Spitogatos: Ενεργειακή κλάση και τιμές ακινήτων στην Αθήνα

Την εξέλιξη τιμών των κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση στο κέντρο και στα προάστια της Αθήνας σε σχέση με την ενεργειακή τους κλάση από το 2021 μέχρι σήμερα κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos. Η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών υψηλής ενεργειακής κλάσης (A+, A, B+, B) εντοπίζεται στα νότια και η χαμηλότερη στα ανατολικά προάστια. Για κατοικίες μεσαίας ενεργειακής κλάσης (C, D, E), η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στα νότια και η χαμηλότερη στα δυτικά προάστια.

Για κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κλάσης (F, G), η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώνεται στα δυτικά και η πιο υψηλή στα βόρεια προάστια. Οι κατοικίες προς ενοικίαση με μεσαία ενεργειακή κλάση καταγράφουν την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης στα νότια προάστια και τη χαμηλότερη στα δυτικά προάστια. Παρατηρείται αύξηση τιμής ενοικίασης κατοικιών μεσαίας ενεργειακής κλάσης στις ανατολικές αθηναϊκές περιοχές. Οι κατοικίες με χαμηλή ενεργειακή κλάση παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στα βόρεια προάστια, ενώ τα δυτικά προάστια παραμένουν η οικονομικότερη επιλογή. Τέλος, στα νότια αθηναϊκά προάστια βρίσκεται άνω του 40% των διαθέσιμων για πώληση κατοικιών υψηλής ενεργειακής κλάσης (ακολουθούν βόρεια προάστια και κέντρο).

ΣΙΔΜΑ: Αύξηση ενοποιημένων EBITDA στο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών στα 92,4 εκατ.

Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2024 παρουσίασε η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, τονίζοντας πως τα καθόρισε εν πολλοίς ο συνδυασμός της ικανοποιητικής εγχώριας ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων και της συνεχιζόμενης διολίσθησης των διεθνών τιμών του χάλυβα. Ειδικότερα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 92,4 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε 112,1 εκατ. ευρώ, μειωμένος σε αμφότερες τις περιπτώσεις κατά 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, «λόγω ισόποσης μείωσης των τιμών των προϊόντων που εμπορεύεται ο Όμιλος».

Βέβαια, παρά τη μείωση της αξίας των πωλήσεων το μεικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 11,3%, φθάνοντας στις 7.106 χιλ. ευρώ, έναντι 6.382 χιλ. το πρώτο εξάμηνο του 2023, «λόγω της αύξησης του μεικτού περιθωρίου κατά 24,4% (από 6,2% σε 7,7%)». Ακόμη, τα EBITDA ήταν 2.998 χιλ. ευρώ, από 2.833 χιλ. πέρυσι, διαμορφώνοντας το ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας στο 3,2%, αυξημένο κατά 18,2% σε σχέση με α’ εξάμηνο 2023. Τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν αρνητικά κατά 1.700 χιλ. ευρώ, «δηλαδή στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2023». Όσο για τις χρηματοοικονομικές δαπάνες της περιόδου, ήταν 2.828 χιλ. ευρώ, αυξημένες από πέρυσι κατά 121 χιλ. ευρώ «λόγω υψηλότερων επιτοκίων», όπως τονίζει η εταιρεία.

Οι επιδόσεις σε επίπεδο εταιρείας και οι θυγατρικές
Σε επίπεδο εταιρείας, το α’ εξάμηνο 2024 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 70,5 εκατ. ευρώ (79,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023, μείωση 11,3%), ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε 90,2 εκατ. ευρώ από 101,4 εκατ. (μείωση 11,1%), «λόγω της μείωσης των τιμών πώλησης». Το μεικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 9,2% (6.204 χιλ. ευρώ, 5.680 χιλ. το α’ εξάμηνο 2023). Τα EBITDA ήταν 2.654 χιλ. ευρώ, από 2.428 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας ήταν 3,8% (αύξηση 23% από πέρυσι). Τα αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν έναντι των συγκρίσιμων περυσινών κατά 4,7%, με τις ζημιές στα 1.790 χιλ. ευρώ (από 1.877 χιλ. ευρώ).

Όσον αφορά στις θυγατρικές της εταιρείας, η SIDMA Bulgaria παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 8,6% (2.099 χιλ. ευρώ) σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023, «λόγω μειωμένων τιμών πώλησης». Αντιθέτως, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε από το α’ εξάμηνο του 2023 κατά 6,2%. Τα EBITDA ήταν 344 χιλ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη 90 χιλ. ευρώ. Ακόμη, η εταιρεία εξηγεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της SIDMA Romania στην Agir Haddecilik AS και η πώληση αυτή «αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου». Τέλος, ως προς την κεφαλαιακή διάρθρωση εταιρείας και ομίλου, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν 24,6 εκατ. ευρώ και η ρευστότητα του ομίλου 8 εκατ., ενώ οι δανειακές του υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στα 70,9 εκατ. ευρώ (το 32% του κύκλου εργασιών του σε ετήσια βάση).

 

Ακρίτας: Βελτίωση περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας στο εξάμηνο

Σε δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο του 2024 προχώρησε η Ακρίτας, τονίζοντας ότι στο διάστημα αυτό βελτίωσε τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας της, μέσα σε ένα περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις και διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ήταν 20,1 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,7% από το α’ εξάμηνο του 2023 (20,9 εκατ.) και η πτώση αυτή, εξηγεί η εισηγμένη, οφείλεται κυρίως «στη γενικότερη μείωση των τιμών που σημειώθηκε την περίοδο αυτή και στον περιορισμό πωλήσεων μοριοσανίδας».

Αντιθέτως, οι πωλήσεις των επενδεδυμένων προϊόντων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες σε ονομαστική αξία, ενώ αυξήθηκαν κατά 5,1% σε όγκο. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αύξησε το μεικτό περιθώριο πωλήσεων στο 17%, έναντι 16% της προηγούμενης περιόδου, ενώ ο προσαρμοσμένος δείκτης EBITDA διαμορφώθηκε σε κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, με αυξημένο πάντως περιθώριο στο 13,3%. Ο δείκτης EBITDA διαμορφώθηκε σε κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023, «επηρεασμένος από πρόσθετες προβλέψεις που λήφθηκαν». Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,2 εκατ. ευρώ, έναντι 16,1 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2023, πτώση που οφείλεται «στην ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας».

Εθνική Ασφαλιστική: Ανακαίνιση και επιστροφή στα ιστορικά γραφεία της Καραγιώργη Σερβίας

Σε διαδικασία ανακαίνισης εισέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Build, το ιστορικό κτίριο των πρώτων γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 8 στο Σύνταγμα. Το συγκεκριμένο ακίνητο, που αποτελεί ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η Εθνική Ασφαλιστική, έχει συνολική επιφάνεια δόμησης που υπερβαίνει τα 6.000 τ.μ., ενώ τον σχεδιασμό της ανακατασκευής του έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects & Partners. Ανεγέρθηκε κατά την περίοδο 1959-1963, βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης εντός του 2025, είναι να αποχωρήσει το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ, η οποία μέχρι πρότινος στεγαζόταν σε αυτό, και να μεταφερθούν στα νέα γραφεία της Πειραιώς έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί, ότι τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στεγάζονταν στο εν λόγω ακίνητο έως και το 2005, όταν η εταιρεία μετακόμισε στις νέες τις εγκαταστάσεις στη λεωφόρο Συγγρού. Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία ασφαλίσεων πραγματοποιεί επανασχεδιασμό της στρατηγικής της, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας της και πουλώντας ακίνητα, τα οποία δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς της. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού, τις διαδικασίες για την πώληση του οποίου έχει αναλάβει ο τομέας ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πώληση του Μεγάρου στη λεωφόρο Συγγρού
Να επισημανθεί, ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ο διαγωνισμός επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από το φετινό καλοκαίρι. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο, έχουν κινηθεί διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως πληροφορείται το Build. Το συγκρότημα της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελείται από το ισόγειο και έξι ορόφους. Το κόστος για την κατασκευή του ανήλθε στα 36,3 εκατ. ευρώ και είναι συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Mario Botta. Αποτελείται από υπόγεια γκαράζ συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. και ανωδομή 30.000 τ.μ.
Η Κοραή

Μία ακόμα κίνηση με σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ήταν η πώληση του ιστορικού κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Το συγκεκριμένο ακίνητο απέκτησε αρχικά η Dimand και στη συνέχεια πωλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του ακινήτου στις 30 Απριλίου 2024, έναντι τιμήματος 48 εκατ. ευρώ.

Η αγορά του κτιρίου έγινε από πλευράς Dimand μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Στη συνέχεια η Πειραιώς αγόρασε τη Dimand το ακίνητο και προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 52 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την ίδια. Στο συγκεκριμένο ακίνητο επιφανείας 14.500 τ.μ., πρόκειται να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και να μετατραπεί σε ένα πράσινο κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Εκεί τα επόμενα χρόνια θα στεγαστούν εργαζόμενοι της τράπεζας, οι οποίοι σήμερα στεγάζονται σε κάποια από τα 19 άλλα κτίρια που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας ο τραπεζικός όμιλος.

 

Δύο προσφορές για το φράγμα Μιναγιώτικο

Δύο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για το έργο της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Μιναγιώτικου και ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου στη Μεσσηνία μέσω ΣΔΙΤ, όπως ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τις προσφορές κατέθεσαν η ένωση ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕ ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης και Μυτιληναίος ΑΕ-Intrakat-Μεσόγειος ΑΕ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 126.044.657,15 ευρώ συνολικά. Στόχος του, είναι η κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής, με αρδευόμενη έκταση 35.000 στρεμμάτων περίπου, στους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης. Η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης που θα συναφθεί θα είναι 25 χρόνια.

Το φράγμα Μιναγιώτικο θα είναι φράγμα βαρύτητας από σκληρό επίχωμα, ύψους 49 μέτρων, με ταμιευτήρα περίπου 11 εκατ. κ.μ. Το αρδευτικό δίκτυο θα αποτελείται από 5 αρδευτικές ζώνες. Θα γίνουν έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης, τα αντλιοστάσια και το πρωτεύον και το δευτερεύον δίκτυο άρδευσης που καταλήγει στις υδροληψίες. Η α’ φάση του έργου περιλαμβάνει επεμβάσεις στην περιοχή του φράγματος (έργο εκτροπής, πρόφραγμα, έργο υδροληψίας, αντλιοστάσιο Α1, αγωγοί προσαγωγής έως τη δεξαμενή Δ1, κ.ά). Το σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί σε 36 μήνες.

 

Προχωρά η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου στη Φιλελλήνων 23

Περνά στην επόμενη φάση του το έργο της πλήρους αποκατάστασης και συντήρησης του διακόσμου, με τελικό στόχο την επανάχρηση, του ιστορικού, χαρακτηρισμένου ως μνημείου, τριώροφου νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων 23 στην Πλάκα, στην Αθήνα και ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής προκήρυξε δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση των εργασιών του β’ σταδίου του έργου, ο προϋπολογισμός των οποίων είναι 5.790.800 ευρώ (με ΦΠΑ).

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 21 μήνες. Οι προσφορές μπορούν να κατατίθενται έως τη Δευτέρα 04/11/2024 και ώρα 17:00. Οι δύο πρώτοι όροφοι του κτιρίου κτίστηκαν τη δεκαετία του 1920, ενώ ο τρίτος προστέθηκε τη δεκαετία του 1930. Το κτίσμα κηρύχθηκε διατηρητέο το 1991 και περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βουλής (από την Εθνική Τράπεζα) το 1996. Ιδιοκτήτες του έχουν υπάρξει οι οικογένειες Κριεζή, Σούτσου, Μαυροκορδάτου, Θεοφίλη.

 

Τέρνα ΑΕ: Αναβαθμίζει και επεκτείνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Η Τέρνα ΑΕ ανέλαβε να αποκαταστήσει, να αναβαθμίσει και να επεκτείνει το κτιριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, καθώς επικράτησε στον σχετικό ανοικτό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Πολιτισμού για να αναθέσει αυτό το, αρχικού προϋπολογισμού 15.996.770 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), έργο. Η εταιρεία προσέφερε μέση έκπτωση 2,12% και υπέγραψε και τη σύμβαση του project με τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, που το είχε δημοπρατήσει. Η προθεσμία αποπεράτωσης των έργων είναι 14 μήνες.

Το μουσείο, τα προβλήματα που έχει και τα έργα που θα γίνουν
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου βρίσκεται στην πόλη της Χίου, επί των οδών Μιχάλων και Μουσείου (θέση Μεζάρια). Κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το 1969, σύμφωνα με τη μελέτη των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα, μετά την απονομή του πρώτου βραβείου στον αντίστοιχο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του 1965. Το υφιστάμενο κτιριακό του συγκρότημα αποτελείται από επτά στατικώς ανεξάρτητα κτίρια, που αναπτύσσονται σε τρεις κύριες στάθμες. Το μουσείο λειτουργεί εδώ και περίπου 60 χρόνια και πλέον στα κτίριά του είναι εμφανή τα προβλήματα γήρανσης των υλικών πλήρωσης/επικάλυψης (τοιχοποιίες, μονώσεις, κουφώματα, κλπ) και κυρίως του φέροντος οργανισμού του, καθώς και η ανεπάρκεια των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας.

Επιπλέον, λόγω και της έντονης υψομετρικής διαφοράς, το μουσείο δεν είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος του μουσείου, στην αναβάθμιση του υπάρχοντος δομικού συστήματός του, στην ενεργειακή αναβάθμισή του, στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, αλλά και στην επέκτασή του στον διαθέσιμο χώρο του οικοπέδου σε όλο το εύρος της δυτικής πλευράς. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι, με την ολοκλήρωση των έργων, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρως λειτουργικό μουσείο, που θα μετέχει στην κοινωνική ζωή της πόλης και θα είναι αντάξιο της μακράς ιστορίας και της σημαντικής πολιτιστικής ταυτότητας της Χίου.