Προχωρούν αντιπλημμυρικά έργα σε ρέμα στη Φθιώτιδα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι έργων διευθέτησης, αντιπλημμυρικής προστασίας και οριοθέτησης του ρέματος Αλαργινού, σε επαφή με τα όρια του οικισμού Σκάλας, της ΔΕ Αταλάντης του Δήμου Λοκρών. Φορέας του έργου είναι η ΠΕ Φθιώτιδας. Όπως προβλέπεται, θα γίνουν ανύψωση των αναχωμάτων της υφιστάμενης ανοικτής χωμάτινης διατομής σε τμήμα του ρέματος, κατασκευή οδοφόρων αναχωμάτων για τη διακίνηση των δομικών μηχανημάτων κατά την κατασκευή, τη λειτουργία και συντήρηση, προστασία των πρανών των αναχωμάτων από τη διαβρωτική ενέργεια των απορροών με συρματοκιβώτια, διασύνδεση των οδοφόρων αναχωμάτων με την υφιστάμενη οδοποιία της περιοχής. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστούν τα οδοφόρα αναχώματα και στη δεύτερη η εσωτερική επένδυση των πρανών των αναχωμάτων με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια.

 

Διαγωνισμός για αποκατάσταση και αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (ΟΑΚ ΑΕ) προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό, για να αναθέσει εργασίες συνολικού κόστους 7.520.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων. Οι επεμβάσεις που δημοπρατήθηκαν αφορούν στην αποκατάσταση, στη λειτουργική-αισθητική βελτίωση και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και των υπαίθριων εγκαταστάσεων του Κέντρου. Κύριος του έργου είναι ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων, ο οποίος και δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Η προθεσμία εκτέλεσης των έργων ορίστηκε σε 15 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η διορία κατάθεσης προσφορών εκπνέει την Παρασκευή 09/08/2024, στις 15:00.

Οι προς υλοποίηση παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Κέντρου περιλαμβάνουν, μεταξύ αρκετών άλλων,

• Αναμόρφωση του νότιου περιβάλλοντα χώρου και της περίφραξης επί της Ακτής Κανάρη για δημιουργία αναγκαίων θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ και στάθμευσης που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ομάδων

• Αναμόρφωση της περιοχής εισόδου του Κέντρου με τις κατάλληλες διαμορφώσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ και διευκολύνσεις αθλητών και επισκεπτών (ανελκυστήρας, χώροι υπαίθριων καθιστικών, κλπ)

• Αισθητική ανακαίνιση-αναβάθμιση κτιρίου κερκίδων

• Πλήρης ανακαίνιση διώροφου κτιρίου βοηθητικών αποδυτηρίων

• Αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση των κτιρίων Κωπηλασίας Ιστιοπλοϊκού και συλλόγου Ναυαγοσωστών

• Ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών και κατασκευή νέου μεταλλικού στεγάστρου

• Δημιουργία χώρου κεντρικού ελέγχου-ασφάλειας των κολυμβητικών δεξαμενών

• Πλήρης ανακαίνιση ισογείου του κτιρίου γραφείων και αποδυτηρίων, λειτουργική/αισθητική αναβάθμιση του γυμναστηρίου και διασύνδεσή του με τμήμα του υπογείου χώρου (όπου δημιουργούνται χώροι αποθεραπείας)

• Ανακαίνιση των υπόγειων χώρων μηχανοστασίων.

 

ΤΑΙΠΕΔ: Σύμβαση για την αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας»

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας», μεταξύ του ίδιου και της «Σάνη Μον. ΑΕ & Μαρίνα Σάνη». Η εταιρεία αναδείχθηκε πλειοδότρια τον Ιανουάριο του 2024, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 8,6 εκατ. ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου πραγματοποιήθηκε σε μία φάση και το οικονομικό αντάλλαγμα θα καταβληθεί εφάπαξ. Στην τελετή της υπογραφής έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, o CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και εκ μέρους της πλειοδότριας εταιρείας οι Θεολόγος Μίντζας, Βάλια Αναστασοπούλου, Αναστασία Μπόλαρη, Λάμπης Παχυγιαννάκης και Ελεάννα Καρβούνη.

Το ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 273.707,10 τ.μ., είναι σε μια περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς, με αξιοσημείωτο περιβαλλοντικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, βρίσκεται στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα», στην περιοχή Σάνη, εκτός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Κασσάνδρας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιοχή που συνιστά το «Αγρόκτημα Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσάνδρας». Σημειώνεται, ότι στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει ως νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία «Μουσσάς και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία».

Τρέχει η δημοπράτηση για την επένδυση της Goldman Sachs στη Χαλκιδική

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από κατασκευαστικές εταιρείες για το μεγάλο έργο ανακατασκευής των ξενοδοχείων που έχει αποκτήσει η Goldman Sachs στη Χαλκιδική. Η συνολική εκτιμώμενη επένδυση θα ανέλθει στα 108 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τα τρία ξενοδοχεία πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Γρηγοριάδη, τα οποία πέρασαν στην ιδιοκτησία της Goldman Sachs έναντι ποσού 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους είναι έως και τις 19 Ιουλίου, ενώ κληθεί να συμμετάσχουν όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έβδομης αλλά και έκτης τάξης. Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί πριν τη σεζόν του 2026 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς τα ξενοδοχεία να βρίσκονται σε λειτουργία προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες.

Πεντάστερο τουριστικό συγκρότημα 1.000 κλινών
Στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία ενός πεντάστερου συγκροτήματος 1.000 κλινών σε έκταση 146 στρεμμάτων κατά μήκος 585 μέτρων ακτογραμμής, το οποίο θα αναλάβει η Ousia Hospitality Platform, η πλατφόρμα της Goldman Sachs με έδρα στην Αθήνα, η οποία έχει ως αντικείμενό της και τον εντοπισμό νέων ευκαιριών στην ελληνική αγορά και τη στρατηγική επανατοποθέτησης μεγάλων resorts, όπως είναι αυτό της Χαλκιδικής, στον τουριστικό χάρτη. Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων που υλοποιούνται στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 13 Απριλίου του 2022 και αφορούσε στο τετράστερο Pallini Beach, στο πεντάστερο Theophano Imperial Palace και στο τετράστερο Athos Palace.

Προτίμηση για μεγάλα ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα
Όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς στο Build, τα ιδιωτικά έργα και τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν προτεραιότητα για το σύνολο των κατασκευαστικών εταιρειών, τόσο λόγω της διαδικασίας επιλογής του αναδόχου όσο και λόγω του ότι προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τα δημόσια έργα, για τα οποία ο ανταγωνισμός φέρνει συχνά ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις από πλευράς των ενδιαφερόμενων. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο έργο έχει συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον από αρκετές πλευρές προκειμένου να αναλάβουν την εκτέλεσή του. Σημειώνεται, ότι το Pallini Beach κατασκευάστηκε το 1972 και ανακαινίστηκε πριν το 2000, το Athos Palace κατασκευάστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε το 2005, ενώ το πέντε αστέρων Theophano Imperial Palace ανεγέρθηκε το 1976 και η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2010. Μέσα στο συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα υφίστανται εστιατόρια, bars, πισίνες, αίθουσες συνεδριάσεων, καταστήματα τουριστικών ειδών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θαλάσσια σπορ, θέσεις στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους.

Χ. Παπαχριστοφόρου και MHV βραβεύθηκαν στα Invest Cyprus International Investment Awards

Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, Managing Partner και ιδρυτής της Invel Real Estate Management και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής της Prodea Investments, τιμήθηκε από τον Invest Cyprus στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards, για τη δημιουργία της Mediterranean Hospitality Venture (MHV). Υπενθυμίζεται, ότι η Prodea Investments έχει ποσοστό συμμετοχής 80% στην MHV, η οποία, εξάλλου, ειδικεύεται στην πολυτελή φιλοξενία και στην ανάπτυξη οικιστικών έργων.

Δημιουργεί, ταυτόχρονα, συνέργειες με διεθνή, αναγνωρισμένα brands στους χώρους της φιλοξενίας, της εστίασης και της πολυτελούς ένδυσης. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η MHV στοχεύει και «στην επέκταση των δραστηριοτήτων της με νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο κ. Παπαχριστοφόρου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ακράδαντα στις εξαιρετικές προοπτικές της φιλοξενίας ως έναν ιδιαίτερα ελκυστικό και δυναμικό κλάδο που έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του σε δύσκολες συνθήκες, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των ξενοδοχειακών μονάδων παραμένουν σε εγρήγορση, είναι ανοικτοί στις εξελίξεις και υιοθετούν καινοτόμες ιδέες».

 

Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι δρομολογεί, μέσω της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, διαγωνισμούς και ώριμα έργα σε διάφορες κτιριακές υποδομές, τα οποία είναι συνολικής αξίας 68.353.623,29 ευρώ. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους δύο μήνες ενισχύονται με έργα και μελέτες οι υποδομές Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης. Ενδεικτικά, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των έργων «Ανακαίνιση-Εκσυγχρονισμός των νοσηλευτικών μονάδων 3ου και 4ου ορόφου, γραφείο ιατρών και προσθήκη ανελκυστήρα στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας”», «Ενεργειακή Αναβάθμιση Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας”», «Ανέγερση νέου κτιρίου 6ου 12/θέσιου Λυκείου Χαλανδρίου», «Ενεργειακή Αναβάθμιση σχολείων Δ.Ε. Άνω Λιοσίων & Δ.Ε. Φυλής και «Επεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών σε κτίρια του Πρωτοδικείου Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων)». Επίσης, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις αποκατάστασης ζημιών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 σε σχολικές μονάδες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα (συνολικού προϋπολογισμού 30.492.169,01 ευρώ), με τις εργασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να παραδοθούν εγκαίρως προς χρήση. Τέλος, το Υπουργείο υπενθυμίζει και ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ανάθεσης σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού ΑμεΑ, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων της χώρας, προϋπολογισμού 701.901 ευρώ.

 

Η De Dietrich επεκτείνει την εγγύηση των ατομικών επιτοίχιων λεβήτων αερίου

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την επέκταση της εγγύησης των ατομικών επιτοίχιων λεβήτων φυσικού αερίου της De Dietrich από τα 5 χρόνια στα 8 και 10 χρόνια, χωρίς κανένα επιπρόσθετο κόστος. Αυτή η ενέργεια αντανακλά την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στην κορυφαία ποιότητα και την αξιοπιστία των μηχανημάτων μας. Η De Dietrich, με μακρόχρονη παράδοση στην κατασκευή κορυφαίας ποιότητας λεβήτων από το μακρινό 1684, δεσμεύεται για τη συνεχή παροχή προϊόντων που προσφέρουν εξαιρετική απόδοση και άνεση. Οι νέες εγγυήσεις ενισχύουν αυτή τη δέσμευση και προσφέρουν στους καταναλωτές την ηρεμία και την σιγουριά που χρειάζονται. Η γκάμα των επιτοίχιων λεβήτων αερίου της De Dietrich αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή της μάρκας για βιώσιμες λύσεις, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση και την άνεση. Στη σημερινή εποχή, όπου οι καταναλωτές αναζητούν κάτι περισσότερο από απλή θέρμανση, θέλουν αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και ένα πιο πράσινο αποτύπωμα.

Οι λέβητες αερίου ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτές τις απαιτήσεις, προσφέροντας κορυφαία αξιοπιστία και εντυπωσιακή ενεργειακή απόδοση. Προσκαλούμε όλους τους μηχανολόγους μηχανικούς, τεχνικούς αερίων καυσίμων, υδραυλικούς και καταναλωτές να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα των επιτοίχιων λεβήτων αερίου της De Dietrich και να επωφεληθούν από την πολυετή εγγύηση με την οποία προσφέρονται. Η επέκταση της εγγύησης τίθεται σε ισχύ από την 1/7/2024 και ισχύει για όλες τις συσκευές που θα εγκατασταθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την ανωτέρω.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.DeDietrich.gr
ή να επικοινωνήσετε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της De Dietrich μέσω e-mail στο [email protected]

«Όχι» του Δήμου Καλαμαριάς για αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς

Ισχυρή αντίσταση προβάλλει ο Δήμος Καλαμαριάς στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάπτυξη της Μαρίνας της Αρετσούς, με τη Δήμαρχο, Χρύσα Αράπογλου, να κάνει λόγο για μία «αντιαναπτυξιακή και αδιανόητη» μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπει ανοικοδόμηση σε περίπου 15.000 τ.μ. στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς με θέμα την κατάρτιση γνωμοδότησης επί της επίμαχης μελέτης, η κ. Αράπογλου στηλίτευσε το γεγονός ότι στη μελέτη δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έργων, μειώνονται οι χώροι πρασίνου, περιχαρακώνεται μια ολόκληρη περιοχή, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην παραλιακή ζώνη, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ίδια ξεκαθάρισε, πως ο Δήμος Καλαμαριάς είναι ρητά αντίθετος ως προς το προτεινόμενο σχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης μεγάλου μέρους της έκτασης για χρήσεις που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και συνεδριακούς χώρους, υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας αίτηση ακύρωσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. «Ζητάμε συνολικό σχεδιασμό της ακτής. Απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη πρόταση που δεν αφορά την αξιοποίηση της Μαρίνας, αλλά ένα αδιανόητο real estate, μέσα στη θάλασσα», διεμήνυσε.

ΤΕΕ: Αναλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος «Αιγίς»

Την υλοποίηση και διαχείριση δράσεων του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς» ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Ειδικότερα, το ΤΕΕ αναλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τους, καθώς και τη σύνταξη των στρατηγικών σχεδίων (master plan) έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για την εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Για τις δράσεις αυτές, το ΤΕΕ καλείται να προβεί στη διενέργεια των διαδικασιών δημοπράτησης (στις οποίες περιλαμβάνεται εκτός από τη διενέργεια του διαγωνισμού και η σύνταξη των τευχών διακήρυξης). Παράλληλα, το ΤΕΕ θα συνδράμει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης της δράσης με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και υπηρεσίες.

 

ΕΡΕΤΒΟ: Σε ποιες εργασίες «κολλάει» το νέο Δημαρχείο Χαλανδρίου

Διαμάχη με φόντο την κατασκευή του νέου Δημαρχείου Χαλανδρίου ανέκυψε ανάμεσα στον Δήμο Χαλανδρίου και την ανάδοχο εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ, με την τελευταία να ζητά με ένστασή της την έγκριση του έκτου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών (ΑΠΕ), που έχει υποβάλει από τον Ιανουάριο, χωρίς να λάβει απάντηση από τον Δήμο. Όπως αναφέρει στην ένστασή της η ΕΡΕΤΒΟ, υπάρχουν προβλεπόμενες από τη μελέτη εργασίες που δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν πριν την έγκριση και εκτέλεση των προτεινόμενων να περιληφθούν στον 6ο ΑΠΕ εργασιών, όπως:

– Αδυναμία ολοκλήρωσης του κελύφους του κτιρίου, καθόσον στα υαλοπετάσματα εντάσσονται θύρες που πρέπει να φέρουν ειδικό μηχανισμό «access control», απαραίτητο για τον έλεγχο της προσβασιμότητας στους χώρους του κτιρίου που απαιτείται. Πρόσθετα, σε αρκετά σημεία προβλέπονται παράθυρα με ειδικό σύστημα χειρισμού «tip tronic».
Τόσο οι καλωδιώσεις των παραπάνω όσο και οι ειδικοί μηχανισμοί πρέπει να τοποθετηθούν κατά την επεξεργασία των αλουμινίων στο εργοστάσιο του προμηθευτή και δεν μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων.

– Τα εσωτερικά κινητά γυάλινα διαχωριστικά τύπου Asset δεν έχουν παραγγελθεί, διότι εκ των υστέρων κρίθηκε απαραίτητο να φέρουν σύστημα «service unit» μετά των ειδικών εξαρτημάτων για την τοποθέτηση πριζοδιακοπτικού υλικού και άλλων συναφών ηλεκτρομηχανολογικών εξαρτημάτων. Περιλαμβάνουν, ακόμη, ηλεκτροκίνητους μηχανισμούς/μοτέρ και χειριστήρια για την κίνηση των ενσωματωμένων στα διαχωριστικά περσίδων, που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του έργου. – Ομοίως δεν έχουν παραγγελθεί οι υαλοπίνακες των υαλοπετασμάτων που αναβαθμίστηκαν σε έξτρα διαυγείς «Diamond Cut» και αφορούν στο μεγαλύτερο τμήμα του έργου.

Σύμφωνα με την ΕΡΕΤΒΟ, η μη ολοκλήρωση των εργασιών αυτών καθυστερεί την έναρξη άλλων αλληλένδετων εργασιών. Οι εργασίες αυτές υποχρεωτικά θα προγραμματιστούν για έναρξη μετά την σφράγιση και προστασία του κτιρίου έναντι βροχοπτώσεων, χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών. Πάντως, η ένσταση της ΕΡΕΤΒΟ απορρίφθηκε ως άνευ αντικειμένου από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, με το σκεπτικό ότι η υποχρέωση σύνταξης και ελέγχου των ΑΠΕ αφορά τη διευθύνουσα το έργο υπηρεσία και συνεπώς δεν υπάρχει σιωπηρή απόρριψη αιτήματος, ώστε να χωρεί ένσταση, άρα η ένσταση είναι άνευ αντικειμένου.