ΕΛΙΠΥΚΑ: Πραγματοποιείται το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου 2024, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
Αποτελεί, εξάλλου, την πιο δυναμική συνάντηση στον ευρύτερο χώρο της πυροπροστασίας των κτιρίων και των κατασκευών, με στόχο την ενημέρωση και την ενίσχυση της δικτύωσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Μάθετε περισσότερα για το Συνέδριο εδώ.

Θεματολογία Συνεδρίου:
1. Ο σχεδιασμός της πυροπροστασίας κτιρίων
2. Η συμπεριφορά δομικών υλικών έναντι φωτιάς
3. Τα σύγχρονα συστήματα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας
4. Νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα-αγορά
5. Οι φωτιές προσόψεων και φωτιές σε ψηλά κτίρια
6. Απαιτήσεις σύνθετων επιδόσεων από τα πυράντοχα συστήματα στην όψη κτιρίων
7. Η ανάγκη ύπαρξης υποχρεωτικής πιστοποίησης κατασκευής και εφαρμογής τελικού πυράντοχου προϊόντος-συστήματος από ανεξάρτητο φορέα
8. Η πυροπροστασία κατασκευών και ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων (WUI)
9. Η ανάλυση επικινδυνότητας φωτιάς
10. Product liability-αστική ευθύνη προϊόντος και παραγωγής
11. Συντήρηση και επιθεώρηση εφαρμοσμένων συστημάτων παθητικής πυροπροστασίας
12. Πυροπροστασία και βιωσιμότητα (υπό το φως των EPBD, CPR, ΕΝ 15804/EPD)
13. Παρουσίαση καλών εφαρμογών έργων πυροπροστασίας
Δείτε αναλυτικά, εδώ, το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Σε ποιους απευθύνεται
Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών του ΕΛΙΠΥΚΑ θα είναι μια συνάντηση κορυφής της κοινότητας των Μηχανικών, των Επαγγελματιών, των Επιστημόνων, των στελεχών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, γραφείων μελετών και κατασκευαστικών εταιρειών, εκπροσώπων φορέων και στελεχών Δημόσιων Αρχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εμπλέκονται από θέση ευθύνης ή ενδιαφέροντος με την πυροπροστασία των κατασκευών. Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να δοθούν απαντήσεις και λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας των συνέδρων και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ομιλητές Συνεδρίου
Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του ΕΛΙΠΥΚΑ για την Πυροπροστασία των Κατασκευών, έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά, από την Επιστημονική Επιτροπή του, Έλληνες και Διεθνείς Ειδικοί στα διάφορα πεδία εφαρμογών και έρευνας περί την Πυροπροστασία των κατασκευών. Οι εν λόγω ομιλητές συνδυάζουν την επιστημονική γνώση, την υψηλή τεχνογνωσία και επαγγελματική εμπειρία, χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για ομιλίες κύρους και υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την State of the Art ενημέρωση του Τεχνικού Κόσμου.
Δείτε τους ομιλητές του Συνεδρίου, εδώ.

TÜV Austria Hellas: Διπλή διάκριση στα Green Brand Awards 2024

Η τελετή βράβευσης των Green Brand Awards, της ετήσιας διοργάνωσης που αναδεικνύει και επιβραβεύει την καινοτομία σε προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες ανάπτυξης που προωθούν την πράσινη οικονομία και τον βιώσιμο τρόπο ζωής, πραγματοποιήθηκε την 21/03/2024, στο Sofitel Athens Airport. Ο όμιλος ολιστικών υπηρεσιών πιστοποίησης, εκπαίδευσης, ελέγχων, νομοκανονιστικής συμμόρφωσης οργανισμών, εργαστηριακών αναλύσεων και τεχνολογικών λύσεων βραβεύθηκε στις κατηγορίες Green Certification και Green & Circular Economy, για την υπηρεσία OK Recycled Scheme.

Το σχήμα πιστοποίησης OK Recycled της TÜV Austria Hellas βασίζεται αφ’ ενός στον έλεγχο ισοζυγίου μάζας, που διασφαλίζει την ποσότητα του ανακυκλωμένου υλικού που χρησιμοποιείται και αφ’ ετέρου στην αξιοπιστία, προσφέροντας διαφάνεια στους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς των εταιρειών. Στόχος του σχήματος, είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 2019/904 της ΕΕ για το ανακυκλωμένο πλαστικό, θέτοντας όρια για την περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο υλικό σε πλαστικά προϊόντα. Παράλληλα, συμβάλλει στην καταπολέμηση του «greenwashing», διασφαλίζοντας ότι οι δηλώσεις των εταιρειών όσον αφορά την περιβαλλοντική τους ευαισθησία είναι αληθείς και ακριβείς.

 

Η Bennetts Associates θα «μεταμορφώσει» το campus του Κολλεγίου Ανατόλια

Στο αρχιτεκτονικό γραφείο Bennetts Associates ανατέθηκε ο επανασχεδιασμός της πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, μετά από μία διαδικασία επιλογής που περιελάμβανε επίσης τα γραφεία UNStudio και NADAA και μια αρχική λίστα με τα αναγνωρισμένα ξένα γραφεία Foster + Partners, Bjarke Ingels Group και Gensler. Η Bennetts Associates θα υποστηριχθεί στο έργο αυτό από τους αρχιτέκτονες τοπίου Grant Associates, καθώς και από την Buro Happold (βιωσιμότητα/συγκοινωνιακή μελέτη), την Alexi Marmot Associates (εκπαιδευτική ενημέρωση) και την Betaplan (συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα).

«Δασική πανεπιστημιούπολη»
H πανεπιστημιούπολη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια καλύπτει συνολικά περίπου 220 στρ. σε μια ιστορική τοποθεσία στους λόφους πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πανεπιστημιούπολης και τη βελτίωση της ποιότητας του τόπου/αρχιτεκτονικής για τους φοιτητές και το προσωπικό, άλλοι βασικοί στόχοι του επανασχεδιασμού της είναι η εξασφάλιση εκπαιδευτικού χώρου για το μέλλον του Ανατόλια, η προστασία της τοπικής κληρονομιάς, η περαιτέρω ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος χώρου και η βελτίωση βασικών λειτουργικών πτυχών της έκτασης.

Οι σχεδιαστικές ιδέες της Bennetts Associates και των συνεργατών της βασίζονται σε ένα θέμα «δασικής πανεπιστημιούπολης» (forest campus), ενοποιώντας την τοποθεσία μέσα από ένα αισθητηριακό και βιωματικό ταξίδι. Στην πρόταση περιλαμβάνονται επίσης επανασχεδιασμένα προαύλια, νέος χώρος εκδηλώσεων στον τελευταίο όροφο με πανοραμική θέα στη θάλασσα και στο βουνό και ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 600 θέσεων. Η ολοκλήρωση και έγκριση του masterplan έχει στόχο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πρώτο έργο στη Θεσσαλονίκη για τη Bennetts Associates
Ο Δρ. Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, δήλωσε: «Αναθέτουμε το έργο στην Bennetts Associates. Εκτός από τη βαθιά τεχνογνωσία τους, εκδήλωσαν μεγάλη φαντασία και αφοσίωση κατά τη διαδικασία επιλογής, μαζί με την επιθυμία να μας βοηθήσουν να εκφράσουμε ποιοί είμαστε και πού βρισκόμαστε. Μας άρεσε πολύ αυτός ο συνδυασμός και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω μαζί τους». Ο Julian Lipscombe, διευθυντής της Bennetts Associates, δήλωσε: «Αισθανθήκαμε μια ισχυρή σχέση και κοινό όραμα με το Κολλέγιο από την αρχή του διαγωνισμού, επομένως είναι μεγάλη τιμή που μας ανατέθηκε το έργο.

Πρόθεσή μας είναι να εδραιώσουμε τη σχεδιαστική πρόταση ώστε να εκφράζει πλήρως την ταυτότητα και την ιστορία του Κολλεγίου, καθώς και να εξυμνεί τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια εξαιρετική πανεπιστημιούπολη που θα επιτυγχάνει τους στόχους της και θα εμπνέει τη συμμετοχή από πολλές γενιές Anatolians». Επισημαίνεται, πως πρόκειται για το πρώτο έργο που αναλαμβάνει η Bennetts Associates στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του αγγλικού αρχιτεκτονικού γραφείου στη Αθήνα είναι το Syggrou Office Complex για τη σύμπραξη Dimand και Prodea, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Spitogatos: Επενδύει στην εταιρεία IMS

Στην IMS, την πρώτη αδειοδοτημένη εταιρεία μεσιτείας πιστώσεων στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα, επενδύει η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης στεγαστικού δανείου και την προβολή των υπηρεσιών διαμεσολάβησης σε μεγάλη κλίμακα. Η IMS προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις στον υποψήφιο δανειολήπτη, απλοποιώντας τη χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία έκδοσης στεγαστικού δανείου και παρουσιάζοντας και αναλύοντας και άμεσα όλες τις διαθέσιμες επιλογές της τραπεζικής αγοράς.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τη δυνατότητα, μέσω της συνεργασίας με τον Spitogatos, να αναπτύξουμε περισσότερα τεχνολογικά εργαλεία και διαδικασίες, αλλά πρωτίστως να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε μεγαλύτερη κλίμακα και να κάνουμε το στεγαστικό δάνειο πιο οικείο στους δυνητικούς αγοραστές, σε μια εποχή που η αγορά το έχει ανάγκη», δήλωσε ο Κυριάκος Καμπούρης, CEO της IMS, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια μόλις ένα μικρό ποσοστό αγοραπωλησιών (20-25%) πραγματοποιείται με τραπεζική χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Σημειώνεται, ότι ο Spitogatos έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αρκετές επενδύσεις εντός κι εκτός Ελλάδας στον χώρο του online real estate / proptech. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις στη Fortunet Hellas το 2023, στο iRealOne το 2023, στο Crozilla.com το 2022 και στο Nepremicnine.net το 2020.

Κατασκευές: Πώς το ανεκτέλεστο των 17 δισ. μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για την αγορά

Αλυσιδωτές αντιδράσεις εκτιμούν άνθρωποι με γνώση του θέματος ότι μπορεί να φέρει για την αγορά το υψηλότατο ανεκτέλεστο των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ-Ιντρακάτ, Άβαξ και ΜΕΤΚΑ. Aυτή τη στιγμή, το ποσό του ανεκτέλεστου των έργων υπερβαίνει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτός από το γεγονός ότι υφίσταται έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, παρουσιάζονται και άλλες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την μελλοντική εξέλιξη των έργων. Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ Τέρνα με την παραχώρηση του ΒΟΑΚ ανέρχεται συνολικά στα 7,3 δισ. ευρώ, αυτό των Άκτωρ-Ιντρακάτ υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, αυτό της Άβαξ κινείται κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ και της ΜΕΤΚΑ για τα έργα εντός Ελλάδος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Καθυστερήσεις και παρατάσεις
Βασικό ζήτημα για τον κλάδο φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει η καθυστέρηση στα αρχικά καθορισμένα χρονοδιαγράμματα των έργων που έχουν αναλάβει οι κατασκευαστικές εταιρείες λόγω του φόρτου που αντιμετωπίζουν, επιβαρύνοντας τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και το σύνολο της αλυσίδας των κατασκευών καθώς και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αδειοδότηση-διαχείριση των μεγάλων έργων. Τα προβλήματα που έρχονται στο προσκήνιο φαίνεται να προκαλούνται από την υψηλή συγκέντρωση του κατασκευαστικού έργου, έργα που προκειμένου να εκτελεστούν πρέπει να παραταθεί ο χρόνος αποπεράτωσής τους.

Ορατός κίνδυνος απένταξης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών σχεδόν τετραπλασιάστηκε, κάτι που συνεπάγεται την αναμενόμενη παράταση του χρόνου εκτέλεσης των έργων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει στο κατώφλι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που θα σηματοδοτήσει περαιτέρω καθυστέρηση για την αποπεράτωσή τους, λόγω των αρκετά αργών διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση ενίσχυσης έργων μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος.

Να σημειωθεί, πως η καταληκτική προθεσμία για την αποπεράτωση έργων που εκτελούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 31η Δεκεμβρίου του 2025, γεγονός που δεν αφήνει περαιτέρω περιθώρια ή την πολυτέλεια χρόνου για παράταση έργων. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι για αρκετά έργα υποδομών που ενισχύονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τράπεζες όλο και πιο συχνά αδυνατούν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές, ανεξάρτητα από την χρηματοοικονομική κατάσταση του εκάστοτε κατασκευαστή.

Μάλιστα, σε πρόσφατη παρέμβασή του στο συνέδριο «Greece Talks-Thessaloniki», ο διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ, Αλέξανδρος Εξάρχου, ζήτησε να λυθεί το ζήτημα νομοθετικά. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα το ότι είναι αδύνατον να εκδώσει κάποιος εγγυητική επιστολή ύψους 5 εκατ. ευρώ από συστημική τράπεζα, διότι ο νόμος ταυτίζει την εγγυητική επιστολή με δανεισμό, με αποτέλεσμα το αίτημα να επηρεάζεται από το άκαμπτο ρυθμιστικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί ο συστημικός τραπεζικός τομέας.

Τower Ten: Δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο εργασίας στο Άμστερνταμ

«Πώς να χτίσετε τον ιδανικό χώρο εργασίας» είναι ο τίτλος της keynote ομιλίας που θα απευθύνει ο Joost Julshof, αρχιτέκτονας της PLP Architecture, στο συνέδριο Energy Efficiency in Buildings Conference το οποίο θα διοργανώσει η Boussias Events. Συγκεκριμένα, ο Joost Julhof θα παρουσιάσει στο κοινό του συνεδρίου τον πύργο Tower Ten στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ.

Τον πύργο έχει σχεδιάσει η PLP Architecture.
Πρόκειται για ένα έργο, στο πλαίσιο του οποίου επαναχρησιμοποιήθηκαν προσαρμοστικά τα 20 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μίας υπάρχουσας κατασκευής από σκυρόδεμα της δεκαετίας του 1980, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονα γραφεία επιφάνειας 52 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα την ταυτότητα του χώρου και καθιερώνοντας περαιτέρω το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Άμστερνταμ ως τον κορυφαίο επιχειρηματικό κόμβο της Ολλανδίας. Το Tower Ten είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην σαρανταετή ιστορία του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, δίνοντας απάντηση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των σημερινών χρηστών γραφείων, όπου η εμπειρία, η ποιότητα και η άνεση είναι το κλειδί.

Νέα προσέγγιση στον χώρο εργασίας
Έχοντας εργαστεί στο κτιριακό συγκρότημα από τη δεκαετία του 2000, η PLP Architecture έχει πρωτοστατήσει στην εξέλιξη του κτιρίου από ένα μονολειτουργικό επιχειρηματικό κέντρο στην καρδιά μιας ολόκληρης γειτονιάς με μικτές χρήσεις. Ο Tower Ten είναι κομβικός σε αυτήν την εξωστρεφή νέα εποχή για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, με το νέο σχέδιο να ανοίγει τον δυτικό και τον νότιο άξονα του κτιρίου στο δημόσιο χώρο.
Όμως και στο εσωτερικό, οι λειτουργίες του Tower Ten σηματοδοτούν μια νέα προσέγγιση στο χώρο εργασίας.

Το κτίριο ενσωματώνει το νέο concept HOFF, το οποίο ανταποκρίνεται στη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας και στις ανάγκες των χρηστών, συνδυάζοντας ευέλικτους χώρους εργασίας με ανέσεις υψηλής ποιότητας, εμπνευσμένες από τον κλάδο του hospitality. Η HOFF είναι ο μοναδικός πάροχος ανέσεων του Tower Ten, παρέχοντας υπηρεσίες 12.000 τετραγωνικών μέτρων και διασφαλίζοντας συνεπή εξυπηρέτηση στους ενοίκους σε όλο το κτίριο. Η επαναχρησιμοποίηση του υπάρχοντος πύργου αυξάνει την έκταση του χώρου εργασίας κατά 32 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που χρησιμεύει επίσης για την εισαγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας σχημάτων και μεγεθών, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Οι βαθμιδωτοί κήποι και οι βεράντες παρέχουν πράσινους εξωτερικούς χώρους για τους ενοίκους και είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να επιτρέπουν τη διάδοση της βιοποικιλότητας, των εντόμων και της επικονίασης.
Επιπρόσθετα, μέσω του σχεδιασμού του, ο Tower Ten διατηρεί μια σχέση με το κοντινό πάρκο Beatrixpark. Καθώς ο πύργος υψώνεται, αποκτά ελευθερία και αρχίζει να απλώνεται. Οι λευκές μπαγκέτες στην πρόσοψη αποτελούν βασικό μέρος αυτής της έκφρασης και δίνουν στο κτίριο μια φωτεινή ταυτότητα, αιχμαλωτίζοντας το φως για να αντισταθμιστεί το συχνά σκοτεινό γυαλί των γραφείων της περιοχής Zuidas.

Βιωσιμότητα και ενεργειακή αποδοτικότητα
Βασικός παράγοντας στον σχεδιασμό του Tower Ten ήταν η βιωσιμότητα. Το κτίριο παραμένει ένα βήμα μπροστά από τους εξελισσόμενους κανονισμούς του Άμστερνταμ, με στόχο την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Εκτός από την επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας δομής για τη διατήρηση του ενσωματωμένου άνθρακα, το Tower Ten είναι επίσης σχεδιασμένο με την αποδοτικότητα στην καρδιά του. Τόσο πολύ που το κτίριο ήταν η πρώτη νέα ανάπτυξη αυτής της κλίμακας που έλαβε το νέο ενεργειακό σήμα A+++, που πιστοποιεί την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη χαμηλή λειτουργική χρήση άνθρακα του κτιρίου.
Σημειώνεται, πως το έργο αποτελεί συνεργασία μεταξύ της PLP Architecture και των CBRE IM, RYSE, OZ, Van Rossum, Basalt και Peutz.

Στις 5 Απριλίου το συνέδριο
Το συνέδριο Energy Efficiency in Buildings Conference, με κεντρικό θέμα «Buildings Decarbonization, Mitigation and Adaptation: at what cost?», πρόκειται να διεξαχθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι ισχύουν ειδικές τιμές για μηχανικούς κάθε ειδικότητας.

Δείτε περισσότερα για το συνέδριο εδώ.

Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι (ισχυρές) προοπτικές των κατασκευών στην Ελλάδα

Παρουσιάστηκε, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα». Στη μελέτη καταγράφεται η μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών στη χώρα μας, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 έως σήμερα, όπως επίσης και η δυναμική και οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξής του τα επόμενα χρόνια, με ώθηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνδυαστικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα κινητοποιήσουν, την περίοδο 2024-2026, πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ.

Το αποτύπωμα των κατασκευών
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αξία παραγωγής του κλάδου κατασκευών εκτιμάται ότι έφθασε το 2023 τα 12,8 δισ. ευρώ, επίπεδο υψηλότερο κατά 84% σε σχέση με το 2017. Καταγράφεται, παράλληλα, άνοδος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, αύξηση του κύκλου εργασιών και ενίσχυση των θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών. Αναδεικνύεται, επίσης, η σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής και των τιμών των ακινήτων και η συγκρατημένη άνοδος της στεγαστικής πίστης, με παράλληλη αύξηση του σχετικού κόστους δανεισμού. Ενισχυμένη είναι και η αγορά κατασκευής δημόσιων έργων.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου ανήλθε το 2023 (στοιχεία μέχρι το 9μηνο του έτους) σε 15,35 δισ. ευρώ, περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τον μ.ό. της περιόδου 2018-2020.

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης
Βάσει της ανάλυσης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), εκτιμάται ότι σε έργα που έχουν άμεση σχέση με τις κατασκευές θα κατευθυνθούν επιχορηγήσεις 9,9 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους 12,8 δισ. ευρώ. Τα κατασκευαστικά έργα που στηρίζονται με επιχορηγήσεις από το ΤΑΑ αφορούν κυρίως στους πυλώνες της Πράσινης Μετάβασης (6,3 δισ.) και των Ιδιωτικών Επενδύσεων (2,7 δισ). Μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του ΤΑΑ (και τους κινητοποιούμενους από τα δάνεια πόρους χρηματοδότησης) εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις κατασκευές θα κινητοποιηθούν την περίοδο 2022-2026 συνολικά 23,9 δισ. ευρώ (12,8 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και 11,1 δισ. ευρώ από τα δάνεια). Εκτιμάται, δε, πως η αξία παραγωγής κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ το 2025 (10,3 δισ. το 2022).

Οι προκλήσεις
Τέλος, η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού σημειώνεται ως το βασικό εμπόδιο ανάπτυξης των κατασκευών το 2023. Επίπτωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα έχουν και οι δυσκολίες χρηματοδότησης, ενώ στη μελέτη επισημαίνεται και η ανάγκη συστηματικής λειτουργίας του μηχανισμού καθορισμού των συντελεστών αναθεώρησης των τιμών. Τα χαμηλά ποσοστά ψηφιοποίησης, η υστέρηση επενδύσεων από τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις και η διαχείριση των θεμάτων ESG αποτελούν επίσης μείζονες προκλήσεις.

Βρείτε ολόκληρη τη μελέτη, εδώ.