Τα «έξυπνα» συστήματα πυροπροστασίας κτιρίων

Μία σημαντική κατηγορία κτιριακών αυτοματισμών είναι και εκείνοι που χρησιμοποιούνται για την προστασία των κτιρίων από τη φωτιά. Το Build συνομίλησε για τα εν λόγω συστήματα με τα μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κτιρίων (ΕΛΙΠΥΚΑ), Ευάγγελο Κωνσταντέα και Όμηρο Βλασιάδη Ρέγιες, που συμφωνούν ότι στα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των αυτοματισμών αυτών είναι η αυξημένη ασφάλεια και η ταχύτητα αντίδρασης που προσφέρουν.

«Για την πυρανίχνευση», λέει ο κ. Κωνσταντέας, «ένα διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα νέας γενιάς υποδεικνύει την ακριβή θέση εκδήλωσης κινδύνου και επιτηρεί τις περιφερειακές συσκευές. Παράλληλα, έχουμε την δυνατότητα να δίνονται εντολές προς εξωτερικές συσκευές, να ελέγχονται οι εφαρμογές πυρόσβεσης, να ενεργοποιούνται κάμερες και να ανοίγουν τυχόν ελεγχόμενες θύρες διαφυγής». Προσθέτει ο κ. Βλασιάδης Ρέγιες: «Ανιχνευτές καπνού, θερμότητας και αερίων εντοπίζουν ως και τις πρώτες ενδείξεις πυρκαγιάς, ενώ το σύστημα μπορεί, λ.χ., να ειδοποιήσει τις αρχές ή να ενεργοποιήσει την εκκένωση του κτιρίου. Επιπλέον, η απομακρυσμένη παρακολούθηση αυξάνει και την αποδοτικότητα της συντήρησης και της παρακολούθησης του συστήματος. Στα συστήματα που συνδέονται με “έξυπνους” αυτοματισμούς πυροπροστασίας περιλαμβάνονται και ο φωτισμός και το HVAC».

Προκλήσεις στην υλοποίηση και χρήση των αυτοματισμών
Τα μέλη του ΕΛΙΠΥΚΑ στάθηκαν και στις προκλήσεις στην υλοποίηση και χρήση των «έξυπνων» κτιριακών αυτοματισμών πυροπροστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέα, «μόνο μία πρόκληση υπάρχει: η σωστή και λεπτομερής μελέτη. Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου συστήματος διαφέρει για κάθε εφαρμογή. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία σε εγκαταστάσεις, μελέτες και δυνατότητες συστημάτων».

Ο κ. Βλασιάδης Ρέγιες επισημαίνει και ότι, «επειδή η ενοποίηση των “έξυπνων” συστημάτων πυροπροστασίας με τις υφιστάμενες υποδομές απαιτεί εξειδικευμένο σχεδιασμό, το κόστος υλοποίησης μπορεί να αυξηθεί, ειδικά, π.χ., εάν απαιτηθεί εκσυγχρονισμός υφιστάμενων συστημάτων, ενώ προκύπτει, λ.χ. και η ανάγκη συντήρησης και ενημέρωσης των λογισμικών. Παράλληλα, κρίσιμη είναι και η ασφάλεια των δεδομένων: τα “έξυπνα” συστήματα πυροπροστασίας συνδέονται με δίκτυα ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις». Το μέλλον των «έξυπνων» συστημάτων πυροπροστασίας Ζητήσαμε, τέλος, από τα δύο μέλη του ΕΛΙΠΥΚΑ να τοποθετηθούν και για τις κυριότερες μελλοντικές τάσεις των κτιριακών αυτοματισμών πυροπροστασίας κτιρίων. Αυτές, λέει ο κ. Βλασιάδης

Ρέγιες: «περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του Ίντερνετ των Πραγμάτων και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν απομακρυσμένη παρακολούθηση και έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων, ανάλυση δεδομένων και πρόβλεψη κινδύνων. Η χρήση “προγνωστικών” αλγορίθμων θα επιτρέπει τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων πριν εξελιχθούν». Ο κ. Κωνσταντέας τονίζει: «Η εξέλιξη των εν λόγω συστημάτων είναι η απομακρυσμένη μέσω cloud διαχείριση και η διασύνδεσή τους με τα συστήματα BEMS και net metering. Έτσι, ο επιχειρηματίας θα παρακολουθεί και θα ελέγχει όλες τις εγκαταστάσεις πυρασφάλειας, ασφάλειας, παραγωγής ενέργειας, κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει και σε υπάρχοντα κτίρια».

Πραγματοποιήθηκε η έκθεση Electronica, με τρεις ελληνικές συμμετοχές

Από 12 έως 15 Νοεμβρίου 2024 έλαβε χώρα, στο Μόναχο, η διετής διεθνής έκθεση Electronica, η μεγαλύτερη στον κλάδο της τεχνολογίας ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, συστημάτων και εφαρμογών, με τη συμμετοχή και ελληνικών εταιρειών. Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν, ως εκθέτες, εταιρείες που παράγουν προϊόντα ή προσφέρουν υπηρεσίες για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών, μεταξύ άλλων για τους τομείς των ηλεκτρομηχανικών και περιφερειακών μερών, του σχεδιασμού ηλεκτρονικών και ενσωματωμένων συστημάτων, των ασύρματων τεχνολογιών, των τεχνολογιών αισθητήρων και των προγραμματιστών και σχεδιαστών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Φέτος, στην Electronica εξέθεσαν 3.480 εκθέτες από 49 χώρες (2022: 2.144/48), ενώ την επισκέφθηκαν περίπου 80 χιλιάδες εμπορικοί επισκέπτες από 100 χώρες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων (2022: 70 χιλιάδες). Οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν, εκτός από τη διοργανώτρια Γερμανία και την Ελλάδα, ήταν οι Κίνα, ΗΠΑ, Ταιβάν, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Αυστρία, Ιαπωνία, Ινδία, Πολωνία, Ισπανία και Βέλγιο.

Στη διάρκεια της έκθεσης έλαβαν χώρα εργαστήρια εμπειρογνωμόνων και παρουσιάσεις νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ εκθέτες και επισκέπτες αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα θέματα της διεθνούς βιομηχανίας ηλεκτρονικών (π.χ. βιωσιμότητα). Ακόμη, η πλατφόρμα Fast Forward έδωσε βήμα να προσφερθούν, από εξειδικευμένες εταιρείες, προσωπικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον κλάδο των ηλεκτρονικών. Τέλος, η Ημέρα Νέων Ταλέντων για μαθητές και φοιτητές, κατά την τελευταία ημέρα της έκθεσης, έτυχε μεγάλης αποδοχής.

Συμμετείχαν τρεις ελληνικές εταιρείες στην έκθεση
Όσον αφορά, τώρα, στην ελληνική συμμετοχή στην Electronica, τρεις ελληνικές εταιρείες έδωσαν το «παρών» σε αυτή. Επρόκειτο για την Integrated Systems Development, την Weasic και την Irida Labs, οι οποίες φιλοξενήθηκαν σε εθνικό περίπτερο της Enterprise Greece και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA). Επισημαίνεται, ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, Κωνσταντίνος Κοδέλλας, συνοδευόμενος από στελέχη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της γερμανικής πόλης, επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο και ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Κατά την ίδια επίσκεψη, η HETIA, η οποία, σημειωτέον, αποτελεί την εξέλιξη της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ημιαγωγών (HSIA), ενημέρωσε τον κ. Κοδέλλα και τους εκπροσώπους του Γραφείου για τις συνθήκες ανταγωνισμού και το πλαίσιο για τις πρώτες επενδύσεις παραγωγής ημιαγωγών στην Ελλάδα, είτε με την δημιουργία κέντρων σχεδιασμού είτε με υποδομές κατασκευής, χαρακτηρισμού και συσκευασίας.

Ειδικά, δε, για το πεδίο αυτό, το Γραφείο ΟΕΥ επισημαίνει, σε σχετικό σημείωμά του, ότι η Ελλάδα «έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η ελληνική βιομηχανία ημιαγωγών χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατάρτιση του επιστημονικού δυναμικού της και έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και σημαντικές επιχειρηματικές συνεργασίες με πολύ μεγαλύτερες εταιρίες του εξωτερικού».

Υπό αυτό το πρίσμα, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στην δραστηριότητα νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό, στη χρηματοδότησή τους από την ελληνική Πολιτεία, στα υπαρκτά γραφειοκρατικά εμπόδια και τελικά στην καταγραφή τους σε μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων. Το Γραφείο προσθέτει, ότι στο προσεχές μέλλον πρόκειται να διερευνηθεί «το ενδεχόμενο υλοποίησης στοχευμένων δράσεων για την προβολή του ελληνικού οικοσυστήματος στη Βαυαρία».

Επιπλέον, στην ίδια αναφορά του, το Γραφείο εισηγείται, ξανά, την ενίσχυση της συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στην Electronica και πάλι με εθνικό περίπτερο, δεδομένης, όπως τονίζει, της παρουσίας στην έκθεση «των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου, του διεθνούς χαρακτήρα που προσδίδουν εκθέτες και επισκέπτες στην Electronica αλλά και της μεγάλης ανάπτυξης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον τομέα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας».
Η επόμενη Electronica θα πραγματοποιηθεί από 10-13/11/2026.

Γ. Παπαμιχαήλ (ΣΕΕΣ): Κτιριακοί αυτοματισμοί και σκίαση των κτιρίων

Τις κυριότερες τάσεις στους κτιριακούς αυτοματισμούς συστημάτων σκίασης κτιρίων ονόμασε, σε συνέντευξή του στο Build, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης (ΣΕΕΣ), Γεώργιος Παπαμιχαήλ. Ο κ. Παπαμιχαήλ ανέλυσε, επίσης, πώς τα συστήματα κτιριακού αυτοματισμού και τα συστήματα σκίασης μπορούν να συνδυαστούν για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση αλλά και πώς επηρεάζει την αξία ενός κτιρίου η υιοθέτηση προηγμένων “έξυπνων” συστημάτων σκίασης.

Ποιες οι κυριότερες τάσεις των κτιριακών αυτοματισμών των συστημάτων σκίασης.
Οι αυτοματισμοί προσόψεων κτιρίων για σκίαση δεν είναι κάτι νέο, ιδιαίτερα σε επαγγελματικά και εμβληματικά σύγχρονα κτίρια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η χρήση του αυτοματισμού της σκίασης επεκτείνεται όλο και περισσότερο και σε μικρότερα κτίρια αλλά και κατοικίες. Καταλυτής της τάσης αυτής είναι η νέα τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο των σκιαδιών στις προσόψεις είτε με ασύρματα είτε με υβριδικά συστήματα αυτοματισμού.

Αυτό επιφέρει σημαντική μείωση κόστους και μεγάλη ευκολία στην εγκατάσταση σε σχέση με παλαιότερα και τα “κλασικά” συστήματα αυτοματισμού BMS, που απαιτούσαν μεγάλη ηλεκτρολογική υποδομή για τη λειτουργία τους. Μέσα από αυτά τα νέα συστήματα, μπορούν να ελέγχονται κάθετες ή οριζόντιες (και συνήθως κατασκευασμένες από αλουμίνιο) περσίδες σε προσόψεις και πέργκολες, που ρυθμίζονται στην κατάλληλη θέση μέσα στην ημέρα. Τα συστήματα σκίασης από ύφασμα είναι επίσης πολύ δημοφιλή, είτε καλύπτουν εσωτερικά είτε εξωτερικά τις γυάλινες επιφάνειες μιας πρόσοψης. Τέλος, απαραίτητο είναι για την αυτόματη προσαρμογή των σκιαδιών μέσα στην ημέρα, αυτά να κινούνται μέσω ηλεκτροκινητήρων στην κατάλληλη θέση. Πρόσφατα έχουμε προχωρήσει και σε λύσεις με αυτόνομα συστήματα, που τροφοδοτούνται ενεργειακά από μικρά φωτοβολταϊκά.

Πώς συνδυάζονται συστήματα κτιριακού αυτοματισμού και συστήματα σκίασης για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση;

Το “κλειδί” για τη βελτιστοποίηση της συνεισφοράς της σκίασης ώστε το κτίριο να επιτυγχάνει τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, είναι τα σκιάδια να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, ώστε να σταματούν την ηλιακή ακτινοβολία πριν εισέλθει στο κτίριο το καλοκαίρι και να το διατηρούν δροσερό και, αντίστροφα, να την επιτρέπουν τον χειμώνα για να αξιοποιούνται τα θερμικά της οφέλη. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή αισθητήρων, συνδυαστικά με το κατάλληλο λογισμικό που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και, με έναν “έξυπνο” αλγόριθμο, ρυθμίζει κάθε στιγμή τη θέση στην οποία βρίσκονται τα συστήματα σκίασης.

Ποιες είναι οι προκλήσεις στη συντήρηση και παρακολούθηση των αυτόματων συστημάτων σκίασης;

Στο εξωτερικό κυριαρχεί η “κουλτούρα” των ετήσιων συμβολαίων συντήρησης για τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη των αυτοματοποιημένων προσόψεων, ειδικά για μεγάλα επαγγελματικά κτίρια. Κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται ακόμη στην Ελλάδα, αν και θα έπρεπε. Η επιλογή προϊόντων με καλό επίπεδο αδιαβροχοποίησης και αντηλιακές ιδιότητες, όπως επίσης και η χρήση αισθητήρων αέρα, ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις. Για το σύστημα ελέγχου, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πια τη δυνατότητα παρεμβάσεων στην εξ αποστάσεως εγκατάσταση, ενώ παρέχει πολλές επιλογές σε επαναρυθμίσεις και προσαρμογές εάν αλλάζουν τα κλιματικά δεδομένα ή οι ανάγκες των ενοίκων του κτιρίου.

Πώς επηρεάζει την αξία ενός κτιρίου η υιοθέτηση προηγμένων “έξυπνων” συστημάτων σκίασης;

Από τη μία, υπάρχει το μετρήσιμο ενεργειακό όφελος σε όλη τη διάρκεια ζωής και λειτουργίας του κτιρίου και από την άλλη η προστιθέμενη αξία της ευζωίας των χρηστών. Στην πρώτη περίπτωση, μία ενεργειακή μελέτη που λαμβάνει υπόψη την κλιματική ζώνη του κτιρίου, τον προσανατολισμό του, τα υλικά κατασκευής και τα “μοτίβα λειτουργίας” του δύναται να υπολογίσει ακριβώς τα θερμικά και ψυκτικά φορτία που εξοικονομούνται, αναλόγως το σύστημα που επιλέγεται να σκιάσει την πρόσοψή του. Δεδομένου ότι η μέγιστη αποδοτικότητα επιτυγχάνεται με την “έξυπνη” σκίαση, αντιλαμβάνεται κανείς την ώθηση που μπορεί να δώσει αυτό στην άξια του. Ας μην αγνοούμε, ωστόσο και τη μεγάλη αξία που προσδίδει στο κτίριο η ορθή προσαρμογή, κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, των συνθηκών του φυσικού και του τεχνητού φωτισμού και της θερμικής άνεσης, κάτι που προσφέρει υγιεινές συνθήκες διαβίωσης στους χρήστες του και επίσης βελτιώνει την αποδοτικότητα των ατόμων που εργάζονται σε αυτό.

 

Δ. Μαναγούδης (SBC Greece): «Ο ρόλος των αυτοματισμών στην αειφορία των κτιρίων»

Την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου μπορούν να τη βελτιώσουν (σε σημαντικό βαθμό μάλιστα) οι κτιριακοί αυτοματισμοί, όπως τόνισε, σε συνέντευξή του στο Build, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece), Δημήτριος Μαναγούδης. Ο κ. Μαναγούδης στάθηκε, ακόμη, στο πώς επηρεάζουν τη συντήρηση των κτιρίων τα καινοτόμα, αειφόρα και αυτοματοποιημένα συστήματα τα οποία ενσωματώνονται σε αυτά, καθώς επίσης και σε διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σχεδιαστές όταν ενσωματώνουν σε υπάρχοντα κτίρια αυτοματισμούς και αειφόρες λύσεις.

«Το SBC Greece αποτελεί τον μοναδικό επίσημο φορέα αειφορίας κτιρίων και Υποδομών στην Ελλάδα. Είναι επίσημο μέλος του WorldGBC και ενεργό μέλος του Europe Regional Network (ERN). Ρόλος του είναι να λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση της αειφορίας στον κατασκευαστικό τομέα, παρέχοντας εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση», δήλωσε, αρχικά, ο κ. Μαναγούδης. Σημείωσε, μάλιστα, πως «στις 19 Νοεμβρίου 2024, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο Αειφορίας του SBC Greece, με θέμα “Sustainability Reframed: Technology, Education, Business & Community Engagement”. Στη διάρκεια του συνεδρίου αυτού συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα της ενσωμάτωσης αειφόρων πρακτικών και αυτοματισμών στα κτίρια».

Πώς οι κτιριακοί αυτοματισμοί μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου;

Οι κτιριακοί αυτοματισμοί επιτρέπουν τη δυναμική διαχείριση των ενεργειακών πόρων μέσω της χρήσης αισθητήρων, συστημάτων ελέγχου και λογισμικού, που βελτιστοποιούν σε πραγματικό χρόνο τη χρήση ενέργειας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον αυτοματοποιημένο φωτισμό ο οποίος και προσαρμόζεται στη φυσική φωτεινότητα, τον έλεγχο της θέρμανσης, της ψύξης και του αερισμού βάσει της παρουσίας ατόμων στους χώρους, καθώς και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τέτοιες τεχνολογίες, επιτυγχάνεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με ταυτόχρονη διατήρηση τόσο της άνεσης όσο και της υγείας των χρηστών. Με τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, αυτοί οι αυτοματισμοί διαχειρίζονται αποτελεσματικά την ενέργεια, προσαρμόζοντας τις λειτουργίες των συστημάτων ανάλογα με τη χρήση και την παρουσία ατόμων, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Αναφέρετέ μας αναδυόμενες νέες τεχνολογίες, που συνδυάζουν αυτοματισμούς και αειφορία σε κτίρια.
Οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας IoT (Internet of Things) αλλάζουν τα δεδομένα στη διαχείριση κτιρίων. Τα «έξυπνα» συστήματα, όπως οι πλατφόρμες BMS, ενσωματώνουν δεδομένα από πολλαπλές πηγές και παρέχουν ολοκληρωμένο έλεγχο. Επιπλέον, οι τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν προβλέψεις για ενεργειακές ανάγκες και προτάσεις για βελτιστοποίηση της απόδοσης. Οι ενεργειακές κοινότητες και η διαχείριση μικροδικτύων (microgrids) σε συνδυασμό με έξυπνες μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ενισχύουν την αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα των κτιρίων.

Πώς επηρεάζεται η συντήρηση των κτιρίων όταν ενσωματώνονται σε αυτά καινοτόμα αειφόρα και αυτοματοποιημένα συστήματα;

Η ενσωμάτωση αυτοματισμών διευκολύνει τη συντήρηση μέσω της συνεχούς παρακολούθησης και της διάγνωσης προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο. Τα συστήματα προληπτικής συντήρησης (predictive maintenance), τα οποία βασίζονται σε δεδομένα που συλλέγουν αισθητήρες, μειώνουν τις απρογραμμάτιστες βλάβες και το κόστος συντήρησης. Ωστόσο, απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και ενίοτε υψηλότερες αρχικές επενδύσεις, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι σχεδιαστές όταν ενσωματώνουν αυτοματισμούς και αειφόρες λύσεις σε υφιστάμενα κτίρια;

Η αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων με αειφόρες και αυτοματοποιημένες λύσεις παρουσιάζει προκλήσεις, όπως η ανάγκη προσαρμογής σε υπάρχουσες υποδομές και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Συχνά, αποτελούν σημαντικά εμπόδια η έλλειψη διαθέσιμου χώρου για εξοπλισμό, η μη επαρκής ενσωμάτωση συστημάτων λόγω παλαιών προτύπων κατασκευής και οι επιπτώσεις στη λειτουργία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης. Η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των μηχανικών, των κατασκευαστών και των αρχιτεκτόνων είναι κρίσιμη για την επιτυχή υλοποίηση των λύσεων αυτών. Το SBC Greece υποστηρίζει, ότι η υιοθέτηση αυτοματισμών και αειφόρων τεχνολογιών είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών και ανθεκτικών κτιρίων, με μακροπρόθεσμα οφέλη για τις κοινότητες και το περιβάλλον.

 

Αλβανία: Διαγωνισμός για την ανάπλαση σταδίου στα Τίρανα

Ο Επενδυτικός Οργανισμός της Αλβανίας (Albanian Investment Corporation-AIC) ανακοίνωσε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση του έργου της ανάπλασης του σταδίου «Selman Stërmasi», το οποίο βρίσκεται στα Τίρανα. Στόχος του εν λόγω έργου είναι να αναζωογονηθεί η πρωτεύουσα της Αλβανίας, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων έργων δημόσιας περιουσίας, την προώθηση της αστικής αναβάθμισης και, επιπρόσθετα, τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πολυλειτουργικού σταδίου.

Η διορία για την υποβολή των προσφορών ορίστηκε να εκπνεύσει την 24η Ιανουαρίου 2025. Σημειώνεται, ότι τόσο η ανακοίνωση όσο και τα συνοδευτικά έγγραφα για τον διαγωνισμό έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του AIC (εδώ). Οι προσφορές είναι εφικτό να κατατίθεται ηλεκτρονικά ([email protected]), αυτοπροσώπως ή και ταχυδρομικά στη διεύθυνση Rr. Ibrahim Rugova 5, Sky Tower 7/1, Tirana, Albania.

LG: Κατέγραψε νέα ρεκόρ στα ετήσια έσοδα

Η LG Electronics Inc. (LG) έκανε γνωστά τα προκαταρκτικά της οικονομικά αποτελέσματα τόσο για το τέταρτο τρίμηνο όσο και για το σύνολο του 2024, αναφέροντας ενοποιημένα έσοδα ύψους 87,74 τρισεκατομμυρίων κορεατικών γουόν (ή 62,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) και λειτουργικά κέρδη ύψους 3,43 τρισεκατομμυρίων κορεατικών γουόν (ή 2,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ). Μάλιστα, όπως τονίζει η εταιρεία, αυτό αποτελεί νέο ρεκόρ για τα υψηλότερα ετήσια έσοδα σε ολόκληρη την ιστορία της.

Inoxal by ETEM: Ολοκλήρωση κατασκευής βίλας στη Νάξο

Ολοκληρώθηκε προσφάτως η κατασκευή της θερινής κατοικίας (βίλας) «La Natura» στη Νάξο, έργο στο οποίο συνέβαλε η Inoxal by ETEM εγκαθιστώντας τα συστήματα αλουμινίου του κτίσματος. «Αυτό το project συνδυάζει αισθητική, λειτουργικότητα και τεχνολογία και είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του κυκλαδίτικου τοπίου», λέει στο Build ο Commercial Director της εταιρείας, Θεοχάρης Πανουργιάς. «Εφαρμόσαμε minimal συρόμενα και ανοιγόμενα συστήματα, που εξασφάλισαν εξαιρετική διαφάνεια, σπουδαία θερμομονωτική απόδοση και μέγιστη αντοχή στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από το γραφείο Plinthos Architects υποστηρίχθηκε από τις εξειδικευμένες μας λύσεις, που προσαρμόστηκαν με ακρίβεια στις απαιτήσεις του έργου, διασφαλίζοντας την αρτιότητα της τελικής εικόνας». Όσο για την πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετώπισε η Inoxal by ETEM στην υλοποίηση του έργου αυτού, ο κ. Πανουργιάς λέει: «Επρόκειτο για την εξασφάλιση της αρτιότητας του αποτελέσματος σε ένα περιβάλλον έντονων κλιματολογικών συνθηκών. Οι δυνατοί άνεμοι, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία απαίτησαν συστήματα με κορυφαίες επιδόσεις σε αντοχή και θερμομόνωση. Αλλά, τα συστήματα που χρησιμοποιήσαμε ανταποκρίθηκαν απόλυτα στις απαιτήσεις. Παράλληλα, η συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα διασφάλισε την προσαρμογή των λύσεων στις τεχνικές και αισθητικές προδιαγραφές του έργου, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που αναδεικνύει τη σύγχρονη μινιμαλιστική αισθητική».

 

Λουτρά Αιδηψού: Περιβαλλοντική αδειοδότηση υδροθεραπευτηρίου-ξενοδοχείου

Έλαβαν έγκριση οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία υφιστάμενου κέντρου ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού, σε συνδυασμό με ξενοδοχείο κατηγορίας 4 αστέρων, στα Λουτρά Αιδηψού Ευβοίας. Το εν λόγω ξενοδοχείο-υδροθεραπευτήριο έχει την επωνυμία «9 Queens». Το ιαματικό νερό που χρησιμοποιεί προέρχεται από τις δύο ιδιόκτητες πηγές Σκουρτανιώτη. Η μονάδα περιλαμβάνει υπόγειο (με δύο οικογενειακούς λουτήρες-δινόλουτρα, χαμάμ, αίθουσα μασάζ-φυσικοθεραπείας), ισόγειο (με σαλόνι, ρεσεψιόν, αίθουσα πρωινού και εστίασης και γραφείο διεύθυνσης), πρώτο όροφο (με 3 τετράκλινα δωμάτια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), δεύτερο όροφο (με 3 τετράκλινα δωμάτια, χώρο λινοθήκης-πλυντηρίων), τρίτο όροφο (με 3 τετράκλινα, ένα τρίκλινο δωμάτιο) και, τέλος, το δώμα (με 3 τετράκλινα και 1 τρίκλινο δωμάτιο).
Η συνολική δυναμικότητα του ξενοδοχείου είναι 54 κλίνες.

Intertrade Hellas: Πώς θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ στην Τανάγρα

Την απόφαση χορήγησης κινήτρου και ενισχύσεων στην εταιρεία Intertrade Hellas για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της, αξίας κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, υπέγραψε λίγο πριν την εκπνοή του 2024 ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Πρόκειται για μία επένδυση που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής προϊόντων χάρτου της εταιρείας στην Τανάγρα Βοιωτίας, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 99.876.651 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει: την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας, τη δημιουργία κεντρικής υποδομής αποθήκης και διανομής έτοιμων προϊόντων και ρολών χάρτου, την προμήθεια και εγκατάσταση νέας χαρτοποιητικής μηχανής σε νέο κτίριο όμορο του κτιρίου της υφιστάμενης χαρτοποιητικής μηχανής και την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία συνολικής ονομαστικής εγκατεστημένης ισχύος 8 MW.

Από το συνολικό κόστος της επένδυσης, σχεδόν το μισό (48,56 εκατ. ευρώ) αφορά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, περιλαμβάνοντας δαπάνες σε κατασκευές, χωματουργικές εργασίες, επικαλύψεις και επενδύσεις, κουφώματα, χρωματισμούς, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ακόμα 4,38 εκατ. ευρώ προορίζονται για έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και 7,01 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού, ενώ τα υπόλοιπα 39,92 εκατ. ευρώ αφορούν σε απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και ανυψωτικά μηχανήματα.

Οι νέοι μέτοχοι που θα καλύψουν την ίδια συμμετοχή
Για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης, η Intertrade Hellas θα λάβει συνολική επιχορήγηση ύψους 25.382.364 ευρώ (25%), ενώ με τραπεζικό δανεισμό θα καλυφθεί το 52% του κόστους (51,53 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο 23% αφορά σε ίδια συμμετοχή που θα πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια ποσού 22,96 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΜΚ) της Intertrade Hellas που θα καλυφθεί από νέους μετόχους ως εξής: Diorama Investments: 13.461.762 ευρώ (ποσοστό επί του ΜΚ: 6,45%), Θεόδωρος Πετρουλάς: 7.000.000 ευρώ (ποσοστό επί του ΜΚ: 3,35%), Vector Associates LLC: 1.500.000 ευρώ (ποσοστό επί του ΜΚ: 0,72%), Sofreh NYC LLC: 1.000.000 ευρώ (ποσοστό επί του ΜΚ: 0,48%).

Ζ. Μπατζάκης (AS Hellas): «Η καλύτερη χρονιά και το βλέμμα στο μέλλον»

Σε προκλήσεις που αντιμετώπισε και σε έργα που έφερε εις πέρας το τμήμα κτιριακών αυτοματισμών (BMS) της AS Hellas μέσα στη χρονιά που έφυγε αναφέρθηκε, μιλώντας στο Build, ο Ζήσης Μπατζάκης, Building Automation Director της εταιρείας. Ο κ. Μπατζάκης στάθηκε, ακόμη και σε σημαντικούς στόχους που επιθυμεί να επιτύχει το εν λόγω τμήμα εντός του 2025.

Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισε το τμήμα BMS της AS Hellas το 2024;

Οι προκλήσεις που βρήκε εμπρός του το 2024 το τμήμα BMS της AS Hellas αντανακλούν τις τάσεις του κλάδου στην Ελλάδα. Μία από τις βασικές ήταν η συμμόρφωση με τους συνεχώς αυξανόμενους κανονισμούς για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπου η ανάγκη για αποδοτικές και βιώσιμες λύσεις είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Παράλληλα, η ψηφιακή μετάβαση φέρνει την πρόκληση της ενσωμάτωσης «έξυπνων» τεχνολογιών σε υπάρχουσες υποδομές, κάτι που απαιτεί διαλειτουργικότητα και προσαρμοστικότητα. Τέλος, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού επιβάλλει τη συνεχή εκπαίδευση των ομάδων μας για να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Απαριθμήστε σημαντικά έργα που υλοποίησε πέρσι το τμήμα BMS της AS Hellas.

Το 2024 ήταν η καλύτερη χρονιά για το τμήμα αυτό, καθώς ολοκλήρωσε πολλά, σημαντικά και υψηλών απαιτήσεων έργα, με το πιο πρόσφατο να είναι το εμβληματικό έργο του Conrad Athens, τον διάδοχο του ιστορικού Hilton. Άλλα σπουδαία έργα στην διάρκεια του 2024 ήταν, το Mandarin Oriental Navarino Bay στη Γιάλοβα (που υλοποίησε σύστημα BMS με 20 πίνακες ελέγχου και την πλατφόρμα Desigo CC), το νέο κτίριο Φυτικής Παραγωγής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (το οποίο εγκατέστησε σύστημα BMS με 13 πίνακες ελέγχου και 600 συσκευές KNX, επιτυγχάνοντας βέλτιστη διαχείριση των κλιματιστικών του μέσω διασύνδεσης BACnet/IP και KNX) και το Sani Asterias (όπου το σύστημα BMS διαχειρίζεται τις πισίνες και τα συστήματα εξαερισμού των bungalows, προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και επικοινωνία με το κεντρικό Energy Management System του ομίλου).

Ποιοι είναι οι πιο σπουδαίοι στόχοι του τμήματος BMS της AS Hellas για το 2025;

Το τμήμα μας αυτό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, έχει θέσει μια σειρά από στρατηγικούς στόχους για το 2025, που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της αποδοτικότητας των έργων. Λ.χ., σχεδιάζει να αναπτύξει τη διασύνδεση των συστημάτων BMS με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η ενσωμάτωση AI μπορεί να οδηγήσει σε «έξυπνη» ανάλυση δεδομένων, προγνωστική συντήρηση και περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της λειτουργικότητας των κτιρίων. Βασικός στόχος του τμήματος είναι, επίσης, η εκπαίδευση και η διαρκής ανάπτυξη των μηχανικών του τμήματος – η ταχύτατη εξέλιξη των τεχνολογιών BMS απαιτεί από τους επαγγελματίες του κλάδου να είναι πάντα ενήμεροι για τις νέες τάσεις και τα εργαλεία. Τέλος, επιδιώκεται η τυποποίηση των διαδικασιών των έργων BMS: η δημιουργία δομημένων προτύπων μεθοδολογίας και τεκμηρίωσης θα αυξήσει την αποδοτικότητα και θα διασφαλίσει τη σταθερή ποιότητα των παραδοτέων, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των έργων».