Η NSG Τεχνικές Κατασκευές αναβαθμίζει το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Εργασίες λειτουργικής και βιοκλιματικής αναβάθμισης θα γίνουν στο Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, μετά και την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεσή τους από τη δημοτική αρχή και την NSG Τεχνικές Κατασκευές. Η τελευταία αναδείχθηκε ως ανάδοχος αυτού του, αρχικού προϋπολογισμού 1.710.961,81 ευρώ (με ΦΠΑ), έργου, έχοντας προσφέρει μέση έκπτωση 0,09%, ενώ πρέπει να το αποπερατώσει έως την 30/09/2025.
Η ολοκληρωμένη ανακατασκευή του δημοτικού κτιρίου που βρίσκεται επί της παραλιακής Λεωφόρου Καραμανλή, στη ΔΕ Βούλας, αποτελεί το αντικείμενο του project. Η θέση του κτιρίου, η πολυμορφία, οι χρήσεις και οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτό, το καθιστούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στους χώρους του βρίσκονται το γραφείο του Δημάρχου και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στεγάζονται χρήσεις ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιοχής (λ.χ. πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομιλίες, ημερίδες). Στόχος της αναβάθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου, καθώς και ο επανασχεδιασμός για την βελτίωση της λειτουργικότητάς του ως δημοτικού πολυχώρου, ώστε αυτό να αποκτήσει νέα ταυτότητα και να εναρμονιστεί με τα σύγχρονα πρότυπα και ανάγκες.

BriQ: Αύξηση όλων των μεγεθών της το 2023

Η BriQ Properties γνωστοποίησε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023, τονίζοντας πως κατέγραψε σε ενοποιημένο επίπεδο αύξηση όλων των μεγεθών της. Μεταξύ άλλων, τα έσοδά της από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 14% και ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Ακόμη, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της την 31/12/2023 ήταν 148,9 εκατ. ευρώ, έναντι 136,3 εκατ. την 31/12/2022 (αύξηση 9%). Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των ακινήτων σε εύλογη αξία ήταν 8,1 εκατ. ευρώ (2022: 7,5 εκατ.). Επιπλέον, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 19% και ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ (5,8 εκατ. την προηγούμενη χρήση) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 5,4 εκατ. ευρώ (4,8 εκατ. την χρήση του 2022, αύξηση 14%), ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν 4% και ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ (4,6 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση).
Τα ακίνητα και το πιο σημαντικό γεγονός

Όσον αφορά, τώρα, στην κατανομή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων στις 31/12/2023 ανά κατηγορία κλάδου ακίνητης περιουσίας, ήταν 51% σε κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics), 26% σε κτίρια γραφείων, 20% σε ξενοδοχεία και 3% σε λοιπές κατηγορίες ακινήτων. Την 31/01/2024, η συνολική αξία των ακίνητων της BriQ ήταν 208 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με την εταιρεία, το «σημαντικότερο» γεγονός της χρήσης 2023 ήταν η υπογραφή, την 23/02/2023, της συμφωνίας σχετικά με τη συγχώνευση δια απορρόφησης της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ («ICI»).

Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας ολοκληρώθηκε την 31/01/2024 με την αγορά 16 ακινήτων από την ICI, συμπεριλαμβανομένων και των 14 ακινήτων της ICI που είναι μισθωμένα στην Alpha Bank, έναντι 56,6 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα υπογράφηκε και προσύμφωνο για το 17ο ακίνητο αυτής της συμφωνίας με τιμή πώλησης 4 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με τραπεζικό δανεισμό. Μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης και των 17 ακινήτων τους ερχομένους μήνες, το χαρτοφυλάκιο της BriQ θα περιλαμβάνει 42 ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 212 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά της από ενοίκια θα αυξηθούν περίπου κατά 6,4 εκατ. ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε 15,7 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η εταιρεία υπογραμμίζει πως συνεχίζει την επενδυτική της στρατηγική:
α) κατασκευάζοντας νέο κέντρο αποθήκευσης και διαμονής (ΚΑΔ 2) στον Ασπρόπυργο Αττικής (που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2024),
β) επεκτείνοντας το ξενοδοχειακό συγκρότημά της στην Πάρο (με τη νέα πτέρυγα να εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη για λειτουργία για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν),
γ) κατασκευάζοντας νέο κτίριο γραφείων πιστοποιημένου κατά LEED επί της Λ. Ποσειδώνος 42 στην Καλλιθέα Αττικής (σ.σ. η κατασκευή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2025) και
δ) επενδύοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων της μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και άλλων ενεργειακών αναβαθμίσεων.

Υπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ και αφετέρου της εταιρείας «Νέα Εγνατία Οδός ΑΕ» ως παραχωρησιούχου και των αρχικών μετόχων, ΓΕΚ Τέρνα ΑΕ και Egis Projects SA, έναντι προσφοράς ύψους 1.496.100.000 ευρώ, που θα επαναϋπολογιστεί βάσει των προβλέψεων της σύμβασης παραχώρησης κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης. Τίθεται, έτσι, σε τροχιά ολοκλήρωσης η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει για 35 χρόνια το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων.

Όπως προβλέπεται, οι υποδομές αυτού του σημαντικού οδικού άξονα θα αναβαθμιστούν, ενώ εντός πέντε ετών από την έναρξη της παραχώρησης θα ολοκληρωθούν επενδύσεις άνω των 420 εκατ. ευρώ για την ανάταξή του και την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του οδικού άξονα Χαλάστρα-Εύζωνοι για να αποκτήσει τεχνικές προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητόδρομου. Ακόμη, στη διάρκεια των 35 ετών της σύμβασης προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες βαριάς συντήρησης συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει, τέλος, κατασκευή 16 σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών και 12 σύγχρονων χώρων στάθμευσης και αναψυχής κατά μήκος του οδικού άξονα.

 

Έργα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αμαρουσίου, από την Οδός ΑΤΕ

Βαίνουν προς υλοποίηση επεμβάσεις συντήρησης και ανακατασκευής του δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Αμαρουσίου, καθώς το εργολαβικό συμφωνητικό για την εκτέλεσή τους υπογράφτηκε, από τη δημοτική αρχή και τον ανάδοχό τους. Ο τελευταίος είναι η εταιρεία Οδός ΑΤΕ, ο οποίος, στη διάρκεια του ανοικτού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε, προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 50,89% και πέτυχε να της κατακυρωθεί η σύμβαση.

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπονται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες παρεμβάσεις οδοποιίας: καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, υπόβαση και βάση οδοστρωσίας, απόξεση και φρεζάρισμα υπάρχοντος ασφαλτικού, εφαρμογή ασφαλτικής προεπάλειψης, εφαρμογή ασφαλτικής ισοπεδωτικής στρώσης, ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας, επισκευή φθορών οδοστρώματος, επισκευή καθιζήσεων, επισκευή και κατασκευή πεζοδρομίων.
Όσον αφορά στην προθεσμία για πραγματοποίηση των προβλεπόμενων εργασιών, έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

 

Διαγωνισμός για έργα ανακαίνισης στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας

Δημοπρατήθηκαν, με προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, έργα ανακαίνισης και ανακατασκευής χώρων σε διάφορες θέσεις του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας. Αναθέτουσα αρχή είναι η Διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, η οποία είναι, παράλληλα, ο κύριος και ο φορέας υλοποίησης του έργου. Τον διαγωνισμό διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται, ότι το κόστος των επεμβάσεων έχει προϋπολογιστεί σε 1.965.400 ευρώ (με ΦΠΑ) και πως η προθεσμία που ορίστηκε για την περαίωσή τους είναι 13 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της διορίας υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η Δευτέρα 13/05/2024 και ώρα 11:00.

Οι προτεινόμενες εργασίες είναι:
• Αντικατάσταση όλων των υδραυλικών σωληνώσεων του παλαιού κτιρίου κρύου και ζεστού νερού χρήσης, καθώς και ανακυκλοφορίας
• Αντικατάσταση όλων των αποχετεύσεων του παλαιού κτιρίου
• Πλήρης ανακατασκευή 60 WC του παλαιού κτιρίου του νοσοκομείου και μετατροπή κάποιων εξ αυτών σε WC ΑΜεΑ (για τα WC κοινού, τουλάχιστον ένα ανά όροφο).
• Πλήρης ανακατασκευή των μαγειρείων, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν με αυστηρότερους κανόνες υγιεινής. Θα γίνει βελτίωση και αναβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής και της λειτουργίας των μαγειρείων και των σταθμών διανομής γευμάτων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων γευμάτων και τη διασφάλιση της υγείας. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν τέσσερις νέοι ψυκτικοί θάλαμοι.
• Ανακατασκευή νέου χώρου για την εγκατάσταση του στεφανιογράφου ο οποίος θα πληροί τις προδιαγραφές για τη λειτουργία του μηχανήματος και θα βρίσκεται δίπλα στα νέα χειρουργεία της μονάδας (επισυνάπτεται σχετικό σχέδιο κάτοψης).

Στη λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες»

Οι εταιρείες «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί» και «Delta Engineering ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί» του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas 2024. Ειδικότερα, η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί» είναι 6η στην κατηγορία των εταιρειών με 250+ εργαζόμενους, ενώ η «Delta Engineering ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί» είναι 7η στην κατηγορία των εταιρειών με 50-250 εργαζόμενους, στη λίστα του Great Place to Work® Best WorkplacesTM for Women Hellas 2024.

Η διάκριση αυτή βασίζεται στην ανώνυμη και εμπιστευτική αξιολόγηση που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας σχετικά με την εμπειρία τους από το εργασιακό τους περιβάλλον. Τα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζουν την θέση της εταιρείας στη λίστα των καλύτερων εταιρειών για γυναίκες, Best Workplaces™ for Women Hellas, είναι η συνολική απόδοση της εταιρείας στο ερωτηματολόγιο έρευνας εργασιακού κλίματος Trust Index™, οι θετικές απαντήσεις των γυναικών στην έρευνα συγκρινόμενες με το σύνολο του πληθυσμού της εταιρείας και, τέλος, η βαρύτητα των απαντήσεων των εργαζομένων γυναικών σε επιμέρους ερωτήσεις που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των φύλων στην εταιρεία, τις ίσες αμοιβές, τη δυνατότητα εξέλιξης και προαγωγών, τη δυνατότητα λήψης άδειας όταν χρειάζεται, καθώς και την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής.

Ασπροκάτ: Γύρισε σε κερδοφορία και βλέπει αύξηση τζίρου 20% φέτος

Αύξηση τζίρου της τάξης του 20% αναμένει η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας προκατασκευασμένων στοιχείων Ασπροκάτ ΑΒΕΕ κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου, συγκριτικά με την οικονομική χρήση 2022-23, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για την περασμένη χρήση. Σύμφωνα με αυτήν, η χρήση 2022-23 έκλεισε με μικρή μείωση των πωλήσεων, στα 7,31 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 7,66 εκατομμύρια στην αμέσως προηγούμενη χρήση. Επισημαίνεται, πως η συγκράτηση του κόστους πωλήσεων κατά 500 και πλέον χιλιάδες ευρώ βοήθησε στην αύξηση της μεικτής κερδοφορίας από τα 657.468 ευρώ στα 837.417 ευρώ και επομένως του μεικτού περιθωρίου κέρδους από το 9,4% στο 13%.

Παράλληλα, τα έσοδα της Ασπροκάτ από την εκποίηση ακινήτου στη θέση Κακάβι στον Ασπρόπυργο ήταν ο καταλύτης για να «γυρίσουν» σε θετικό έδαφος τόσο η λειτουργική κερδοφορία (κέρδη 1,07 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 89.057 ευρώ το 2021-22), όσο και η καθαρή κερδοφορία (κέρδη 585.130 ευρώ, έναντι ζημιών 395.118 ευρώ το 2021-22). Τα κέρδη αυτά θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για να συμψηφιστούν ζημιές προηγούμενων χρήσεων και η προκύπτουσα διαφορά δεν θα διανεμηθεί στους μετόχους. Αναφορικά με στον δανεισμό της εταιρείας, αυτός μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια της χρήσης 2022-23: ο μακροπρόθεσμος δανεισμός, που το 2021-22 ξεπερνούσε τον κύκλο εργασιών και έφτανε τα 7,78 εκατ. ευρώ, περιορίστηκε στα 5,54 εκατ. ευρώ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και το βραχυπρόθεσμο μέρος των μακροπρόθεσμων δανείων αθροιστικά έφτασαν λίγο πάνω από το 1 εκατομμύριο ευρώ, έναντι σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ το 2021-22.

Θα ξεπεράσει τα 8,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος φέτος
Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της Ασπροκάτ είχε θέσει ως κυριότερο στόχο την επέκταση των εργασιών της μέσω δημοσίων έργων, καθώς και τη συμμετοχή σε μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα μέσω συνεργασιών-και παρά τις προκλήσεις, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η ενεργειακή κρίση, αυτός είναι ένας στόχος που μάλλον επιτυγχάνεται, καθώς με βάση τα στοιχεία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024, οι προσδοκίες της διοίκησης κάνουν λόγο για αύξηση τζίρου κατά 20% σε σχέση με το 2022-23, δηλαδή πάνω από τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, στρατηγική της εταιρείας είναι η καθιέρωσή της εντός της επόμενης πενταετίας ως μία σημαντική βιομηχανική δύναμη προκατασκευασμένου σκυροδέματος, με διείσδυση στην αγορά ων δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Σημειώνεται ότι η Ασπροκάτ, με ιστορία που χρονολογείται από το 1918, όταν και ιδρύθηκε η «Κεραμοποιία Δ. Καμπόλη», εξέλιξη της οποίας αποτελεί, είναι σήμερα η σημαντικότερη εταιρεία στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας προκατασκευής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευάσει, σε συνεργασία με μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, πάνω από 1.500.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων και λειτουργικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα.

Λιαχτίδα ΑΤΕΒΕ: Θα κάνει επισκευές βλαβών σε δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης

Στην υπογραφή του μεταξύ τους συμφωνητικού για υλοποίηση επείγοντος χαρακτήρα επισκευών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης της δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησαν η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) AE και η εταιρεία Λιαχτίδα ΑΤΕΒΕ. Η τελευταία, που είναι ο ανάδοχος του έργου, κατόρθωσε να της κατακυρωθεί η σύμβασή του έχοντας προσφέρει μέση έκπτωση 21%. Υποχρεούται, δε, να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες μέσα σε διάστημα 24 μηνών από την ημερομηνία που θα δοθεί γραπτώς στην ίδια η πρώτη εντολή.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάθεση των προς εκτέλεση παρεμβάσεων, αυτές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Η επισκευή των βλαβών που έχουν παρατηρηθεί στο δίκτυο ύδρευσης θα γίνει είτε με τοπική επέμβαση, όταν εμφανίζονται σημειακές διαρροές, είτε με την αντικατάσταση τμημάτων αγωγών, με τις αντίστοιχες συνδέσεις των οικοδομών όταν εμφανίζονται μεγαλύτερης έκτασης διαρροές μη επισκευάσιμες, κτλ.

Στο τεχνικό αντικείμενο της εργολαβίας συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή χυτών φρεατίων τοποθέτησης, κυρίως υφιστάμενων συσκευών λειτουργίας (δικλείδων, αεροεξαγωγών, κτλ) του δικτύου, τα οποία θα εξασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των συνεργείων σε αυτές, καθώς και μεμονωμένες εργασίες απαιτούμενες για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Δικτύων Ύδρευσης (ΔΔΥ) της ΕΥΑΘ ΑΕ. Οι εργασίες αυτές εκτελούνται στην περιοχή επιχειρησιακής δραστηριότητας των συνεργείων του Δυτικού Τομέα (συνεργείο Ευόσμου, Σταυρούπολης, Συκεών) της ΕΥΑΘ ΑΕ, με τη συνεργασία ή μη των συνεργείων της ΕΥΑΘ ΑΕ και αποσκοπούν στην εν γένει συντήρηση του δικτύου ύδρευσης. Να αναφερθεί, πως η ανάδοχος Λιαχτίδα ΑΤΕΒΕ είναι υποχρεωμένη να εκτελεί εργασίες και εκτός της περιοχής επιχειρησιακής δραστηριότητας των συνεργείων του Δυτικού Τομέα της ΕΥΑΘ ΑΕ, εφόσον αυτό απαιτηθεί και κριθεί απαραίτητο από την τελευταία. Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανερχόταν στο ποσό των 2.046.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ).

 

Πραγματοποίηση έκθεσης Stone Xiamen Fair με εντυπωσιακή ελληνική συμμετοχή

Η Enterprise Greece, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης (ΣΕΜΜΘ), στήριξε για πρώτη φορά την εθνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων Stone Xiamen Fair, η οποία και πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως και τις 19 Μαρτίου 2024 στην Κίνα, στο εκθεσιακό κέντρο «Xiamen International Conference and Exhibition Center». Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο του μαρμάρου και των φυσικών πετρωμάτων εκτός ευρωπαϊκού χώρου, η οποία εκτείνεται σε συνολικά 8 εκθεσιακούς χώρους έκτασης 191 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 2 χιλιάδες εκθέτες από όλο τον κόσμο και πάνω από 150 χιλιάδες επισκέπτες από 120 χώρες. Μεταξύ των επισκεπτών, βρέθηκαν διεθνείς και εγχώριοι κατασκευαστές, όπως και προμηθευτές μαρμάρου και πέτρας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες στον κλάδο του μαρμάρου και των φυσικών πετρωμάτων.

Εντυπωσιακή η ελληνική συμμετοχή
Στη φετινή Stone Xiamen Fair συμμετείχαν 13 τον αριθμό ελληνικές εταιρείες, τα περίπτερα των οποίων κάλυψαν συνολική επιφάνεια 887 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκονταν σε κομβικά σημεία της έκθεσης.
Παρουσίασαν, δε, εντυπωσιακές κατασκευές και, με το λογότυπο «Greek Marble|Then.Now.Forever» να αποτελεί μέρος της προβολής τους, έγιναν πόλος έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης.
Η Enterprise Greece προσθέτει, στην ανακοίνωσή της για το θέμα, ότι το γεγονός πως η Κίνα αποτελεί την κυριότερη χώρα εξαγωγής ελληνικού μαρμάρου δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην παρουσία της χώρας μας στην εν λόγω έκθεση.

Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην Stone Xiamen Fair ήταν οι εξής:
Danae LTD, Moschou SA Marmi Graniti, MVM Galanis PC, FHL I Kiriakidis Marbles-Granites SA, Iktinos Hellas SA, Pavlidis SA, Nordia SA, Dermitzakis Bros SA, Solakis Antonios Marble SA, Stonetech Gonianakis, Skarlis Marble SA, Marmyk Iliopoulos Ltd, Aghia Marina Marble Ltd-Dimitrios Perrakis. Να αναφερθεί, επιπροσθέτως, το ότι η Enterprise Greece είχε ετοιμάσει ειδικά διαμορφωμένο χώρο 24 τετραγωνικών μέτρων, σε κεντρικό σημείο της έκθεσης, για την προβολή του ελληνικού brand του μαρμάρου, στο πλαίσιο του τριετούς διάρκειας στρατηγικού σχεδίου για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης. Επισημαίνεται, τέλος, πως την έκθεση επισκέφτηκε ο Γενικός Πρόξενος στην Γκουανγκτζόου, Μαρτίνος Μανδαλίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανδαλίδης συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην τελετή των εγκαινίων, ενώ είχε και την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

 

Χρωματοβιομηχανία: Νέος κύκλος ανατιμήσεων στην Ελλάδα

Ανατιμήσεις βρίσκονται προ των πυλών στην αγορά των χρωμάτων, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Όπως πληροφορούμαστε, η Βιβεχρώμ, η οποία είναι, κατά βάση, η εταιρεία που ανακοινώνει πρώτη τιμοκαταλόγους, ήδη άνοιξε την αγορά για φέτος ανακοινώνοντας τους νέους της τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις στα προϊόντα της, συνυπολογίζοντας τις ευρύτερες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και πώς αυτές επηρεάζουν το κόστος παραγωγής της. Ακολουθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου με αντίστοιχες κινήσεις αναθεώρησης των τιμών τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, το σύνολο των εταιρειών θα έχει ανακοινώσει τις νέες τιμές πριν από το Πάσχα και αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 5% έως και 7%.

Αυξημένα μεταφορικά, καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων
Αρκετοί είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτές τις ανατιμήσεις, καθότι η Ερυθρά Θάλασσα και οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα που επηρεάζει τα δεδομένα και στη βιομηχανία χρωμάτων με τις τιμές στα μεταφορικά να παραμένουν σταθερά υψηλές. Είναι γεγονός, ότι κατά τους τελευταίους μήνες πολλά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων των Maersk και MSC δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες Χούθι.

Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την προσπάθεια των ναυτιλιακών εταιρειών να χαράξουν εναλλακτικές διαδρομές για την ασφάλεια των μελών του πληρώματος και των εμπορευματοκιβωτίων τους. Την ίδια στιγμή, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος παράδοσης (κάτι που έχουν προβλέψει όλοι οι παίκτες της χρωματοβιομηχανίας) όταν έρχονται προϊόντα από την Κίνα, γεγονός που επίσης αυξάνει το κόστος. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν αυξήσει τις τιμές στις πρώτες ύλες. Ανοδική είναι η τάση των τιμών σε πρώτες ύλες όπως είναι το στυρένιο που αποτελεί βασικό συστατικό για τη βιομηχανία χρωμάτων αλλά και στα μονομερή συνολικά. Εμφανίζονται, παράλληλα, καθυστερήσεις στις παραδόσεις, λόγω του ότι η ζήτηση στα εργοστάσια είναι υψηλή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραδώσουν εγκαίρως τις παραγγελίες που δέχονται.

Αδιάκοπη η οικοδομική δραστηριότητα και τον χειμώνα-Ανοδική η αγορά σε σχέση με το 2023.
Οι αυξήσεις τιμών αποδίδονται κατά τις ίδιες πηγές στον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών στα εργατικά. Ο χειμώνας κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά και δεν σταμάτησαν οι οικοδομικές εργασίες. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να μην έχουν μείνει πλεονάσματα αποθεμάτων στις εταιρείες χρωμάτων.  Η ζήτηση ήταν ικανοποιητική σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, λόγω της καλοκαιρίας κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες που διεξάγονταν στις οικοδομές. Σημειώνεται, τέλος, πως η αγορά είναι θετική σε σχέση με πέρυσι και, μάλιστα, σε ορισμένες των περιπτώσεων, το ποσοστό μπορεί να είναι και διψήφιο για κάποιες εταιρείες.