε τεθεί υπό εκκαθάριση, αντιμετωπίζοντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα χρόνια που είχαν προηγηθεί της απόφασης για την εκκαθάριση και λύση της επιχείρησης. Το εργοστάσιο λειτούργησε παραγωγικά για το διάστημα που ακολούθησε από την Aluminco, ωστόσο στη διάρκεια του 2024 ελήφθη η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Το Build επεδίωξε να επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Aluminco, ζητώντας την τοποθέτηση της εταιρείας για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένει την απάντησή της προκειμένου να τη φιλοξενήσει σε μία από τις προσεχείς εκδόσεις του. Το συνολικό κόστος της εξαγοράς είχε ανέλθει το 2021 στα 9 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τα όσα είχαν αναφερθεί από την επιχείρηση σε σχετική παρουσίαση της νέας επένδυσης, με σκοπό να ενισχυθεί η παραγωγική ικανότητα της εταιρείας κατά 7.000 τόνους ή κατά 25% σε ετήσια βάση.Σε ό,τι αφορά στο πλάνο της Aluminco κατά την απόκτηση του εργοστασίου, ήταν να επενδύσει συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας, ήτοι έως και το 2026 (μαζί με το τίμημα που κατέβαλε για την εξαγορά), δημιουργώντας μία σημαντική παραγωγική μονάδα, με σκοπό να γίνει hub για την περιοχή των Βαλκανίων, την κεντρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως είχε εξαγγείλει τότε η διοίκηση της εταιρείας. Σημειώνεται. ότι τα υπόλοιπα 11 εκατομμύρια ευρώ, πλέον των αρχικών 9 εκατομμυρίων για την απόκτηση της μονάδας, θα προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Προηγήθηκε η πώληση του εργοστασίου στην Ευκαρπία το 2023
Όπως σημειώνει η εταιρεία στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, «καθ’ όλη τη
χρήση του 2023 συνέχισε την επάνδρωση και οργάνωση της νέας παραγωγικής εγκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα (του εργοστασίου της Doral στο Καλοχώρι), ενώ στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης η εταιρεία πούλησε το εργοστάσιο στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης».Από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων, στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση για το 2023 η Aluminco είχε κύκλο εργασιών 59,96 εκατομμύρια ευρώ έναντι 64,66 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Ο όμιλος Aluminco το 2023 εμφάνισε ζημίες μετά από τους φόρους ύψους 4,16 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 1,02 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΕΣ ΑΕ: Συντηρεί τμήματα σιδηροδρομικών γραμμών στη βόρεια Ελλάδα

Υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ ΟΣΕ ΑΕ και ΤΕΣ ΑΕ για την εκτέλεση εργασιών διορθωτικής και προληπτικής συντήρησης τεσσάρων τον αριθμό τμημάτων κύριων και δευτερευουσών σιδηροδρομικών γραμμών, οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος Συντήρησης Γραμμής Δράμας.

Τα τμήματα είναι τα εξής:
Από ΧΣ 50+500 γρ. Θ-Α μ. ΠΚ έως ΣΣ Στρυμόνα, από ΣΣ Στρυμόνα έως ΣΣ Προμαχώνα, από ΣΣ Στρυμόνα έως ΣΣ Σερρών και από ΣΣ Σερρών έως ΣΣ Δράμας.

Οι επεμβάσεις που είναι προγραμματισμένο να εκτελεστούν στα ως άνω τμήματα περιλαμβάνουν, συγκεκριμένα:
α) έργα προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης της υποδομής των σιδηροδρομικών γραμμών,
β) εργασίες τεχνικών γραμμής, εργασίες ανακαίνισης σε θέσεις 3 αλλαγών και σε 7 διαβάσεις και
γ) παρεμβάσεις προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης της επιδομής των σιδηροδρομικών γραμμών.