Επενδύσεις 60 εκατ. σε βιομηχανικά ακίνητα στην Ελλάδα στο δ’ τρίμηνο του 2023

Ισχυρές επιδόσεις παρουσίασε στο δ’ τρίμηνο του 2023 η αγορά βιομηχανικών ακινήτων στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, σύμφωνα με έκθεση της Delfi Analytics. Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό ο όγκος των επενδύσεων στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων έφτασε στα επίπεδα των 60 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση τόσο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, όσο και με το προηγούμενο τρίμηνο του 2023.

Εμφανής στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είναι η ανεπαρκής προσφορά εγκαταστάσεων logistics, με αποτέλεσμα να καταγράφεται έντονη ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και του διαθέσιμου αποθέματος, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο των τιμών ενοικίασης για υψηλής ποιότητας ακίνητα logistics. Επιπλέον, καταγράφεται μια ευδιάκριτη τάση ισχυρής ζήτησης για σύγχρονους αστικούς χώρους από μικρότερους έως μεσαίους ενδιαφερόμενους. Η τάση αυτή έχει λειτουργήσει καταλυτικά στις προσπάθειες για αναβάθμιση σημαντικών τμημάτων του υπάρχοντος αποθέματος βιομηχανικών και logistics ακινήτων σε αστικές περιοχές, αντικατοπτρίζοντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των ενοικιαστών στην αγορά.

Ευκαιρίες στην περιοχή των Μεσογείων
Εστιάζοντας στην Αττική, η Delfi Analytics κάνει αναφορά στις πέντε περιοχές όπου συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο τα βιομηχανικά ακίνητα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους η καθεμία, επισημαίνοντας ότι ειδικά στην περιοχή των Μεσογείων παρουσιάζονται ευκαιρίες για την ανάπτυξη βιομηχανικών ακινήτων, λόγω των επεκτεινόμενων υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ενώ για τη βόρεια Αττική σημειώνεται ότι περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος και η Μεταμόρφωση συνδυάζουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ένα αστικό περιβάλλον και είναι πιο ελκυστικές για επιχειρήσεις που αναζητούν μία ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργική αποδοτικότητα και την ποιότητα ζωής.

Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες
Η έκθεση της Delfi Analytics καταγράφει και τις σημαντικότερες αγοραπωλησίες βιομηχανικών ακινήτων που ανακοινώθηκαν στο δ’ τρίμηνο 2023. Μεταξύ αυτών, η απόκτηση αποθηκών 17.060 τ.μ. που μισθώνει η Goldair Cargo στη Μάνδρα από την Trastor, έναντι 7 εκατ. ευρώ, η απόκτηση του πρώην εργοστασίου της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, η αγορά του κτιρίου της ιστορικής υποδηματοποιίας Αλυσίδα από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, η απόκτηση του βιοτεχνικού συγκροτήματος εκτυπώσεων Ίρις από τον Θέμη Αλαφούζο, η επένδυση ύψους 13 εκατ. ευρώ της Goldair Holdings για την αγορά εγκαταστάσεων logistics επιφάνειας 14.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο και η επέκταση του αποτυπώματος της Samson Logistics με την απόκτηση αποθηκών 3.000 τ.μ. στη Σίνδο. Αξιοσημείωτη εξέλιξη που δείχνει την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία των εξειδικευμένων υπηρεσιών logistics στην Ελλάδα ήταν επίσης η στρατηγική κίνηση της Neptune Land Services να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics για αυτοκίνητα FERST Logistics, οι εγκαταστάσεις της οποίας εκτείνονται σε 400.000 τ.μ.

 

Διαγωνισμός από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για αγορά ακινήτου προς στέγαση δομών του

Ακίνητο στην Αθήνα ενδιαφέρεται να αγοράσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) για τη στέγαση των εκάστοτε δομών του και προκήρυξε, έτσι, δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για να λάβει προσφορές. Η συνολική δαπάνη για την αγορά αυτή ορίστηκε πως δεν θα υπερβαίνει τα 11,6 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν πρέπει να υπερβαίνουν και οι προσφορές των ενδιαφερόμενων. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η Πέμπτη 25/4/2024 και ώρα 10:00. Την ίδια μέρα και ώρα 12:00 έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα ο διαγωνισμός.

Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που αναζητά το ΕΑΠ
Το ΕΑΠ εξηγεί, στη διακήρυξη, ότι το προς αγορά ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, στο κέντρο της πόλης της Αθήνας, σε ακτίνα μέχρι 2,5 χιλιόμετρα από την πλατεία Ομονοίας και επί κεντρικής λεωφόρου. Κατά την αξιολόγηση των προσφερόμενων ακινήτων θα ληφθούν υπόψη η αυτονομία και η «προσωπικότητα» των κτιρίων, η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία (ΑΜεΑ), η πολύ καλή κατάσταση του, η θέση και γενικά η διαρρύθμιση και λειτουργικότητα των χώρων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενιαίου χώρου τουλάχιστον 400 τ.μ. για τη φιλοξενία εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, κλπ, εκδηλώσεων.

Επίσης, το προσφερόμενο ακίνητο θα πρέπει να έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή να κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+. Επιπλέον, κατά την παράδοσή του στο ΕΑΠ, το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει, μεταξύ πολλών άλλων, κατάλληλες εγκαταστάσεις φωτισμού τεχνολογίας LED (φωτιστικά σώματα κατάλληλα για συνεχή λειτουργία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), εγκαταστάσεις αερισμού, εγκαταστάσεις ηχομόνωσης-ηχοπροστασίας, μέσα σκίασης των παραθύρων, εγκαταστάσεις κεντρικού κλιματισμού (θέρμανση-ψύξη) για όλους τους χώρους, εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τουλάχιστον 30 θέσεις στάθμευσης με κατάλληλη σήμανση.

Θα πρέπει, επιπρόσθετα, να έχει πιστοποιημένο δίκτυο δομημένης καλωδίωσης UTP κατ’ ελάχιστον cat. 7, δίκτυο αδιάλειπτης παροχής ρεύματος (δίκτυο UPS με κατάλληλους ξεχωριστούς πίνακες) χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη των συσκευών αδιάλειπτης παροχής (UPS) κατ’ ελάχιστον μία παροχή ρευματοδότη ανά θέση εργασίας και όπου δεν υφίστανται οι θέσεις εργασίες δύο τουλάχιστον ανά χώρο, ανελκυστήρα με πιστοποιητικό περιοδικού ελέγχου εκδιδόμενο από πιστοποιημένο φορέα σε ισχύ, όπως επίσης και πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την πυροσβεστική για χρήση των λειτουργιών του ΕΑΠ. Στο κείμενο της προκήρυξης διευκρινίζεται, τέλος, ότι ο πωλητής είναι υποχρεωμένος, αποκλειστικά με δική του ευθύνη, φροντίδα αλλά και δαπάνες, να διαμορφώσει το ακίνητο κατάλληλα ώστε αυτό να μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως «τελικό προϊόν» αγοράς, ολοκληρωμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διαθέτει όλες τις απαιτούμενες ιδιότητες και χαρακτηριστικά, έτοιμο «με το κλειδί στο χέρι».

Συμβάσεις 45 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να μπουν στο «ταμείο» της ΕΚΤΕΡ

Συνολικές συμβάσεις 45 εκατομμυρίων υρώ πρόκειται να υπογράψει το προσεχές χρονικό διάστημα η ΕΚΤΕΡ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Build πηγές οι οποίες βρίσκονται κοντά στην εταιρεία. Ειδικότερα η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί προσωρινή μειοδότης για έργα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ παράλληλα επίκειται η υπογραφή της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχει αποστείλει τα απαιτούμενα έγγραφα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τα δύο νοσοκομεία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών υγείας το οποίο και τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός των άλλων, εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων για έργα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), οι οποίες τελούν υπό την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται να υλοποιηθεί η κατασκευή νέων εργαστηρίων και εγκαταστάσεων του ΙΤΕ στα Ιωάννινα από κοινού με την Εργοδυναμική Πατρών.

Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ άνευ ΦΠΑ. Επίσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης η ΕΚΤΕΡ θα αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων κτιρίων για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το τρίτο έργο, τώρα, θα υλοποιηθεί για λογαριασμό του ΙΤΕ στην πόλη του Ρεθύμνου, με τον προϋπολογισμό του να είναι στα επίπεδα των 667 χιλιάδων ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Το εν λόγω project αφορά στην ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤΕΡ συνεχίζει να καταθέτει προσφορές όπου υπάρχει αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΣτΕ για την Πάρο
Σε ό,τι αφορά στην επένδυση που έχει προγραμματίσει για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί της Πάρου, η εταιρεία αναμένει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από τον επαναπροσδιορισμό του αρχικού σχεδιασμού στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του αιτητικού και τις υποδείξεις του ανώτατου δικαστηρίου. Η επένδυση για το νέο ξενοδοχείο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε έκταση 327 στρεμμάτων, με το σύνολο της δαπάνης να υπολογίζεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤΕΡ συλλέγει και τα στοιχεία τα οποία, εντός του έτους, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην αναβάθμισή της, από κατασκευαστική εταιρεία με εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης, σε 7ης.

Προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε υποβολή του αιτήματος αναβάθμισης του πτυχίου της, καθότι ελέγχει εσωτερικά όλα τα στοιχεία που απαιτεί ο νόμος σε αυτή την περίπτωση πριν προχωρήσει στο συγκεκριμένο βήμα. Κατόπιν, ο σχετικός φάκελος υποβάλλεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ταυτοχρόνως, η εταιρεία ετοιμάζει νέα γραφεία στην Αγία Παρασκευή όπου βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Ο αρχιτέκτονας που έχει εκπονήσει τη μελέτη του έργου είναι ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Καραδήμας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος και με την έκδοση οικοδομικών αδειών. Από εκεί και πέρα, η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη υλοποιείται από την ΕΛΤΕΜΕ, ενώ τη στατική μελέτη έχει αναλάβει να εκπονήσει ο μηχανικός Κωστής Αγραφιώτης της Α&Κ Μηχανική Μελετητική Εταιρεία.