Συμβάσεις για ανακαίνιση και αναβάθμιση ενός Γενικού Νοσοκομείου και 7 Κέντρων Υγείας

Η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας συνυπέγραψε, με τους αναδόχους, τις συμβάσεις έργων ανακαίνισης του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και ενεργειακής αναβάθμισης επτά Κέντρων Υγείας.

Τα έργα στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς
Το project που αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς είχε αρχικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και αφορά, συγκεκριμένα, σε εκτέλεση επεμβάσεων αναβάθμισης, ανακαίνισης, αναδιαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού ορισμένων λειτουργικών τμημάτων και υποδομών του (κτιριακών, η/μ περιβάλλοντος χώρου, κλπ). Ανατέθηκε, δε, στην κοινοπραξία των εταιρειών Solis AE ΚΑΙ RES Invest Μονοπρόσωπη ΑΕ (που είχε δώσει μέση έκπτωση 5,10%).

Οι εργασίες πλήρους ανακαίνισης θα γίνουν στους ιδιαίτερους χώρους υγιεινής των δωματίων, στους θαλάμους νοσηλείας, στους διαδρόμους και στους λοιπούς βοηθητικούς χώρους και περιλαμβάνουν αλλαγή όλων των ειδών υγιεινής, νέες επενδύσεις πλακιδίων, νέα δάπεδα, νέα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα, τοποθέτηση νέων ψευδοροφών, χρωματισμούς όλων των εσωτερικών επιφανειών καθώς και τοποθέτηση κλιματισμού και όλες τις απαραίτητες η/μ εργασίες.

Επιπλέον, οι αναδιαρρυθμίσεις χώρων περιλαμβάνουν ανακαίνιση του υφιστάμενου χώρου μονάδας τεχνητού νεφρού και επέκτασή του, δημιουργία χώρου μαγνητικού τομογράφου σε υφιστάμενο χώρο, πλήρη ανακαίνιση 45 WC, παθολογικής, χειρουργικής κλινικής, παιδιατρικής, εξωτερικών ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίου, μετατροπή των δύο ή του ενός από τους δύο πρώτους θαλάμους αριστερά (κτίριο Α’) σε θαλάμους νοσηλείας στη χειρουργική κλινική και ανακαίνιση της μαιευτικής κλινικής εμβαδού 440 τ.μ. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η εφαρμογή συστήματος θερμοπρόσοψης στο κέλυφος του κεντρικού κτιρίου και της πτέρυγας των εργαστηρίων.

Τα έργα στα Κέντρα Υγείας
Εξάλλου, τα επτά Κέντρα Υγείας που πρόκειται να αναβαθμιστούν ενεργειακά, σε ένα έργο με προϋπολογισμό δημοπράτησης 12.927.673,01 ευρώ (με ΦΠΑ), είναι εκείνα των Ακράτας, Ναυπάκτου, Μεγαλόπολης (Τμήμα Α), Βασιλικής, Βόνιτσας, Ερυμάνθειας και Χαλκιόπουλου (Τμήμα Β). Ανάδοχος του Τμήματος Α είναι η κοινοπραξία των Solis AE και RES Invest Μονοπρόσωπη ΑΕ, η οποία είχε προσφέρει μέση έκπτωση 3,50%. Τις εργασίες του Τμήματος Β ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ (η μέση έκπτωση που προσέφερε ήταν 1,17%).

Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται αυτά τα επτά Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 και περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Η ανακαίνισή τους στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων τους, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες, κλπ).

 

Famar: Σειρά νέων επενδύσεων στο κέντρο διανομής στη Θήβα

Σε νέες, στοχευμένες επενδύσεις στο κέντρο διανομής της στη Θήβα προχωρά η Famar, που παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων. Ειδικότερα, η εταιρεία θα προσθέσει τρία νέα, υπερσύγχρονα modules στο κέντρο διανομής, τα οποία θα είναι σχεδιασμένα με βάση τις αυστηρές απαιτήσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας και αναμένεται να προσθέσουν 6.000 τ.μ. αποθηκευτικού χώρου και επιπλέον 7.500 παλετοθέσεις, αυξάνοντας, έτσι, σημαντικά την αποθηκευτική δυναμική του.

Το ένα εκ των τριών modules, έκτασης 2.000 τ.μ., θα αφορά στη διαχείριση φαρμάκων που απαιτούν ψύξη. Πρόκειται για ένα Module 2.500 παλετοθέσεων, εξοπλισμένο με σύγχρονους θαλάμους ψύξης, που θα διασφαλίζει την τήρηση των συνθηκών ψύξης (μεταξύ +2 και +8 βαθμών Κελσίου) σε κάθε στάδιο, από την αποθήκευση έως τη φόρτωση. Η επέκταση αυτή διπλασιάζει την αποθηκευτική δυνατότητα για σκευάσματα ειδικών απαιτήσεων, προσφέροντας στους πελάτες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές διανομής. Παράλληλα, η Famar θα αυξήσει τον στόλο του κέντρου διανομής της με σύγχρονα διζωνικά φορτηγά με θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ενώ έχει δρομολογήσει σε αυτό και επενδύσεις για την παροχή υπηρεσιών off-line σειριοποίησης για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων.

81 εκατ. ευρώ για το φράγμα Αλμωπαίου και αρδευτικά στον μέσο ρου Καλαμά

Στο ποσό των 81 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται η δημόσια δαπάνη για την κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου Καλής νομού Πέλλας και έργα βελτίωσης της αποδοτικότητας της χρήσης νερού στο αρδευτικό έργο του μέσου ρου του Καλαμά. Τα παραπάνω ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ προκύπτουν από την έκδοση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης της δράσης 4.3.1: «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022. Ειδικότερα, το επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης για το project του φράγματος Αλμωπαίου είναι 74.983.000 ευρώ και για τις παρεμβάσεις στο αρδευτικό έργο στον Καλαμά είναι 6.387.381,23 ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται, ότι ως ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφυγών έχει οριστεί η 25/04/2024 και ώρα 23:59:59. Τυχόν προσφυγές υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του ΟΠΣΑΑ προς την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων-Μονάδα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΓΤΑΑ. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για τον πρωτογενή τομέα. Αξιοποιούμε κάθε πόρο για την ενίσχυση της αρδευτικής δυναμικότητας της αγροτικής παραγωγής, ώστε και τα καλλιεργήσιμα στρέμματα να αυξήσουμε και το κόστος παραγωγής να μειώσουμε».

Θεσσαλονίκη: Παραχώρηση έκτασης για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο

Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας υπέγραψαν μεταξύ τους σύμβαση για την παραχώρηση έκτασης 150 στρ. του πρώην Στρατοπέδου «Καρατάσιου Α’», με σκοπό την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η έκταση που παραχωρείται βρίσκεται στον Δήμο Παύλου Μελά στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, απέναντι από τα ήδη υφιστάμενα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝΕ. Το συγκεκριμένο σημείο επελέγη ως βέλτιστη λύση χωροθέτησης ακριβώς επειδή γειτνιάζει με τα δύο προαναφερθέντα σημαντικά νοσοκομεία επί της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης.

Το έργο, το οποίο θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που θα γίνει στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα ενώ, μετά και την υπογραφή της σύμβασης, μπαίνει πια σε τροχιά υλοποίησης, περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση και τη λειτουργία ενός ογκολογικού συγκροτήματος, το οποίο θα αποσκοπεί στη διάγνωση, τη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας. Το νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Στο συγκρότημα θα λειτουργήσει και μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου. Προσδοκία των αρμοδίων, είναι πως το νέο ογκολογικό νοσοκομείο θα εξασφαλίσει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες και σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

 

Έπεσαν οι υπογραφές για έργο 7 εκατ. ευρώ στην Κύμη

Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου για την προστασία της παράκτιας ζώνης στον οικισμό Πλατάνας Κύμης, με αρχικό προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ως ανάδοχος του έργου επελέγη η εταιρεία ΕΡΓΟΜΑΡΕ ΑΕ, η οποία κατέθεσε προσφορά με μέση τεκμαρτή έκπτωση 23,14% στον διαγωνισμό που «έτρεξε» η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης, το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση εργοταξίου από τον ανάδοχο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή και συγχρόνως την προστασία από τη διάβρωση του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί και τμήμα της Επαρχιακής Οδού Αυλωνάρι-Οξύλιθος-Πλατάνα-Παραλία Κύμης.

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται να γίνουν οι εξής εργασίες:

  • Κατασκευή νέου παραλιακού τοιχίου, εμπρός από το υφιστάμενο. Το ενδιάμεσο μεταξύ των τοιχίων θα επιχωθεί πλήρως, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού για τις πραγματοποιούμενες σε αυτό δραστηριότητες (διέλευση οχημάτων, περίπατος, αναψυχή κλπ.).
  • Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης με οδοστρωσία, ασφαλτόστρωση και σήμανση της παραλιακής οδού του οικισμού, η οποία θα διαπλατυνθεί αποκτώντας στο μεγαλύτερο τμήμα της πλάτος 12 μ. Επίσης, με κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Πλατάνας με αισθητικές παρεμβάσεις, πρόβλεψη όδευσης τυφλών και εξασφάλισης κίνησης των ΑΜΕΑ, προστατευτικά κιγκλιδώματα, σκάλες καθόδου στην παραλία και φωτιστικούς στύλους.
  • Έργα ακτομηχανικής προστασίας, στα οποία περιλαμβάνονται: σύστημα τεσσάρων κυματοθραυστών, τρεις εγκάρσιοι πρόβολοι εκ λιθορριπής, αποξήλωση υφιστάμενου κυματοθραύστη και ανακατασκευή νότιου προβλήτα.

Για την συναρμογή της νέας κατασκευής με την υφιστάμενη παραλία, προβλέπεται επίσης να κατασκευαστεί (ως συνέχεια του βόρειου άκρου του προβλήτα) κατακόρυφος κρηπιδότοιχος μήκους 10,4 μ., από όμοιους συμπαγείς τεχνητούς ογκόλιθους. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με την ένταξή του στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» και συγκεκριμένα στη Δράση: «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», που αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Νέα αναπτυξιακή πνοή για τον οικισμό
Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τόνισε ότι με το έργο αυτό θα καταστεί ασφαλής η διέλευση επί της επαρχιακής οδού Αυλωνάρι-Οξύλιθος-Πλατάνα-Παραλία Κύμης, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθεί παραλιακός πεζόδρομος και χώροι αναψυχής, δίνοντας νέα αναπτυξιακή πνοή στον παραλιακό οικισμό της Πλατάνας, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την πρόσβαση προς την Κύμη και το λιμάνι της. Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, έκανε λόγο για σύνθετο έργο ακτομηχανικής προστασίας και αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, που θα προσφέρει την αναγκαία θωράκιση από τη θαλάσσια διάβρωση, την κυκλοφοριακή αναβάθμιση του κεντρικού οδικού άξονα, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συνολικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.

Είσοδος της Jumbo στην Trade Estates με ποσοστό 1%

Την είσοδό της στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ πραγματοποίησε πρόσφατα η Jumbo, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της τελευταίας, Απόστολος Βακάκης, στη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βακάκης, το ποσοστό με το οποίο μπαίνει η Jumbo στην Trade Estates ανέρχεται στο 1%. Ο ίδιος πάντως δεν αποκάλυψε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συναλλαγής. Όπως εξήγησε ο ισχυρός άνδρας της Jumbo, πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς εταιρείες όπως η Trade Estates σήμερα είναι λιγότερο ελκυστικές λόγω των υψηλών επιτοκίων, όμως όταν η κατάσταση αρχίσει να ομαλοποιείται θα αποκτήσουν νέα ώθηση, κατά την εκτίμησή του.

«Θέλαμε λοιπόν να συνεργαστούμε με την Trade Estates και γι’ αυτό αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε με ποσοστό 1%», σημείωσε. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με το πλάνο της Trade Estates να μειώσει κάτω από το 50% τη συμμετοχή του ομίλου Φουρλή σε αυτήν, η οποία επί του παρόντος ανέρχεται σε περίπου 64%. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Φουρλής, είναι ιδιαίτερα πιθανό να πραγματοποιήσει διάθεση μετοχών μέσω placement ποσοστού γύρω στο 13-14%, ούτως ώστε να κατέλθει το ποσοστό συμμετοχής του ομίλου στην ΑΕΕΑΠ κάτω από το 50%.

 

Περνά στη β’ φάση ο διαγωνισμός για τα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη

Προχωρά ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την ανάθεση του έργου που περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και τη συντήρησή τους.
Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε το πρακτικό που συνέταξε η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού μετά το τέλος της πρώτης του φάσης, αυτής της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μαζί την πρόκριση, στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, όλων των φορέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Αυτοί είναι, συγκεκριμένα, οι Άβαξ ΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ, Intrakat και η ένωση των Μυτιληναίος ΑΕ και ΑΤΕΣΕ ΑΕ.

Οι στόχοι του έργου, απαραίτητη η χρήση ΒΙΜ
Τα Δικαστικά Μέγαρα θα κατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου) ή ανακατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου) έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού», να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και να έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ προβλέπεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα αναδειχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, σε όλες τις φάσεις της σύμβασης, κατά τη φάση μελέτης/κατασκευής/ανακατασκευής και τη φάση λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης των Δικαστικών Μεγάρων, ένα μοντέλο κτιριακής πληροφορίας (Building Information Modelling), το οποίο θα αποτελεί μια κοινή πηγή δεδομένων και γνώσης για τα Δικαστικά Μέγαρα, αποτελώντας μια αξιόπιστη βάση για αποφάσεις σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Στο Ηράκλειο, προβλέπεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, σε οικόπεδο που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης, κοντά στο λιμάνι της, μεταξύ πόλης και αεροδρομίου και πλησίον των παλαιών τειχών. Στο Ρέθυμνο, από την άλλη, το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο θα ανακατασκευαστεί, για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου του, το οποίο έχει ανεγερθεί το 1981 και λειτουργεί πάνω από 40 χρόνια και αφορούν στις υποδομές και στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες εμποδίζουν πλέον τη λειτουργικότητα του χώρου και την ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.

Ten Brinke: Εισέρχεται σε νέες συνεργασίες με κατασκευαστικές και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων

Σημαντική επέκταση στην ελληνική αγορά και στις προοπτικές που παρουσιάζει το εγχώριο real estate πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η Ten Brinke. Αυτό επισημαίνουν στο Build πηγές της εταιρείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε αρκετά διαφορετικά μέτωπα προκειμένου να συναφθούν κοινοπραξίες, είτε με κατασκευαστικές εταιρείες είτε με επιλεγμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων μικρότερου βεληνεκούς χρηματοδοτώντας projects που θα αναπτύσσονται σε περιοχές της χώρας. Η Ten Brinke, που σε επίπεδο ομίλου κάνει τζίρο περί τα 1,3 δισ. ευρώ, διατηρεί ισχυρή ρευστότητα, βλέπει τις επενδύσεις στην Ελλάδα ως καίριο επενδυτικό στόχο για να κινηθεί επενδυτικά το προσεχές χρονικό διάστημα.

31 ενεργά εργοτάξια στην Ελλάδα έως το τέλος του 2024
Σημειώνεται, ότι η Ten Brinke έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδιασμού, αυξάνοντας το ποσό που έχει προϋπολογίσει να διαθέσει στην Ελλάδα έως και το 2026. Υπενθυμίζουμε, ότι με βάση το αρχικό πλάνο της εταιρείας επρόκειτο να γίνουν επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ στη διετία 2024-2025, ωστόσο με τα νεότερα δεδομένα οι επενδύσεις θα αγγίξουν έως και τα 350 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2026. Έως το τέλος του έτους, η Ten Brinke θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της για πρώτη φορά από τη στιγμή που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα, 31 ενεργά εργοτάξια. Τομείς ενδιαφέροντος είναι οι οικιστικές αναπτύξης, τα εμπορικά καταστήματα και τα retail parks, τα γραφεία και τα logistics.

Ισχυρή εναλλακτική η Ελλάδα έναντι των χωρών της Δυτικής Ευρώπης
Η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί μία ισχυρή επενδυτική εναλλακτική για την Ten Brinke, τη στιγμή που η ανάπτυξη σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου έχει παρουσία έχει διακοπεί. Θυμίζουμε, ότι η σημαντικότερη αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Ten Brinke είναι η Γερμανία, η οποία το τελευταίο διάστημα διανύει περίοδο εκτεταμένης κρίσης στο πεδίο του real estate εν μέσω γενικευμένης ύφεσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οικοδομικές άδειες για διαμερίσματα στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 18,3% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης που ανήλθαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ζήτησης στον κλάδο των κατασκευών και των ακινήτων.

Η Γερμανία κλονίζεται από την πιο σοβαρή ύφεση στον τομέα των ακινήτων εδώ και δεκαετίες. Για τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμάται, ότι η Ten Brinke στην Ελλάδα θα παρουσιάσει εκθετική ανάπτυξη με βάση και τον σχεδιασμό που πρόκειται να θέσει προς υλοποίηση. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας εξήλθε από μια έντονη και πολυετή οικονομική κρίση και διανύει τον δρόμο της ανάπτυξης, ενώ η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημαντικές υπεραξίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νότια προάστια όπου η Ten Brinke υλοποιεί τα τελευταία χρόνια αρκετές οικιστικές αλλά και εμπορικές αναπτύξεις όπως είναι πιο πρόσφατα, τα καταστήματα της Μασούτης και της Max Stores στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.