Οι δέκα δράσεις για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου για το ΒΙΜ στην Ελλάδα

Στην έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής για το BIM προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στο εγκριθέν κείμενο παρουσιάζονται δέκα δράσεις, η εφαρμογή των οποίων δύναται να αποτελέσει και τη σταδιακή υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου:

Ανάπτυξη οδικού χάρτη BIM
Η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη προωθεί το μήνυμα στην αγορά για την επικείμενη αλλαγή και τη συντονισμένη προσπάθεια προς την εισαγωγή του BIM στον κατασκευαστικό κλάδο δίνοντας παράλληλα κίνητρο στους επαγγελματίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το BIM.

Υλοποίηση πιλοτικών έργων
Τα πιλοτικά έργα αφορούν πρακτική εφαρμογή του BIM σε δημόσια έργα υποδομής, προσφέροντας μια αξιόπιστη δοκιμή της αποτελεσματικότητας του συνεργατικού πλαισίου και του τρόπου υλοποίησης έργων με BIM.

Τροποποίηση νομοθεσίας
Καταδεικνύεται η ανάγκη αναθεώρησης και επικαιροποίησης του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου που θα προβλέπει τη χρήση BIM και θα ορίζει σημαντικές παραμέτρους για την αποτελεσματική δημοπράτηση, μελέτη, κατασκευή και παράδοση έργων με BIM.

Επικοινωνία με την αγορά
Η συχνή αλληλεπίδραση με την αγορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματική εφαρμογή του BIM στη χώρα καθώς επιτυγχάνεται η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του κατασκευαστικού κλάδου.

Προώθηση ενεργειών επικοινωνίας
Η προώθηση επικοινωνιακών ενεργειών περιλαμβάνει πρωτίστως την ενημέρωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου με στόχο την επικοινωνία της συγκεκριμένης προσπάθειας στο μέγιστο δυνατό κοινό.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων BIM
Ενθαρρύνεται η οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για την κατάρτιση των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου στο BIM. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα απευθύνονται σε όλους τους μηχανικούς της χώρας.

Εφαρμογή νέων κανονιστικών ρυθμίσεων
Η εφαρμογή νέων κανονιστικών ρυθμίσεων περιλαμβάνει κατά κανόνα νομοθετικές τροποποιήσεις.

Δημιουργία προδιαγραφών και εργαλείων BIM
Συστήνεται η υιοθέτηση πρωτοκόλλου BIM στην Ελλάδα. Οι προδιαγραφές που ζητούνται για την εφαρμογή του BIM βασίζονται στο ΕΛΟΤ EN ISO 19650, το πρότυπο για τη διαχείριση πληροφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός περιουσιακού στοιχείου χρησιμοποιώντας BIM.

Σύνταξη τυπικών υποδειγμάτων συγγραφής υποχρεώσεων BIM
Για να διασφαλιστεί μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η σύνταξη τυπικών υποδειγμάτων συγγραφής υποχρεώσεων BIM σύμφωνα με το ISO 19650. Ειδικότερα, αφορά στα πρότυπα OIR, PIR, EIR, AIR σχετικά με τις στρατηγικές και τις καθημερινές διαδικασίες διαχείρισης του περιουσιακού στοιχείου και την παράδοση του έργου.

Χρηματοδοτικά κίνητρα και εργαλεία ενίσχυσης επιχειρήσεων
Προτείνεται η παροχή κρατικής οικονομικής υποστήριξης με την μορφή χρηματοδοτικών κινήτρων και εργαλείων προς τις επιχειρήσεις. Για την οικονομική ενίσχυση εταιρειών με περιορισμένους πόρους, προτείνεται η επιδότηση αγοράς εξοπλισμού με δυνατότητες υποστήριξης λογισμικών BIM.

 

Ό. Βενετσιάνου: «Μονόδρομος το BIM, σύντομα

Το Building Information Modelling (BIM), αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κατασκευαστή, του αρχιτέκτονα, του μελετητή, προς το παρόν δεν έχει ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό τεχνικό και κατασκευαστικό κόσμο αλλά αυτή η κατάσταση πολύ σύντομα θα αλλάξει, όπως τόνισε η Δρ. Αρχιτέκτων, Όλγα Βενετσιάνου, μιλώντας στο Build.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στο ΒΙΜ Workgroup του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εντατικοποίησης της εκπαίδευσης και της τριβής των τεχνιτών και των κατασκευαστών με το BIM, ώστε να εξοικειωθούν μαζί του το γρηγορότερο.

«Μικρό το ποσοστό της ενσωμάτωσης, αλλά…»
«Είναι, θεωρώ, σε πολύ αρχικό στάδιο η ενσωμάτωση του BIM από τον ελληνικό τεχνικό και κατασκευαστικό κόσμο, εφ’ όσον μάλιστα η χρήση του δεν είναι ακόμα υποχρεωτική (ενώ έχει και ένα κόστος η εκπαίδευση πάνω σε αυτό). Λίγα είναι τα γραφεία που ασχολούνται συστηματικά με το BIM και έχουν μεγάλη εμπειρία. Αρκετοί είναι, ωστόσο, από την άλλη, εκείνοι που έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να ασχοληθούν – αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα», τονίζει η κ. Βενετσιάνου. Υπενθυμίζει, έπειτα, ότι εντός των επόμενων δύο χρόνων πρόκειται να γίνει υποχρεωτική η χρήση αυτού του εργαλείου στις μελέτες για τα δημόσια κατασκευαστικά έργα σε περίπτωση που αυτά υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και λέει: «Αυτό θα έχει μεν έναν υποχρεωτικό χαρακτήρα, όμως είναι ένα σημαντικό στοιχείο και θα αλλάξει πολύ το τοπίο και τον τρόπο που πολλές εταιρείες βλέπουν το BIM, οδηγώντας τις στο να το χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα γίνουν τρία πιλοτικά δημόσια έργα με ΒΙΜ στο Γ’ τρίμηνο του 2025».

«Η σημασία της εκπαίδευσης»
Όλα αυτά, πάντως, δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με την κ. Βενετσιάνου. «Πρέπει να γίνει δουλειά πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η οποία είναι ανάγκη να γίνει πιο συστηματική. Προς αυτό θα γίνουν βήματα και από το ΤΕΕ και μάλιστα ήδη, από τα ΚΕΔΙΒΙΜ των Πανεπιστημίων, δημιουργούνται προγράμματα για το BIM. Ακόμη, λόγω του ότι οι κύριοι των πιο μεγάλων έργων απαιτούν αυτά να γίνονται με BIM, αναγκαστικά εκπαιδεύονται και οι αντίστοιχοι μελετητές επάνω σε αυτό.

Σιγά σιγά, ο τεχνικός κόσμος αρχίζει και μαθαίνει το BIM». Πρέπει, όμως, σύμφωνα με την κ. Βενετσιάνου, να γίνει πιο συστηματική εκπαίδευση και από τις εταιρείες και από τις δημόσιες υπηρεσίες. «Τώρα», εξηγεί, «πολλοί μελετητές ιδιωτικά μαθαίνουν και παρακολουθούν αυτά τα προγράμματα για να βελτιώσουν το βιογραφικό τους και να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις. Ταυτόχρονα, απ’ ό,τι γνωρίζω, έχει γίνει προσπάθεια εκπαίδευσης των υπαλλήλων που θα κάνουν τον έλεγχο των μελετών με BIM στα δημόσια έργα και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι μαζί του. Βέβαια, για την εκπαίδευση, απαιτούνται ο σχετικός εξοπλισμός, μηχανήματα που να μπορούν να “τρέξουν” τα απαραίτητα προγράμματα, άδειες για τα προγράμματα, κλπ, καθώς και οι απαραίτητες επενδύσεις σε χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν».

«Το BIM είναι μονόδρομος»
Η κατάσταση, πάντως, θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, προβλέπει η κ. Βενετσιάνου. «Η χρήση του BIM είναι μονόδρομος. Αποτελεί, εξάλλου, σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι και αποδεδειγμένο ότι τα έργα που εκτελούνται με BIM είναι αποδοτικότερα από άποψη χρόνου και κόστους», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Σίγουρα, λοιπόν, θα εξελιχθεί και στη χώρα μας ο σχεδιασμός, η μελέτη και η κατασκευή ενός έργου με το BIM. Η μετάβαση θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα και μία σχετική προετοιμασία. Δεν μπορεί να επέλθει σύντομα. Θα βοηθήσει, όμως, εάν, π.χ., ένα γραφείο κάνει από μόνο του δοκιμαστικά κάποια μελέτη με BIM έστω κι αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, για να εξοικειωθεί με το εργαλείο αυτό, να εκπαιδευτεί και να είναι έτσι έτοιμο, όταν θα έλθει η ώρα, να κάνει χρήση του».

Το BIM είναι στην Αρχιτεκτονική Τοπίου

Πέρα από την απλή ανάγκη να συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις, το BIΜ προσφέρει ουσιαστικά οφέλη στην πρακτική της αρχιτεκτονικής τοπίου. Αυτό το εργαλείο εμπεριέχει όχι μόνο αρχιτεκτονικά αλλά και επιστημονικά, καλλιτεχνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα. Οι αρχιτέκτονες τοπίου αποτελούν έναν κλάδο που λαμβάνει υπόψιν του μια ευρεία γκάμα μεταβλητών, όπως το κλίμα, τη χλωρίδα, την πανίδα, και την ανθρώπινη δραστηριότητα στο τοπίο, αστικό ή ιδιωτικό, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην προαγωγή της άνεσης για τον ίδιο και το περιβάλλον.

Η χρήση του ΒΙΜ κατά τον σχεδιασμό έργων αρχιτεκτονικής τοπίου μας επιτρέπει να προσφέρουμε ανώτερη ποιότητα, αποδοτικότητα και βιωσιμότητα στα έργα μας. Αυτή η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα εργαλείο σχεδιασμού, αλλά μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που συνδυάζει δεδομένα, ανάλυση και συνεργασία σε ένα ενιαίο μοντέλο. Στην ελληνική αγορά, όπου η ανάγκη για καινοτομία και βιώσιμες λύσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ, το BIM μάς επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Μπορούμε να αναλύουμε λεπτομερώς τις τοπογραφικές συνθήκες, τους τύπους εδάφους και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του εκάστοτε έργου, προσφέροντας στους πελάτες και συνεργάτες μας μια πλήρως τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Με κεντρικό στοιχείο τη βιωσιμότητα
Η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας στη LandmArch. Με εργαλεία όπως το BIM, μπορούμε να διεξάγουμε περιβαλλοντικές αναλύσεις, όπως μελέτες φυσικού φωτισμού και σκίασης, προσομοιώσεις ανέμου και ανάλυση ροής του βρόχινου νερού, διασφαλίζοντας ότι τα έργα μας όχι μόνο σέβονται το περιβάλλον, αλλά και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του. Αυτό μας επιτρέπει να τοποθετούμε τα κτίρια, τους χώρους πρασίνου και τους υπαίθριους χώρους στο σύνολό τους στο συνολικό τοπίο κατά τον βέλτιστο τρόπο, σύμφωνα με τα εκάστοτε επίπεδα θορύβου, ήλιου και ανέμου, κάτι που συμβάλλει στην ευκολότερη επίτευξη πιστοποιήσεων βιωσιμότητας. Η χρήση του BIM προάγει επίσης την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτόνων τοπίου, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και άλλων επαγγελματιών του κατασκευαστικού και δημιουργικού κλάδου. Η δυνατότητα κάθε συμμετέχοντα να συνεισφέρει χωρίς να επηρεάζει τους άλλους, προάγει μια ανοικτή ροή εργασίας και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας τον συνολικό συντονισμό και αποδοτικότητα του έργου.

Η πλούσια σε δεδομένα δυνατότητα του BIM μάς επιτρέπει να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις, καθώς κάθε αντικείμενο σε ένα μοντέλο BIM περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες που μπορούν να επεξεργαστούν, να συλλεχθούν και να μετρηθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την συντήρηση και τη διαχείριση των έργων μας, καθώς οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επιπλέον, μέσω του BIM, συγκεκριμένα στοιχεία, αποκαλούμενα families, μας επιτρέπουν να αναπαράγουμε δεδομένα σε διάφορα έργα, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσης και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα. Οι δυνατότητες #3D μοντελοποίησης και απόδοσης του BIM επιτρέπουν ακριβείς παρουσιάσεις σχεδίων, διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους, και παρέχοντας μια ρεαλιστική αναπαράσταση του προτεινόμενου σχεδίου.

Εναλλακτικές λύσεις σχεδιασμού
Τέλος, το BIM μας επιτρέπει να δημιουργούμε πολλαπλές εναλλακτικές σχεδιασμού, επιτρέποντας την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Αυτό βοηθά στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους των διαφορετικών επιλογών σχεδιασμού, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες λαμβάνουν την πιο συμφέρουσα και βιώσιμη λύση τόσο συνθετικά όσο και κατασκευαστικά και οικονομικά. Ο κατασκευαστικός τομέας μεταβαίνει σε ψηφιακές μεθόδους, με το BIM στην πρώτη γραμμή. Η αρχιτεκτονική τοπίου έχει πολλά να κερδίσει από την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας. Το BIM βελτιώνει τους χρόνους ολοκλήρωσης των έργων, μειώνει το κόστος και ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμβάλλοντας στην ενισχυμένη οικονομική, κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα. Με την ενσωμάτωση του BIM, οι αρχιτέκτονες τοπίου μπορούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους, εξασφαλίζοντας καλύτερα σχεδιασμένα και περισσότερο βιώσιμα τοπία.

* Ο Βασίλης Ράπτης είναι Partner και BIM Manager στην LandmArch. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου στην Ελλάδα και τη Σουηδία, όπου έχει εστιάσει σε πολυάριθμα έργα τοπίου χρησιμοποιώντας BIM-Revit. Θα είναι ομιλητής στο The BIM Conference που συνδιοργανώνει η Boussias Events με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μάθετε περισσότερα https://bimconference.boussiasevents.gr.

 

Το BIM εργαλείο στα χέρια του αρχιτέκτονα

Τους τρόπους με τους οποίους το BIM ωφελεί τον σύγχρονο αρχιτέκτονα στον σχεδιασμό και στην κατασκευή έργων υψηλών προδιαγραφών ανέλυσαν, στο Build, εκπρόσωποι τριών διακεκριμένων ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων.

Πιέρος Πιερής, Αρχιτέκτων Μηχανικός, εταίρος Pieris.Architects
Η χρήση του BIM είναι σημαντική στην αρχιτεκτονική, γιατί βελτιώνει σημαντικά τις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής. Το BIM έχει μια σειρά από δυνατότητες που πλέον γνωρίζουν όλοι, όπως τη μείωση σημαντικών λαθών, την εξοικονόμηση χρόνου μέσω της γρήγορης μεταφοράς πληροφοριών, την καλύτερη τεκμηρίωση σχεδιασμού, την παραμετρική μοντελοποίηση αντικειμένων και την πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που εργάζονται πάνω στο ίδιο έργο.

Για το γραφείο Pieris.Architects, το ΒΙΜ αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο για τον βιώσιμο σχεδιασμό του κτιρίου και την επίδρασή του στο περιβάλλον. Τέλος, καθώς το BIM συνεχίζει να εξελίσσεται και ήδη ενσωματώνει περισσότερες πρωτοποριακές τεχνολογίες με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μάς επιτρέπει να αναλύουμε δεδομένα και να παίρνουμε αποφάσεις πιο εύκολα. Η εικονική (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι ένα ακόμη αντικείμενο που έχουμε αρχίσει να ενσωματώνουμε στο γραφείο μας.

Σιλένα Πατσαλίδου, Director, Pila Studio
Το BIM αποτελεί ισχυρό εργαλείο για τον αρχιτέκτονα και επιφέρει σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία της εκπόνησης μελετών. Προάγει καλύτερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της εργασίας σε ένα ενιαίο μοντέλο και την έγκαιρη ανίχνευση συγκρούσεων σχεδιασμού. Σε μελετητικό επίπεδο, το ΒΙΜ μειώνει τους χρόνους παραγωγής των σχεδίων και των αλλαγών που θα χρειαστούν κατά το πέρας της μελέτης, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες να εστιάσουν περισσότερο στον σχεδιασμό. Μέσω της παραμετροποίησης στοιχείων και δεδομένων οι πιθανές αλλαγές μπορούν να απορροφηθούν χωρίς αισθητό αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα της μελέτης.

Επιπλέον, η αυτοματοποίηση καθιστά ευκολότερη τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων σε απαιτητικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας, το ΒΙΜ επιτρέπει τη σύνδεση με άλλα σχεδιαστικά προγράμματα, συνδυάζοντας έτσι τη σχεδιαστική ευελιξία που μας προσφέρουν τα προγράμματα αυτά στη φάση του αρχικού σχεδιασμού με την ακρίβεια και την εργονομία που μας προσφέρει το ΒΙΜ γενικότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δυναμικών workflows που βελτιστοποιούν τον χρόνο και την ποιότητα της εργασίας, προσφέροντας στον αρχιτέκτονα μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Αρχιτέκτων, OOAK architects
Πέρα από τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής αναπαράστασης ενός κτιρίου, από κοινού με τον δισδιάστατο σχεδιασμό, ο σχεδιασμός μέσω ΒΙΜ βάζει την παράμετρο της κατασκευής και διαχείρισης δεδομένων στις πρώτες φάσεις της σύνθεσης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο όπου οι αρχιτέκτονες και οι συνεργάτες τους έχουν όλα τα δεδομένα ώστε να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Για εμάς, η συγκέντρωση της πληροφορίας σε ένα κοινό μοντέλο συντελεί στο να μειώνονται τα λάθη και οι επαναλήψεις και πιστεύουμε ότι έτσι το όραμά μας μεταφράζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη σύλληψη στην κατασκευή.

Βλέπουμε ότι, μέσω της οργανωτικής τους δομής, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ομαλή ροή της μελέτης, προσφέροντας στην ομάδα μας το περιθώριο να πειραματιστεί με διαφορετικά υλικά και γεωμετρίες. Είναι και ένα εργαλείο που εμπνέει τους νέους αρχιτέκτονες να συμμετέχουν ενεργά σε μια διαδικασία που αντιλαμβάνεται τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, βάζει το στοιχείο του χρόνου πάνω στα σχέδιά μας και εμπνέει μοντέλα σχεδιασμού με έμφαση στη λεπτομέρεια. Τελικά, η αρχιτεκτονική και το δομημένο περιβάλλον φαίνεται να αφορούν σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες και είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε περισσότερες πρακτικές που προάγουν μια πιο ολιστική προσέγγιση των έργων, για να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Πώς το BIM βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Ένας από τους, πολλούς και διάφορους, τρόπους με τους οποίους το Building Information Modelling (BIM) μπορεί να αναβαθμίσει γενικότερα τη διαδικασία της κατασκευής των κτιρίων, είναι ότι συμβάλλει και στη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.Μιλώντας στο αφιέρωμα του Build στο BIM, ο Ντίνος Ηπιώτης, BIM Manager στη Sweco UK και ο Νικόλας Αλεξάνδρου, ΒΙΜ και QSE-I Manager στην Vinci Construction Grands Projets Hellas, ανέλυσαν τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία αυτή δύναται να βοηθήσει στην ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου.

Η άποψη του Ν. Ηπιώτη
«Το BIM αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την ανάλυση, την οπτικοποίηση και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου σε όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής του και οδηγώντας, έτσι, σε πιο βιώσιμα κτίρια», εξηγεί ο κ. Ηπιώτης. «Κατ’ αρχάς», προσθέτει, «στο στάδιο του σχεδιασμού, το BIM επιτρέπει την προσομοίωση ενέργειας με λεπτομερή, τρισδιάστατα μοντέλα, προβλέποντας την απόδοση του κτιρίου και επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του προσανατολισμού και της γεωμετρίας του για μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα. Ακόμη, βοηθά στην επιλογή υλικών και συστημάτων με βάση τις θερμικές τους ιδιότητες, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και διευκολύνει την ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες, μέσω προσομοίωσης της απόδοσής τους».

Επίσης, τονίζει ο κ. Ηπιώτης, η ανάλυση φωτισμού με BIM μειώνει, από τη μία, την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό και μεγιστοποιεί, από την άλλη, τη χρήση φυσικού φωτός.
«Βελτιστοποιεί, παράλληλα, τα συστήματα HVAC για μέγιστη απόδοση και υποστηρίζει την αξιολόγηση κύκλου ζωής, παρέχοντας πληροφορίες για τις ενεργειακές επιπτώσεις των σχεδιαστικών αποφάσεων». Ακόμη και μετά την κατασκευή, ωστόσο, το BIM εξακολουθεί να βοηθά στη διατήρηση ή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Ηπιώτης, «διευκολύνει τη διαχείριση των εγκαταστάσεων και την ανακαίνιση, ενώ ενισχύει και τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα ενεργειακά πρότυπα».

Η άποψη του Ν. Αλεξάνδρου
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε (και αυτό είναι ενθαρρυντικό) ολοένα και περισσότερες κατασκευές που έχουν ως “ζητούμενο” τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους απόδοσης», παραδέχεται, από την πλευρά του, ο κ. Αλεξάνδρου. Κατόπιν, επισημαίνει: «Η μεθοδολογία ΒΙΜ μπορεί να συμβάλλει σε αυτό, είτε με τον καθορισμό, από την αρχή του έργου, των δεδομένων και των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν σχετικά, είτε έμμεσα». Αυτή η συμβολή, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, εξασφαλίζεται με τους εξής τρόπους. «Πρώτον, με τη χρήση ενός κοινού τρισδιάστατου μοντέλου, ήδη από την πρώιμη φάση της προκαταρκτικής μελέτης και τη διαλειτουργικότητα των λογισμικών (χρήση IFC), επιτρέπονται η αξιολόγηση της αρχικής ενεργειακής απόδοσης και η εύκολη παρακολούθησή της κατά την εξέλιξη των μελετών».

Κατά δεύτερον, υπογραμμίζει ο ίδιος, «με την υιοθέτηση ενός κοινού περιβάλλοντος διαμοιρασμού και την ευκολότερη ενσωμάτωση αλλαγών που παρέχει το ΒΙΜ, τα μέρη του έργου μπορούν να εξετάσουν περισσότερες λύσεις και προσεγγίσεις για να βελτιώσουν ολιστικά τις μελέτες (π.χ. επίδραση διαφόρων υλικών και συστημάτων)».
Τέλος, όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, «κατά τη φάση της λειτουργίας του έργου, τα ΒΙΜ μοντέλα μπορούν να αξιοποιηθούν στα “έξυπνα” κτίρια και, γενικότερα, στα συστήματα ελέγχου φωτισμού, κλιματισμού, κλπ, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή διαχείριση της ενέργειας καθώς και ο εντοπισμός και η αξιολόγηση επεμβάσεων βελτίωσης. Όλα αυτά, βέβαια, έχοντας κατά νου ότι στο άμεσο μέλλον, ο συνδυασμός του ΒΙΜ και της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον χρόνο ανάλυσης και θα παράσχει νέες λύσεις βελτιστοποίησης».

Αδειοδότηση μονάδας έτοιμου σκυροδέματος με πρατήριο καυσίμων της Πυραμίς ΑΤΕ

Εγκρίθηκε περιβαλλοντικά η λειτουργία υφιστάμενης μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και ιδιωτικού πρατηρίου της Πυραμίς ΑΤΕ. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη στο 50% του αγροτεμαχίου 609 του αγροκτήματος Αξού, στον Δήμο Πέλλας. Παράγει τέσσερις κατηγορίες έτοιμου σκυροδέματος (C12/15, C16/20, C20/25, C25/30). Λειτουργεί όλον τον χρόνο, η λειτουργία της είναι 8ωρη και απασχολεί δύο άτομα προσωπικό. Με 260 ημέρες παραγωγής το έτος, η συνολική δυναμικότητά της σε παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος είναι περίπου 39.000 κ.μ./έτος.

Για τον έλεγχο και χειρισμό της παραγωγικής διαδικασίας υπάρχει διώροφο κτίσμα όπου φιλοξενούνται και οι χώροι του προσωπικού και υγιεινής. Στο κτίριο αυτό εντοπίζονται οι σχετικοί αυτοματισμοί, καθώς η διαδικασία παραγωγής του σκυροδέματος ελέγχεται με υπολογιστή και είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Το κτίσμα είναι κάλυψης 479 τ.μ., δόμησης 575 τ.μ., ύψους 11 μ. και διαστάσεων 18×9 μ. Υπάρχει και γεώτρηση για την κάλυψη διαφόρων αναγκών παραγωγικής διαδικασία. Τέλος, στη μονάδα πρόκειται να προστεθεί και μια καινούργια δραστηριότητα, αυτή του πρατηρίου καυσίμων ιδιωτικής χρήσης. Υπάρχει διαμορφωμένη πύλη εισόδου στον χώρο της μονάδας με πρόσωπο στην αγροτική οδό πρόσβασης και έχει άδεια κυκλοφοριακής σύνδεσης από το 2004.

«Παγώνουν» αγοραπωλησίες ακινήτων μετά το 2019 λόγω των προσφυγών για τον ΝΟΚ

Παγωμένη εμφανίζεται η αγορά των οικιστικών ακινήτων σε επίπεδο αγοραπωλησιών για νεόδμητα ακίνητα μετά από το 2019, κάτι που επισημαίνει στο Build ο πρόεδρος των Ευρωπαίων μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι διότι υφίστανται οι διαδοχικές προσφυγές που έχουν γίνει από δήμους της Αττικής για τις ευνοϊκές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Το γεγονός αυτό δρα αποτρεπτικά για νέες κινήσεις, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ίδιο η ρευστότητα στο συγκεκριμένο πεδίο αποτρέπει πολλούς υποψήφιους αγοραστές να διαθέσουν τα χρήματά τους για την απόκτηση ενός νεόδμητου ακινήτου. Επισημαίνει, την ίδια στιγμή, ότι συνεχίζουν να κινούνται με σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό τα ακίνητα από το 2005 και ύστερα, όπου δεν υφίστανται περιορισμοί που να σχετίζονται με τον NOK. «Όταν υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ζητούν να γίνει κατεδάφιση του 20% των νέων οικοδομών, αντιλαμβάνεστε ότι η αρνητική εικόνα που δημιουργείται στην αγορά είναι ιδιαίτερα έντονη», συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρίδης.

«Τρέχουν» να προλάβουν την golden visa
Σημαντική εξαίρεση αποτελεί, αυτήν την περίοδο, η έντονη κινητικότητα που παρουσιάζεται σε ιδιοκτησίες που πωλούνται υπό το καθεστώς της golden visa, καθότι αγοραστές και ιδιοκτήτες κινούνται με ταχείς ρυθμούς να προλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και αναπροσαρμόζονται τα ελάχιστα όρια απόκτησης ακινήτων μέσω της «χρυσής βίζας» και δεδομένου ότι οι τιμές σε Πειραιά, δυτικά και ανατολικά προάστια έχουν παραμείνει στις 250.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε, ότι από 1η Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Αττικής, στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.

Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 στον Πειραιά παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τιμών προς πώλησης κατά 28,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Ειδικότερα, η μέση τιμή ανά τ.μ. στον Πειραιά κατά την περίοδο αναφοράς ανήλθε στα 2.471 ευρώ έναντι 1.917 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα προάστια του Πειραιά, όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 23,6% στα 1.931 ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 από 1.563 ευρώ ανά τ.μ. στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Σε ό,τι αφορά στα δυτικά προάστια, η αύξηση των τιμών ήταν 11,4% φτάνοντας τα 1.909 ευρώ από 1.714 ευρώ ανά τ.μ. συγκρίνοντας το β’ εξάμηνο του 2024 με αυτό του 2023. Κατά τα όσα αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης, οι τιμές των ακινήτων σε περιοχές ζήτησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αγγίζουν τα επίπεδα τιμών του 2008, προ της δεκαετούς οικονομικούς κρίσης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έναν κύκλο δεκαεξαετίας.

Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα: Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023

Την 11η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξής του δημοσίευσε ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα και σε αυτή παρουσίασε τη στρατηγική και τις δραστηριότητές του, όπως και τους στόχους και την επίδοσή του σε κύρια θέματα ESG. Οι κύριοι άξονες της έκθεσης περιλαμβάνουν: Βιώσιμη ανάπτυξη και εταιρική διακυβέρνηση: Η διαφάνεια και η υπευθυνότητα στη λειτουργία του Ομίλου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της συνεχούς βελτίωσης για την κάλυψη των απαιτήσεων επενδυτών και κοινωνικών εταίρων, ο Όμιλος έκανε για πρώτη φορά ανάλυση Διπλής Ουσιαστικότητας, βάσει της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας Corporate Sustainability Reporting Directive. Περιβαλλοντική διαχείριση: Οι δράσεις και επιδόσεις του Ομίλου για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Δημιουργία κοινωνικής αξίας: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, την προώθηση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης. Το 2023, ο Όμιλος, μεταξύ άλλων, προσέφερε πάνω από 28.000 ώρες εκπαίδευσης στους εργαζομένους σε θέματα υγείας, ασφάλειας και βιωσιμότητας, ενώ υλοποίησε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Εύδρομος ΑΤΕ: Δημιουργεί συγκρότημα ειδικών σχολείων στην Κρήτη

Τη μεταξύ τους σύμβαση για την κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος όπου θα στεγαστούν Ειδικά σχολεία διαφόρων βαθμίδων συνυπέγραψαν ο Δήμος Φαιστού και η εταιρεία Εύδρομος ΑΤΕ. Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 7.048.250 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Η ως άνω εταιρεία έδωσε έκπτωση 0,04% και πέτυχε να αναδειχθεί ανάδοχός του.Το συγκρότημα θα ανεγερθεί σε δύο όμορα γήπεδα με συνολικό εμβαδό περίπου 4.504 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μοιρών, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Μοιρών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρυκόων Μοιρών και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Τυμπακίου.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Εύδρομος ΑΤΕ είναι υποχρεωμένη να αποπερατώσει τις απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου επεμβάσεις μέσα σε 28 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής του εργολαβικού συμφωνητικού.

Ξενία Κύθνου: «Ξεπαγώνει» η επένδυση των 25 εκατ. ευρώ

Έναν χρόνο μετά το «φρένο» που έβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού στη μεγάλη επένδυση του Ισραηλινού επιχειρηματία Avraham Ravid στην Κύθνο, μία νέα απόφαση έρχεται να πατήσει ξανά το… γκάζι. Ειδικότερα, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού εγκρίθηκε η νέα οριστική μελέτη για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του πρώην Ξενία Κύθνου, καθώς και η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου. Η έγκριση της οριστικής μελέτης έγινε υπό όρους.

Μεταξύ των όρων αυτων, είναι: να διερευνηθεί η δυνατότητα αποξήλωσης των παλαιότερων μη συμβατών επεμβάσεων με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος και να υποβληθεί σχετική στατική μελέτη, να μην τοποθετηθούν μανδύες και ανθρακοϋφάσματα σε λιθοδομές, οι καθαρισμοί των αρμών λιθοδομών να μη γίνουν με υδροβολή αλλά χειρωνακτικά, να υποβληθούν οι τελικοί χρωματισμοί για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία μετά τη διερεύνηση των υποκείμενων στρωμάτων, η αποκατάσταση της στέγης στο «κτίριο Laurent» να γίνει με ξυλεία καστανιάς και όχι με σύνθετη ξυλεία και τυχόν στοιχεία θερμοπρόσοψης να τοποθετηθούν στην εσωτερική πλευρά των τοιχοποιιών. Όσον αφορά στα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου Ziller, πριν την έναρξη των αναστηλωτικών εργασιών θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση τεχνική έκθεση που να περιλαμβάνει την κατάσταση διατήρησης, προτάσεις συντήρησης και φωτογραφική τεκμηρίωση.

Το ίδιο ισχύει και για τα μωσαϊκά δάπεδα που θα αποκαλυφθούν μετά την απομάκρυνση των κεραμικών πλακιδίων και τα μεταλλικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται, ότι το 2022 τα δικαιώματα αξιοποίησης του Ξενία Κύθνου πέρασαν για το χρονικό διάστημα των 99 χρόνων στα χέρια του Avraham Ravid, μετά από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 2,86 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας σχεδιάζει επενδύσεις ύψους άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν πολυτελείς βίλες, σουίτες, ανοιχτό δημόσιο πάρκο και ενδεχομένως μελλοντικά μία μεγάλη μαρίνα. Όμως, η αρχική οριστική αρχιτεκτονική μελέτη είχε απορριφθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία είχε κρίνει πως αυτή «δεν συνάδει με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτήριο, δεν τηρούνται οι όροι της εγκεκριμένης προμελέτης και δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες μελέτες».