Σερβία: Ένωση 8 εταιρειών θα σχεδιάσει συγκρότημα κατοικιών στην Expo 2027

Έγινε γνωστός ο ανάδοχος που θα σχεδιάσει συγκρότημα κατοικιών εντός της διεθνούς έκθεσης Expo 2027. Στον διαγωνισμό κατέθεσαν αίτηση δύο κοινοπραξίες και εν τέλει η σύμβαση κατακυρώθηκε σε εκείνη των BBD Engineering doo Belgrade, ZAP doo Belgrade, SPB Biro doo Belgrade, Technosector doo Kragujevac, CMD Cons Engineering doo Belgrade, Novius doo Belgrade, Konsalp doo Belgrade και Beo potez doo Belgrade.
Η αξία της σύμβασης (με τον ΦΠΑ) προσδιορίσθηκε σε 4,4 εκατ. ευρώ περίπου. Το συγκρότημα θα αποτελείται από 9 κτίρια των 8 ορόφων με υπόγειο γκαράζ και εντός του θα βρίσκονται 1.500 διαμερίσματα, τα οποία μετά το πέρας της έκθεσης θα μετατραπούν σε κατοικίες. Σχεδιάζεται, επίσης, η ανέγερση σχολείου και νηπιαγωγείου και η κατασκευή οδών πρόσβασης και χώρων δημοσίου πρασίνου.

Ζιτακάτ ΑΤΕΒΕ: Θα κάνει αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα της Αττικής

Προχωρούν κατεπείγουσες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας για τη διατήρηση της παροχετευτικής ικανότητας ρεμάτων της Αττικής εν όψει της χειμερινής περιόδου, τις οποίες πρόκειται να εκτελέσει η Ζιτακάτ ΑΤΕΒΕ. Η Περιφέρεια Αττικής είχε δημοπρατήσει αυτές τις εργασίες προσφεύγοντας, λόγω του χαρακτήρα τους, στη διαδικασία διαπραγμάτευσης δίχως προηγούμενη δημοσίευση. Ο αρχικός προϋπολογισμός τους ήταν 2.419.354,85 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ) και η προαναφερθείσα εταιρεία προσέφερε μέση έκπτωση 13,05%, αναδείχθηκε ανάδοχος και υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση με την περιφερειακή αρχή (ενώ είναι υποχρεωμένη να αποπερατώσει τα έργα μέσα σε τέσσερις μήνες).

Μετά την κακοκαιρία «Daniel» αυξήθηκαν ασύμμετρα οι ποσότητες φερτών και άλλων ογκωδών υλικών στις κοίτες των ρεμάτων που εμπίπτουν στη χωρική δικαιοδοσία των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικού, Βόρειου, Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής, Δήμοι των οποίων, μάλιστα, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας. Εξ αιτίας αυτής της εξέλιξης, λοιπόν, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αρθεί ο επαπειλούμενος κίνδυνος από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο στις κοίτες αυτών των ρεμάτων, με την άμεση και έγκαιρη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι παρεμβάσεις είναι:
• Απομάκρυνση από την κοίτη και τα πρανή των ρεμάτων, απορριμμάτων, μπαζών ή αυτοφυούς βλάστησης.
• Κοπή και απομάκρυνση των μη υγιών δέντρων, όπου αυτό είναι απαραίτητο, κατόπιν σχετικής άδειας από το Δασαρχείο, τα οποία βρίσκονται στα πρανή και την κοίτη των ρεμάτων.
• Καθαρισμός οχετών-κλειστών διευθετημένων ρεμάτων, δηλαδή απελευθέρωση της διατομής για την απρόσκοπτη ροή των ομβρίων.

Κρήτη: «ΟΚ» στους περιβαλλοντικούς όρους για νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Νέο ξενοδοχείο κλασικού τύπου και κατηγορίας 5 αστέρων θα ανεγερθεί στην Κρήτη, καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία του. Η μονάδα, ιδιοκτησίας της Μινώα ΞΤΕ ΑΕ, πρόκειται να δημιουργηθεί στη θέση Λίμνες της ΔΕ Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, στον νομό Χανίων. Το ξενοδοχείο θα αναπτύσσεται εντός γηπέδου ιδιοκτησίας της εταιρίας Κολυμβάρι ΑΕ, το οποίο μισθώνεται από την Μινώα ΞΤΕ ΑΕ για τον σκοπό της υλοποίησης του έργου. Σημειώνεται, ότι το οικόπεδο της δραστηριότητας βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000 («Χερσόνησος Ροδοπού, Παραλία Μάλεμε»).

Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 298 κλίνες και 89 δωμάτια.
Το διώροφο κεντρικό του κτίριο θα περιλαμβάνει εστιατόριο, ανοικτό και στεγασμένο χώρο με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τραπεζοκαθίσματα, κλειστό χώρο με ανοιγόμενα υαλοστάσια για καθήμενους πελάτες, ενώ μέσω ανοικτών σκαλών θα γίνεται η κατάβαση προς την παραλία. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν διώροφες και μονώροφες μονάδες δωματίων με ιδιωτικές πισίνες. Στο κέντρο του γηπέδου τοποθετούνται η κεντρική πισίνα και το pool bar, ενώ στο κεντρικό τμήμα του γηπέδου θα υπάρχουν μεμονωμένες κτιριακές μονάδες με δίκλινα δωμάτια και σουίτες, που θα περιβάλλονται από κοινόχρηστη πισίνα.

 

Roche Bobois Temptation Days με δελεαστικές τιμές, από Παρασκευή 17 Μαΐου έως Δευτέρα 3 Ιουνίου

Συνδυάζοντας τη δεξιοτεχνία με τη δημιουργία και την τεχνολογία αιχμής, η Roche Bobois δημιουργεί έπιπλα, καθιστικά, φωτιστικά και διακοσμητικά τα οποία ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ο διάσημος γαλλικός οίκος δημιουργεί συλλογές τόσο για εσωτερικούς χώρους όσο και για εξωτερικούς. Έτσι, για το 2024, εμπλουτίζει μια τολμηρή και δημιουργική συλλογή Outdoor, η οποία συνδυάζει savoir-faire και καινοτομία με ζωηρά χρώματα και άνεση, όπως τα καθιστικά Bombom της Joana Vasconcelos, προκειμένου ο κάθε ένας να απολαμβάνει ακόμη περισσότερο τους χώρους έξω, είτε πρόκειται για τη βεράντα είτε για το αίθριο είτε για τον κήπο. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί ένα κατάστημα Roche Bobois και εκεί έμπειροι interior designers θα τον βοηθήσουν να υλοποιήσει τα σχέδια που έχει κατά νου. Μπορεί, επίσης, να επωφεληθεί από τις «Temptation Days» και τις ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές σε όλες τις συλλογές.
Roche Bobois: Λεωφόρος Κηφισίας 248, Χαλάνδρι.
Τηλέφωνο: 2106711700.
E-mail: [email protected]
Website.

Τον Ιούνιο το 4o Athens ESG Forum, με πλούσια ατζέντα και πάνω από 30 ομιλητές

To 4ο συνέδριο Athens ESG Forum θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, με διοργανώτρια την Boussias Events και θα απαντήσει σε επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο σε σχέση με το Sustainability. Κεντρικό ερώτημα του συνεδρίου είναι πώς οι Business Leaders μπορούν να προχωρήσουν στον επανασχεδιασμό των επιχειρηματικών μοντέλων με γνώμονα το Sustainability, έτσι ώστε να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι το 4ο Athens ESG Forum θα λάβει χώρα με την επιστημονική συνεργασία του CSR Hellas και την υποστήριξη από
• το ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών),
• την Ελληνική Ένωση Τραπεζών,
• την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών,
• την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας),
• το Ινστιτούτο κατά της Απάτης,
• τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και
• τον ΣΕΚΑΣΕ (Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος).
Ισχύει έκπτωση 10% για εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 24 Μαΐου.

Πληροφορίες-εγγραφές, εδώ.

Δ. Θεσ/νίκης-Καλαμαριάς: Σύμβαση για ποδηλατοδρόμο στο παραλιακό μέτωπο

Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία τουριστικού ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τη Νέα Κρήνη υπέγραψαν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ-Αναπτ/κός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδ/σης. Η συμφωνία αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο αναμένεται πως θα συμβάλλει και στην οργάνωση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων καθώς και στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει:
• εντός του Δ. Θεσσαλονίκης, τους ελεύθερους χώρους ιδιοκτησίας του Δήμου μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής, των γειτνιαζόντων αθλητικών εγκαταστάσεων της οδού Μαρίας Κάλλας, τμήμα της οδού Μαρίας Κάλλας μέχρι τη Θ. Σοφούλη, μέσω της οδού Καθ. Ρωσσίδη και την οδό Θ. Σοφούλη από τη συμβολή με τη Λεωφ. Γ. Παπανδρέου έως τη συμβολή με την οδό Αργοναυτών (σύνδεση με τα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς)
• εντός του Δ. Καλαμαριάς, τον άξονα των οδών Θ. Σοφούλη από τη συμβολή με την οδό Αργοναυτών και Ν. Πλαστήρα έως την «Ρέμβη» (όπου θα δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύγιο).

 

4η Premium Real Estate Expo (17-19/05, MEC Παιανίας): Ποια τα θέματα που θα συζητηθούν

Η 4η Premium Real Estate Expo, η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο των ακινήτων, έρχεται από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας, για να αναλύσει όλα τα επίκαιρα θέματα του κλάδου και των επενδύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο και να αναδείξει τις πλέον πρωτοποριακές τάσεις και ευκαιρίες εντός και εκτός Ελλάδας. Το Premium Real Estate Forum που διεξάγεται στο πλαίσιο της 4η Premium Real Estate Expo, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα του κλάδου των ακινήτων, όπως, λ.χ.:

Η αγορά των ακινήτων σήμερα, σύμφωνα με το 2ο Βαρόμετρο
Ερωτήματα που αφορούν στις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο από τον Νοέμβριο του 2023, γιατί οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξοι για τις τιμές των ακινήτων, για ποιους λόγους η επένδυση ακινήτων παραμένει πιο ελκυστική απ’ ότι η επένδυση σε μετοχές ή επιχειρήσεις, θα αναλυθούν βάσει των αποτελεσμάτων του δεύτερου κύματος της έρευνας. Θα εξηγηθεί, επίσης, γιατί το 72,5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων απ’ ότι έξι μήνες πριν, καθώς και γιατί ενώ το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων περιμένει άνοδο στην αγορά ακινήτων, το ποσοστό μειώνεται στο 41%, όταν ερωτώνται οι πωλητές ακινήτων και στο 33,5%, όταν ερωτώνται οι επαγγελματίες της αγοράς.

Παθητικό κτίριο
Στο πλαίσιο του Real Estate Forum θα αναλυθούν τα οικιστικά projects με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, γνωστά και ως παθητικά κτίρια. Τα οικιστικά κτίρια στις πόλεις ευθύνονται για το 70% της κατανάλωσης ενέργειας και ο σωστός τους ενεργειακός σχεδιασμός με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα αποτελεί μονόδρομο από εδώ και πέρα. Τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και τα πάντα ξεκινούν από έναν σωστό αρχικό σχεδιασμό.

Affordable living
Σε ειδικό panel θα γίνει αναφορά στις λύσεις που προτείνει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και στο νέο εργαλείο της Κοινωνικής Αντιπαροχής.
Ακόμη, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες θα εξηγήσουν τι είδους κατασκευή, σε ποιες περιοχές και υπό ποιους όρους μπορεί να αυξήσει την προσφορά ποιοτικών νεόδμητων διαμερισμάτων σε affordable τιμές και πώς το στεγαστικό ζήτημα έχει κάνει τάση το affordable living. Από εκεί και πέρα, εκθέτες και συμμετέχοντες από την ελληνική και διεθνή αγορά ακινήτων θα βρίσκονται στο MEC Παιανίας, όπως επίσης και πλήθος επενδυτών από χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία. Η 4η Premium Real Estate Expo βρίσκεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής-Αθηνών και της FIABCI International.

Η Intrakat συνεχίζει έργο αποχέτευσης ομβρίων στον ΔΗΜΟ Αλίμου

Περνούν στη β’ φάση τους, αλλά με… διαφορετικό ανάδοχο, έργα αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή πέριξ της οδού Κωνσταντίνου Κανάρη στον Δήμο Αλίμου. Η Περιφέρεια Αττικής, που είχε δημοπρατήσει τις επεμβάσεις αυτές, είχε υπογράψει τη σύμβαση για την εκτέλεσή τους το 2019 με την Ελκυστής ΑΤΕ, με προθεσμία αποπεράτωσης έως την 01/12/2021. Το 2022, χορηγήθηκε στην εταιρεία παράταση έως τις 02/02/2023 για να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Την 10/04/2023, ωστόσο, η Ελκυστής ΑΤΕ αιτήθηκε τη διάλυση του εργολαβικού συμφωνητικού που είχε υπογράψει, καθώς είχε παρέλθει η οριακή προθεσμία του έργου – η αίτηση έγινε αποδεκτή.

Κατόπιν, η περιφερειακή αρχή προσκάλεσε τον δεύτερο κατά σειρά μειοδότη του έργου, την Ιντρακόμ Κατασκευές ΑΕ η οποία στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Intrakat, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει εκείνη το έργο.
Με τη σειρά της, η Intrakat είπε το «ναι», απέστειλε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου και ανακηρύχθηκε ως ανάδοχος, ενώ υπέγραψε και τη σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής. Η σύμβαση υπογράφτηκε την 14η Μαΐου 2024 και, όπως ρητά ορίζεται σε αυτή, η Intrakat είναι υποχρεωμένη να κατασκευάσει και να αποπερατώσει το έργο εντός 20 μηνών από την προαναφερθείσα ημερομηνία. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 6.056.451,60 ευρώ (με ΦΠΑ).

 

Επεκτείνεται το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Δημοπρατήθηκαν εκ νέου εργασίες επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), οι οποίες είναι κόστους 8.387.096,77 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Κύριος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι το ΙΙΒΕΑΑ, ενώ τον ανοικτό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Ιανουάριο και τώρα επαναπροκηρύχθηκε «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Η προθεσμία που θα έχει ο ανάδοχος για να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που προβλέπονται έχει οριστεί σε 450 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και το αργότερο ως την 31/12/2025.

Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς έχουν έως τη Δευτέρα 17/06/2024 και ώρα 15:00 για να υποβάλουν τις προσφορές τους. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΙΒΕΑΑ, στον Δήμο Αθηναίων, στο οικοδομικό τετράγωνο 162 που περικλείεται από τις Λεωφ. Μεσογείων, Υγείας, Λεωφ. Πεντέλης και Ανώνυμη Οδό. Αφορούν, εξάλλου, σε κατασκευή κτιρίου (μονάδας) Βιοασφάλειας 3+ (BSL3+) και κτιρίου (Μονάδας) Ραδιογονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ, η οποία περιλαμβάνει ανέγερση του κτιρίου BSL3+ σε επαφή με το κτίριο 2 και υπόγεια επέκταση του κτιρίου 4 με την ενότητα PET-MRI Κύκλοτρο.

Θα γίνουν, συνοπτικά, οι ακόλουθες εργασίες:
• Ανέγερση κτιρίου BSL3+: Θα δημιουργηθεί νέο, τετραώροφο κτίριο με ισόγειο και δύο υπόγεια, σε επαφή με την πτέρυγα εργαστηρίων Βασικής Έρευνας Κ2. Αυτό θα στεγάζει εργαστήρια Βιοασφάλειας (BSL3+) και χώρους βραχείας φιλοξενίας ζωικών προτύπων (ABSL3+) σε ορόφους (κύριο και η/μ). Οι εν λόγω μονάδες πλαισιώνονται με γραφειακούς και υποστηρικτικούς χώρους στα υπόγεια και τους λοιπούς ορόφους.

• Στα πλαίσια της ένταξης του νέου κτιρίου σε ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον με ιδιαίτερο χαρακτήρα, προτείνεται η δημιουργία ενός κελύφους με πανέλα τύπου GRC, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μια ενιαία «ουδέτερη» επιδερμίδα, η οποία συνιστά τον κορμό του κτιρίου, πάνω σε μια γυάλινη βάση στο επίπεδο του ισογείου.

• Ενότητα Ραδιογονιδιωματικής PET-MRI, Κύκλοτρο: Πρόκειται για υπόγειους χώρους, σε επέκταση της υφιστάμενης ενότητας PET-CT που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου 4. Η ενότητα εκτείνεται σε δυο υπόγεια – στο πρώτο υπόγειο βρίσκονται οι γραφειακοί και η/μ χώροι της μονάδας και στο δεύτερο οι χώροι των εργαστηρίων PET-MRI, Κυκλότρου. Στους χώρους του Κυκλότρου παρασκευάζεται το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται στην λειτουργία των απεικονιστικών μηχανημάτων. Στο PET-MRI γίνονται οι εξετάσεις των ασθενών. Στους χώρους των εργαστηρίων, θα τηρηθούν οι ειδικές προδιαγραφές των υλικών, που θα καθορίσει η μελέτη ακτινοπροστασίας.

• Περιβάλλων χώρος: Οι διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο θα είναι ήπιες και συμβατές με τη σημερινή μορφή του συνόλου. Θα χρησιμοποιηθούν υλικά με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την φύτευση και την αποκατάσταση της υφιστάμενης εικόνας του πρασίνου. Πριν την έναρξη των εργασιών χωροθέτησης των κτιρίων και των εκσκαφών, θα μεταφερθούν σε νέες θέσεις τα υφιστάμενα δίκτυα του συγκροτήματος για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ελληνικό: Μερίδιο στην πίτα της επένδυσης για κατασκευαστικές 6ης και 4ης τάξης

Μερίδιο στα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που υλοποιεί η Lamda Development, έχουν λάβει κατασκευαστικές εταιρείες 6ης ή 4ης τάξης. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί μεταξύ άλλων η ΕΡΕΤΒΟ, η οποία διαθέτει 6ης τάξης εργοληπτικό πτυχίο και ανέλαβε κατά πληροφορίες να εκτελέσει τις πρόδρομες εργασίες για το οικόπεδο AU 1.5, στο οποίο θα φιλοξενηθεί το κτιριακό οικιστικό συγκρότημα Park Rise. Ήδη η σύμβαση μεταξύ της κατασκευαστικής και της Ελληνικόν ΑΕ έχει υπογραφεί και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία των περιφράξεων.

Στα δύο οικόπεδα του Park Rise προβλέπεται να δημιουργηθούν 90 διαμερίσματα, ενώ τα δύο συγκοινωνούντα κτίρια του Park Rise που θα ανεγερθούν θα έχει ύψος 50 μέτρα και ανωδομή 12 ορόφων. Ο χρόνος εκτέλεσης των πρόδρομων εργασιών για το συγκεκριμένο έργο είναι 16 μήνες με βάση την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην κύρια φάση του συγκεκριμένου έργου, αναμένεται να ακολουθήσει νέος διαγωνισμός για την ανακήρυξη αναδόχου σε περίπου έξι μήνες από σήμερα. Θυμίζουμε, ότι το κτιριακό συγκρότημα θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED, ενώ η αποπεράτωσή του είναι προγραμματισμένη για το τρίτο τρίμηνο του 2026.

Tο έργο της ΕΚΤΕΡ και η συμμετοχή της σε νέους διαγωνισμούς
Σε ό,τι αφορά στα έργα στο Ελληνικό, υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί από πλευράς ΕΚΤΕΡ η κατασκευή του κτιρίου ΑμεΑ, που ήταν μάλιστα και το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο έργο ανερχόταν στο ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά πληροφορίες η ΕΚΤΕΡ, η οποία διατηρεί πτυχίο 6ης τάξης και αυτή, είχε δώσει προσφορά και για την κύρια φάση του έργου στα οικοδομικά τετράγωνα AU-1.5Β και AU-1.6Β, με αντικείμενο την αποπεράτωση 44 διαμερισμάτων.

Kατά τις ίδιες πληροφορίες και η κύρια φάση για το έργο αυτό (εκτός από τις πρόδρομες εργασίες) ανατέθηκε στην Εθνοκάτ, εταιρεία η οποία έχει εργοληπτικό πτυχίο 4ης τάξης. Πρόκειται για το έργο κατασκευής των The Cove Residences, στα δύο αυτά οικοδομικά τετράγωνα που αποτελούν μέρος της ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού. Nα σημειωθεί, ότι τα The Cove Residences θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την παραλία του Ελληνικού, ενώ ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων κατοικιών θεωρείται καταλληλότερος για οικογένειες. Στο πλαίσιο των προς υλοποίηση έργων η ΕΚΤΕΡ έχει καταθέσει προσφορά και διεκδικεί την πρώτη φάση (εσκαφές και σκυροδέτηση) της ανάπτυξης στο οικοδομικό τετράγωνο AU-6.11. Πρόκειται για το οικόπεδο που θα αναπτυχθούν κατοικίες υπό το οικιστικό project Mainstream και ουσιαστικά θα πρόκειται για κατασκευές οι οποίες θα είναι πιο προσιτές ως προς την τιμή τους.