Toshiba Universal Smart X – Σειρά Edge: Η Απόλυτη Επιλογή για Κορυφαία Ευελιξία, Απόδοση και Αξιοπιστία

Οι αερόψυκτοι ψύκτες και αντλίες θερμότητας αέρα νερού Toshiba USX Edge φέρνουν την επανάσταση στην ψύξη και θέρμανση με την πρωτοποριακή αρθρωτή τεχνολογία τους.
Ξεπεράστε τους περιορισμούς των παραδοσιακών συστημάτων και απολαύστε ασύγκριτη ευελιξία, προσαρμοστικότητα και κορυφαία απόδοση.

Αξεπέραστη Ευελιξία!
• Δημιουργήστε το ιδανικό σύστημα:

Συνδυάστε μικρότερα modules ψύξης/θέρμανσης και φτιάξτε το ιδανικό σύστημα για τις ακριβείς σας ανάγκες
• Εύκολη επέκταση:

Προσαρμοστείτε στις αυξανόμενες απαιτήσεις ψύξης/θέρμανσης απλά προσθέτοντας modules στην υπάρχουσα εγκατάσταση.
• Εξοικονόμηση χώρου:

Η αρθρωτή σχεδίαση μειώνει σημαντικά το απαιτούμενο χώρο εγκατάστασης, ιδανική για περιορισμένους χώρους.
• Πιστοποιημένοι κορυφαίοι βαθμοί απόδοσης:

Απολαύστε κορυφαία ενεργειακή απόδοση σε ψύξη και θέρμανση, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας.
• Σταθερός υψηλός συντελεστής ισχύος 0.99: Βελτιστοποιημένη απόδοση για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
• Τέσσερα ανεξάρτητα ψυκτικά κυκλώματα με τέσσερις inverter συμπιεστές: Εξαιρετική αξιοπιστία και μειωμένοι κίνδυνοι διακοπής λειτουργίας.
• Ενισχυμένη ψύξη σε ακραίες συνθήκες:

Λειτουργία σε εξωτερικές θερμοκρασίες έως και -25°C σε θέρμανση και -15°C σε ψύξη.
• Παραγωγή ζεστού νερού έως 55°C:
Ιδανική για εφαρμογές που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες ζεστού νερού ακόμα και σε πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Επιπρόσθετα Οφέλη:
• Μειωμένες απαιτήσεις σε ψυκτικό μέσο:
Φιλικό προς το περιβάλλον με μικρότερο κόστος συντήρησης.
• Εύκολη εγκατάσταση: Απλοποιημένη διαδικασία για μειωμένο χρόνο και κόστος.
• Αθόρυβη λειτουργία:

Ιδανική για εγκατάσταση σε ευαίσθητους χώρους.
• Μοναδικός έλεγχος defrost
• Ενσωματωμένο σύστημα εξατμιστικής ψύξης
• Μικρή ποσότητα ψυκτικού μέσου ανά κύκλωμα

Επιλέξτε ανάμεσα από τις Standard μονάδες 50HP(150kW)/60HP(180kW)/70HP(200kW) ή τις μονάδες Powerful 50HP(150kW) & 60HP(180kW) και εξασφαλίστε ότι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις σας θα καλυφθούν πλήρως.

AHI CARRIER SEE
Authorized by Carrier Corporation as a JV distributor of Carrier and Toshiba HVAC products for SEE

Κεντρικά Γραφεία
Λεωφόρος Κηφισού 18,
104 42 – Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ.: +30 210 67 96 300
Email: [email protected]

 

Στα 245 δισ. δολάρια η αξία της παγκόσμιας αγοράς κλιματιστικών το 2030

Για το έτος 2023, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κλιματιστικών συσκευών αποτιμήθηκε σε 143,86 δισεκατομμύρια δολάρια. Έως το 2032, δε, αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο συντελεστή αύξησης (CAGR) 6,1% και να ανέλθει στο ποσό των 245,12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η Polaris Market Research, η οποία εξηγεί πως η ζήτηση για κλιματιστικά έχει σημαντικά αυξηθεί παγκοσμίως (ιδίως στις αστικές περιοχές). Έτσι, η εν λόγω αγορά γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η οποία ωθείται περαιτέρω από τις διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις. Με την ανησυχία για την κλιματική κρίση να εντείνεται και την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις να μεγαλώνει, η αγορά αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι παράγοντες που οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς
Απαριθμώντας τους παράγοντες εκείνους έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για κλιματιστικά και ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, η έρευνα στέκεται στη σημαντική αύξηση της αστικοποίησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Εξ αιτίας αυτών, οι άνθρωποι αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να δροσίσουν τα σπίτια, τα γραφεία και τους δημόσιους χώρους, να τα κάνουν πιο άνετα και με ποιοτικότερο αέρα. Η αγορά ανταποκρίθηκε σε αυτή τη ζήτηση με καινοτόμες τεχνολογίες με «έξυπνα» στοιχεία, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις και ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον και βιώσιμων συστημάτων ψύξης για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κλιματισμού.

Η αγορά έχει, επίσης, στραφεί προς τα κλιματιστικά inverter, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, τα ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα όλο και κερδίζουν σε δημοτικότητα, μιας και συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Επιπλέον, οι αναδυόμενες οικονομίες και οι τάσεις αστικοποίησης οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς κλιματιστικών, ιδιαίτερα σε περιοχές με ταχεία εκβιομηχάνιση και αύξηση πληθυσμού. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που προάγουν την ενεργειακή απόδοση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη σημασία των λύσεων ψύξης συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς κλιματιστικών.

Ποιος τύπος κλιματιστικού ήταν ο πιο δημοφιλής
Η έρευνα της Polaris Market Research τονίζει, ακόμη, ότι ο τομέας των κλιματιστικών παραθύρου κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά για το 2022, καθώς αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται ευρέως σε οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς χώρους μιας και είναι γενικώς μικρές σε μέγεθος, προσιτές οικονομικά και ιδιαίτερα αποτελεσματικές και εγκαθίστανται εύκολα, ενώ καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια. Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις (λ.χ. εισαγωγή «έξυπνων» λειτουργιών στις συσκευές, εξοικονόμηση ενέργειας, κ.ά.) έχουν ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Κυρίαρχη στην αγορά η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
Η έρευνα καταλήγει σημειώνοντας ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά των κλιματιστικών για το 2022 όσον αφορά στα έσοδα και αυτό το αποδίδει στις πιο υψηλές θερμοκρασίες και στην αυξανόμενη ευημερία της μεσαίας τάξης σε αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για κλιματιστικά. Η διαθεσιμότητα προσιτών συσκευών, η επέκταση του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και η διαθεσιμότητα εκπτώσεων σε διαδικτυακές πλατφόρμες ώθησαν περαιτέρω τις πωλήσεις στην περιοχή.

Όμως, η αγορά της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να καταγράψει τον πιο υψηλό CAGR εσόδων κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Η ανάπτυξή της, σύμφωνα με την έρευνα, θα πάρει ώθηση από την υιοθέτηση πολιτικών ενεργειακής απόδοσης και τη μεταβαλλόμενη αντίληψη για τα κλιματιστικά ως ανάγκη και όχι ως πολυτέλεια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αυξανόμενη τάση των «έξυπνων» κατοικιών και συσκευών αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για «έξυπνα» κλιματιστικά στην περιοχή.

 

 

Toshiba HAORI: Το κλιματιστικό που ακολουθεί το στυλ σου!

Το HAORI έρχεται να σπάσει τη μονοτονία στα κλιματιστικά τοίχου. Μια επαναστατική μονάδα τοίχου, που ξεπερνά τις παραδοσιακές έννοιες των κλιματιστικών, μετατρέποντας το κλιματιστικό σας, σε ένα ελκυστικό και κομψό στοιχείο του χώρου. Με το λεπτό σώμα και το μοναδικό της σχεδιασμό, αυτή η καινοτόμος μονάδα κλιματισμού διαθέτει ένα εξαιρετικά ελκυστικό κάλυμμα από ύφασμα, το οποίο δεν είναι μόνο διαθέσιμο σε  μια σειρά από στάνταρ και προαιρετικά χρώματα, αλλά προσφέρει και απεριόριστες δυνατότητες προσαρμογής. Η υφασμάτινη επιφάνεια του HAORI δημιουργεί τον τέλειο συνδυασμό με άλλα υφάσματα του δωματίου για μια ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα. Ξεκινήστε με τις δύο επενδύσεις σε αποχρώσεις του γκρι, διαθέσιμες με τη συσκευή, και συνεχίστε με τα υπόλοιπα τέσσερα χρώματα ή φτιάξτε τη δική σας επένδυση με ύφασμα της επιλογής σας. Η εναλλαγή και η τοποθέτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς την παρέμβαση ειδικών.

Εύκολη προσαρμογή και κομψός σχεδιασμός
Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ιδέα της Toshiba κάνει το HAORI εύκολο στη “προσαρμογή”. Απλά ξεκολλήστε και κολλήστε το επιθυμητό ύφασμα στο κυρτό μπροστινό πλαίσιο για να δημιουργήσετε μια μονάδα κλιματισμού που θα γίνει το θέμα συζήτησης της γειτονιάς. Η ομορφιά του HAORI είναι η ικανότητά του να εναρμονίζεται και να γίνεται μέρος του τοίχου ή να ξεχωρίζει και να γίνεται ένα σαγηνευτικό χαρακτηριστικό. Οι εσωτερικοί διακοσμητές και οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορούν να αφήσουν το στυλ να τους καθοδηγήσει.

Άριστη απόδοση
Επωφελούμενο από το ψυκτικό R32 για ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τον καινοτόμο περιστροφικό συμπιεστή inverter DC Twin Roraty της Toshiba, η μονάδα διαθέτει άριστη ενεργειακή κλάση A+++/ Α+++ σε ψύξη και θέρμανση στη θερμή ζώνη.

Εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία και κορυφαία ποιότητα αέρα
Το HAORI έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία. Η λειτουργία “Silence” της μονάδας μειώνει τον θόρυβο από τη μονάδα εσωτερικού χώρου σε μόλις 19 dB(A), εξασφαλίζοντας έναν ήρεμο ύπνο. Επιπλέον, η εξωτερική μονάδα είναι από τις πιο αθόρυβες στην αγορά, με ονομαστική ένταση ήχου 44 dB(A). Τα επίπεδα θορύβου μπορούν μάλιστα να μειωθούν στα 37 dB(A) χρησιμοποιώντας μια ειδική λειτουργία που ενεργοποιείται μέσω της εφαρμογής ή του τηλεχειριστηρίου. Όσον αφορά την ποιότητα του αέρα, το HAORI διαθέτει φίλτρο Toshiba Ultra Pure, το οποίο φιλτράρει έως και το 94% των λεπτών σωματιδίων με διάμετρο μεγαλύτερο από 2,5 micra.

Ο ιονιστής πλάσματος της Toshiba που βρίσκεται μέσα στο HAORI παγιδεύει και εξουδετερώνει τα μολυσμένα σωματίδια (ιούς και βακτήρια) δημιουργώντας έναν υγιεινό χώρο διαβίωσης. Η υψηλή ποιότητα του αέρα διατηρείται μακροπρόθεσμα χάρη σε χαρακτηριστικά όπως το εύκολο στον καθαρισμό δοχείο αποστράγγισης και ο εναλλάκτης θερμότητας Magic Coil της Toshiba με λειτουργία αυτοκαθαρισμού. Επιπλέον, η καινοτόμος τεχνολογία HADA Care της Toshiba παρέχει προηγμένη τεχνολογία ψύξης που βελτιώνει την κατανομή του αέρα μέσα στο δωμάτιο και προστατεύει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος.

AHI CARRIER SEE
Authorized by Carrier Corporation as a JV distributor of Carrier and Toshiba HVAC products for SEE

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη βιομηχανία κλιματιστικών: Το case study του Σιάτλ

Αν θέλει κανείς να διαπιστώσει το πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη βιομηχανία των κλιματιστικών δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο Σιάτλ. Μία πόλη που παραδοσιακά αποτελούσε την εξαίρεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία χώρα όπου πάνω από το 90% των κατοικιών διαθέτουν τεχνητό κλιματισμό, όμως στο Σιάτλ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2015 το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 34%.

Ωστόσο, έκτοτε αυτό έχει αλλάξει δραματικά: το 2017 η χρήση κλιματιστικών είχε αυξηθεί στο 41% και το 2019 στο 44%, ενώ το 2021 ξεπέρασε το ορόσημο του 50% – πλέον, περισσότερα από τα μισά σπίτια στην πόλη έχουν τεχνητό κλιματισμό. Έτσι, μία παραθαλάσσια πόλη όπου ο κλιματισμός ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, χάρη στο ήπιο κλίμα της, αναγκάστηκε να αλλάξει.

Ο λόγος για αυτήν την απότομη αλλαγή φυσικά δεν είναι άλλος από την κλιματική κρίση. Το Σιάτλ έχει βρεθεί αντιμέτωπο τα τελευταία χρόνια με ασυνήθιστα καυτά καλοκαίρια, τα οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποβεί μοιραία για τη ζωή ανθρώπων που ζούσαν σε σπίτια χωρίς κλιματισμό, Αυτό ώθησε πολλούς να σκεφτούν για πρώτη φορά να εξοπλίσουν το σπίτι τους με ένα κλιματιστικό ή μία αντλία θερμότητας, βλέποντας πως δεν πρόκειται πια για σποραδικά επεισόδια καύσωνα, αλλά για μία τάση που καθιερώνεται, και πλέον θεωρείται δεδομένο ότι τα καλοκαίρια θα είναι υπερβολικά ζεστά.

Και άρα ακόμα και κάτοικοι της πόλης που έχουν ζήσει επί δεκαετίες σε αυτήν χωρίς ποτέ να χρειαστεί να εγκαταστήσουν κλιματιστικό στο σπίτι τους, πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούν. Πέρα από τη ζέστη, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που πολλοί στρέφονται στα κλιματιστικά: οι (επίσης συνεχώς πιο συχνές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής) δασικές πυρκαγιές, που πολλές φορές είναι μεγάλες σε έκταση και ο καπνός από τις καμένες εκτάσεις φτάνει μέχρι τις πόλεις, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να κοιμάται με κλειστά τα παράθυρα, χωρίς να υποφέρει από την καλοκαιρινή ζέστη.

Τα προβλήματα μίας απότομης μετάβασης
Ένα πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους όλο και πιο συχνούς καύσωνες καταγράφεται σε κοινόχρηστα κτίρια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες πριν και δεν έχουν σωστές προδιαγραφές για κλιματισμό., Έτσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κτίρια όπως γηροκομεία και νοσοκομεία, όπου μάλιστα οι διαμένοντες είναι πιο ευάλωτοι στις υπερβολικές θερμοκρασίες, να υπάρχουν χώροι που κλιματίζονται σωστά, και άλλοι χώροι που κλιματίζονται ανεπαρκώς ή και καθόλου.

Ακόμα χειρότερο είναι αυτό που συμβαίνει ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις:, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων ή ενώσεις ιδιοκτητών απαγγορεύουν στους ενοικιαστές τους ή στους ιδιοκτήτες, αντίστοιχα, να εγκαθιστούν συστήματα κλιματισμού με εξωτερικές μονάδες, με το σκεπτικό ότι χαλούν την εικόνα του ακινήτου και της γειτονιάς. Στη γειτονική πολιτεία Όρεγκον, μετά από τον φονικό καύσωνα του 2021, οι τοπικές αρχές απαγορεύουν πλέον στους ιδιοκτήτες να θέτουν τέτοιους περιορισμούς. Προβληματισμό βέβαια προκαλεί και η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω της αύξησης της χρήσης τεχνητού κλιματισμού, σε μία περίοδο που το Σιάτλ προωθεί τη σταδιακή απεξάρτηση του ενεργειακού του μίγματος από τα ορυκτά καύσιμα. Μία αυξημένη ζήτηση που βέβαια έχει αντίκτυπο και στο περιβάλλον, καθώς δεν είναι όλες οι συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Η συμβολή του κλιματισμού στον μεγάλο στόχο της αειφορίας των κτιρίων

Η συμβολή του τεχνητού κλιματισμού στον στόχο της αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Συγκεκριμένα, συμβάλλει και αφορά τους τομείς της Υγείας και Ευεξίας, Ενέργειας, Ρύπανσης και Διαχείρισης κατά την λειτουργία των κτιρίων.

Υγεία και Ευεξία
Ο σκοπός του τεχνητού κλιματισμού (θέρμανση, ψύξη και αερισμός) είναι η επίτευξη θερμικής άνεσης, η ποιότητας του εσωτερικού αέρα και η εσωτερική ακουστική άνεση. Στόχος της θερμικής άνεσης είναι η διασφάλιση των κατάλληλων επίπεδων θερμοκρασίας μέσω του σχεδιασμού και της επιλογής συστημάτων ελέγχου έτσι ώστε να διατηρείται ένα θερμικά άνετο εσωτερικό περιβάλλον για τους ενοίκους των κτιρίων. Περαιτέρω, κρίνεται απαραίτητη η χρήση θερμικών μοντέλων καθώς και η υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως αυτές των ζωνών θέρμανσης και της δυνατότητας ελέγχου και λειτουργίας από τους ενοίκους των κτιρίων.

Στόχος της ποιότητας του εσωτερικού αέρα είναι η ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης και ανακύκλωσης των ρύπων στα κτίρια. Κατ’ αρχήν, πρέπει να παρέχεται φρέσκος αέρας στο κτίριο σύμφωνα με τα κριτήρια του εκάστοτε εθνικού προτύπου βέλτιστης πρακτικής για τον αερισμό. Περαιτέρω, η θέση των εισόδων φρέσκου αέρα πρέπει να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιεί την είσοδο ατμοσφαιρικών ρύπων στα κτίρια.

Επιπλέον, σε τμήματα των κτιρίων που υπόκεινται σε μεγάλες συγκεντρώσεις κοινού (πχ. κινηματογράφοι κλπ.) κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος των επίπεδων διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, στόχος της εσωτερικής ακουστικής άνεσης είναι η ελαχιστοποίηση των παραγόμενων θορύβων των κλιματιστικών εγκαταστάσεων του αερόφερτου ήχου (ταχύτητα αέρα, επίπεδα θορύβου μηχανημάτων, κλπ) καθώς και του κτυπογενούς ήχου (δονήσεις κλιματιστικών εγκαταστάσεων).

Ενέργεια
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και τα παθητικά συστήματα των κτιρίων αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την μείωση της ζήτησης της ενέργειας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και πρέπει να βελτιστοποιούνται παράγοντες που καθορίζουν την κατανάλωση της ενέργειας ενός συστήματος τεχνητού κλιματισμού όπως:
• Ο συντελεστής απόδοσης των εγκαταστάσεων θέρμανσης (COP)
• Ο συντελεστής απόδοσης των εγκαταστάσεων ψύξης (EER)
• Η επιλογή μεταξύ κεντρικών και τοπικών συστημάτων
• Η επιλογή του μέσου μεταφοράς θέρμανσης και ψύξης
• Η επιλογή του καυσίμου για την παραγωγή θέρμανσης/ψύξης
• Η χρήση ζωνών κλιματισμού, καθώς και τα κατάλληλα συστήματα ελέγχου και χειρισμού από τους ενοίκους
• Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση συστημάτων που χρησιμοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως γεωθερμία, αντλίες θερμότητας κλπ.
• Η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των χώρων με μηχανικό αερισμό
• Η χρήση κλιματιστικών μονάδων με Variable Speed Drives, η χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα όγκου αερισμού, ο έλεγχος διαρροών στα κανάλια διανομής αέρα και η δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας

Ρύπανση
Τα χρησιμοποιούμενα ψυκτικά των κλιματιστικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να έχουν μηδενικό Δυναμικό Καταστροφής Όζοντος (Ozone Depletion Potential-ODP) και χαμηλό Δυναμικό Θέρμανσης του Πλανήτη (Global Warming Potential-GWP) όπως πχ το R32. Η ανίχνευση και ειδοποίηση (alarm) κατά την διαρροή του ψυκτικού μέσου αποτελεί πλέον μία πολύ σημαντική προδιαγραφή για όλα τα συστήματα παραγωγής θέρμανσης και ψύξης καθώς και ο τερματισμός λειτουργίας τους (shut down) στην ανίχνευση της διαρροής.

Αποτρέπεται η χρήση ορυκτών καυσίμων λόγω των εκλύσεων μονοξείδιων του αζώτου (ΝΟχ emissions), αιωρούμενων σωματιδίων και πτητικών οργανικών ενώσεων. Στον αντίποδα συνιστάται η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (πχ αντλίες θερμότητας). Τέλος, για τη ελαχιστοποίηση του παραγόμενου θορύβου των εξωτερικών εγκαταστάσεων κλιματισμού προτείνεται η επιλογή μηχανημάτων με χαμηλά επίπεδα θορύβου συνεπικουρούμενα από σχεδιαστικές λύσεις Ακουστικού Μηχανικού (π.χ., ηχομονωτικά πετάσματα στα μηχανήματα, ηχοπαγίδες σε στόμια απόρριψης, κλπ).

Διαχείριση
Η Λειτουργική Παραλαβή Συστημάτων (Commissioning) πριν την αποπεράτωση της κατασκευής, αλλά και η εποχιακή της επανάληψη 12 μήνες μετά την λειτουργία του κτιρίου, αποτελεί μια πολύ σημαντική πρακτική για την αποτελεσματική, αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων κλιματισμού.

 

Με τη ματιά των interior designers: Ενσωματώνοντας το κλιματιστικό σε έναν χώρο

Για την πρόκληση της όμορφης, αισθητικά, ενσωμάτωσης των, μάλλον… άσχημων, κλιματιστικών συσκευών σε έναν χώρο μίλησαν στο Build οι εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών γραφείων interior design.

Κώστας Γκάγκος | Costas Gagos Architecture & Design
Κλιματισμός: απαραίτητος για κάθε σύγχρονο χώρο, αλλά πρόκληση για εμάς που πρέπει να τον «αποκρύψουμε». Για την επίτευξη της ιδανικής ατμόσφαιρας και θερμοκρασίας στον χώρο, υπεύθυνοι είναι οι μηχανολόγοι μηχανικοί, καθώς επιλέγουν την ποιότητα και την ένταση των κλιματιστικών. Οι εσωτερικές μονάδες των κλιματιστικών, που συνήθως μας απασχολούν, διαχωρίζονται σε εμφανείς, κρυφές, δαπέδου και οροφής.

Οι κρυφές μονάδες κρύβονται εσωτερικά των οροφών ή των γυψοσανίδων ψευδοροφών, με τις περσίδες να είναι το μοναδικό ορατό σημείο από όπου γίνεται η εισαγωγή και η εξαγωγή του αέρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι περσίδων κλιματισμού που μπορούν να είναι ηλεκτροστατικά βαμμένες ή να είναι από υλικό που μπορεί να βαφτεί στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο. Έτσι, μπορούν να εξαφανιστούν οπτικά και να αφήσουν ορατή μόνο μια μικρή σχισμή, διατηρώντας αναλλοίωτη την αισθητική του χώρου. Από την άλλη, οι εμφανείς μονάδες τύπου «Split», τοποθετούνται στον τοίχο και δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες απόκρυψης. Ωστόσο, επιλέγουμε μοντέλα με κομψό design που ταιριάζουν αρμονικά με τον χώρο.

Ευαγγελία Καλλίλα | KenK-Designers Creative Studio
Η απόφαση τοποθέτησης του εσωτερικού τμήματος της κλιματιστικής μονάδας είναι καθοριστικής σημασίας και συμβάλλει στην ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική σχεδίαση ενός έργου. Η εγκατάσταση του κλιματισμού καταλαμβάνει χώρο, επιδρά άμεσα στους χρήστες του κτιρίου και είναι δαπανηρή. Γι’ αυτό, χρειάζεται να δοθεί η δέουσα σημασία από όλους όσους εμπλέκονται στη μελέτη. Απαιτείται αυξημένη εμπειρία του μελετητή και σωστή συνεργασία στην επιλογή και στη σχεδίαση του συστήματος. Σε ένα κτίριο που μελετάται εξαρχής, προβλέπεται από τον φέροντα οργανισμό η σωστή διαμόρφωση των υψών, καθώς και η θέση των δοκών, ώστε να είναι απρόσκοπτη η διέλευση των αεραγωγών. Σε υφιστάμενα κτίρια, επιλέγονται βοηθητικοί χώροι στους οποίους επιτρέπεται το χαμηλό ελεύθερο ύψος, ή ενσωματώνονται στον εσωτερικό σχεδιασμό, όπως στη διαμόρφωση του τζακιού.

Χρήστος Παπαδάκης | Gekko Concepts
Η αρχική αντιμετώπισή μας είναι να αποφευχθούν, ιδανικά, τα κλιματιστικά τύπου «Split» και να τοποθετηθεί καναλάτο σύστημα που ενσωματώνεται πλήρως στην αισθητική του χώρου. Πολλάκις, ωστόσο, ο σχεδιασμός από τον αρχιτέκτονα επιβάλλει την τοποθέτηση «Split», σε συγκεκριμένα μάλιστα σημεία. Αν, όμως, υπάρχει ελευθερία στην τοποθέτηση, προσπαθούμε οι μονάδες να τοποθετηθούν έτσι, ώστε η ροή του ψυχρού ή θερμού αέρα να μην ενοχλούν την διαβίωση στον χώρο, να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στον σχεδιασμό του χώρου και να τις ενσωματώσουμε σε κάποια κατασκευή που να επιτρέπει την σωστή κίνηση του αέρα και να καλύπτει τον αυτόνομο όγκο που δημιουργούν.

Urban Soul Project
Η ένταξη του κλιματισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού στα έργα μας. ξεκινώντας από τα αρχικά στάδια με στενή συνεργασία μηχανολόγων και αρχιτεκτόνων. Στόχος, η επίτευξη ενός αισθητικού και πλήρως λειτουργικού αποτελέσματος. Λ.χ., στο Ergon BakeHouse Athens, ο κλιματισμός ενσωματώθηκε διακριτικά στα έπιπλα και τις ψευδοροφές, ενώ στο Helikon Shipping Offices και στο Sunlight Athens οι κλιματιστικές μονάδες κρύφτηκαν μέσα σε τοίχους και οροφές, εναρμονισμένες με τον γενικότερο σχεδιασμό. Σε περιπτώσεις όπως τα κτίρια της Kaizen και της PwC, χρησιμοποιήθηκαν εμφανή συστήματα για industrial look και σε unique χώρους εγκαταστάθηκαν κρυφά συστήματα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μικροκλίμα κάθε περιοχής για την επιλογή των συστημάτων, που μπορεί να επηρεάσει και να επηρεάζεται από τον κλιματισμό. Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι, εξάλλου, ζωτικές για την απόκτηση πιστοποιήσεων LEED και WELL.

Με τι περιουσία μπαίνει η Noval Property στο Χρηματιστήριο

Mε σημαντική περιουσία ακινήτων και επενδύσεις που εξελίσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες χρήσης κτιρίων θα εισέλθει η Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 05/06, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στην κύρια αγορά. Το σύνολο της αξίας του χαρτοφυλακίου της στο τέλος του 2023 ήταν 571,24 εκατ. ευρώ.
Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επενδύσεις στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι και σε άλλες περιοχές της Αττικής, ενώ πραγματοποιεί και τουριστικές αναπτύξεις στις Σπέτσες.

Η συνολική εκτιμηθείσα αξία των νέων επενδύσεων ανέρχεται στα 119,21 εκατ. ευρώ. Κομβικής σημασίας για την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής είναι η ανάπτυξη σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου, εκτιμώμενης συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας κύριας χρήσης 56.045 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της Viohalco στην Πειραιώς. Εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και των λοιπών απαιτούμενων αδειών για να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε διακριτές φάσεις. Η επένδυση υπερβαίνει τα 170 εκατ. ευρώ.

Με ταχείς ρυθμούς «τρέχει» και η ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι. Το συγκρότημα γραφείων «The Grid» συνολικής επιφανείας περίπου 62.000 τ.μ. επί οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 16.119 τ.μ. επί των οδών Χειμάρρας, Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, Γραβιάς και Βελεστίνου θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026. Αυτή την περίοδο εκτελούνται οι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού των υπογείων, ενώ το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε πάνω από 111 εκατ. ευρώ.

Επίσης κατασκευάζεται νέο τριώροφο κτίριο γραφείων στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι. Βρίσκεται στη φάση κατασκευής οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφών, αντιστηρίξεων και σκυροδεμάτων. Η ολοκλήρωση της κατασκευής, βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης με τον εργολάβο, αναμένεται στο τέλος του 2024. Η επένδυση υπερβαίνει συνολικά τα 31 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία προχωρά επίσης στην κατασκευή πενταώροφου κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 199 με δύο υπόγεια σε οικόπεδο έκτασης 2.074 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας και η συνολική επένδυση υπερβαίνει τα 13 εκατ. ευρώ. Στις νέες επενδύσεις περιλαμβάνεται και η ανέγερση τριώροφου κτιρίου γραφείων με τρία υπόγεια συνολικής επιφάνειας 9.337 τ.μ. επί της οδού Αμαρουσίου Χαλανδρίου. Το έργο βρίσκεται σε στάδιο προμελέτης και η επένδυση θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Logistics, τουρισμός, κατοικίες
Σε ό,τι αφορά στα logistics, θα κατασκευάσει κέντρο αποθήκευσης και διανομής ξηρού φορτίου στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και την οδό 25ης Μαρτίου, στη Μαγούλα με την επένδυση να αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος βρίσκεται σε φάση προμελέτης. Ανάμεσά σε αυτές τις επενδύσεις είναι το κτίριο μεικτών χρήσεων με τετραώροφο κτίριο κατοικιών και γραφείων με δύο υπόγεια, επί οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 839,95 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αρδηττού 40-42, στο Μετς. Η ανακατασκευή του βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2024. Στον τουριστικό τομέα, η Noval προχωρά στην αποκατάσταση και ανακαίνιση διώροφης διατηρητέας κατοικίας με υπόγειο (κηρυγμένο ιστορικό μνημείο) στη Χώρα των Σπετσών. Η επένδυση βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης. Στις Σπέτσες πρόκειται να γίνει και η ανέγερση νέας, διώροφης κατοικίας με υπόγειο.

Έχει εκπονηθεί προς το παρόν η αρχιτεκτονική μελέτη.
Aπό τα υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της Noval Property που εκμεταλλεύεται ήδη η εταιρεία, το μεγαλύτερο μέρος των μισθωμάτων που εισπράττει προέρχεται από το κτίριο γραφείων The Orbit στην Κηφισίας, το River West και το River West Open, το κατάστημα της ΙΚΕΑ στον Κηφισό, το ξενοδοχείο Wyndham Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη και το Mare West στην Κόρινθο. Τα συγκεκριμένα ακίνητα αντιπροσωπεύουν το 54,9% της συνολικής εκτιμηθείσας αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο τέλος του 2023. Επίσης, το ετησιοποιημένο μίσθωμα των κατωτέρω περιγραφόμενων ακινήτων ανέρχεται σε 23,4 εκατ. ευρώ, ήτοι 74,6% των ετησιοποιημένων μισθωμάτων του χαρτοφυλακίου. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 61 ακίνητα.

Π. Δραγώνας: «H “πράσινη” πρότασή μας για τα Εξαρχεία»

Την πρόταση του Dragonas Studio για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού μετρό στα Εξάρχεια παρουσίασε, στην ΕΣΩ, ο αρχιτέκτονας/ιδρυτής του γραφείου, Πάνος Δραγώνας. «Επειδή κάποια πολύ σημαντικά, παλιά, μεγάλα, πλούσια δέντρα έπρεπε να κοπούν (όπως και έγινε) για να κατασκευαστεί ο σταθμός, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά, λειτουργικά και συμβολικά αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Δραγώνας.

«Καταλήξαμε», πρόσθεσε, «στην ιδέα της δημιουργίας ενός “πράσινου” δωματίου, μιας κλιματικής κατασκευής που θα περιέβαλε την πλατεία, θα καλυπτόταν από αναρριχητικές φυτεύσεις και σύντομα θα την πρασίνιζε ξανά. Σκεφτήκαμε, επίσης, η κατασκευή να είναι προσβάσιμη ως ένας αρχιτεκτονικός περίπατος, περιβάλλοντας και επεκτείνοντας τον δημόσιο χώρο και δημιουργώντας μικρά “μπαλκόνια” κατά μήκος του, τα οποία θα έβλεπαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της πλατείας». Καταλήγοντας, ο κ. Δραγώνας υπογράμμισε: «Το εδώ αφήγημα είχε στόχο να ανασυγκροτήσει, δίχως να ανατρέψει, την ταυτότητα των Εξαρχείων και να φτιάξει ένα σύμβολο αστικής ανθεκτικότητας μέσα από ένα πράσινο δωμάτιο που θα έδινε μία νέα, πράσινη ταυτότητα στον δημόσιο χώρο».

Στέλλα Πιερή (Pieris Architects): «Δημιουργώντας βιώσιμη αρχιτεκτονική»

Το πώς μπορεί η αρχιτεκτονική να γίνει βιώσιμη, με ολιστικά θετικό πρόσημο, ανέλυσε η Στέλλα Πιερή, αρχιτέκτονας και partner του Pieris Architects, στη διάρκεια της ημερίδας ΕΣΩ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/05/2024, με χορηγούς επικοινωνίας το newsletter Build και τα περιοδικά Construction και Architect της Boussias Media. «Στις μέρες μας, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, που θα μετατραπεί σε μία κλιματική καταστροφή αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε σημαντικές μειώσεις εκπομπών στην ατμόσφαιρα», τόνισε, αρχικά, η κ. Πιερή. Πώς πετυχαίνουμε, όμως, έναν σχεδιασμό με ολιστικά θετικό πρόσημο, ρώτησε στη συνέχεια.

Και απάντησε: «Όταν αξιοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία και παράλληλα δημιουργούμε βιώσιμα δοχεία μνήμης, νοημάτων και συναισθημάτων. Όταν ενσωματώνουμε τη φύση για να πετύχουμε μια επαναλαμβανόμενη επαφή, όχι μια περιστασιακή, παροδική, μεμονωμένη εμπειρία. Όταν η αρχιτεκτονική μας λαμβάνει υπόψη τις δεκάδες διαφορετικού τύπου παραμέτρους που συνθέτουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, ιεραρχώντας τις ανάλογα με την περίπτωση».

Πρόσθεσε και το εξής: «Δημιουργούμε αρχιτεκτονική με θετικό πρόσημο και όταν αντιλαμβανόμαστε τους τρόπους που το προϊόν μας επηρεάζει με τη σειρά του αυτές τις παραμέτρους. Πώς, δηλαδή, επιδρά στον άνθρωπο, στη διάθεση, στην υγεία, στο συναίσθημα, στο περιβάλλον, στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στο μικροκλίμα. Πώς επηρεάζει τις υπόλοιπες συσχετιζόμενες τέχνες και τεχνικές και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Πώς ενθαρρύνει ή αποθαρρύνει τη δημιουργία βιώσιμων υποδομών.

Αλλά και όταν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ανεξάρτητων μεταβλητών, όπως η διαθεσιμότητα υλικών, ο καιρός, το υπέδαφος, ως κομμάτι της δουλειάς μας». Συνοψίζοντας, η κ. Πιερή σχολίασε ότι η βιώσιμη αρχιτεκτονική οφείλει «να συγκινεί με την οικοσυναισθηματική της αφήγηση, να κατανοεί, να προβλέπει ανάγκες και να μεριμνεί, να υπακούει στις αρχές της επιστήμης και της τέχνης και να ενσωματώνει την καινοτομία».

Πώς οι Pieris Architects παράγουν βιώσιμη αρχιτεκτονική
Έπειτα, η κ. Πιερή περιέγραψε τρόπους με τους οποίους το γραφείο Pieris Architects υλοποιεί βιώσιμη αρχιτεκτονική. «Στόχος μας, είναι να σχεδιάζουμε κτίρια με θετικό πρόσημο για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, λ.χ. παθητικές μεθόδους ψύξης και θέρμανσης και γεωθερμικά συστήματα, που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας και εφαρμόζονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά, αναλόγως τις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου. Η επαναχρησιμοποίηση και η μετασκευή υφιστάμενων κτιρίων, όπου είναι πρακτικά εφικτή, αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Τέλος, αγκαλιάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έργα σε επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές, με σκοπό να συνδράμουμε στην αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων».

 

Σ. Ζαχαράκη: «Προχωρά η καταγραφή των δημόσιων ακινήτων»

Το τρέχον πρόγραμμα στεγαστική πολιτικής «Η αξία των ακινήτων έχει ανέβει ραγδαία τα τελευταία χρόνια και για την ανακούφιση των πολιτών έχει ήδη αυξηθεί ο βασικός μισθός, ενώ άμεσος στόχος είναι να φθάσει τα 950 ευρώ και ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα να αγγίξει τα 1.500 ευρώ κατά μέσον όρο», διευκρίνισε η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» πολλοί νέοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν δική τους κατοικία και «μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκριθεί 9.214 αιτήσεις», όπως η ίδια δήλωσε. Εξάλλου, στο πλαίσιο της κοινωνικής στέγασης «τρέχουν» τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Στέγαση και Εργασία», τα οποία προσφέρουν κατοικία σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούν οι διαδικασίες για την λεπτομερή καταγραφή των δημοσίων ακινήτων, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν προς το όφελος των πολιτών» είπε η κ. Ζαχαράκη.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Ρεβύθης, οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων και Επίτιμος Πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αττικής, ανέφερε ότι, βάσει έρευνας που διεξήγαγε ο σύλλογος, το 80% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ζωής τους. «Πολλοί Έλληνες, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι, αναγκάζονται να συγκατοικήσουν ή να μισθώσουν κατοικίες χαμηλότερων προδιαγραφών» εξήγησε ο κ. Ρεβύθης και πρόσθεσε ότι «το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ενοίκιο που πληρώνει είναι υπερτιμημένο σε σχέση με την ποιότητα του αντίστοιχου ακινήτου».

Αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος
«Στην Αγγλία έχουν δημιουργηθεί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που στόχος τους είναι να παρέχουν προσιτές κατοικίες σε όσους έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Χριστόφορος Στράτος, CEO της Resolute Hellas.  Η εταιρεία, έπειτα από σχετική της μελέτη, έδειξε ότι με την ενεργή διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να αυξήσουν το απόθεμα των ακινήτων τους.

Κλείνοντας, ο Χ. Στράτος τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο αριθμό αχρησιμοποίητων κτιρίων, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό ανήκει στο δημόσιο». «Το σύγχρονο μοντέλο της στεγαστικής πολιτικής θα πρέπει να εστιάζει στα ανεκμετάλλευτα ακίνητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης από το εξωτερικό» επεσήμανε ο Ηλίας Νικολαΐδης, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις. Συμπλήρωσε, δε, πως «η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο να επιτευχθεί η πολυσήμαντη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».