Διαγωνισμός για εργασίες σε κτίρια της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων

Ανοικτό διαγωνισμό προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου να αναθέσει εργασίες επισκευής και συντήρησης στα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης Α’ Ιωαννίνων για τα έτη 2023-2025. Το κόστος των επεμβάσεων είναι 2.080.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 στις 15:00 εκπνέει η διορία υποβολής των προσφορών. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στα κτίρια θα γίνουν επισκευές των υγρομονώσεων στα δώματα, επισκευές των στεγών και των σαθρών επιφανειών, ενώ θα γίνει και επισκευή και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου τους. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, επισκευές και διαρρυθμίσεις σε αίθουσες διδασκαλίας και συνεδριάσεων, φοιτητικά και ερευνητικά εργαστήρια, σκάλες, κοινόχρηστους χώρους διαδρόμων, αποθήκες και η/μ βοηθητικούς χώρους. Τα έργα αυτά είναι απαραίτητα για την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών και τους κανονισμούς.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν, ενδεικτικά:
– Επισκευή και διαμόρφωση δαπέδων (με αποξήλωση κατεστραμμένων υλικών από μάρμαρό ή πλακάκια ή πλαστικό, αποκατάσταση των δαπέδων για αντικατάσταση φθαρμένων και κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, κλιματισμού, ασθενών και ισχυρών ρευμάτων και διάστρωση με νέα υλικά)

– Επισκευή και διαμόρφωση κουφωμάτων (με αποξηλώσεις παλιών κουφωμάτων και τοποθέτηση νέων, αποκατάσταση επιφανειών, κλπ)

– Αποξήλωση, επισκευή και κατασκευή, όπου απαιτείται, τοίχων και χωρισμάτων

– Αποκατάσταση σαθρών επιφανειών τοίχων

– Επισκευή ή/και αντικατάσταση ή/και κατασκευή γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και ασθενών ρευμάτων, κυτίων διακλάδωσης, δομημένης καλωδίωσης, διακοπτών, πριζών, φωτιστικών σωμάτων, αντικατάσταση παλιάς και ακατάλληλης ηλεκτρικής εγκατάστασης στους χώρους, κλπ, με εκσκαφές, διάνοιξη και αποκατάσταση δομικών στοιχείων, τοίχων, δαπέδων και ορόφων

– Επισκευή ή/και αντικατάσταση ή/και κατασκευή συστημάτων κλιματισμού, πυρασφάλειας και δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

Έρευνα RE/MAX: Τα ακίνητα που επέλεξαν οι αγοραστές το 2023

Τη δική της έρευνα που αφορά στα χαρακτηριστικά των ακινήτων που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το 2023 πραγματοποίησε η RE/MAX Ελλάς, συγκεντρώνοντας στοιχεία από αγοραπωλησίες που έγιναν στη διάρκεια του εν λόγω έτους. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, επτά στους δέκα αγοραστές ακινήτων που επέλεξαν κατοικίες προτίμησαν εκείνες που είναι άνω των 20 ετών, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές που να ανταποκρίνονται στα επίπεδα των οικονομικών δυνατοτήτων τους, στοχεύοντας παράλληλα σε μελλοντικές υπεραξίες μέσω της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης των εν λόγω ακινήτων. Επίσης, στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών βρέθηκαν οι κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, μεζονέτες). Τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια έπονται των προτιμήσεων των αγοραστών, ενώ μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για γραφεία και καταστήματα. Επίσης, από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η τάση των τελευταίων ετών να προτιμώνται παλαιότερα ακίνητα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές (σε σύγκριση με τα νεόδμητα), τα οποία προσφέρονται για ιδιοκατοίκηση και επαγγελματική εκμετάλλευση.

Κατανομή ακινήτων βάσει είδους
Βάσει των στοιχείων της RE/MAX Ελλάς για την κατανομή των πωλήσεων ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, το 83,7% του συνολικού αριθμού ακινήτων που πωλήθηκαν αντιστοιχούσαν σε κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, μεζονέτες). Αντίθετα, τα οικόπεδα-αγροτεμάχια και τα επαγγελματικά ακίνητα αφορούσαν σε ποσοστό 12,8% και 3,5% αντίστοιχα.
Στην Αττική, το 93,3% των πωληθέντων ακινήτων αφορούσε κυρίως σε κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, μεζονέτες). Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κάλυψαν το 3,8% του συνολικού όγκου αγοραπωλησιών.

Το ποσοστό των επαγγελματικών ακινήτων ήταν 2,9%.
Στη Θεσσαλονίκη, τώρα, το 90,8% των πωληθέντων ακινήτων ήταν, πάλι, κατοικίες. Ωστόσο, τα οικόπεδα-αγροτεμάχια καταλαμβάνουν ένα μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 4,1%, ενώ το ποσοστό των επαγγελματικών ακινήτων ανέρχεται στο 5,1%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι κατοικίες κατέχουν ξανά την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών (78,7%). Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια ακολουθούν (18,1%) και τα επαγγελματικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,2%. Αυτά τα στοιχεία, επισημαίνει η RE/MAX Ελλάς, «αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των αγοραστών στην περιφέρεια, όπου η ζήτηση για κατοικίες παραμένει υψηλή, ενώ τα οικόπεδα παρουσιάζουν επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για επένδυση ή κατοικία».

Κατανομή ακινήτων βάσει ηλικίας
Αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων οικιστικών ακινήτων, συνεχίζεται η τάση των προηγούμενων ετών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε κατοικίες άνω των 20 ετών, τις οποίες επέλεξε το 69,5% των αγοραστών. Ακολουθούν τα νεόδμητα ακίνητα ως και 5 ετών τα οποία αποτελούν το 15,5% των συνολικών πωλήσεων. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων (16-20 έτη) συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μόνο του 0,6% των αγοραστών. Από 11-15 έτη το ποσοστό των τελικών αγοραστών ανήλθε σε 13,2% και από 6-10 έτη μόλις σε 1,2%.

Τα δεδομένα αυτά «αποτυπώνουν τις προτιμήσεις των αγοραστών και την τάση προς την επιλογή παλαιότερων κατοικιών», εξηγεί η RE/MAX Ελλάς. Στην Αττική, το 82,7% των πωληθέντων ακινήτων ανήκουν στην κατηγορία των οικιστικών ηλικίας άνω των 20 ετών. Αντίθετα, τα νεόδμητα και τα καινούργια ακίνητα, έως και πενταετίας, αποτελούν μόλις το 4% των συνολικών αγοραπωλησιών (σ.σ. 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το 2022). Στη Θεσσαλονίκη, τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης συναντώνται επίσης σε ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών (79,5%).

Αντίθετα, τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα με αυτά του 2022, καλύπτοντας το 5,6% των συνολικών αγοραπωλησιών (σ.σ. μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τέλος, το ποσοστό των αγοραστών που επέλεξαν ακίνητα άνω των 20 ετών ανέρχεται στο 61,3%, εμφανώς χαμηλότερο από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, καθώς προτιμήθηκαν σε ποσοστό 23%.

 

Η Παγώνη ΑΤΕ συνεχίζει έργα για το τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ

Τη σύμβαση για τη συνέχιση της κατασκευής κτιρίων για το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη υπέγραψαν το εκπαιδευτικό ίδρυμα και η ανάδοχος του έργου, Παγώνη ΑΤΕ. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και η εταιρεία έδωσε μέση έκπτωση 2,23%. Η προθεσμία αποπεράτωσής του είναι 730 μέρες. Σημειώνεται, πως το project είχε δημοπρατηθεί και η υλοποίησή του είχε αρχίσει το 2020 όμως διακόπηκε, μετά την κήρυξη του αναδόχου ως έκπτωτου από το ΔΠΘ λόγω καθυστερήσεων, κακοτεχνιών και άλλων προβλημάτων στην εκτέλεσή του.

Όπως προaβλέπεται, θα κτιστούν τα κτίρια 1 και 13, ενώ θα κατασκευαστεί και το δυτικό τμήμα του περιβάλλοντος χώρου Β’. Στο κτίριο 1 θα στεγαστούν τρία μεγαλύτερα και δύο μικρότερα αμφιθέατρα, τέσσερις αίθουσες φροντιστηρίων, η γραμματεία, το κυλικείο και οι κοινοί χώροι του τμήματος (αίθουσα συνεδριάσεων, κλπ). Το κτίριο 13, από την άλλη, θα αποτελεί τον υπαίθριο στεγασμένο διάδρομο-στοά σύνδεσης του κτιρίου 1 με τα ήδη κατασκευασμένα κτίρια των εργαστηρίων. Τέλος, στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν εργασίες χωματουργικών, οδοποιίας, διαμόρφωσης πλακοστρωμένων επιπέδων, καθιστικών, κλπ, καθώς και εργασίες χωματουργικών για την φύτευση μόνιμου και εποχιακού πράσινου.

Κέκροψ: Διεκδικεί αποζημιώσεις στο Στρασβούργο για τα «φιλέτα» του Ψυχικού

Στο Στρασβούργο έχει προσφύγει η Κέκροψ, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων συμφερόντων των ΓΕΚ Τέρνα, Intradevelopement και Alpha Bank. Η εταιρεία διεκδικεί αποζημιώσεις για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις στην περιοχή των λατομείων Ψυχικού, που δεν αναγνώρισε η απόφαση του Αρείου Πάγου. Όπως σημείωσε ο Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Κέκροψ, οι υπόλοιπες εκτάσεις οικοπέδων των 7 και των 5,8 στρ. που αποδόθηκαν με βάση την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην Κέκροψ, επίσης στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, καταχωρήθηκαν ήδη στη μερίδα της Κέκροψ στο κτηματολόγιο και προορίζονται προς αξιοποίηση. Δεδομένου ότι με βάση τη νομοθεσία στην περιοχή του Ψυχικού επιτρέπεται ήπια δόμηση για χρήση κατοικίας, στόχος της εταιρείας είναι να επιμερίσει τις εκτάσεις αυτές σε οικόπεδα του 1 στρ. και να τα πουλήσει, με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Σουρέτης. Σημειώνεται ότι στο ένα εκ των οικοπέδων έκτασης 5,8 στρ. πρόκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο αίτημα για άρση της απαλλοτρίωσης, ενώ τα 7 στρ. είναι έτοιμα προς αξιοποίηση.

«Έχουμε προσφύγει στο Στρασβούργο, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκανε καταρχάς δεκτή την εξέταση του αιτήματος μας να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που απέδωσε ο Άρειος Πάγος στο δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις και οι μελλοντικές μας κινήσεις θα δώσουν την δυνατότητα στην εταιρεία να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους μετόχους και τους μικρομετόχους», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Κέκροψ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να υπάρχει οριστική έκβαση στην υπόθεση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποδώσει καρπούς. Ο Π. Σουρέτης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών από πλευράς της Κέκροψ και στην Ελλάδα, προκειμένου να διεκδικήσει και εδώ αποζημιώσεις για τις επίμαχες εκτάσεις. «Θα γυρίσουμε και εδώ όπου θα προβούμε σε νέα σειρά προσφυγών, οι οποίες δεν θα μας αποδώσουν ιδιοκτησία καθότι το ζήτημα έχει τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο, ωστόσο θα μας προσφέρουν αποζημίωση».

Δύο ιδιοκτησίες με σημαντική προοπτική στο Λαύριο
Ταυτόχρονα, η Κέκροψ μετέχει με ποσοστό μειοψηφίας σε δύο εταιρείες στο Λαύριο που διατηρούν ιδιοκτησίες εντός σχεδίου πόλης πάνω στο λιμάνι της πόλης. Για το Λαύριο, η Κέκροψ εξετάζει το ενδεχόμενο κοινής αξιοποίησης των εκτάσεων για εμπορική χρήση μαζί με την Πειραιώς και τις Intracom, ΓΕΚ Τέρνα που είναι επίσης μέτοχοι στις δύο εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, το 9,2% της Euroterra με 100 στρ. ιδιοκτησίας σε όμορη έκταση με το λιμάνι και το 9,2% της Rebikat που έχει στην ιδιοκτησία της κτίριο 5 στρ. Ποσοστό συμμετοχών Intracom 5%, η Τέρνα 10% και 75% η Strix Holdings συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο Λαύριο, λόγω της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, θα αποκτήσουν σημαντική αξία κατά την επόμενη πενταετία, ενώ θυμίζουμε ότι η μία εκ των μετόχων, η ΓΕΚ Τέρνα, μετέχει στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Λαυρίου.

 

Το έργο του squareOne που τιμήθηκε στα φετινά Big SEE Interior Design Awards

Το πολύ σημαντικό διεθνές βραβείο Big SEE Interior Design Award 2024 απέσπασε το αρχιτεκτονικό γραφείο squareOne, το οποίο εδρεύει στην Κοπεγχάγη, ιδρύθηκε από τον διακεκριμένο Έλληνα αρχιτέκτονα, Κώστα Πουλόπουλο και διαθέτει στην ομάδα του αρκετούς ακόμη συμπατριώτες μας αρχιτέκτονες. Για το έργο αυτό, το γραφείο συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Ghost Designers και Luun. Η δε κατασκευή του έγινε από την Επίκυκλος. Το έργο του γραφείου που τιμήθηκε αφορά στον εσωτερικό επανασχεδιασμό μιας κατοικίας 160 τ.μ., που βρίσκεται στον πέμπτο και τελευταίο όροφο κτιρίου με θέα στην εμβληματική Ακρόπολη, στον λόφο του Φιλοπάππου, ως και στον Πειραιά.

Μιλώντας στο Build, ο Κ. Πουλόπουλος ανέλυσε τις πτυχές του project. Δήλωσε, αρχικά: «Λάβαμε υπόψη τις διάφορες ανάγκες του κτιρίου και του χώρου όπως επίσης και το ότι οι ιδιοκτήτες δεν ήθελαν ένα σκληρό, μίνιμαλ περιβάλλον αλλά τη δημιουργία ενός πολλαπλού, σκηνοθετημένου αισθητικού σύμπαντος. Προσπαθήσαμε να σκηνοθετήσουμε διαφορετικού τύπου περιβάλλοντα με έναν τρόπο κινηματογραφικό. Έτσι, το κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος έχει το δικό του σκηνικό και “χρώμα”».

Η διαμόρφωση του διαμερίσματος
Στη συνέχεια, ο κ. Πουλόπουλος μας «ξενάγησε» στο ανακαινισμένο διαμέρισμα. «Ο διάδρομος στην είσοδο σε περνά από τον “κανονικό” αθηναϊκό χώρο στο διαμέρισμα μέσω ενός μοναδικού οπτικού, αισθητικού και κινητικού σεναρίου. Στην είσοδο, ένα διάφωτο από claustra τούνελ και ο σκηνογραφικός φωτισμός προδιαθέτουν τον επισκέπτη. Ο χώρος τέμνεται στην κοινόχρηστη και στην ιδιωτική ζώνη – ο επισκέπτης που μπαίνει στο διαμέρισμα οδηγείται κατ’ ευθείαν στους κοινόχρηστους χώρους», είπε.

Εν συνεχεία, περιέγραψε: «Διασχίζοντας τον διάδρομο της εισόδου, η πρώτη οπτική επαφή στο βάθος είναι με την κουζίνα και την κοινόχρηστη τραπεζαρία. Στο σημείο αυτό συναντούμε έντονες αναφορές στην Κούβα και στον πολιτισμό της. Αριστερά, δια μέσου μεταλλικής κατασκευής που παραπέμπει σε έργα του Μόραλη, διακρίνεται το καθιστικό. Στη μέση υπάρχει εναέριο τζάκι και γύρω του καθιστικοί χώροι. Ο τοίχος του πίσω μέρους καλύπτεται από μια μεγάλη βιβλιοθήκη – το ησυχαστήριο είναι ακριβώς εκεί, με μάρμαρο σε σχήμα σκακιέρας στο πάτωμα και κρυφούς φωτισμούς να δημιουργούν το ιδιαίτερό του σκηνικό».

Στην άλλη πλευρά του διαμερίσματος αναπτύσσεται η ιδιωτική ζώνη του σπιτιού, με δύο υπνοδωμάτια και έναν χώρο με χρήση γραφείου και ξενώνα. Βασικό στοιχείο του γραφείου είναι η ορθομαρμάρωση του χώρου, αναφορά στο περίφημο υλικό από το οποίο κτίστηκε ο Παρθενώνας. Το master υπνοδωμάτιο έχει κι αυτό τον δικό του, ξεχωριστό, χαρακτήρα: μεγάλες, βαριές κουρτίνες με μηχανισμό καλύπτουν κατά περίπτωση όλους τους τοίχους και στο πίσω μέρος βρίσκεται walk in closet που μπορεί να ενωθεί ή να απομονωθεί από τον χώρο. Επιπλέον, στο κέντρο του υπνοδωματίου, πάνω από το κρεβάτι, θα βρει κανείς έναν φωτιστικό θόλο που μοιάζει με κέλυφος αχινού.

Το δωμάτιο διαθέτει και ensuite μπάνιο με ημικυκλική προεξοχή που αξιοποιεί μέρος της βεράντας του ρετιρέ, ενώ τα τζάμια του ανοιγοκλείνουν. Η αισθητική, τα χρώματα και τα υλικά του μπάνιου παραπέμπουν σε ένα χαμάμ. Κλείνοντας, ο κ. Πουλόπουλος πρόσθεσε: «Στο έργο επενδύσαμε πολύ στη χρήση χρωμάτων. Χρησιμοποιήσαμε ασβεστοχρώματα, που είναι βαμμένα στη μάζα τους και προσφέρουν οπτικό βάθος στην επιφάνεια μέσα από τις μικρές παραλλαγές. Η μη τυπική επίπλωση στους χώρους είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό του σπιτιού. Τα έπιπλα αλληλεπιδρούν με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, προσφέροντας λειτουργικότητα και μια πιο ποιοτική εμπειρία. Ξεχωριστό παράδειγμα, ο γωνιακός καναπές στην κουζίνα, μπροστά από το μεγάλο τετράγωνο παράθυρο, ο οποίος δημιουργεί μια ζεστή γωνιά».

 

«Πράσινο φως» για καταδυτικό πάρκο στα Μέγαρα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την χωροθέτηση καταδυτικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Βαρέας του Δήμου Μεγαρέων. Το πάρκο θα είναι 30 στρέμματα, ενώ εντός του θα βυθιστούν τεχνητά αξιοθέατα: ένα πλοίο, ένα αεροσκάφος και συνθέσεις με αγάλματα. Οι υποδομές του πάρκου θα είναι επιφανειακοί πλωτήρες, επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης των ορίων του πάρκου, επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών και επισήμανσης έναρξης και τερματισμού καταδυτικής διαδρομής, αγκύρωση πλωτήρων. Οι φάσεις κατασκευής του πάρκου θα είναι: προετοιμασία εργοταξίου, πόντιση πλωτήρων, πόντιση των τεχνητών αξιοθέατων. Τέλος, στην απόφαση επισημαίνεται πως το παραλιακό μέτωπο από το δυτικό τμήμα του λιμένα της Πάχης και για όλο το μήκος της πολεοδομικής ενότητας Βαρέας έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή διερεύνησης για τη δημιουργία υδατοδρομίου. Όμως, το πάρκο θα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα αυτής της περιοχής, άρα κρίνεται ότι δεν θίγεται τυχόν μελλοντική χωροθέτηση υδατοδρομίου στην ευρύτερη περιοχή.

Στη Μεσόγειος ΑΕ έργο 18,6 εκατ. ευρώ στη Γαστούνη

Στην εταιρεία Μεσόγειος ΑΕ κατακυρώθηκε το έργο της υπογειοποίησης δικτύων φυσικής ροής (καναλέτων) του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Γαστούνης Ηλείας, προϋπολογισμού 18,6 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Αρχικά, προσωρινός ανάδοχος του έργου είχε αναδειχθεί τον Μάιο του 2023 η ΑΕΤΕΘ ΑΕ, με ποσοστό μέσης έκπτωσης 16,55%, όμως η Μεσόγειος ΑΕ προσέφυγε στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με αίτημα την ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Με τη σειρά της, η ΑΕΤΕΘ παρενέβη στην ΕΑΔΗΣΥ, με αίτημα τη διατήρηση της ισχύος της απόφασης. Στις 10 Ιουλίου του 2023 η ΕΑΔΗΣΥ έκανε δεκτή την προσφυγή της Μεσόγειος ΑΕ και απέρριψε την παρέμβαση της ΑΕΤΕΘ ΑΕ, ακυρώνοντας την επίμαχη απόφαση κατά το σκέλος που έκανε δεκτή την προσφορά της ΑΕΤΕΘ ΑΕ. Η εταιρεία προχώρησε σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την αναστολή εκτέλεσης και την ακύρωση της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ, όμως η αίτηση απορρίφθηκε. Εν συνεχεία, τον περασμένο Μάρτιο, η αναθέτουσα αρχή συμμορφώθηκε με την απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ και ανέδειξε προσωρινή ανάδοχο τη Μεσόγειος ΑΕ, που είχε υποβάλει τη δεύτερη πιο συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, με μέση έκπτωση 16%. Μετά και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών την περασμένη εβδομάδα η Μεσόγειος ΑΕ «κλείδωσε» ως οριστικός ανάδοχος του έργου.

Το έργο
Στο πλαίσιο του έργου, προτείνεται η κατασκευή δύο ανεξάρτητων δικτύων, του δυτικού και του ανατολικού δικτύου. Το δυτικό δίκτυο καλύπτει την περιοχή δυτικά της πόλης της Γαστούνης έως τον Πηνειό και το ανατολικό δίκτυο καλύπτει την περιοχή ανατολικά της πόλης της Γαστούνης με βόρειο όριο τον Πηνειό και ανατολικό όριο τον οικισμό Κόροιβος.
Η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή διασχίζει το ανατολικό δίκτυο στο ύψος της Γαστούνης, χωρίζοντάς το σε δύο τμήματα. Οι αγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των κλειστών σωληνωτών δικτύων θα είναι αγωγοί πολυαιθυλενίου HDPE, 3ης γενιάς, 12.5atm μέχρι και τη διάμετρο Φ400mm. Για μεγαλύτερες διαμέτρους εφαρμόζονται αγωγοί από χαλυβδοσωλήνες. Η παροχή των υδροληψιών άρδευσης των δικτύων θα είναι ίση με 7,5l/sec. Οι υδροληψίες θα είναι τύπου Schlumberger τύπου ‘’Β’’ ενός στομίου.