Potiropoulos+Partners: Πήρε το A’ Design Award Silver 2024 για το «Serpentine House» στο Ελληνικό

Σπουδαία διάκριση για την Potiropoulos+Partners, καθώς απέσπασε το A’ Design Award Silver 2024 για το έργο της με τίτλο «Serpentine House» στο Ελληνικό. Η διεθνής βράβευση του κορυφαίου ελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου αφορά στην κατηγορία Architecture, Building and Structure Design και πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως. Το βραβείο απένειμε η κριτική επιτροπή του A’ Design Award & Competition, που αποτελείται από καταξιωμένους designers, κορυφαίους ακαδημαϊκούς, εξέχοντες επιχειρηματίες παγκοσμίως και επιδραστικά μέλη των ΜΜΕ και αναγνώρισε πως το design του κτιρίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος ως προς τον σχεδιασμό και την καινοτομία που παρουσιάζει και αναδεικνύει, ταυτοχρόνως, την αφοσίωση του γραφείου στον σχεδιασμό και στην παραγωγή σύγχρονης και προωθημένης αρχιτεκτονικής διεθνώς.

Tο «Serpentine House»
Το βραβευθέν κτίριο είναι μία κατοικία. Η αρχιτεκτονική χειρονομία μιας μακράς ρέουσας μορφής σε σχήμα «L» κατά μήκος των δύο κύριων άκρων του οικοπέδου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φίλτρο μεταξύ του περιβάλλοντος τοπίου και του αρνητικού του που προκύπτει, μια αυλή παρόμοιας κλίμακας με το αποτύπωμα του κτιρίου. Αυτή η ρευστή μορφή «στενεύει» και «διευρύνεται» για να δημιουργήσει «ένταση» με την κλειστή αυλή, αλλά είναι άκαμπτη κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου, σχηματίζοντας μια καλά ορισμένη άκρη.

Οι καμπύλες άκρες της κτιριακής μάζας απαλύνουν την άκαμπτη εμφάνιση προς τον περίγυρο, περιμένοντας μια «αλλαγή», όπου ο όγκος της κατοικίας, η εσωτερική αυλή και το εξωτερικό σκηνικό θα συνδέονται σε μια ισορροπημένη συνέργεια, ενωμένα με το φυσικό φως, προσδιορίζοντας το αναγνωρίσιμο όριο και την τεταμένη και συνεχή σχέση του μεταξύ του κτιρίου και του εσωτερικού διαμορφωμένου χώρου. Η μορφή του κτιρίου εκτείνεται από μια σειρά από μεγάλες πέργκολες για να καλύψει τμήματα της αυλής και να δημιουργήσει μια μάλλον «σκηνοθετημένη» ακολουθία κλειστών/ανοικτών και ημιυπαίθριων χώρων όπου ταυτόχρονα υποδεικνύει διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας και αδιαφάνειας με μεγάλα ανοίγματα προς τον κήπο.

Το κτιριακό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο ορόφους με τους κύριους χώρους καθιστικού στο ισόγειο και τους χώρους ύπνου στον επάνω όροφο, μαζί με το family room, με εξαίρεση το master bedroom που βρίσκεται σε ιδιωτική γωνιά της κάτοψης του ισογείου, εκμεταλλευόμενη τον προσανατολισμό και με άμεση πρόσβαση σε απομονωμένο χώρο του κήπου και της πισίνας. Στρατηγικά τοποθετημένη στο κέντρο της αρθρωτής μορφής και προορισμένη να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης είναι η κουζίνα. Οι πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν εξωτερικό γήπεδο μίνι μπάσκετ, γυμναστήριο και χώρο γραφείου με δική του είσοδο σε ένα μικρό κτίριο-δορυφόρο απέναντι από την πισίνα. Μεγάλα ανοίγματα «διαπερνούν» τη ρευστή φόρμα, χορογραφούν και «αφηγούνται» την πράξη της κατοίκησης, αναδεικνύοντας τη σύνδεση των κτιρίων με τη φύση, πλημμυρίζοντάς τα με φυσικό φως.

Διαγωνισμός για έργα λειτουργικότητας στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου

Έργα λειτουργικότητας που θα υλοποιηθούν στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησής του, δημοπράτησε, με προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόκειται για υποέργο του έργου με τίτλο «SUB. 1-Νέα έργα υποδομής στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου». Το κόστος του είναι 4,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και η προθεσμία αποπεράτωσής του 14 μήνες. Την Παρασκευή 31/05/2024 στις 10:00 εκπνέει η διορία υποβολής των προσφορών. Το δημοπρατηθέν υποέργο αφορά σε εργασίες διαμορφώσεων περιβάλλοντος χώρου, χώρων στάθμευσης, περίφραξης, συστήματος ελέγχου και φύλαξης, σήμανσης και συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή.

Προβλέπει, συγκεκριμένα, τις εξής εργασίες: δίκτυο και σύστημα ελέγχου/φύλαξης και περίφραξη του κεντρικού πυρήνα, διαμορφώσεις ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου κτιρίων και μεταξύ τους διαδρομών, εξωτερικός φωτισμός και στοιχεία αστικού εξοπλισμού, σήμανση, στην οποία περιλαμβάνονται πινακίδες για τον προσανατολισμό των επισκεπτών, για την κυκλοφορία των οχημάτων, πληροφόρησης για τα μνημεία, το τοπίο και τις δραστηριότητες εντός του κτήματος, χώροι στάθμευσης στις εισόδους και συνοδά συγκοινωνιακά έργα και έργα οδοποιίας και ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αστικών αποβλήτων με διαλογή σε 5 κλάσματα στην πηγή.

 

Στην Infinitum ΑΕ έργο επανασχεδιασμού και υλοποίησης 50 meeting rooms της Mytilineos

Στην Ιnfinitum ΑΕ εμπιστεύθηκε η Mytilineos τη σχεδίαση και υλοποίηση πολλαπλών πολυλειτουργικών αιθουσών για phygital meetings στο νέο κτιριακό της συγκρότημα στην Παιανία. Το έργο αποσκοπεί στην απλοποίηση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών συναντήσεων των στελεχών της εταιρείας, με χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών που προσφέρουν υψηλή λειτουργικότητα, ευκολία και εξαιρετική ποιότητα ήχου και εικόνας, στα σημεία όπου συζητούνται και λαμβάνονται οι πιο σημαντικές εταιρικές αποφάσεις.

Τα σημεία στα οποία βασίστηκε η λύση
Η λύση της Infinitum ΑΕ είναι βασισμένη σε εξοπλισμό Video Conferencing της HP, τα Poly StudioX, τα οποία εξασφαλίζουν καινοτόμες τεχνολογίες βίντεο και ήχου. Παράλληλα, μέσω μηχανισμών ΑΙ, μειώνουν την ανάγκη για εξοπλισμό υψηλού κόστους για βελτιστοποίηση της ηχοανάκλασης, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρουν τη θέαση στις κάμερες ατόμων εκτός γυάλινων τοιχωμάτων των meeting rooms.

Διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android και είναι πιστοποιημένες για MS Teams Rooms και Zoom Rooms. Μια πολύ σοβαρή παράμετρος για την επιλογή τους ήταν και το δωρεάν κεντρικό σύστημα διαχείρισης, Poly Lens, ένα ιδανικό cloud εργαλείο για τους ΙΤ managers, αφού προσφέρει remote troubleshooting, updates και inventory control. Η προσφερόμενη λύση αποτελείται και από large format displays της LG, που παρέχουν τη δυνατότητα ψηφιακής σήμανσης και κεντρικής διαχείρισης. Τέλος, για εύκολο sharing και collaboration, επιλέχθηκαν οι συσκευές Wireless Collaboration της Barco. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Infinitum AE, το έργο προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς περί τις 25 αίθουσες.
Η ολοκλήρωση και παράδοση των υπολοίπων αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ημερίδα για την ψηφιοποίηση των κατασκευών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA) και DG GROW, διοργανώνει στις 23/05/2024, στο Athens Capital Hotel στην Αθήνα, ημερίδα για την ψηφιοποίηση των κατασκευών στην Ευρώπη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 09:00 έως τις 16:00 και στη διάρκειά της θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, η χαρτογράφηση και πρόοδος των 27 κρατών-μελών αναφορικά με τη χρήση του BIM στις δημόσιες συμβάσεις και στην ψηφιοποίηση των συστημάτων οικοδομικών αδειών. Θα συζητηθούν, επίσης, εργαλεία, παραδείγματα καλών πρακτικών και προτάσεις για την ψηφιοποίηση των κατασκευών.
Η ημερίδα υλοποιείται στα πλαίσια του έργου «Support of the digitalisation of the built environment, public procurement and SMEs in construction», ανάδοχος του οποίου είναι η κοινοπραξία των PwC Ελλάδας, PwC Λουξεμβούργου, Carsa και TUS (Technological University of the Shannon). Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν και οι εγγραφές γίνονται εδώ.

Σουίτα τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζει η Lamda Development στο Ελληνικό

Μια νέα σουίτα τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence, AI), με στόχο τη βέλτιστη διοίκηση του έργου του Ελληνικού, δοκιμάζει η Lamda Development στο σπουδαίο project αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, όπως ανέφερε o Chief Controls Officer της εταιρείας, Δημήτρης Κίτσιος, μιλώντας κατά τη διάρκεια του Project Management Conference 2024, το οποίο διοργανώνει, το διήμερο 15 και 16 Μαΐου, η Boussias Events.
Όπως ανέφερε ο κ. Κίτσιος, ήδη κάποιες τεχνολογικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης «τρέχουν» ήδη στο έργο του Ελληνικού.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα έφερε
• τη χρήση του Power BI, μέσα από την οποία αποκτάται πρόσβαση σε μια συλλογή pre-trained models που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διοίκηση του mega-project, αλλά και
• τη χρήση του app «Alice» (πρόκειται για ένα ΑΙ bot) για την προσομοίωση σχεδιαζόμενων σεναρίων και την εύρεση των βέλτιστων λύσεων.

Όπως εκτίμησε το στέλεχος της Lamda Development, η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει το project management στο κατώφλι μιας περιόδου «Αναγέννησης», ενώ μπορεί να του προσδώσει τη «δημιουργική διάσταση» που μέχρι πρόσφατα στερούνταν. Ο κ. Κίτσιος τόνισε, επιπροσθέτως, ότι δεν πρέπει κανείς «να φοβάται το επερχόμενο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης».

 

Elxis: Δελεάζουν τους ξένους αγοραστές οι μελλοντικές υπεραξίες των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα

Η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα «μαγνητίζει» τους ξένους επενδυτές ακινήτων, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece. Μάλιστα, η προτίμηση σε ακίνητα υψηλότερων προδιαγραφών μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν κατοικίες πολυτελείας και υψηλότερου κόστους, από 350 έως 550 χιλ. ευρώ.
Αυτό, όπως αναφέρει η ανάλυση της εταιρείας, συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, πέραν της απήχησης του ελληνικού τοπίου προς την αγορά του εξωτερικού. «Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης, ακόμα και στο υψηλό επίπεδο των 550 χιλ. ευρώ, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου. Ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, ανέσεις και παροχές, κοντά ή με θέα στην θάλασσα, κοστίζουν πάνω από 40% ακριβότερα, σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», αναφέρει ο CEO της Elxis, Γιώργος Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας ακόμα λόγος για την στροφή σε ακριβότερα ακίνητα είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών της, αγοράζουν «από τα σχέδια». Οι αγορές αυτές εξασφαλίζουν χαμηλότερο τίμημα στον αγοραστή, έως και 15%-20%, κάτι που προσφέρει την προοπτική υψηλότερης απόδοσης και μεγαλύτερης υπεραξίας, σε περίπτωση που αργότερα θελήσει κάποιος να μεταπωλήσει το ακίνητο.
Ήδη, δε, ορισμένοι αγοραστές έχουν σπεύσει να πωλήσουν τα εξοχικά τους, ακόμα και έναν χρόνο μετά την αγορά τους, λόγω της μεγάλης υπεραξίας που παρατηρήθηκε. Λόγου χάρη, φέτος τον Μάιο οι Ολλανδοί ιδιοκτήτες μιας βίλας σε ένα από τα συγκροτήματα κατοικιών που έχει προωθήσει η Elxis επέλεξαν να πωλήσουν το ακίνητό τους αντί 325 χιλ. ευρώ, αποκομίζοντας υπεραξία 47% συγκριτικά με το 2021, όταν και είχε αποκτήθηκε το συγκεκριμένο σπίτι. Η μόνη διαφορά ήταν ότι το ακίνητο πωλήθηκε επιπλωμένο, ενώ είχε αγοραστεί κενό επίπλων.

Το προφίλ των επενδυτών
Η Elxis αναφέρει στην ανάλυσή της ότι, κατά κύριο λόγο, όσοι τοποθετούνται σήμερα σε εξοχικές κατοικίες είναι επιχειρηματίες ηλικίας 50-65 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ίδια χρήση. Σημαντική αγοραστική ομάδα είναι και οι αγοραστές 35-45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν στην ίδια χρήση, στην εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα και στην μεταπώληση με αφορολόγητη υπεραξία. Με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 8-10% τα επόμενα χρόνια, επίδοση που προσελκύει τους ξένους επενδυτές. «Πολλοί πελάτες μας θεωρούν ότι αυτή η περίοδος είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν, για να αποκτήσουν ένα μοναδικό εξοχικό στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να εξασφαλίσουν μια καλή καθαρή ετήσια απόδοση (τουλάχιστον 4%) από την εκμετάλλευσή του, αλλά και σημαντικά κέρδη από μια μελλοντική μεταπώλησή του σε μερικά χρόνια από σήμερα», επισημαίνει ο κ. Γαβριηλίδης.

 

Κόμβος για τα κεντρικά γραφεία των μεγάλων τραπεζών η οδός Σταδίου

Σε κόμβο στέγασης κεντρικών γραφείων των μεγάλων τραπεζών εξελίσσεται η οδός Σταδίου και οι δρόμοι πέριξ ή κάθετα αυτής, όπως προκύπτει από τις τελευταίες κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει στον τομέα του real estate. Πρόσφατη είναι η στέγαση των κεντρικών γραφείων της Eurobank στο κτίριο των οδών Ομήρου και Σταδίου, εκεί όπου κάποτε στεγάζονταν τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ. Το κτίριο γραφείων έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχουν μεταφερθεί εκεί τα γραφεία διοίκησης της τράπεζας από το ακίνητο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στη λεωφόρο Αμαλίας όπου βρίσκονταν προηγουμένως. Ωστόσο, μία ακόμα κίνηση από πλευράς Eurobank, είναι αυτή της απόκτησης της Οικίας Αλεξάνδρου Αφεντούλη στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το προαναφερόμενο ακίνητο, προκειμένου να στεγάσει και εκεί τα γραφεία της. Την ανάπτυξη του ακινήτου θα υλοποιήσει η Grivalia Management Company.

To ακίνητο ανήκε προηγουμένως στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Μόχσιν Μπαμουτζαλί. Το κτίριο της πρώην Οικίας Αφεντούλη και μετέπειτα διαδοχικά ξενοδοχείο «Γεώργιος», Ίλιον Πλας και Σπλέντιτ, είναι ιστορικά το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα στην κατασκευή του σκελετού του, αντικαθιστώντας τη χρήση λιθοδομών και σιδερένιων και ξύλινων δαπέδων, που ήταν η συνηθέστερη τεχνική το 1907, όταν αυτό κατασκευάστηκε. Στο κτίριο αυτό στεγάζονταν τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται, ότι η πρόβλεψη είναι το κτίριο αυτό να λειτουργήσει στη νέα του μορφή το 2028. Eπίσης, τις ανάγκες της τράπεζας εξυπηρετεί και το κτίριο στην οδό Πεσμαζόγλου του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το ακίνητο που απέκτησε η Πειραιώς στην Κοραή
Λίγα μέτρα μακριά, στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποκτήσει το ακίνητο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το κατάστημα Zara. Την ανάπτυξη του ακινήτου έχει αναλάβει η Dimand από την οποία εξαγόρασε η τράπεζα το ακίνητο, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των μελετών για την ανάπλαση του κτιρίου. Στο κτίριο αυτό πρόκειται να μεταφερθούν προσεχώς τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας. Σε μέρος του ακινήτου στεγάζεται επίσης ο Ιστορικός Χώρος Μνήμης «Κοραή 4» -χώρος βασανιστηρίων κατά τη ναζιστική κατοχή- ο οποίος δωρίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Εθνική Ασφαλιστική στα τέλη του 2023.

Πρόκειται για ένα σύνθετο τεχνικά project, καθώς το ακίνητο παρουσιάζει δομικές ιδιαιτερότητες όπως η στοά Κοραή, ενώ στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και ο κινηματογράφος Άστυ. Το κτίριο που έχει αποκτήσει η Τράπεζα Πειραιώς έχει συνολική επιφάνεια 15.000 τ.μ. Στο πλάνο της Πειραιώς είναι να συνενωθεί το εν λόγω ακίνητο με το επίσης ιδιόκτητο Μέγαρο Σερπιέρη, που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω. Το Μέγαρο Σερπιέρη ατασκευάστηκε το 1884 από τον βιομήχανο και επιχειρηματία Ιωάννη-Βαπτιστή Σερπιέρη για να λειτουργήσει ως κατοικία Το 1929 αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα για τη νεοσύστατη τότε Αγροτική Τράπεζα επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 2013, το Μέγαρο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Πειραιώς κατά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και έως αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητο.

Οι κινήσεις της Alpha Bank
Ήδη, η Alpha Bank προχωρά στην ανακαίνιση του κτιρίου των κεντρικών της γραφείων επί της οδού Σταδίου 40. Ταυτόχρονα, όμως, απέκτησε και το κτίριο γραφείων στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Πειραιώς. Το συγκεκριμένο κτίριο εξαιρέθηκε του project Skyline, με την τράπεζα να αποφασίζει την αξιοποίησή του για την προσθήκη νέων χώρων γραφείων εκτός από τους ήδη υπάρχοντες της Σταδίου 40, όπως διαβάσατε σε σχετικό δημοσίευμα του Build. Το κτίριo ανήκε στην Εμπορική Τράπεζα και μετά την απορρόφηση της Εμπορικής το 2013 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Alpha Bank. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε τη μελέτη ήταν ο Σκωτσέζος, Sir Basil Spence και συνεργάτης αρχιτέκτων ο Εμμανουήλ Βουρέκας. Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Πανεπιστημίου, Eδουάρδου Λω, Σταδίου και Ομήρου.

Εφυγε από τη ζωή ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχαήλ Δακτυλίδης

Βαθύτατη θλίψη προκάλεσε στον εργοληπτικό κλάδο η είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του Μιχαήλ Δακτυλίδη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και Αντιπροέδρου της (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, European Construction Industry Federation, FIEC), την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση, η εξόδιος ακολουθία πρόκειται να τελεστεί στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην κεντρική πλατεία της Παιανίας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 18:00.

Θα ακολουθήσει η ταφή, στο Κοιμητήριο Παιανίας.
Συντετριμμένα, τα μέλη της Διοίκησης και το προσωπικό της ΠΕΔΜΕΔΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Στην ανακοίνωση της ΠΕΔΜΕΔΕ διευκρινίζεται, τέλος, πως, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος, μπορούν, αντί στεφάνων, να πραγματοποιηθούν δωρεές στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων-ΕΛΠΙΔΑ.

Ξεκίνησε η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Γεγονός είναι η έναρξη της εμβληματικής ανάπλασης του χώρου του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, καθώς την περασμένη εβδομάδα, στις 9 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η εργοταξιακή έναρξη των εργασιών και, συγκεκριμένα, ξεκίνησε η περίφραξη του εργοταξιακού χώρου για την ανακατασκευή των κτιρίων του ιστορικού κέντρου διασκέδαση «Χάραμα» και των πρώην γραφειακών χώρων. Όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Καισαριανής, για την υλοποίηση του έργου θα περιφραχθεί με λαμαρίνες τμήμα μεταξύ της παιδικής χαράς και του Μουσείου Εθνικής Εαμικής Αντίστασης. Παράλληλα, ο διάδρομος πρόσβασης των πεζών έξω από τον βιοκλιματικό παιδικό σταθμό και μεταξύ των δύο κτιρίων θα είναι κλειστός.

Όπως είχατε διαβάσει στο Build, ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία «Κ/Ξ Σκοπευτήριο Καισαριανής», την οποία αποτελούν οι εταιρείες «Τεχνική Έργων ΑΕ» και «Χ και Χ Καλλονιάτη & Σία ΟΕ» και στον σχετικό διαγωνισμό κατέθεσε προσφορά με μέση έκπτωση 5,27% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού του έργου, ο οποίος ανερχόταν στο ποσό των 6.610.151,66 ευρώ. Ας σημειωθεί, ότι τη μελέτη της ανάπλασης έχει εκπονήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο «Studio75».

Τι περιλαμβάνει το έργο
Η ανάπλαση του ιστορικού χώρου περιλαμβάνει τη μετατροπή του χώρου των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας σε πολυχώρο πολιτισμού. Επιπλέον, το ιστορικό «Χάραμα» θα ανακαινιστεί, με τη σάλα του να παίρνει το όνομα του Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ στο ανακαινισμένο κτίριο θα φιλοξενούνται, επίσης, αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Επιπλέον, θα γίνουν και έργα για την ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο του Σκοπευτηρίου και το Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Μεταξύ άλλων, η πλατεία με τα σιντριβάνια πίσω από το αθλητικό συγκρότημα της Νήαρ Ηστ θα αναπλαστεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι ανισόπεδες κατασκευές και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού, θα γίνουν σήμανση και αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων επίσκεψης και εργασίες αποτελεσματικής σύνδεσης των χώρων του Σκοπευτηρίου με άλλους χώρους του Δήμου Καισαριανής και τους όμορους Δήμους και, επίσης, κτίρια και περιβάλλων χώρος θα αναβαθμιστούν ενεργειακά.