Θερμοπύλες: Η Ergogreen ΜΕΠΕ ξεκινά εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου

Προχωρούν βελτιωτικές επεμβάσεις ήπιας ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, καθώς υπογράφτηκε η σύμβαση για την πραγματοποίησή τους.
Το συμφωνητικό συνυπέγραψαν ο αναπτυξιακός οργανισμός ΤΑ «Αμφικτυονίες ΑΕ», που είχε δημοπρατήσει το έργο και η εταιρεία Ergogreen ΜΕΠΕ, η οποία προσέφερε μέση έκπτωση 20,96% και αναδείχθηκε ως ανάδοχος. Ο αρχικός προϋπολογισμός των εργασιών ήταν 1.650.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία για την αποπεράτωσή τους είναι 480 ημερολογιακές ημέρες.

Οι προς υλοποίηση παρεμβάσεις
Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη του μνημειακού (αρχαίου και νεότερου) πλούτου και σημείων ιστορικού, περιηγητικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι σχετικές παρεμβάσεις μελετήθηκαν ώστε να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το τοπίο και τα περιβάλλοντα οικοσυστήματα. Προβλέπεται η υλοποίηση πλέγματος συναρθρούμενων διαδρομών περιήγησης και ξενάγησης ώστε να καταστούν εύκολα επισκέψιμοι όλοι οι χώροι ιστορικής ή αρχαιολογικής σπουδαιότητας. Θα γίνει δίκτυο οδεύσεων για σύνδεση του χώρου των ανδριάντων με το πάρκινγκ και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης. Θα παρεμβάλλεται χώρος στάσης-ανάπαυσης με κρήνη. Θα διαμορφωθούν οι χώροι που εν επαφή περιβάλλουν τα μνημεία του Λεωνίδα και των Θεσπιέων.

Στην απέναντι πλευρά της αμαξιτής οδού, στο δυτικό τμήμα του χώρου, δημιουργείται ένα σύνολο διαδρομών με διαφόρων τύπων διαμορφώσεις. Εδώ θα υπάρχουν και χώροι καθιστικών, θέσεις θέασης της περιοχής στο σύνολό της, χώροι συγκέντρωσης κοινού και ενημερωτικές πινακίδες. Θα δημιουργηθούν, επίσης, νέες φυτεύσεις και θα ενισχυθούν οι υφιστάμενες, για τη διευκόλυνση της προσπελασιμότητας και την αισθητική ανάδειξη του χώρου και των μνημείων. Ανάμεσα στις εργασίες που θα υλοποιηθούν είναι κατασκευή κρασπεδορείθρων με πρόχυτα κράσπεδα και ρείθρα από σκυρόδεμα, πλακοστρώσεις, τσιμεντόστρωση πεζοδρομίων με σκυρόδεμα, επίστρωση δαπέδων με κυβόλιθους από γρανίτη, κατασκευή λιθοδομής δύο όψεων, στερέωση υφιστάμενων λίθινων αναβαθμών, ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας και τοποθέτηση νέων ιστών φωτισμού.

 

Giulio Milanesi: Oι οικοδομικές άδειες σε τροχιά ψηφιοποίησης

Μιλώντας σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ψηφιοποίηση των κατασκευών στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/05, ο Giulio Milanesi, ανώτερος σύμβουλος δημόσιου τομέα της PwC, πραγματοποίησε μια ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης της EU27 όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των συστημάτων οικοδομικών αδειών (DBP).
Διευκρίνισε, επιπλέον, πως η οικοδομική άδεια συνιστά κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας των χωρών, που διαφοροποιείται σε κάθε δήμο.

Τα επίπεδα της ψηφιοποίησης
«Ο πολίτης αλληλοεπιδρά με τον δήμο για την οικοδομική άδεια, με τις διαδικασίες να πραγματοποιούνται κάποιες φορές online, ενώ ορισμένες άλλες να απαιτείται η φυσική παρουσία», ανέφερε ο Giulio Milanesi. «Στη μελέτη μας ορίστηκαν τα τέσσερα κύρια βήματα που βοηθούν στην ανάλυση του επιπέδου της ψηφιοποίησης κάθε δήμου», σημείωσε. Όπως περιέγραψε, στο πρώτο επίπεδο, όλα είναι σε μορφή χαρτιού, ακόμη και τα σχέδια των κτιρίων.

«Σε κάποιους δήμους ακολουθείται ακόμη η συγκεκριμένη διαδικασία, όποτε είναι σαφές ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ψηφιοποίηση», σχολίασε χαρακτηριστικά προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι δήμοι βρίσκονται στο επίπεδο 2, όπου τα χαρτιά υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με τη μορφή pdf. «Στη μετάβαση που ορίζουμε ως αληθινή ψηφιοποίηση και αφορά το τρίτο επίπεδο, έχουμε να κάνουμε με το ΒΙΜ, όπου υποβάλλονται τα μοντέλα με τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τα κτίρια και κάποιοι δήμοι τα ελέγχουν αυτόματα. Στο επίπεδο 4 συμπεριλαμβάνονται και γεωγραφικές πληροφορίες», τόνισε.

Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους
«Κύρια πλεονεκτήματα της διαδικασίας είναι το κέρδος σε χρόνο και χρήμα», υπογράμμισε ο Giulio Milanesi.
«Εφόσον ο δήμος ελέγχει τα μοντέλα σε ηλεκτρονική μορφή, μπορεί να εγκρίνει ακόμη περισσότερες άδειες μέσα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα», διευκρίνισε. «Επιπλέον, με την ηλεκτρονική διαχείριση η εμπειρία γίνεται ακόμη καλύτερη και ο δήμος δύναται να οπτικοποιήσει το κτίριο, λαμβάνοντας καλύτερες αποφάσεις, για πιο βιώσιμα κτίρια», επεσήμανε.
«Σύμφωνα με τη μελέτη, το 50% των δήμων προχωρούν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, σε μορφή pdf, το 19% ακόμη χρησιμοποιεί χαρτιά, ενώ 70% αυτών επεξεργάζονται χειροκίνητα τις αιτήσεις τους, υφίσταται, δηλαδή, ακόμη ο ανθρώπινος παράγοντας», περιέγραψε.

Καλές πρακτικές και αποτελεσματική εκπαίδευση
«Καλές πρακτικές στην ψηφιοποίηση που αφορά τις οικοδομικές άδειες είναι η κυβερνητική υποστήριξη, το outsourcing και η συνεργασία», ανέφερε ο Giulio Milanesi.
«Για να παρέχουμε στους δήμους κίνητρο, πρέπει να τους εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα της νέας εποχής και τα βήματα που απαιτούνται για να εδραιωθεί. Επιπλέον, χρειαζόμαστε ένα καθαρό όραμα, σε εθνικό ή υπερεθνικό επίπεδο, που θα διαδώσει την έννοια της ψηφιοποίησης, ενώ κρίσιμος παράγοντας θεωρούνται και οι κανονισμοί λειτουργίας», κατέληξε.

Η Ergmasin Deals PC αναβαθμίζει το κτίριο του ΕΚ «Αθηνά» στο Μαρούσι

Ανατέθηκε και ξεκινά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και συνολικής ανακαίνισης του υφιστάμενου, ιδιόκτητου κτιρίου του Ερευνητικού Κέντρου (ΕΚ) «Αθηνά», το οποίο βρίσκεται επί των οδών Αρτέμιδος 6 και Επιδαύρου στο Μαρούσι Αττικής. Το ΕΚ «Αθηνά», ως κύριος του project, η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ), ως φορέας επίβλεψης της υλοποίησής του και ο ανάδοχός του, η Ergmasin Deals PC, συνυπέγραψαν τη μεταξύ τους σύμβαση. Σημειώνεται, ότι η ανάδοχος έχει 360 ημερολογιακές ημέρες για να ολοκληρώσει τις επεμβάσεις που απαιτούνται. Ας σημειωθεί, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στο ποσό των 3.372.800 ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Κύριοι στόχοι των έργων που θα γίνουν είναι η λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της η/μ υποδομής του, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Θα πραγματοποιηθούν και εργασίες που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων.
Τέλος, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την κατά νόμο επίβλεψη των εργασιών μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, καθώς και όποια ενημέρωση ή αναθεώρηση της άδειας δόμησης απαιτηθεί για την υλοποίηση της μελέτης εφαρμογής.

 

Ν. Δήμος: H ΒΙΜ «απογειώνει» τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

«Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είναι το πρώτο δημόσιο project μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα όπου η τεχνολογία Building Information Modelling (BIM) εφαρμόζεται μέσω του έργου», υπογράμμισε ο Νίκος Δήμος, Managing Director της i-Tekton, μιλώντας κατά τη διάρκεια ημερίδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ψηφιοποίηση των κατασκευών στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/05.

«Έργο που θα κτιστεί δύο φορές»
Όπως τόνισε ο κ. Δήμος, σταθμοί, σήραγγες, φρεάτια αποθήκες, το κέντρο ελέγχου λειτουργίας και όλα τα συστήματα, τα δίκτυα και τα εξαρτήματά τους ενσωματώνονται στην πλατφόρμα BIM. «Tο πρότζεκτ της γραμμής 4 θα χτιστεί δύο φορές, μια στην πλατφορμα BIM και μια στην πραγματικότητα», περιέγραψε. Σημείωσε, έπειτα, ότι ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου το λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο όλων των δομών και στοιχείων του θα διευκολύνει τη λειτουργία και τη συντήρηση του, μέσω προηγμένων αποκλειστικών μονάδων λογισμικού BIM. «Τα μοντέλα BIM είναι όλα γεωγραφικά τοποθετημένα και μπορούν να χρησιμοποιούν πληροφορίες περιβάλλοντος σε συντεταγμένες του πραγματικού κόσμου, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ένα έργο μετρό», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι κοντινές περιοχές σε σταθμό/τούνελ των υφιστάμενων Γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, που συνδέονται λειτουργικά με τη Γραμμή 4 για επιβάτες/τρένα, θα υποβληθούν επίσης σε σάρωση λέιζερ και θα εισαχθούν στα μοντέλα BIM.

Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής ΒΙΜ
Μεταξύ των οφελών που αναμένονται για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας από την εφαρμογή BIM, ο Νίκος Δήμος σημείωσε τον ακριβή τρισδιάστατο συντονισμό και τη χωρική βελτιστοποίηση σχεδίων, αλλά και την ελαχιστοποίηση τεχνικών αντιφάσεων μεταξύ τμημάτων, με αυτόματη ανίχνευση συγκρούσεων μεταξύ τους, συνοδευόμενη από αποτελεσματικές προτάσεις επίλυσης.

«Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται η online αρχειοθέτηση των μοντέλων, που εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση και χρήση κατά την εκτέλεση του έργου, τα λεπτομερή αρχεία online και οι βάσεις δεδομένων για υλικά και εξοπλισμό για το έργο, με αναφορά σε πραγματικό αντικείμενο ανά γεωγραφική περιοχή/θέση, ανά τεχνικό κλάδο, με το κόστος τους, τον χρόνο εγκατάστασής τους, τον προμηθευτή τους», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη μοντελοποίηση των σχετικών υφιστάμενων κατασκευών του Μετρό των γραμμών 2 και 3 και στη βελτίωση της κοινής κατανόησης των έργων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, που μειώνει τον χρόνο για τη λήψη αποφάσεων». «Παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στον πρώτο χρόνο έτος, η μεθοδολογία BIM και η μέθοδος εργασίας έχουν ήδη δείξει τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα και οφέλη τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δήμος. Υπογράμμισε, τέλος, πως ο προϋπολογισμός του Building Information Modelling και του σχεδιαστικού συντονισμού «αγγίζει περίπου το 1% του συνολικού κόστους του έργου».

Κ. Πανταζής: «Επινοώντας μια νέα αρχιτεκτονική»

Στη διάρκεια της ημερίδας ΕΣΩ ο Κωνσταντίνος Πανταζής, αρχιτέκτονας και συνιδρυτής του γραφείου Point Supreme με έδρα την Αθήνα, παρότρυνε τους αρχιτέκτονες, κατά την παραγωγή των προϊόντων τους, να βλέπουν και να ζουν τις πόλεις μας με νέους, διαφορετικούς τρόπους, ώστε να τις καθιστούν μέρη μοναδικά, με φαντασία και ταυτότητα.
«Εμείς, στο Point Supreme, πιστεύουμε ότι η ουτοπία δεν είναι ανάγκη να αναφέρεται σε ιδανικές, υποθετικές πόλεις. Μπορεί να σημαίνει και το να βλέπουμε και συνάμα να ζούμε τις πόλεις μας διαφορετικά. Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ως ήδη συναρπαστική. Στόχος μας, είναι να αποκαλυφθούν οι κρυμμένες της δυνατότητες», επεσήμανε, αρχικά, ο κ. Πανταζής.

Εν συνεχεία, ο κ. Πανταζής επεσήμανε: «Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό εμείς οι αρχιτέκτονες να εφεύρουμε νέους τρόπους να βλέπουμε και να ζούμε τις πόλεις μας, μεταμορφώνοντάς τες σε μοναδικά μέρη, με ταυτότητα και φαντασία. Πρέπει, επίσης, να εφαρμόζουμε έναν ευέλικτο σχεδιασμό, ο οποίος θα βασίζεται σε ό,τι είναι διαθέσιμο, σε ό,τι υπάρχει. Πρέπει, τέλος, να επινοήσουμε μία νέα αρχιτεκτονική ως τέχνη της προσαρμογής, με πολύτιμα εργαλεία μας την ιστορία, την παράδοση, το τοπικό, τον υπαίθριο βίο, το χρώμα και την οικειότητα της ελληνικότητας».

Α. Μαρκοπούλου: «Η νοοτροπία της αφθονίας και η αστική εξόρυξη»

Μιλώντας στην ημερίδα ΕΣΩ η Αρετή Μαρκοπούλου, αρχιτέκτονας, τεχνολόγος αστικών δομών και επιστημονική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC), πρότεινε να εξετάσουμε την αναζήτησή μας για νέους εναλλακτικούς πόρους και υλικά για την κατασκευή και την αρχιτεκτονική υπό το πρίσμα της αφθονίας (και όχι αυτό της έλλειψης ή της στέρησης).

Δεδομένου και του ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να φθάσουμε εν τέλει στη βιωσιμότητα, η κ. Μαρκοπούλου ανέδειξε την αστική εξόρυξη (urban mining) ως μία εξαιρετική λύση.
Αρχικά, η κ. Μαρκοπούλου είπε: «Ένα βασικό πρόβλημα της έννοιας της βιωσιμότητας, κατ’ εμέ, είναι το ότι πάντα μας ζητείται να κάνουμε λιγότερα. Αυτή η αρνητική προοπτική της έλλειψης και της στέρησης πολλές φορές δημιουργεί μια άρνηση απέναντι στη βιωσιμότητα».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Πρέπει να οικοδομήσουμε περισσότερο προς κάλυψη των μεγάλων αναγκών της αύξησης του πληθυσμού και να το κάνουμε με τρόπο που να ελαχιστοποιηθεί ο ενσωματωμένος άνθρακας και να περιοριστεί η εξαγωγή υλικών και φυσικών πόρων. Ας επανεξετάσουμε, λοιπόν, την ιδέα και την έννοια των πόρων και τα μέρη από όπου μπορούμε να τους αντλήσουμε με μία νοοτροπία αφθονίας. Ας στραφούμε στην ανθρωπόσφαιρα ως πηγή, αντί απλώς ως προορισμό, επεξεργασμένων αγαθών».

Η αστική εξόρυξη
Έπειτα, η κ. Μαρκοπούλου εξήγησε: «Η αστική εξόρυξη παροτρύνει την εκμετάλλευση του αποθέματος υλικών των αστικών συστημάτων. Οι πόλεις μας κατέχουν τόνους υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, λ.χ. απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από αξία. Στο πλαίσιο της αστικής εξόρυξης, τα απόβλητά μας μπορούν να μετατραπούν στα μελλοντικά οικοδομικά υλικά μας». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κ. Μαρκοπούλου, το IAAC «τρέχει» ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εξερευνά, ακριβώς, την αστική εξόρυξη, με αξιοσημείωτα μάλιστα αποτελέσματα.

«Δουλεύουμε», περιέγραψε, «με τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών αποβλήτων παγκοσμίως. Χρησιμοποιούμε κονιορτοποιημένα τούβλα από κατεδαφίσεις, για να δημιουργήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανακυκλώσιμο γεωπολυμερές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά στην αρχιτεκτονική και στην κατασκευή.

Η τεχνική που αναπτύξαμε επιτρέπει τη δημιουργία νέων πλακιδίων δεμένων με το ίδιο το υλικό χωρίς την ανάγκη τσιμέντου ή άλλων συνδετικών υλικών (που αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανακύκλωση). Μπορούμε, λ.χ., να δημιουργήσουμε χυτές μονάδες που εύκολα συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται για νέες χρήσεις. Μελετούμε, παράλληλα, την εφαρμογή αυτών των υλικών σε προσόψεις κτιρίων και τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης για μαζικά προσαρμοσμένα δομικά στοιχεία». Η ημερίδα ΕΣΩ έγινε την Τετάρτη 22/05/2024, με χορηγούς επικοινωνίας το newsletter Build και τα περιοδικά Construction και Architect της Boussias Media.

 

L. Avigad: Το δεύτερο κύμα των επενδυτών στην Ελλάδα έρχεται με φόρα

Την εμπειρία του μετά από έξι χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα μετέφερε ο ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Brown Hotels, Leon Avigad, σε συζήτηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Properties, Ερρίκο Αρώνες, στο πλαίσιο του Hellenic Public Property Conference που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ σε συνεργασία με τη Boussias Events την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα «ήταν πάντα εκεί» στις σκέψεις του για επέκταση σε άλλες αγορές, λόγω των ομοιοτήτων στην κουλτούρα με τους Ισραηλινούς και της εγγύτητάς της με το Ισραήλ, αλλά και χάρη στις χαμηλές τιμές των ακινήτων το 2017, όταν ξεκίνησε να μελετά σε βάθος την ελληνική αγορά και ανακάλυψε ότι η Αθήνα ήταν μία πόλη ενδιαφέρουσα και ζωντανή, αλλά και παραγνωρισμένη από τους επενδυτές. Αν και δεν αρνήθηκε πως υπήρξαν δυσκολίες στο εν Ελλάδι εγχείρημα της Brown Hotels, κυρίως λόγω της πανδημίας, ο Leon Avigad δήλωσε ότι στη χώρα μας αισθάνεται… σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο.

«Με 36 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, όλοι αγαπούν την Ελλάδα, αλλά δεν καταλαβαίνουν όλοι έξω από την Ελλάδα πόσο ισχυρή είναι όταν μιλάμε για τουρισμό, τη βλέπουν ως τον φτωχό αδελφό της Μεσογείου, παρότι οι προοπτικές της είναι απίθανες. Δείτε το δεύτερο κύμα επενδύσεων – το πρώτο κύμα ήταν το 2018-19, πριν τον κορονοϊό και τώρα έρχεται το δεύτερο κύμα των επενδυτών και έρχεται με φόρα. Μπορείτε να δείτε τα μεγάλα ονόματα που έρχονται σε φανταστικά μέρη σε όλη την Ελλάδα».

Κατά τον ίδιο, τώρα οι επενδυτές αναζητούν πιο εξεζητημένες επενδύσεις. «Παλιά άκουγα να λένε “αν δεν έχει 50% απόδοση δε με νοιάζει”. Τώρα ο κόσμος κοιτάζει τον ποιοτικό, μακροπρόθεσμο, πιο εξεζητημένο τουρισμό, με niche αγορές και τμήματα και όχι απαραίτητα ανταγωνιστικά προς τους μεγάλους ομίλους. Για μας αυτό είναι ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον από πριν. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως φιλοσοφημένους επενδυτές, νομίζω ότι ξέρουμε πώς να εντοπίσουμε μια καλή ευκαιρία όταν έρχεται».

Η εμπειρία με το Δημόσιο
Ως προς το κύριο θέμα του συνεδρίου, που ήταν τα ακίνητα του Δημοσίου, ο Leon Avigad τόνισε πως η συνεννόηση με το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι πιο δύσκολη απ’ όσο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από αυτές που δραστηριοποιείται η Brown Hotels, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και οι ΗΠΑ. «Ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας είναι εντυπωσιακός, η πολεοδομία δεν είναι διασκεδαστική, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι είναι χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ειλικρινά, είναι το ίδιο ενοχλητικό με το να συναναστρέφεσαι με οποιαδήποτε γραφειοκρατική υπηρεσία», σημείωσε. Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου ότι τον εξέπληξαν ευχάριστα οι τράπεζες, χαρακτηρίζοντας το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα ως «φρόνιμο» και «εκλεπτυσμένο».

Αυξημένες, με μειωμένο ρυθμό, οι τιμές δομικών υλικών τον Απρίλιο 2024

Λεπτομέρειες για το πώς κινήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Απρίλιο του 2024 έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως προκύπτει, ο δείκτης εμφάνισε αύξηση 5,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου του 2023. Πάντως, κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του 2023 με το 2022, είχε καταγραφεί αύξηση κατά 8,4%. Στο διάστημα που προαναφέρθηκε, οι κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών ήταν οι ακόλουθες: τούβλα (13,5%), χάλκινοι αγωγοί (8,7%), πλαστικοί σωλήνες (8,5%) και υαλοπίνακες ασφαλείας (8,3%).

Επίσης, ο γενικός δείκτης κατά τον Απρίλιο του 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου του 2024, παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του 2023. Οι κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών σε αυτήν την περίοδο ήταν οι ακόλουθες: χάλκινοι αγωγοί (1,7%), τούβλα (1,1%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (0,8%). Τέλος, όσον αφορά στον μέσο δείκτη του δωδεκαμήνου από τον Μάιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022-Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 6,4%, έναντι αύξησης 11,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

 

Heubach: Πώς επηρεάζει την ελληνική αγορά η πτώχευση του κολοσσού των χρωστικών

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στην εφοδιαστική και παραγωγική αλυσίδα των βιομηχανιών χρωμάτων στην Ελλάδα η πτώχευση της γερμανικής εταιρείας παραγωγής χρωστικών, Heubach, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα. H Heubach έχει υποβάλει αίτηση για την έναρξη τακτικής διαδικασίας αφερεγγυότητας σχετικά με τα περιουσιακά της στοιχεία στο αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο στο Braunschweig της Γερμανίας.

Το δικαστήριο ξεκίνησε τη διαδικασία διορισμού διαχειριστή αφερεγγυότητας για να εξετάσει τη δυνατότητα συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πιθανές επιλογές για αναδιάρθρωση ή/και πώληση της επιχείρησης σε εύθετο χρόνο. Ο όμιλος της Heubach βρέθηκε εκτεθειμένος, λόγω των ραγδαίων μεταβαλλόμενων χρηματοπιστωτικών αγορών τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και λόγω της ανεπιτυχούς προσπάθειας επίτευξης χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με όλους τους μετόχους και τους δανειστές.

Στελέχη της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι, εκτός από τις ελλείψεις που μπορεί να φέρει η συγκεκριμένη εξέλιξη για επιχειρήσεις της εγχώριας χρωματοβιομηχανίας, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν εναλλακτικούς προμηθευτές ή επαρκή αποθέματα στις αποθήκες τους, είναι πιθανό να αυξηθεί και το κόστος αγοράς χρωστικών. Ο λόγος είναι ότι τα αποθέματα της Heubach που διατίθενται στην αγορά μετά τη διακοπή παραγωγής της ενδέχεται να πωληθούν σε τιμές υψηλότερες κατά έως και 15%. Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται τόσο από τη βιομηχανία κατά την παραγωγή και συσκευασία έτοιμων χρωμάτων που πωλούνται στην αγορά, όσο και από τα χρωματοπωλεία κατά την ανάμειξη των χρωμάτων που διαθέτουν.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ταυτόχρονα και το ότι η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών στη θέση της Heubach από πλευράς ελληνικών εταιρειών απαιτεί χρόνο και έρευνα, προκειμένου να επιλέξουν τις πρώτες ύλες εκείνες που θα αποδώσουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις πρώτες ύλες της γερμανικής εταιρείας. Η Heubach διαθέτει παγκόσμια παραγωγική παρουσία με 19 εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Προς το παρόν δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το εάν θα επανέλθει σε παραγωγή ή όχι, κάτι που εξαρτάται από τη διαδικασία εξυγίανσης ή πιθανής πώλησης σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Προσπάθεια διασφάλισης ρευστότητας στο τέλος του 2023
Τον Δεκέμβριο του 2023 ο όμιλος Heubach είχε συμφωνήσει για την παροχή ρευστότητας ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων από υφιστάμενους δανειστές της. Μία κίνηση, που αποτέλεσε μέρος των προσπαθειών του ομίλου να ενισχύσει την οικονομική του θέση και να αξιοποιήσει τις λειτουργικές του προσαρμογές για τη στρατηγική του ανάπτυξη. Από τη συγχώνευση της Heubach και του παγκόσμιου τμήματος χρωστικών της Clariant AG το 2022, η SK Capital, μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, με επίκεντρο τους τομείς ειδικών υλικών, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, είναι ο κύριος μέτοχος της εταιρείας. Μέρος του ομίλου εταιρειών είναι και μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, η οποία έχει ξεχωριστό Διοικητικό Συμβούλιο που δεν είναι πανομοιότυπο με την Εκτελεστική Επιτροπή του ομίλου.

 

Μελέτη για ελέγχους στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, στον «αέρα» ο διαγωνισμός

Ανοικτό διαγωνισμό προκήρυξε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για να αναθέσει το έργο της εκπόνησης μελέτης για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων.
Η γέφυρα αυτή βρίσκεται, συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας μελέτης, θα πρέπει και να προσδιοριστούν αναγκαίες εργασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν για τη συντήρηση και την αναβάθμιση της εν λόγω γέφυρας.

Ο προϋπολογισμός και οι προθεσμίες του έργου
Το κόστος της μελέτης έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 2.547.090,10 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Όσον αφορά, τώρα, στην προθεσμία που έχει δοθεί από την αναθέτουσα αρχή για την περαίωση του αντικειμένου της, αυτή έχει οριστεί στους 15 μήνες από την ημερομηνία που θα μπουν οι υπογραφές στο εργολαβικό συμφωνητικό. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι έχουν διορία έως την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 14:00 για να καταθέσουν τις προσφορές τους.