Προχωρά η ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου στην Ξάνθη

Το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί την ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου στην Ξάνθη, στα κτίρια του συγκροτήματος των Καπναποθηκών (που είναι ιδιοκτησίας του) επί της οδού Έλλης, μετά την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων επί της πρότασης κτιριολογικού προγράμματος, το οποίο υπέβαλε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, βάσει του οποίου οι νέες χρήσεις χωροθετούνται σε συνολικό μεικτό εμβαδόν 1.100 τ.μ. Το συγκρότημα των Καπναποθηκών αποτελείται από το κτίριο Α (βόρειο) και το κτίριο Β (νότιο), τα οποία, το 1991, χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Τα δύο κτίρια είναι μονόχωρα και διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα (ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο), ενώ η κατάσταση διατήρησής τους δεν είναι καλή. Το κτιριολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης με την κατανομή των λειτουργιών του Μουσείου στα δύο κτίρια των Καπναποθηκών, προβλέπει:

  • Στο υπόγειο του Κτιρίου Α θα υπάρχουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κοινόχρηστοι χώροι, κ.ά. Στο ισόγειο θα υπάρχουν διοικητικές χρήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το αρχείο, αίθουσα υποδοχής, κ.ά. Στον όροφο, θα φιλοξενούνται εκθεσιακές ενότητες.
  • Στο υπόγειο του Κτιρίου Β θα υπάρχουν αποθήκες, εργαστήριο συντήρησης, κοινόχρηστοι χώροι, κ.ά. Στο ισόγειο, θα στεγάζονται πωλητήριο, βεστιάριο, χώρος περιοδικών εκθέσεων, κ.ά. Στον όροφο, θα υπάρχουν εκθεσιακές χρήσεις.

Άβαξ: «Έπιασε» το πρώτο χιλιόμετρο η Γραμμή 4 του μετρό

Η Άβαξ ανακοίνωσε, ότι είναι πλέον γεγονός το πρώτο χιλιόμετρο της νέας Γραμμής 4 του μετρό, η οποία θα συνδέει το Γουδή με το Γαλάτσι. Ειδικότερα, ο «μετροπόντικας» με το όνομα «Αθηνά», ο οποίος ξεκίνησε από το φρέαρ της Κατεχάκη με προορισμό τον σταθμό «Ευαγγελισμός» (5,1 χιλιόμετρα), ήδη πλέον έχει κατασκευάσει σήραγγα χιλίων μέτρων, δηλαδή το 20% του συγκεκριμένου τμήματος. Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, η οποία και υλοποιεί το σπουδαίο αυτό έργο από κοινού με τις Ghella και Alstom, η «Αθηνά» τώρα δουλεύει κάτω από την περιοχή των «νοσοκομείων Παίδων», ενώ έως τα μέσα του 2025 και αφού πρώτα περάσει από Ζωγράφου και Καισαριανή, θα έχει φτάσει στο πάρκο της οδού Ριζάρη. Ο δεύτερος «μετροπόντικας» της Άβαξ, ο οποίος φέρει το όνομα «Νίκη», ακολουθεί, την ίδια ώρα, αντίθετη πορεία.

Έχει ξεκινήσει από τον σταθμό Βεΐκου στο Γαλάτσι και, αφού κατασκευάσει 7 χιλιόμετρα σήραγγας, θα συναντήσει την «Αθηνά» στον Ευαγγελισμό, σε μία πορεία που θα έχει ολοκληρωθεί, επισημαίνει η εταιρεία, «στα μέσα του έτους 2026». Η Γραμμή 4 του Μετρό προβλέπεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 350 χιλιάδες πολίτες. Θα περνά, εξάλλου, από αρκετές πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως, λόγου χάρη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Καισαριανή, Κολωνάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη και Γαλάτσι.

Γ. Σαρρής: «Το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 και πώς συμβάλλει στην πυροπροστασία των κτιρίων»

Ο Γεώργιος Σαρρής, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΤΕ και επίτιμο μέλος του ΕΛΙΤΗΕ, αναφέρθηκε στο ζήτημα της πυροπροστασίας των κατασκευών υπό το φως του νέου κανονιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, σε ομιλία του στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του ΕΛΙΠΥΚΑ. «Πολλές πυρκαγιές σε κατασκευές προέρχονται από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και συσκευές. Για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων, υπάρχουν πρότυπα, διατάξεις, κανονισμοί και νόμοι», τόνισε ο κ. Σαρρής και, κατόπιν, έδωσε έμφαση στο νέο, υποχρεωτικό πρότυπο ΕΛΟΤ 60364, που ισχύει από 01/01/2024 και αφορά σε μία νέα σειρά απαιτήσεων για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, με στόχο (και) την αποφυγή πυρκαγιών που μπορεί να προέλθουν από αυτές.

Σημεία του νέου προτύπου
Όπως εξήγησε ο κ. Σαρρής, το νέο αυτό πρότυπο συνδέεται τόσο με τον ισχύοντα κανονισμό πυροπροστασίας κτιρίων όσο και με τον νέο κτιριοδομικό κανονισμό και «είναι πλέον υποχρεωτικό για όλες τις νέες κατασκευές και τις νέες εγκαταστάσεις που ηλεκτροδοτούνται, όπως επίσης και για προσθήκες και τροποποιήσεις που γίνονται σε παλαιές κατασκευές και εγκαταστάσεις που υλοποιήθηκαν με βάση παλαιότερα πρότυπα και κανονισμούς». Θέτει, επιπλέον, απαιτήσεις με βασικό στόχο την ασφάλεια από πυρκαγιές από ηλεκτρικά αίτια κυρίως σε κτίρια. Οι απαιτήσεις του ισχύουν, συγκεκριμένα, για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με τάση λειτουργίας έως 1.000 βολτ εναλλασσόμενο και 1.500 βολτ συνεχές ρεύμα, για εκείνες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και αυτές που έχουν ανεξάρτητη τροφοδοσία. Αφορά σε κινητές, μόνιμες και προσωρινές εγκαταστάσεις. «Σημεία του προτύπου που αφορούν στην πυροπροστασία», συνέχισε ο κ. Σαρρής, «είναι, λ.χ., η ελαχιστοποίηση των ηλεκτρικών κινδύνων εκκίνησης πυρκαγιάς, ο περιορισμός της επέκτασης της πυρκαγιάς μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης, η αύξηση της σιγουριάς και ασφάλειας στα πυροδιαμερίσματα και στις οδεύσεις διαφυγής, η διατήρηση κρίσιμων ηλεκτρικών λειτουργιών σε περίπτωση πυρκαγιάς (λ.χ., φωτισμός)»

Εφαρμογή και έλεγχοι
Κλείνοντας, ο κ. Σαρρής τόνισε πως ένα από τα νέα πρωτόκολλα ελέγχου, που έχουν καθιερωθεί από το 2021, είναι αφιερωμένο στο νέο πρότυπο. Το εν λόγω πρωτόκολλο ελέγχου περιέχει και ελέγχους της πυροπροστασίας, με οπτικά τεστ, δοκιμές, μετρήσεις. «Αυτό το πρωτόκολλο ελέγχου αποτελεί μέρος της υπεύθυνης δήλωσης του εγκαταστάτη, όμως δεν λειτουργεί καλά», τόνισε ο κ. Σαρρής, εξηγώντας ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ παρακολουθεί περίπου 8 εκατ. ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, για τα 2/3 εκ των οποίων οι υπεύθυνες δηλώσεις εγκαταστάτη έχουν λήξει, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε επικίνδυνη κατάσταση και δεν έχουν ελεγχθεί ξανά. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το νέο πρότυπο θα λειτουργήσει σωστά. Υπάρχουν τρία είδη ελέγχων: ο αρχικός, ο τακτικός επανέλεγχος και ο έκτακτος, όλοι κρίσιμοι και νομοθετημένοι. Αλλά, χρειαζόμαστε έναν νόμο να μας βάλει να εφαρμόσουμε τους νόμους…».

 

Ι. Μελετιάδης (Ζαριφόπουλος ΑΕ): «Νέοι έλεγχοι για την πυροπροστασία μετά από σεισμό»

Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του ΕΛΙΠΥΚΑ ο Ιωάννης Μελετιάδης, Τεχνικός Διευθυντής β. Ελλάδας της Ζαριφόπουλος ΑΕ, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης και ρωτήθηκε τι οφείλει να πράξει μετά από έναν σεισμό ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου, όσον αφορά στα συστήματα πυροπροστασίας του. «Πρέπει τα συστήματα αυτά να δοκιμαστούν εκ νέου και πλήρως από τους ειδικούς», επεσήμανε το στέλεχος της Ζαριφόπουλος ΑΕ, «για να διαπιστωθεί πως τα συστήματα λειτουργούν σε κάθε σενάριο.

Ειδικά όσον αφορά στην ενεργητική πυροπροστασία, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι ούτως ή άλλως πρέπει να διεξάγονται κάθε χρόνο». Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Μελετιάδη, «ο σεισμός αλλά και οποιοδήποτε άλλο συμβάν εγκυμονεί κινδύνους για τη δομική ακεραιότητα ή τη σωστή λειτουργία του συστήματος αποτελούν μία καλή αφορμή για να γίνει επανέλεγχος των συστημάτων. Τυπικά, βεβαίως, ο ιδιοκτήτης είναι εκείνος ο οποίος έχει και την ευθύνη να ενημερώσει για κάτι τέτοιο και να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να φροντίσει το σύστημά του να συνεχίσει να είναι πιστοποιημένο». Χορηγοί επικοινωνίας του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ υπήρξαν το newsletter Build και το περιοδικό Construction της Boussias Media).

Α. Σκάρλα (ΥΠΕΝ): «Έρχονται βελτιώσεις του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων»

Ρυθμίσεις για βελτίωση του κανονισμού για την πυροπροστασία των κτιρίων προανήγγειλε, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), η Αθηνά Σκάρλα, η οποία είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις»
«Όσον αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα 41 του 2018, το οποίο δίνει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, μετά από πέντε χρόνια εμπειρίας της εφαρμογής του έχουν διαπιστωθεί ορισμένα ζητήματα τα οποία επανεξετάζονται», τόνισε, χαρακτηριστικά, η κ. Σκάρλα. Ακολούθως, επεσήμανε τα εξής: «Πλέον, μπορούμε να πούμε πως θα υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, ώστε να προσαρμοστούμε και στις απαιτήσεις που συνεχώς εξελίσσονται». «Εντός δύο ετών ρυθμίσεις για τα ψηλά κτίρια» Η κ. Σκάρλα τοποθετήθηκε, επίσης και για το αν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον εξελίξεις όσον αφορά στους κανονισμούς για την πυροπροστασία ειδικά των ψηλών κτιρίων.

«Είχε εκκινήσει τις εργασίες της για το θέμα των ψηλών κτιρίων συγκεκριμένη ομάδα εργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτή τη στιγμή, λόγω αρκετών απαιτήσεων που υφίστανται, καθώς παράλληλα εκδίδονται και διάφορες άλλες πράξεις, παρατηρείται μία στασιμότητα στο ζήτημα αυτό», επεσήμανε η κ. Σκάρλα. «Αλλά», πρόσθεσε, «λόγω του ότι, βάσει νόμου, έχει δοθεί αρμοδιότητα στα δύο συναρμόδια Υπουργεία να εγκρίνουν τις μελέτες των ψηλών κτιρίων μέχρι να θεσπιστεί ο εθνικός κανονισμός και επειδή, παράλληλα, κατά τη σύνταξη των μελετών αυτών μπορεί να χρησιμοποιούνται και διεθνή πρότυπα, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στο υλικό και στα υφιστάμενα πρότυπα για να διαμορφώσουμε και τον δικό μας εθνικό κανονισμό». Η κ. Σκάρλα διευκρίνισε, έπειτα, πως δεν είναι σε θέση να τοποθετήσει χρονικά την θέσπιση των σχετικών αλλαγών των ρυθμίσεων. Αποσαφήνισε, όμως, πως «είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και ευελπιστούμε πως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα το έχουμε έτοιμο». Το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χορηγοί επικοινωνίας του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ, ήταν
– το newsletter Build και
– το περιοδικό Construction
της Boussias Media.

Γιώργος ΣέργηςΑ. Σκάρλα (ΥΠΕΝ): «Έρχονται βελτιώσεις του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων» Ρυθμίσεις για βελτίωση του κανονισμού για την πυροπροστασία των κτιρίων προανήγγειλε, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), η Αθηνά Σκάρλα, η οποία είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις» «Όσον αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα 41 του 2018, το οποίο δίνει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, μετά από πέντε χρόνια εμπειρίας της εφαρμογής του έχουν διαπιστωθεί ορισμένα ζητήματα τα οποία επανεξετάζονται», τόνισε, χαρακτηριστικά, η κ. Σκάρλα.
Ακολούθως, επεσήμανε τα εξής: «Πλέον, μπορούμε να πούμε πως θα υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, ώστε να προσαρμοστούμε και στις απαιτήσεις που συνεχώς εξελίσσονται».

«Εντός δύο ετών ρυθμίσεις για τα ψηλά κτίρια»
Η κ. Σκάρλα τοποθετήθηκε, επίσης και για το αν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον εξελίξεις όσον αφορά στους κανονισμούς για την πυροπροστασία ειδικά των ψηλών κτιρίων. «Είχε εκκινήσει τις εργασίες της για το θέμα των ψηλών κτιρίων συγκεκριμένη ομάδα εργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτή τη στιγμή, λόγω αρκετών απαιτήσεων που υφίστανται, καθώς παράλληλα εκδίδονται και διάφορες άλλες πράξεις, παρατηρείται μία στασιμότητα στο ζήτημα αυτό», επεσήμανε η κ. Σκάρλα. «Αλλά», πρόσθεσε, «λόγω του ότι, βάσει νόμου, έχει δοθεί αρμοδιότητα στα δύο συναρμόδια Υπουργεία να εγκρίνουν τις μελέτες των ψηλών κτιρίων μέχρι να θεσπιστεί ο εθνικός κανονισμός και επειδή, παράλληλα, κατά τη σύνταξη των μελετών αυτών μπορεί να χρησιμοποιούνται και διεθνή πρότυπα, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στο υλικό και στα υφιστάμενα πρότυπα για να διαμορφώσουμε και τον δικό μας εθνικό κανονισμό». Η κ. Σκάρλα διευκρίνισε, έπειτα, πως δεν είναι σε θέση να τοποθετήσει χρονικά την θέσπιση των σχετικών αλλαγών των ρυθμίσεων. Αποσαφήνισε, όμως, πως «είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και ευελπιστούμε πως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα το έχουμε έτοιμο».

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Χορηγοί επικοινωνίας του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ, ήταν
– το newsletter Build και
– το περιοδικό Construction
της Boussias Media.

Dromeus Capital: Επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ σε logistics-γραφεία

Σε επενδύσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ στους τομείς των logistics και των γραφείων θα προχωρήσει εντός της επόμενης τριετίας η Dromeus Capital. Όπως αναφέρει, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο Βασίλης Τσιλιμπής, Partner της Dromeus Capital Management, στον τομέα των logistics οι νέες επενδύσεις (εξαιρουμένων των ήδη υλοποιούμενων) θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων δυόμισι ετών. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της κοινοπραξίας που έχει συστήσει η Dromeus Capital με την ελβετική Quilvest Capital Partners με αντικείμενο της επενδύσεις σε logistics, ήδη κατασκευάζει μία σύγχρονη αποθήκη.

Η νέα αυτή εγκατάσταση βρίσκεται στην Ελευσίνα και η επιφάνειά της ανέρχεται στα 42.000 τ.μ. Θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold και θα είναι έτοιμη προς λειτουργία το φετινό καλοκαίρι με μισθώτρια γνωστή εταιρεία 3PL. «Έχει ύψος 14 μ. και είναι μία από τις ελάχιστες με το συγκεκριμένο ύψος, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος το ανώτατο όριο από τη νομοθεσία ήταν 11,7 μ. Το συνολικό ύψος επένδυσης σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αξίας απόκτησης του οικοπέδου. Το project management πραγματοποιείται από εμάς όπου έχουμε προχωρήσει σε απευθείας συμφωνίες με εργολάβους για την κατασκευή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού είναι αυτό της προκατασκευής, την οποία ανέλαβε η εταιρεία Αρμός».

Στο πλάνο η κατασκευή μίας ακόμα αποθήκης στον Ασπρόπυργο
Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή και μίας ακόμα σύγχρονης αποθήκης. Η έναρξη των εργασιών είναι προγραμματισμένη για το επόμενο εξάμηνο, ενώ και αυτή θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold. Σύμφωνα με τον κύριο Τσιλιμπή, η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα βρίσκεται στον Ασπρόπυργο και η συνολική της επιφάνεια θα ανέρχεται στα 50.000 τ.μ. Η επένδυση σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί συνολικά στα επίπεδα των 45 εκατ. ευρώ. «Αναζητούμε διαρκώς νέες επενδύσεις, καθότι θεωρούμε ιδιαίτερα ελκυστικό τον χώρο των logistics, δημιουργώντας σύγχρονες αποθήκες που θα καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς. Στόχος μας είναι στα επόμενα δυόμισι χρόνια να έχουμε επενδύσει ποσό που θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στις ήδη υλοποιούμενες επενδύσεις στον τομέα αυτόν», επισημαίνει ο Partner της Dromeus Capital Management.

Επιπλέον επενδύσεις 150 εκατ. σε γραφεία Grade A με πιστοποίηση LEED Σε ό,τι αφορά στον τομέα των γραφείων η Dromeus Capital έχει πραγματοποιήσει σειρά τοποθετήσεων μέσω του προηγούμενου fund που έχει συστήσει από το 2018. «Η αξία χαρτοφυλακίου που έχουμε δημιουργήσει σε Grade A χώρους γραφείων, ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Οι τοποθετήσεις μας εντοπίζονται αποκλειστικά στην Αττική. Στον σχεδιασμό μας για τον τομέα των γραφείων είναι να επενδύσουμε επιπλέον 150 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας. Το ενδιαφέρον μας θα παραμείνει επικεντρωμένο στην Αττική και στις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσουμε».

Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται ένα κτίριο γραφείων 3.500 τ.μ. στην Καλλιθέα, σε κοντινή απόσταση από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Ετοιμάζουμε στην προκειμένη περίπτωση Grade A γραφεία, που θα πιστοποιηθούν με τη σειρά τους κατά το πρότυπο LEED στη βαθμίδα Gold με τη συνολική δαπάνη για το έργο αυτό (συμπεριλαμβανομένης της αξίας για την απόκτηση του κτιρίου) να ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ. Το νέο κτίριο θα είναι έτοιμο προς λειτουργία σε διάστημα εννέα μηνών».

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή και ενός ακόμη κτιρίου γραφείων στην οδό Σωρού στο Μαρούσι, με τη συνολική επιφάνεια κατά την παράδοσή του να είναι 3.000 τ.μ., πιστοποιημένο κατά LEED Gold, επενδύοντας συνολικά περί τα 10 εκατ. ευρώ. To σημαντικότερο έργο σε εξέλιξη από πλευράς της Dromeus Capital αφορά στην ανάπλαση του πρώην εκθεσιακού κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση, σε ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. Η αποπεράτωσή του είναι προγραμματισμένη σε διάστημα 12 μηνών από σήμερα. Το συνολικό ύψος επένδυσης σε αυτή την περίπτωση θα αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ.

 

LEED, BREEAM, WELL: Τα πρότυπα πιστοποίησης κτιρίων στο «μικροσκόπιο»

Ένα πρωτοποριακό πάνελ συζήτησης με θέμα τα πρότυπα πιστοποίησης κτιρίων LEED, BREEAM και WELL φιλοξένησε το Energy Efficiency in Buildings Conference που διοργάνωσε η Boussias Events, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τρεις ειδικούς: τη Sandra Bär, managing director της Beyond Sustainability, την Τζίνα Ξυραφά, BREEAM assessor, principal engineer της McBains και τον Λευτέρη Ζαχαράκη, technical account manager EMEA του International WELL Building Institute.

Μιλώντας για την πιστοποίηση LEED, η Sandra Bär ανέφερε: «Το LEED θέλει να αλλάξει τον τρόπο που σχεδιάζουμε τα κτίρια. Και το κάνει με έναν πάρα πολύ έξυπνο τρόπο. Δεν είναι ότι είναι μια “πράσινη” πιστοποίηση με μόνο περιβαλλοντικά οφέλη. Όχι. Είναι κάτι που είναι ολιστικό. Ναι, είναι και η ενεργειακή κατανάλωση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι future-proof. Είναι απόλυτη διαφάνεια. Θα έλεγα στους ανθρώπους από τις τράπεζες ότι αν είχατε κάποιον που ξέρει από LEED, όπως εγώ και του λέγατε ότι θέλετε να αγοράσετε το τάδε κτίριο, δεδομένου ότι στο site του LEED υπάρχει το scorecard από κάθε έργο που έχει πιστοποιηθεί παγκοσμίως, μπορεί κάποιος να σας πει ακριβώς γιατί το πήρε. Και αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο εργαλείο για το κομμάτι της χρηματοδότησης, ότι δεν μπορείς να κρυφτείς. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια». Επεσήμανε ακόμα ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει online στη διαβούλευση για το μέλλον του LEED, με την έκδοση 5.

Από την πλευρά της, η Τζίνα Ξυραφά, αφού παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του BREEAM, τόνισε: «Είναι πολλά τα οφέλη από μια πράσινη πιστοποίηση, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή. Εδώ είμαστε οι σύμβουλοι των πράσινων πιστοποιήσεων, όχι ανταγωνιστικά μεταξύ μας, αλλά αυτό που για μένα έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι θα πρέπει όλος ο κόσμος της αγοράς να ενημερώνεται για τις πράσινες πιστοποιήσεις, γιατί έχουν όλα αυτά τα οφέλη στο περιβάλλον, στο κοινωνικό σύνολο, στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Εμείς είμαστε υποστηρικτές αυτών των δράσεων και θα πρέπει να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να γίνεται λίγο πιο συντονισμένα και λίγο πιο συνεργατικά αυτή η προσέγγιση». Παίρνοντας τον λόγο, ο Λευτέρης Ζαχαράκης υπογράμμισε: «Αν δεν μετράμε κάτι, δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να δούμε ποιο είναι το όφελος. Το να θέτουμε στόχους και να δημιουργούμε γνώση και να προσκαλούμε όλους να συμμετέχουν είναι το σημαντικότερο. Όσον αφορά στο WELL, ήρθε ουσιαστικά να βοηθήσει τα συστήματα πιστοποίησης που θέτουν ως στόχο να μειώσουν την περιβαλλοντική κρίση και να φέρει σε ισορροπία την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία. Δεν είναι θέμα το να δουλεύουμε με την υγεία ή με τον πλανήτη, το θέμα είναι να δουλέψουμε και για τα δύο και να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία».

«Χρειάζεται ομάδα»
Στο πάνελ συμμετείχε και ο Χρύσανθος Μαρούχος, energy & environmental consultant/energy auditor/director της εταιρείας VCC, που ήταν και χορηγός του συνεδρίου και έδωσε τη δική του οπτική για τα τρία πρότυπα, με βάση την εμπειρία του. «Η ενεργειακή απόδοση, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ΑΠΕ είναι ένα μεγάλο κομμάτι των κτιρίων και θα πρέπει να επενδύουμε σε αυτά, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το wellbeing, είναι η διαχείριση νερού, είναι και το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς, των πράσινων μέσων, των σταθμών φόρτισης. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι αυτά δεν τα κάνει ένας ή δύο ή τρεις σύμβουλοι. Χρειάζεται ομάδα. Έχουμε ξεφύγει από το ότι ένα κτίριο το σχεδιάζει ένας πολιτικός μηχανικός, ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανολόγος. Πάμε πλέον σε σύμβουλο αειφορίας, σύμβουλο ευεξίας, σύμβουλο φωτισμού, σύμβουλο για πυρόσβεση, σύμβουλο Internet of Things… Μια μεγάλη ομάδα που θα μπορέσει να οδηγήσει τα κτίριά μας να γίνουν πιο πράσινα». Σημειώνεται ότι χορηγοί του Energy Efficiency in Buildings Conference ήταν η SenseOne και η VCC. Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν η AHI Carrier και η Team Sympraxis.

 

Σε διαβούλευση η μεγάλη επένδυση της Mytilineos στον Βόλο

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Mytilineos ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και την εκμετάλλευση όλων των πιθανών συνεργειών με την υπάρχουσα μονάδα της στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τώρα, λοιπόν, η εταιρεία αιτήθηκε στην Enterprise Greece την ένταξη της παραπάνω επένδυσής της στις διατάξεις του ν. 4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής, της ταχείας αδειοδότησης και των κινήτρων ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων. Το αίτημα έχει τεθεί προς διαβούλευση για το χρονικό διάστημα των δέκα ημερών. Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης έχει προϋπολογιστεί στο ποσό των 46 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αυτή θα δημιουργήσει τουλάχιστον 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το πλάνο της εταιρείας
Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά, αφ’ ενός, σε νέες κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό, τα οποία θα υλοποιηθούν στις υφιστάμενες, επιφάνειας 80.000 τετραγωνικών μέτρων, εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Ιωνία Βόλου και, αφ’ ετέρου, σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ειδικών μεταλλικών κατασκευών, προηγμένης τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν σε γήπεδο 32 στρεμμάτων που αγόρασε η εταιρεία για αυτόν τον σκοπό στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων δυτικά του υφιστάμενου εργοστασίου της. Η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει κυρίως συναρμολόγηση, συγκόλληση, ποιοτικό έλεγχο και μηχανουργική κατεργασία των ειδικών μεταλλικών διατάξεων. Με την επένδυση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση στη ζήτηση των εν λόγω προϊόντων, η εταιρεία στοχεύει να διπλασιάσει την υπάρχουσα κατασκευαστική δυναμικότητά της, αυξάνοντας σημαντικά τις νέες θέσεις εργασίας. Ας σημειωθεί, τέλος, πως στην αναφορά της Enterprise Greece αναφέρεται, πως ο αντίκτυπος σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο της επένδυσης θα είναι σημαντικός για την τοπική οικονομία και κοινωνία, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της χώρας συνολικά.

 

Ν. Χρυσόγελος: Τα επόμενα βήματα κατά της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα

Με ομιλία του Αντιδημάρχου κλιματικής διακυβέρνησης και κοινωνικής οικονομίας του Δήμου Αθηναίων, Νίκου Χρυσόγελου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Energy Efficiency in Buildings Conference που διοργάνωσε η Boussias Events την Παρασκευή 5 Απριλίου. O κ. Χρυσόγελος μίλησε για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο Χάρη Δούκα ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν κατατεθεί τρία σχέδια στο πλαίσιο της ένταξης της Αθήνας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

Το πρώτο σχέδιο αφορά στο πώς μπορεί η Αθήνα να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, ένας στόχος εξαιρετικά δύσκολος όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. «Θα έλεγα ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι και μια ευκαιρία, γιατί η κλιματική ουδετερότητα είναι μια ευκαιρία να αλλάξεις την οικονομία, δεν είναι απλώς να δράσεις για το κλίμα, είναι μια ευκαιρία να κάνεις την πόλη πιο πράσινη, πιο ανθεκτική, να δημιουργήσεις συνεργασίες και μια ζωντανή οικονομία που θα περιλαμβάνει όλους», σημείωσε.

Το δεύτερο σχέδιο είναι το επενδυτικό σχέδιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να γίνει πιο «πράσινη» η πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσόγελος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να προτείνουν ιδέες ώστε αυτό το σχέδιο να ενσωματώσει καινούργια εργαλεία, «γιατί δεν μπορεί να απαιτείς κλιματική ουδετερότητα πιστεύοντας ότι απλώς έχεις κάποιους πόρους σε δημοτικό ή σε εθνικό επίπεδο, χρειάζονται καινούργια εργαλεία, καινούργιες ιδέες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, το τρίτο σχέδιο αφορά στην συμπεριληπτικότητα και θα περιλαμβάνει τη στρατηγική για συμμετοχή των φορέων και των πολιτών σε αυτόν τον μετασχηματισμό της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή δημιουργεί δύο νέους θεσμούς: το Κλιματικό Φόρουμ Αθήνας, με ανοιχτή διαβούλευση και την Κλιματική Συνέλευση Νέων, με επικέντρωση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Επίσης, δρομολογείται ένα μεγάλο πρόγραμμα με «κλιματικά σχολεία», όπου το σχολείο τόσο σαν κτίριο όσο και σαν διαδικασία γίνεται κλιματικά υπεύθυνο.

Σε κίνδυνο 200 περιοχές
Μιλώντας γενικότερα για την κλιματική κρίση, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, όπου βιώνουμε την κλιματική κρίση κατά 20-30% πιο έντονα, ενώ υπογράμμισε πως «η κλιματική κρίση δεν είναι τόσο για τον πλανήτη, ο πλανήτης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιβιώσει. Το πρόβλημα είναι αν οι κοινωνίες μπορούν να προσαρμοστούν με τόσο γρήγορες αλλαγές στο κλίμα».

Επεσήμανε ακόμα: «Οι πόλεις δεν είναι προετοιμασμένες για τα νέα κλιματικά δεδομένα, ούτε από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, ούτε από άποψη υποδομών. Και αυτά δε γίνονται βέβαια μέσα σε ελάχιστες μέρες ή μήνες.
Είναι μια συνολική αναδιάταξη που πρέπει να γίνει στις πολιτικές, στις υποδομές, στο ανθρώπινο δυναμικό. Στην πολιτική προστασία έχουμε έναν διευθυντή και έναν γραμματέα, σε μία πόλη που είναι στο “κόκκινο” από άποψη κινδύνων. Έχει λόφους, έχει περιοχές που πλημμυρίζουν, σε κίνδυνο είναι 200 περιοχές που έχουμε καταγράψει. Είναι περιοχές που έχουν πολύ σοβαρά θέματα σε σχέση με τη θερμική νησίδα, δηλαδή οι θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές είναι πολύ πιο υψηλές από άλλες περιοχές».