Στο ΕΣΠΑ τα έργα διευθέτησης του Ρέματος Σαπφούς

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την ένταξη των έργων διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», του ΕΣΠΑ 2021-2027, με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 27.057.700 ευρώ και αφορά σε έργα διευθέτησης στο ρέμα Σαπφούς, τα οποία καλύπτουν το τμήμα του από τα όρια των Δήμων Αμαρουσίου και Κηφισιάς έως την είσοδο στον αγωγό διέλευσης της Αττικής Οδού.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει κατασκευή τεχνικών σε διασταυρώσεις με οδούς, διευθέτηση με διαμόρφωση τραπεζοειδούς διατομής με χρήση επένδυσης με συρματοκιβώτια, έργα αντιστήριξης, στηθαία ασφαλείας και έργα προσαρμογής της εκβολής υφιστάμενων έργων αποχέτευσης ομβρίων που εκβάλουν στο ρέμα σε διάφορες θέσεις. Η σχετική πράξη ένταξης εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής.

 

Jysk: Νέα καταστήματα σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα

Η Jysk ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 20 Ιουνίου θα ανοίξουν δύο νέα καταστήματά της στην Κρήτη, σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα. Το κατάστημα στο Ρέθυμνο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου και ο χώρος πωλήσεών του είναι πάνω από 900 τ.μ. Το κατάστημα στην Ιεράπετρα είναι στο 2ο χλμ. Ιεράπετρας-Σητείας, με χώρο πωλήσεων περίπου 1.000 τ.μ. Η διεθνής αλυσίδα από τη Δανία με είδη για το σπίτι και τον ύπνο διευκρινίζει πως διαθέτει 59 φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα και το πλάνο της προβλέπει «ένα πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 70 (ή και περισσότερα) καταστήματα». Η Jysk σημειώνει, επίσης, ότι τέσσερα ακόμη καταστήματά της αναμένεται να κάνουν εγκαίνια «πριν την 31/08/2024», ενώ ταυτόχρονα «συνεχίζει το πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιότερων καταστημάτων της στο νέο της concept (store concept 3.0)».

ΕΣΩ 2024, «Down To Earth»: Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στο νέο κλιματικό καθεστώς

Δώδεκα κοσμοπολίτες ομιλητές, τρεις σημαντικοί εγχώριοι βραβευθέντες δημιουργοί και στοχαστές και δύο διακεκριμένοι απονεμητές συνέθεσαν το φετινό παλίμψηστο της 12ης ημερίδας ΕΣΩ: «Πίσω στη Γη», που έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι απόψεις των ομιλητών
Στη σκηνή της ΕΣΩ 2024, με αγγλικό τίτλο «Down to Earth», οι Αρετή Μαρκοπούλου, Στέλλα Πιερή, Πάνος Δραγώνας, Κωνσταντίνος Πανταζής, Εριέτα Αττάλη, Ora ïto, Andreas Fries, Ryan Neiheiser, Δημήτρης Παπανικολάου, Όλγα Τουρλουμούση, Olaf de Nooyer και Jette Cathrin Hopp τοποθετήθηκαν, με διαλεκτικούς όρους, αντλώντας, άμεσες και έμμεσες, αναφορές από το ομότιτλο βιβλίο του Γάλλου φιλόσοφου, ανθρωπολόγου και κοινωνιολόγου Bruno Latour πάνω στον ρόλο της αρχιτεκτονικής στο νέο κλιματικό καθεστώς, που διαγράφεται οικουμενικά στη διασταύρωση των κλιμακούμενων ανισοτήτων, της γενικευμένης πολιτικής αποσταθεροποίησης και της παγκοσμιοποίησης.

Ξεδιπλώνοντας κομμάτια της ερευνητικής και δημιουργικής πορείας τους, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, την Ασία και την Αφρική, οι ομιλητές μοιράστηκαν με το κοινό της ΕΣΩ τους προβληματισμούς και τις καινοτόμες προτάσεις τους για το πως να επιστρέψουμε, με συνείδηση και ενσυναίσθηση, ως όντα πολιτικά «πίσω στη γη», στο έδαφος που μας γέννησε κι έθρεψε χιλιάδες χρόνια τώρα, επανεφευρίσκοντας νέους τρόπους και μέσα για να το κατοικήσουμε ξανά όλοι μαζί σε μια διαμοιρασμένη, συμπεριληπτική, κοινή ζωή. Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε και η 6η απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch (Archisearch Lifetime Achievement Awards), τα οποία φέτος ξεχώρισαν και επιβράβευσαν τους Τάσο Μπίρη, Μανόλη Κορρέ και Ελένη Βερναδάκη.

Μέρος πρώτο
Το πρώτο μέρος της ΕΣΩ 2024 ξεκίνησε με την Αρετή Μαρκοπούλου να αναφέρεται στον όρο «Mining Matter», «αστική εξόρυξη» σε ελεύθερη απόδοση, με την προτροπή να δούμε την βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική μέσα από το πρίσμα της αφθονίας: οι πόλεις αντιμετωπίζονται ως γιγάντια ορυχεία όπου τα αστικά απόβλητα ανακυκλώνονται για να γίνουν, εκ νέου, οικοδομικά υλικά. «Touched» για τη Στέλλα Πιερή των Pieris Architects στην παρουσίαση μιας, δομικά, ευαίσθητης αρχιτεκτονικής αφήγησης με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη. «Το Μέλλον που γίνεται Παρόν» από τον Πάνο Δραγώνα, ιδρυτή του Dragonas Studio και καλωσήλθατε στο πρότζεκτ ΜΕΛΛΟΝ, μια μεταφυσική χωροχρονική ενότητα, με ανοικτή δομή, που μένει και επιμένει να (ανα)σχεδιαστεί.

«Η Τέχνη της Προσαρμογής» από τον Κωνσταντίνο Πανταζή των Point Supreme που ανακηρύχθηκαν, το 2024, ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο από το περιοδικό Monocle. Ακολουθώντας τα ίχνη μιας μυσταγωγικής αρχιτεκτονικής διαδρομής, που βυθίζει τους χρήστες στην ιστορία της παράδοσης του ελληνικού και όχι μόνο πολιτισμού, ο Κ. Πανταζής όρισε την βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική σκέψη και στο σχεδιαστικό ύφος και ήθος του γραφείου ως την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την δημιουργία μιας ατμόσφαιρας συλλογικής γιορτής και συντροφικότητας.

«Γεωγραφίες Φωτός» μεταξύ φύσης και αρχιτεκτονικής μέσα από την, συγκινητικά, αυτοβιογραφική αφήγηση της κορυφαίας φωτογράφου, Εριέτας Αττάλη, που διηγήθηκε την εξέλιξη της δημιουργικής της πορείας από την θάλασσα και την έρημο ως τους αρχαιολογικούς χώρους ως τόπους μνημονικής οικειότητας και την αρχιτεκτονική του ξύλου και του γυαλιού του Kengo Kuma. Μια ιδιαίτερα προσωπική αφήγηση ακολούθησε, στη σκηνή της ΕΣΩ, αυτή τη φορά από τον εκκεντρικό Γάλλο σχεδιαστή Ora ïto, ο οποίος μας ταξίδεψε «ανάμεσα από τα σύννεφα», στο δώμα της Cité Radieuse του Le Corbusier, σε ένα αρχιτεκτονικό γλυπτό όπου, τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί το ΜΑΜΟ, ένα κέντρο για τις τέχνες και το design. Τέλος, «Small Decisions, Big Impact» από τον Andreas Fries, Senior Partner των Herzog & de Meuron και υπεύθυνο των έργων του γραφείου στην Ελλάδα, ο οποίος εντόπισε τον βιώσιμο σχεδιασμό στον πυρήνα της σχεδιαστικής ηθικής του γραφείου μέσα από την παρουσίαση τριών έργων του στην περιοχή της Βασιλείας στην Ελβετία.

Τα Archisearch Lifetime Achievement Awards
Σε κλίμα συγκίνησης και δημιουργικής αναπόλησης διεξήχθησαν οι βραβεύσεις Archisearch Lifetime Achievement Awards.
Με ποιητική, λυρική διάθεση, ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος και ο αρχιτέκτονας και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Δρ. Ανδρέας Κούρκουλας, προλόγισαν και απένειμαν τους χαρακτηριστικούς (δια χειρός Valentino Marengo και παραγωγής Urbi et Orbi) οβελίσκους στους αρχιτέκτονες, δασκάλους, διανοούμενους και στοχαστές, Τάσο Μπίρη και Μανόλη Κορρέ, καθώς και στην σπουδαία, κορυφαία στην τέχνη της, εγχώρια αλλά και διεθνώς, κεραμοπλάστρια Ελένη Βερναδάκη, για την εξέχουσα συμβολή τους στην εξέλιξη και διαμόρφωση της θεωρητικής και υλοποιημένης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής πράξης και πρακτικής στην Ελλάδα.

Μέρος δεύτερο
Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους της ημερίδας, το κοινό παρακολούθησε τον Ryan Neiheiser των Neiheiser Argyros στην αναζήτηση εναλλακτικών περιγραφών, «Alternate Descriptions». Ξετυλίγοντας την εννοιολογική, πολυπαραγοντική και γεμάτη αναφορές συνθετική διαδικασία του γραφείου, μέσα από τέσσερα υλοποιημένα παραδείγματα σε Αθήνα και Λονδίνο, ο Neiheiser υπερθεμάτισε πως θα επιστρέψουμε πίσω στη γη μόνο εάν κατανοήσουμε το τοπικό σε παραλληλία (όχι σε αντιδιαστολή) με ολόκληρο τον κόσμο.
«Χώρος, Πληροφορία και Συνύπαρξη» από τον Δημήτρη Παπανικολάου, ιδρυτή του Urban Synergetics Lab, ο οποίος παρουσίασε την διαχείριση της πληροφορίας ως ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα που οδηγεί σε έναν δεύτερο μοντερνισμό εντός του οποίου αποστολή του αρχιτέκτονα του υπερδιασυνδεδεμένου κόσμου δεν είναι άλλη από την απόδοση μορφής στη συναρτησιακή δομή του υπολογιστή.

«What Really Matters» από τους Όλγα Τουρλουμούση και Olaf de Nooyer, από την Ελλάδα και την Ολλανδία αντίστοιχα, που συνυπάρχουν δημιουργικά κάτω από την συνθετική στέγη του Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Μεταφέροντας μας σε ένα νοερό ταξίδι από το ΚΠΙΣΝ στην Αθήνα, στο NEMO Science Museum στο Άμστερνταμ και στο California Academy of Sciences στο Σαν Φρανσίσκο για να προσγειωθούμε σε ένα από τα τρία νοσοκομειακά κτήρια, προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Σπάρτη, οι αρχιτέκτονες υπερθεμάτισαν την δέσμευση του RPBW για την δημιουργία περιβαλλοντικά φιλικών και έξυπνων κτιρίων που διευρύνουν τα όρια του βιώσιμου και αειφόρου σχεδιασμού, παγκοσμίως.

Τελευταία τοποθέτηση της ημερίδας, «Designing the Future», από την Jette Cathrin Hopp, διευθύντρια του αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta για έργα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη μια συναρπαστική εξερεύνηση σε τρεις διαφορετικούς ηπείρους. Από τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, στην Όπερα του Όσλο στη Νορβηγία μέχρι τις ΗΠΑ και τον ανασχεδιασμό της πλατείας Times Square στη Νέα Υόρκη, οι Snøhetta οραματίζονται και σχεδιάζουν για ένα κοινό μέλλον όπου η κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ισορροπία ανάμεσα στη Γη, στην ανθρωπότητα και στον έμβιο πλανήτη ορίζουν μια ποιοτική συλλογική ζωή.

Ένας χάρτης προτάσεων για τη Γη
«Ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει το ακόλουθο ερώτημα: εξακολουθούμε να τρέφουμε όνειρα διαφυγής ή αρχίζουμε να αναζητούμε ένα έδαφος όπου εμείς και τα παιδιά μας μπορούμε να κατοικήσουμε;», σημειώνει ο Latour βάζοντας στα χέρια της καθεμίας και του καθένα από εμάς την ευθύνη για την υπεράσπιση ενός βιώσιμου μέλλοντος συντροφικής συνύπαρξης. Ενώ η ανθρωπότητα υποφέρει από την έλλειψη κοινού τόπου και προσανατολισμού, η ΕΣΩ 2024 ολοκληρώθηκε προσφέροντας έναν χάρτη από διορατικές προτάσεις που κοιτάζουν τη Γη, ξανά από την αρχή, σαν την οικουμενική πατρίδα που έχουμε ανάγκη. Και η αρχιτεκτονική θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η ΕΣΩ 2024 πραγματοποιήθηκε σε καλλιτεχνική επιμέλεια και παραγωγή της Design Ambassador με επιμέλεια περιεχομένου από το Archisearch. Την εκδήλωση παρουσίασαν οι Δανάη Μακρή (επικεφαλής περιεχομένου της Design Ambassador) και Νικόλας Μπαρελιέ (αρχιτέκτονας, ιδρυτής του στούντιο ένδυσης Scala και μόνιμος συνεργάτης της Design Ambassador).

«Μπαράζ» ένταξης επενδύσεων στο καθεστώς «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα»

«Μπαράζ» υπαγωγής επενδύσεων στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» των άρθρων 72 έως 77 του αναπτυξιακού νόμου σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, με μεγάλο αριθμό εγκεκριμένων επενδύσεων να αφορά σε εταιρείες δομικών και κατασκευαστικών υλικών.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι εξής επενδύσεις:

Ηρακλής Δομικά Στοιχεία
Η επένδυση της Ηρακλής αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής πορομπετόν στο Κουλούρι Λάρισας και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 13.440.470 ευρώ. Για την υλοποίηση του σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση 4.527.512 ευρώ (σ.σ. 3 εκατ. ευρώ επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και 1.527.512 ευρώ φορολογική απαλλαγή).

Calpak
Η επένδυση της Calpak αφορά στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας κατασκευής ηλιακών συλλεκτών/θερμοσιφώνων στην Κόρινθο και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 8.866.698,30 ευρώ. Για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 3.546.679,32 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Kerakoll Ελλάς
Αυτή η επένδυση αφορά στην κτιριακή και μηχανολογική επέκταση του εργοστασίου παραγωγής κονιαμάτων της εταιρείας στο Σχηματάρι με προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 6.787.172,60 ευρώ. Για την υλοποίηση του σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 2.171.895,23 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Κρύσταλλα Βασιλείου
Η επένδυση της Κρύσταλλα Βασιλείου ΕΠΕ αφορά στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας υαλοπινάκων της εταιρείας στη Χαλκίδα, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 5.967.996,40 ευρώ. Για την υλοποίηση του επενδυτικού, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 2.387.198,56 ευρώ, που αναλύεται σε 2.339.164 ευρώ επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και 48.034,56 ευρώ φορολογική απαλλαγή.

Alfa Wood Group
Η επένδυση της Alfa Wood Group αφορά στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής pellet της εταιρείας στο Κάτω Νευροκόπι και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 5.085.950 ευρώ. Για την υλοποίηση του σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 2.542.975 ευρώ (με φορολογική απαλλαγή).

Ίνοξ Μάρκετ Πατσάλα
Η επένδυση της Ίνοξ Μάρκετ Πατσάλα αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας υπηρεσιών λείανσης και επεξεργασίας μετάλλου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 4.353.011,50 ευρώ. Για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 2.437.686,44 ευρώ, με επιχορήγηση.

Νεοκέμ
Η επένδυση της Νεοκέμ αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής άλλων χρωμάτων και βερνικιών και συναφών προϊόντων στο Κορωπί και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 3.292.414 ευρώ. Για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 921.875,92 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Technical Nicholis
Η επένδυση της Technical Nicholis AEBE αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής προϊόντων αλουμινίου στις Αχαρνές και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.850.000 ευρώ. Για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 1.026.000 ευρώ, με επιχορήγηση.
Alchimica Η επένδυση αφορά στη θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας στη Χαλκίδα μέσω της καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας με την παραγωγή διαβαθμισμένων αδρανών υλικών και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.393.638 ευρώ. Για την υλοποίηση του σχεδίου, η εταιρεία θα λάβει συνολική ενίσχυση ύψους 957.455,20 ευρώ (φορολογική απαλλαγή).

 

Με χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ σε έργα ΣΔΙΤ ο όμιλος Ιντρακάτ

Έργα ΣΔΙΤ συνολικής αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έχει στη φαρέτρα της αυτή τη στιγμή η Ιντρακάτ, μεταξύ των οποίων έργα περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να υπογραφούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει στο Build ο τεχνικός διευθυντής έργων ΣΔΙΤ του ομίλου, Ιωάννης Σαγκριώτης. Τα έργα αυτά είναι οι φοιτητικές εστίες Κρήτης με προϋπολογισμό 260 εκατομμύρια ευρώ, οι φοιτητικές εστίες Θεσσαλίας με προϋπολογισμό κατασκευής 92 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών με κόστος κατασκευής 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, ενώ επίκειται η παραπομπή των σχετικών συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπογραφή η σύμβαση οριστικού αναδόχου από πλευράς του ομίλου Ιντρακάτ. Για την οριστικοποίηση και υπογραφή των συγκεκριμένων έργων απαιτείται χρονικό διάστημα εξαμήνου. Στα υλοποιημένα ή στα υλοποιούμενα από πλευράς του ομίλου Ιντρακάτ εντάσσονται το οδικό έργο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος (με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ), το οδικό έργο του ΒΟΑΚ 22 χιλιομέτρων (προϋπολογισμός 240 εκατομμύρια ευρώ), επίσης συγκαταλέγονται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Σερρών (με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ) και αντικείμενο την επεξεργασία απορριμμάτων, το τηλεματικό σύστημα ειδοποίησης άφιξης των μέσων ενημέρωσης στις στάσεις λεωφορείων της Αττικής, το οποίο ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο καθώς και το Ultra-Βroadband με αντικείμενο την τοποθέτηση οπτικών ινών στην Κεντρική Ελλάδα.
Το σύνολο αξίας κατασκευής των συγκεκριμένων έργων αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το επόμενο διάστημα
Ταυτόχρονα, ο όμιλος Ιντρακάτ ενδιαφέρεται για έργα που βρίσκονται σε διαδικασία διαλόγου, όπως είναι τα τμήματα Δράμα-Αμφίπολη και το Γιαννιτσά-Έδεσσα.
Στο ενδιαφέρον του ομίλου εντάσσονται επιμέρους έργα για την κατασκευή δικαστικών μεγάρων της χώρας σε Θεσσαλονίκη (Κιλκίς, Έδεσσα) και Κεντρική Ελλάδα (Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα), οι φοιτητικές εστίες Θράκης. Επιπλέον έργο ΣΔΙΤ θα είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγάλο έργο για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού με προϋπολογισμό 620 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το έργο της ΠΥΡΚΑΛ.

Ο όμιλος Ιντρακάτ διατηρεί ενεργό ενδιαφέρον για όλα τα προαναφερόμενα έργα. Συνολικά, περισσότεροι από 20 διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, στους οποίους η Ιντρακάτ μετέχει ενεργά με αντικείμενο τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα αλλά και τον τομέα των παραχωρήσεων. Σημαντική αγορά αποτελεί για τον όμιλο και η Ρουμανία, όπου διατηρεί ανεκτέλεστο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε, ότι το συνολικό ανεκτέλεστο του ομίλου Ιντρακάτ ανέρχεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της Ιντρακάτ αλλά και αυτών της Άκτωρ).

 

Τ. Τζίκα (Elvial): «Το θετικό πρόσημο του 2024, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο στόχος της Αμερικής»

Θετικά αναμένεται να κλείσει το 2024 για την Elvial, όπως τόνισε η Πρόεδρος της εταιρείας, Τάνια Τζίκα, μιλώντας στο Build. Η κ. Τζίκα αναφέρθηκε, ακόμη, σε άμεσους στόχους που επιθυμεί να πετύχει και σημαντικά projects που «τρέχει» η εταιρεία, ενώ κατέθεσε και τη «θετική» της πρόβλεψη για το μέλλον του ελληνικού κλάδου αλουμινίου.

Πώς έχει κυλήσει έως τώρα το 2024 για την Elvial;

Είναι μια καλή χρονιά. Ούτως ή άλλως, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μία εξαιρετική φάση, με τις επενδύσεις που δρομολογούνται στον κατασκευαστικό κλάδο. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, για όλη την αγορά. Βέβαια, λόγω του ότι η εταιρεία μας είναι κατά 75% εξαγωγική και απευθύνεται κυρίως στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, επηρεάστηκε από την περυσινή δύσκολη, πτωτική χρονιά που αυτές είχαν. Έστω κι έτσι, όμως, πέρυσι κλείσαμε με πτώση στις εν λόγω αγορές πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη που κατέγραψε συνολικά ο κλάδος αλουμινίου. Πάντως, όπως φαίνεται, οι αγορές αυτές τώρα σταθεροποιούνται και σταδιακά ανακάμπτουν.

Ποιοι οι στόχοι που θέλει η Elvial να πετύχει έως το τέλος του 2024;

Με την τελευταία παραγωγική μας επένδυση έχουμε ενισχύσει σημαντικά την παραγωγική μας δυναμικότητα. Αλλά, δεν επιθυμούμε να κάνουμε προβλέψεις, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στον κόσμο. Σίγουρα, ωστόσο, θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο, όλα αυτό δείχνουν. Από εκεί και πέρα, «τρέχουμε» πολλά projects, π.χ. στο επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, ετοιμάζουμε τους νέους μας στόχους για το ESG, ενώ έχουμε κάνει νέες προσθήκες και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό μας (η αυξημένη ζήτηση φέρνει αυξημένες απαιτήσεις). Σημαντική επένδυση αποτελεί και το νέο μας Elvial Experience Centre στην Αττική, ένα διαδραστικό Κέντρο Αλουμινίου με σαφείς στόχους την ποιοτική, άμεση και ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών μας, των αρχιτεκτονικών γραφείων και όλων των επαγγελματιών του χώρου. Πάνω από όλα, όταν προσπαθείς μεθοδικά και με σοβαρότητα και, το κυριότερο, τηρείς τις δεσμεύσεις σου, η αγορά σε ανταμείβει. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Elvial.

Σχεδιάζετε διαφοροποίηση στην γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών σας;

Δουλεύουμε εντατικά για να ολοκληρώσουμε τα ΒΙΜ αρχεία για όλα μας τα συστήματα και το έργο αυτό έχει αναλάβει ένα τμήμα των digital services της εταιρείας μας. Γενικώς, εργαζόμαστε επάνω στην ψηφιακή ταυτότητα των προϊόντων μας: ετοιμάζουμε πολλά καινούργια πράγματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και του tracking των προϊόντων έως τον τελικό καταναλωτή.

Οι στόχοι σας για τις εξαγωγές σας;

Ο μεγάλος μας στόχος είναι η Αμερική. Εκεί έχουμε αναλάβει κάποια συγκεκριμένα projects, δεν μιλάμε, όμως, ακόμη για σημαντικό μερίδιο αγοράς. Ολοκληρώσαμε ήδη την πρώτη φάση των απαιτούμενων πιστοποιήσεων και δουλεύουμε εντατικά ώστε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να είμαστε πανέτοιμοι να μπούμε δυναμικά στην αγορά αυτή.

Η πρόβλεψή σας για το μέλλον του ελληνικού κλάδου αλουμινίου;

Ο κλάδος αλουμινίου και διελάσεων είναι από τους σημαντικότερους της Ελλάδας, με πολύ αξιόλογες εταιρείες και σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικό και προϊοντικό επίπεδο. Η πρόβλεψή μου, λοιπόν, είναι θετική. Ας μην κάνουμε, όμως, τα λάθη του παρελθόντος. Να είμαστε προσεκτικοί με τις πιστώσεις που δίνουμε, η κακοδιαχείριση των οποίων από τους πιστωτές αποτελεί μεγάλο πρόβλημα του κλάδου. Τώρα, που η συγκυρία για την αγορά μας είναι εξαιρετική, να θωρακίσουμε τις εταιρείες μας και να διασφαλίσουμε την κερδοφορία τους.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του αλουμινίου στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Το αλουμίνιο ήδη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η νέα αρχιτεκτονική τάση (με τα μεγάλα ανοίγματα, τις λεπτές διατομές, κλπ) ενισχύει την περαιτέρω χρήση του ενώ οδηγεί και σε συρρίκνωση του μεριδίου των ανταγωνιστικών υλικών (λ.χ. PVC). Επιπλέον, η χρήση του αλουμινίου είναι πια διευρυμένη σε πολλά περισσότερα προϊόντα. Φαίνεται, ότι μέχρι το 2050 θα διπλασιαστεί η ζήτηση για αλουμίνιο παγκοσμίως – η αγορά του, συνεπώς, αναπτύσσεται συστηματικά.

Προχωρά η δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο Γαλαξίδι

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου (ΚΠ) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Γαλαξιδίου. Κύριος του έργου, είναι ο Δήμος Δελφών. Στο πλαίσιο δημιουργίας του πάρκου προβλέπεται να βυθιστούν εντός του τεχνητά αξιοθέατα, συγκεκριμένα ένα αεροσκάφος (τεχνητό ναυάγιο) και τρεις συνθέσεις αγαλμάτων, με σκοπό, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τον εμπλουτισμό του υποθαλάσσιου τοπίου, ώστε αφενός το πάρκο να καταστεί ελκυστικό για τους χρήστες και αφετέρου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Επιπλέον, στα όρια του ΚΠ θα δημιουργηθούν δύο καταδυτικές διαδρομές ώστε αυτό να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενεί ισάριθμες ομάδες επισκεπτών. Τέλος, το πάρκο θα περιλαμβάνει οκτώ επιφανειακούς πλωτήρες επισήμανσης των ορίων του και επιφανειακούς πλωτήρες για την πρόσδεση σκαφών και την επισήμανση έναρξης/τερματισμού των καταδυτικών διαδρομών.

Στην Zέρκο το 2% της Lamda Development

Η Lamda Development ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 προχώρησε στην πώληση ιδίων μετοχών που έχει στην κατοχή της στην Zέρκο Enterprises Company Limited («Zέρκο»), η οποία είναι συμφερόντων της οικογένειας του κ. Γεωργίου Προκοπίου. Ειδικότερα, η Lamda πούλησε 3.534.734 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε 2% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της σε τιμή πώλησης 7,10 ευρώ ανά μετοχή, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής (OTC). Όπως διευκρινίζει η Lamda, αυτή η πώληση «αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών». Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει «την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lamda, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

 

Διαγωνισμός για εργασίες αναβάθμισης στα ΚΥ Ηλιούπολης και Κεραμεικού

Προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για την ανάθεση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Ηλιούπολης και Κεραμεικού. Τα κτίρια αποτελούν ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ και η ενεργειακή τους κατάταξη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα είναι τουλάχιστον κατηγορίας Β. Τα κτίρια, μετά την ανακαίνιση και ενεργειακή τους αναβάθμιση, θα συνεχίσουν να έχουν χρήση ΚΥ στους ορόφους που φιλοξενούν τις υπηρεσίες τους.

Το ΚΥ Ηλιούπολης
Πρόκειται για τριώροφο κτίριο από σκυρόδεμα, με εξωτερικές και εσωτερικές οπτοπλινθοδομές, με οροφές από ξηρά δόμηση και μαρμάρινα δάπεδα. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος φιλοξενούν τις υπηρεσίες του ΚΥ. Στο υπόγειο βρίσκονται αποθήκες αρχειακού υλικού του ΚΥ και του ΕΦΚΑ. Στους ορόφους Β’ και Γ’ βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οπού θα γίνουν μόνον οι εσωτερικές εργασίες που απαιτεί ο ΚΕΝΑΚ για να ενταχθεί το κτίριο στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι παραμένουν ως έχουν, εκτός από τον χώρο του δώματος.

Το KY Κεραμεικού
Είναι τετραώροφο κτίριο από σκυρόδεμα, με εξωτερικές και εσωτερικές οπτοπλινθοδομές, με οροφές από ξηρά δόμηση και μαρμάρινα δάπεδα. Σε ισόγειο, Α’ και Β’ όροφο θα βρει κανείς τις υπηρεσίες του ΚΥ, ενώ στο πρώτο και στο δεύτερο υπόγειο υπάρχει χώρος στάθμευσης. Στους ορόφους Γ’ και Δ’ στεγάζονται υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, στις οποίες πάλι θα υλοποιηθούν μόνο οι απαιτούμενες από τον ΚΕΝΑΚ εσωτερικές εργασίες για ένταξη του κτιρίου στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι παραμένουν ως έχουν εκτός από το δώμα, στο οποίο θα γίνουν κάποιες εργασίες.

Σε αμφότερα τα κτίρια, το κέλυφος δεν διαθέτει θερμομόνωση, η μόνωση του δώματος είναι αρκετά παλιά, τα εξωτερικά κουφώματα είναι απλών διατομών, ο η/μ εξοπλισμός και τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα και τα οικοδομικά τελειώματα των χώρων έχουν υποστεί τη φυσιολογική φθορά που συνήθως απαντάται σε δομές υγείας συνεχούς χρήσης. Το έργο έχει κόστος 3.774.071,14 ευρώ (με ΦΠΑ) και προθεσμία εκτέλεσης 12 μήνες. Την 15/07/2024 στις 11:00 τελειώνει η διορία υποβολής των προσφορών.

Επενδύσεις και σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προστασία του περιβάλλοντος ήταν το θέμα πάνελ συζήτησης που έλαβε χώρα στη διάρκεια του 1ου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, συνεδρίου που είχε τίτλο «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο». Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει μετασχηματιστεί σε ενεργειακή και χρησιμοποιεί πιο καθαρές τεχνολογίες με επενδύσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ σε ΑΠΕ, καθώς και το FSRU και την Αλεξανδρούπολη. Ακόμη, όπως είπε, η ΔΕΠΑ πειραματίζεται και σε νέες τεχνολογίες και την ενσωμάτωση βιώσιμων καυσίμων (λ.χ. υδρογόνο και βιομεθάνιο), ενώ τόνισε ότι από το 2019 υπάρχει μία σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στηριζόμενες μεταξύ άλλων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ στα επόμενα πέντε χρόνια θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πιο πράσινα έργα και ο ρόλος των τραπεζών»
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεοδώρα Αντωνακάκη, επεσήμανε πως υπάρχει μία στροφή της τράπεζας όσον αφορά στην έρευνα σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσω και της συνδρομής στο έργο Life Adapt. Θα υπάρξει, επίσης, επικαιροποίηση της νέας στρατηγικής από το 2026. Για τις κεντρικές τράπεζες, τόνισε ότι έχουν αναλάβει ρόλο μαζί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται τα έργα που κάνουμε να είναι πιο πράσινα. Έθεσε, δε, ως ζήτημα την ιδιωτική ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές, όπου υπάρχει μεγάλο κενό.

«Σχέδια και πρωτόκολλα για το νερό»
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ υδροδοτεί το 40% της Ελλάδας, αντιμετωπίζει όμως προβλήματα λειψυδρίας, ενώ η κλιματική αλλαγή την επηρεάζει, όπως και τις υποδομές. Έκρουσε, εξάλλου, τον κώδωνα του κινδύνου για την ξηρασία και παρατήρησε ότι υπάρχει σπατάλη και υπερβολή στην κατανάλωση πόρων. Ωστόσο, σχολίασε ότι υπάρχουν σχέδια και πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα χρειαστούν πολλαπλάσια αντλιοστάσια και να ανοίξουν παλιές γεωτρήσεις, ενώ θα ξεκινήσει και καμπάνια προς τον κόσμο για την ανάγκη της εξοικονόμησης πόρων. Αλλά, δήλωσε, νέα έργα, όπως το Ελληνικό, θα οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις για την υδροδότηση.
Πρόκληση, σχολίασε, αποτελεί και ο αγωγός Σαλαμίνας-Αίγινας.

«Πιο μακροπρόθεσμος ο σχεδιασμός για το μέλλον»
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, Κωνσταντίνος Καρτάλης, έκανε λόγο για μία κλιματική κρίση που βαθαίνει και επιταχύνεται, αφού από το 2015 τριπλασιάζεται ο βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας. Για την ΕΕ, ανέφερε ότι πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και για αυτό ο τρόπος του σχεδιασμού για το μέλλον γίνεται πιο μακροπρόθεσμος. Όσον αφορά στην Αθήνα, σχολίασε πως υπάρχουν πολλές μελέτες για την κλιματική προστασία μα, το βασικότερο, είναι να μην υπάρχουν ψηλά κτίρια για δροσισμό και αερισμό.

«Προσαρμογή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση»
Τέλος, ο κάτοχος έδρας UNESCO για την πράσινη καινοτομία και την κυκλική οικονομία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και χρειάζεται να υπάρξει προσαρμογή. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν την ανάγκη για νέες υποδομές με στόχο την πρόληψη αλλά χρειάζεται να υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες.
Σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, έφερε ως παράδειγμα τα έξυπνα δάση ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές εν τη γενέσει τους. «Πρέπει υπάρχουν υποδομές για να έχουμε πρόληψη στηριζόμενοι πάντοτε στις μελέτες», είπε και πρόσθεσε πως για την προστασία των δασών είναι απαραίτητοι οι καθαρισμοί από τους Δήμους και από τους ιδιώτες. Κατέληξε, αναφέροντας ότι πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία των φορέων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.