Ρόδος: Διαγωνισμός 8,6 εκατ. για βελτίωση οδικού τμήματος

Ανοικτός διαγωνισμός προκηρύχθηκε, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την επιλογή του αναδόχου που θα υλοποιήσει εργασίες για τη βελτίωση του οδικού τμήματος Ιαλυσός-αεροδρόμιο στη Ρόδο, ώστε να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες μετακίνησης των πεζών και οχημάτων. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και επεμβάσεις ασφαλτόστρωσης στο σύνολό του, καθώς και κατασκευή νέου κυκλικού κόμβου «Κρεμαστής» (Επ. ο. 81Α2-Ε. ο. 95) και νέου δικτύου ομβρίων. Στο ποσό των 8,6 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) ανέρχεται το κόστος των παρεμβάσεων, ενώ η προθεσμία για την υλοποίησή τους ορίστηκε σε δύο χρόνια (24 μήνες) από την ημερομηνία υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης. Τέλος, τη Δευτέρα 10/06/2024 και ώρα 13:00 έχει οριστεί να εκπνεύσει η διορία για κατάθεση των προσφορών.

Οι εργασίες που προβλέπονται
Το μήκος του υπόψη τμήματος είναι περίπου 10 χιλόμετρα, με την αρχή του να ορίζεται στην περιοχή του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου του αεροδρομίου και το τέλος του στον ισόπεδο κόμβο της οδού Ιαλυσού και Ηλιαδών. Η οδός αποτελείται από ενιαίο οδόστρωμα με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και έχει συνολικό πλάτος 7,50 έως 8 μ. Ειδικότερα, τα έργα που πρόκειται να γίνουν είναι τα εξής:
• Εργασίες ασφαλτόστρωσης και οριζόντιας σήμανσης στο σύνολο του έργου
• Κατασκευή νέου κυκλικού κόμβου «Κρεμαστής» (Επ. ο. 81Α2-Ε. ο. 95)
• Κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων
• Κατασκευή νέων πεζοδρομίων, ανακατασκευή και συντήρηση-επισκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων (πλακοστρώσεις, κρασπεδώσεις, κλπ) στις απαιτούμενες θέσεις
• Διαμόρφωση όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες και ραμπών ΑΜΕΑ για τη βελτίωση προσβασιμότητας των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα
• Μετατόπιση εμποδίων (πινακίδες σήμανσης, ιστών οδοφωτισμού, κλπ) για τη δημιουργία ελεύθερης όδευσης πεζών από εμπόδια
• Αποκατάσταση φρεατίων
• Τα απαραίτητα υδραυλικά έργα των παραπάνω εργασιών
• Νέα χωροθέτηση πεζοδιαβάσεων και μέτρων βελτίωσης υφιστάμενων
• Βελτίωση στάσεων λεωφορείων

Ξενοδοχείο στην Κρήτη αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε 5άστερο

Τροποποιήσεις και εργασίες εκσυγχρονισμού θα πραγματοποιηθούν σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη, η οποία, συνάμα, θα αλλάξει και κατηγορία. Τα προς τον σκοπό αυτό έργα μπορούν, πλέον, να προχωρήσουν, καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι περιβαλλοντικοί όροι για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του ξενοδοχείου έλαβαν έγκριση και, έτσι, τροποποιείται και αντικαθίσταται η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που ήδη αυτό είχε εξασφαλίσει.

Το ξενοδοχείο που θα αναβαθμιστεί ονομάζεται «Santa Marina» και είναι της εταιρείας «Ερμής Μονοπρόσωπη ΑΕ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις». Βρίσκεται, εξάλλου, στην περιοχή Αμμουδάρα του Δήμου Μαλεβιζίου της ΠΕ Ηρακλείου και κατασκευάστηκε από το 1985 έως το 1990. Καταλαμβάνει έκταση 21,164,53 τ.μ. και εκτείνεται από την Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου έως την παραλία στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου Οι επεμβάσεις που σχεδιάζονται να γίνουν σε αυτό αφορούν στην αλλαγή της κατηγορίας του από 4 σε 5 αστέρων, στη μείωση των κλινών του από 398 σε 374 (οι οποίες θα αναπτύσσονται σε 146 δωμάτια), σε προσθήκη πισινών και σε κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν στο δημόσιο κτήμα το οποίο βρίσκεται βόρεια του οικοπέδου της μονάδας, με αποτέλεσμα τη μείωση της δόμησης από 8.925,03 σε 4.199,99 τετραγωνικά μέτρα.

 

Vivechrom: Νέο σιλικονούχο βερνικόχρωμα για ξύλα και μέταλλα

Το Neochrom, ένα από τα πλέον ιστορικά προϊόντα της Vivechrom, εταιρείας μέλους της AkzoNobel, αναβαθμίζεται σε Neochrom Silicone. Η νέα σύνθεσή του, με προσθήκη σιλικόνης, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα σκληρό, ταχυστέγνωτο και ταυτόχρονα ελαστικό γυαλιστερό φιλμ με μεγάλες αντοχές, προσφέροντας ισχυρή προστασία και ένα τέλειο διακοσμητικό φινίρισμα. Το Neochrom Silicone, σιλικονούχο βερνικόχρωμα εξαιρετικής ποιότητας για ξύλα και μέταλλα, είναι ιδανικό για την προστασία και τη διακόσμηση όλων των εξωτερικών ή εσωτερικών ξύλινων και μεταλλικών επιφανειών, όπως, για παράδειγμα, πόρτες, παντζούρια, κουφώματα, παράθυρα, έπιπλα κήπου, πέργκολες, κάγκελα, γκαραζόπορτες, μεταλλικές σκάλες, κουπαστές, πόρτες ασανσέρ και άλλες αντίστοιχες επιφάνειες. Ταυτόχρονα, το Neochrom Silicone εμπλουτίζεται με νέο χρωματολόγιο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, με 45 έτοιμες αποχρώσεις για τις ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες των χώρων. Το Neochrom Silicone διατίθεται σε γυαλιστερό, λείο φινίρισμα, σε συσκευασίες των 180 ml, 375 ml, 750 ml, 2,5 L και των 5 L, σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα Vivechrom.

 

e-ΕΦΚΑ: Νέος διαγωνισμός για εκμίσθωση διατηρητέου κτιρίου στην Αθήνα

Νέο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, με κλειστές προσφορές, προκήρυξε ο e-ΕΦΚΑ, για την εκμίσθωση με επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης-αναβάθμισης αυτοτελούς ακινήτου ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται επί των οδών Πραξιτέλους 16 και Παπαρρηγοπούλου 2 στην Αθήνα. Πρόκειται για δύο κτίρια που λειτουργικά έχουν συνενωθεί. Το ενιαίο κτίριο κατασκευάστηκε περί το 1910 και διαθέτει ιδιαίτερα στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι διατηρητέο ως προς τις όψεις του. Ο φορέας έχει βγάλει στο «σφυρί» άλλες δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν το συγκεκριμένο ακίνητο, η αναβάθμιση του οποίου θα γίνει από τον ανάδοχο με δικές του δαπάνες και θα είναι ύψους τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Επιδίωξη του e-ΕΦΚΑ, είναι το ακίνητο να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, μαζί με υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις υψηλών προδιαγραφών. Επιθυμεί, δε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη υψηλής προσόδου για τον ίδιο σε συνεργασία με ανάδοχο που θα έχει εμπειρία στην διαχείριση τουλάχιστον ενός ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος δυναμικότητας 15 δωματίων και πάνω. Η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης έχει οριστεί να διαρκέσει 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης κατά 10 έτη. Την Τετάρτη 12/06/2024 στις 10:00 λήγει η διορία κατάθεσης προσφορών, ενώ την ίδια ημέρα στις 11:00 θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός.

Άβαξ ΑΕ: Οριστική ανάδοχος για το Ιωάννινα-Κακαβιά

Οριστικά στην Άβαξ ΑΕ κατακυρώθηκε το πολύ σημαντικό όσο και πολυδάπανο οδικό έργο της κατασκευής του τμήματος της Ιονίας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό έως και την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ως άνω εταιρεία είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του project, ενώ πλέον καλείται να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ η σύμβαση θα σταλεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εάν δεν υπάρξουν προσκόμματα, η σύμβαση θα παρουσιαστεί στη Βουλή και έπειτα θα υπογραφεί.

Υπενθυμίζεται, ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί και ακυρωθεί δύο φορές προηγουμένως, μετά από προδικαστική προσφυγή των εταιρειών Δομική Κρήτης-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ (όλες 6ης τάξης), η οποία δικαιώθηκε από την ΕΑΔΗΣΥ. Την τρίτη φορά ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η Άβαξ ΑΕ επικράτησε (με έκπτωση 17,5%) των Τέρνα ΑΕ (16,5%), του σχήματος Δομική Κρήτης-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ (15,04%), του σχήματος Intrakat-ΜΕΤΚΑ (11,08%) και του σχήματος Οδός ΑΤΕ-Ιντερκάτ-Εργοδομική Βοιωτίας-Εργοκάτ (10,31%). Το έργο, προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με προαίρεση 76 εκατ. ευρώ, χωρίζεται σε δύο υποτμήματα: το πρώτο αφορά στην διαδρομή Ιωάννινα-Καλπάκι και το δεύτερο από το Καλπάκι έως και την Κακαβιά. Αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

Η Atelier by Damask στο διήμερο Architecture & Interiors Summit στο Costa Navarino

H εταιρεία φυσικών δομικών υλικών, Atelier by Damask, συμμετείχε στο διήμερο Architecture & Interiors Summit που διοργάνωσε η Boussias Events στο Costa Navarino στις 22 και 23 Απριλίου. Νetworking και πάνελ διαλόγου για το μέλλον της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του interior, lighting και landscape design, αλλά και experience intermedia και one to one συναντήσεις συνέθεσαν μία ενδιαφέρουσα ροή δράσης για όλους τους συμμετέχοντες. Η Atelier by Damask έχει πρόσφατα μεταφερθεί στον νέο της ενεργειακό διαδραστικό χώρο παρουσίασης αλλά και εργαστηρίου εφαρμογών, στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί αποκλειστικά για αρχιτέκτονες και επαγγελματίες του κλάδου κατασκευών, με προγραμματισμένα ραντεβού.

Στο συνέδριο παρουσίασε στους συμμετέχοντες αλλά και ειδικότερα στις one to one συναντήσεις της με διακεκριμένα αρχιτεκτονικά γραφεία τον νέο τρόπο λειτουργίας της: νέος τρόπος παρουσίασης-κοστολόγησης-συνεργασίας που αποσκοπεί και επιτυγχάνει μείωση κόστους και χρόνου και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ αρχιτέκτονα, πελάτη και προμηθευτή. Στη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων για τα specs που απαιτούνται για τα έργα του μέλλοντος. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του διήμερου Architecture & Interiors Summit, διοργανώθηκαν τρία πάνελ διαλόγου, με θέματα: Redefining Hospitality Architecture for Hotels and Resorts, Regenerative Architecture-Architectural Design Beyond Sustainability και Interiors & Materiality.

Γιατί οι Ισραηλινοί επενδυτές «ψηφίζουν» ελληνικά ακίνητα και εν μέσω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Ελκυστική αγορά εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα για τους Ισραηλινούς επενδυτές σε ακίνητα, όπως δήλωσε, μιλώντας στο Build, ο Cobi Bitton, CEO του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδος, εν όψει της ομιλίας του το ερχόμενο Σάββατο στο 4ο Real Estate Forum, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της έκθεσης Premium Real Estate Expo. Όπως σημείωσε ο κ. Bitton, η βελτιωμένη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας μας την καθιστά έναν ελκυστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς επενδυτές. «Εκτός από το “We Love Greece”, η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει σχετικά μέτριες (άλλοι θα πουν, χαμηλές) τιμές ακινήτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό παρέχει μια ευκαιρία στους Ισραηλινούς επενδυτές να αποκτήσουν ακίνητα και να επιτύχουν δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις επένδυσης», παρατήρησε, προσθέτοντας πως, καθώς η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας και η επένδυση σε ακίνητα που εξυπηρετούν τους τουρίστες μπορεί να είναι ένα επικερδές εγχείρημα για Ισραηλινούς επενδυτές real estate, ξενοδόχους, παίκτες airbnb και κατασκευαστές ακινήτων. O ίδιος πρόσθεσε πως το πρόγραμμα Golden Visa, μέχρι το σημείο που άλλαξε το επενδυτικό όριο, έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών, οι οποίοι το βλέπουν ως ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκή κατοικία και να απολαύσουν τα οφέλη που συνεπάγεται, ένα θέμα το οποίο θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Προορισμός για διαφοροποίηση η Ελλάδα
Πώς, όμως, έχει επηρεάσει τη δραστηριότητα ισραηλινών επενδυτών στην Ελλάδα η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή; Σύμφωνα με τον κ. Bitton, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει ωθήσει ορισμένους Ισραηλινούς επενδυτές να διαφοροποιήσουν την έμφαση που έδιναν μέχρι πρότινος και να εξερευνήσουν επενδυτικές ευκαιρίες εκτός της χώρας καταγωγής τους. Τα ελληνικά ακίνητα, με τις ελκυστικές συνθήκες της αγοράς, έχουν γίνει ένας από τους προορισμούς για διαφοροποίηση.

Επιπλέον, η σύγκρουση οδήγησε σε αλλαγή εστίασης για ορισμένους Ισραηλινούς επενδυτές, με μεγαλύτερη έμφαση στις διεθνείς επενδύσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αγορές ακινήτων και άλλων αγορών που προσφέρουν σταθερότητα και δυνατότητες ανάπτυξης. Βέβαια, όπως τόνισε, «ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στην ισραηλινή επενδυτική δραστηριότητα στην ελληνική ακίνητη περιουσία μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των μεμονωμένων επενδυτών. Όπως θα αναλύσουμε και στο Premium Real Estate Forum, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να είναι πιο προσεκτικοί λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ενώ άλλοι μπορεί να δουν ευκαιρίες για διαφοροποίηση των επενδύσεων».

Σε ποιες πόλεις στρέφονται οι επενδυτές
Στο ερώτημά μας για τις κατηγορίες ακινήτων και τις περιοχές της χώρας που προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον των Ισραηλινών επενδυτών, ο κ. Bitton απάντησε: «Τους τελευταίους μήνες, στη σκιά του πολέμου στην περιοχή, επιτάχυναν οι κινήσεις των Ισραηλινών επενδυτών να συνεχίσουν να εξετάζουν τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα. Η αβεβαιότητα δημιούργησε άλλο ένα κύμα επενδυτών που απέφευγαν να λαμβάνουν αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Το κύμα των νέων επενδυτών είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο εξελιγμένο.

Κυρίως, μέσω ομαδικών αγορών. Επιπλέον, Ισραηλινοί επιχειρηματίες έχουν εξασφαλίσει χρηματοοικονομική ενίσχυση σε συνεργασία με τράπεζες στην Ελλάδα, ώστε να εξετάσουν και να επιτρέψουν στους Ισραηλινούς επενδυτές να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια και στεγαστικά δάνεια με μια τακτική και κερδοφόρα διαδικασία. Η αγορά διαμερισμάτων για επένδυση εξακολουθεί να είναι το ηγετικό τμήμα και μαζί με ακίνητα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για καταλύματα. Επιπλέον, κάτι που θα αναφέρουμε και στο Real Estate Forum, είναι πως οι πολυσύχναστες περιοχές που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στο περιθώριο της εξέτασης δέχονται σήμερα όλο και μεγαλύτερη προσοχή από τον Ισραηλινό επενδυτή: προάστια της πόλης των Αθηνών, η πόλη της Πάτρας, ορισμένα σημεία της Πελοποννήσου, της Εύβοιας καθώς και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η Κρήτη εξακολουθεί να θεωρείται ελκυστικός προορισμός».

 

Δίον ΑΤΕΒΕ: Υλοποιεί έργα για το νέο Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Διόν ΑΤΕΒΕ συνυπέγραψαν τη μεταξύ τους σύμβαση για την υλοποίηση οδικών και άλλων έργων, στο πλαίσιο της κατασκευής των υποδομών του νέου Νοσοκομείου Παίδων στην περιοχή του Φιλύρου Θεσσαλονίκης. Οι προς υλοποίηση παρεμβάσεις είχαν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Περιλαμβάνουν, εξάλλου, την κατασκευή-βελτίωση της οδικής σύνδεσης του νέου νοσοκομείου, μήκους 4,51 χιλιομέτρων, καθώς και τα συνοδά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του. Στο αντικείμενο του project περιλαμβάνονται, επιπλέον, η δημιουργία δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων και η βελτίωση υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, η αποκατάσταση τοπικού οδικού δικτύου και η κατασκευή των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και αποχέτευσης ομβρίων του νέου Νοσοκομείου Παίδων και η σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα δίκτυα της πόλης.

Διαγωνισμός για αναβάθμιση Κέντρων Υγείας σε Αιτωλοακαρνανία και Ζάκυνθο

Δημοπρατήθηκαν, με προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, εργασίες για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και Κατασταρίου Ζακύνθου. Τα ΚΥ υπάγονται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η διοίκηση της οποίας είναι η αναθέτουσα αρχή. Το κόστος των έργων είναι 2.140.074,01 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Όσο για την προθεσμία αποπεράτωσής τους, είναι 12 μήνες – την Παρασκευή 14/06/2024 στις 11:00 εκπνέει η διορία υποβολής των προσφορών.

Οι προς υλοποίηση εργασίες
Οι αρμόδιοι προσδοκούν, ότι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των ΚΥ θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα ΚΥ είναι διώροφα, έχουν κατασκευαστεί την δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 1.000 τ.μ. περίπου. Η ανακαίνισή τους στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του η/μ εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους, καθώς και σε εργασίες τοπικής αποκατάστασης των δομικών στοιχείων όπως απαιτηθεί. Η ενεργειακή αναβάθμιση θα επιτευχθεί με τη θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων.

Προβλέπεται και η αντικατάσταση του η/μ εξοπλισμού και η ανακατασκευή των η/μ δικτύων.
Επιπροσθέτως, η κτιριακή λειτουργία των ΚΥ θα βελτιωθεί περαιτέρω με την αντικατάσταση και την εγκατάσταση εξοπλισμού για τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας.
Θα γίνουν, τέλος και όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

 

Εκτός Skyline το κτίριο της Alpha Bank στην Κοραή – Πώς θα αξιοποιηθεί

Εξαιρείται του project Skyline, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build, το κτίριο που φιλοξενεί γραφεία της Alpha Bank επί των οδών Κοραή 34 και Σταδίου, απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Για το ακίνητο ακίνητο αυτό, συνολικής επιφάνειας περί τα 10.000 τ.μ., ελήφθη η απόφαση να εξαιρεθεί από το project Skyline, προκειμένου να αξιοποιηθεί από την τράπεζα, η οποία κατά τις ίδιες πληροφορίες στοχεύει στην συναξιοποίησή του μαζί με το κτίριο των κεντρικών της γραφείων στο γειτονικό κτίριο επί της Σταδίου 40, που αυτή την χρονική περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης.

Kατασκευασμένο το 1975 με μελέτη του Sir Basil Spence
Για το οκταώροφο κτίριο της οδού Σταδίου 34 και Κοραή προηγήθηκε μελέτη που ολοκληρώθηκε το 1969, ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1975. Το κτίριο ανήκε κατά το παρελθόν στην Εμπορική Τράπεζα και μετά την απορρόφηση της Εμπορικής το 2013 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Alpha Bank. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε τη μελέτη ήταν ο Σκωτσέζος, Sir Basil Spence. Συνεργάτης αρχιτέκτων ήταν ο Εμμανουήλ Βουρέκας. To κτίριο αποτελεί δείγμα μοντερνισμού και διεθνούς αρχιτεκτονικής, ενώ ανεγέρθηκε στη θέση ενός νεοκλασικού ακινήτου που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο και κατεδαφίστηκε.

Σε ό,τι αφορά στο project Skyline, βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί τελικά εντός του 2024, αντί του β’ τριμήνου του 2023 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Η ολοκλήρωση του project χρειάστηκε αρκετό περισσότερο χρόνο από τον αρχικά προβλεπόμενο, δεδομένου ότι σε αυτό περιλαμβάνονται και αρκετά διατηρητέα ακίνητα, τα οποία χρήζουν ειδικής διευθέτησης. Ταυτόχρονα, ο σημαντικός όγκος ακινήτων του Skyline, το οποίο είχε συνολικά 573 ακίνητα διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων, είναι ένας ακόμα από τους λόγους που κατέστησαν ιδιαίτερα απαιτητική την διαδικασία για την ολοκλήρηση του project. Υπενθυμίζεται, πως με βάση τη δεσμευτική συμφωνία που έχει υπογραφεί, προβλεπόταν ότι εταιρεία «Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΑΕ» («Skyline»), θα αποκτούσε χαρτοφυλάκιο 438 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδύτρια κοινοπραξία Dimand, Premia, EBRD πλειοψηφικό ποσοστό 65% στην Skyline. Ο όμιλος Αlpha Bank διατηρεί ποσοστό 35%.

Σημαντικά ακίνητα του Skyline
Το σημαντικότερο ίσως από τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο project Skyline, είναι το συγκρότημα των 5 ακινήτων που στεγάζονταν κατά το παρελθόν τα κεντρικά γραφεία και οι εγκαταστάσεις της πρώην Eμπορικής Tράπεζας στην οδό Σοφοκλέους (με επιφάνεια πάνω από 30.000 τ.μ.) και περιήλθε στην ιδιοκτησία της Alpha Bank μετά την απορρόφηση της Εμπορικής. Επιπλέον, στα ακίνητα αυτά είναι οι εγκαταστάσεις που στεγάζεται η Alpha Leasing στην οδό Φιλελλήνων, το υποκατάστημα της Alpha Bank, οι εγκαταστάσεις της Alpha Finance στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι και το κατάστημα της Alpha Bank στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.