Isomat: Group Chief Supply Chain Officer ο Δ. Κουρμπέτης

Τη θέση του Group Chief Supply Chain Officer στην Isomat αναλαμβάνει ο Δημήτριος Κουρμπέτης. Η εταιρεία δημιούργησε τη θέση αυτή για την καλύτερη οργάνωση και αποδοτικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας της και την ενίσχυση της εξυπηρέτησης των πελατών της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Isomat, ο κ. Κουρμπέτης είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής του ΑΠΘ και MBA, με εξειδίκευση στο Supply Chain Management του Stuttgart Institute of Management and Technology.

Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση ομάδων διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως Supply Chain Director στην Viohalco Group-SIDMA SA και έπειτα εργάστηκε για 10 έτη στην Kuehne + Nagel στο Λουξεμβούργο, ως Global Head-Supply Chain Consulting Services και ως Global Business Manager.

Τα νέα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ Πρόεδρος, έως το 2028, ο Γιώργος Στασινός

Με την επανεκλογή του Γιώργου Στασινού στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ για τέταρτη συνεχόμενη θητεία και του νέου Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ/ΤΕΕ) και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Α/ΤΕΕ) ολοκληρώθηκε η ειδική εκλογική συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μετά τις εκλογές της 19/5, το τριήμερο 5-7/7/2024. Η θητεία του Γ. Στασινού, νυν Προέδρου του ΤΕΕ και επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) η οποία και πλειοψήφησε στις εκλογές, θα διαρκέσει έως το 2028.

Από εκεί και έπειτα, εκτός από τον Γ. Στασινό, στο προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, η οποία απαρτίζεται από δεκαπέντε μέλη ενώ αποτελεί συλλογικό όργανο διοίκησης του Επιμελητηρίου, εκλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Αντωνία (Τώνια) Μοροπούλου (Α’ Αντιπρόεδρος, ΔΗΠΑΜ), Παναγιώτης Τσώνης (Β’ Αντιπρόεδρος, ΔΚΜ), Ελευθέριος Πατάβρας (Γενικός Γραμματέας, ΔΗΣΥΜ) και Αναστάσιος (Τάσος) Ηλίας (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ΔΗΣΥΜ).

Το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ
Όσον αφορά, τώρα, στην Α/ΤΕΕ, τη λεγόμενη και «Βουλή των Μηχανικών» με τα 220 μέλη, ως Πρόεδρός της εξελέγη ο Νίκος Μήλης, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ). Στο Προεδρείο της Α/ΤΕΕ εκλέχθηκαν επίσης οι Πρωτονοτάριος Αντώνιος (Α’ Αντιπρόεδρος, Συμμαχία Για Ένα Προοδευτικό ΤΕΕ), Τσακούμης Γεώργιος (Β’ Αντιπρόεδρος, ΔΚΜ), Γιαννικουρής Αντώνιος (Γενικός Γραμματέας, ΔΚΜ) και Νάνος Ιωάννης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας (ΕλΕΜ).

Οι δηλώσεις του Γ. Στασινού
Μετά την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ, ο Γ. Στασινός δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο αποτελεσματικότητας και δουλειάς. Με περισσότερη έμφαση στις ψηφιακές δράσεις, με το βλέμμα στην καθιέρωση του Building Information Modelling στον τεχνικό κόσμο, με την επένδυση σε πολύτιμα εργαλεία, ηθική αξιοποίηση και καινοτόμες διαδικασίες τεχνητής νοημοσύνης. Με θέληση, για να αναβαθμίσουμε τη δουλειά του Έλληνα μηχανικού, τον επαγγελματικό και επιστημονικό του ρόλο. Με σαφή προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από νέα υλικά, καινοτόμες δράσεις, προηγμένα πρότυπα και πιστοποιημένες διαδικασίες».

«Το όραμα και οι αρχές της Πλουμής Σωτηρόπουλος»

Τη φιλοσοφία της Πλουμής Σωτηρόπουλος ανέλυσε ο επικεφαλής της ελληνικής κτηματομεσιτικής εταιρείας, Γιάννης Πλουμής, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 της χρόνων.
«Τα προηγούμενα εκατό χρόνια η εταιρεία μας μεγάλωσε έχοντας ως οδηγό το όραμα του ιδρυτή της, Ιωάννη Σωτηρόπουλου, τις αρχές της αλλά και με τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή των πολυάριθμων συνεργατών και υπαλλήλων της», τόνισε, αρχικά, ο κ. Πλουμής.

Και πρόσθεσε: «Απαραίτητο είναι, για εμάς, να σεβόμαστε και να τιμούμε τους πελάτες μας, να είμαστε έντιμοι, ακέραιοι και αποτελεσματικοί και να εργαζόμαστε έχοντας στο νου όχι το γρήγορο κέρδος μα τη μακροπρόθεσμη σχέση με τους πελάτες μας. Αυτές οι αρχές μας έφθασαν ως εδώ και αποτελούν τον οδηγό μας με τον οποίο θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα εμπρός και στα επόμενα εκατό μας χρόνια». Ο λόγος, κατόπιν, πέρασε στην τέταρτη γενιά της εταιρείας, στα αδέλφια Σοφία και Ηλία Μεταξά, που αναφέρθηκαν εν συντομία στην ιστορία της εταιρείας και στην κληρονομιά του Ι. Σωτηρόπουλου. Σημειώνεται, ότι η Πλουμής-Σωτηρόπουλος διαθέτει αρχείο με στοιχεία που αφορούν ακίνητα στην Ελλάδα από το 1930, εξειδικεύεται στα πολυτελή ακίνητα, ενώ αποτελεί αντιπρόσωπο στη χώρα μας της κορυφαίας διεθνώς κτηματομεσιτικής εταιρείας Christie’s International Real Estate.

 

Αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και σε ανάδειξη του πέρατος της Ιεράς Οδού.
Το έργο αποτελεί τμήμα ευρύτερου project για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του αρχαιολογικού χώρου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι σε συνέχεια της αποκάλυψης του ίχνους της Ιεράς Οδού και καταλοίπων αρχαίων κτιρίων, τροποποιήθηκε η χωροθέτηση που είχε μελετηθεί για την κατασκευή του νέου κτιρίου εισόδου.

Μετά την τροποποίηση, αναδεικνύεται το νέο τμήμα της Ιεράς Οδού και διατηρούνται οι αποκαλυφθέντες τοίχοι του όμορου κτιρίου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Στα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης αναδιαμόρφωσης της εισόδου είναι η αλλαγή της γεωμετρίας της περίφραξης στην περιοχή της εισόδου με αντικατάσταση της υπάρχουσας για να διευρυνθεί ο κοινόχρηστος χώρος πέριξ αυτής, η κατασκευή κτιρίου όπου θα ενσωματωθούν πωλητήριο, εκδοτήριο και χώροι υγιεινής, η δημιουργία νέας εισόδου με μικρό πλάτωμα ως χώρου στάσης για ξεναγήσεις, ξεκούραση και θέαση του χώρου, η οργάνωση της «άτακτης» εναπόθεσης των ευρημάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου με τη δημιουργία «ανοιχτού μουσείου» και ο ήπιος φωτισμός στην περιοχή της εισόδου για ανάδειξη των αρχών σχεδιασμού και ενσωμάτωση του αρχαιολογικού χώρου στον αστικό ιστό.

Επεκτείνεται μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος της Άθως Μπετόν ΑΕ

Αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το έργο της επέκτασης υπάρχουσας μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος της εταιρείας Άθως Μπετόν ΑΕ. Η μονάδα είναι εγκαταστημένη στη θέση «Κοτσανάδικο-Πιάβιτσα» στην εκτός σχεδίου περιοχή του Νεοχωρίου, στη Δημοτική Ενότητα Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη, στον νομό Χαλκιδικής. Λειτουργεί 250 ημέρες τον χρόνο, ενώ μπορεί να παράγει και τις δέκα διαφορετικές κατηγορίες έτοιμου σκυροδέματος, με πρώτες ύλες τσιμέντο, αδρανή υλικά, νερό και βελτιωτικά προϊόντα.

Η παραγωγική της ικανότητα είναι περίπου 60 κ.μ. την ώρα ή 480 κ.μ. την ημέρα ή 120.000 κ.μ. το έτος. Στην απόφαση διευκρινίζεται, ότι η μονάδα θα επεκταθεί σε όμορο αγροτεμάχιο, ιδιοκτησίας της Άθως Μπετόν ΑΕ. Σκοπός της επέκτασης είναι η προσωρινή απόθεση και η αποθήκευση αδρανών υλικών σε υπαίθριο χώρο, σε εύλογη απόσταση από τα γραφεία και τις λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αιωρούμενων σωματιδίων και σκόνης στους χώρους όπου εργάζεται το προσωπικό. Επιπλέον, λόγω της επέκτασης, δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης βέλτιστων χώρων αποθήκευσης των αδρανών, καθώς και μεγαλύτερη ευχέρεια στην κίνηση των οχημάτων. Η επιχείρηση καταλαμβάνει σήμερα συνολική έκταση 21.235,72 τ.μ. (η υφιστάμενη μονάδα είναι 5.290,50 τ.μ. και το όμορο αγροτεμάχιο 15.945,22 τ.μ).

Η Γεωρυθμική ΑΤΕ αναβαθμίζει δίκτυα άρδευσης στον Δήμο Νέας Ζίχνης

Έργα στο δίκτυο άρδευσης στα αγροκτήματα Άγιου Χριστόφορου και Γαζώρου του Δήμου Νέας Ζίχνης θα εκτελέσει η Γεωρυθμική ΑΤΕ. Στον διαγωνισμό για το αρχικού κόστους 2.188.600 ευρώ (με ΦΠΑ) έργο αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η Gre.Con. Κατόπιν, όμως, η Γεωρυθμική ΑΤΕ κατέθεσε προδικαστική προσφυγή κατά της ως άνω απόφασης, η οποία έγινε αποδεκτή. Έτσι, η σύμβαση του έργου κατακυρώθηκε στη Γεωρυθμική ΑΤΕ, επειδή η δική της προσφορά κρίθηκε ως η μοναδική που πληρούσε τους όρους της διακήρυξης και θεωρήθηκε παράλληλα συμφέρουσα.

Τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα στα δύο προαναφερθέντα αγροκτήματα είναι παλαιά και κατασκευασμένα από επιφανειακούς μεταλλικούς αγωγούς καθώς και από παλαιούς πλαστικούς σωλήνες PVC. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου είναι εκτός εδάφους, με συνδέσμους που δεν εξασφαλίζουν την στεγανή σύνδεση των αγωγών, είναι υψηλό το ποσοστό απωλειών. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τη συσσώρευση πρόσθετων συνδέσμων προς αποκατάσταση θραύσεων σε διάφορες θέσεις του δικτύου (θραύσεις, που προκλήθηκαν είτε από την παλαιότητα του υλικού είτε από διερχόμενα αγροτικά οχήματα). Θα γίνει αντικατάσταση των υφισταμένων πεπαλαιωμένων τμημάτων των δικτύων και υποστηρικτικών τους υποδομών, για μείωση των απωλειών νερού και αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία.

 

Διαγωνισμός για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας (ΕΧΚΒ), με σύμβαση παραχώρησης, συνολικής έκτασης περίπου 6.200 στρ., που βρίσκεται στα όρη Βασιλίτσα και Μπαλντούμα του Εθνικού Δρυμού της βόρειας Πίνδου. To ΤΑΙΠΕΔ «τρέχει» τον διαγωνισμό, ο οποίος περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στην προεπιλογή υποψηφίων βάσει κριτηρίων τεχνικής και χρηματοοικονομικής ικανότητας και η δεύτερη στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 13/09/2024. Στόχος, είναι να αναδειχθεί το ΕΧΚΒ σε ελκυστικό πόλο ορεινού τουρισμού, ενθαρρύνοντας την ήπια τουριστική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ενισχύοντας την περιφερειακή οικονομία. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 25 χρόνια το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ΕΧΚΒ.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει εγκατεστημένους επτά αναβατήρες, που εξυπηρετούν τις 18 υφιστάμενες πίστες καταβάσεων. Είναι, εξάλλου, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, καθώς βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη, στα Γρεβενά, στα Ιωάννινα και σε σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα (λ.χ. Μετέωρα). Επιπλέον, έχει εύκολη οδική πρόσβαση λόγω της σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό και απέχει 130 χλμ. από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και 213 χλμ. από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

«Το νέο project του Ground Plan για το μέλλον της κατοικίας»

Το Ground Plan ετοιμάζει το «Future Living», το νέο και διαρκώς εξελισσόμενο project του, που αξιοποιεί την καινοτομία και προτείνει μια ολοκληρωμένη λύση για το μέλλον της κατοικίας για να δημιουργήσει μια πιο άνετη, πιο όμορφη και, εν τέλει, καλύτερη ζωή. Μιλώντας στο Build, ο επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα τη Λάρισα, Θοδωρής Αρσενόπουλος, ανέλυσε πτυχές του project (για το οποίο, όπως τόνισε, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα).

«Οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα του “Future Living” είναι σχεδιασμένα βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών, με ξεχωριστά πλεονεκτήματα», είπε αρχικά. Κατόπιν, επεσήμανε πως στα χαρακτηριστικά που κάνουν το project αυτό μοναδικό είναι, λ.χ., «η άριστη εκμετάλλευση των χώρων. Η μέγιστη άνεση σε μικρότερα τ.μ. Στο “Future Living” αξιοποιούμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό με αποδοτικότητα. Έτσι, η καθημερινή ζωή γίνεται πιο άνετη και ευχάριστη, ενώ μειώνεται και το κόστος αγοράς, καθιστώντας το project πιο προσιτό». Κομμάτι, όμως, του «Future Living» είναι και το «έξυπνο» σπίτι. Λέει ο κ. Αρσενόπουλος: «Οι ένοικοι των κατοικιών θα μπορούν να ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του σπιτιού από απόσταση, με ένα απλό τηλεχειριστήριο ή μέσω εφαρμογής στο κινητό, για άνεση, εξοικονόμηση ενέργειας και απόλυτο έλεγχο του σπιτιού».

Συντήρηση υποδομών για ΑμεΑ του ΑΠΘ, ανάδοχος κοινοπραξία εταιρειών

Αναδείχθηκε ο ανάδοχος ο οποίος θα πραγματοποιήσει επεμβάσεις για την τακτική (υποχρεωτική) συντήρηση αλλά και την επισκευή των συνολικά 95 ανελκυστήρων και ανυψωτικών μηχανημάτων και των 34 αναβατορίων σκάλας με πλατφόρμα για ΑμεΑ, που λειτουργούν τόσο εντός όσο και εκτός της Πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Διοίκησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος κατακύρωσε τη σύμβαση για το έργο αυτό στη κοινοπραξία εταιρειών που συναποτελούν η Τεχνική Εταιρεία Σακαλόγλου ΕΕ και η Dantinoulis TEQ. Η διάρκεια του συμφωνητικού έχει οριστεί σε έναν χρόνο από την ημερομηνία της υπογραφής του. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό ύψους 120.280 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Με την προσφορά της ως άνω κοινοπραξίας, το τελικό του οικονομικό αντικείμενο διαμορφώθηκε στο ποσό των 107.840,32 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ).

 

Προχωρά το νέο κτιριακό συγκρότημα της ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο «Πλέσσα»

Τον δρόμο για την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος της ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο «Πλέσσα», στην περιοχή Ελληνορώσων, άνοιξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία ενέκρινε πρόσφατα τους περιβαλλοντικούς όρους για το μεγαλόπνοο έργο. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 η ΔΕΗ είχε αναδειχθεί πλειοδότρια για τη μίσθωση για 50 χρόνια (με δυνατότητα δεκαετούς επέκτασης της μίσθωσης) του εν λόγω πρώην στρατοπέδου, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία» και είναι ένα ακίνητο εμβαδού 18,6 στρεμμάτων με 22 κτίρια συνολικής επιφάνειας 7.582 τετραγωνικών μέτρων.

Η τιμή εκκίνησης για το ετήσιο συνολικό μίσθωμα είχε οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ, ήτοι 133.333,33 ευρώ τον μήνα. Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφάνειας άνω των 30.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα στεγάζει τις υπηρεσίες διοίκησης της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο/αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, ταχυδρομείο, ενώ θα διαθέτει και υπόγεια που θα εξυπηρετούν βοηθητικές χρήσεις, χώρους στάθμευσης κλπ. Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το συνολικό κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο κτίριο σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες προδιάγραφες, προκειμένου να λάβει πιστοποίηση κατά LEED και WELL. Οι μελέτες εκπονούνται από τα γραφεία Bobotis+Bobotis Architects, NAMA Consulting Engineers and Planners και JEPA Ltd. Ήδη μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατεδάφισης υπαρχόντων κτιρίων, τις οποίες έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από τον Ιανουάριο του 2023.

Το κτίριο στη Χρήστου Λαδά
Σημειώνεται, ότι, πέρα από το κτιριακό συγκρότημα στο πρώην στρατόπεδο «Πλέσσα», υπηρεσίες του ομίλου ΔΕΗ στεγάζονται ήδη στο ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά, το οποίο έχει μισθώσει στο σύνολό του. Ο συνολικός χώρος ενοικίασης στον όμιλο ΔΕΗ είναι 3.074,11 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από οκτώ ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων και από ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Το κτίριο πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «Very Good».