Σύστημα διαχείρισης υπηρεσιών στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ τμήμα Μαλιακός-Κλειδί και η ΙΒΜ ανακοίνωσαν την υλοποίηση του Motorway Management Services System (MMSS), συστήματος διαχείρισης των υποδομών του αυτοκινητοδρόμου που αξιοποιεί τις δυνατότητες του IBM Maximo® Application Suite (MAS). Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η βέλτιστη διαχείριση των παγίων, η παρακολούθηση της χρήσης των αποθεμάτων και ο προγραμματισμός των ελέγχων.

Το IBM MAS συμβάλλει στην παρακολούθηση, τη συντήρηση και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, της αξιοπιστίας και της διάρκειας ζωής των παγίων. Παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των επιδόσεων των παγίων σε πραγματικό χρόνο, διαχείρισης των εργασιών συντήρησης και των αποθεμάτων, ελέγχου κόστους και προγραμματισμού και της προληπτικής συντήρησης και της πρόσβασης σε όλα τα πάγια.

 

 

Γραφείο ΟΕΥ Λευκωσίας: «Συνθήκες ολιγοπωλίου στις δημόσιες συμβάσεις έργων στην Κύπρο»

Για ζητήματα στρεβλώσεων στην οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου κάνει λόγο, σε σχετικό του σημείωμα, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Λευκωσίας.
Τα ζητήματα αυτά, επισημαίνει το Γραφείο, τα προκαλεί η διαχρονική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις συμβάσεις του δημοσίου και ειδικότερα με αυτές οι οποίες αφορούν στον τομέα των έργων, κυρίως των οδικών. Τρεις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες, η Cyfield, η Iacovou Brothers και Cybarco, έχουν, σύμφωνα με το Γραφείο, «προνομιακή» παρουσία, γεγονός το οποίο «δημιουργεί εκ των πραγμάτων μεγάλα ερωτηματικά για το καθεστώς που διέπει την προκήρυξη και την κατακύρωση των δημόσιων συμβάσεων, διαδικασία η οποία, όπως αποδεικνύεται, εξοστρακίζει μικρούς και μεσαίους εργολήπτες, αφήνοντας πεδίο μόνο για λίγες μεγάλες εταιρείες».

Η κυβέρνηση γνωρίζει, ποιες δράσεις έχει αναλάβει
Όμως, από την εξέταση των ζητημάτων που αναφύονται προκύπτουν, τονίζει το Γραφείο και θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών στον χώρο της κυπριακής οικοδομικής βιομηχανίας, τα οποία σε μια τουλάχιστον περίπτωση φέρεται να σχετίζονται άμεσα με το φαινόμενο που είναι γνωστό ως «εθνικοί εργολάβοι». Το Γραφείο διαβεβαιώνει, ότι τα ζητήματα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση και προσθέτει πως στο Υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη και έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία δημιουργίας «μονοπωλιακών» φαινομένων στην οικοδομική βιομηχανία, καθυστερήσεων και παρατάσεων στην ολοκλήρωση δημόσιων συμβάσεων και να διαμορφωθούν, παράλληλα, προτάσεις για την πιο ορθολογική διαχείριση των δημόσιων έργων. Επιπλέον, από επίσημα στοιχεία του Τμήματος Δημόσιων Έργων, τα οποία αφορούν σε συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προκύπτει ότι, πέραν του 50% των έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, έχει κατακυρωθεί σε τρεις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, πως σε αρκετά από τα έργα αυτά έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις.

Kraft Paints: Έδωσε το χρώμα σε νέα τοιχογραφία της UrbanAct

O καταξιωμένος καλλιτέχνης-street artist, Life In Colour, ανανέωσε αισθητικά το εξωτερικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου, δημιουργώντας μία τοιχογραφία που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» της UrbanAct. Αρωγός της συγκεκριμένης δράσης ήταν η Kraft Paints, η οποία και προσέφερε όλα τα χρώματα για να γίνει πραγματικότητα αυτή η τοιχογραφία σε εξωτερικό τοίχο του σχολείου. Ο καλλιτέχνης δήλωσε: «Το έργο αυτό, όπως και πολλές άλλες τοιχογραφίες μου, έχουν πηγή έμπνευσης τη φύση. Σε αυτήν την τοιχογραφία, η εικόνα που δημιούργησα θα μπορούσε να είναι ένα καρέ από ένα σύγχρονο παραμύθι».

Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της Urban Act για αισθητικές παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα της χώρας. Από το 1998, η UrbanAct, παρεμβαίνει με τις δράσεις της στα σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που ανακαινίζουν αισθητικά τα κτίρια και εκπέμπουν μηνύματα αισιοδοξίας από καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους για τη γνώση, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, αλλά και την αξία της αλληλοβοήθειας.
Η χορηγία των χρωμάτων έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Kraft Paints «Cities of Color». Την υλοποίηση του έργου συνδιοργάνωσαν η διεύθυνση του σχολείου και η UrbanAct.

potiropoulos + Partners: Απέσπασε σπουδαίο διεθνές βραβείο

Με το διεθνές βραβείο Big SEE Architecture Award 2024-Winner τιμήθηκε το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners, για την αρχιτεκτονική μελέτη των Villas in Olive Grove, που βρίσκονται στο Navarino Residences. Τα βραβεία BIG SEE Awards συμβάλλουν στην προώθηση μοναδικών και πρωτότυπων δημιουργικών έργων στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως.

Στις Villas in Olive Grove, οι διαλεκτικές σχέσεις του τριπτύχου φύση-μνήμη-μορφή περιγράφουν την ιδέα του σχεδιασμού. Βασικό θέμα της συγκεκριμένης προσέγγισης αποτελεί η ελιά, ενόσω οι όγκοι που την αγκαλιάζουν (παραπέμποντας σε παλιό λιοτρίβι) ξεδιπλώνονται γύρω της σαν γήινο σκηνικό. Τα πλήρη και τα κενά των κτιρίων «καδράρουν» με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά το ιερό δέντρο, εντείνοντας το βίωμα.

Η πέτρα, η λάσπη, ο σοβάς και το ξύλο πλέκονται με μια ισχυρή αφηγηματική λογική και μια σαφή γεωμετρική πλαστικότητα, στα όρια της κατασκευαστικής λογικής του «απλού μάστορα». Η σύνθεση/διαίρεση της ογκοπλαστικής δομής στοχεύει στην δημιουργία περιοχών, ανοικτών η κλειστών, στραμμένων προς την θέα ή απάγκιων (περίκλειστη αυλή), «επίσημων» ή «ανεπίσημων», που αναδεικνύουν τις ποιοτικές χωρικές διαφοροποιήσεις του concept. Φυτεμένες στέγες καλύπτουν τους διακριτούς όγκους της σύνθεσης και αποτελούν μία ακόμη αναφορά στην ιδέα της αειφορίας και της βιώσιμης διαβίωσης.

Πραγματοποιήθηκε το Hellenic Public Property Conference

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και με προσέλευση άνω των 270 στελεχών από την αγορά του real estate, πραγματοποιήθηκε το Hellenic Public Property Conference στο Grand Hyatt.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ σε συνεργασία με τη Boussias Events και, στο πλαίσιό του, αναδείχθηκαν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον για την εκ νέου ανάπτυξή της αλλά και την ενδυνάμωση και προστασία της.

Τα θέματα που συζητήθηκαν
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Φωτόπουλου, CEO Audiomax Co. και Προέδρου της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «κεντρικός στόχος είναι η ορθολογική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας». Κατόπιν, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως «κεντρικός στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι η ορθολογική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, με βασικούς άξονες την ενδυνάμωση, την προστασία και την αξιοποίησή της, χρησιμοποιώντας κατάλληλα και σύγχρονα εργαλεία». Επίσης, η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μίλησε για τη συνολική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, ακρογωνιαίο λίθο για την κάλυψη πολλών αναγκών της κοινωνίας και οικονομίας της χώρας.

Κάτι, στο οποίο συναίνεσε και ενίσχυσε και ο Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου, Resolute Cepal Greece, μέσω του CEO, Χριστόφορου Στράτου, που μετέφερε καλές πρακτικές από το ΗΒ στο θέμα, στο πάνελ «Κοινωνική και προσιτή κατοικία, λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και ο ρόλος της δημόσιας περιουσίας». Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έκανε σημαντικές δηλώσεις για τις νέες ψηφιακές λύσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση διαχείρισης των ακινήτων, ενώ η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια, παρουσίασε τον νόμο για τον αιγιαλό.

Ακόμη, στο πάνελ «Αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας: το παρόν και το μέλλον», η Χορηγός του συνεδρίου, ΕΤΑΔ, μέσω της CEO, Ηρούς Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε ότι «στόχος μας είναι η ΕΤΑΔ να γίνει σύγχρονη εταιρεία real estate», ενώ στο πάνελ «Εργαλεία ενδυνάμωσης, προστασίας και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας» ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, μαζί με εκπρόσωπο της ΚΑΠΠΑ, μέλη της οποίας διάνθισαν εξάλλου όλα τα πάνελ συζήτησης, παρουσίασαν τα εργαλεία αυτά.

Τέλος, στο πάνελ «Η αγορά ακινήτων και η δημόσια περιουσία, προκλήσεις και ευκαιρίες για ανάπτυξη», με κορυφαία στελέχη του real estate και developers, παρουσιάστηκε η άποψη της ιδιωτικής αγοράς, στη διαχείριση δημόσιας περιουσίας. Για λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να δείτε την ατζέντα κάνοντας κλικ εδώ, καθώς και φωτογραφίες από το συνέδριο στην ενότητα «History». Μεγάλος χορηγός: Resolute Cepal Greece.  Χορηγοί: ΕΤΑΔ, BluPeak Estate Analytics, BRIGHTaddvalue, Machas & Partners Law Firm. Υποστηρικτές: Alpha Real Estate Services SA, Revithis Real Estate.

Α. Σακελλαρίου (Keller Williams): «Οι τάσεις στο ελληνικό real estate»

Τις τάσεις στην ελληνική αγορά των ακινήτων περιέγραψε, μιλώντας στο Build, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Keller Williams Athens Center, Αλέξανδρος Σακελλαρίου. Επίσης, ο κ. Σακελλαρίου εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους οι τιμές ειδικά των κατοικιών στην χώρα μας βαίνουν αυξανόμενες.

Γιατί αυξάνονται συνεχώς οι τιμές αγοράς/ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα;

Ο κλάδος ακινήτων είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης οποιουδήποτε κράτους. Η μείωση ή η αύξηση των τιμών των ακινήτων εξαρτώνται μονάχα από την προσφορά και τη ζήτηση. Από το 2008, εξαιτίας της κρίσης, σταμάτησε βίαια η ανοικοδόμηση των νέων ακινήτων. Για τουλάχιστον 10-12 χρόνια και ως το 2018, που ξεκίνησε πάλι έντονα η ανοικοδόμηση, δεν υπήρχε καν αυτή η αγορά.

Από την άλλη, όλα τα ακίνητα που υπήρχαν στην αγορά μέχρι τότε ήταν «γερασμένα». Προσθέστε, στην εξίσωση αυτή, τις αλλαγές στους σεισμικούς και ενεργειακούς κανόνες και στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων για τα ακίνητα που επιθυμούν. Με άλλα λόγια, διαφοροποιήθηκαν οι προτεραιότητες των καταναλωτών, πάνω στις οποίες θα πρέπει οι επαγγελματίες μεσίτες να εργαστούν. Όλα, λοιπόν, αλλάζουν. Η Ελλάδα έμεινε πάνω από μια δεκαετία πίσω. Στο μεσοδιάστημα, λόγω της κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο του πλανήτη. Πράγμα που σημαίνει ότι, από το 2008 και έπειτα, ξεκίνησαν να καταφθάνουν τουρίστες από κάθε γωνία του πλανήτη για να κάνουν φθηνό τουρισμό σε έναν πανέμορφο προορισμό αλλά και ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας να κάνει luxury διακοπές.

Ως επί το πλείστον, η χώρα μας φιλοξενούσε τουρίστες από Ευρώπη και Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι βέβαια ήταν και οι πρώτοι που επέλεξαν στη συνέχεια να αγοράσουν ακίνητα και να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό ζητήσεων ακινήτων από το εξωτερικό. Για αυτές οι αιτίες και μαζί το γεγονός ότι χιλιάδες ακίνητα μεταφέρθηκαν στις τράπεζες και πλέον στους servicers και τέθηκαν εκτός αγοράς, η προσφορά των ακινήτων είναι μικρότερη από τη ζήτηση.

Πώς διαγράφεται, θεωρείτε, το τοπίο στο ελληνικό real estate τα επόμενα χρόνια;

Το 90% των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν παρανομίες/αυθαιρεσίες και πλήθος λαθών στους τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό οφείλεται στην άναρχη ανάπτυξη των πόλεων μας και στον μη κρατικό έλεγχο από το 1960 που ανοικοδομήθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας. Δυστυχώς, είναι ένα αργό καράβι η διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου. Εάν μπορούσαμε να τρέξουμε με ρυθμό ανάπτυξης 25-30%, τώρα, λόγω της γραφειοκρατίας, αναπτυσσόμαστε πιο αργά.

Οι τιμές εκτός απροόπτου θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όχι όμως με τον ρυθμό των τελευταίων ετών, γιατί τα νεόδμητα ακίνητα καθορίζουν αρκετά την «ψαλίδα» τιμών σε σχέση με τα παλαιότερα. Σχετικά με τις τάσεις, τα ακίνητα με μεγάλη ενεργειακή κλάση θα είναι αυτά που θα έχουν πάντα τις καλύτερες τιμές και αυτά με τη χαμηλότερη θα έχουν πολλές δυσκολίες ακόμα και για την ενοικίαση, κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών που έρχονται και οι οποίες θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες που έχουν πολύ χαμηλές κλάσεις να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους για να έχουν το δικαίωμα να τα μισθώσουν.

Ειδικότερα, στα κέντρα των πόλεων θα δημιουργηθούν κατοικίες λιγότερων τετραγωνικών μέτρων. Θα ελαχιστοποιηθούν, ίσως και να εξαλειφθούν, ακίνητα άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων για κατοικίες στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Φυσικά, ήδη δημιουργούνται οι πρώτες ιδιωτικές φοιτητικές εστίες αλλά και τεράστια projects στα νότια και βόρεια προάστια που θα δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα, βάζοντάς τη πιο δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του real estate.

Πώς κυλά έως τώρα το 2024 για την Keller Williams;

Η Keller Williams Athens Center έκλεισε το 2023 με ανάπτυξη 70% στον τζίρο και το πρώτο τρίμηνο του 2024 συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Επιπροσθέτως, το 2024 η ανάπτυξή μας «τρέχει» κατά 15%.  Στόχος της εταιρείας είναι να φθάσει τους εκατό επαγγελματίες κτηματομεσίτες με έδρα το Κολωνάκι και τους τετρακόσιους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Noval Property: Συνολικές επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στο τέλος της δεκαετίας

Συνολικές επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ σε κατοικίες, logistics, γραφεία και ξενοδοχεία, θα πραγματοποιήσει η Noval Property έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Παναγιώτης Καπετανάκος. Η Noval Property εισάγει τις μετοχές της προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις 05/06. H ΑΕΕΑΠ διατηρεί σύγχρονο χαρτοφυλάκιο αξίας 571 εκατ. ευρώ, όπου τα περισσότερα δημιουργήθηκαν από το 2015 και ύστερα. Από αυτά, το 75% αποτελούν ακίνητα εισοδήματος με πληρότητα πάνω από 98%, με μέση υπολειπόμενη διάρκεια ζωής 7,2 χρόνια και ετησιοποιημένο yield 7,2%. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που έχει αναπτύξει η ίδια, αναλαμβάνοντας παλιά κτίρια και βιομηχανικά ακίνητα, δημιουργώντας στη θέση τους νέα ακίνητα. Το 25% των ακινήτων του χαρτοφυλακίου είναι υπό κατασκευή και το 1/4 της αξίας των ακινήτων είναι πιστοποιημένα περιβαλλοντικά όπως το The Orbit, το Butterfly και το Mare West στην Κόρινθο.

Στο μετοχικό κεφάλαιο η EBRD
Μέσω της εισαγωγής στο ΧΑ θα εισέλθει στην εταιρεία η EBRD με ποσοστό 1,25%, αποτελώντας τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή μέσω της μετατροπής ομολογιακού δανείου. Αυτή τη στιγμή, το 99% των ακινήτων της βρίσκεται στην Ελλάδα και το 98% στην Αθήνα.
Από το 2019, όταν η Noval έγινε ΑΕΕΑΠ, κατάφερε να διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου και την εσωτερική αξία της, η οποία ήταν 429 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, μέσω της ανάπτυξης των ακινήτων τα οποία έχουν προσδώσει αξία. Ταυτόχρονα, κάνει ενεργητική διαχείριση των ακινήτων, αυξάνοντας κατά 18% σε οργανική βάση τα μισθώματα στη διάρκεια του 2023.

Τον τελευταίο έναν χρόνο βλέπει αύξηση των αποδόσεων σε επίπεδο αγοράς και πέρυσι είχε καθαρά κέρδη 65 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, κάθε χρόνο αυξάνεται η εσωτερική αξία της εταιρείας σε ποσό μεταξύ 50 έως και 60 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι η εταιρεία έχει δάνεια σε σχέση με την αξία του χαρτοφυλακίου 38%. Τα 2/3 του δανεισμού είναι με χαμηλό επιτόκιο, ενώ το μέσο επιτόκιο στο τέλος του 2023 ήταν 3,9%. Πάνω από το 60% των συμβάσεων μίσθωσης λήγουν από το 2029 και ύστερα. Μεγαλύτερος μισθωτής είναι η ΙΚΕΑ με ποσοστό 16,9% και ακολουθούν Viohalco (12,1%) και Wyndham Grand (8,6%).

Τρεις άξονες στρατηγικής
Η στρατηγική της επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες. Καταρχάς, διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων, τα οποία αξιοποιεί με τη συνεισφορά περιουσιακών στοιχείων της Viohalco, ενώ στην πορεία απέκτησε έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, όπως αυτό στην λεωφόρο Κηφισίας από την Hellenic Energy αλλά και το παλιό εργοστάσιο της Kodak. Επιπλέον, αναζητά ακίνητα που θα προσδώσουν περαιτέρω αξία, αγοράζοντάς τα είτε σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, είτε με ίδιες δυνάμεις. Τρίτος πυλώνας στρατηγικής είναι η ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων όπου διαρθρώνονται οι μισθωτικές συμβάσεις με τρόπο που να ανανεώνονται τα μισθώματα σε υψηλότερη κλίμακα είτε με τους ίδιους, είτε με νέους μισθωτές. Π.χ., ξεκίνησε στο Orbit με σύντομες μισθώσεις στα 15-19 ευρώ/τ.μ. και στη συνέχεια ανανέωσε μισθώσεις στα επίπεδα των 30-35 ευρώ/μήνα. Δεύτερο σκέλος της ενεργητικής διαχείρισης, δεδομένου ότι λειτουργεί και ως developer, είναι ότι αναπτύσσει υπάρχοντα ακίνητα με παράδειγμα το River West, όπου απέκτησε μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης το παλιό εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, δημιουργώντας το River West Open.

Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων, ο κ. Καπετανάκης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσει μία εταιρεία από μόνη της νέο προϊόν, ώστε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά είναι «ρηχή». Επίσης, τόνισε ότι το περιβάλλον των ακινήτων στη χώρα μας παρουσιάζει δομική ανισορροπία με μικρή προσφορά και αυξημένη ζήτηση, αντίθετα με τις ευρωπαϊκές αγορές. «Επιπλέον, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε συμπίεση των αποδόσεων στα ποιοτικά ακίνητα και η Αθήνα αρχίζει να κινείται στα επίπεδα πόλεων όπως η Λισαβόνα, που παρουσίασε αντίστοιχα μακροοικονομικά προβλήματα και με ανάλογο εν ισχύ καθεστώς golden visa», εξήγησε ο κ. Καπετανάκος.

Διαγωνισμός για έργα συντήρησης στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Ξάνθης

Ανοικτό διαγωνισμό προκήρυξε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για την ανάθεση έργων κόστους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) στο πλαίσιο της τακτικής συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, για τα έτη 2024 και 2025. Στο εν λόγω οδικό δίκτυο θα γίνουν βραχυπρόθεσμες ή άμεσες επεμβάσεις, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση της υποδομής και του εξοπλισμού των οδών και των παράπλευρων επιφανειών τους (σ.σ. τα έργα αυτά επικεντρώνονται συγκεκριμένα στις Εθνικές Οδούς 2 και 14 και στην Επαρχιακή Οδό 7), στη βασική συντήρηση και λειτουργία των οδών (με καθαρισμό φρεατίων, επούλωση φθορών οδοστρώματος, κ.ά.) και στη διατήρηση της κυκλοφορίας με ταυτόχρονη εγκατάσταση και συντήρηση σήμανσης εργοταξιακού τύπου. Η προθεσμία εκτέλεσης των παρεμβάσεων ορίστηκε σε 700 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Την Πέμπτη 13/06/2024 και ώρα 14:00 έχει προγραμματιστεί να εκπνεύσει η διορία που έχει δοθεί για την υποβολή των προσφορών.

 

Η Τέδρα θα κατασκευάσει φράγμα στον νομό Λάρισας

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατακυρώθηκε η σύμβαση για κατασκευή φράγματος και αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού επί του ρέματος Λιβαδόρεμα, στον νομό Λάρισας. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 7.490.000 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ), ανέλαβε η Τέδρα, η οποία προσέφερε μέση έκπτωση 6,63% ενώ θα έχει στη διάθεσή της 36 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για να το αποπερατώσει. Αρχικά, πάντως, το εργολαβικό συμφωνητικό για το έργο αυτό είχε κατακυρωθεί στην κοινοπραξία των Άτραξ ΑΤΕ και Ατραπός ΑΤΕ, η οποία, ωστόσο, όταν της ζητήθηκε να παρατείνει τη διάρκεια της προσφοράς και της εγγυητικής επιστολής της κατά έξι μήνες, αρνήθηκε να το κάνει και αποχώρησε από τον διαγωνισμό.

Το ίδιο ακριβώς έπραξαν ο δεύτερος και ο τέταρτος κατά σειρά μειοδοσίας συμμετέχων στη διαδικασία, η ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ και η Βέρμιον ΑΤΕΕ αντίστοιχα. Αντιθέτως, ο τρίτος κατά σειρά μειοδοσίας διαγωνιζόμενος, η Τέδρα, αποδέχθηκε να παρατείνει την ισχύ της προσφοράς και της εγγυητικής επιστολής της, ενώ κατέθεσε και τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου που έγιναν αποδεκτά. Έτσι, η αρχική απόφαση κατακύρωσης ακυρώθηκε και το εργολαβικό συμφωνητικό κατακυρώθηκε στην Τέδρα.

Τα έργα που θα γίνουν
Οι προς υλοποίηση εργασίες αφορούν σε κατασκευή λιθόρριπτου φράγματος με κεντρικό αργιλικό πυρήνα και ελεύθερης λειτουργίας υπερχειλιστή ασφαλείας. Θα εκτελεστούν, ακόμη, έργα εκτροπής, εκκένωσης και υδροληψίας: προβλέπεται, συγκεκριμένα, να δημιουργηθεί ένας χαλύβδινος αγωγός εκτροπής συνολικού μήκους 215 μέτρων. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος και πριν την πλήρωση του ταμιευτήρα ο αγωγός εκτροπής θα μετατραπεί σε αγωγό υδροληψίας και εκκένωσης. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν και έργα μεταφοράς νερού από το φράγμα, τα οποία περιλαμβάνουν χαλύβδινο αγωγό μεταφοράς, ο οποίος θα εκκινεί από το κτίριο χειρισμού δικλείδων. Επί του άξονα της όδευσης του αγωγού, προβλέπεται η τοποθέτηση φρεατίων αερεξαγωγού διπλής ενέργειας, εκκένωσης καθώς και διατάξεις πιεζοθραύσης.