Η «Ανοιξιάτικη Εβδομάδα» της Λωζάνης για το net zero σκυρόδεμα

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και παράγοντες της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Λωζάνη της Ελβετίας από τις 22 έως τις 26 Απριλίου για να προωθήσουν την έρευνα για την κατασκευή net zero σκυροδέματος – του πλέον χρησιμοποιούμενου ανθρωπογενούς υλικού στον κόσμο, συμμετέχοντας στην ετήσια συνάντηση του δικτύου Innovandi Global Cement and Concrete Research Network (GCCRN). Το δίκτυο συγκέντρωσε 450 ερευνητές και επιστήμονες από περισσότερα από 40 κορυφαία πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο, μαζί με ηγέτες επιχειρήσεων από ορισμένους από τους κορυφαίους παραγωγούς και προμηθευτές του κλάδου, που συνεργάζονται για την έρευνα και για πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην επίτευξη net zero σκυροδέματος, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη 2050 που έχει θεσπίσει η Παγκόσμια Ένωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA).

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν το διάσημο EPFL στη Λωζάνη, που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις, ερευνητές από το South East University και το Πανεπιστήμιο της Wuhan στην Κίνα, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Δελχί, το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Κατά τη διάρκεια της «Ανοιξιάτικης Εβδομάδας», οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες, πραγματοποίησαν εργαστήρια, επανεξέτασαν την πρόοδο και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για τις εν εξελίξει και τις μελλοντικές έρευνες επί του θέματος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν
Όπως επισημαίνει η GCCA, το σκυρόδεμα είναι ζωτικής σημασίας για τις σύγχρονες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, νοσοκομείων, γεφυρών, σηράγγων, δρόμων και πολλών άλλων, όμως επί του παρόντος αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κορυφαίοι κατασκευαστές του ενώθηκαν πρόσφατα για να δεσμευτούν για την αφαίρεση του άνθρακα από αυτό το τόσο απαραίτητο υλικό.

Τα ερευνητικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιλαμβάνουν:
– τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην απαλλαγή του σκυροδέματος από τον άνθρακα
– νέα υλικά και διεργασίες για την κατασκευή τσιμέντου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών και της βελτίωσης της χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί του κλίνκερ (που είναι το στοιχείο με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα κατά τη διαδικασία της παραγωγής),
– περαιτέρω ανάπτυξη στη χρήση μετακαολίνης
– ανακύκλωση σκυροδέματος
– χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας·
– περαιτέρω ανάπτυξη της δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Ανάγκη για συνεργασίες
Ο Claude Loréa, Διευθυντής Τσιμέντου, Καινοτομίας και ESG της Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος, δήλωσε: «Η καινοτομία, η συνεργασία και η έρευνα είναι όλα ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία μας να απελευθερωθεί από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη Net Zero της GCCA. Και η Eαρινή Εβδομάδα μας, η μεγαλύτερή μας μέχρι τώρα, παρέχει τη βασική ευκαιρία στους βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους μας να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με φοιτητές διδακτορικού διπλώματος, μεταδιδακτορικούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Αυτή η καταπληκτική παγκόσμια κοινότητα συγκεντρώνεται με ένα πράγμα στο μυαλό: να απανθρακοποιήσει το βασικό δομικό υλικό του κόσμου, το σκυρόδεμα».

Από την πλευρά του, ο Δρ Davide Zampini, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Έρευνας και Ανάπτυξης στο CEMEX και πρόεδρος βιομηχανίας του GCCRN, δήλωσε: «Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας για καθαρά μηδενικό σκυρόδεμα μέχρι το 2050, τότε δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε λύσεις και συνεργασίες πολύ πέρα ​​από τον κλάδο μας. Γι’ αυτό η Ανοιξιάτικη Εβδομάδα είναι τόσο σημαντική». Τέλος, η Karen Scrivener, επιστημονική πρόεδρος του GCCRN και διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών στο EPFL στη Λωζάνη, είπε: «Όλοι εδώ στο EPFL είναι περήφανοι για τη φιλοξενία της φετινής Ανοιξιάτικης Εβδομάδας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας προς την net zero έρευνα».

 

Τάσεις και προκλήσεις της παγκόσμιας τσιμεντοβιομηχανίας

Χωρίς τσιμέντο, κατασκευές δεν υπάρχουν. Πρόκειται για το πιο σημαντικό και το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο υλικό του εν λόγω κλάδου. Πολλές είναι, ωστόσο, όχι μόνο οι τάσεις που επί του παρόντος επικρατούν στην παγκόσμια βιομηχανία αυτού του τόσο σπουδαίου δομικού υλικού αλλά και οι μεγάλης σημασίας προκλήσεις που εκείνη αντιμετωπίζει. Το Build, έχοντας πραγματοποιήσει τη δική του έρευνα και μιλήσει με στελέχη της αγοράς, σκιαγραφεί το τοπίο της παγκόσμιας τσιμεντοβιομηχανίας, εντοπίζοντας και τη θέση της, δυναμικής, ελληνικής βιομηχανίας σε αυτό.

Τι επηρεάζει το κόστος παραγωγής του τσιμέντου
Η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας άμεσα συνδέεται με αυτή των μεγεθών παραγωγής, επενδύσεων και αποδοτικότητας. Όταν η παγκόσμια οικονομία ανεβαίνει ή πέφτει, αναλόγως αυξομειώνεται σε όγκο η παραγωγή του τσιμέντου, καθώς αυτό έχει τόσες εφαρμογές. Μεγάλο ρόλο παίζει και μία πολύ συγκεκριμένη ιδιομορφία του τσιμέντου: έχει χαμηλή απόλυτη τιμή κατά βάρος. Άρα, το κόστος μεταφοράς του επηρεάζει την τιμή πώλησης. Επομένως, ό,τι επηρεάζει τις μεταφορές έχει επιπτώσεις στο κόστος και στη διαθεσιμότητα του προϊόντος.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις της παγκόσμιας τσιμεντοβιομηχανίας;
Κατά πρώτον, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του τσιμέντου (κι ενώ όλοι πλέον συνειδητοποιούν την ανάγκη για μείωση των εκπομπών ρύπων). Μία δεύτερη πρόκληση είναι ο περιορισμός των βλαπτικών για την υγεία εκπεμπόμενων ρύπων γενικώς (λ.χ. διοξείδια του θείου) και, μία τρίτη, η βέλτιστη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών και η παραγωγή τύπων τσιμέντου με περιορισμένο ποσοστό κλίνκερ (το οποίο, όπως εξηγούν τα στελέχη της αγοράς, συμβάλλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος). Η τεχνολογία στέκεται σύμμαχος στην προσπάθεια για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του τσιμέντου. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αρκετές και η έρευνα έχει στραφεί προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Όπως προκύπτει, το ανθρακικό αποτύπωμα έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και θα συνεχίσει να μειώνεται και τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει, ωστόσο, ταβάνι στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ένα 40-45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από την ίδια τη χημεία, χρήση της οποίας γίνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του τσιμέντου. Αυτό σημαίνει, ότι με την τεχνολογία για παραγωγή τσιμέντου που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι δυνατό να μειωθεί το προαναφερθέν ποσοστό. Αυτό θα είναι το ταβάνι της μείωσης.

Οι προοπτικές της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας
Τη δική της θέση και ρόλο στην παγκόσμια τσιμεντοβιομηχανία έχει, φυσικά και η ελληνική, η οποία αντιμετωπίζει, μάλιστα, μια συγκεκριμένη πρόκληση. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υφίσταται το σύστημα της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (EUETS), που δημιουργεί πρόσθετο κόστος στην παραγωγή. Όσο, λοιπόν, τα χρόνια θα περνούν και με απώτατο όριο το 2030, όταν θα μηδενιστεί η χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων, θα γίνει δυσκολότερος έλεγχος του κόστους παραγωγής. Η ΕΕ έχει εισαγάγει από φέτος πιλοτικά το σύστημα CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), ενώ θα το εφαρμόσει κανονικά από το 2026.

Πρόκειται για σύστημα βελτίωσης των όρων εκπομπής ρύπων στις χώρες που παράγουν τσιμέντο εκτός ΕΕ, ούτως ώστε να έλθουν στο ίδιο επίπεδο με τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Όσο οι παραγωγοί τρίτων χωρών θα είναι σε τεχνολογικά χαμηλότερο επίπεδο και με υψηλότερες εκπομπές θα καταβάλουν κάποιο κόστος στην ΕΕ αγοράζοντας δικαιώματα εκπομπών, πλησιάζοντας έτσι το κόστος παραγωγής των Ευρωπαίων. Το ευχάριστο, είναι ότι η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία βγαίνει μπροστά με δυναμισμό, διεκδικεί την παρουσία της στην αγορά για πολλά χρόνια, ενώ αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται και από την ΕΕ, για τη βελτίωση της παραγωγής και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Δύο χαρακτηριστικές τέτοιες επενδύσεις είναι τα projects «Ifestos» του Τιτάνα (προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ) και «Olympus» της ΑΓΕΤ Ηρακλής (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ).

 

Έ. Στάσση: «Intrakat και Άκτωρ “κτίζουν” μία κοινή εταιρική κουλτούρα»

Μιλώντας στη διάρκεια του συνεδρίου «Most Powerful Women Summit 2024», το οποίο και διοργάνωσε το «Fortune Greece», η Chief Human Resources Officer του Ομίλου Intrakat, Έλενα Στάσση, σχολίασε ότι η δημιουργία μίας κοινής κουλτούρας μεταξύ της Intrakat και της Άκτωρ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχετικό πρόγραμμα ανθρώπινου δυναμικού που υλοποιείται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Στάσση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σκοπεύει να φέρει κοντά τους 5.800 εργαζομένους του ομίλου Intrakat, να δημιουργήσει έναν ενιαίο κώδικα αξιών και να υιοθετήσει κοινά συστήματα για τις δύο εταιρείες, σε ένα πολύπλοκο εγχείρημα, όπως η ίδια το χαρακτήρισε στη διάρκεια του συνεδρίου.

Επίσης, η κ. Στάσση μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μετασχηματίζει τις επιχειρήσεις σήμερα, σημειώνοντας ότι σταδιακά καταργεί τα εσωτερικά «σύνορα» των οργανισμών και φέρνει μία νέα προσέγγιση στην παραγωγή έργου και στην επιχειρησιακή οργάνωση, ενώ ο τεχνολογικός μετασχηματισμός δοκιμάζει τα παλαιότερα μοντέλα. Ακόμη, η κ. Στάσση μίλησε και για την σημασία μία επιχείρηση να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των ανθρώπων της και την εξέλιξή τους, ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες του Ομίλου Intrakat να φέρει πίσω στην Ελλάδα ταλέντο που είχε φύγει από τη χώρα την περίοδο της κρίσης.

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο +10% τα προ φόρων κέρδη το 2023

Έκανε γνωστά τα οικονομικά του αποτελέσματα για τη χρήση του 2023 ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διευκρίνισε ότι τα συνολικά του έσοδα για το εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 3.499,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 3.938,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2022, «κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων στον τομέα ενέργειας και αυξημένων εσόδων από τους τομείς κατασκευών και παραχωρήσεων». Παράλληλα, σε 585,5 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA), έναντι 661,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2022, με το περιθώριο να παραμένει σταθερό στο 16,7%.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) ανήλθαν σε 393,2 εκατομμύρια ευρώ (το 2022 ήταν 415,8 εκατομμύρια ευρώ), τα κέρδη προ φόρων ήταν 268,5 εκατομμύρια ευρώ (243,3 εκατομμύρια ευρώ το 2022), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της μητρικής ήταν 147,8 εκατομμύρια ευρώ (136,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022). Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων για τον Όμιλο για το 2023 παρουσίασαν αύξηση και ήταν 268,5 εκατομμύρια ευρώ (2022: 243,3 εκατομμύρια ευρώ).

Όσο για τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα ήταν 133,3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 174,4 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022. Το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος με αναγωγή στην μητρική εταιρεία διαμορφώνεται, την 31/12/2023, σε 409 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό προσαρμοσμένο καθαρό χρέος σε επίπεδο Ομίλου είναι 1.606 εκατομμύρια ευρώ. Ο Όμιλος ενημερώνει και ότι, «δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων, της υγιούς κεφαλαιακής διάρθρωσης και της πρόβλεψης για περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών του», το ΔΣ θα προτείνει στη ΓΣ την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή (αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το 2022).

Στα 5,3 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Εξάλλου, στο τέλος του 2023 το ανεκτέλεστο στον κατασκευαστικό τομέα ήταν 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο τέλος του έτους ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έκτοτε ο Όμιλος έχει συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλίσει. Πάνω από 70% του συνολικού ανεκτέλεστου αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους) και άνω του 55% σε έργα ιδίων επενδύσεων.

Αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2023
Τέλος, τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το δ’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στο ποσό των 969,9 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 1.176,3 εκατομμυρίων κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 (η μείωση αποδίδεται από τον Όμιλο «στα χαμηλότερα έσοδα του τομέα συμβατικής ενέργειας λόγω εξομάλυνσης των τιμών στην αγορά ενέργειας»). Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) για το τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 189,1 εκατομμύρια ευρώ (256,9 εκατομμύρια ευρώ το τρίμηνο του 2022, με την μείωση αποδίδεται εξ ολοκλήρου «στα χαμηλότερα έσοδα του τομέα συμβατικής ενέργειας»).

 

Αρχίζει, έως τα μέσα Ιουνίου, ο διαγωνισμός για έργα αποκατάστασης στον λιμένα Βόλου

Όπως ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ, έως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση των εργασιών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η επιχειρησιακή λειτουργία του λιμένα Βόλου, ο οποίος υπέστη σφοδρό πλήγμα από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» τον Σεπτέμβριο του 2023. Από τις δύο κακοκαιρίες, φερτά υλικά που εκτιμώνται σε 700 χιλ. κ.μ. συσσωρεύθηκαν στη λιμενολεκάνη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ελλιμενισμό πλοίων στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η Πολιτεία έχει ενημερώσει τη διοίκηση του Οργανισμού ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων. Στην κάλυψη του κόστους των έργων αναμένεται να συνδράμει με δικούς του πόρους και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ έχει οριστεί ως φορέας ωρίμανσης, διενέργειας του διαγωνισμού και παρακολούθησης της εκτέλεσης του έργου, με δικαιούχο το Υπουργείο Ναυτιλίας. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί όλες τις προκαταρκτικές ενέργειες και προετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης. Τα έργα που αφορούν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων βυθοκορημάτων αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου (2025).

 

AS Company: Το επόμενο βήμα για την αξιοποίηση των ακινήτων στην Κρήτη

Την επενδυτική της δραστηριότητα στον κλάδο των ακινήτων συνεχίζει η εταιρεία παιχνιδιών AS Company, με την απόκτηση ενός ακόμα ακινήτου στην Κρήτη στις αρχές του 2024. Ειδικότερα, μετά την απόκτηση το 2023 συνολικής έκτασης 20.552 τ.μ. στην τουριστική περιοχή Ελούντας και Πλάκας Λασιθίου, και συνολικής έκτασης 25.262 τ.μ. στην τουριστική περιοχή Πιτσιδίων του Δήμου Φαιστού Ηρακλείου, με σκοπό την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, στις 29 Ιανουαρίου η εταιρεία απέκτησε ένα αγροτεμάχιο στην περιοχή «Επάνω Πινές» της Ελούντας, όμορο με άλλα ακίνητα που απέκτησε η εταιρία το 2022 και με τα ακίνητα που αποκτήθηκαν στην ίδια περιοχή το 2023, εμβαδού 6.668 τ.μ. περίπου, με τίμημα 205.000 ευρώ.

Το επόμενο βήμα για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, πιθανόν μέσα στο 2024, θα είναι η ίδρυση θυγατρικών εταιρειών και ήδη η AS Company έχει στα χέρια της την έκθεση της PWC για την αγοραία αξία των ακινήτων της, προκειμένου να καλυφθεί με εισφορά σε είδος το μετοχικό κεφάλαιο των υπό ίδρυση εταιρειών. Από την έκθεση που συντάχθηκε, προκύπτει ότι η εκτίμηση της αγοραίας αξίας των ακινήτων που αποκτήθηκαν είναι υψηλότερη κατά 128 χιλ. ευρώ από το κόστος της αξίας κτήσης. Πάντως, η διοίκηση της AS Company ξεκαθαρίζει ότι η κύρια και βασική δραστηριότητά της εταιρείας παραμένει ο κλάδος του παιδικού παιχνιδιού και οι συγκεκριμένες επενδύσεις εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό για την αποδοτικότερη αξιοποίηση της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει ο όμιλος και την ενδεχόμενη μελλοντική δραστηριοποίηση στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων.

BriQ Properties: Αυξημένα τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2024

Αύξηση όλων των οικονομικών της μεγεθών σε ενοποιημένο επίπεδο κατέγραψε, τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η BriQ Properties. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα έσοδά της από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 59% και ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω της ενσωμάτωσης εσόδων από 16 νέα ακίνητα που εκείνη απέκτησε την 31/01/2024 από την Intercontinental International (ICI), αντί του ποσού των 56,6 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία χαρακτηρίζει ως «το σημαντικότερο γεγονός του πρώτου τρίμηνου του 2024» τη συγκεκριμένη αγορά και προσθέτει πως έχει υπογραφεί και προσύμφωνο για το 17ο ακίνητο αυτής της συμφωνίας με τιμή πώλησης 4 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με τραπεζικό δανεισμό. Επιπρόσθετα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 73% και ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 58% και ήταν 2,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμη, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 57% και ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν 1,2 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα και οι επενδύσεις
Επιπλέον, την 31/03/2024 και σε συνέχεια της απόκτησης των 16 ακινήτων της 31/01/2024, οι επενδύσεις της BriQ Properties περιλάμβαναν 41 ακίνητα συνολικής αξίας 209 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 149 εκατ. ευρώ την 31/12/2023. Η κατανομή της αξίας των ανά κατηγορία κλάδου ακίνητης περιουσίας ήταν 37% σε κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics), 21% σε κτίρια γραφείων, 15% σε ξενοδοχεία, 16% σε εμπορικά καταστήματα, 4% σε υπεραγορές τροφίμων (super markets), 4% σε τραπεζικά υποκαταστήματα, και 3% σε ακίνητα ειδικής χρήσης.

Τα ετησιοποιημένα έσοδα βάση των εν ισχύ μισθωτηρίων ανέρχονται σε 15,3 εκατ. ευρώ, ενώ, δίχως να λαμβάνονται υπόψη τα υπό ανάπτυξη και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, το gross yield του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανέρχεται σε 7,9% σε ετησιοποιημένη βάση, με ποσοστό πληρότητας 99,2%. Η εταιρεία συνεχίζει, παράλληλα, την επενδυτική της στρατηγική. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ολοκληρώσει, το τρίτο τρίμηνο του 2024, την κατασκευή του νέου κέντρου αποθήκευσης και διανομής (ΚΑΔ 2) στον Ασπρόπυργο Αττικής, επεκτείνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Mr & Mrs White Paros στην Πάρο και κατασκευάζει νέο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων με πιστοποίηση κατά LEED Gold στην Καλλιθέα Αττικής.

Προοπτικές για το 2024
Από εκεί και πέρα, για το 2024 η BriQ Properties «αναμένει περαιτέρω αύξηση όλων των μεγεθών της λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τα νέα ακίνητα που αποκτήθηκαν την 31/01/2024».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου, δήλωσε ότι παράλληλα με την ανάπτυξη που πραγματοποιείται ήδη στα ακίνητα της εταιρείας, προτεραιότητα της τελευταίας για το 2024 παραμένει η ολοκλήρωση της συναλλαγής της συγχώνευσης δια απορροφήσεως της ICI από την BriQ και η πλήρης ενσωμάτωση των νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

 

Αειφορία και ανθεκτικότητα κατασκευών με τα καινοτόμα σκυροδέματα VIRIDIATM

Τα σκυροδέματα VIRIDIATM αποτελούν την πρόταση της INTERBETON ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε. για κατασκευές πολύ υψηλής ανθεκτικότητας.  Σχεδιάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ολιστικές παραμέτρους της κατασκευής: είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, ενισχύουν την κυκλική οικονομία παρατείνοντας χρονικά την διάρκεια ωφέλιμης ζωής της κατασκευής και βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις στην Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) της.
Τα έτοιμα σκυροδέματα VIRIDIATM αποτελούν προϊόντα μακροχρόνιας έρευνας της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ.

Η καινοτομία στη μελέτη σύνθεσης των VIRIDIATM προσφέρει ουσιαστική επέκταση στον ωφέλιμο χρόνο ζωής κατασκευών, σε σχέση με τα συμβατικά σκυροδέματα που προβλέπονται στον Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος (ΚΤΣ) 2016, στο ΕΛΟΤ ΕΝ 206 και στους Ευρωκώδικες. Βέβαια, τα σκυροδέματα VIRIDIATM, όπως και κάθε συμβατικό σκυρόδεμα, προϋποθέτουν τη σωστή και υπεύθυνη διαχείριση – από το στάδιο τοποθέτησης των καλουπιών και του οπλισμού, ως τη διάστρωση, συμπύκνωση και συντήρηση.

Η σημαντική συμβολή των σκυροδεμάτων VIRIDIATM στην ανθεκτικότητα της κατασκευής και στην επέκταση του ωφέλιμου χρόνου ζωής τους έχει εξαιρετική επίδραση και στο ανθρακικό αποτύπωμα της από τα δομικά υλικά που ενσωματώνονται σε αυτή. Με τα VIRIDIATM επιτυγχάνεται ουσιαστική μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, που για περιβάλλον έκθεσης σε ενανθράκωση φθάνει τα 44 kg CO2 ανά κυβικό σκυροδέματος που απαιτήθηκε για την κατασκευή του έργου, ενώ σε παραθαλάσσιο περιβάλλον απόστασης <1.5 χλμ. μπορεί να φθάσει και τα 287 kg CO2.

Πλεονεκτήματα VIRIDIATM σε παραθαλάσσιο περιβάλλον
H ανθεκτικότητα μίας κατασκευής στο παραθαλάσσιο περιβάλλον, ειδικά σε απόσταση από τη θάλασσα μικρότερη του 1.5 χλμ. (XS1), αποτελεί μέγιστο ζήτημα για την ελληνική κατασκευαστική αγορά, καθώς το περιβάλλον αυτό επηρεάζει τις περισσότερες κατασκευές και είναι ιδιαίτερα δυσμενές. Τα αποτελέσματα δοκιμών σύμφωνα με το ΕΝ 12390-18: 2021 για τα σκυροδέματα VIRIDIATM δείχνουν ότι, σε συνθήκες όπως οι παραπάνω, τα σκυροδέματα VIRIDIATM καθυστερούν την έναρξη διάβρωσης του οπλισμού έως και 40 χρόνια επιπλέον, έναντι της προβλεπόμενης στον ΚΤΣ 2016 σύνθεσης C30/37 XS2 (για δυσμενέστερο περιβάλλον έκθεσης XS2: μόνιμα μέσα στο θαλασσινό νερό). Κατασκευές με σκυρόδεμα C25/30 XC3, που δεν ακολουθούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος του 2016 για παραθαλάσσιο περιβάλλον έκθεσης οδηγούν σε μειωμένη διάρκεια ζωής κατά 20 χρόνια εξαιτίας της διάβρωσης οπλισμού.

Πλεονεκτήματα VIRIDIATM ενάντια στην ενανθράκωση
Αντίστοιχες δοκιμές υπολογισμού του συντελεστή επιταχυνόμενης ενανθράκωσης σκυροδεμάτων, δείχνουν ότι τα σκυροδέματα VIRIDIATM, συντηρημένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΤΣ 2016, επεκτείνουν το χρόνο ζωής της κατασκευής έναντι της ενανθράκωσης έως και επιπλέον 80 χρόνια έναντι της προβλεπόμενης από τον ΚΤΣ 2016 σύνθεσης C25/30 XC3 (XC3: σχετικά υγρό περιβάλλον – σκυρόδεμα εσωτερικών χώρων ή εκτεθειμένο στον εξωτερικό αέρα, προστατευμένο από βροχή).

Κατασκευές με σκυρόδεμα C25/30 XC3 που δεν ακολουθούν τις προβλέψεις του ΚΤΣ 2016 για σωστή συντήρηση, εμφανίζουν μειωμένη διάρκεια ζωής 15 ετών εξαιτίας της πρόωρης ενανθράκωσης. Τα σκυροδέματα VIRIDIATM παράγονται στις υπερσύγχρονες, πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες σκυροδέματος της INTERBETON ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε., συνοδεύονται δε από πράσινη ταυτότητα (ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLARATION – EPD), ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιότητές τους έχουν βελτιστοποιηθεί και τεκμηριωθεί σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Διατίθενται σε τρείς τύπους: VIRIDIATM C25/30, VIRIDIATM C30/37 και VIRIDIATM Ultra C30/37, ενώ τα πεδία εφαρμογής τους περιλαμβάνουν κάθε τύπο κατασκευής, όπως κτιριακά έργα, αλλά και έργα υποδομών.

ΤΙΤΑΝ: Χύδην και συσκευασμένο ποζολανικό τσιμέντο για τη μετάβαση σε ένα μέλλον πράσινης ανάπτυξης και βιωσιμότητας

‘Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Τιτάνα βρίσκονται η ζωτική ανάγκη αναχαίτισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση. Έχοντας δεσμευτεί να επιτύχει, έως το 2050, ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, περνά από τη θεωρία στην πράξη μέσα από πρωτοποριακές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα «πράσινα» προϊόντα τσιμέντου που ενσωματώνουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αυξάνουν τις δυνατότητες για βιώσιμες κατασκευές. Σημαντικό ορόσημο στην πορεία επίτευξης αυτής της δέσμευσης του Ομίλου, αποτελεί η κυκλοφορία του νέου ποζολανικού τσιμέντου με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην ελληνική αγορά.

Τα χαρακτηριστικά του ποζολανικού τσιμέντου
Το ποζολανικό τσιμέντο αποτελεί επιστέγασμα των επενδύσεων του Τιτάνα στο σχεδιασμό και παραγωγή προηγμένων προϊόντων που επιταχύνουν τη μετάβαση στη βιωσιμότητα, αφού προσφέρει βελτιωμένη ανθεκτικότητα και εργασιμότητα για κατασκευές κτιρίων υψηλής αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας. Κορυφαίο πλεονέκτημα του ποζολανικού τσιμέντου είναι ότι έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην ελληνική αγορά -μείωση έως και 25% σε σχέση με το συμβατικό σύνθετο τσιμέντο-, χαρακτηριστικό που το τοποθετεί στην πρωτοπορία των τσιμέντων υψηλής προστιθέμενης αξίας του Τιτάνα και τα οποία οδηγούν τις εξελίξεις για την επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα στον κατασκευαστικό κλάδο. Παράλληλα, το ποζολανικό τσιμέντο τύπου CEM IV/B (P-W) 32,5 R διαθέτει σήμανση CE, σύμφωνα με το εναρμονισμένο υποχρεωτικής εφαρμογής πρότυπο ΕΝ 197-1:2011, το οποίο προβλέπει την παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου τσιμέντου με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κλίνκερ σε σχέση με τα ευρέως διαθέσιμα χύδην ή συσκευασμένα τσιμέντα στην Ελληνική αγορά, αλλά ακόμα και σε σχέση με επερχόμενα πρότυπα, όπως το ΕΝ 197-5, τα οποία όμως δεν προβλέπονται ακόμη στον Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος 2016.

Ιδανική λύση για κατασκευές στην Ελλάδα
Το συγκεκριμένο τσιμέντο αποτελεί ιδανική λύση για κατασκευές στην Ελλάδα. Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε ποζολάνη, η οποία προέρχεται κυρίως από την πρόσφατη επένδυση του Ομίλου στην εταιρία Περλίτες Αιγαίου, βελτιώνει σημαντικά την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος στα παραθαλάσσια περιβάλλοντα έκθεσης κατασκευών, που αποτελούν την πλειονότητα της οικοδομικής δραστηριότητας. Χάρη στις υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις του κατατάσσεται στην κατηγορία Α+, σύμφωνα με το καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης VESTA™ του Τιτάνα. Η κουλτούρα των φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για «πράσινες» κατασκευές που αναπτύσσεται στην τσιμεντοβιομηχανία ωθεί πλέον και τους πελάτες της να εξελίσσονται προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία ο  ΤΙΤΑΝ δεν είναι απλώς παρών, αλλά πρωτοπορεί, παρέχοντας
την απαραίτητη τεχνογνωσία σε μελετητές, τεχνικά γραφεία και συμβούλους που τους επιτρέπει να σχεδιάζουν υπερσύγχρονα, έξυπνα κτίρια με όσο το δυνατό χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Με δέσμευση να επιτύχει, έως το 2050, ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υλοποιεί ένα φιλόδοξο πλάνο δράσεων που εντάσσεται στο πλαίσιο των ESG δεσμεύσεών του. Προχωρά σε σημαντικές καινοτομίες και επενδύσεις στην Ελλάδα, που αποσκοπούν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Παράλληλα, με νέα, φιλικότερα στο περιβάλλον προϊόντα, δίνει τεκμηριωμένα βιώσιμες λύσεις στην κατασκευαστική αγορά. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τον Τιτάνα ως ηγέτιδα δύναμη στην προσπάθεια της ελληνικής βιομηχανίας να συμβάλει αποτελεσματικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

ΤΙΤΑΝ: Βιώσιμη ανάπτυξη που συμπορεύεται με καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά

Το 2023 έκλεισε με θετικούς οιωνούς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, και ειδικά για τον κλάδο των υποδομών, όπου και είδαμε έργα-ορόσημα να ολοκληρώνονται και άλλα να μπαίνουν σε τροχιά ανάθεσης. Υπό το πρίσμα μιας μεγάλης ευκαιρίας για τον κλάδο των κατασκευών και υποδομών και, ως εκ τούτου, για τη βιομηχανία των δομικών υλικών, οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη με κατασκευαστικά υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ο ΤΙΤΑΝ, άλλωστε, υπήρξε από τις πρώτες ελληνικές βιομηχανίες που υιοθέτησαν το οικουμενικό αίτημα για πράσινη μετάβαση και ενσωμάτωσαν στις προτεραιότητές τους το στόχο για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στις δραστηριότητές τους.

Προβαίνοντας στις κατάλληλες επιλογές, οδηγούμε τον κλάδο σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και περνάμε από τη θεωρία στην πράξη μέσα από πρωτοποριακές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα τσιμέντου, σκυροδέματος και κονιαμάτων. Με ισχυρή δέσμευση να επιτύχουμε έως το 2050 ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου πλάνου δράσεων με τρεις άξονες. Έτσι, οι στρατηγικές μας επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με αυτούς τους παράλληλους και αλληλοσυμπληρούμενους άξονες. Ψηφιακός μετασχηματισμός με τη χρήση υπερσύγχρονων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αναζήτηση χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τις δραστηριότητές μας και παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον, έξυπνων δομικών υλικών για βιώσιμες και ανθεκτικότερες στο χρόνο κατασκευές.

Τα «πράσινα» έργα στο Καμάρι Βοιωτίας
Στην παραπάνω κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη «πράσινη» επένδυση ύψους €26 εκατ. για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας. Με αυτή την επένδυση το εργοστάσιο θα καταστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και «πράσινα» εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη, με ορίζοντα το 2030. Παράλληλα, οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 150.000 τόνους ετησίως με τη χρήση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων. Σε αντίστοιχη τροχιά βρίσκεται και το εμβληματικό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα IFESTOS. Το έργο που υλοποιείται από τον Τιτάνα στο Καμάρι, για το οποίο ο Όμιλος έχει υπογράψει Συμφωνία Επιχορήγησης με το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους €234 εκατ., θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα ανά έτος.

Πλήρης ανασχεδιασμός της παραγωγικής διαδικασίας
Ήδη, βρισκόμαστε ενώπιον ενός ευρέος μετασχηματισμού που αναμένεται να οδηγήσει στον πλήρη ανασχεδιασμό της παραγωγικής μας διαδικασίας. Προτεραιότητές μας παραμένουν η παραγωγή τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα και σαφώς η προσφορά στοχευμένων προϊόντων που ενσωματώνουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αυξάνουν τις δυνατότητες για ανθεκτικές και βιώσιμες κατασκευές. Χαρακτηριστικό προϊόν αποτελεί το πρωτοποριακό, φιλικότερο προς το περιβάλλον τσιμέντο υψηλής προστιθέμενης αξίας που διαθέτει ο ΤΙΤΑΝ, με αυξημένη περιεκτικότητα σε ποζολάνη, η οποία προέρχεται κυρίως από την πρόσφατη επένδυση του Ομίλου στην εταιρία Περλίτες Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο τσιμέντο με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην ελληνική αγορά, μέσω του οποίου ο ΤΙΤΑΝ μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ελληνική οικοδομική δραστηριότητα κατά 55 χιλιάδες τόνους το 2024. Ο ΤΙΤΑΝ διαθέτει σήμερα μία διευρυμένη γκάμα «πράσινων» προϊόντων τσιμέντου, ενώ ήδη, πάνω από το 30% του παραγόμενων προϊόντων, είναι χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Στη σειρά προϊόντων έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, έτοιμα σκυροδέματα και κονιάματα που περιέχουν ανακυκλωμένα ή ανακτημένα υλικά, ενισχύοντας έμπρακτα την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υδατοπερατά σκυροδέματα τα οποία περιορίζουν τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών από πλημμύρες στον αστικό ιστό, υλικά πιστοποιημένα για αυξημένη προστασία στην πυρκαγιά κ. ά.

Πιστοποιητικά περιβαλλοντικών επιδόσεων
Για την ουσιαστική ενημέρωση της κατασκευαστικής αγοράς στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης του ανθρακικού αποτυπώματος των προϊόντων της, o TITAN έχει λάβει πιστοποιητικά περιβαλλοντικών επιδόσεων (EPDs) για προϊόντα τσιμέντου, σκυροδέματος και κονιαμάτων που διαθέτει στην ελληνική αγορά, καθώς και αδρανών υλικών από τα λατομεία του. Ταυτόχρονα, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση καινοτόμου συστήματος σήμανσης και βαθμονόμησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων τσιμέντου και σκυροδέματος, με την επωνυμία VESTA™. Από τον Ιούλιο 2022 το VESTA™ αποτελεί εξειδικευμένο εσωτερικό κανονιστικό πλαίσιο, που βασίζεται στα υψηλά πρότυπα Διαχείρισης Ποιότητας ΤΙΤΑΝ και INTERBETON και επαληθεύεται ως προς την ακρίβεια και τη διαφάνεια μέσω εκτεταμένων επιθεωρήσεων από Ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποίησης, διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ.

Στον Τιτάνα εργαζόμαστε συστηματικά και με συνέπεια προκειμένου να συμβάλουμε ενεργά και αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της χώρας μας. Με δέσμευση για κορυφαία αποτελέσματα και με νέες τεχνολογίες οι οποίες έχουν εφαρμογή, όχι μόνο σε εμβληματικά έργα, αλλά και σε μικρότερα έργα υποδομών, όπως και σε ιδιωτικές κατασκευές.