Γ. Στασινός (ΤΕΕ): Δημόσια παρέμβαση για τα κίνητρα ύψους-δόμησης στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Δημόσια παρέμβαση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα κίνητρα ύψους-δόμησης στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, πουθενά από το Σύνταγμα δεν προκύπτει ότι το ύψος σε μια περιοχή πρέπει να είναι μονοδιάστατο. «Προφανώς, μέσα από τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, η συνολική δόμηση πρέπει να περιγράφεται και να οριοθετείται. Και προφανώς το ύψος μιας οικοδομής επηρεάζει τη συνολική δόμηση. Αλλά, το ότι το όριο ύψους σε μια μελέτη είναι μονοδιάστατο και απολύτως ειδικό για μια ολόκληρη περιοχή, δεν προκύπτει από καμία συνταγματική πρόβλεψη και είναι αντιεπιστημονικό», τονίζει.

Αναφορικά με το αν θα πρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίζει για το ύψος των κτιρίων σε μια περιοχή, σχολιάζει: «Το να κρίνει το ΣτΕ κάθε οικοδομικό μέγεθος ή κάθε σχεδιαστική επιλογή που γίνεται μέσα στα νόμιμα όρια σε μία οικοδομική άδεια, νομίζω ότι εκφεύγει του ρόλου του διότι είναι ένα τεχνικό και επιστημονικό ζήτημα, που το Σύνταγμα ρητά επιτάσσει να αντιμετωπίζεται ως επιστημονικό. Και το ΣτΕ, επομένως, δεν έχει λόγο σε επιστημονικά ζητήματα. Θα ήθελε άλλωστε κανείς να αποφασίζουν δικαστές και όχι γιατροί αν ένας όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης ή αν ένας άνθρωπος χρειάζεται μεταμόσχευση;».

«Δεν έχουν οι δήμοι αρμοδιότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης»
Ασκώντας έντονη κριτική στους δημάρχους και τους κατοίκους που αντιδρούν στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, επισημαίνει: «Κανείς από όσους φωνασκούν τελευταία για τα ύψη κτιρίων δεν νοιάζεται για το περιβάλλον. Νοιάζονται απλά να εξυπηρετήσουν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Κάποιοι για να μη κτιστούν δίπλα τους άλλα κτίρια, κάποια ρετιρέ για να μη χάσουν τη θέα τους, κάποιοι για να αυξήσουν την αξία της υφιστάμενης περιουσίας τους, κάποιοι απλά για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Δεν μπορούν αυτά να αποτελούν κριτήριο δημόσιων πολιτικών.

Για όσους δημάρχους αυθαιρετούν και προσπαθούν να επιβάλλουν “ενός ανδρός αρχή” στην περιοχή τους, έχω να παρατηρήσω ότι οι εποχές του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν έχουν οι δήμοι καμία αρμοδιότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης. Τους ζητώ να σεβαστούν τη νομιμότητα και να απέχουν από κάθε ενέργεια που προσβάλει το νόμο και την εφαρμογή του ΝΟΚ». «Δεν θα επιτρέψουμε να πισωγυρίσει η χώρα στο αμαρτωλό παρελθόν της εξάρτησης από έναν δήμαρχο ή έναν υπάλληλο για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την εποχή του “με έναν τενεκέ λάδι κάνεις τη δουλειά σου στην Πολεοδομία”, στην εποχή του ρουσφετιού, του γρηγορόσημου και του “αν ξέρεις τον δήμαρχο”. Παλέψαμε πολλοί και για πολύ χρόνο για να ξεφύγουμε από αυτές τις πρακτικές και το καταφέραμε κυρίως μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης e-Αδειες. Οι μηχανικοί και οι πολίτες έχουν αξιοπρέπεια και δικαιώματα», υπογραμμίζει ακόμα.

Ξεκινούν εργασίες σε αντιπλημμυρικά έργα στην Αχαΐα, ανάδοχός τους η ΑΤΕΧΑ ΑΤΕ

Η ΑΤΕΧΑ ΑΤΕ προσέφερε μέση έκπτωση 55,65% και ανέλαβε να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης, επισκευής, ενίσχυσης και συμπλήρωσης υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Αχαΐας. Μάλιστα, η εταιρεία υπέγραψε και τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με την αναθέτουσα αρχή και τον κύριό του, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ είναι υποχρεωμένη να το αποπερατώσει μέσα σε 36 μήνες.

Να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των επεμβάσεων ανερχόταν στο ποσό των 8,47 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). για την αντιπλημμυρική προστασία, που προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις σε ποταμούς και χειμάρρους, όπως Ξηρόρεμα Αγίου Βασιλείου, Ξυλοκέρα, Σέλεμνου, Βολιναίου του Δήμου Πατρέων και Φούσια, Γομοστού και Μάννα στη Δυτική Αχαΐα και όπου αλλού χρειαστεί.

Οι ποταμοί και χείμαρροι όπου θα γίνουν τα έργα
Οι προς υλοποίηση παρεμβάσεις εξειδικεύονται στους ποταμούς ή χειμάρρους Ξηρόρεμα Αγίου Βασιλείου, Ξυλοκέρα, Σελέμνου, Βολιναίου του Δήμου Πατρέων και Φούσια, Γομοστού και Μάννα στη Δυτική Αχαΐα.Ωστόσο, τμήμα τους αφορά σε έργα σε ποταμούς ή χειμάρρους οπουδήποτε χρειαστεί στον νομό Αχαΐας, μετά από αιτήματα που θα υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία κατά την εκτέλεση των εργασιών ή μετά από πλημμυρικά φαινόμενα και θα κριθεί πως είναι απαραίτητα να γίνουν για την ομαλή ροή των υδάτων και την αντιπλημμυρική προστασία παραποτάμιων περιοχών.

Όπως προβλέπεται, θα πραγματοποιηθούν κυρίως έργα συντήρησης, αποκατάστασης ευστάθειας, επισκευής, ενίσχυσης, και συμπλήρωσης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών και τεχνικών έργων, αναβαθμών από οιοδήποτε υλικό, λεκανών ηρεμίας, συρματοκιβωτίων σε πρανή και πυθμένες. Δευτερευόντως, θα εκτελεστούν και εργασίες άρσης προσχώσεων, αποκατάστασης ή διεύρυνσης της κοίτης των χειμάρρων, καθαρισμών και απομάκρυνσης βλάστησης, φερτών υλικών, εμποδίων και κατεστραμμένων σκυροδεμάτων από την κοίτη των χειμάρρων, όπως επίσης και κατασκευή, επισκευή, καθαίρεση γεφυρών και οχετών καθώς και άλλα έργα προστασίας θεμελιώσεων γεφυρών και άλλων σημαντικών τεχνικών έργων.

Διαγωνισμός για έργα σε κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Σε προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού προχώρησε η Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, για να αναθέσει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του κτιρίου «Γ. Γεννηματάς» του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας». Στόχος των προς υλοποίηση παρεμβάσεων, το κόστος των οποίων είναι 4.466.299,21 ευρώ (με ΦΠΑ), είναι η ενεργειακή κατηγορία του εν λόγω κτιρίου να αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον δύο ενεργειακές καρηγορίες και τουλάχιστον στην κατηγορία Β’.

Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν:
1. Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού του κελύφους και συνοδές οικοδομικές εργασίες.

2. Την ενεργειακή αναβάθμιση των η/μ του εγκαταστάσεων. Θα γίνουν αντικατάσταση του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με νέα αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών, αντικατάσταση και συντήρηση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, εγκατάσταση συστήματος VRV (ψύξης/θέρμανσης και αερισμός/εξαερισμός), τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών για χρήση ζεστού νερού, εγκατάσταση φωτιστικών τεχνολογίας LED και εγκατάσταση αυτοματισμών για αναβάθμιση κατηγορίας αυτοματισμών (σύστημα διαχείρισης κτιρίου-BMS).

3. Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του κτιρίου. Ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί θα έχει 510 ημερολογιακές ημέρες για να αποπερατώσει το έργο. Την Παρασκευή 10/05/2024 στις 15:00 θα τελειώσει η διορία για υποβολή των προσφορών.

Regenerative Architecture: Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μετά το sustainability

Η έννοια της βιωσιμότητας (sustainability) αναμφίβολα έχει κατακλύσει την καθημερινότητα όλων. Όπως και άλλες σημαντικές έννοιες και ιδέες, όμως, επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Υπάρχουν σχεδόν τόσοι ορισμοί όσοι και ενδιαφερόμενοι για τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Αριθμοί, στόχοι, όρια
Τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα συγκλίνουν στο ότι το δομημένο περιβάλλον «ευθύνεται» για το 40% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Ο κλάδος της αρχιτεκτονικής έχει πρωτοπορήσει στην υιοθέτηση στρατηγικών, πρακτικών και λύσεων που θα βοηθήσουν στην επανόρθωση του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, βρίσκοντας και δημιουργώντας πιο «πράσινους» τρόπους δόμησης και αναβάθμισης των built assets, με κτίρια «πράσινα», παθητικά, ενεργειακά αυτόνομα, μηδενικών εκπομπών, κ.ά., μείωση της χρήσης επιβλαβών υλικών, αντικατάστασή τους με «πράσινα» υλικά, reuse και recycle πρακτικές και στρατηγικές.

Τι είναι η Regenerative Architecture
Η έννοια του «regeneration» στην επιστήμη της βιολογίας υποδηλώνει την, συχνά εγγενή, ιδιότητα οργανισμών και οικοσυστημάτων να ανανεώνονται, να αποκαθίστανται και να αναπτύσσουν στοιχεία που «απαντούν» στις νέες συνθήκες και διακυμάνσεις του περιβάλλοντός τους. Προσαρμοζόμενη στις αρχές του δομημένου κόσμου, η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση και τον περιορισμό των επιπτώσεων και στην ανάσχεση και αποκατάσταση των επιπτώσεων αυτών. Η regenerative architecture «συνομιλεί» με τον φυσικό κόσμο και «εμπλέκει» προαναφερθείσες διαδικασίες και ιδιότητες ως εγγενείς αρχές του σχεδιασμού και της παραγωγής κτισμάτων που μπαίνουν αρμονικά ως στοιχεία του οικοσυστήματος στα οποία εντάσσονται.

Απαιτήσεις και προκλήσεις
Η υπέρβαση του μέχρι σήμερα συμβατικού τρόπου προσέγγισης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι ίσως το μέγιστο των στοιχημάτων. Τα κτίρια που «παράγει» η regenerative architecture σχεδιάζονται και λειτουργούν ως αρωγός της αποκατάστασης του οικολογικού αποτυπώματος αυτών. Παράγει έτσι, ολιστικά, ένα πιο ανθεκτικό περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός γίνεται μια συνέχεια του τόπου, του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων και των στοιχείων των οικοσυστημάτων. Τα κτίρια γίνονται συστήματα παραγωγής βασικών πόρων, για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που διαβιούν σε αυτά. Στο Architecture & Interiors Summit @ Costa Navarino, πρωτοπόροι δημιουργοί συζητούν στο πάνελ διαλόγου με θέμα «Regenerative Architecture-Architectural Design Beyond Sustainability».
Συνομιλούν, η Μαργαρίτα Κυανίδου-Ιδρύτρια ONUS Architecture Studio & Creative Director ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS, ο Πιέρος Πιερής-Architect & Partner, PIERIS ARCHITECTS και η Χρύσα Σταματοπούλου-Senior Architect, GRIMSHAW. Γίνετε μέρος της συζήτησης και της νέας εποχής! Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

Spitogatos: Ανοδικά οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2024

Ανοδικά κινήθηκαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023 και κατά 2,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Οι περιοχές Αττικής/Θεσσαλονίκης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Στην Αττική, οι υψηλότερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής για πώληση κατοικίας σημειώθηκαν σε περιοχές του Πειραιά όπως Καλλίπολη-Φρεαττύδα, Δραπετσώνα και κέντρο Πειραιά. Ακολουθούν Νέο Ψυχικό (αύξηση 34,9%) και Παλλήνη (αύξηση 34,4%). Στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Χαριλάου, η Άνω Πόλη και η περιοχή Πεύκα βρέθηκαν στις κορυφαίες περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμή πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2024.Από την άλλη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής για ενοικίαση κατοικιών στην Αττική καταγράφονται σε Νέα Πεντέλη, Καλλίπολη-Φρεαττύδα, Κορωπί, Υμηττό και Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά και, στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Βαρδάρης-Λαχανόκηποι, Μηχανιώνα και στην περιοχή Ξηροκρήνη-Παναγιά Φανερωμένη.

Οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας
Εξάλλου, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά κατοικίας ήταν Μύκονος, Βουλιαγμένη, Βούλα, Πάτμος και Ύδρα.
Ακόμη, οι πέντε πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας είναι Βουλιαγμένη, Βούλα, Κολωνάκι-Λυκαβηττός, Γλυφάδα και Άλιμος. Αντίθετα, ως οι οικονομικότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική καταγράφηκαν η Αγία Βαρβάρα, το Πέραμα, η Πατησίων-Αχαρνών, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης και τα Πατήσια.

Ενοικίαση κατοικίας
Εξάλλου, οι πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας στην Ελλάδα είναι η Παλλήνη Χαλκιδικής, η Σιθωνία, η Κασσάνδρα, η Μύκονος, η Καλλικράτεια Χαλκιδικής και η Πάρος.
Στην Αττική, η Βουλιαγμένη έρχεται πρώτη με μέση ζητούμενη τιμή 18,1 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν Κολωνάκι-Λυκαβηττός, Παλαιό Ψυχικό, Γλυφάδα και Ελληνικό.
Αντιθέτως, οι πέντε πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Πέραμα, Κρυονέρι και Διόνυσος.

Διεθνής και εγχώρια ζήτηση για αγορά/ενοικίαση κατοικιών στην Ελλάδα
Τέλος, τα στοιχεία των online αναζητήσεων από χώρες του εξωτερικού για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα αναφέρουν πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε 11,8% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα για τους πρώτους τρεις μήνες της τρέχουσας χρονιάς είναι οι Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Βουλγαρία.
Οι περιοχές της Ελλάδας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική, τα νότια προάστια, τα προάστια της Θεσσαλονίκης και οι Κυκλάδες.
Οι πιο περιζήτητες κατηγορίες κατοικίας όσους αναζητούν κατοικία από το εξωτερικό είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι βίλες. Σχετικά με την εγχώρια ζήτηση, τα στοιχεία των online αναζητήσεων λένε πως τα προάστια της Θεσσαλονίκης, το κέντρο, τα νότια και τα βόρεια προάστια της Αθήνας και το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση.

Οι πιο περιζήτητες κατηγορίες κατοικίας είναι οι μονοκατοικίες, τα διαμερίσματα αλλά και τα στούντιο.
Οι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας είναι το κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια, τα προάστια Θεσσαλονίκης, τα βόρεια προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία κατοικίας προς ενοικίαση, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες για τους κατοίκους της Ελλάδας είναι τα διαμερίσματα, τα στούντιο και οι μονοκατοικίες.

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για την επένδυση της ΤΕΚΑΛ στη Μαρίνα Ναυπλίου

Το πράσινο φως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) έλαβε η αναθεωρημένη αρχιτεκτονική μελέτη της ΤΕΚΑΛ για τη Μαρίνα Ναυπλίου, όπως αναφέρουν στο Build πηγές κοντά στην εταιρεία. Θυμίζουμε, ότι η κατασκευαστική εταιρεία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του φακέλου μετά από σχετικό αίτημα του Κεντρικού Αρχαιολογικούς Συμβουλίου. Επί της ουσίας είχε κατατεθεί η αρχική αρχιτεκτονική πρόταση. Το ΚΑΣ δεν αποδέχτηκε την εν λόγω αρχιτεκτονική πρόταση και με βάση τις παρατηρήσεις που έγιναν από πλευράς του η εταιρεία μερίμνησε να τις προσαρμόσει στη νέα αρχιτεκτονική πρόταση που κατέθεσε και εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη 9 Απριλίου.

Η επένδυση πραγματοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, το πρώτο αυτού του είδους που αφορά σε μαρίνα και υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και της αναδόχου ΤΕΚΑΛ ΑΕ, με στόχο να αποτελέσει το project που θα ενισχύσει συνολικά την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή με στοχο και την επιμήκυνση της σεζόν.

Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Τα επόμενα βήματα από πλευράς ΤΕΚΑΛ προβλέπουν θα εκκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης των οικοδομικών αδειών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατόπιν εκτιμάται ότι τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του προσεχούς φθινοπώρου, με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους να ανέρχεται στους 18 μήνες με δεδομένη και την εμπειρία που διαθέτει η ΤΕΚΑΛ στην υλοποίηση λιμενικών έργων.

Ήδη η κατασκευαστική εταιρεία έχει εγκαταστήσει το εργοτάξιό της και τα εργολαβικά γραφεία και έχει εντοπίσει τους μηχανικούς που θα «τρέξουν» το έργο. Το συνολικό ύψος επένδυσης είναι 20 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ και αφορά αποκλειστικά και μόνο στην κατασκευή της νέας Μαρίνας Ναυπλίου. Βάσει παραχώρησης, η ΤΕΚΑΛ θα δίνει μίσθωμα στο δημοτικό λιμενικό ταμείο Ναυπλίου, το οποίο διαχειρίζεται την εγκατάσταση και την οποία έχει παραχωρήσει στην ΤΕΚΑΛ για 43 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, χωρίς την συμμετοχή ούτε του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου ούτε της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά μόνο με ίδια κεφάλαια, κεφάλαια από δάνεια ή πιστώσεις, καθώς και από τους πόρους από την εκμετάλλευση του αντικειμένου της παραχώρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Θα κατασκευαστούν 3.014 τ.μ. εγκαταστάσεων και 177 θέσεις ελλιμενισμού Η Μαρίνα Ναυπλίου χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή 500 μέτρα περίπου βόρεια του λιμένα της πόλης του Ναυπλίου και θα καταλαμβάνει θαλάσσιο μέτωπο μήκους 320 μέτρων περίπου. Θα δημιουργηθούν συνολικές εγκαταστάσεις 3.014 τ.μ. καταστήματα και 177 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών με έως και 100 μέτρα μήκος. Στους χώρους που θα δημιουργηθούν να περιλαμβάνονται χώροι εστίασης, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, καθώς και σημεία πώλησης ναυτιλιακών ειδών. Υπενθυμίζουμε, ότι η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από τους Kivic Architects.