Το τέλος της γενικής εργολαβίας στα έργα μεσαίου βεληνεκούς

Ένα σημαντικό κενό παρουσιάζεται στην αγορά των κατασκευών το τελευταίο χρονικό διάστημα, που σχετίζεται με την εκτέλεση έργων μεσαίου βεληνεκούς με προϋπολογισμό από 5 έως και 15 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η πλειονότητα των εταιρειών με εργοληπτικό πτυχίο έως και 6ης τάξης (πλην εξαιρέσεων) αδυνατούν να υποστηρίξουν οικονομικά τα συγκεκριμένα έργα.
Ο λόγος είναι ότι ελάχιστες από τις μικρότερες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να διασφαλίσουν τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν ένα έργο 10 ή και 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι εταιρείες 7ης τάξης κατά βάση δεν αναλαμβάνουν έργα αυτής της κατηγορίας, δεδομένου ότι είναι επικεντρωμένες σε αρκετά μεγαλύτερα έργα.

Από την πλευρά τους, οι μικρότερες κατασκευαστικές αναλαμβάνουν να τρέξουν έργα έως και 5 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση και εγγυητικές επιστολές από το τραπεζικό σύστημα, περιορίζοντας το ρίσκο τους. Πολιτική τους, μάλιστα, είναι να διαμοιράζουν το ρίσκο σε αρκετά μικρότερα έργα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά, έτσι ώστε σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης σε κάποιο από αυτά, να παραμείνουν βιώσιμες και να μην υποστούν τις ακραία αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει η έκθεση αποκλειστικά σε ένα έργο 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται, ότι το χρηματοδοτικό κενό υποστήριξης των έργων αυτής της κλίμακας, δηλαδή μεταξύ των 5 έως και 15 εκατομμυρίων ευρώ συνδυάζεται με την σημαντική έλλειψη μηχανικών αλλά και εργατοτεχνιτών που θα τα κατασκευάσουν.

Το τέλος της γενικής εργολαβίας
Λόγω αυτών των συνθηκών, σταδιακά φαίνεται να ατονεί το μοντέλο της γενικής εργολαβίας, μοντέλο κατά το οποίο απαιτείται χρηματοδοτική στήριξη από το τραπεζικό σύστημα. Επί παραδείγματι, για ένα έργο προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ είναι απαραίτητη ρευστότητα που μπορεί να ανέρχεται σε έως και το 30% του εν λόγω ποσού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι μία μικρή ή μεσαία κατασκευαστική εταιρεία, θα πρέπει να απευθυνθεί στο τραπεζικό σύστημα για την έκδοση εγγυητικών, όπου ως διασφάλιση (collateral) γίνεται διακράτηση στο ποσό της προκαταβολής της εγγυητικής.

Δεν είναι λίγες τον τελευταίο καιρό οι περιπτώσεις όπου επιλέγεται ως λύση αυτή του construction management, του project management ή του EPCM (αυτεπιστασία), αντικαθιστώντας τον γενικό εργολάβο.
Στην περίπτωση του EPCM θυμίζουμε ότι ο επενδυτής υλοποιεί το έργο με δικούς του μηχανικούς. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτό το μοντέλο απαλλάσσεται από το εργολαβικό όφελος της τεχνικής εταιρείας, το ασφάλιστρο κινδύνου για τα απρόβλεπτα κόστη, καθώς και τραπεζικά έξοδα εγγυητικών, κλπ. Τα παραπάνω δεδομένα καταγράφονται σε μία χρονική περίοδο όπου είναι σημαντικά αυξημένη η ζήτηση για νέες κατασκευές, με την προσφορά από πλευράς κατασκευαστών να είναι αρκετά περιορισμένη.

 

Δωρεά για εκπόνηση των μελετών για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (δωρεοδόχοι) υπέγραψαν σύμβαση δωρεάς με τους Δρ. Σπύρο Ι. Λάτση και Ντόροθυ συζ. Σ. Λάτση (δωρητές). Η δωρεά γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση. Με τη σύμβαση αυτή, οι δωρητές ανέλαβαν την χρηματοδότηση αποκλειστικά με δική τους δαπάνη και έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ την εκπόνηση του συνόλου των αναγκαίων μελετών, που απαιτούνται για την πλήρη ωρίμανση του αρχιτεκτονικού προσχεδίου που επιλέχθηκε για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε επίπεδο δημοπράτησης του έργου.

Σημειώνεται, πως η αρχιτεκτονική πρόταση που ομόφωνα έχει επιλεγεί ήταν εκείνη που κατέθεσαν από κοινού τα γραφεία «David Chipperfield Architects» και «Aλέξανδρος Ν. Τομπάζης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες ΑΕ».
Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι μελέτες θα πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, θα εγκρίνονται από το ίδιο, θα παρακολουθούνται από επιτροπή στελεχών του και θα περιλαμβάνουν την εκπόνησης μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την έκδοση οικοδομικής άδειας.  Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών προβλέπεται έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2027.

Orilina Properties: Αύξηση προσαρμοσμένων καθαρών κερδών το 2023

Τα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα για το 2023 έκανε γνωστά η Orilina Properties, τονίζοντας πως τα προσαρμοσμένα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,7% σε σχέση με το 2022. Την 31/12/2023, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιελάμβανε 16 ακίνητα. Η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ανέρχεται σήμερα σε 4 χρόνια (3,1 το 2022). Η πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της κατά τη χρήση 2023, ήταν η ακόλουθη:

1. Έσοδα από μισθώματα: 6.107 χιλ. ευρώ (2022: 5.640 χιλ., αύξηση 8,3%)
2. Κέρδη αναπροσαρμογής εύλογης αξίας επενδύσεων: 7.382 χιλ. ευρώ (2022: 4.839 χιλ., αύξηση 52,6%)
3. Προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη: 11.452 χιλ. ευρώ (2022: 8.695 χιλ., αύξηση 31,7%)
4. Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά φόρων: 10.754 χιλ. ευρώ (2022: 8.489 χιλ., αύξηση 26,7%)

Βασικοί δείκτες:
• Μεικτή απόδοση ακινήτων εισοδήματος (gross yield): 7% (2022: 6,8%)
• Προσαρμοσμένη εσωτερική αξία μετοχής (adjusted NAV ps): 1,19 ευρώ (2022: 1,15 ευρώ)
• Κέρδη ανά μετοχή (EPS): 0,094 ευρώ (2022: 0,081 ευρώ)
• Δείκτης ρευστότητας (current ratio): 28x (2022: 23x)
• Oικοπεδική επιφάνεια (land area): 193.469 τ.μ. (2022: 146.871 τ.μ).

 

Σύμβαση για έργα στο αρδευτικό δίκτυο Νιγρίτας Σερρών, ανάδοχος η Ηγήτωρ ΑΤΕ

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωσε ότι μπήκαν οι υπογραφές στη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού και τηλεμετρίας για τον έλεγχο διαρροών και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Νιγρίτας», ο αρχικός προϋπολογισμός του οποίου ήταν 6,053 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Ο ανάδοχος του project, που συνυπέγραψε το εργολαβικό συμφωνητικό με το Υπουργείο, είναι η εταιρεία Ηγήτωρ ΑΤΕ, η προσφορά της οποίας στον σχετικό διαγωνισμό κρίθηκε ως πιο συμφέρουσα, έναντι εκείνης του έτερου διαγωνιζόμενου, που ήταν η εταιρεία ΑΚΑΤΤ ΑΕ.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει διάρκεια 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης – οι 10 μήνες αφορούν στην παράδοση και οι υπόλοιποι 2 στη δοκιμαστική λειτουργία και τεκμηρίωση του συνολικού συστήματος.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους, αφορά, συγκεκριμένα, στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία νέων συστημάτων αυτοματισμού, καθώς και σύγχρονου εξοπλισμού για τον τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό εξοικονόμησης νερού και ενέργειας μέσω του ελέγχου των διαρροών στο σύνολο του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, έκτασης 66.554 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, αφορά στα εξής:

  • Ένα σύστημα αυτοματισμού, τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού δικτύου άρδευσης που αποτελείται από πέντε τοπικούς σταθμούς άρδευσης και 61 σημεία μέτρησης παροχής αγωγού για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων στις υποδομές του αρδευτικού δικτύου, έναν Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο τηλεμετρικών αγρομετεωρολογικών σταθμών δικτύου και έναν φορητό σταθμό ελέγχου.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 1.000 ηλεκτρικών υδροστομίων, καθώς και συστήματος καθοδικής προστασίας στους αγωγούς εξόδου των αντλιοστασίων για την αντιδιαβρωτική προστασία του δικτύου. Με την ολοκλήρωση της προμήθειας θα επιτευχθούν η μείωση κατανάλωσης νερού κατά τουλάχιστον 30%, η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η βελτιστοποίηση της φυτικής παραγωγής και η αύξηση των εσόδων του ΤΟΕΒ Νιγρίτας.

Lamda Development: Νέα ιστορικά ρεκόρ και τα πρώτα κέρδη από το έργο του Ελληνικού

Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν το 2023 τα λειτουργικά κέρδη της Lamda Development από εμπορικά κέντρα και μαρίνες, ενώ εντυπωσιακή είναι η λειτουργική κερδοφορία και από το έργο στο Ελληνικό, χάρη στη σημαντική αύξηση των εσόδων από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Lamda Development, το 2023 τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου, προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών, παρουσίασαν κέρδη 132 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 13 εκατ. το 2022.

Όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα του ομίλου, το retail EBITDA ανήλθε σε 81 εκατ. ευρώ (+18% έναντι του 2022), κυρίως χάρη στην αύξηση των εσόδων από τα συνολικά μισθώματα (24% έναντι του 2022) και των εσόδων στάθμευσης (16% έναντι του 2022, λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας).  Όσον αφορά στις μαρίνες, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5% έναντι του 2022, στα 18 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη της Μαρίνας Φλοίσβου αυξήθηκαν κατά 5% έναντι του 2022, στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ της Μαρίνας Αγ. Κοσμά (Ελληνικό) αυξήθηκαν κατά 11%, στα 5 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν… sold out τα οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό
Όσον αφορά στο έργο στο Ελληνικό, τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν σε κέρδη 65 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 67 εκατ. το 2022. Συνολικά, από την έναρξη του έργου μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα, η Lamda Development έχει εισπράξει 537 εκατομμύρια ευρώ από οικιστικές αναπτύξεις και 104 εκατ. ευρώ από πωλήσεις και μισθώσεις οικοπέδων. Σύμφωνα με τη Lamda Development, στα τέλη Μαρτίου είχαν πωληθεί ή είχαν δοθεί προκαταβολές για 167 από τα 173 διαμερίσματα του πύργου Riviera Tower, 105 από τα 115 διαμερίσματα του Cove Residences, ενώ είχαν πωληθεί και οι 27 βίλες The Cove Villas. Επιπλέον, από την πρώτη εκκίνηση πωλήσεων στα οικιστικά έργα Park Rise, Pavilion Terraces, Promenade Heights, Atrium Gardens και Trinity Gardens της Little Athens, έχουν ήδη πωληθεί ή δοθεί προκαταβολές για 140 διαμερίσματα, επί συνόλου 243 διαθεσίμων στην αγορά.

Προχωρούν οι εργασίες
Σημειώνεται, ότι οι εργασίες στο Ελληνικό προχωρούν κανονικά και πλέον τα πρώτα επίπεδα του πύργου Riviera Tower είναι ορατά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής, με τη σκυροδέτηση των δύο κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον δεύτερο όροφο. Επιπλέον, για τις The Cove Villas ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για 12 οικόπεδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για επιπλέον 7 οικόπεδα. Εξάλλου, για το οικιστικό έργο Park Rise η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι πρόδρομες εργασίες/εκσκαφές θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου. Παράλληλα, προχωρά και η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 78% των εκσκαφών και 51% των σκυροδετήσεων.