Costa Navarino: Παρουσιάζει συλλογή πολυτελών κατοικιών προς ενοικίαση

Η Costa Navarino παρουσιάζει μια συλλογή βιλών προς ενοικίαση, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως και δέκα άτομα και βρίσκονται σε προνομιακές τοπoθεσίες στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή της Costa Navarino. Οι κατοικίες είναι ευρύχωρες, αναπτύσσονται σε ένα ή δύο επίπεδα και παρέχουν ιδιωτικότητα και άνεση. Έχουν, επίσης, σχεδιαστεί από καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, ακολουθώντας τις αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής σύμφωνα με το μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης της Costa Navarino.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο γειτονιές:
α) τη Rolling Greens, μέσα στην πλούσια μεσσηνιακή φύση, με άμεση πρόσβαση στο γήπεδο The Dunes Course και με ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και
β) την Olive Grove μέσα στους ελαιώνες και με πανοραμική θέα στο Ιόνιο πέλαγος.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την παραλία μήκους ενός χιλιομέτρου και να κολυμπήσουν στο Ιόνιο πέλαγος, καθώς και να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως τα τέσσερα signature γήπεδα γκολφ και τα δεκαεπτά γήπεδα για τένις, padel και pickleball. Θα έχουν, επιπλέον, στη διάθεσή τους πάνω από σαράντα γαστρονομικές επιλογές καθώς και μια ευρεία γκάμα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και αυθεντικών εμπειριών.

 

Inventor: Στον προθάλαμο των 100 εκατ. ο τζίρος, με διπλάσια κερδοφορία

Κοντά στο ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις της Inventor το 2023, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2022, ενώ ταυτόχρονα η κερδοφορία σχεδόν διπλασιάστηκε, με την ανάπτυξη της εταιρείας να συνεχίζεται μετά την εξαγορά της από τον σουηδικό όμιλο Beijer Ref το 2021. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Inventor, το 2023 έκλεισε με πωλήσεις ύψους 97 εκατ. ευρώ, έναντι 88,23 εκατ. το 2022, ενώ τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ, έναντι 10,93 εκατ. το 2022 (+92%). Αντίστοιχα τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 14,83 εκατ. ευρώ, έναντι 7,46 εκατ. το 2022. Η διοίκηση της Inventor αποδίδει την ανοδική πορεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων στην εφαρμογή ορθής εμπορικής πολιτικής, στην εξοικονόμηση κόστους και στην υποστήριξή της από τους προμηθευτές της.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία το 2023 προχώρησε σε αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των εσωτερικών της διαδικασιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση των συστημάτων, τη μείωση κινδύνου αστοχιών, τον καλύτερο έλεγχο της λειτουργίας και την περαιτέρω διαφάνεια, ενώ διεύρυνε τις συνεργασίες της με εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας.

Παράλληλα, ενίσχυσε τη θέση της στην παγκόσμια αγορά με στρατηγικές συνεργασίες με τις εταιρείες του ομίλου Beijer Ref, ενώ δρομολόγησε τις απαραίτητες νομικές και λοιπές διαδικαστικές ενέργειες για την επαναμεταβίβαση δύο ακινήτων της Inventor AG AE, τα οποία είχε μεταβιβάσει χρηματοδοτικά (sale and lease back) στην Πειραιώς Leasing, που βρίσκονται στον Πειραιά επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 6–8. Ακόμα, μέσα στο 2023 δρομολογήθηκε η λήψη πιστοποίησης Eurovent, ενός παγκοσμίως γνωστού για το σήμα ποιότητάς του πιστοποιητικό για όλα τα κλιματιστικά τοίχου και τα ημικεντρικά συστήματα Inventor, ενισχύοντας τη λίστα των πιστοποιήσεων της εταιρείας, ενώ ολοκληρώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας για τη θωράκιση της λειτουργίας από κακόβουλες ενέργειες.

Περιορισμένες προσδοκίες για το 2024
Για το 2024, η διοίκηση της Inventor διατηρεί περιορισμένες προσδοκίες αναφορικά με την αύξηση των πωλήσεων, με δεδομένα τα διεθνή γεγονότα όπως οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, οι αναταράξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, τη σταθερή ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς και το υψηλό ενεργειακό κόστος, παρ’ όλες τις μειώσεις εντός του 2023 και σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Πάντως, η εταιρεία προσβλέπει σε θετική συμβολή από τη συμμετοχή της στην έκθεση Climatherm, καθώς και στην Fiera Milano, ενώ ενισχύει περαιτέρω το τμήμα του after sales σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, με γνώμονα τη μέγιστη ικανοποίηση και την αφοσίωση των πελατών της. Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, που προκαλούν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, την έγκαιρη αντιμετώπιση, μακρόχρονη πείρα και αγαστή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν έχουν επίδραση επί των αποτελεσμάτων της.

 

Consortis: εκδήλωση με θέμα «Κλιματική ουδετερότητα και Βιώσιμη ανάπτυξη»

Η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων μηχανικών Consortis ανακοινώνει τη διοργάνωση εκδήλωσης, η οποία θα έχει θέμα «Κλιματική Ουδετερότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, την Τετάρτη 3/4/24, στις 9:30 π.μ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην κλιματική κρίση και στις «πράσινες» τεχνολογίες, καθώς και πρακτικές προσεγγίσεις για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
Κύρια θέματα:

1. Panel Discussions

Κλιματική κρίση: Επιστήμονες μηχανικοί, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του χώρου, θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της «Πράσινες» τεχνολογίες: Ειδικοί στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα συζητήσουν για τις απαιτήσεις της νέας εποχής και τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις νέες τεχνολογίες για την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2. Παρουσιάσεις τμημάτων Consortis:

Οι διευθυντές των τμημάτων της εταιρείας, θα παρουσιάσουν το σύνολο των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων που προσφέρει, για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε στο www.consortis.gr, [email protected] ή στο τηλέφωνο 2310889336.

 

Kamaridis GlobalWire: Κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στη Θήβα

Στη δημιουργία νέου εργοστασίου σε όμορη έκταση με το ήδη υπάρχον στη Θήβα, προχωρά αυτή την περίοδο η Kamaridis GlobalWire. Η εταιρεία παραγωγής προϊόντων από χάλυβα και μονωτικών πάνελ πολυουρεθάνης, επενδύει στην κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας. Κατά τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, το καινούργιο εργοστάσιο πρόκειται να είναι έτοιμο προς λειτουργία εντός της φετινής χρονιάς, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες τρέχουν με γρήγορο ρυθμό.

Σημειώνεται, ότι τα τελευταία χρόνια η Kamaridis έχει επενδύσει στην παραγωγική επέκτασή της στη Βουλγαρία με εργοστάσιο στη γειτονική μας χώρα. Εκεί δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής εταιρείας Europan και έχει ως αντικείμενο την παραγωγή πάνελ πολυουρεθάνης και πετροβάμβακα. Να σημειωθεί, ότι το 2021 όταν το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρέθηκε για πρώτη φορά σε πλήρη λειτουργία κατέγραψε κύκλο εργασιών 10,34 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ φόρων 2,21 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία βιομηχανική εγκατάσταση, η οποία εκτός από τη Βουλγαρία έχει ως αντικείμενο την τροφοδοσία και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Σταθερά πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών
Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων η Kamaridis έχει υπερβεί πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο με περιθώριο καθαρού κέρδους μετά από φόρους που αγγίζει το 13%.
Το 2022 ο τζίρος του ομίλου ήταν 106,6 εκατομμύρια ευρώ από 109 εκατομμύρια ευρώ το 2021 με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους να ανέρχονται στα 13,829 εκατομμύρια ευρώ από 13,820 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα στις δύο χρήσεις. Σημειώνεται ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου (βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος) στο τέλος του 2022 ήταν 12,68 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξαγωγική παρουσία της Kamaridis
Επισημαίνεται, πως η εταιρεία έχει σημαντική εξαγωγική παρουσία, η οποία υπερβαίνει το 20% του κύκλου εργασιών της σε ό,τι αφορά στα έσοδα που αποκομίζει από διεθνείς πωλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητά της εντοπίζεται σε αγορές της Μεσογείου και της Βαλκανικής, ενώ κατά καιρούς τα προϊόντα της διατίθενται και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλγερία, η Ιταλία, το Ισραήλ. Εξαγωγές πραγματοποιούνται σε 65 χώρες και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια πάντως η Kamaridis έχει καταφέρει να κινείται διαρκώς ανοδικά κάτι που φαίνεται και από τις κάτω γραμμές του ισολογισμού της καθότι τα κέρδη προ φόρων του 2022 ήταν 17,63 εκατομμύρια ευρώ, του 2021 είχαν φτάσει τα 15,13 εκατομμύρια ευρώ, του 2020 τα 7,39 εκατομμύρια ευρώ, του 2019 τα 4,14 εκατομμύρια ευρώ και του 2018 ανήλθαν στα 3,37 εκατομμύρια ευρώ. Η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου Καμαρίδη υπερβαίνει τους 70 χιλιάδες μετρικούς τόνους ετησίως, έχοντας ως στόχο τη διάθεση των προϊόντων της επιχείρησης τόσο στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Spitogatos: Οι υψηλότερα αξιολογημένες περιοχές για διαμονή στην Ελλάδα

Τις υψηλότερα αξιολογημένες περιοχές για να μείνει κανείς στην Ελλάδα παρουσίασε ο Spitogatos. Τα δεδομένα προέκυψαν από πανελλαδική έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων και βάσει αξιολογήσεων χρηστών της.

Ποιες είναι οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλότερα
Στην Αθήνα, οι συνοικίες που αξιολογήθηκαν πιο ψηλά σε σχέση με όλα τα κριτήρια της έρευνας είναι η Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι, η Άνω Ηλιούπολη, το Κολωνάκι, η περιοχή Χίλτον, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο του Παγκρατίου, η Άνω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων. Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις υψηλότερες αξιολογήσεις είναι η Νέα Παραλία, η περιοχή Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης-Πανεπιστήμια, η περιοχή Περαία, η Άνω και Κάτω Τούμπα, η περιοχή Μαρτίου, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η περιοχή Μπότσαρη, η Αγία Τριάδα και η περιοχή Ιπποκράτειο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι δέκα περιοχές με τις υψηλότερες αξιολογήσεις από τους χρήστες είναι το κέντρο της Κομοτηνής, η Πόλη της Ρόδου, το κέντρο των Ιωαννίνων, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, το κέντρο των Τρικάλων, της Λάρισας, των Χανίων, της Καλαμάτας, των Σερρών και το κέντρο της Βέροιας.

Περιοχές με υψηλή αίσθηση ασφάλειας
Η αίσθηση ασφάλειας, εξηγεί ο Spitogatos, αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή περιοχής για αγορά/ενοικίαση κατοικίας. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, οι περιοχές της Αθήνας που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας είναι το κέντρο του Παγκρατίου, το Κολωνάκι, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι και η Άνω και Κάτω Γλυφάδα. Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως οι ασφαλέστερες είναι οι ακόλουθες: Μαρτίου, Ιπποκράτειο, Αγία Τριάδα, Περαία και η περιοχή Μπότσαρη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, χρήστες που αναζητούν κατοικία αναφέρουν ότι αξιολογούν ως ασφαλή το κέντρο της Κατερίνης, το κέντρο των Τρικάλων, την Πόλη της Ρόδου, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης και τη Χώρα της Κέρκυρας.

Πρόσβαση στα ΜΜΜ και η διαθεσιμότητα πάρκινγκ
Ακόμη, η πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) και η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης αποτελούν δύο ακόμη σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του τόπου κατοικίας. Αναφορικά με τη σύνδεση με τα ΜΜΜ, οι περιοχές που θεωρούνται πως προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση στην Αθήνα είναι το κέντρο της Αθήνας, η περιοχή Πανόρμου, το κέντρο της Καλλιθέας, η πλατεία Αττικής, η περιοχή του Χίλτον, η Φωκίωνος Νέγρη, ο Άγιος Ελευθέριος και το κέντρο της Αργυρούπολης στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές Νέα Παραλία, Αγία Τριάδα και Μαρτίου θεωρούνται αυτές με την καλύτερη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Εξάλλου, οι περιοχές της Αττικής που έλαβαν τις υψηλότερες αξιολογήσεις με βάση τη διαθεσιμότητα θέσεων πάρκινγκ είναι το Πόρτο Ράφτη, η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων στα  Βόρεια Προάστια. Στην Θεσσαλονίκη, η περιοχή Περαία αξιολογήθηκε υψηλά. Πανελλαδικά, υψηλά σκόραραν κέντρο Κομοτηνής, κέντρο Τρικάλων και Πόλη της Ρόδου.

Πρόσβαση σε πάρκα και σχολεία
Τέλος, ανάμεσα στα υπόλοιπα κριτήρια της έρευνας ήταν και η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου. Όσον αφορά στο κριτήριο αυτό, οι περιοχές που έλαβαν υψηλή αξιολόγηση είναι τα Κάτω Ιλίσια, η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το κέντρο της Αργυρούπολης και το Καλαμάκι στα Νότια Προάστια της Αθήνας, το κέντρο των Βριλησσίων στα Βόρεια, η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σχετικά, δε, με το κριτήριο της εύκολης πρόσβασης σε σχολεία, οι αθηναϊκές περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλότερα είναι η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο της Καλλιθέας, το κέντρο των Βριλησσίων και τα Κάτω Ιλίσια. Στη Θεσσαλονίκη, τώρα, οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλά βάσει του ίδιου κριτηρίου είναι η περιοχή Μπότσαρη και εκείνη της Νέας Παραλίας και, στην υπόλοιπη Ελλάδα, το κέντρο των Τρικάλων.

Μνημόνιο ΤΑΙΠΕΔ-ΤΕΕ για την ασφαλή επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας έτσι τη συνεργασία τους για την ταχύτερη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία
του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ).

Στο πλαίσιο του μνημονίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΕΕ συμφώνησαν να εργάζονται από κοινού με στόχο την λειτουργική και στατική αποκατάσταση των στεγάστρων «Καλατράβα» του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της διενεργούσας αρχής, έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες της ωρίμανσης, της διενέργειας των διαγωνιστικών διαδικασιών και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου. Το ΤΕΕ, από την πλευρά του, δρα ως τεχνικός σύμβουλος και εκτελεί κάθε συναφή δραστηριότητα για την ταχεία και ασφαλή αποκατάσταση των δομημάτων.

Προχωρά η δημιουργία υδατοδρομίου στον λιμένα Χίου

Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στην περιοχή του λιμένα Χίου στον φορέα του έργου, που είναι η «Υδατοδρόμια Χίου Ψαρών και Οινουσσών Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία». Σημειώνεται, ότι προ μερικών μηνών, τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένα, είχαν λάβει έγκριση (από τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου) οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του project.

Πώς θα διαμορφωθεί το υδατοδρόμιο
Το υδατοδρόμιο που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και υδάτινο τμήμα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του θα είναι επιφάνειας 106,25 τετραγωνικών μέτρων και θα χωροθετηθούν στη θέση του κόκκινου φανού (στη βόρεια ακμή του κεντρικού, πεπλατυσμένου τμήματος του νότιου λιμενοβραχίονα) του λιμένα Χίου. Εντός της παραχωρηθείσας έκτασης των 106,25 τετραγωνικών μέτρων θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Η επιφάνεια του οικίσκου θα είναι 60-70 τετραγωνικά μέτρα, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες. Θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής.

Όσον αφορά στις πλωτές εγκαταστάσεις, για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί μία πλωτή προβλήτα δύο κλάδων κάθετων μεταξύ τους, σχήματος εκάστου τμήματος επιμήκους ορθογωνίου παραλληλογράμμου, διαστάσεων 4×30 μέτρα ο ένας και 4×16 μέτρα ο άλλος. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το υδατοδρόμιο θα περιλαμβάνει και νοητή, θαλάσσια επιφάνεια (διάδρομοι προσαποθαλάσσωσης) για τη διενέργεια των διαδικασιών προσαποθαλάσσωσης. Οι διάδρομοι αυτοί «χωροθετούνται» εξωτερικά του λιμένα της Χίου, σε θέση ανατολική-βορειοανατολική.