Συνεργασία SWOT Hospitality-Intracom Holdings για ανάπτυξη ξενοδοχείου

Τη συνεργασία της με την Intracom Holdings για τη μίσθωση ξενοδοχείου στο Άνω Κουφονήσι ανακοίνωσε η SWOT Hospitality. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο Άνω Κουφονήσι και θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στον τρέχοντα μήνα, ανανεωμένο ως Οlvos Koufonisia. Θα διαθέτει 55 δωμάτια και σουίτες, εξωτερική πισίνα, πράσινους κήπους και ένα εστιατόριο. Σημειώνεται, πως το Olvos Koufonisia αποτελεί μέλος του Olvos Collection, το οποίο δημιούργησε η SWOT Hospitality το 2020 και περιλαμβάνει πολυτελή boutique ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς (λ.χ. Σαντορίνη, Μύκονος και Πόρτο Χέλι).

Ο CEO της Intracom Properties, Σωτήρης Μπακαγιάννης, δήλωσε: «H Intracom Holdings σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός μοναδικού resort στο μεγάλο Κουφονήσι, με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Επιλέξαμε την SWOT Hospitality ως συνοδοιπόρο σε αυτό το εγχείρημα, καθώς μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου αλλά και του προορισμού».

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της SWOT Hospitality, Στέλιος Κουτσιβίτης, είπε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με έναν τόσο μεγάλο επενδυτή όπως είναι η Intracom Holdings. Με τη σύμπραξη αυτή, υλοποιούμε τη στρατηγική ανάπτυξής μας με την είσοδό μας στη μίσθωση μεγάλων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες φιλοξενίας σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς».

Τaka + Partners: Ολοκλήρωσε νέο έργο στη Χαλκιδική

Το έργο «The Loom Project | Oniro Hotel», ένα νέο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με παράλληλη λειτουργία εστιατορίου στην ακτογραμμή του οικισμού Τορώνης στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ολοκλήρωσε πρόσφατα το γραφείο Taka + Partners. Το ξενοδοχείο είναι τριών επιπέδων με συνολικό εμβαδό περίπου 1500 τ.μ. Το γραφείο υλοποίησε το concept, τις μελέτες εφαρμογής, τη μελέτη εσωτερικού χώρου και την αρχιτεκτονική τοπίου, όπως και τα απαιτούμενα της β’ φάσης της οικοδομικής άδειας, του project. Πηγή έμπνευσης του σχεδιασμού και ζητούμενο των ιδιοκτητών (σ.σ. Amedion Group MΙKE) είναι το ελληνικό καλοκαίρι και η ελληνική παράδοση. Μέσω της υφαντικής τέχνης και του αργαλειού, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης της Χαλκιδικής, προσεγγίστηκε το concept και αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός του καταλύματος.

Οι μορφές και τα γεωμετρικά μοτίβα των υφάνσεων συνθέτουν τον χώρο ως οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες. Η πορεία εισόδου στο κτίριο και η εμπειρία, που βιώνει ο επισκέπτης διαδέχεται την οπτική της θάλασσας, του μεσογειακού κήπου, του υγρού στοιχείου της κολυμβητικής δεξαμενής, που προσομοιάζει σε βάθρα και τη οπτική προς τις δασώδεις πράσινες εκτάσεις της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Ακολουθίες ανάμεσα σε χώρους με δημόσιο, ημι-δημόσιο και ιδιωτικό χαρακτήρα δημιουργούν έναν άξονα ανάπτυξης δραστηριοτήτων με ενιαία μορφολογική γλώσσα.

Geocycle Ελλάς: Συμμετείχε στην 3η Attica Green Expo

Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις βιομηχανίες της χώρας, η Geocycle Ελλάς, στις εγκαταστάσεις της σε Ανατολική και Δυτική Αττική, ανακτά τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, που έχουν απορρίψει οι πολίτες στους μπλε κάδους και τα οδηγεί στη δευτερογενή αγορά για να ξαναγίνουν προϊόντα.
Επιπλέον, αξιοποιεί ενεργειακά τα υπολείμματα της ανακύκλωσης ως εναλλακτικά καύσιμα στη βιομηχανία, μειώνοντας την ταφή των αποβλήτων.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Geocycle Ελλάς, Λένα Μπέλση, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Στην 3η Attica Green Expo παρουσιάσαμε την δραστηριότητά μας.
Έχοντας από την πλευρά μας επενδύσει σε σύγχρονες μονάδες ανάκτησης ανακυκλώσιμων αποβλήτων συσκευασίας και στην αειφόρο διαχείριση ανάμεικτων φυτικών αποβλήτων, προάγουμε την κυκλική οικονομία και απαντάμε στην ανάγκη της τοπικής αυτοδιοίκησης για ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που καταλήγουν στην υγειονομική ταφή». O πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και μέλος του Ομίλου Ηρακλής, Geocycle Ελλάς, έλαβε μέρος στην 3η έκθεση Attica Green Expo, η οποία έφερε σε επαφή τους πολίτες με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στις πράσινες τεχνολογίες και το περιβάλλον.
Στο περίπτερό της, η Geocycle Ελλάς παρουσίασε την δραστηριότητά της και τις λύσεις που προσφέρει, απαντώντας σε ανάγκες στον τομέα της διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων.

Στρατηγική συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Microsoft

Η συνεργασία των δύο πλευρών περιλαμβάνει την ενίσχυση της μετάβασης του Ομίλου σε υπηρεσίες Azure Cloud, τη βελτίωση μίας σειράς από ψηφιακές λειτουργίες, την αξιοποίηση των προοπτικών ανάλυσης δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Θα δημιουργηθεί και κέντρο ψηφιακής καινοτομίας

Η υλοποίηση των παραπάνω συνοδεύεται και από την δημιουργία ενός Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (DiGiHub) εντός του Ομίλου, που θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κέντρο αναφοράς για την ψηφιακή καινοτομία συγκεντρώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου, μέσα από την επιτυχή υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων της Microsoft και σε συνεργασία με τα τμήματα πληροφορικής όλων των εταιρειών του Ομίλου.

H συνεργασία αυτή εξασφαλίζει στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόσβαση σε βέλτιστες πρακτικές στους τομείς που δραστηριοποιείται και σε εξειδικευμένους μηχανικούς της Microsoft, την περαιτέρω ανάπτυξη και ενσωμάτωση λογισμικών και ψηφιακών πλατφορμών (λ.χ. Μ365, Azure, Power Platform, Artificial Intelligence & Machine Learning), την πρόσβαση στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και τη διενέργεια συστηματικών εκπαιδεύσεων (upskilling & reskilling) για το ανθρώπινο δυναμικό του.

 

Η ώρα των προσφορών για τα δίκτυα άρδευσης Ταυρωπού

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού, προϋπολογισμού 118,75 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), καθώς οι τρεις διεκδικητές του έργου ΣΔΙΤ καλούνται μέχρι τις 8 Ιουλίου να υποβάλουν τις προσφορές τους για την ανάληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι τα εξής:
1. Άκτωρ Παραχωρήσεις-Άβαξ,
2. ΓΕΚ Τέρνα-Κωνσταντινίδης,
3. Μυτιληναίος-Intrakat-Μεσόγειος.

Σημειώνεται, ότι το έργο αποτελείται από έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο), ενώ θα εξυπηρετεί συνολική έκταση 115.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για το πρώτο από τα οκτώ έργα ΣΔΙΤ που δρομολογεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος Ύδωρ 2.0, το οποίο προκηρύχθηκε στα τέλη του 2022, ενώ την άνοιξη του 2023 πέρασε στη δεύτερη φάση του και πλέον βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, την κατασκευή του συνόλου του αντικειμένου και τη λειτουργία και συντήρηση του έργου. Η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα είναι 25 χρόνια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο κατασκευαστικός χρόνος, που υπολογίζεται σε τρία χρόνια περίπου.

Εμπορικοί χώροι για την οικογένεια με Hanex ακρυλικές επιφάνειες

Ο σχεδιασμός μιας παιδικής βιβλιοθήκης ή ενός παιδότοπου έως τις βρεφικές-παιδικές τουαλέτες, μπορούν να αποτελέσουν πρωτότυπα αρχιτεκτονικά έργα. Συνδυάζουν φαντασία, χρώμα, ασφάλεια και υγιεινή. Οι ακρυλικές επιφάνειες Hanex χρησιμοποιήθηκαν ως ένα εκ των βασικών υλικών στις παρακάτω εφαρμογές στη Νότια Κορέα, συνδυάζοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ιδανικά για χώρους με παιδιά. Στα Disney stores στη Σεούλ, οι επιφάνειες των stands και του πάγκου-ταμείου είναι κατασκευασμένες με Hanex. Στη βιβλιοθήκη MOKA, το πάτωμα, οι βιβλιοθήκες, τα σκαμπό, οι χαρακτήρες στις κολώνες έχουν κατασκευαστεί με Hanex, όπως επίσης και ο χώρος των περιμετρικών καθισμάτων και οι σκάλες στην παιδική χαρά ΜΟΚΑ Play.

Η Μαρμούρης ΑΕ είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των ακρυλικών επιφανειών Hanex στην Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία και Β. Μακεδονία. Οι επιφάνειες Hanex σχεδιάζονται και παράγονται στη Ν. Κορέα από τον όμιλο Hyundai L&C. Αποτελούν ένα υλικό με μοναδικές ιδιότητες και απεριόριστες εφαρμογές. Οι αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής αλλά και οι πιστοποιήσεις του, το καθιστούν ιδανικό για υψηλές απαιτήσεις. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ευρέως σε κατοικίες αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα σε εμπορικούς χώρους, εστίασης, ιατρικούς ακόμα και σε προσόψεις κτιρίων για επικάλυψη.

Διαγωνισμός για έργα σε όψεις κτιρίων του e-ΕΦΚΑ στην Αθήνα

Ανοικτό διαγωνισμό προκήρυξε ο e-ΕΦΚΑ, για να αναθέσει εργασίες ελέγχου και αποκατάστασης όψεων κτιρίων ιδιοκτησίας του στην Αθήνα. Οι επεμβάσεις γίνονται προς άρση της επικινδυνότητας των όψεων των κτισμάτων. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο της όψης του κτιρίου (με χτύπημα με κατάλληλο εργαλείο για να βρεθούν «κουφωμένες» επιφάνειες), της στήριξης των ορθομαρμαρώσεων, της επίστεψης στηθαίων, των μαρμαροποδιών, της καλής λειτουργίας των εξωτερικών κουφωμάτων, των γυάλινων επιφανειών για θραύση κρυστάλλων, στις μαρκίζες των ορόφων και, τέλος, των κάγκελων. Στη συνέχεια, θα εκτελείται κάθε απαραίτητη εργασία για την επισκευή της όψης. Στο ποσό των 1.736.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) ανέρχεται το συνολικό κόστος των έργων. Όσον αφορά στη συνολική προθεσμία για την εκτέλεσή τους, αυτή ορίστηκε σε ένα έτος από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Τέλος, η διορία για την κατάθεση των προσφορών θα τελειώσει τη Δευτέρα

Λιαρομάτης: Θα τροφοδοτήσει με 9.000 τόνους χάλυβα το IRC στο Ελληνικό

H εταιρεία Λιαρομάτης, που διατηρεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Πάτρα, είναι αυτή που, σύμφωνα με πληροφορίες του Build, ανέλαβε να τροφοδοτήσει με 10.000 τόνους χάλυβα την πρώτη φάση κατασκευής του σύνθετου συγκροτήματος Intergrated Casino Resort στο Ελληνικό. Θυμίζουμε, ότι η Λιαρομάτης ήταν η εταιρεία που είχε υλοποιήσει τις μεταλλικές κατασκευές στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και τη μεταλλική τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας. Δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών για τον κλάδο ενέργειας για χρήσεις όπως κτίρια στροβίλων, κτίρια λεβήτων, ικριώματα σωληνώσεων, δομές αερόψυκτων συμπυκνωτών, δομές ατμολεβήτων ανάκτησης θερμότητας. Επίσης, ειδικεύεται στα μεταλλικά κτίρια, στις μεταλλικές γέφυρες και στις γερανογέφυρες.

Συμμετοχή στον πύργο κατοικιών στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Η εταιρεία διατηρεί εμπειρία στα ψηλά κτίρια, καθώς είχε συμμετοχή στην κατασκευή του πύργου της Μαρίνας στην Αγία Νάπα της Κύπρου με ύψος άνω των 113 μέτρων και 28 ορόφων (κατασκευάζονται δύο επιμέρους πύργοι), την κατασκευή των οποίων έχει αναλάβει η Τέρνα.

Επίσης, η Λιαρομάτης συμμετέχει και το πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΞ στην Πάτρα, όπου η Ten Brinke κατασκευάζει retail park για λογαριασμό της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Να σημειωθεί, πως η συμμετοχή της Λιαρομάτης εντοπίζεται και στο έργο κατασκευής των κεντρικών γραφείων του ομίλου Αγγελικούση στην Καλλιθέα. Το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου της υλοποιούμενης επένδυσης είναι 243.478,26 τ.μ., ενώ το άθροισμα των επί μέρους καταμερισμένων στις τρεις κτιριακές ενότητες επιφανειών του είναι ίσο με 240.183,60 τ.μ., λαμβανομένης υπόψη της έκτασης του ανοιχτού χώρου μεταξύ των κτιριακών συγκροτημάτων (ενοτήτων).

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου 2.920 κλινών, καζίνο, αμφιθεάτρου αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και εξωτερικό υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων με συνολικά 14.002 θέσεις. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου συνολικής επιφάνειας 17.087 τετραγωνικών μέτρων καθώς και 2.615 στεγασμένων και υπαίθριων χώρων στάθμευσης.

Το ξενοδοχείο-πύργος αναπτύσσεται σε 41 ορόφους και αποτελείται από τρείς επιμέρους ενότητες (βάση, μεσαίο τμήμα, κορυφή). Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου θα βρίσκεται η ψηλότερη βεράντα της Αθήνας με πισίνα, μπαρ και το Rock Spa καθώς και το κέντρο γυμναστικής Body Rock. Με βάση το χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου είναι προγραμματισμένη για το 2027.

Mε βάση στοιχεία της ΣΜΠΕ για το έργο, για το σύνολο της κατασκευής θα χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα για τη βάση συνολικής επιφάνειας 64.313 τ.μ., σκυρόδεμα super 68.569 τ.μ. οπλισμοί βάσης 12.283.409 κιλών, οπλισμοί super 9.546.960 κιλών, χάλυβας 17.202.974 κιλών, αλουμίνιο για την πρόσοψη 601.764 κιλών, γυαλί για την πρόσοψη επιφάνειας 63.191 τ.μ. γυψοσανίδες για τις οροφές 137.742 τ.μ. για γυψοσανίδες τοιχοποιίας 149.597 τ.μ. Το έργο θα απασχολήσει κατά τη φάση της κατασκευής του 3.000 άτομα και 3.000 κατά τη λειτουργία του.

 

ΠΥΡΚΑΛ: Νέα δεδομένα για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου

«Σύννεφα» σχηματίζονται πάνω από το μεγαλεπήβολο project της δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, μετά την απόφαση για ματαίωση μίας διαγωνιστικής διαδικασίας που αποτελούσε αναγκαίο βήμα για να «ελευθερωθεί» το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Πρόκειται για το έργο της μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από το ακίνητο του Υμηττού στο εργοστάσιο της ΕΑΣ στη Μάνδρα, προϋπολογισμού 5,74 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που είχε ως αντικείμενο τη διαμόρφωση των χώρων στο ιδιόκτητο ακίνητο της Μάνδρας (στο 27ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών), αφενός για τη μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του Υμηττού και αφετέρου για τη μετεγκατάσταση μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού του Υμηττού που χρησιμοποιείται στις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας, προκειμένου να ελευθερωθεί το ακίνητο του Υμηττού και να καταστεί εφικτή η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.

Αν και ο διαγωνισμός για το έργο αυτό προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στις 24/05 ο γενικός διευθυντής αμυντικού τομέα της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα εισηγήθηκε την επαναξιολόγηση και την τροποποίηση του σχεδιασμού του έργου. Κατόπιν της εισήγησης αυτής, το Υπουργείο Οικονομικών, ως αναθέτουσα αρχή του έργου, μετέφερε στο ΤΑΙΠΕΔ, ως διενεργούσα αρχή, το αίτημα για ματαίωση της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας, λόγω «ουσιώδους αλλαγής των οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων της διαδικασίας ανάθεσης». Στις 29/05 η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ εισηγήθηκε με τη σειρά της τη ματαίωση του διαγωνισμού, που επικυρώθηκε από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ στις 31/05.

Ποια είναι, όμως, η «ουσιώδης αλλαγή» στις παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης;
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΕΑΣ, η λύση που προκρίνεται πλέον είναι η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υμηττού όχι στη Μάνδρα αλλά στο Λαύριο, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου, άρτια μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά εξοπλισμένου βιομηχανικού κτιρίου, ικανού, βάσει προδιαγραφών και μεγέθους, να υποδεχτεί όλες τις γραμμές παραγωγής και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις του Υμηττού. Η αλλαγή σχεδιασμού αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συναντήσει αντίσταση σε τοπικό επίπεδο από κατοίκους και δημοτικούς φορείς.

Berkshire Hathaway HomeServices: Ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων

Η «Ευρωπαϊκή Θερινή Έκθεση 2024» της Berkshire Hathaway HomeServices αναφέρει ότι προγράμματα όπως αυτά της Golden Visa και της Digital Nomad Visa ανοίγουν τον δρόμο για διαμονή σε χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και αυξάνουν το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, με κίνητρο τους οικονομικούς παράγοντες και τον ποιοτικό τρόπο ζωής.

Για την ευρωπαϊκή αγορά, η έκθεση επισημαίνει πως ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αυξήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος Golden Visa, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες για τους πιθανούς αγοραστές να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Ενδεικτικά, η έκθεση εξηγεί πως από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα σκεφτόταν να αποκτήσει ακίνητο σε τουλάχιστον μία από τις πιο δυναμικές χώρες της Ευρώπης.

Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο ενδιαφέρουν τους επενδυτές.
Για την ελληνική αγορά, η έκθεση αναφέρει πως τα ακίνητα έχουν μεγάλη ζήτηση συνήθως την περίοδο πριν το καλοκαίρι. Εφόσον ο αριθμός των τουριστικών επισκέψεων όλο και αυξάνεται, ενισχύεται η επιθυμία για δεύτερη κατοικία υψηλής ποιότητας και για ακίνητα προς ενοικίαση.

Λέει ο Κυριάκος Ξύδης, CEO Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties: «Η ελληνική αγορά ακινήτων ελκύει τους επενδυτές, κάτι που ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω: το 2022, η μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν περίπου 12% και το 2023 περίπου 13%, χωρίς αυτό να φαίνεται να επηρεάζει τους αγοραστές, που προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αξιολογούν υψηλά την Ελλάδα».

Η πλειοψηφία των πιθανών αγοραστών προέρχονται κυρίως από Ισραήλ, Τουρκία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ολλανδία. Οι αγοραστές ψάχνουν πλέον κυρίως για διαμερίσματα και ακίνητα χαμηλής συντήρησης και κοντά στη θάλασσα. Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Ξύδης είπε μεταξύ άλλων: «Η ενοικίαση ενός πολυτελούς διαμερίσματος για διακοπές στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι σημαντικά πιο προσιτή συγκριτικά με ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Δεν εκπλήσσει, έτσι, το ότι τα ποσοστά πληρότητας των ενοικιαζόμενων ακινήτων παραμένουν σταθερά υψηλά».