Το τσιμέντο και το σκυρόδεμα έχουν τιμή, κυρίως όμως έχουν αξία

Το συνειδητοποιούμε στους σεισμούς, το θυμόμαστε για λίγο και το ξεχνάμε μετά. Και όμως. Τι αγοράζουμε με το τσιμέντο και το σκυρόδεμα; Ασφάλεια. Ο καλός Δημιουργός μας έβαλε να ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα, μας έδωσε όμως σε αντάλλαγμα εξαιρετικά καλές πρώτες ύλες. Έτσι, η τσιμεντοβιομηχανία μας, με ιστορία 120 χρόνων, με εξαγωγές στις πέντε ηπείρους, μας προμηθεύει με τσιμέντα άριστης ποιότητας και πάντα πιστοποιημένα Τελευταία, μας προμηθεύει και με εξελιγμένους τύπους τσιμέντων, με εξαιρετικά υψηλές απιδόσεις (UHPC) αλλά και μειωμένης συμμετοχής στο ανθρακικό αποτύπωμα. Να λοιπόν η αξία, που υπερέχει της τιμής και προηγείται ως κριτήριο επιλογής/αγοράς. Πέρα από την ποιότητα και την ασφάλεια, η αξία εμπεριέχει την αξιοπιστία της εταιρείας, την εξυπηρέτηση που παρέχει και τις σχέσεις που αυτή καλλιεργεί με τον πελάτη της και μετά την αγορά, σε βάθος χρόνου. Ειδικά σήμερα, με τις διευρυμένες κοινωνικές απαιτήσεις, η αξία περιλαμβάνει την ταυτότητα της εταιρείας ως «Υπεύθυνου Πολίτη», την συμπεριφορά της σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας, σε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και διαφανή τρόπο διοίκησης.

Γιατί χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη εστίαση στην αξία στο σκυρόδεμα
Προτεραιότητα, επομένως, αποτελεί η επιλογή αξίας και έπεται η, αναμφίβολα σημαντική, τιμή. Κι αν τα πράγματα στα τσιμέντα είναι σαφώς ικανοποιητικά (και ευτυχώς), στο σκυρόδεμα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη εστίαση στην αξία, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: – Το σκυρόδεμα ΔΕΝ είναι πιστοποιημένο και ΔΕΝ μπορεί να πιστοποιηθεί. Όλα τα συστατικά του αδρανή-τσιμέντο-πρόσθετα-πρόσμεικτα είναι (πρέπει να είναι) πιστοποιημένα. Το ίδιο το σκυρόδεμα όμως ΔΕΝ μπορεί να πιστοποιηθεί, διότι είναι «νωπό» κατά την παραλαβή του, ενώ όλες οι προδιαγραφές-κανονισμοί καθορίζουν απαιτήσεις για το «σκληρυμένο» σκυρόδεμα.
– Το έτοιμο σκυρόδεμα ΔΕΝ είναι έτοιμο, είναι «έτοιμο προς χρήση». Οι πρωτοπόροι του σκυροδέματος Γάλλοι (εξ ου και η καθιερωμένη στα ελληνικά ονομασία «μπετόν», από το γαλλικό «beton») το ονομάζουν ακριβώς έτσι: «beton pret a l’ emploi».

Πότε θα είναι το νωπό σκυρόδεμα σκληρυμένο; Σε 28 ημέρες μας λένε οι κανονισμοί. Αφού έχει μεσολαβήσει (μετά την παραλαβή του νωπού σκυροδέματος, που ελέγχεται με λήψη δοκιμίων ΜΟΝΟ στην έκχυση από το όχημα μεταφοράς-βαρέλα) σωστή άντληση, σωστή διάστρωση, σωστή δόνηση, σωστή διαβροχή-προστασία-συντήρηση, σωστή αφαίρεση ξυλοτύπων-μεταλλοτύπων. Εδώ η αξία εντοπίζεται στην αξιοπιστία και στην καταλληλότητα της μονάδας παραγωγής. Η μονάδα παραγωγής μπορεί και πρέπει να είναι πιστοποιημένη, όχι απλά με ISO αλλά και με πιστοποίηση της εργοστασιακής παραγωγικής διαδικασίας (Factory Production Control). Η συμβολή του επιβλέποντος το έργο μηχανικού στην επιλογή αυτής της ιδιαίτερης αξίας κατά την διαδικασία προμήθειας σκυροδέματος είναι καθοριστική.

Με τόσες απαιτητικές κα κρίσιμες εργασίες για τη μετατροπή του νωπού σκυροδέματος σε σκληρυμένο, εξακολουθούμε ως χώρα να στερούμαστε και διαδικασίες και φορέα πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού των αντίστοιχων συνεργείων εφαρμογής. Γεγονός, που επιβαρύνει τους επιβλέποντες μηχανικούς με καθήκοντα που δεν είναι στις υποχρεώσεις τους, μετατρέποντάς τους δυστυχώς σε «Αστυνομία της κατασκευής».
Σε απλοϊκή παρομοίωση, θα λέγαμε πως το τσιμέντο είναι το αλεύρι, που μας επιτρέπει να φτάξουμε το ζυμάρι-σκυρόδεμα. Ναι, αλλά στην κατασκευή θέλουμε ένα καλά ψημένο ψωμί-τοστ. Και ο φούρνος και ο ψήστης είναι κρίσιμοι συντελεστές!

 

 

Η συνδρομή του οπλισμένου σκυροδέματος στον αντισεισμικό σχεδιασμό

Άρθρο του Δρ. Πολιτικού μηχανικού, Managing Director της Penelis Consulting Engineers, Γρηγόρη Πενέλη Το βασικό θέμα για τα κτίρια και εν γένει τις κατασκευές σε σχέση με τη σεισμική καταπόνηση είναι η ανάπτυξη μεγάλων εφελκυστικών τάσεων στα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία. Από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του δέκατου ενάτου αιώνα, οι κατασκευές κτιρίων και εν γένει τεχνικών έργων γίνονταν με λίθους ή πλίνθους, συνδετική κονία είτε ασβεστοκονίαμα είτε τσιμεντοκονία ή από ρωμαϊκό σκυρόδεμα, ή από ξυλεία, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν σιδηροκατασκευή.

Έργα μνημειακού χαρακτήρα με κατακόρυφα στοιχεία μεγάλων διαστάσεων
Πιο συγκεκριμένα, τα μνημειακού χαρακτήρα έργα όπως εκκλησίες, αίθουσες θρόνου ή χώροι εκδηλώσεων κατασκευάζονταν κατά βάση από φέρουσα τοιχοποιία, λιθοδομή ή πλινθοδομή, χρησιμοποιώντας μεγάλων διαστάσεων κατακόρυφα στοιχεία δηλαδή πεσσούς και τοίχους μεγάλου πάχους, έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται σημαντικά ελκυστικά φορτία κατά τον σεισμό λόγω ακριβώς της μεγάλης τους διάστασης και του μεγάλου βάρους. Για τον ίδιο ακριβώς σκοπό και ο σχεδιασμός όλων των οριζόντιων συστημάτων σε αυτά τα κτίρια ήταν θόλοι, σταυροθόλια ή τόξα τα οποία μπορούσαν να αποφεύγουν τις εφελκυστικές τάσεις ή να τις κάνουν πολύ μικρές. Το μοναδικό δομικό υλικό το οποίο παρείχε σημαντική εφελκυστική αντοχή, ίση στην ουσία με την θλιπτική του, ήταν η ξυλεία και με αυτήν κατασκευάζονταν πατώματα και στέγες, τα οποία λόγω ακριβώς της ευαισθησίας του ξύλου στη φθορά του χρόνου όντας οργανικό υλικό, δυστυχώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν φτάσει στις μέρες μας.
Τα μη μνημειακά κτίρια
Από την άλλη, στα μη μνημειακά δομήματα, όπως λόγου χάρη οι κατοικίες, στα οποία δεν υπήρχε δυνατότητα για χρήση μεγάλων διατομών, λόγω υπερβολικής αύξησης του κόστους, χρησιμοποιούνταν μόνο έμμεσα στη δομή της τοιχοποιίας ως δεσίματα, οι γνωστές ξυλοδεσιές, έτσι ώστε να παραλαμβάνονται ελκυστικά φορτία σε τοιχοποιίες. Οι ξυλοδεσιές τοποθετούνταν είτε σε οριζόντια διάταξη ή σε χιαστί διάταξη, έτσι ώστε να παραλαμβάνονται οι εφελκυστικές και διατμητικές τάσεις στην τοιχοποιία από οριζόντια διέγερση, όπως είναι ο σεισμός. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος δημιουργούσε κατασκευές χρησιμοποιώντας τα αυτά υλικά, δηλαδή λίθους, πλίνθους, κονίαμα, σκυρόδεμα και ξύλο, την ίδια τεχνολογία και τις ίδιες τεχνικές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού υπήρχε επίσης και η γνώση μαθηματικών αλλά και στοιχειώδους μηχανικής έτσι ώστε οι κατασκευές αυτές να έχουν ορθή ροή τάσεων όπως θα την εννοούσαμε με τα σημερινά επίπεδα της επιστήμης, όπως καταδεικνύουν το Πάνθεον, η Ροτόντα, ο τρούλος του Αγίου Πέτρου, η Αγία Σοφία και η Αγία Ειρήνη.

Η επανάσταση ξεκίνησε από τον χάλυβα
Με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, υπήρξε επανάσταση στον τρόπο δόμησης με την χρήση του δομικού χάλυβα, ο οποίος είχε πολύ υψηλή εφελκυστική και θλιπτική αντοχή. Οι αρχικές εφαρμογές του δομικού χάλυβα ήταν έτσι ώστε να καλυφθούν μεγάλα ανοίγματα τα οποία κατά το παρελθόν ήταν αδύνατο να επιτευχθούν και φυσικά αυτό επικεντρώθηκε στη γεφυροποιία. Δεν υπήρξε, λοιπόν, καμία σημαντική αλλαγή στον τρόπο δόμησης κτιρίων σε αρχικό στάδιο. Το βασικό μειονέκτημα του δομικού χάλυβα ήταν (και είναι ακόμη) το υψηλό του κόστος, καθώς και η ανάγκη βιομηχανικής παραγωγής, δηλαδή ότι υπάρχει έλεγχος της γεωμετρίας στο εργοτάξιο όπως παραδοσιακά γίνονταν με τις τοιχοποιίες αλλά και το ρωμαϊκό σκυρόδεμα. Η επανάσταση, πάντως, σαφώς ξεκίνησε από τον χάλυβα. Ο χάλυβας έδωσε νέα πνοή στο σκυρόδεμα, ένα υλικό δύο χιλιάδων ετών. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, το σκυρόδεμα παραγόταν με ποζολάνη, δηλαδή τριμμένο ηφαιστειακό πέτρωμα αντί για τσιμέντο και προσθήκη ασβέστη και αδρανών. Σημειώνω, ότι το σύγχρονο τσιμέντο αντί για ποζολάνη έχει κατά βάση κλίνκερ, πλην όμως όλες οι σύγχρονες προσεγγίσεις για φιλικό στο περιβάλλον τσιμέντο οδηγούν στη χρήση ιπτάμενης τέφρας, ηφαιστειακής γης ή σκωρίας, δηλαδή κάτι ανάλογο με ό,τι γινόταν δύο χιλιάδες χρόνια πριν.

Το οπλισμένο σκυρόδεμα με την προσθήκη χάλυβα
Έτσι, το σκυρόδεμα, με την προσθήκη του χάλυβα από το Hennebique to 1890, δημιούργησε ένα ανανεωμένο σύγχρονο υλικό, το οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παραλαμβάνει εφελκυστικές τάσεις μεγαλύτερες από τις θλιπτικές, λόγω ακριβώς της ύπαρξης των οπλισμών και να παρασκευάζεται στο εργοτάξιο, δηλαδή να μπορεί να του δίνει μορφή ο χτίστης χωρίς να χρειάζεται προεργασία σε εργοστάσιο, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής. Η χρήση ακριβώς αυτού του συστήματος δόμησης έδωσε τη δυνατότητα για κατασκευή πολυώροφων κτηρίων με σχετικά μικρές διατομές χωρίς παράλληλα να εκτινάσσεται το κόστος κατασκευής, αφού στην πραγματικότητα μείωσε το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με την δόμηση από τοιχοποιία, ενώ παράλληλα, με την μεγάλη εφελκυστική και διατμητική
του αντοχή δια των οπλισμών, οδήγησε σε πολύ ασφαλέστερες κατασκευές.

Η συμβολή του οπλισμένου σκυροδέματος στην ανάπτυξη των κατασκευών κατά τον 20ό αιώνα
Οφείλουμε, βέβαια, να τονίσουμε, ότι η ανάπτυξη της αντισεισμικής τεχνολογίας και της επιστήμης της σεισμικής μηχανικής έλαβε τεράστια ώθηση από την χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος, σε συγκεκριμένες περιόδους στην διάρκεια του εικοστού αιώνα. Οποιοσδήποτε κοιτάξει κτίρια κατασκευής του 1920 ή του 1930 από οπλισμένο σκυρόδεμα, θα παρατηρήσει τις πολύ μικρές διατομές στύλων και δοκών, τα μικρά ανοίγματα της τάξεως των τριών έως πέντε μέτρων και την απουσία τοιχωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος.

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, τα κτίρια άρχισαν να αποκτούν μεγαλύτερα στοιχεία στύλων και δοκών, μεγαλύτερα ανοίγματα, 5-7 μέτρα, καθώς και ελαφρώς οπλισμένα τοιχώματα, τα οποία ήταν σαφές ότι συνέβαλαν σημαντικά στην ανάληψη των σεισμικών δράσεων και στην ασφαλή συμπεριφορά των κτιρίων έναντι σεισμικής δράσης, χωρίς να έχουν καμία απολύτως συμμετοχή στη μεταφορά κατακόρυφων φορτίων. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι διαστάσεις των δομικών στοιχείων αυξήθηκαν σημαντικά, τόσο σε επίπεδο στύλων και δοκών όσο και τοιχωμάτων ενώ αυτό που αυξήθηκε ακόμα περισσότερο είναι οι απαιτήσεις σε οπλισμό και σε ειδικές διατάξεις όπλισης, έτσι ώστε να παρέχεται στα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος αυτό που αποκαλούμε πλαστιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα παραμόρφωσης και παραλαβής δυνάμεων μετά την πρώτη ρηγμάτωση κάνοντας δυνατή την απόσβεση ενέργειας του σεισμού με καταστροφικό μεν τρόπο, δηλαδή δια της ρηγμάτωσης, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πλήρης αστοχία ή την κατάρρευση.

Καταλυτικός ο ρόλος του στον αντισεισμικό σχεδιασμό κτιρίων και κατασκευών
Όλη αυτή η φιλοσοφία της μετελαστικής συμπεριφοράς των κτιρίων και των κατασκευών προέκυψε από τις ιδιότητες του οπλισμένου σκυροδέματος, οι οποίες διερευνήθηκαν εκτενώς θεωρητικά και πειραματικά στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και, υπό αυτήν την έννοια, η συμβολή του οπλισμένου σκυροδέματος στον αντισεισμικό σχεδιασμό κτιρίων και κατασκευών, όπως επίσης και στην επιστήμη της σεισμικής μηχανικής, ήταν και είναι καταλυτική.

Η Green Development υλοποιεί ανάπλαση στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Ξεκινά ανάπλαση περιοχής στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, καθώς η δημοτική αρχή υπέγραψε, μαζί με τον ανάδοχο, το εργολαβικό συμφωνητικό για την υλοποίηση των εργασιών τις οποίες προβλέπει το έργο.
Διεκδικώντας τη σύμβαση για αυτό το, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 4.899.509,97 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), project «μονομάχησαν» η Green Development και η Kergon Mον. IKE. Εν τέλει, η προσφορά της Green Development ήταν αυτή που προτιμήθηκε και έτσι η εν λόγω εταιρεία αναδείχθηκε ως ο ανάδοχος του έργου, έχοντας πλέον στη διάθεσή της 18 μήνες για να το αποπερατώσει.

Τι περιλαμβάνουν οι επεμβάσεις ανάπλασης
Προβλέπεται ανάπλαση και αναβάθμιση του αστικού ιστού κατά μήκος της οδού Κηφισού και της ευρύτερης περιοχής στη Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου, με σκοπό την αναζωογόνηση της υποβαθμισμένης από το αντιπλημμυρικό έργο περιοχής και την κατασκευή της υπέργειας Λεωφόρου στον ποταμό Κηφισό, την περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της περιοχής. Στην περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνονται ο παράδρομος της Λεωφόρου Κηφισού από την Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την Καραολή Δημητρίου, το πρότυπο οικογενειακό πάρκο επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και Μεταμορφώσεως, η παιδική χαρά επί του παράδρομου της Λ. Κηφισού (ανάμεσα στην Καραολή και Λάμπρου Κατσώνη), η πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, η πλατεία Γεννηματά και το πάρκο «Πράσινη πόλη» επί των οδών Καραολή Δημητρίου και Θεσσαλονίκης.

Θα υλοποιηθεί, λοιπόν, προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού υπαίθριας άθλησης, παιδικής χαράς, φυτικού υλικού, σύγχρονου αρδευτικού συστήματος με τηλεέλεγχο, «έξυπνων» καθιστικών και φωτιστικών προς αντικατάσταση/αναβάθμιση υπαρχόντων στους ήδη διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους με σκοπό την ανάπλαση του αστικού ιστού της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου και τον εμπλουτισμό της σε χώρους πρασίνου. Με την αντικατάσταση του φυτικού υλικού όπου αυτό έχει καταστραφεί και την στοχευμένη ενίσχυσή του προδιαγράφεται η δημιουργία ενός φυσικού-οικολογικού τείχους προστασίας από την ηχορύπανση και την ρύπανση του αέρα που προκαλείται από την αυξημένη κυκλοφοριακή ροή της λεωφόρου Κηφισού.

Στα πλαίσια της προτεινόμενης ανάπλασης προβλέπεται η αντικατάσταση των υπαρχόντων ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων του μελετώμενου χώρου με νέα φωτιστικά σώματα τελευταίας γενιάς τύπου LED.
Αντιθέτως, δεν προβλέπονται εργασίες κατασκευής νέων δικτύων ή μετατόπισης των ήδη υπαρχόντων, παρά μόνο εργασίες για την αναβάθμιση ή την αποκατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων.
Επιλέγονται ανθοφόρα δέντρα και θάμνοι, ενδημικά της περιοχής και ανθεκτικά στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες που θα αντικαταστήσουν τα ξεραμένα και άρρωστα φυτικά είδη στις υπάρχουσες θέσεις τους. Τέλος, τα προμηθευόμενα υλικά άρδευσης θα αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα κατεστραμμένο εξοπλισμό και θα καλύψουν τις εκτεταμένες ανάγκες άρδευσης και συντήρησης του συγκεκριμένου φυτικού υλικού με πιστοποιημένα υλικά τελευταίας τεχνολογίας.

Alumil: Γιατί η διοίκηση Μυλωνά πουλά τη χύτευση αλουμινίου σε στρατηγικό εταίρο

Σε επαναξιολόγηση της δραστηριότητάς της στον τομέα της χύτευσης αλουμινίου οδηγείται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η Alumil, η οποία με αυτή την κίνηση σκοπεύει να διαθέσει το 70% της υπό σύσταση Alufond, εταιρεία στην οποία θα εισφερθεί ο τομέας της χύτευσης μετά την απόσχισή του από τον όμιλο Alumil. Για το συγκεκριμένο ποσοστό υπάρχουν αυτή την περίοδο συζητήσεις με στρατηγικούς εταίρους που προέρχονται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή από την ευρωπαϊκή ήπειρο, με σκοπό τη συμμετοχή τους στη νέα εταιρεία, με την Alumil να διατηρεί το υπόλοιπο 30% και με αυτόν τον τρόπο να βάζει στα ταμεία της ρευστό, το οποίο θα της χρησιμεύσει για την αποπληρωμή του δανεισμού της, γεγονός που θα την αποδεσμεύσει από τους servicers κατά τη διάρκεια του 2024.

Αποπληρωμή μέρους του δανεισμού μέσω της πώλησης του κλάδου χύτευσης
Θα θυμίσουμε, ότι η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου βαρύνεται από δάνειο που ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η Cepal. Μετά την πώληση του 70% του κλάδου χύτευσης σε στρατηγικό εταίρο, η Alumil θα κάνει ένα ακόμα βήμα για την εξυγίανση των οικονομικών της δεδομένων. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί μέρος του κοινού ομολογιακού δανείου που είχε λάβει η Alumil, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ. Μέρος του συγκεκριμένου δανείου είχε αγοράσει από τη DoValue η Παγκρήτια Τράπεζα, ύψους 40,89 εκατ. ευρώ.

Ο προγραμματισμός του ομίλου Alumil, είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσχισης της χύτευσης έως και το τέλος του φετινού Ιουνίου, με τη σύσταση της νέας Alufond έως και τον Οκτώβριο και την εισφορά της δραστηριότητας στη συγκεκριμένη εταιρεία. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, με βάση τον σχεδιασμό που τρέχει ο όμιλος, είναι να έχει οριστικοποιηθεί και η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών να για την εξαγορά του 70% να υπολογίζεται ότι θα επέλθει έως το τέλος του 2024. Από την πώληση του προαναφερόμενου ποσοστού, το τίμημα που θα εισπράξει η εταιρεία θα συντείνει στη μείωση του συνολικού της δανεισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις, στο τέλος του 2023 ήταν 145 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται, ότι το ποσό της συναλλαγής μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Πλεονέκτημα η πιστοποιημένη παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου
Ο τομέας της χύτευσης παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι είναι πιστοποιημένος για την παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου, ενώ η σημερινή παραγωγή που αξιοποιεί η Alumil ανέρχεται σε περίπου 30.000 τόνους, ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη από τη συνολική δυναμική του εργοστασίου που φτάνει στους 65.000 τόνους. Το γεγονός της αξιοποίησης μόνο ενός μέρους της συνολικής δυναμικότητας του τομέα χύτευσης, σε συνδυασμό με τη διάθεση μείωσης του υφιστάμενου δανεισμού από πλευράς της επιχείρησης, οδήγησε στην απόφαση για την πώληση του ποσοστού πλειοψηφίας σε επενδυτή.

Την ίδια στιγμή, διατηρώντας το 30% στη νέα εταιρεία, θα έχει την δυνατότητα να προμηθεύεται τις ποσότητες που έχει ανάγκη σε «πράσινο» αλουμίνιο. Η πρόβλεψη για την πορεία της εταιρείας είναι ότι το 2024 θα καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις της, φτάνοντας κοντά στο κατώφλι του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου τα 460 εκατομμύρια ευρώ από 406 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στο απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο χύτευσης, πρόβλεψη της εταιρείας είναι ότι θα μεταφερθεί στη νεοσυσταθείσα εταιρεία, Nέα Alufont, ενώ τα δικαιώματα τους προστατεύονται πλήρως και διατηρούνται ακέραια παρά τη μεταβολή του εργοδότη. Η Alumil πραγματοποιεί επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 16 εκατ. ευρώ και το προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν και νέες συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ στα εργοστάσια του Κιλκίς και της Αιγύπτου, γεγονός που τοποθετεί τον πήχη των επενδύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει και εκείνων που θα ξεκινήσουν στα 41 εκατ. ευρώ.

Ζιτακάτ ΑΤΕΒΕ: Προσωρινός και οριστικός ανάδοχος έργων στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης

Δύο σημαντικά και πολυδάπανα έργα, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης στην περιοχή του Βοτανικού/Ελαιώνα, οδεύουν προς… τη Ζιτακάτ ΑΤΕΒΕ. Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων, που δημοπράτησε αμφότερα τα projects, κατακύρωσε στην προαναφερθείσα εταιρεία τη σύμβαση για υλοποίηση εργασιών στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στον Ελαιώνα, οι οποίες ήταν αρχικού προϋπολογισμού 37,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), συμπεριλαμβανομένου δικαιώματος προτίμησης 4 εκατ. ευρώ. Η Ζιτακάτ ΑΤΕΒΕ κατέθεσε μέση έκπτωση 27,42%, επικρατώντας των υπόλοιπων συνδιεκδικητών του έργου (Οδός ΑΤΕ, ένωση Τέρνα ΑΕ-Ηλιοχώρα ΑΕ-ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Τομή ΑΒΕΤΕ). Το αντικείμενο του έργου αυτού αφορά στην ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα, στην κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σε έκταση που ξεπερνά τα 300 χιλ. τ.μ., θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αθήνας, με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Στο πάρκο θα φυτευτούν περισσότερα από 3.200 αυτοφυή δένδρα και 40.000 θάμνοι κι ακόμη θα δημιουργηθούν βιώσιμες φυτικές διαπλάσεις βασισμένες στη δομή και τη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα την ευδοκίμηση και εξέλιξη των φυτεύσεων. Θα υπάρχουν, επίσης, αστικά δασύλλια, σκιερές δενδροστοιχίες, λοφίσκοι, κήποι βροχής, μεγάλη λίμνη με υδρόβια και υδροχαρή φυτά και άλλα στοιχεία νερού, για τη βελτίωση του μικροκλίματος και την αλλαγή της ποιότητας ζωής στο κέντρο της πόλης. Το πάρκο, τέλος, θα διαθέτει και χώρους αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες, αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους και πάνω από 14.000 τ.μ. χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Προσωρινός ανάδοχος για έργα υποδομών στον Βοτανικό
Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων ανάδειξε την Ζιτακάτ ΑΤΕΒΕ ως προσωρινό ανάδοχο έργων βασικών υποδομών στον Βοτανικό, αρχικού προϋπολογισμού 37.450.495 ευρώ (συν ΦΠΑ και δικαίωμα προαίρεσης ύψους 6.450.495 ευρώ με ΦΠΑ). Η εταιρεία προσέφερε μέση έκπτωση 32,60%. Στη διαδικασία συμμετείχαν και οι Οδός ΑΤΕ, ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ, Εργοροή ΑΤΕ, Δομική Κρήτης, Έκτερ ΑΕ, Θεμέλη ΑΕ, Alphadelta Constructions, LM Construction ΑΚΤΕ, Τεχνική Έργων ΑΕ και η ένωση των Intrakat και Τέρνα ΑΕ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις οδοποιίας και εγκατάσταση δικτύων υποδομής για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων και των ακαθάρτων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα καθώς και εντός του κοινόχρηστου χώρου της Διπλής Ανάπλασης. Στις προς υλοποίηση παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η «Ανάπλαση της Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο»: κατά μήκος της Ιεράς Οδού προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20 μ. εκατέρωθεν του δρόμου, ενώ προτείνεται και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου. Θα υλοποιηθούν, εξάλλου και δίκτυο όμβριων υδάτων, αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων και, τέλος, καθαρισμός και αποκατάσταση τμήματος 400 μ. του ρέματος Προφήτη Δανιήλ.