Noval Property: ΑΜΚ 43,4 εκατ. ευρω με δημόσια προσφορά

Το ΔΣ της Noval Property αποφάσισε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά ποσό έως 43.470.062,50 ευρώ, με έκδοση έως 17.388.025 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 2,50 ευρώ/έκαστη, με καταβολή μετρητών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Οι νέες αυτές μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει ήδη αιτηθεί στο ΧΑ την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της προς διαπραγμάτευση. Η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε σε 2,82 ευρώ/μετοχή.

Παράλληλα, σε συνέχεια της προ ημερών ανακοίνωσης της για την υπογραφή, μεταξύ της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ομολογιακού δανείου υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμου σε νέες μετοχές της, η Noval Property ενημερώνει πως το δάνει αυτό καθίσταται υποχρεωτικώς μετατρέψιμο σε μετοχές της. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή θα αναληφθούν στο σύνολο τους από την EBRD, θα αποτελέσουν αντικείμενο μόνο της εισαγωγής και θα προσμετρηθούν για τον υπολογισμό της διασποράς. Εάν η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, θα υπάρξει δυνατότητα μερικής κάλυψης, υπό την προϋπόθεση ικανοποίησης του κριτηρίου επαρκούς διασποράς. Σε περίπτωση μη επίτευξης επαρκούς διασποράς, αύξηση και δημόσια προσφορά θα ματαιωθούν.

 

 

Έργα συντήρησης στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Βοιωτίας, από την Εργοδομική Βοιωτίας ΑΒΕΤΕ

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Εργοδομική Βοιωτίας ΑΒΕΤΕ συνυπέγραψαν το μεταξύ τους εργολαβικό συμφωνητικό, στο πλαίσιο της β’ φάσης της συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της ΠΕ Βοιωτίας. Η προαναφερθείσα εταιρεία προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 29% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης και αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου, έχοντας πλέον 720 ημέρες στη διάθεσή της για να το αποπερατώσει. Επισημαίνεται, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του project ήταν 4,2 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ).

Όπως προβλέπεται, θα γίνουν, μεταξύ πολλών άλλων, κατασκευή ισοπεδωτικής ασφαλτικής στρώσης μεταβλητού πάχους, ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, φρεζάρισμα υφιστάμενου ασφαλτικού οδοστρώματος και μικρών τοπικών τμημάτων του που έχουν υποστεί ρηγματώσεις ή καθιζήσεις καθώς και όσου βάθους απαιτηθεί και αποκατάστασή τους με ασφαλτική στρώση, καθαρισμός και διάνοιξη τάφρων, κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου με σκυρόδεμα C16/20, κατασκευή τοίχων συγκράτησης καταπτώσεων, τοποθέτηση πινακίδων πληροφοριακών, επικίνδυνων θέσεων και ρυθμιστικών, χιονοδεικτών και στηθαίων ασφαλείας, κατασκευή διαγράμμισης οδοστρώματος και, τέλος, αφαίρεση των φθαρμένων αρμοκαλύπτρων γεφυρών και αντικατάστασή τους με νέα σε θέσεις που θα υποδειχθούν από την υπηρεσία αν χρειαστεί.

Μαρμούρης ΑΕ: Έλαβε μέρος στη Medwood 2024

Η Μαρμούρης ΑΕ συμμετείχε στη φετινή Medwood, που πραγματοποιήθηκε στις 4-7 Απριλίου στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo (υπό τη διοργάνωση της Medexpo). Στη διάρκεια της έκθεσης, η εταιρεία πρότεινε έξυπνες λύσεις επιπλοποιίας και εξοπλισμού, ενώ για πρώτη φορά παρουσίασε σε πλήρη έκταση την γκάμα των μηχανισμών επιπλοποιίας DTC, ενισχύοντας έτσι την παρουσίαση της στην ελληνική αγορά. Ακόμη, παρουσίασε και λύσεις εξοπλισμού κουζίνας-μπάνιου από τη Starax, λύσεις επιφανειών μεγάλων διαστάσεων από τη Hyundai L&C με ακρυλικές επιφάνειες Hanex και χαλαζιακές επιφάνειες Hanstone, τις κεραμικές επιφάνειες της Infinity και, τέλος, τα συστήματα ραφιών αλουμινίου της Volpato Stili Phos & Linea.

Παράλληλα, το προσωπικό της ενημέρωνε αναλυτικά κάθε επισκέπτη
Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτών που βρέθηκαν στο περίπτερο της εταιρείας, ενώ η ίδια κατόρθωσε να συνάψει νέες συνεργασίες και να κάνει νέες γνωριμίες, ανανεώνοντας το ραντεβού της για την επόμενη Medwood, η οποία θα λάβει χώρα το 2026.

Σ. Παλλαντζάς: «Σε πέντε χρόνια θα καλπάζει το παθητικό κτίριο στην Ελλάδα»

Για το πώς ένα οικιστικό κτίριο μπορεί να έχει πολύ χαμηλή ή και μηδενική κατανάλωση ενέργειας μίλησε στο Real Estate Forum, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Premium Real Estate Expo, ο Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. Ο κ. Παλλαντζάς παρουσίασε το πώς λειτουργεί ένα τέτοιο κτίριο, εξασφαλίζοντας μηδενικό κόστος θέρμανσης και ψύξης και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής, όπου λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και περισσότερο αναγκαία η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων. Επιπλέον, μίλησε για το πώς ένα τέτοιο έργο μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις και επιλογές να στοιχίσει το ίδιο ή ακόμα και λιγότερο από ένα συμβατικό κτίριο για να κατασκευαστεί.

Μάλιστα, επεσήμανε πως δεν πρόκειται για κάποια τεχνολογία του μέλλοντος, αλλά για πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα και σήμερα και παρουσίασε τέτοια έργα που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ένα παθητικό κτίριο στο Χαλάνδρι, που αποτελεί την πρώτη παθητική πολυκατοικία που πήρε άδεια κατασκευής στην Αθήνα. Το παθητικό κτίριο, σημείωσε, είναι ένα πολύ ελκυστικό προϊόν με στοιχεία που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ο κ. Παλλαντζάς εκτίμησε πως «σε πέντε χρόνια θα καλπάζει το παθητικό κτίριο στην Ελλάδα», φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου μία εταιρεία από τη χώρα των Βάσκων ξεκίνησε να δημιουργεί τέτοια κτίρια και το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες εταιρείες, προκαλώντας μία «έκρηξη» – όπως σχολίασε, ναι, μπορεί και μία εταιρεία μόνη της να δείξει τον δρόμο προς την υιοθέτηση της ιδέας του παθητικού κτιρίου.

Λανθασμένες επιλογές κουφωμάτων
Εξάλλου, ο κ. Παλλαντζάς έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής βιομηχανίας κουφωμάτων, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει την καλύτερη παραγωγή κουφωμάτων στον κόσμο, όμως σχολίασε πως γίνονται λανθασμένες επιλογές κουφωμάτων σε πολλά κτίρια. «Γίνονται άθλιες επιλογές σε κουφώματα. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και σε νεόδμητα κτίρια να μπαίνουν ψυχρά προφίλ παρότι έχουμε την καλύτερη παραγωγή κουφωμάτων στον κόσμο», παρατήρησε, ενώ παρατήρησε επίσης: «Δεν γίνεται να βάζουμε χωνευτά κουφώματα, είναι λάθος. Το κάναμε τη δεκαετία του 1970 για να γλιτώσουμε χώρους».

«Δεν είναι αρμόδιο το ΣτΕ»
Ο κ. Παλλαντζάς τοποθετήθηκε και για ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα στο Real Estate Forum, αυτό της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τα ύψη των κτιρίων και την αρμοδιότητα των δήμων να αναστείλουν την εφαρμογή των μπόνους υψών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Κατά τη γνώμη του, το ΣτΕ δεν είναι αρμόδιο να κρίνει θέματα κτιρίων και πολεοδομίας, καθώς οι δικαστές δεν έχουν την επιστημονική γνώση για να κρίνουν το τι πρέπει να γίνει σε μία πόλη σχετικά με τα κτίρια.

 

1 στους 4 βλέπει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, αλλά μόνο το 17% βλέπει πτώση τιμών

Ένα από τα highlights του Real Estate Forum, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Premium Real Estate Expo, ήταν η παρουσίαση του 2ου Βαρομέτρου της Αγοράς Ακινήτων από τον επιχειρηματία και σύμβουλο Ηλία Παπαγεωργιάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσα από την οποία αποκρυσταλλώθηκαν οι απόψεις αγοραστών, πωλητών και μεσιτών για το πού βρίσκεται σήμερα η αγορά ακινήτων.
Ένα πρώτο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι το 49% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων. Ειδικά μεταξύ των νέων ηλικίας 17-34 ετών, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 67%, καθώς πρόκειται για άτομα που συχνά ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτια. Επίσης, όσο καλύτερη η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης, τόσο πιθανότερο είναι να ενδιαφέρεται κάποιος για τα ακίνητα.

«Φούσκα» αλλά και… άνοδος των τιμών
Από την έρευνα προκύπτει το εξής παράδοξο: 1 στους 4 πολίτες θεωρεί πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει «φούσκα» στην ελληνική αγορά ακινήτων, και μόνο ένας στους τρεις θεωρεί λογική ή αναμενόμενη την άνοδο των τιμών, όταν πριν από έξι μήνες σε αντίστοιχη έρευνα μόλις το 8% των ερωτηθέντων έβλεπε «φούσκα». Όμως την ίδια στιγμή, μόλις το 17% των ερωτηθέντων προβλέπουν πτώση των τιμών μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, την ώρα που το 57% βλέπει άνοδο ή και εκτόξευση τιμών και το 27% σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό ενδιαφέρον των Ελλήνων για την αγορά ακινήτων, δείχνει ότι δεν επίκειται η κατάρρευση της αγοράς που φοβούνται κάποιοι, όμως ο ίδιος επεσήμανε πως πολλοί προβλέπουν άνοδο επειδή ακούν και διαβάζουν συνεχώς για αύξηση τιμών και αν αλλάξει το αφήγημα έστω και λίγο, η αίσθηση αυτή μπορεί να μεταβληθεί απότομα. Σημειωτέον, ότι οι λιγότερο αισιόδοξοι για την πορεία των τιμών των ακινήτων είναι οι επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων βλέπουν σταθεροποίηση τιμών, με το 34% να βλέπει άνοδο, ενώ αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως ενδιαφερόμενοι πωλητές ακινήτων σε ποσοστό 41% βλέπουν άνοδο και σε 40% σταθεροποίηση.

Κρίσιμο το 2025
Ο κ. Παπαγεωργιάδης παρατήρησε σε αυτό το σημείο ότι η άνοδος των τιμών δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, καθώς υπάρχει ένα λογικό όριο που αν ξεπεραστεί, πολύ απλά οι αγοραστές δεν θα πληρώσουν τις παράλογα υψηλές τιμές. «Η ζήτηση υπάρχει, αλλά όταν ξεφεύγει από ένα λογικό νούμερο, τελειώνει. Ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά δεν κλείνουν οι πωλήσεις πάντα. Γιατί αρχίζει και χάνεται το σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών, πωλητή και αγοραστή», δήλωσε. Ο ίδιος εκτίμησε πως φέτος η αγορά θα πάει σε κατάσταση συντήρησης, καθώς πολλοί δεν αποδέχονται τις τιμές στις οποίες έχουν φτάσει τα ακίνητα, όμως το 2025 θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και η πιο κρίσιμη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς τα «καύσιμα» που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών δεν φαίνονται πια να υπάρχουν. Άλλωστε, παρατήρησε, σχεδόν το 75% των πολιτών δηλώνουν αποκομμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος είναι προσβάσιμος μόνο σε λίγους, γεγονός που επίσης επηρεάζει την αγορά.

Ελκυστική επένδυση τα ακίνητα
Πάντως, για τους περισσότερους οι επενδύσεις σε ακίνητα συνεχίζουν να είναι ελκυστικές, ανατρέποντας μία αρνητική εικόνα που υπήρχε πριν από δέκα χρόνια, λόγω της επιβάρυνσης των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ, που έκανε τα ακίνητα να μοιάζουν περισσότερο με «βαρίδια», παρά με επενδυτικές ευκαιρίες. Σήμερα, το 59% των πολιτών θεωρούν πως τα ακίνητα αποτελούν πιο ελκυστική επένδυση από άλλες ευκαιρίες, όπως οι μετοχές ή τα κρυπτονομίσματα, ενώ ένα ακόμα 15% τα βλέπει ως εξίσου ελκυστικές επενδύσεις, σύμφωνα με την έρευνα. «Πριν από δέκα χρόνια θεωρούσαν κακό το ακίνητο λόγω ΕΝΦΙΑ. Τώρα υπάρχει ενδιαφέρον, δηλαδή αν η τιμή είναι η κατάλληλη, θα γίνει η πράξη», συνόψισε ο κ. Παπαγεωργιάδης.

 

Μytilineos: Μπαίνει πιλοτικά στην ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων

Στη δημιουργία δύο πιλοτικών οικιακών συγκροτημάτων θα προχωρήσει προσεχώς ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Mytilineos. Το ένα από αυτά θα βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Αττικής, όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Ψαλλίδας, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ/Mytilineos, μιλώντας στο πλαίσιο του forum της έκθεσης Premium Real Estate Expo. Πρόκειται για μία κίνηση του ομίλου για να εισέλθει στον τομέα της κατασκευής κατοικιών προσιτών για τον μέσο Έλληνα. Παράλληλα και εν αναμονή της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων, βρίσκεται ο νόμος του 2022 για την εφαρμογή της πολιτικής που αφορά στην κοινωνική αντιπαροχή με σκοπό την έναρξη υλοποίησής του, όπως σημείωσε η Μαρίνα Στέφου, γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Πρόσθεσε, ότι εξετάζεται και η εκμετάλλευση και υφιστάμενων κτιρίων για να καθίστανται ταχύτερες οι διαδικασίες για την αξιοποίησή τους.

Στο κάδρο και τα ακίνητα για κοινωνική αντιπαροχή
Mεταξύ άλλων, η κ. Στέφου συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση μελετά ρυθμίσεις και για τη στέγαση των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό, δεδομένης της σοβαρής έλλειψης που παρουσιάζεται ιδίως σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα έχει έναν οδικό χάρτη κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής και προσιτής κατοικίας. Συνδέεται άμεσα και με τη δημογραφική σταθεροποίηση και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, των ατόμων με αναπηρία.

Ο νόμος κάνει λόγο για την αξιοποίηση αδόμητων ακινήτων. Αλλά, βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το κατά πόσο θα μπορούσαν και τα δομημένα ακίνητα να διατεθούν προς κοινωνική αντιπαροχή με αλλαγή χρήσης». Για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η σύμβουλος του Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών Στέγασης της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Αδαμαντία Ζησοπούλου, σημείωσε ότι αξιοποιείται κάποιο αδόμητο ακίνητο της γενικής κυβέρνησης, όπου ανεγείρεται ένα κτίσμα και κατόπιν το εκμεταλλεύεται για 20 ή 30 χρόνια με υποχρέωση να παρέχει κάποιο ποσοστό από 30% έως και 60% σε κοινωνική κατοικία. «Μετά το πέρας της εκμετάλλευσης το ακίνητο επιστρέφει στο δημόσιο. Δημιουργείται, έτσι, η σύμπλευση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια».

Το παράδειγμα της Γερμανίας
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου, Bollman Gruppe στην Ελλάδα, Ηλίας Μανούκας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα κοινωνικής πολιτικής για τη στέγαση των πολιτών που εφαρμόζονται στη Γερμανία. «Η εργαλειοθήκη που υπάρχει σε Γερμανία, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλη. Ξεκινά από τον ιδιωτικό τομέα, προχωρά σε συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ και το ίδιο το δημόσιο ενεργεί ως ιδιοκτήτης μεγάλων οικιστικών μονάδων, που συνήθως διατηρεί στην ιδιοκτησία του και νοικιάζει. Ένας μεγάλος ιδιοκτήτης είναι και η εκκλησία, ενώ και τα family offices συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πάνω απ’ όλα αυτά, υπάρχουν οι επενδυτές που φροντίζουν να φέρουν νέα ακίνητα στην αγορά.

Είναι κάτι που λείπει τώρα από την Ελλάδα, μα φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την είσοδο επενδυτών για ανάπτυξη και διαχείριση των ακινήτων». Τέλος, στα στοιχεία που κάνουν πιο προσιτή την κατοικία και απορρέουν από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αναφέρθηκε η Μαρία Παρασκευοπούλου, αρχιτέκτων και διευθύντρια του Space Matters. «Η προσιτή κατοικία είναι εφικτή όταν υπάρχει μία άρτια αρχιτεκτονική μελέτη που συνεπάγεται μελέτη εφαρμογής με εξαρχής προκαθορισμένα υλικά, ώστε να έχουμε ένα αρκετά αξιόπιστο κόστος κατασκευής. Συνήθως, ξεκινά η κατασκευή και επιλύονται πράγματα στην πορεία, γεγονός που εκτινάσσει το κόστος. Επίσης, μπορούν να εξεταστούν και άλλοι τύποι δόμησης με υλικά όπως ξύλο ή χάλυβας που επιταχύνουν τον χρόνο κατασκευής, καθώς και έξυπνες σχεδιαστικές προτάσεις με παθητικά συστήματα ενέργειας».

 

Θ. Παγιάτης (ΠΟΒΑΣ): «Θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος, ποια τα προβλήματά του»

Το τοπίο του ελληνικού κλάδου των κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου σκιαγράφησε ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, Θεόφιλος Παγιάτης, στη διάρκεια του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας (Λάρισα, 17-19 Μαΐου).
«Ο κλάδος στάθηκε τυχερός όσον αφορά στο μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων από τις διαδοχικές κρίσεις. Βρήκε τρόπους να ανακάμψει και αναμένει σημαντική αναπτυξιακή πορεία το επόμενο διάστημα. Ακόμη, για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι θετικές οι εκτιμήσεις για την απασχόληση στον κλάδο», ήταν το σχόλιο του κ. Παγιάτη, ο οποίος επεσήμανε και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Αγκάθι το κόστος λειτουργίας»
«Μετά την αλματώδη ανάπτυξη του 2022, ο κλάδος κατέγραψε ήπια ανάπτυξη το 2023», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Παγιάτης. Ύστερα, ανέφερε: «Η κατάσταση στην αγορά είναι καλύτερη τώρα, εξελίσσεται όμως μετ’ εμποδίων, λόγω της οικονομικής στενότητας τουλάχιστον του μισού των ελληνικών νοικοκυριών. Αγκάθι που ενοχλεί τον κλάδο αποτελεί η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας επιχειρήσεων και βιοτεχνών. Βιοτεχνίες και επαγγελματίες προσπάθησαν και προσπαθούν, με δυσκολία, να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις – δεν τα έχουν καταφέρει στο μέγεθος που θα θέλαμε. Περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων έχουν εντονότερα προβλήματα και μικρότερη δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους.

Σε αυτό το περιβάλλον καλούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να εναρμονιστούν με τις νέες απαιτήσεις του κλάδου, αλλά για πολλές η χρηματοδότηση αποτελεί άπιαστο όνειρο». Ως προς τις τιμές των τελικών προϊόντων, ο κ. Παγιάτης τόνισε ότι «αρκετές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αύξησαν τις τιμές τους το 2023», ενώ, όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενδέχεται να υπάρξουν «και πάλι αυξήσεις στα τελικά προϊόντα, όπως δηλώνουν οι κατασκευαστές».

Η εκπαίδευση του προσωπικού
Στη συνέχεια, ο κ. Παγιάτης στάθηκε μεταξύ άλλων και στο, κεφαλαιώδους σημασίας, ζήτημα της κατάρτισης του τεχνικού προσωπικού. Αρχικά, επεσήμανε τη, γνωστή, έλλειψη τεχνικού προσωπικού στον κλάδο και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, σημειώνεται και ηλικιακή γήρανση, λόγω και της άρνησης νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα τεχνικά επαγγέλματα. Πρέπει με ωριμότητα να προβούμε σε αναδιάρθρωση της ηλικιακής δομής στον κλάδο και σε αντιμετώπιση της έλλειψης της ελκυστικότητάς του, για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους σε αυτόν».

Ύστερα, είπε: «Το 2023, οι επιχειρήσεις επένδυσαν ένα μικρό ποσό για την κατάρτιση και την εκπαίδευση του προσωπικού. Αλλά, έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των υφιστάμενων συναδέλφων μας. Η ΠΟΒΑΣ έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, την ένταξη της ειδικότητας του τεχνίτη κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου στη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση στο 4ο επίπεδο πλαισίου προσόντων, ενώ υπάρχει η πρόθεση για ένταξη του επαγγέλματος στο επίπεδο 5, σε άμεση συσχέτιση με την αδειοδότησή του. Συν τοις άλλοις, το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε συναδέλφους μας και εργαζόμενους σε εταιρείες που δεν διαθέτουν σχολές κατάρτισης να καταρτιστούν και να πιστοποιηθούν. Η ΠΟΒΑΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό και θα προτείνουμε συνεργασίες σε όλον τον κλάδο».

«Οι δράσεις που απαιτούνται»
Τέλος, ο κ. Παγιάτης υπογράμμισε ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες εκ μέρους της ΠΟΒΑΣ το επόμενο διάστημα, που πρέπει να επιδιώκουν, ανάμεσα σε άλλα, αύξηση της συμμετοχής περισσότερων νέων στον κλάδο, συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζόμενων με κατάρτιση και επανακατάρτιση, δημιουργία μηχανισμού αντιστοίχισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

 

Τ. Τζίκα (Elvial): «Αξιοποίηση του momentum, με χρηματοοικονομική μας θωράκιση»

Η ελληνική βιομηχανία του αλουμινίου πρέπει να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum του κατασκευαστικού κλάδου αλλά να μην αμελήσει παράλληλα να θωρακιστεί από χρηματοοικονομικής άποψης, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Elvial, Τάνια Τζίκα, μιλώντας στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΒΑΣ (Λάρισα, 17-19/05). Αρχικά, η κ. Τζίκα επεσήμανε: «Σήμερα, η Ελλάδα αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα της Ευρώπης, για την αναπτυξιακή της πορεία, την επενδυτική βαθμίδα που έχει ανακτήσει και τις επενδύσεις που δρομολογούνται στον κλάδο των κατασκευών».

«Μπροστά μας, λοιπόν», συνέχισε, «έχουμε άλλα τρία έως πέντε χρόνια που αυτή η πορεία φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Έτσι, όλοι στον κλάδο του αλουμινίου πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό αυτό momentum, αλλά, ταυτόχρονα, να αναλογιστούμε και την ευθύνη που φέρουμε. Οφείλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία κτιρίων και υποδομών που θα έχουν διάρκεια στον χρόνο και θα επιδεικνύουν σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Να μην ξεχνάμε το πρόσφατο παρελθόν. Η οικονομία κάνει κύκλους και η σημερινή συγκυρία δεν θα διαρκέσει για πάντα».

«Θωρακίστε την εταιρεία σας»
Κατόπιν, η Πρόεδρος της Elvial παρότρυνε τον κλάδο του αλουμινίου να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: «Πρέπει, σήμερα κιόλας, να ετοιμαστούμε, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αντιμετώπιση του πελάτη μας και, ακόμη κι αν έχουμε πολλή δουλειά, να λειτουργούμε πάντοτε με την απαραίτητη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Να διασφαλίσετε, σήμερα κιόλας, που έχετε δουλειά, τη χρηματοοικονομική θωράκιση της εταιρείας σας, ώστε να είστε έτοιμοι για όταν θα έλθουν δύσκολες στιγμές».

«Σταθεροί στους στόχους μας»
Στη συνέχεια, η κ. Τζίκα αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Elvial τα τελευταία χρόνια: «Μέσα στην κρίση υλοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις (άνω των 120 εκατ.) στις σύγχρονες παραγωγικές μας εγκαταστάσεις. Με την ολοκλήρωση του τελευταίου επενδυτικού μας πλάνου, αυξήσαμε την παραγωγική μας δυναμικότητα κατά 35%. Ταυτόχρονα, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων αρχιτεκτονικών συστημάτων που φέρουν και την πιστοποίηση EBD και επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ενισχύοντας τις ομάδες μας για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες των συνεργατών μας και της αγοράς.

Με την ολοκλήρωση του Elvial Experience Center στην Αττική δίνουμε τη δυνατότητα στον συνεργάτη μας να αξιοποιήσει τους χώρους μας, για να ενημερώσει τον τελικό καταναλωτή ή τον αρχιτέκτονα και να διοργανώσουμε από κοινού εκπαιδευτικά σεμινάρια». Καταλήγοντας, η κ. Τζίκα δήλωσε: «Μένουμε σταθεροί στους διαχρονικούς στρατηγικούς στόχους μας, που είναι η βιωσιμότητα, η αυτοματοποίηση και, κυρίως, ο άνθρωπος. Είμαστε εδώ, πιο έτοιμοι από ποτέ, για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν». Η Elvial ήταν διακεκριμένος χορηγός του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ.