Διαγωνισμός για έργα σε νοσοκομεία σε Πύργο και Μεσολόγγι

Έχει προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, για την ανάθεση του έργου της μελέτης και υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών δύο νοσοκομείων, τα οποία υπάγονται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται, για τη Νοσηλευτική Μονάδα (ΝΜ) Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου (ΓΝ) Ηλείας και τη Νοσηλευτική Μονάδα (ΝΜ) Μεσολογγίου του Γενικού Νοσοκομείου (ΓΝ) Αιτωλοακαρνανίας. Το έργο είναι συνολικού κόστους 1.582.522,08 ευρώ (με ΦΠΑ) και η προθεσμία για την αποπεράτωσή του είναι 16 μήνες. Η διορία υποβολής των προσφορών τελειώνει τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00.

Τα έργα στη ΝΜ Πύργου περιλαμβάνουν:
• Θερμομόνωση και αντικατάσταση υγρομόνωσης της ταράτσας της Ψυχιατρικής Κλινικής και των αρμών διαστολής δώματος
• Αποκατάσταση των όψεων των κλιμακοστασίων

Τα έργα στη ΝΜ Μεσολογγίου περιλαμβάνουν:
• Αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων με κάσωμα
• Επισκευή κεραμοσκεπής και τοποθέτηση νέας θερμομόνωσης και υγρομόνωσης
• Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού και πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED
• Αποξήλωση υφιστάμενων δικτύων σωληνώσεων κλιματισμού και εγκατάσταση νέων από το λεβητοστάσιο προς τα FCU και τις κλιματιστικές μονάδες.

Intrakat: Ισχυρές επιδόσεις και επιστροφή στην κερδοφορία το 2023

Τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2023 δημοσίευσε ο όμιλος Intrakat, τονίζοντας πως πέτυχε ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του. Έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της Άκτωρ, η οποία ενσωματώνεται στα οικονομικά του αποτελέσματα για λιγότερο από δύο μήνες (08/11/2023-31/12/2023), ο Όμιλος ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 412 εκατ. ευρώ, έναντι 225 εκατ. το 2022 (αύξηση 83%). Επίσης, μετά από δύο χρόνια ο Όμιλος επέστρεψε στη λειτουργική κερδοφορία, με το ενοποιημένο του EBIDTA να διαμορφώνεται σε 16 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3 εκατ. κατά το 2022. Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη ήταν 40 εκατ. ευρώ (2022: 18 εκατ., αύξηση 122%), ενώ τα κέρδη μετά φόρων ήταν 3 εκατ. ευρώ (από ζημιές 24 εκατ. το 2022).

Παράλληλα, ο Όμιλος πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. ευρώ (2022: 1,3 δισ.). Ειδικά η εξαγορά της Άκτωρ, προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ήδη υφιστάμενο του Ομίλου Intrakat. Επιπλέον, το 2023 τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Intrakat ήταν 162 εκατ. ευρώ (2022: 60 εκατ., αύξηση 168%) και ο καθαρός δανεισμός του μειώθηκε κατά 3,4% στα 123 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αύξηση κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου (125 εκατ. ευρώ, 25 εκατ. στις 31/12/2022), ενώ ενισχύθηκαν και οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές (77 εκατ. ευρώ, 15 εκατ. το 2022). Ο Όμιλος προσθέτει, ότι οι πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις του απεικονίστηκαν στην κεφαλαιοποίηση της Intrakat, η οποία στις 19/04/2024 διαμορφώθηκε σε περίπου 815,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 210% σε σχέση με την 19/04/2023).

Νέα σημαντικά έργα
Από εκεί και πέρα, το 2023, Όμιλος Intrakat και Άκτωρ προχώρησαν στην υπογραφή νέων συμβάσεων έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, όπως, λ.χ., η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη του ΒΟΑΚ (σ.σ. που θα υλοποιήσει η κοινοπραξία των Τέρνα, Άκτωρ, Intrakat) και η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό (σ.σ. από την κοινοπραξία των Άκτωρ, Μυτιληναίος και Τέρνα). Προς υπογραφή, δε, βρίσκονται σημαντικές συμβάσεις δημοσίων, ιδιωτικών και ΣΔΙΤ έργων, όπως, μεταξύ άλλων, η κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης με ΣΔΙΤ (προϋπολογισμού 195,7 εκατ. ευρώ), η δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε Βόλο και Λαμία (προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ) και γ κατασκευή του φράγματος Τσικνιά Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων (προϋπολογισμού 82,6 εκατ. ευρώ).

 

Κρήτη: Προχωρά η ανέγερση νέου 5άστερου ξενοδοχείου

Τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία 5άστερου ξενοδοχείου 600 κλινών και 142 δωματίων της εταιρείας «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού 15» στη θέση Τριόπετρα της ΠΕ Ρεθύμνης.
Η τροποποίηση επήλθε λόγω αλλαγής στην πραγματοποιούμενη κάλυψη (σ.σ. από 9.000 σε 10.300 τ.μ.) και λόγω νέου σχεδιασμού συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων της μονάδας.

Μεγάλες κατασκευαστικές και ΑΕΕΑΠ «καλοβλέπουν» τα ακίνητα του Δημοσίου

Ως κύρια πηγή άντλησης ακινήτων αντιμετωπίζουν το ελληνικό δημόσιο αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, είτε πρόκειται για κατασκευαστικές, είτε πρόκειται για εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα όπως επιχειρήσει ανάπτυξης ακινήτων και real estate. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του CEO της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλου στο Real Estate Summit, ο οποίος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, που ήταν ομιλητής στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι είναι πολύ εκτενές το αντικείμενο της δημόσιας περιουσίας και πρότεινε να δημιουργηθεί Υπουργείο για την αξιοποίησή της. Αναφέρθηκε όχι μόνο στην ΕΤΑΔ αλλά και σε οργανισμούς όπως ο ΕΦΚΑ ή άλλοι φορείς του Δημοσίου που διαθέτουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Ο ίδιος επεσήμανε τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει μία τέτοια κίνηση και τόνισε ότι μπορεί να φέρει τη ρύθμιση της αγοράς, σε συνεργασία με τις εταιρείες ακινήτων που, όπως είπε, διατίθενται να προσφέρουν αμισθί συμβουλευτικές υπηρεσίες. Στελέχη μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου με τα οποία συνομίλησε το Build στο περιθώριο του συνεδρίου, ανέφεραν ότι τα δημόσια ακίνητα αποτελούν το βασικό διακύβευμα της αγοράς αυτή την περίοδο, αποτελώντας εκτός από τις τράπεζες μία ακόμα βασική δεξαμενή άντλησης περιουσιακών στοιχείων για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, CEO του Υπερταμείου, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ΕΤΑΔ, η οποία όπως είπε προχωράει σε συνεργασία με εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων καθώς μέχρι στιγμής μόνο τα 2.900 από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της έχουν εκτιμηθεί. Θα ακολουθήσει διαδικασία σταδιακής αξιολόγησης για ακόμα 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, ενώ επιπλέον 36.000 ακίνητα είναι καταπατημένα. «Εφόσον έχουμε μία εικόνα μετά την αξιολόγησή τους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συγκεκριμένη στρατηγική αξιοποίησης. Το πρόβλημα έως τώρα ήταν ότι δεν είχαμε στρατηγική και γινόταν η αξιοποίηση κατά περίπτωση χωρίς καμία εικόνα για το τι πρέπει να αξιοποιηθεί και πότε», είπε χαρακτηριστικά.

Καρυτινός: Θα ήταν επικίνδυνο ανέκδοτο η ταχεία αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων
Για όσα ακούγονται περί επίσπευσης των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο CEO της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, ανέφερε ότι «είναι ευτύχημα που δεν κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το βασικό πρόβλημα είναι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς που είναι περιορισμένο, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων εάν δεν καταγραφούν για να ξέρει κανείς τι έχει στη διάθεσή του, δεν μπορεί να εξελιχθεί. Η αξιοποίησή τους είναι μία σταδιακή διαδικασία για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε όλα σε πέντε χρόνια από σήμερα, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνο ανέκδοτο. Είναι αδύνατον για μία αγορά όπως η ελληνική να απορροφήσει τέτοιου είδους ανάπτυξη. Ωστόσο εάν εισέλθουν στην αγορά νέοι παίκτες, ενοικιαστές και χρήστες θα μπορούσε να προχωρήσει αποτελεσματικότερα η αξιοποίησή τους».

 

Εγκρίθηκαν οι περιβ. όροι του λιμενίσκου Πλατανιά και εργων σε αυτον

Περιβαλλοντική αδειοδότηση έλαβαν έργα αποκατάστασης και συντήρησης του λιμενίσκου Πλατανιά, που βρίσκεται στον Δήμο Πλατανιά της ΠΕ Χανίων, με αρμόδιο φορέα το Λιμενικό Ταμείο ν. Χανίων (ΛΤΧ).
Παράλληλα, αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά και η λειτουργία της εν λόγω υποδομής. Ο λιμενίσκος εξυπηρετεί αλιευτικά σκάφη, ημερόπλοια, μικρές λέμβους καθώς και διερχόμενα σκάφη κατά τους θερινούς μήνες. Αλλά, στην υφιστάμενη κατάστασή του, αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες ελλιμενισμού των σκαφών. Η λιμενολεκάνη του παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα πρόσχωσης, με τα βάθη στο εσωτερικό της να είναι ιδιαίτερα μικρά έως ακατάλληλα κατά θέσεις για την προσέγγιση σκαφών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνονται:
• εργασίες για την ολοκλήρωση της θωράκισης του προσήνεμου μώλου με επέκτασή του προς τη χέρσο και φραγή των ανοιγμάτων που φέρει σήμερα καθώς και η βυθοκόρηση της λιμενολεκάνης και στα πρόσγειά της,
• πόντιση πλωτού προβλήτα (σε αντικατάσταση του υφιστάμενου) και
• καθαίρεση του τμήματος του γηπέδου ποδοσφαίρου που υφίσταται εντός του λιμενίσκου ώστε στη θέση του να αναπτυχθούν οι χερσαίες υποδομές αυτού.

Εντός της υπό καθορισμό εξομοιούμενης χερσαίας ζώνης λιμένα εντάσσεται και η οδική παραλιακή πρόσβαση στον λιμενίσκο.

ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική: Η πτώση της τιμής του χάλυβα έφερε μείωση τζίρου το 2023

Με διψήφια μείωση τζίρου έκλεισε το 2023 για τον όμιλο ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, κυρίως λόγω της μείωσης της μέσης τιμής πώλησης των προϊόντων χάλυβα μέσα στο 2023 κατά 18,8% σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το 2023 διαμορφώθηκε σε 231,1 εκατ. ευρώ, από 265,3 εκατ. το 2022, μειωμένος κατά 12,9%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας έφτασε στα 271,8 εκατ. ευρώ, έναντι 314,2 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας πτώση κατά 13,5%. Επιπλέον, τα κέρδη EBITDA συρρικνώθηκαν από τα 17,8 εκατ. ευρώ στα 4,9 εκατ., καταγράφοντας μείωση κατά 72,5%, η οποία αντικατοπτρίζει τη μείωση κατά 11,9 εκατ. ευρώ του μικτού κέρδους.

Τέλος, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές 4,3 εκατ. ευρώ, από κέρδη 9,8 εκατ. το 2022. Σημειώνεται, ότι μέσα στο 2023 η εταιρεία προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στις εγκαταστάσεις της Λαμίας, αναβαθμίζοντας τη γραμμή παραγωγής πάνελ που αφορά τα τρία μέρη της παραγωγικής διαδικασίας, την διπλή ταινία, τον σταθμό αφρού και τη μονάδα ψύξης. Για το 2024 και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για υποχώρηση των πληθωριστικών τάσεων και της χρηματοοικονομικής επιβάρυνσης, η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία διατηρώντας τη λειτουργική της κερδοφορία.

 

Α. Πετρίδης (Isomat): «Τα σχέδια ανάπτυξης της Isomat, με το “One Isomat” ως ομιλικό στόχο»

Μιλώντας στο Build ο Αλέξανδρος Φ. Πετρίδης, Group Chief Commercial Officer της Isomat, στάθηκε στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία από την αρχή του 2024, στις στρατηγικές της κινήσεις στο πλαίσιο εδραίωσης της «One Isomat» κουλτούρας και στα υπό εξέλιξη έργα όπου πρωταγωνιστούν οι λύσεις της.

Ποιες οι πιο σπουδαίες προκλήσεις που έχει ως τώρα αντιμετωπίσει η Isomat το 2024;
Χαρτογραφώντας το επιχειρηματικό τοπίο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, το 2024 ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς παρατηρείται σταθερή ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις (ενεργά πολεμικά μέτωπα, πολιτική αστάθεια, κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα), φέρνουν ανησυχία και εμπόδια στις μεταφορές προϊόντων προς την Ασία και στην εισαγωγή πρώτων υλών. Στις εξαγωγές, η αναδιαμόρφωση του τελικού κόστους και οι καθυστερήσεις αποτελούν προκλήσεις που προϋποθέτουν πολύ καλό προγραμματισμό και εφαρμογή ευέλικτων στρατηγικών από το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σημαντική πρόκληση για εμάς ήταν και η υλοποίηση του SAP, μιας στρατηγικής επένδυσης επιχειρηματικού μετασχηματισμού του Ομίλου, με κύριους άξονες την εδραίωση του «One Isomat» οράματός μας. Το SAP υλοποιείται ομαλά και με επιτυχία, ενώ έχει ενταχθεί και στις παραγωγικές θυγατρικές της Isomat σε Ρουμανία και Σερβία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, που συνέβαλε σημαντικά στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες βελτιστοποιήσεις.

Ποια τα άμεσα σχέδια της εταιρείας όσον αφορά στα προϊόντα της;
Μόνιμος στόχος μας παραμένει η παροχή ολοκληρωμένων προϊοντικών λύσεων και υπηρεσιών σε 8 κατηγορίες προϊόντων και πολλαπλά πεδία εφαρμογών. Προκειμένου να ενισχύσουμε τη φιλοσοφία αυτή, σχεδιάζουμε την καθετοποίηση της παρουσίας μας με τις ανάλογες επενδύσεις και την περαιτέρω ενίσχυση των προϊοντικών κατηγοριών μας με νέα προϊόντα στην Ελλάδα και στις αγορές του εξωτερικού, προς ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ομίλου. Ειδικότερα, η στρατηγική περαιτέρω καθετοποίησης και αναβάθμισης της δυναμικής των παραγωγικών θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία, επιτρέπει την αμεσότερη εξυπηρέτηση των συνεργατών μας στα Βαλκάνια και κατά συνέπεια την ενίσχυση της συμμετοχής της Isomat σε περισσότερα καινοτόμα projects. Ο εξωστρεφής μας προσανατολισμός συνεχίζει να διευρύνεται μέσω της αδιάλειπτης ανάπτυξης ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών σε πολλαπλά πεδία, ανάλογα με τις κατασκευαστικές τάσεις στις εκάστοτε χώρες. Ενδεικτικά αναφέρω την κατηγορία των διακοσμητικών χρωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις προηγμένες λύσεις στεγάνωσης στις χώρες της Ασίας.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι στόχοι που επιθυμεί να επιτύχει η Isomat ως το τέλος του 2024;
Επιδιώκουμε την εξέλιξη μέσω κινήσεων που ακολουθούν τη στρατηγική μας και επενδύσεων που μας φέρνουν πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου. Συνεπώς, στοχεύουμε και φέτος στην ενίσχυση της εξωστρέφειας με την είσοδο σε νέες αγορές, κάτι που επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της συμμετοχής μας στις πιο δημοφιλείς διεθνείς εκθέσεις των κατασκευών. Οι επενδύσεις μας σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζονται και το 2024 και αφορούν στον εκσυγχρονισμό, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αειφορία, με σημαντικό ποσοστό του τρέχοντος επενδυτικού πλάνου να βρίσκεται ήδη σε υλοποίηση και με σημαντικό μέρος του να αφορά στην κτιριακή αναβάθμιση της μητρικής εταιρείας, αλλά και των θυγατρικών Ρουμανίας και Σερβίας. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ενεργειών είναι η μεθοδική ανάπτυξη που εστιάζει στη μακροπρόθεσμη δυναμική της Isomat σε επίπεδο Ομίλου.

Σε ποια μεγάλα εν εξελίξει έργα στην Ελλάδα συμμετέχει η Isomat;
Την τρέχουσα περίοδο συμβάλλουμε, μεταξύ άλλων, στην ανάπλαση του Ελληνικού, στην ολική ανακαίνιση του ξενοδοχείου Hilton Athens, στην κατασκευή των γραφείων του Hub-26 στη Θεσσαλονίκη, στην ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά και στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό στην Αθήνα, ενώ αρκετές ακόμη συμμετοχές μας θα γίνουν γνωστές προσεχώς. Συμμετέχουμε, ακόμη, σε μεγάλα έργα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Αρμενία, κ.ά. Τέλος, οι προηγμένες λύσεις μας συμμετέχουν και σε πλήθος έργων ανοικοδόμησης στην Ουκρανία.

 

Ξεκινά, έως το τέλος του 2024, το ύψους 250 εκατ. ευρώ project «Voria» στο Μαρούσι

Τη νέα επένδυση «Voria», η οποία θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία ενός πολυδύναμου συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων στο κτήμα Δηλαβέρη στο Μαρούσι, στο οποίο θα μετεγκατασταθεί και το καζίνο της Πάρνηθας, παρουσίασε η διοίκηση της North Star Entertainment. Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε γνωστό ότι η επένδυση θα δημιουργήσει χίλιες θέσεις εργασίας. Έχει, επίσης, ολοκληρωθεί η διαδικασία των περιβαλλοντικών όρων για το έργο, ενώ αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η ανάπτυξη του project αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 και να διαρκέσει τρία χρόνια, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
Ακόμη, υπογραμμίστηκε από τους αρμόδιους, ότι το ΣτΕ έχει εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα (ΕΣΧΑΣΕ) της επένδυσης.

Τι θα περιλαμβάνει το «Voria»
Το προς υλοποίηση συγκρότημα στην τελευταία, όπως τονίστηκε, αναξιοποίητη έκταση στην περιοχή, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο πόλο ψυχαγωγίας και φιλοξενίας και δεν θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα.
Εκεί θα βρίσκει κανείς, μεταξύ άλλων, πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων δυναμικότητας 150 δωματίων, αμφιθέατρο 1.400 θέσεων, 836 υπόγειες θέσεις στάθμευσης, πληθώρα επιλογών για εστίαση και ψυχαγωγία, καθώς και καζίνο.

Ειδικά όσον αφορά στο καζίνο της Πάρνηθας, το οποίο θα μετεγκατασταθεί στο «Voria», οι αρμόδιοι τόνισαν πως δεν θα αποτελεί το κύριο κομμάτι του έργου. Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι, το έργο «δεν θα είναι αμιγώς ξενοδοχείο ούτε αμιγώς καζίνο. Θα είναι μια σύνθετη επένδυση που κατά 80% δεν θα έχει σχέση με το καζίνο». Επίσης, στην έκταση έχει προβλεφθεί και χώρος για τη δημιουργία σταθμού μετρό, στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας Γραμμής 4.

Επιπλέον, το κτίριο θα είναι βιοκλιματικό, θα πιστοποιηθεί κατά LEED και θα συνδέεται, μέσω δικτύου πεζοδρόμων, με το γειτονικό ΟΑΚΑ. Το ύψος του θα είναι χαμηλότερο από τα γειτονικά κτίρια ενώ με τον σχεδιασμό του θα δίνει ακόμα μικρότερη αίσθηση όγκου. Σημαντικό κομμάτι του έργου είναι και τα 25 στρ. (από τα συνολικά 50 της έκτασης) τα οποία παραχωρούνται στον Δήμο Αμαρουσίου για τη δημιουργία χώρων κοινωφελών χρήσεων ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό.

Και αναβάθμιση του οδικού δικτύου
Εξάλλου, στο πλαίσιο της επένδυσης θα γίνουν και σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στο παρακείμενο οδικό δίκτυο με δαπάνες των επενδυτών, ώστε να μην επιδεινωθεί το κυκλοφορικό πρόβλημα της περιοχής και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε αυτήν. Μεταξύ άλλων, θα υλοποιηθούν νέα οδική πρόσβαση και διεύρυνση της δυτικής παράπλευρης οδού της λ. Κηφισίας, διεύρυνση της Σπ. Λούη και της σύνδεσής της με τη λ. Κηφισίας κατά μία λωρίδα και νέα ανισόπεδη σύνδεση εισόδου από τη Νέα Φιλοθέη προς τη Σπ. Λούη. Επιπρόσθετα, η πεζογέφυρα που βρίσκεται επί της λ. Κηφισίας στο σημείο της επένδυσης θα αποκτήσει ανελκυστήρες.
Στη North Star Entertainment, όπως έχει μετονομαστεί η Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας, συμμετέχουν με 49% η ΕΤΑΔ και με 51% η Ελληνικά Ξενοδοχεία Λάμψα ΑΕ. Το αρχιτεκτονικό γραφείο ASPA-KST εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη του «Voria» και η Dromos Consulting υλοποίησε τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό του.