Αυστρία: Πιο ευνοϊκά κριτήρια για απόκτηση στεγαστικού δανείου

Στην Αυστρία θα αρθεί από την 30ή Ιουνίου του 2025 η ισχύουσα από τον Αύγουστο του 2022 κανονιστική διάταξη, με την οποία ορίζεται ότι, για τη χορήγηση δανείου με σκοπό την αγορά/κατασκευή ακινήτου στη χώρα, απαιτείται ελάχιστο ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 20%, μέγιστη διάρκεια δανείου 35 χρόνια και ετήσια δόση αποπληρωμής έως ποσοστό 40% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη. Αποτελέσματα της συγκεκριμένης ρύθμισης, ήταν, αφ’ ενός, η κατακόρυφη πτώση, σε ποσοστό μάλιστα 70%, της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και, αφ’ ετέρου, της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Λόγω αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, λοιπόν, η εν λόγω διάταξη κρίθηκε ότι είναι παρωχημένη, με την κατάργησή της το προσεχές καλοκαίρι να αναμένεται να αναθερμάνει τόσο την αγορά ακινήτων όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο της Αυστρίας.

Προχωρούν έργα σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα στην κεντρική Ελλάδα

Προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών εννέα, συνολικά, διαγωνισμοί για απ’ ευθείας ανάθεση εργασιών αποκατάστασης ζημιών που έκαναν οι θεομηνίες «Daniel» και «Elias» σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα στην κεντρική Ελλάδα. Στους οκτώ από αυτούς τους διαγωνισμούς, οι εταιρείες που κλήθηκαν να καταθέσουν προσφορά είναι οι Τέρνα ΑΕ, Άβαξ ΑΕ, Άκτωρ ΑΤΕ και ΜΕΤΚΑ ΑΕ. Οι σιδηροδρομικοί διαγωνισμοί στους οποίους θα κάνουν προσφορά μόνο οι εταιρείες αυτές αφορούν σε αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου (κόστος 181,66 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ), της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας (57,66 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο του ΣΣ Δομοκού έως την είσοδο του ΣΣ Κραννώνα (173,6 εκατ. με ΦΠΑ) και της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Μηλεών από τον ΣΣ Άνω Λεχωνίων έως τον ΣΣ Μηλεών (1,86 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Για το πέμπτο σιδηροδρομικό έργο, με τίτλο «Αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από τον ΣΣ Παλαιοφάρσαλο έως ΣΣ Κράννωνα» (37,2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), θα κάνουν προσφορά, εκτός των προαναφερθεισών τεσσάρων και οι Alstom Transport SA και Siemens Mobility AE.

Τα οδικά έργα
Όσον αφορά στα πέντε οδικά έργα, συνολικού κόστους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, θα γίνουν στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων, Πύλης, Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Ιστιαίας, Μαντουδίου, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων και στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Για τα τέσσερα από αυτά τα έργα, προσφορά θα κάνουν μόνο οι Τέρνα ΑΕ, Άβαξ ΑΕ, Άκτωρ ΑΤΕ, ΜΕΤΚΑ ΑΕ. Για τα έργα στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, προσφορά θα κάνουν οι Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ Ιντερκάτ, Μεσόγειος ΑΕ και ΑΕΚΚ Κρήτης ΑΕ. Τέλος, στον «αέρα» είναι και δύο διαγωνισμοί για υπηρεσίες συμβούλων στα εννέα έργα. Προσφορές σε αυτούς θα υποβάλουν οι Aecom LTD, Hill International NV Greek Branch, Planet AE και Σάλφω και Συνεργάτες ΑΕ.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός οδηγεί στην εταιρική επιτυχία

Στο Construction Project Management Conference έλαβε χώρα πάνελ συζήτησης με τίτλο «Construction PMs in the Greek market: a SWOT analysis», στο οποίο συμμετείχαν η Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πρόεδρος ΣΕΓΜ-Πρόεδρος και CEO της Έψιλον ΑΕ, Παναγιώτης Νεράντζης, Director, Planning & Development της Arbitrage Development και Κάθη Χριστίδου, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ). Το πάνελ συντόνισε η Έφη Καλαϊτζίδου, Dipl. Civil Engineer, Project Manager, MSc Engineering Project Management | VP Membership & Recruitment της PMI Greece Chapter.

Στρατηγικός σχεδιασμός, βιωσιμότητα και αξία για τον πολίτη
«Ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός συνιστά θεμέλιο λίθο για τα έργα υποδομής, καθώς μέσω αυτού δίνεται προσοχή όχι μόνο στις τρέχουσες αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες και προκλήσεις», δήλωσε η κ. Καλλιδρομίτου, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στα έργα αλλά και την κομβική διάσταση της κοινωνικής αξίας τους. «Τα έργα, και ειδικά τα κατασκευαστικά, είναι μακροπρόθεσμα και οι συνθήκες τους συνεχώς αλλάζουν, οπότε χρειάζεται ευελιξία», είπε η κ. Χριστίδου, επισημαίνοντας πως «πρέπει να σχεδιάσουμε και την εφαρμογή με κατάλληλα εργαλεία, πλανά, project management και πιο ευέλικτο πλαίσιο στη χρηματοδότηση των έργων». «Για να διασφαλίσουμε την αύξηση της αξίας του έργου, καλό θα είναι να θέσουμε έναν στόχο για το πού θέλουμε να φτάσουμε σε βιωσιμότητα και ποιότητα αντικειμένου», δήλωσε ο κ. Νεράντζης, προσθέτοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός «χρειάζεται συνέπεια και νομοθεσία με μακροπρόθεσμο πλάνο, προκειμένου να προσφέρει ασφάλεια σε επενδυτές και εργαζομένους».

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων
«Οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό, καταρτίζοντας τα στελέχη τους κι ενισχύοντας τις δεξιότητές τους», υπογράμμισε η κ. Καλλιδρομίτου, αναφέροντας μεταξύ των παραγόντων που ενισχύουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα την έμφαση στα ESG, τις «έξυπνες» συνέργειες με ινστιτούτα και τεχνολογικούς παρόχους και την ενίσχυση της εσωτερικής ανταλλαγής πληροφοριών.
«Καθώς κινούμαστε σε διεθνές περιβάλλον, πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές», υπενθύμισε η κ. Χριστίδου, τονίζοντας πως «στην παροχή υπηρεσίας απαιτείται να καταστούμε εξωστρεφείς και να εξάγουμε υπηρεσίες αντί για άτομα, επενδύοντας πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στα soft skill».

Ο κ. Νεράντζης παρατήρησε, ότι «η τεχνολογία αρχίζει και συνδέεται με την καθημερινή πρακτική, με αποτέλεσμα όποιος την κατέχει και τη φτάνει στα άκρα της, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιον που μένει εκτός αυτής της εκπαίδευσης». Τέλος, η κ. Καλλιδρομίτου εξήγησε ότι «οι επιχειρήσεις χρειάζονται πόρους και, ως εκ τούτου, στήνονται πολλά μοντέλα εταιρειών σε στρατηγικές συνεργασίες, συγχωνεύσεις και τολμηρά σενάρια εξαγωγών», συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό να βρεθούν οι μελλοντικοί ηγέτες, ενώ η κ. Χριστίδου είπε: «Στην Ελλάδα θέλουμε να είμαστε αφεντικά, όμως όταν συνεργαζόμαστε πάμε ένα βήμα παραπάνω και ανταποκρινόμαστε στο μέγεθος των projects που έχουμε αναλάβει».

 

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο ΝΟΚ για το ύψος των κτιρίων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικό τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) ως προς το σκέλος το οποίο θεσπίζει κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστής δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτιρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου. Επίσης, κρίθηκε, από την Ολομέλεια του ΣτΕ, πως αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τετραγωνικών μέτρων στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια.

Αυτά κρίθηκε ότι μπορούν να κατασκευάζονται προσμετρώμενα στον συντελεστή δόμησης. Αντιθέτως, κρίθηκε ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των έρκερ και των κλιμακοστασίων. Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ, σταθμίζοντας τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων καθώς και το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας δεν πρέπει να καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) των οποίων έχει αποδεδειγμένα ξεκινήσει. Το άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ θα έχει ως αφετηρία την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, η οποία και αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο του 2025.

Τράπεζα Πειραιώς: Ανακαίνιση 360 καταστημάτων σε ενάμισι χρόνο με μοντέλο EPCM

Έως το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης αναμόρφωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκτελείται με το μοντέλο της αυτεπιστασίας (EPCM) και συνεργάτη τη Vector και σε διάστημα μόλις ενάμισι έτους.

Έως αυτή τη στιγμή έχει υλοποιηθεί το 65% του έργου με τα καταστήματα στη διάρκεια της ανακατασκευής τους να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Ο Γιώργος Δασκαλάκης, Τεχνικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, συμμετέχοντας στο συνέδριο Construction Project Management που διοργάνωσε η Boussias Events ανέφερε, ότι η Τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο καταστήματος και εξυπηρέτησης μέσω σημείων συνδιασκέψεων και αιθουσών συσκέψεων με τη λογική ότι ο πελάτης πρέπει να εξυπηρετείται σύντομα και με αύξηση του ψηφιακού αποτυπώματος με κατεύθυνση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

H Τράπεζα σήμερα υλοποιεί κατά 95% ψηφιακές εργασίες στα καταστήματα και αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός των καταστημάτων είναι σε εξέλιξη, ενώ έχει ολοκληρωθεί το rebranding με το νέο όνομα της Πειραιώς. «Το έργο αφορά 360 καταστήματα με σκοπό τη μεταμόρφωσή τους με βάση τη λογική ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος όπου ο πελάτης θα νιώθει πολύ πιο άνετα και θα εξυπηρετηθεί πολύ πιο γρήγορα. Η Πειραιώς επέλεξε το EPCM για να έχει κεντρική αναφορά και να φύγει από τον παραδοσιακό τρόπο όπου καθυστερούσε η παραλαβή της μελέτης ή του έργου και να δημιουργήσει έναν σκληρό πυρήνα που θα ομαδοποιήσει μελέτη, προμήθεια και όλα τα στάδια», σημείωσε.

Ο ρόλος της συγκέντρωσης της ομάδας έργου στον χρόνο κατασκευής και στις διαδικασίες
Παράλληλα, η διαμόρφωση αυτής της ομάδας με τον επικεφαλής μάνατζερ του EPCM μπόρεσε να δώσει ευελιξία στο πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων αλλά και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε όλα τα στάδια μελέτης και κατασκευής. Είναι εύκολο, όπως είπε, να διαχειριστεί κανείς μία αλλαγή εν τη γενέσει της όταν η ομάδα είναι συγκεντρωμένη. «Δημιουργήθηκε το αποτύπωμα του χρονοδιαγράμματος για να το παρακολουθήσουμε συγκεντρωτικά ως Πειραιώς και να ομαδοποιήσουμε μαζί με τον συνεργάτη του EPCM όλα τα στάδια του έργου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα καταστήματα κατά την ανακατασκευή βρίσκονται σε λειτουργία. Στάθηκε επίσης στις εσωτερικές διαδικασίες σε θέματα ασφάλειας, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να αναστατωθούν οι πελάτες καθώς να χαθεί χρόνος. «Το ότι τα βήματα είναι σχεδόν επαναλαμβανόμενα από τον συνεργάτη, συνέβαλε έτσι ώστε με σταθερούς ρυθμούς να παραλαμβάνει αυτά που παραλαμβάνει από υπεργολάβους και κατασκευαστές και να κερδίσουμε χρόνο για να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Ήταν μεγάλη η πρόκληση για ένα τέτοιο εύρος έργου», ήταν τα λόγια του.

Νέα μετάθεση διαγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΣΕ

Μετατέθηκε, για δεύτερη φορά, η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού του ΟΣΕ ΑΕ, ο οποίος αφορά σε εγκατάσταση, παραμετροποίηση, διαχείριση και εγγύηση καλής λειτουργίας ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού. Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 55.042.524 ευρώ (δίχως ΦΠΑ), προκηρύχθηκε στις 04/11/2024, με τη διορία υποβολής προσφορών να εκπνέει την 05/12/2024 στις 10:00. Η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών μετατέθηκε για τις 12/12/2024 στις 10:00, ώστε οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς να επεξεργαστούν απαντήσεις του ΟΣΕ σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που έγιναν.

Ωστόσο, η ημερομηνία υποβολής προσφορών μετατέθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά για την Παρασκευή 31/01/2025 και ώρα 10:00, «λόγω άσκησης προδικαστικής προσφυγής ενώπιον της ΕΑΔΗΣΥ», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του ΟΣΕ. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αποτελεί τον σκοπό του έργου αυτού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων, μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, σύστημα πληροφόρησης επιβατών, σύστημα βιντεοπαρακολούθησης, υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού ανταλλαγής δεδομένων.

 

ΕΛΕΜΚΑ-Αρμός: Πώς κατασκεύασαν το εργοστάσιο της Intertrade Hellas στα Οινόφυτα

Το πώς κατασκευάστηκε το νέο εργοστάσιο χάρτου της εταιρείας Intertrade Hellas στα Οινόφυτα παρουσίασαν, στο Construction Project Management Conference της Boussias Events, ο Μάριος Τριανταφυλλίδης, Senior Construction Project Manager της ΕΛΕΜΚΑ, η οποία είχε τη γενική εργολαβία του έργου και η Βασιλική Ωρολογοπούλου, Director, Msc Civil Engineer της Αρμός Προκατασκευές, η οποία ανέλαβε το κομμάτι της προκατασκευής.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, οι κύριοι λόγοι που επελέγη η προκατασκευή σκυροδέματος στο συγκεκριμένο έργο ήταν ο χρόνος (καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούσαν να γίνουν παράλληλα εργασίες και στο χώρο του έργου, αλλά και εκτός έργου και να κερδηθεί χρόνος από την κατασκευή), το πλεονέκτημα του μπετού έναντι μίας μεταλλικής κατασκευής όσον αφορά στην προστασία από τη φωτιά, καθώς και γενικά η καλύτερη προστασία που προσφέρει το μπετό στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, λόγω εσωτερικών περιβαλλοντολογικών συνθηκών από τη λειτουργία των μηχανημάτων.

Ο ίδιος εξήγησε πως η επιτυχής έκβαση του έργου βασίστηκε στον ακριβή προγραμματισμό και τον στενό έλεγχο στη φάση του σχεδιασμού σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση μελετήθηκε και προγραμματίστηκε το κομμάτι της παραγωγής και έγινε η κατάλληλη προετοιμασία για το πώς θα γίνει η ανέγερση στον βέλτιστο χρόνο. Η προκατασκευή, πρόσθεσε, κατέστησε εφικτή τη διενέργεια εκσκαφών και εκθεμελιώσεων, ενώ ταυτόχρονα γινόταν η παραγωγή του προκατασκευασμένου σκυροδέματος. Το έργο χωρίστηκε σε τρεις φάσεις, έτσι ώστε ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση μπορούσε να μπει ο γενικός εργολάβος και να δουλεύει στο κομμάτι που είχε τελειώσει και παράλληλα να εκτελούνται εργασίες στο υπόλοιπο κτίριο.

Η σημασία του σωστού προγραμματισμού και της επικοινωνίας
Σύμφωνα με την κ. Ωρολογοπούλου, πολύ σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος διαδραμάτισε η επικοινωνία: η ΕΛΕΜΚΑ δημιούργησε από την αρχή μια κοινή πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ της μελετητικής ομάδας, της ομάδας του γενικού εργολάβου, αλλά και του expert της προκατασκευής, ώστε να φανεί το πού μπορούσαν να βελτιστοποιηθούν στοιχεία στη μελέτη και να διασφαλιστεί ότι η ανέγερση θα ήταν εύκολη, γρήγορη και με πολύ μικρό κίνδυνο λάθους.

Φυσικά, η ίδια στάθηκε και στην κομβική σημασία του σωστού προγραμματισμού: «Όσο η ΕΛΕΜΚΑ δούλευε σε χωματουργικά και σε θεμελιώσεις, το εργοστάσιο προκατασκευής είχε ήδη ξεκινήσει να παράγει, με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά να έχουμε περίπου το 20-25% των δομικών στοιχείων του έργου. Άρα ήμασταν έτοιμοι με το που παραδόθηκε το πρώτο κομμάτι των θεμελιώσεων να πάμε και να στήσουμε τους γερανούς μας για να ξεκινήσει το έργο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο εργοστάσιό της η Αρμός Προκατασκευές χρησιμοποίησε πέντε διαφορετικές γραμμές παραγωγής (για τα υποστυλώματα, για τα δοκάρια, για τα προεντεταμένα στοιχεία, για τα στοιχεία πρόσοψης και για τα πλακίδια) «και αυτό μας έδωσε την πολυτέλεια να διαχειριστούμε το χρονοδιάγραμμα και να απορροφήσουμε τυχόν καθυστερήσεις», όπως επεσήμανε.

 

Έγκριση μελέτης οριοθέτησης ρεμάτων στη Σαλαμίνα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης οριοθέτησης δύο ρεμάτων που βρίσκονται στο νησί της Σαλαμίνας. Κύριος του εν λόγω έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής. Ανάδοχός του, από την άλλη, είναι η κοινοπραξία των Κ. Στάμος και Σία Γραφείο Μελετών ΕΕ και Αβραμίδης Ανέστης του Σάββα. Όσον αφορά, δε, στην εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτήν την έχει υλοποιήσει το Κ. Στάμος και Σία Γραφείο Μελετών ΕΕ. Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται να διευθετηθούν τα ρέματα «Μεγάλο ποτάμι» και «Αγίου Χαραλάμπους». Η διευθέτηση του πρώτου εκτείνεται σε μήκος 857,66 μέτρων και του δεύτερου σε μήκος 1.668,69 μέτρων. Οι λεκάνες απορροής των δύο συγκεκριμένων ρεμάτων, έκτασης περί τα 0,288 κ.μ. και 0,750 κ.μ. αντίστοιχα, αναπτύσσονται στη δυτική πλευρά της Σαλαμίνας, στην περιοχή του Αιαντείου και σε όμορές της περιοχές. Τέλος, τα ρέματα έχουν κατεύθυνση από τον Νότο προς τον Βορρά, ενώ εκβάλλουν στον όρμο της Σαλαμίνας.

Velter: Η καινοτομία της Interbeton στην πράσινη δόμηση

Ο Γρηγόρης Νικήτας, Marketing Manager του Ομίλου Τιτάν, μίλησε για τις προοπτικές και τα οφέλη της πράσινης δόμησης στο Construction Project Management Conference, το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events την Τετάρτη 11/12 στο Domotel Kastri Hotel, με μεγάλο χορηγό την Interbeton. Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Νικήτα βρέθηκαν τα δομικά υλικά με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στις κατασκευές.

Η πρόκληση του ενσωματωμένου άνθρακα
Ο Γ. Νικήτας τόνισε ότι «η στρατηγική βιωσιμότητας πρέπει να εστιάζει στον ενσωματωμένο άνθρακα των δομικών υλικών, καθώς αυτά ευθύνονται για το 60% των εκπομπών άνθρακα στον κύκλο ζωής ενός έργου». Οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις απαιτούν, από το 2028, αναφορά που θα καταγράφει τις ποσότητες ενσωματωμένου άνθρακα για κατασκευές άνω των 1.000 τ.μ.. Ο ενσωματωμένος άνθρακας θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της βιωσιμότητας και βασικό κριτήριο για την απόκτηση πράσινων πιστοποιήσεων. Η Interbeton, θυγατρική του Ομίλου Τιτάν, λανσάρει το Velter, ένα σκυρόδεμα με το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά ανά κ.μ. σκυροδέματος, το οποίο βασίζεται σε εγχώριες πρώτες ύλες, όλες με σήμανση CE και προσφέρει μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 30% σε σχέση με τα συμβατικά υλικά.

Πράσινη δόμηση: Ευκαιρίες και προβληματισμοί
«Οι προβληματισμοί της ελληνικής αγοράς σχετίζονται με το γεγονός ότι η πράσινη δόμηση μπορεί να αυξήσει τον συνολικό προϋπολογισμό έως και 0,5%, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως υψηλότερη αξία ακινήτων και μεγαλύτερη απόδοση ενοικίων έως και 8%» επισήμανε ο κ. Νικήτας και συμπλήρωσε πως «η εγχώρια αγορά συχνά παρουσιάζεται διστακτική σχετικά με την ανθεκτικότητα των πράσινων υλικών». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι τα υλικά της Interbeton έχουν περάσει όλους τους ποιοτικούς ελέγχους.

Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση πράσινων πρακτικών αποτελεί σημαντικό ρίσκο. Η νομοθεσία αυστηροποιείται και οι κατασκευές χωρίς περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις ίσως υποτιμηθούν. Η διαδικασία θεωρείται ακριβή, μα η επένδυση στην πράσινη δόμηση διασφαλίζει μακροπρόθεσμα οφέλη (λ.χ. αύξηση αξίας ακινήτων και προσέλκυση μεγάλου όγκου πελατών). «Η πράσινη δόμηση αποτελεί εργαλείο βιωσιμότητας και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θα τολμήσουν να επενδύσουν σε αυτήν», είπε ο κ. Νικήτας.