Γεωργία: Ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο μεταφορών

Επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο μεταφορών και διασυνδετήριων υποδομών της Γεωργίας επισημαίνει, σε σχετικό του σημείωμα, το Γραφείο ΟΕΥ Τιφλίδας.
Το Γραφείο επισημαίνει πως, επειδή η Γεωργία βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ δυτικής Ασίας και ανατολικής Ευρώπης, σε μία θέση γεωγραφικά πλεονεκτική, αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο στις μεταφορές και στις διασυνδετήριες υποδομές και επιθυμεί να καταστεί κόμβος (μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών) μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και κεντρικής Ασίας. Για αυτό και προσπαθεί διαρκώς να αναπτύξει τις σχετικές υποδομές και, πράγματι, ο κλάδος της αυτός είναι σε ανοδική πορεία και σε τέτοια «αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται τα επόμενα έτη».

Σύμφωνα με το Γραφείο, επειδή η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «ενδέχεται να περιοριστεί», η γεωργιανή κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τέτοιο ενδεχόμενο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ενδεικτικά, στον προϋπολογισμό του 2025 έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών. Συνεχίζοντας, το Γραφείο τονίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων έργων υποδομής ανατίθεται, κατόπιν διαγωνισμού, σε κινεζικές εταιρείες (όπως συνέβαινε παλαιότερα με τις τουρκικές). Οι γεωργιανές εταιρείες στερούνται τεχνογνωσίας, οικονομικής ρευστότητας και ικανού μεγέθους (από τις 31 εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως μεγάλες, οι 12 είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών). Οι ευρωπαϊκές εταιρείες (ολλανδικές, βελγικές, ιταλικές, ως επί το πλείστον) εκτελούν συνήθως projects επίβλεψης και υψηλής τεχνογνωσίας».

Οι ελληνικές ευκαιρίες
Το Γραφείο καταλήγει καταθέτοντας την άποψή του, ότι για τις ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να υπάρξουν δυνατότητες για την ανάπτυξη των διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των κτιριακών κατασκευών και, πιο συγκεκριμένα, «στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην παροχή τεχνικών λύσεων», τομείς στους οποίους «οι εγχώριες εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται στην τεχνογνωσία ξένων ειδικών». Όσον αφορά στον ευρύτερο τομέα των μεταφορών, ευκαιρίες ενδεχομένως να υφίστανται «στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η χώρα υπολείπεται σαφώς των δυνατοτήτων της (σ.σ. 79η στον Δείκτη Απόδοσης Logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας)».

 

Κεφαλονιά: Αναβαθμίζεται το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου

Μπήκαν οι υπογραφές στη σύμβαση προμήθειας εξοπλισμού για το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου, το οποίο εδρεύει στο ιστορικό κτίριο της π. Τράπεζας της Ελλάδας στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών του και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Η σύμβαση χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 369.756 ευρώ. Η προμήθεια εξοπλισμού περιλαμβάνει ειδικές κατασκευές και προθήκες, ειδικά συστήματα φωτισμού των έργων που θα αναδείξουν τις δημιουργίες του Γεράσιμου Σκλάβου (με τον προσφυέστερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τα σύγχρονα ισχύοντα μοντέλα) και συγχρόνως διασφαλίζουν τη συντήρηση και τη μέγιστη προστασία των εκθεμάτων του Μουσείου.

Ο Γεράσιμος Σκλάβος (γενν. Ντομάτα Κεφαλονιάς, 1927) υπήρξε σημαντικός γλύπτης της μεταπολεμικής περιόδου, με τη δραστηριότητά του να διαπερνά τα σύνορα και να δίνει στο έργο του αντικειμενική αξία αναγνωρισμένη διεθνώς. Ξεκίνησε την πορεία του σπουδάζοντας στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ενώ στη συνέχεια εργάστηκε και έζησε στο Παρίσι. Έργα του βρίσκονται σήμερα σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές (λ.χ. αυτή των Rotchild) και σε δημόσιους χώρους άλλων κρατών (Καναδάς, Βραζιλία, ΗΠΑ, κ.α.). Η δημιουργία του Μουσείου είναι και επιθυμία της οικογένειάς του, που προσέφερε σημαντικό μέρος των έργων και του αρχείου του γλύπτη στον Δήμο Αργοστολίου.

Υπογραφή σύμβασης για ίδρυση του δικτύου των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράφτηκε η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ωνάση, για τη δημιουργία του δικτύου των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜΩΣ). Το δίκτυο αυτό θα αποτελείται από 22 υφιστάμενα σχολεία, έντεκα Γυμνάσια και έντεκα Γενικά Λύκεια, που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες κοινωνικές ή οικονομικές προκλήσεις, με στόχο την ενίσχυση των ευκαιριών που προσφέρει η δημόσια εκπαίδευση. Βάσει της σύμβασης, η οποία θα κυρωθεί προσεχώς από τη Βουλή, το Ίδρυμα Ωνάση θα διαθέσει το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δωδεκαετίας για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των επιλεγμένων σχολικών μονάδων.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν και τα χαρακτηριστικά των ΔΗΜΩΣ
Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα σχολεία που εντάχθηκαν στο δίκτυο των ΔΗΜΩΣ είναι οι εξής: Κολωνός, Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Ξηροκρήνη και Εύοσμος Θεσσαλονίκης, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος είναι, τα πρώτα έξι αναβαθμισμένα σχολεία να είναι έτοιμα στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, ήτοι τον Σεπτέμβριο του 2025 και τα υπόλοιπα να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2026.

Υπολογίστηκε πως, με τη σταδιακή ένταξη αναβαθμισμένων μονάδων στο δίκτυο των ΔΗΜΩΣ, πάνω από 22 χιλιάδες παιδιά θα φοιτήσουν σε αυτά σε ορίζοντα δώδεκα ετών.
Μεταξύ άλλων, τα Ωνάσεια σχολεία θα προσφέρουν μαθήματα και δραστηριότητες με έμφαση στην πληροφορική, στις ξένες γλώσσες, στο STEM, στις τέχνες και στον πολιτισμό, όπως επίσης και ενισχυτική διδασκαλία προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται στην Α’ Γυμνασίου, θα υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να εισαχθούν μαθητές και στην Α’ Λυκείου. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α’ Γυμνασίου και στην Α’ Λυκείου θα γίνεται με παρόμοια διαδικασία που ισχύει και για τα Πρότυπα Σχολεία με συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις (τεστ) γνώσεων και δεξιοτήτων. Ακόμη, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΔΗΜΩΣ θα επιλέγεται με παρόμοια διαδικασία που ακολουθείται για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πρότυπων Σχολείων.

GET-Αστρολάβος Τεχνική: Παρέδωσαν το digital twin του Δήμου Χανίων

Η ένωση των εταιρειών GET και Αστρολάβος Τεχνική ολοκλήρωσε τη δημιουργία του νέου τρισδιάστατου γεωχωρικού υποβάθρου του οδικού δικτύου και των λοιπών υποδομών του Δήμου Χανίων, καθώς και την ένταξή τους στην υφιστάμενη Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΥΓεΠ) του Δήμου. Το εν λόγω έργο αποτελούσε το τμήμα 2 «Ενίσχυση υποδομής γεωχωρικών δεδομένων (τρισδιάστατο υπόβαθρο οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών)» του έργου «Διαμόρφωση Κέντρου Ελέγχου και ενίσχυση κρίσιμων υποδομών για την αντιμετώπιση κινδύνων στο Δήμο Χανίων».

Με την παράδοση του έργου 400 χιλιομέτρων αστικών-περιαστικών-υπεραστικών οδών και 10 χιλιομέτρων πεζοδρόμων τρισδιάστατου υποβάθρου υψηλής ακρίβειας, είναι διαθέσιμα πλέον στις υπηρεσίες του Δήμου, τους επαγγελματίες και τους πολίτες μέσω της υφιστάμενης ΥΓεΠ του Δήμου Χανίων. Πιο αναλυτικά, παραδόθηκαν πάνω από 207.000 πανοραμικές εικόνες, πάνω από 6000 αρχεία με νέφη σημείων και πάνω από 17.500 εγγραφές διανυσματικών δεδομένων. Η υλοποίηση βασίστηκε στην αξιοποίηση τεχνολογιών και λογισμικών ανοικτού κώδικα, που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των εφαρμογών σε βάθος χρόνου λόγω του μικρού κόστους συντήρησης, καθώς και στην πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων λογισμικών και υποδομών του Δήμου Χανίων.

Τεχνική Ολυμπιακή: Ποιο είναι το ακίνητο που απέκτησε στη Βούλα

Σύμβαση για την άμεση αγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «Greenhill Voula Estates» υπέγραψε η Τεχνική Ολυμπιακή, αποκτώντας έτσι το 100% της πλήρους κυριότητας οικοπέδου εμβαδού 7.328,48 τ.μ., ευρισκόμενου στη θέση Πηγαδάκια του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών. Η εισηγμένη εταιρεία δεν γνωστοποίησε το κόστος της αγοραπωλησίας.

Το εν λόγω ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καρκαβίτσα και Φλέμινγκ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη της δεκαετίας του 2000, περιλαμβάνοντας ένα πολυώροφο κτίριο και τέσσερις μεζονέτες. Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής για πολεοδομικές παραβάσεις και καταπάτηση στο δάσος της Τάσιανης, η Πολεοδομία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης προχώρησε σε ανάκληση της αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας του έργου, «φρενάροντας» την υλοποίησή του.

Έκτοτε, το project παραμένει ημιτελές, με μόνο τους σκελετούς των κτιρίων να έχουν κατασκευαστεί. Η «Greenhill Voula Estates» ήταν εταιρεία της οικογένειας Γιαννακάκη και τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε μηδενική δραστηριότητα και τζίρο. Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 297.660 ευρώ, η οποία πιστοποιήθηκε έναν μήνα μετά. Πλέον, στη διοίκηση της εταιρείας δεν υπάρχουν πρόσωπα της οικογένειας Γιαννακάκη, ενώ καθήκοντα προέδρου και CEO της «Greenhill Voula Estates» έχει αναλάβει ο Χρήστος Στρατόπουλος.

 

Νέο ξενοδοχείο δια χειρός Tsolakis Architects για τον Γεράσιμο Στρίντζη

Στη δημιουργία νέας ξενοδοχειακής μονάδας προχωράει σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Απολλώνιον Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ, συμφερόντων του άλλοτε εφοπλιστή Μάκη Στρίντζη, στον οικισμό Μέγας Λάκκος στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Θυμίζουμε, πως ο Γεράσιμος Στρίντζης, που έλκει την καταγωγή του από το νησί του Ιονίου, είναι ο άνθρωπος που διοικούσε επί περίπου τρεις δεκαετίες την οικογενειακή ακτοπλοϊκή εταιρεία Strintzis Lines που εκτελούσε πλήθος δρομολογίων στην Ελλάδα και την Αδριατική. Η Strintzis Lines είναι η εταιρεία που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Blue Star Ferries.

O ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του αποφάσισαν ωστόσο να πουλήσουν το 2000 τη Strintzis Lines. Κατόπιν ανέλαβε την Hellas Flying Dolphins, όπου από το 2004 και ύστερα διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης εταιρείας, την οποία μετονόμασε στη συνέχεια σε Hellenic Seaways. Να επισημάνουμε, πως το 1995 η εταιρεία έβαλε στις ακτοπλοϊκές γραμμές και ένα από το πρώτο καταμαράν της εποχής με την ονομασία, Seajet 1.

Η ενασχόληση με τον τουρισμό
Στη συνέχεια, ο Γεράσιμος Στρίντζης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ιδρύοντας την εταιρεία Απολλώνιον Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη εταιρεία προχωρά στη δημιουργία και νέας μονάδας εκτός από τις ήδη υπάρχουσες που διατηρεί, η οποία θα είναι πέντε αστέρων και τον σχεδιασμό ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects.

Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει υπόγειους χώρους, πισίνες και νεροτσουλήθρες και η συνολική επιφάνεια δόμησης θα ανέλθει στα 1.900 τετραγωνικά μέτρα σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 49.633 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία είναι ακάλυπτα τα 48.278 τετραγωνικά μέτρα. Στην εταιρεία του Μάκη Στρίντζη ανήκει και το επίσης πεντάστερο ξενοδοχείο Apollonion Asterias Resort & Spa. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελείται από δύο ξεχωριστά πολυτελή συγκροτήματα. Το συγκρότημα του Apollonion, το οποίο λειτουργεί από τον Μάιο του 2010 και το συγκρότημα του Asterias, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάιο του 2019.

Το άλλο ξενοδοχείο της εταιρείας του Γ. Στρίντζη
To Apollonion Asterias βρίσκεται στην παραλία Ξι στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, η οποία είναι γνωστή για την κόκκινη άμμο και διαθέτει δωμάτια επιφάνειας από 30 έως και 42 τετραγωνικά μέτρα καθώς και σουίτες (κάποιες με ιδιωτικό jacuzzi ή πισίνα). Η Απολλώνιον Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις το 2023 είχε κύκλο εργασιών 6,25 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων στα 1,57 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το έργο έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τη δασική υπηρεσία αλλά και από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και βρίσκεται στο στάδιο προέγκρισης της οικοδομικής άδειας. Εκτός από το γραφείο Τσολάκη, που ανέλαβε την αρχιτεκτονική, ενεργειακή αλλά και τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας για το έργο, τη μελέτη τοπογραφικού υλοποίησε η Daidalos του Κωνσταντίνου Φουντόπουλου.

 

Κοινοπραξία εταιρειών λειτουργεί και συντηρεί το διυλιστήριο Ερυμάνθου

Υπογράφτηκε η σύμβαση για τη συντήρηση και τη λειτουργία του διυλιστηρίου πόσιμου νερού στον ποταμό Ερύμανθο. Το συμφωνητικό συνυπέγραψαν ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η ανάδοχος κοινοπραξία των Έρμων ΑΕ και Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ. Το εν λόγω διυλιστήριο είναι δυναμικότητας 1.400 κ.μ. την ώρα, ενώ βρίσκεται 500 μέτρα ανάντη της γέφυρας του δρόμου Αρχαία Ολυμπία-Βασιλάκι-Τρίπολη.

Η σύμβαση αφορά στη λειτουργία και συντήρηση, εκτός του προαναφερθέντος διυλιστηρίου και της δεξαμενής αποθήκευσης καθαρού νερού που βρίσκεται στο Βασιλάκι, του πιεζοθραυστικού φρεατίου που βρίσκεται στο Λούβρο καθώς και του δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία εκτεταμένου μήκους περί τα 40 χιλιόμετρα (περιοδικός έλεγχος του δικτύου, ο έλεγχος των δεξαμενών και του πιεζοθραυστικού φρεατίου, με το σύνολο του εξοπλισμού τους).

Υδροεξυγιαντική ΑΕ-Χωροτεχνική ΑΕ: Μελετητές υδραυλικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Κωνσταντίνου Μαγουλά, κατακυρώθηκε, στην ένωση των εταιρειών Υδροεξυγιαντική ΑΕ και Χωροτεχνική ΑΕ, η σύμβαση παροχής υπηρεσιών βασικού μελετητή για την πρώτη φάση των εγγειοβελτικών έργων που θα γίνουν στις παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας-Αμφιλοχίας και Βάλτου, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης «έτρεξε» χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και σε αυτή κλήθηκε να συμμετάσχει καταθέτοντας προσφορά και η ΤΕΜ ΑΕ. Τελικά, η προσφορά της προαναφερθείσας ένωσης προτιμήθηκε καθώς ήταν αφ’ ενός πλήρης και αφ’ ετέρου πιο συμφέρουσα από οικονομικής άποψης. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ήταν 173.200 ευρώ (με ΦΠΑ).

Η Intrakat ανάδοχος των έργων
Θα θυμίσουμε, ότι έχει υπογραφτεί ήδη η σύμβαση για την υλοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Intrakat, που αναδείχθηκε ως ανάδοχός τους (επικρατώντας στον σχετικό διαγωνισμό των Metlen, Άκτωρ ΑΤΕ και Άβαξ ΑΕ). Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αχελώου του ν. Αιτωλοακαρνανίας και περιλαμβάνει τις περιοχές Αµβρακίας-Αµφιλοχίας, Κατούνας-Κονοπίνας και Βάλτου. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν έργα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά, αποχέτευσης και αποστράγγισης και μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού. Υπάρχει, δε, πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση, μελλοντικά, υδρευτικών αναγκών της περιοχής.

Θα εκτελεστούν εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, όπως, λ.χ., σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού, τέσσερις δεξαμενές αναρρόφησης/αναρρύθμισης, δύο αντλιοστάσια άρδευσης, διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων, διάφορα συνοδά έργα, καθώς επίσης και αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης. Θα γίνουν επιπλέον εγγειοβελτιωτικά έργα α’ φάσης των περιοχών Βάλτου – αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κεντρική λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. κ.μ., 4 δεξαμενές 200 κ.μ., δεξαμενή αναρρόφησης και αντλιοστάσιο, δίκτυο σωληνώσεων για τη μεταφορά και τη διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α’ φάσης. Θα υλοποιηθούν και έργα αγροτικής οδοποιίας. Τα έργα θα εκτείνονται σε περιοχή που προσεγγίζει τα 38.000 στρέμματα και με την ολοκλήρωσή τους θα αρδεύονται με σύγχρονο τρόπο πάνω από 33.000 στρέμματα γης στην Αμβρακία και την περιοχή της επαρχίας Βάλτου.