Spitogatos: Ανοδικά οι τιμές πώλησης εξοχικών σε Αθήνα-ηπειρωτική Ελλάδα

Τους πρώτους μήνες του 2024 οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στις δημοφιλείς για αγορά εξοχικού περιοχές της Ελλάδας ακολούθησαν, ως επί το πλείστον, πορεία ανοδική, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση οι περιοχές κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελούν συχνά μια καλή επιλογή για αγορά εξοχικού, λόγω της δυνατότητας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο. Η πλούσια ακτογραμμή της Αττικής και τα κοντινά νησιά αποτελούν συχνά ελκυστικά σημεία για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας.

Οι ακριβότερες και οι πιο οικονομικές περιοχές
Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατά τους πρώτους μήνες του 2024 εντοπίζονται σε Σπέτσες, Σαρωνίδα, Πόρο, Αίγινα, Ανάβυσσο και Ραφήνα. Αντίθετα, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα είναι ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, ο Κάλαμος και η Ερέτρια.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης εξοχικών κατά τους πρώτους μήνες του 2024, συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2023, σημειώθηκαν σε Ανάβυσσο (16,7%), Σαρωνίδα (16,4%), Αρτέμιδα (17,0%) και Αίγινα (13,8%).

Εξοχικά στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα
Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, τώρα, στις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατατάσσονται Ανατολική Μάνη, Σιθωνία, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Σύβοτα και Μεθώνη.

Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται η Ακράτα, η Αγριά και οι Μηλιές στη Μαγνησία καθώς και η Ζαχάρω στην Ηλεία.
Αναφορικά με τις πιο μεγάλες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικής κατοικίας τους πρώτους μήνες του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023, σημειώθηκαν σε Ανατολική Μάνη (54,4%), Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και Ναύπακτο (28%).

Εγχώρια και διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στην Ελλάδα
Από εκεί και έπειτα, ο Spitogatos επισημαίνει πως η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αύξηση 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση. Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση για τους Έλληνες υποψήφιους αγοραστές είναι τα προάστια Θεσσαλονίκης, το κέντρο, τα νότια και τα βόρεια προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στα προάστια της Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες αγοραστές αναζητούν συχνότερα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Στο κέντρο και στα νότια αθηναϊκά προάστια οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι και πάλι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα στούντιο. Τέλος, αυτοί που αναζητούν κατοικία προς πώληση στα βόρεια αθηναϊκά προάστια, ενδιαφέρονται περισσότερο για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και μεζονέτες.

Ποιες περιοχές προτιμούν οι ξένοι υποψήφιοι αγοραστές
Όσον αφορά στη διεθνή ζήτηση, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο και τα νότια προάστια της Αθήνας και η Χαλκιδική. Οι χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο. Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας για τουρίστες και ξένους αγοραστές. Οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στη Χαλκιδική είναι η Γερμανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, με τους υποψήφιους αγοραστές να αναζητούν περισσότερο διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση στα νότια προάστια της Αθήνας. Εκεί, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες.

ΙΚΕΑ: Πρόσω ολοταχώς για τα καταστήματα σε Πάτρα και Ηράκλειο

Βάσει σχεδίου συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, με τρία ακόμα καταστήματα να προγραμματίζονται στη χώρα μας για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Φουρλή, ήδη μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμο το ανανεωμένο retail hub του ομίλου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με τρεις ενοικιαστές εκτός από το κατάστημα ΙΚΕΑ, ενώ το νέο κατάστημα στην Πάτρα θα λειτουργήσει μέσα στο 2024, και συγκεκριμένα τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Από εκεί και πέρα, ακόμα δύο νέα καταστήματα ΙΚΕΑ βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε διαδικασία σχεδιασμού σε Ηράκλειο Κρήτης και Ελληνικό, με το πρώτο να τίθεται σε λειτουργία μέσα στο 2025, ενώ το δεύτερο να προγραμματίζεται προς το 2027. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών η Έλενα Παππά, διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων και εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη των νέων καταστημάτων σε Πάτρα και Ηράκλειο κατά το τρέχον έτος ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ, επί συνόλου 30 εκατ. ευρώ περίπου που είναι το capex του ομίλου Φουρλή για το 2024.

Θετικό ξεκίνημα στο 2024 για τα καταστήματα ΙΚΕΑ
Σημειώνεται ότι το 2024 έχει ξεκινήσει δυνατά για τα ΙΚΕΑ, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο κλάδος λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων του πμίλου Φουρλή (εξαιρουμένων επενδύσεων της Trade Estates που ενοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο επί του παρόντος) είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 78,2 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό κέρδος επίσης αυξήθηκε κατά 7,3%, φτάνοντας τα 35,2 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο μικτού κέρδους να διαμορφώνεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο 45,1%, έναντι 43,9% έναν χρόνο πριν. Τα κέρδη EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας από τα 2 εκατ. ευρώ στα 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων έκλεισαν στα 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι μηδενικών κερδών στο α’ τρίμηνο του 2023.

Η αύξηση της αξίας των πωλήσεων προήλθε από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 56% των πωλήσεων της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν κατά 3%. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η αύξηση των πωλήσεων επετεύχθη χωρίς να υπάρξουν ανατιμήσεις στα προϊόντα που διακινεί η ΙΚΕΑ, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η αλυσίδα έχει προχωρήσει σε επιλεκτικές μειώσεις τιμών. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος σήμερα περιλαμβάνει συνολικά 21 καταστήματα ΙΚΕΑ διαφόρων μεγεθών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο (13 στην Ελλάδα, 6 στη Βουλγαρία, 2 στην Κύπρο), με πιο πρόσφατο το κατάστημα στο Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας, που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Νοέμβριο.

Καθ’οδόν προς αξία χαρτοφυλακίου 700 εκατ. το 2027 η Trade Estates
Θετικά είναι τα στοιχεία και για την, εισηγμένη πλέον, εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Trade Estates, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσε αύξηση κατά 68,8% στα έσοδα από μισθώματα και αύξηση κατά 61% στα κέρδη EBΙTDA σε ετήσια βάση, επηρεασμένη θετικά από την εξαγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου 2024 η μικτή εκτιμώμενη αξία της θυγατρικής του ομίλου Φουρλή ανερχόταν σε 477 εκατ. ευρώ και η καθαρή αξία ενεργητικού σε 302,7 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει 13 περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα και δύο που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με το αναπτυξιακό της σχέδιο, έως το 2027 η Trade Estates θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής απόδοσης άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά, ο όμιλος Φουρλή στο πρώτο τρίμηνο του 2024 είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 5%, φτάνοντας τα 122 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι πωλήσεις από τη λιανική αντιπροσωπεύουν τα 116,2 εκατ. ευρώ, ποσό επίσης αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 4%, λόγω αύξησης όγκου σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής του ομίλου. «Βασιζόμενοι στη δυναμική του οικονομικού έτους 2023, όπου πετύχαμε διψήφια αύξηση των εσόδων και βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, είμαστε έτοιμοι για ακόμα μία επιτυχημένη χρονιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Βαλαχής.

Ά. Ψευτέλη (Elvial): «Κλειδί η καλή ενημέρωση και εκπαίδευση του κλάδου»

Τη σημασία της καλής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στον κλάδο της κατασκευής αλουμινίου υπογράμμισε η Άννα Ψευτέλη, υπεύθυνη του κέντρου εκπαίδευσης (training center) της Elvial, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο της ΠΟΒΑΣ (17-19 Μαΐου, Λάρισα). «Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι κάτι πολύ σημαντικό, για τον δικό μας κλάδο και όχι μόνο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ψευτέλη. «Όσον αφορά τον τομέα μας», συνέχισε, «παρατηρούμε να επέρχονται εξελίξεις της τεχνολογίας (που δημιουργούν ένα νέο μοντέλο εργασίας στο οποίο πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε) και επίσης αλλαγές στη νομοθεσία και στους κανονισμούς (λ.χ. ο νέος κανονισμός των δομικών προϊόντων) που εισάγουν νέες απαιτήσεις, τις οποίες όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να τις καλύπτουμε».

«Όλος ο κλάδος μας πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος και εκπαιδευμένος»
Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, κατά την κ. Ψευτέλη, «είναι το στην εποχή μας ο καταναλωτής είναι πάρα πολύ καλά ενημερωμένος κι εμείς καλούμαστε να δώσουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις του και στοχευμένες λύσεις, κάτι που σημαίνει πως όλος ο κλάδος μας πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος και εκπαιδευμένος για να δίνει αυτές τις λύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ εμάς, του πελάτη και του τελικού καταναλωτή. Μόνο έτσι θα υπάρξει εξέλιξη στον κλάδο».

«Οι καινοτομίες του Elvial Training Center»
Στη συνέχεια, η κ. Ψευτέλη αναφέρθηκε στις καινοτομίες του εκπαιδευτικού προγράμματος της Elvial. «Είναι μία νέα αρχή για εμάς», είπε. «Είναι ένα δυναμικό, καινούργιο project, που συνδυάζει την πρακτική και τη θεωρία και διαθέτει ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία, μάλιστα, δεν αφορούν μόνο στο τεχνικό κομμάτι αλλά και σε εμπορικά ζητήματα, για τα οποία μάλιστα οι συμμετέχοντες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όσο περνούν οι κύκλοι, υπάρχει μία ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες που μας δίνει έμπνευση να προσθέσουμε νέες θεματικές ενότητες και να καλύψουμε έτσι όλες τις ανάγκες των κατασκευαστών». Η κ. Ψευτέλη πρόσθεσε πως, κατά την άποψή της, «το πιο σημαντικό είναι ότι στο training center συνδέονται όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας (ΠΟΒΑΣ, κατασκευαστές, εταιρείες, κλπ), σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον και δημιουργείται ένα hub όπου μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να παράξουμε νέες ιδέες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εύρεση λύσεων, να δημιουργήσει καινοτομία και να βελτιώσει τον κλάδο του αλουμινίου».

«Οι στόχοι της Elvial για το μέλλον»

Ποιοι είναι, όμως, οι μελλοντικοί στόχοι της Elvial για το training center της;

Απαντά η κ. Ψευτέλη: «Θέλουμε να κάνουμε σταθερά βήματα για να κτιστεί κάτι ποιοτικό και σωστό. Βασικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας. Σίγουρα επιθυμούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία όχι μόνο θα περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις που αφορούν στο προϊόν της Elvial και στη σωστή του κατασκευή (γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να παράγεται ένα ποιοτικό προϊόν) αλλά στοχεύουμε και στο να προσθέσουμε και άλλου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται όχι μόνο στον κατασκευαστή αλλά, λ.χ. και στον αρχιτέκτονα και στον μηχανικό.

Υπάρχει πράγματι μία ολιστική προσέγγιση στο κτίριο και στον κατασκευαστικό τομέα και το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στην εκπαίδευση. Πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να εκπαιδευτούν και να εξελιχθούν. Πρέπει σίγουρα να υπάρξουν και συνεργασίες. Με στόχο, να παραχθεί ένα σωστό αποτέλεσμα σε κτιριακό επίπεδο πλέον και όχι μόνο στο επίπεδο του κάθε προϊόντος ξεχωριστά». Σημειώνεται, ότι η Elvial ήταν διακεκριμένος χορηγός του Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ.

Διαγωνισμός για έργα στο λιμάνι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας

Ανοικτό διαγωνισμό προκήρυξε η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, για να επιλέξει τον ανάδοχο που θα εκτελέσει έργα στον λιμένα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Οι εργασίες υλοποιούνται για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών της Μονής, την ασφαλή παραβολή σκαφών, τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών και την προστασία του λιμανιού από τη διάβρωση.

Θα κατασκευαστούν, συγκεκριμένα:
• Κυματοθραύστης μήκους 122,50 μ. και πλάτους στέψης 5 μ.
• Αποβάθρα με προβλήτα
• Οδός προσπέλασης 320 μ., που θα ξεκινά από τη γέφυρα οχημάτων και θα καταλήγει στην υφιστάμενη οδό βορειοδυτικά του υφιστάμενου Βυζαντινού Τείχους
• Γέφυρα οχημάτων, που θα ενώνει την αποβάθρα με την οδό προσπέλασης και θα έχει μήκος 7,50 μ. και συνολικό πλάτος 6,60 μ.
• Πεζογέφυρα μήκους 10,30 μ. από ανοξείδωτο ατσάλι, η οποία θα ενώνει την αποβάθρα με τον βράχο που βρίσκεται ανατολικά των κτισμάτων του Αρσανά
• Χώρος στάθμευσης οχημάτων από σκυρόδεμα, ο οποίος θα βρίσκεται μεταξύ του τέλους της πρώτης κορυφής και του μέσου του ελιγμού της οδού προσπέλασης.

Στα 7.365.509,64 ευρώ (με ΦΠΑ) ανέρχεται το κόστος των έργων. Την Παρασκευή 21/06/2024 στις 10:00 τελειώνει η διορία υποβολής των προσφορών.

 

Ehret+Klein: Τελικές πινελιές στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ με το βλέμμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κυκλάδες

Οι τελικές λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στο πρώην κτίριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, από την γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Ehert+Klein και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να στεγάζονται σε αυτό υπηρεσίες του ομίλου ΔΕΗ, ο οποίος έχει μισθώσει το σύνολο του ακινήτου. Η επένδυση για την πλήρη αλλαγή της εικόνας του ανήλθε σε συνολικά 8,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε o ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας και managing partner της εν Ελλάδι εταιρείας, Michael Ehret, στο πλαίσιο παρουσίασης σε δημοσιογράφους. Από το ποσό αυτό εξαιρείται η επένδυση που πραγματοποίησε η γερμανική εταιρεία για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου. Ως προς το μίσθωμα που εισπράττει από αυτό, συμπλήρωσε ότι κινείται στα επίπεδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αγορά γραφείων στην Ελλάδα, μεταξύ 25 έως και 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο πλάνο της Ehert+Klein, είναι να πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις σε αστικές περιοχές της Αττικής, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ανάπλαση υφιστάμενων κτιρίων αλλά και στην ευρύτερη αστική ανάπλαση. Βαρύτητα δίνεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου όπως είπε ο Michael Ehret παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, ο έτερος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Stefan Klein, σημείωσε ότι τα Εξάρχεια αποτελούν περιοχή ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη κατοικιών. Πρόσθεσε πάντως ότι η εταιρεία η οποία εδρεύει στο Μόναχο, έχει προχωρήσει στη δημιουργία σύνθετων κτιριακών συγκροτημάτων στη Γερμανία, δημιουργώντας για παράδειγμα κατοικίες, εμπορικούς χώρους αλλά και χώρους ψυχαγωγίας ή παιδικούς σταθμούς, με σκοπό η δραστηριότητά της να έχει και κοινωνικό πρόσημο.

Στο πλάνο και η προσιτή κατοικία
Κατά τον Michael Ehret, ένας ακόμα τομέας ενδιαφέροντος της εταιρείας στην Ελλάδα είναι αυτός της δημιουργίας προσιτών κατοικιών με επιφάνεια που δεν θα υπερβαίνει τα 30 τετραγωνικά μέτρα και θα απευθύνονται σε εργαζόμενους ή φοιτητές με την προοπτική της μίσθωσης. Στον επενδυτικό σχεδιασμό της Ehret+Klein, είναι και οι Κυκλάδες με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων στα νησιά του συγκεκριμένου συμπλέγματος, ενώ θυμίζουμε ότι για το project της Χρήστου Λαδά συνεργάστηκε με την Parostec, η οποία έχει πραγματοποιήσει σειρά έργων κατασκευής πολυτελών κατοικιών σε Πάρο και Αντίπαρο τα προηγούμενα χρόνια.

Τον επανασχεδιασμό του ακινήτου της Χρήστου Λαδά ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο, Deca Architecture, με το οποίο η Parostec έχει ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν. Ο συνολικός χώρος ενοικίασης στον όμιλο ΔΕΗ είναι 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων και από ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Το κτίριο πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «Very Good». Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου», ο οποίος αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67%.

Πραγματοποιήθηκε η φετινή ΕΣΩ, με θέμα ένα ταξίδι «Πίσω στη Γη»

Η ημερίδα ΕΣΩ, η μεγαλύτερη διοργάνωση για την αρχιτεκτονική και το design, έλαβε χώρα χθες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με κεντρική θεματική «Πίσω στη Γη: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη» και χορηγούς επικοινωνίας το newsletter Build και τα περιοδικά Construction και Architect της Boussias Media. Στη διάρκεια της ημερίδας, το ταξίδι «Πίσω στη γη» του θέματός της καθοδηγήθηκε από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ομιλητές και πρωτοπόρους του οικολογικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία και την τεχνική με την ψηφιακή ακρίβεια.

Επίσης, απονεμήθηκαν, για έκτη φορά, τα Βραβεία Συνολικής Προσφοράς Archisearch, τα οποία φέτος ανέδειξαν και τίμησαν το έργο και την προσωπικότητα των Τάσου Μπίρη (ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και μεγάλος δάσκαλος), Μανόλη Κορρέ (επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) και Ελένης Βερναδάκη (κορυφαία Ελληνίδα κεραμοπλάστρια).

 

Η ΕΛΤΕ ΕΠΕ ανάδοχος επειγόντων οδικών έργων στα Μέγαρα

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατακυρώθηκε η σύμβαση για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης των οδικών υποδομών και των συνοδών τους υδραυλικών έργων στις περιοχές της Κινέττας, του Δυτικού Πανοράματος και της Γαλήνης του Δήμου Μεγαρέων, μετά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές από τις οποίες αυτές επλήγησαν την περίοδο 2017-2019. Η υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων κρίνεται ως απολύτως επείγουσα και αναγκαία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του οδικού δικτύου του εν λόγω ∆ήµου και να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των έργων ανερχόταν στο ποσό των 5.450.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Πολλοί οι διεκδικητές, νικήτρια η ΕΛΤΕ ΕΠΕ
Στον διαγωνισμό που έλαβε χώρα για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου συμμετείχαν εννέα οικονομικοί φορείς, όμως η προσφορά του ενός εξ αυτών, συγκεκριμένα της M J N Vehicles Mον. IKE, απορρίφθηκε, καθώς η εταιρεία δεν προσκόμισε στην αναθέτουσα αρχή πρωτότυπη έγχαρτη εγγύηση συμμετοχής ούτε υπέβαλε εγγύηση συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή, όπως και είχε ζητηθεί. Έτσι, οι διεκδικητές του έργου απέμειναν οκτώ και ήταν οι ΕΛΤΕ ΕΠΕ, Αφοί Παπαϊωάννου ATEBE Ιντερκάτ, Με. Κον. ΑΕ, Εργοροή ΑΤΕ, Τεχνική Έργων ΑΕ, Εδραίος ΑΤΕ, Οδός ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνική ΑΤΕΒΕ. Εν τέλει, από όλες τις προσφορές προτιμήθηκε εκείνη που έδωσε η ΕΛΤΕ ΕΠΕ, με μέση έκπτωση 21,50% και, έτσι, το εργολαβικό συμφωνητικό κατακυρώθηκε σε αυτήν την εταιρεία.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Οι οδικές υποδομές και τα συνοδά υδραυλικά έργα στις περιοχές Κινέττας, Δυτικού Πανοράματος και Γαλήνης εμφανίζουν σημαντικές βλάβες, που συνίστανται κυρίως σε νεροφαγώματα του καταστρώματος των οδών, υποσκαφές των επιχωμάτων, μεταφορά φερτών και άλλων υλικών επί του καταστρώματος, καταστροφή μεγάλων τμημάτων ασφαλτοτάπητα με αποκολλήσεις, έντονες ρηγματώσεις και καθιζήσεις, καταστροφή των αποχετευτικών συστημάτων των οδών (τάφροι ομβρίων, μικρά τεχνικά), κατολισθήσεις πρανών. Θα γίνει αποκατάσταση των ζημιών, με όλες τις απαραίτητες παρεµβάσεις (οδοποιίας, υδραυλικών, γεωτεχνικών και στατικών).