Νέο εξεταστικό κέντρο για πιστοποίηση τεχνιτών του κλάδου αλουμινίου στα Χανιά

Μιλώντας στη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ η Έλλη Γκανάκου, Γενική Διευθύντρια του φορέα πιστοποίησης προσώπων Ελληνική Ένωση Αλουμινίου-ΑΜΚΕ (ΕΕΑ-ΑΜΚΕ), αποκάλυψε ότι σύντομα θα λειτουργήσει ένα ακόμη κέντρο εξετάσεων πιστοποίησης τεχνιτών του κλάδου κατασκευής αλουμινίου. Μέχρι σήμερα, τα εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν είναι τέσσερα τον αριθμό και βρίσκονται σε Αθήνα, Οινόφυτα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ είναι των εταιρειών Alumil, Europa και Exalco.

«Πρόθεσή μας είναι να βοηθάμε τους κατασκευαστές, έτσι να μην επιβαρύνονται με μεγάλα οικονομικά ποσά», τόνισε η κ. Γκανάκου και έπειτα ενημέρωσε ότι ένα πέμπτο εξεταστικό κέντρο θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία. Το κέντρο αυτό θα είναι της εταιρείας Europa και θα βρίσκεται στην Κρήτη, στα Χανιά. Την είδηση επιβεβαίωσε η Γιώτα Σιγανού, Project Manager του προγράμματος «Europa The Lab» για την τεχνική επαγγελματική κατάρτιση κατασκευαστών αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου το οποίο «τρέχει» η Europa, προσθέτοντας ότι το νέο εξεταστικό κέντρο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον προσεχή Ιούλιο. «Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου αξιολογεί αυτά τα εξεταστικά κέντρα προτού τα εντάξει στο μητρώο της ως εγκεκριμένα, ενώ πέρα από την αρχική λαμβάνει χώρα και ετήσια αξιολόγησή τους», επεσήμανε η κ. Γκανάκου.

 

Οι real estate business του Ελληνικού Στρατού

Με ανατροπές αλλά και την ταυτόχρονη διάθεση να αξιοποιηθούν ακίνητα που ανήκουν στα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και στα αντίστοιχα μετοχικά ταμεία του καθενός από αυτά, εξελίσσεται η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων τους από πλευράς της αρμόδιας Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) που λειτουργεί ως διαχειριστής του εν λόγω real estate χαρτοφυλακίου.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας πολύ μεγάλης οικοπεδικής έκτασης 318 στρ. στην περιοχή Πέρδικα στην Αίγινα, η οποία προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση. Πληροφορίες του Build αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο παρά το υψηλό ενδιαφέρον που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε εντός του 2023, ο διαγωνισμός διεκόπη ξαφνικά με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρά το γεγονός ότι, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, η διακοπή ενός διαγωνισμού σε εξέλιξη δικαιολογείται αποκλειστικά για λόγους εθνικού συμφέροντος. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν υπήρξε κάτι τέτοιο ως αιτιολογία.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας η απόφαση του Υπουργείου ήρθε μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων ως προς το ενδεχόμενο αξιοποίησης της έκτασης αυτής. Σημειώνεται, ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές με τη μορφή παραχώρησης, αλλά αποκλειστικά μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αίγινας ο αρχικά προβλεπόμενος χρόνος για τη μίσθωση του ακινήτου ήταν 60 χρόνια. Αποτελεί ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικού Στόλου.

Ποια άλλα ακίνητα θα βγουν σε διαγωνισμό
Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η ΥΠΑΑΠΕΔ είναι το κτίριο γραφείων επιφάνειας 2.500 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Αμερικής. Πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν ότι το ακίνητο αυτό θα βγει σε διαγωνισμό εντός του 2024 με προοπτική μίσθωσης για 35 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης 15 ετών. Το εξαώροφο κτίριο αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητο χωρίς να υπάρχουν μισθωτές και ανήκει ιδιοκτησιακά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε διαγωνισμό είναι και ένα κτίριο γραφείων 1.500 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Πειραιώς στην Ομόνοια.

Στα περιουσιακά στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων υπάγεται και το πρώην κέντρο λουτροθεραπείας αναπήρων πολέμου στα Μέθανα με συνολική έκταση οικοπέδου 3.300 τ.μ. και δύο κτίρια εμβαδού 2.522 τ.μ., για το οποίο έχει εκφραστεί ενδιαφέρον μίσθωσης από Τσέχους επενδυτές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον απορρέει από το γεγονός ότι ο δήμαρχος της περιοχής ποντάρει στον τομέα της λουτροθεραπείας καθώς και από το ότι θα βγουν σε διαγωνισμό από την ΕΤΑΔ τα ιαματικά λουτρά των Μεθάνων και η μαρίνα της περιοχής μαζί με ένα τμήμα παραλίας. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι προσβλέπουν στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συγκροτήματος παροχής υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού. Πάντως, για το ακίνητο αυτό έγινε ήδη ένας διαγωνισμός χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτή, δεδομένου ότι η τιμή μίσθωσής του θεωρήθηκε αρκετά υψηλή, με το ετήσιο ζητούμενο τίμημα να ανέρχεται στα 110.400 ευρώ.

 

Γ. Μεντζελόπουλος (ΕΕΑ): «Κλάδος αλουμινίου, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις»

Το τοπίο στον ελληνικό κλάδο του αλουμινίου, τις προκλήσεις που αυτός αντιμετωπίζει αλλά και τι του επιφυλάσσει το μέλλον ήταν τα ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Γεώργιος Μεντζελόπουλος, σε ομιλία του στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ. Ο κ. Μεντζελόπουλος ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας ως «θετικές» τις προοπτικές του κλάδου.

Όπως είπε: «Πρόκειται για έναν σχετικά νέο μεν, σημαντικό για την εθνική οικονομία δε, επιχειρηματικό κλάδο, μιας και είναι καθετοποιημένος, με πέντε στάδια ελληνικής προστιθέμενης αξίας μεταποίησης σε όλη την αλυσίδα αξίας, από τον βωξίτη ως και τα τελικά προϊόντα. Το 2023 οι εξαγωγές του ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσωπεύουν το 5% περίπου των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Ο κλάδος κατατάσσεται ως ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας και είναι, ταυτόχρονα, ο δεύτερος κλάδος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο».

Ευκαιρίες και προκλήσεις
Στη συνέχεια, ο κ. Μεντζελόπουλος, αφού εξήρε τα προϊόντα των ελληνικών εταιρειών διέλασης, σχολίασε πως, μετά την κρίση και την πανδημία, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι αυξημένη («ενώ, με τόσα έργα που υλοποιούνται, αισιοδοξούμε για διατήρηση και, γιατί όχι, περαιτέρω αύξησή της»). Έτσι, τόνισε πως «το μέλλον αποτελεί προνομιακό πεδίο ευκαιριών για το ελληνικό αλουμίνιο», αλλά πρόσθεσε πως «λόγω της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας του κλάδου, μας επηρεάζουν αρκετά τα τεκταινόμενα στη διεθνή οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, όπως, λ.χ., οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, που προκαλούν διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας».

Εν συνεχεία, δήλωσε: «Οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας, η αύξηση των επιτοκίων και οι πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, το υψηλό κόστος ενέργειας, η πράσινη μετάβαση, η τεχνολογική εξέλιξη και η έλλειψη εργατικού δυναμικού και ειδικότερα εξειδικευμένου είναι μόνο κάποια από τα ζητήματα που ο κλάδος θα κληθεί να αντιμετωπίσει».

«Ταυτόχρονα», υπογράμμισε, «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις αλλαγές που έρχονται σε κανονιστικό πλαίσιο, που επηρεάζουν άμεσα τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων του κλάδου. Θεσπίζονται νέοι κανόνες, ώστε τα δομικά υλικά και τα συστήματα αλουμινίου να ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, να επισκευάζονται ευκολότερα, να διαρκούν περισσότερο και να ανακυκλώνονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Επιβάλλονται υποχρεωτικές περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις, εισάγεται το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος».

Το μέλλον
Καταλήγοντας, ο κ. Μεντζελόπουλος έστρεψε στο μέλλον το βλέμμα του. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον το μέλλον. Θα κληθούμε να επαναπροσδιορίσουμε σχεδόν τα πάντα», είπε και επεσήμανε: «Εχέγγυο για την πορεία μας είναι το ίδιο το υλικό, που αποτελεί παράδειγμα για το πώς λειτουργεί η κυκλική οικονομία και επιτυγχάνονται οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης και επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη του κλάδου με σεβασμό στο περιβάλλον.

Το αλουμίνιο είναι μια μόνιμη τράπεζα ενέργειας. Σε όποια μορφή και αν βρίσκεται μετά τη χρήση του, συλλέγεται και ανακυκλώνεται χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητά του και με κατανάλωση μόνο του 5% της ενέργειας που χρειάστηκε για την πρωτογενή παραγωγή του και οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Το τελικό σχόλιο του κ. Μεντζελόπουλου ήταν: «Ο κλάδος στάθηκε όρθιος μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία και αυτό θα κάνει και στο μέλλον. Πρέπει, πάντως, να επιδιώξουμε συνέργειες και συνεργασίες, ιδιαίτερα με την Πολιτεία και άλλους φορείς, για τη σύνδεση των αναγκών των επιχειρήσεων του κλάδου με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση».

Σ. Αντωνιάδου (Elvial): «Η σημασία του ψηφιακού μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις αλουμινίου»

Το ψηφιακό μάρκετινγκ αποτελεί αναγκαιότητα (και όχι πολυτέλεια) για τις επιχειρήσεις του κλάδου κατασκευής αλουμινίου, όπως τόνισε η Marketing Manager της Elvial, Σοφία Αντωνιάδου, στη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ, το τριήμερο 17-19/05 (Λάρισα). «Η σκηνή του ψηφιακού μάρκετινγκ προβλέπεται να θέσει την τεχνολογία και την καινοτομία σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και θα αναδείξει εκείνες τις επιχειρήσεις που ξέρουν να συνδέονται με το κοινό τους μέσα από νέες στρατηγικές και προσεγγίσεις, οδηγώντας σε άριστα επιχειρηματικά αποτελέσματα», είπε η κ. Αντωνιάδου.

Το ταξίδι του καταναλωτή
«Η χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων οδηγεί στο σωστό κοινό τη σωστή στιγμή, δημιουργώντας μία online κοινότητα δυνητικών πελατών», τόνισε η κ. Αντωνιάδου, προσθέτοντας: «Το ψηφιακό μάρκετινγκ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να στοχεύσουν με ακρίβεια, να αλληλεπιδρούν με τον σύγχρονο καταναλωτή και να του προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Η άμεση επικοινωνία φέρνει το ενδιαφέρον και αυτό την πώληση».

Η κ. Αντωνιάδου υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι που αναζητούν πληροφορίες και προϊόντα αλουμινίου στο διαδίκτυο αφήνουν ψηφιακά ίχνη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε αυτούς αυξάνοντας την πιθανότητα μετατροπής τους σε πελάτες τους. «Είναι μία λύση πιο οικονομική από τις άλλες μεθόδους διαφήμισης, με μεγαλύτερη επίδραση, μικρότερο προϋπολογισμό και άμεσα αποτελέσματα», είπε.

Πρέπει, ωστόσο, πρώτα οι επιχειρήσεις να γνωρίσουν τα στάδια του αγοραστικού «ταξιδιού του καταναλωτή» και, κατανοώντας τα, θα μπορούν να επιλέξουν τα κατάλληλα κανάλια και περιεχόμενο της digital διαφήμισής τους, μεγιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητα της διαφημιστικής δαπάνης τους. Περιέγραψε η κ. Αντωνιάδου: «Το πρώτο στάδιο είναι η γνωριμία. Τα άτομα δεν γνωρίζουν την εταιρεία μας.

Στόχος εδώ, η δημιουργία αναγνωρισιμότητας. Πρέπει να τους ενημερώσουμε για τα προϊόντα μας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τις ανάγκες που καλύπτουν. Το δεύτερο στάδιο είναι το ενδιαφέρον – θέλουν να μάθουν περισσότερα, άρα οφείλουμε να ξεχωρίσουμε από τον ανταγωνισμό προβάλλοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και εξηγώντας πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημά τους, συνδέοντας πάντα τη λύση με τα προϊόντα μας. Το τρίτο στάδιο είναι η δράση: πρέπει να πείσουμε τους πελάτες ότι είμαστε οι κατάλληλοι να λύσουν το πρόβλημά τους. Δύο παράγοντες θα επηρεάσουν τελικά την αγοραστική απόφαση: η τιμή και η ποιότητα των προϊόντων μας».

Google, social media, AI
Κατόπιν, η κ. Αντωνιάδου εξήγησε πώς ακριβώς δουλεύει η διαφήμιση στη Google, «ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της digital marketing στρατηγικής κάθε σύγχρονης επιχείρησης, με πολλές και αποδοτικές δυνατότητες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. «Το σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι πως οι πελάτες είναι που ψάχνουν για την επιχείρηση ή το προϊόν σας, όχι το αντίθετο», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της διαφήμισης στη Google με τη διαφήμιση στα social media, όπως το Facebook και το Instagram, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να στοχεύσουν σε ένα τεράστιο κοινό με ακρίβεια και να προσαρμόσουν τα μήνυμά τους σε συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, μπορεί να δημιουργήσει «έναν ολοκληρωμένο διαφημιστικό αγωγό, όπου το ένα κανάλι τροφοδοτεί το άλλο».

Η κ. Αντωνιάδου ανέφερε, επιπλέον, πως ισχυρό εργαλείο είναι και η διαφήμιση στο LinkedIn, ιδίως για B2B επιχειρήσεις. Καταλήγοντας, η κ. Αντωνιάδου στάθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, χάρη στην οποία πλέον «οι επιχειρήσεις δεν θα φιλτράρουν απλώς έγκυρα δεδομένα, αλλά θα μπορούν να κατανοήσουν πληροφορίες και συμπεριφορές, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις πωλήσεις τους, γλιτώνοντας χρόνο, μειώνοντας τα κόστη, παράγοντας περισσότερο περιεχόμενο». H Elvial ήταν διακεκριμένος χορηγός του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ.

Noval Property: Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που τη διαφοροποιούν

Η Noval Property, θυγατρική της Viohalco και 2η μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (A.E.Ε.Α.Π.) στην Ελλάδα, διαθέτει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 61 ακινήτων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 471.000 τ.μ. σε κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και πάρκα, αστικές αναπλάσεις, logistics, ξενοδοχεία, κ.ά..

Το ισχυρό χαρτοφυλάκιό της, το κύρος και η αξιοπιστία της μητρικής Viohalco, σε συνδυασμό με τα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα του μοντέλου ανάπτυξης και λειτουργίας της, όπως η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και η έμπειρη διοικητική ομάδα, της προσδίδουν μεγάλες προοπτικές δυναμικής εξέλιξης. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί σε ένα σημαντικό κλάδο που λειτουργεί καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει επιτύχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, με το σύνολο του ενεργητικού της να ανέρχεται στα €670 εκατ., την εσωτερική λογιστική της αξία στα €427 εκατ. και τα καθαρά της κέρδη στα €65 εκατ. (31.12.2023), κατέχοντας ένα χαρτοφυλάκιο πλήρως μισθωμένων ακινήτων σε κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο τους που αυξάνει συνεχώς την αξία του.

Οι υψηλές επιδόσεις που ενισχύουν την επενδυτική στρατηγική
Η Noval Property εστιάζει στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των κτηρίων με όχημα τη μεγάλη εμπειρία και τη τεχνογνωσία που διαθέτει από τα έργα που υλοποιεί. Έχοντας αναπτύξει από τα πλέον σύγχρονα κτήρια-τοπόσημα της Αττικής, η Noval Property προχωρά το στρατηγικό επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 340 εκατ. ευρώ, σε ακίνητα υψηλής εμπορευσιμότητας και ζήτησης. Ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει και ακολουθεί πιστά συνδυάζει τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα με την ανάπτυξη και επένδυση σε έργα βιώσιμα, ποιοτικά, ευέλικτα και ανθεκτικά στον χρόνο.

Κομβικό ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι οι δείκτες συνολικής μόχλευσης (Loan to Value, LTV) και καθαρής μόχλευσης (Net Loan to Value, Net LTV) στο τέλος του 2023 ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (38,5% και 27,6% αντίστοιχα), αποδεικνύοντας το χαμηλό επίπεδο δανεισμού της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η Noval Property και η EBRD υπέγραψαν πρόσφατα ομολογιακό δάνειο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά μετατρέψιμο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι δύο εταιρείες μοιράζονται το ίδιο όραμα, με τη βιώσιμη ανάπτυξη να βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Διαρκής εξέλιξη με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ένα από τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη Noval Property είναι το γεγονός ότι κάθε έργο της έχει αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Η εταιρεία δεν υλοποιεί μόνο σύγχρονα κτήρια, αλλά ταυτόχρονα τα διαχειρίζεται με την ίδια υπευθυνότητα που τα σχεδιάζει και τα αναπτύσσει. Εξελίσσει και αναβαθμίζει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, με στόχο να ανταποκριθεί τόσο στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, όσο και στις ανάγκες των μισθωτών.

Ως πρωτοπόρος και σύγχρονη εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, η Noval Property δίνει μεγάλη έμφαση στον κύκλο ζωής του κάθε κτηρίου και συνεργάζεται με κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία, διεθνούς φήμης. Η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση στους τομείς του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη βαθιά κατανόηση των απαιτήσεων και της πολυπλοκότητας των έργων, προσδίδουν σημαντική υπεραξία στα έργα της. Συνολικά, η εταιρεία αναπτύσσει κτήρια που ξεχωρίζουν, με στόχο μία καλύτερη και πιο βιώσιμη πόλη, με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Διαγωνισμός για έργα σε κτίρια στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων

Σε προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού προχώρησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για να επιλέξει τον ανάδοχο που θα κάνει έργα βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της φοιτητικής λέσχης και κτιρίων εστιών φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Οι παρεμβάσεις δημοπρατούνται με προϋπολογισμό 5,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία για την αποπεράτωσή τους ορίστηκε σε 22 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Την Παρασκευή 21/06/2024 στις 15:00 εκπνέει η διορία υποβολής προσφορών.

Προβλέπεται να εκτελεστούν, μεταξύ άλλων, οι εξής εργασίες:
• Στο κτίριο Α’ φοιτητικών κατοικιών: ανακαίνιση φοιτητικών δωματίων (με ανακαίνιση δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτρικών, αντικατάσταση υδραυλικών ειδών και φωτιστικών σωμάτων, αντικατάσταση κεραμικών πλακιδίων, τοίχων και δαπέδων WC, τοποθέτηση νέου δαπέδου PVC δωματίων και αντικατάσταση των εσωτερικών συρόμενων θυρών με νέες που διαθέτουν μηχανισμό βαρέος τύπου), αντικατάσταση της υγρομόνωσης δωμάτων του κτιρίου (που παρουσιάζει έντονες φθορές) για τη μελλοντική κατασκευή ανεστραμμένης θερμομόνωσης, αποκατάσταση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου οι οποίες εμφανίζουν έντονες αποσαθρώσεις και ανακαίνιση χρωματισμών, τροποποίηση ηλεκτρικών πινάκων και εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού κτιρίων BMS και αναλυτή ενέργειας.

• Στις Β’ φοιτητικές εστίες (Δ’ κτίριο): ανακαίνιση φοιτητικών δωματίων και αποκατάσταση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου Δ’ που παρουσιάζουν έντονες αποσαρθρώσεις.

• Στις Β’ φοιτητικές εστίες (πτέρυγες Α’, Β’, Γ’, Ε’ και ΣΤ’ κτίριο): μερική ανακαίνιση φοιτητικών δωματίων, αποκατάσταση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου που παρουσιάζουν έντονες αποσαθρώσεις και ανακαίνιση χρωματισμών όπου απαιτείται, εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού κτιρίων BMS και αναλυτή ενέργειας.

• Στο κτίριο της φοιτητικής λέσχης (φοιτητικό εστιατόριο και φοιτητικό μαγειρείο): αντικατάσταση της υγρομόνωσης δωμάτων του κτιρίου που παρουσιάζει έντονες φθορές για μελλοντική κατασκευή ανεστραμμένης θερμομόνωσης, αποκατάσταση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου που εμφανίζουν έντονες αποσαρθρώσεις, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων του εστιατορίου, ανακαίνιση WC εστιατορίου και δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και αποκατάσταση συστήματος αποχέτευσης του μαγειρείου.

Ξεκινά η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Εγκρίθηκε, από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή, η ένταξη του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης. Θα πραγματοποιηθεί, λοιπόν, διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την παραχώρηση, η περίοδος της οποίας ορίζεται στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σύμβασής της.

Το project θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης, με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού, με εξασφαλισμένους πόρους έως 120 εκατ. ευρώ (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας).

Η καταβολή της δημόσιας συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του έργου. Οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα, τέλος, με το χρονοδιάγραμμα του έργου, εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευθεί το τεύχος του διαγωνισμού, ως το α’ εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, το β’ εξάμηνο του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος και μέχρι το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.

Η Ergomass ΙΚΕ θα κάνει έργα εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

Το έργο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις συντήρησης, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στους χώρους του ΟΑΚΑ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που είχαν διεξαχθεί στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, να ολοκληρωθούν μέσα σε έναν χρόνο. Όσον αφορά στη χρηματοδότησή τους, προέρχεται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, η οποία δημοπράτησε και εκτελεί το έργο για λογαριασμό του ΟΑΚΑ, βάσει της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το ΥΠΠΟΑ και το ΟΑΚΑ.

Σημειώνεται, ότι ανάδοχος του έργου είναι η Ergomass ΙΚΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 2%. Αρχικά, ωστόσο, ως ανάδοχος των επεμβάσεων είχε αναδειχθεί η Οδός ΑΤΕ, αλλά η Ergomass IKE κατέθεσε προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, η οποία και επήλθε εν τέλει. Έπειτα, η προσφορά της Οδός ΑΤΕ απορρίφθηκε και, με δεδομένο ότι ο μόνος άλλος αποδεκτός διαγωνιζόμενος οικονομικός φορέας ήταν η Ergomass IKE, το εργολαβικό συμφωνητικό κατακυρώθηκε σε αυτήν.

Το έργο προβλέπει:
• Αντικατάσταση του συνόλου των συνθετικών ελαστικών ταπήτων (ταρτάν) με διεθνώς πιστοποιημένα υλικά, σε μία συνολική επιφάνεια 6.750 τετραγωνικών μέτρων.
Το έργο αυτό αφορά, συγκεκριμένα, στο Κεντρικό Στάδιο, στο Προθερμαντήριο του Κεντρικού Σταδίου, στα βοηθητικά γήπεδα Κ1 και Κ2 και στο Κλειστό Προπονητήριο, έτσι ώστε οι συνθετικοί ελαστικοί τάπητες να είναι κατάλληλοι ως προς την αναγνώριση επιδόσεων αθλητών σε διεθνείς και πανελλήνιους αγώνες.
• Στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου συνολικής επιφάνειας 4.953 τετραγωνικών μέτρων.
• Αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης με νέες θύρες και πλαίσια πλέγματος.

Alex Ely: Η αρχιτεκτονική στην κλιματική κρίση

To «παρών» στο 4ο Athens ESG Forum, που διοργανώνει την 28η Ιουνίου η Boussias Events, θα δώσει μεταξύ άλλων ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Alex Ely, Founder Director του αρχιτεκτονικού γραφείου Mae Architects UK. Στο forum, που θα απαντήσει σε επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο σε σχέση με το Sustainability, ο Alex Ely θα μιλήσει για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, εξηγώντας το πώς η καλή αρχιτεκτονική αποτελεί μία ευκαιρία για προώθηση των αρχών ESG. Με αυτήν την αφορμή, το Build συνομίλησε με τον Alex Ely για το πώς το ESG «μεταφράζεται» στην αρχιτεκτονική.

«Στην αρχιτεκτονική, οι αρχές ESG μεταφράζονται σε βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές σχεδιασμού», δήλωσε ο βραβευμένος αρχιτέκτονας, εξηγώντας: «Στη Mae Architects ενσωματώνουμε περιβαλλοντικές στρατηγικές σχεδιάζοντας κτίρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα υλικά και εστιάζοντας στην ενεργειακή απόδοση. Οι κοινωνικοί στόχοι αντιμετωπίζονται με τη δημιουργία περιεκτικών, προσβάσιμων και εστιασμένων στην κοινότητα χώρων που ενισχύουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Η διακυβέρνηση στην αρχιτεκτονική περιλαμβάνει ηθικές προμήθειες, συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και τήρηση των κανονιστικών προτύπων για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Αυτή η ολιστική προσέγγιση ευθυγραμμίζει τα αρχιτεκτονικά έργα με ευρύτερες στρατηγικές ESG, προωθώντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, την κοινωνική ισότητα και την υπεύθυνη διακυβέρνηση». Ως παράδειγμα, ανέφερε το έργο Agar Grove Estate στο Λονδίνο, όπου η Mae Architects UK ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου παθητικού κτιρίου στο Ην. Βασίλειο, με 496 κατοικίες εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών λογαριασμών θέρμανσης. «Το έργο καταπιάστηκε με την κοινωνική βιωσιμότητα, μέσω της μετεγκατάστασης υφιστάμενων κατοίκων εντός του ακινήτου, διατηρώντας τους δεσμούς της κοινότητας. Επίσης, ενσωμάτωσε σημαντικές βελτιώσεις στον δημόσιο χώρο για να εμπλουτίσει τη ζωή νέων και υφιστάμενων κατοίκων. Οι αρχές σχεδιασμού του επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός ασφαλούς, φιλικού προς την οικογένεια περιβάλλοντος με σπίτια υψηλής ποιότητας, ενεργειακά αποδοτικά», επεσήμανε.

Αρχιτεκτονική και κλιματική κρίση

Ποιος είναι εν τέλει ο ρόλος της αρχιτεκτονικής σε μία εποχή κλιματικής κρίσης;
Ο Alex Ely απαντά: «Η αρχιτεκτονική διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας. Οι αρχιτέκτονες πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε ενεργειακά αποδοτικά σχέδια, να χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά και να ενσωματώνουν ΑΠΕ. Τα κτίρια σχεδιάζονται για να ελαχιστοποιούν το αποτύπωμα άνθρακα, να βελτιώνουν τον φυσικό αερισμό και να βελτιστοποιούν τη χρήση του φωτός της ημέρας. Η κρίση απαιτεί μια στροφή προς τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων δομών και την ενοποίηση των χώρων πρασίνου. Οι αρχιτέκτονες πρέπει επίσης να εξετάσουν την ανθεκτικότητα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας ότι τα κτίρια δεν είναι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και ανθεκτικά και προσαρμόσιμα στις μελλοντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις».