Σε πλειστηριασμό του Sotheby’s πολυτελής βίλα στη Μύκονο

Η πολυτελής βίλα Silk Shadow στον Άγιο Λάζαρο Μυκόνου θα βγει προσεχώς σε δημοπρασία, μέσω του Sotheby’s Concierge Auctions σε συνεργασία με την Greece Sotheby’s International Realty. Η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο είναι μεταξύ του ποσού των 2,5 και των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει διαδικτυακά μέσω του marketplace της εταιρείας από τις 22 Μαΐου και θα κορυφωθεί ζωντανά στις 30 Μαΐου από τον Οίκο Sotheby’s του Λονδίνου. Μάλιστα, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική πολυτελής κατοικία δημοπρατείται ζωντανά στην Ευρώπη. Η βίλα θα δημοπρατηθεί ως μέρος της σειράς «The Luxury Sales» των Sotheby’s, η οποία καλύπτει μεταξύ άλλων ακίνητα σε Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την πρώτη ζωντανή δημοπρασία πολυτελών ακινήτων του Οίκου στην Ευρώπη από τη δημιουργία του το 1744.

Το Silk Shadow Χτισμένο στον Άγιο Λάζαρο, σε μια απάνεμη τοποθεσία, το Silk Shadow προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Ακόμη, σε αυτό θα βρει κανείς, μεταξύ άλλων, οκτώ υπνοδωμάτια, designer ensuite μπάνια με χαμάμ και ευρύχωρες μπανιέρες, μεγάλο σαλόνι και τραπεζαρία με πανοραμική θέα στο Αιγαίο, κουζίνα και υπερσύγχρονο γυμναστήριο. Στο εξωτερικό του δεσπόζει μια μεγάλη πισίνα υπερχείλισης και στον τελευταίο του όροφο υπάρχει jacuzzi το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και δέκα επισκέπτες. Στην κατοικία υπάρχουν, επιπλέον, custom ξαπλώστρες.

Σύμφωνα με την άποψη των στελεχών του Οίκου Sotheby’s, η βίλα αναδεικνύεται ως «μία μοναδική επένδυση που μπορεί να αποφέρει σταθερό εισόδημα». Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Άγιος Λάζαρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Μυκόνου, σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τη Χώρα και το αεροδρόμιό της, είναι «σπίτι» πολυτελών ξενοδοχείων και resorts και διακρίνεται για τη στρατηγική του τοποθεσία μεταξύ των δημοφιλέστερων παραλιών της Μυκόνου (Ορνός, Πλατύς Γιαλός, Ψαρρού, Παράγκα).

Ε. Τσαούσογλου (IoCT): «Έχουμε πλέον θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων»

Μέλος δύο κορυφαίων οργανισμών της ελληνικής χημικής βιομηχανίας αποτελεί, πλέον, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Χρώματος (IoCT). Ειδικότερα, εντάχθηκε στον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών και Επιχρισμάτων. Το Build επικοινώνησε με τον Γενικό Δ/ντή του IoCT, Ευριπίδη Τσαούσογλου, ζητώντας το σχόλιό του για αυτήν την ευτυχή, για το Ινστιτούτο, εξέλιξη και για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία χρωμάτων και επιχρισμάτων.

«Θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων»
«Η συμμετοχή του IoCT στους δύο αυτούς Συνδέσμους επήλθε ως επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων αυτών των φορέων και σε συνέχεια της συνεχούς, έμπρακτης αρωγής και υποστήριξης που οι εν λόγω Σύνδεσμοι έχουν επιδείξει προς το Coating Forum, το οποίο και διοργανώνεται από το IoCT», είπε, αρχικά, ο κ. Τσαούσογλου. Το IoCT, συνέχισε, ως επίσημο μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Χρωμάτων Βερνικιών και Επιχρισμάτων, «εξασφάλισε μία θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν στον ευρύτερο κλάδο, ώστε οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις του σε επιστημονικό και επιχειρηματικό επίπεδο να τίθενται προς συζήτηση». Αναφερόμενος, δε, στην εξέλιξη της συμμετοχής του IoCΤ στους δύο σπουδαίους Συνδέσμους, ο κ. Τσαούσογλου δεν έκρυψε πως στον φορέα είναι «εξαιρετικά αισιόδοξοι» για αυτήν.

«Από το “Green” στο “Industrial” Deal»
Κατόπιν, ρωτήσαμε τον κ. Τσαούσογλου για τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χημική βιομηχανία: «Η ανάγκη να περάσουμε άμεσα από το “Green Deal” στο “Industrial Deal”. Όπως αναγνώρισε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo, “οι κλιματικές πολιτικές της Κίνας και των ΗΠΑ περιέχουν άφθονα καρότα για τη βιομηχανία τους, ενώ εμείς στην Ευρώπη πολύ συχνά αρπάζουμε το μαστίγιο”». Ύστερα, δήλωσε: «Η βιομηχανία χρωμάτων και επιχρισμάτων, όπως και η χημική βιομηχανία εν συνόλω, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη νέα πρόκληση των συνεχώς αυξανομένων νομοθετικών παρεμβάσεων. Οι νέες νομοθετικές απαιτήσεις προκαλούν αυξημένο κόστος παραγωγής και διαχείρισης, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και υλικών για τη συμμόρφωση με τις νέες προδιαγραφές αυξάνει τα οικονομικά βάρη των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι αυξημένες γραφειοκρατικές απαιτήσεις αυξάνουν τους πόρους που απαιτούνται για τη συμμόρφωση και την παρακολούθηση των νέων κανονισμών. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα έξοδα για τις επιχειρήσεις και μειώνει την ευελιξία τους. Η έλλειψη ομοιόμορφων κανονιστικών πλαισίων μεταξύ διαφορετικών περιοχών και χωρών προκαλεί περισσότερη σύγχυση και δυσκολία στη συμμόρφωση. Επιπλέον, οι επιπτώσεις των νέων κανονισμών στην ποιότητα και την απόδοση των προϊόντων πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη». Καταλήγοντας, ανέφερε: «Συνολικά, η διαρκώς αυξανόμενη νομοθετική ρύθμιση δημιουργεί προκλήσεις για τη βιομηχανία χρωμάτων και επιχρισμάτων, προσθέτοντας δυσβάστακτα κόστη και περιορίζοντας την ανάπτυξή της».

 

Σύμβαση Lamda-CGS για ανάπτυξη και λειτουργία σχολείου στο Ελληνικό

Η Lamda Development, σε συνέχεια της από 30 Ιουνίου 2022 σχετικής ανακοίνωσης για τη σύνταξη μνημονίου συνεργασίας, ενημέρωσε ότι υπογράφτηκε μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης, αρχικής διάρκειας 30 χρόνων με δυνατότητα παράτασης για άλλα τόσα έτη, μεταξύ της έμμεσης 100% θυγατρικής της, Ελληνικό ΜΑΕ και της εταιρείας Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα ΑΕ (CGS). Σύμφωνα με τη σύμβαση, το CGS θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης («CGS at The Ellinikon») στην περιοχή πολεοδόμησης Α-Π4 εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

To CGS at The Ellinikon θα είναι ένα σύγχρονο, πρότυπο σχολείο που θα προσφέρει εθνικό και διεθνές πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών, αξιοποιώντας την ιστορία, τις αξίες, την τεχνογνωσία και την εκπαιδευτική φιλοσοφία του CGS. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις του θα είναι υπερσύγχρονες και θα εναρμονίζονται με τις αρχές της νέας πόλης του The Ellinikon. Το μίσθωμα της μακροχρόνιας μίσθωσης θα καθορίζεται ετησίως βάσει του κύκλου εργασιών που θα επιτυγχάνεται σε κάθε ημερολογιακό έτος. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η έναρξη λειτουργίας του CGS at The Ellinikon έχει τοποθετηθεί χρονικά τον Σεπτέμβριο του 2027.’

 

Τι θα είναι και σε ποιον ανήκει το νέο ξενοδοχείο στη συμβολή Καλλιρρόης και Βουλιαγμένης

Στη δημιουργία νέου ξενοδοχείου το οποίο ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί προχώρησε ο όμιλος ξενοδοχείων Athenaeum Hotels. O εν λόγω όμιλος, που αναπτύσσει ξενοδοχεία πόλης, αυτή την περίοδο βάζει τις τελικές πινελιές στην ανακατασκευή του κτιρίου συμβολή της Καλλιρρόης με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στην περιοχή Μακρυγιάννη, ωστόσο ήδη έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Θυμίζουμε, ότι κατά το παρελθόν στεγάζονταν σε αυτό υπηρεσίες του ομίλου Eurobank, ενώ τα τελευταία χρόνια το ακίνητο παρέμενε αναξιοποίητο.

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων που δημιουργήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με κατασκευαστικές παρεμβάσεις στην όψη αλλά και στο εσωτερικό του, και περιλαμβάνει 52 δωμάτια και σουίτες. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πόλης από πλευράς τοποθεσίας καθώς έχει μέτωπο τόσο προς την Ακρόπολη όσο και προς τους στύλους Ολυμπίου Διός. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του κτιρίου ανέρχεται συνολικά στα 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Ήδη ο εν λόγω ξενοδοχειακός όμιλος διαθέτει τέσσερα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, το Athenaeum Grand και το Athenaeum Smart στη Λεωφόρο Συγγρού, το Athenaeum Eridanus στη Λεωφόρο Πειραιώς και το Athenaeum K-29 στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Απόκτηση μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης από την Εθνική Leasing
Για την ανακατασκευή του ακινήτου προηγήθηκε αλλαγή χρήσης του κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο. Η επένδυση υλοποιήθηκε από την εταιρεία Καλλιρρόης Ακίνητο Μονοπρόσωπη ΑΕ. Σε επικοινωνία με τον Ιωάννη Ανδρικόπουλο, εκ των ιδιοκτητών του ομίλου Athenaeum Hotels, ανέφερε ότι το κτίριο της νέας ξενοδοχειακής μονάδας αποκτήθηκε από την Εθνική Leasing μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ τα συμβόλαια υπογράφηκαν πρόσφατα. Δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια στον ξενοδοχειακό κλάδο Πρόκειται για έναν όμιλο ο οποίος έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια στο ξενοδοχειακό γίγνεσθαι της Ελλάδας, με επικεφαλής του την Παναγιώτα Κελέση και τους Εύη και Χρήστο Βασιλάκη.

Mεταξύ των ιδιοκτητών είναι και ο Ιωάννης Ανδρικόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιούνταν παλαιότερα στον χώρο της Υγείας στην Τσεχία. Σημειώνεται, ότι πριν η εταιρεία διαχείρισης μονάδων φιλοξενίας εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα, η Παναγιώτα Κελέση διατηρούσε δραστηριότητα ως προμηθευτής ξενοδοχείων, με βιομηχανικά πλυντήρια τα οποία εξυπηρετούσαν τις ανάγκες επιχειρήσεων φιλοξενίας. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ένα από τα ξενοδοχεία της συγκεκριμένης αλυσίδας, το Athenaeum Palace Luxury Suites επί της λεωφόρου Συγγρού, είχε τυλιχθεί στις φλόγες το 2019, ενώ από την ανακριτική διαδικασία που είχε ακολουθήσει το συγκεκριμένο περιστατικό είχε προκύψει ότι επρόκειτο για εμπρησμό.

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών στην Αθήνα, το σημαντικό αυτό έργο που υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) παρουσιάστηκε και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 16/05/2024. «Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο αποτελεί μια εθνική μεταρρύθμιση», σχολίασε χαρακτηριστικά, κατά την παρουσίαση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε: «Είναι μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση, που αφορά στη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης».

Έπειτα, ανέφερε: «Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ένα πληροφοριακό σύστημα επίσης με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν όλες οι δημόσιες υποδομές, π.χ. γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια κ.ά., μαζί με τα τεχνικά τους στοιχεία». Ο κ. Στασινός χαρακτήρισε ως κλειδιά στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη την ενσωμάτωση υφιστάμενων δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ (λ.χ. e-Άδειες) είτε άλλων φορέων (υφιστάμενα ή δημιουργούμενα).

«Μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι. Κάνουμε πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, εξοικονομούμε πόρους, κερδίζουμε χρόνο», επεσήμανε, καταλήγοντας, ο κ. Στασινός. «Δεν είναι το τέλος, ούτε η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΤΕΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρέθεσε και το τι ζητά από εδώ και πέρα το ΤΕΕ από την Πολιτεία. «Ζητάμε να αξιοποιεί τον ψηφιακό χάρτη και να μην σχεδιάζει αυτόνομα, να γίνει υποχρεωτική η ψηφιοποίηση των δεδομένων και να υπάρχει μία ενιαία διαδικασία χαρτογράφησης της χώρας (που τώρα λείπει)», ήταν τα λόγια του κ. Παναγιωτόπουλου.

Η λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη
Εξάλλου, ο Στρατής Τσαμουράς, project manager της Netcompany-Intrasoft, η οποία συνέστησε με τον ΟΤΕ την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου, έκανε την τεχνική παρουσίαση της λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
Όσον αφορά στους βασικούς πυλώνες δημιουργίας δεδομένων στο πλαίσιο του έργου, ο κ. Τσαμουράς εξήγησε πως, ανάμεσα σε άλλα πολλά, έγινε ψηφιοποίηση περίπου 86.700 σχεδίων χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και πληροφοριών και δεδομένων από τρίτους φορείς (π.χ. δασικοί χάρτες, κ.ά.), δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός ορθοφωτοχάρτης μεγάλης ακρίβειας με αποτύπωση των κτιρίων σε δύο και τρεις διαστάσεις για τα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Πάτρας και Ηρακλείου και, τέλος, συστήθηκε ηλεκτρονικό μητρώο οικοδομικών αδειών με ψηφιοποίηση των φακέλων των οικοδομικών αδειών των ΥΔΟΜ των πέντε περιοχών που προαναφέρθηκαν όμως, όπως διευκρίνισε, εξελίσσεται έργο που αφορά σε όλες τις πολεοδομίες όλης της χώρας.